• Dr. Jetske Ultee

Een ingegroeide haar behandelen: dit zijn mijn tips

Grote kans dat je wel eens een ingegroeide haar hebt gehad. Het overkomt iedereen die haartjes scheert, waxt of epileert. Ze komen dan ook meestal voor op het gezicht, bij de baardlijn, oksels, benen en de bikinilijn. Bij elke vorm van ontharen kunnen ingegroeide haren ontstaan. Wanneer je dik of krullend haar hebt, kun je er wat sneller last van hebben. Hoe kun je een ingegroeide haar behandelen? Ik leg het je uit.

Hoe verwijder je een ingegroeide haar zonder schade?

Een ingegroeide haar behandelen is niet heel lastig. Behandel het plekje een aantal dagen met een (fruit)zuur, zoals glycolzuurof melkzuur. Reinig eerst de huid en breng vervolgens het zuur aan dat je gewoon kunt laten intrekken. Na een tijdje zul je merken dat het haartje vanzelf door het huidoppervlak komt. Probeer zeker niet het haartje los te peuteren met een pincet, de kans dat je daarmee je huid beschadigt is erg groot.

Beste methoden om ingegroeide haren te voorkomen

Nog fijner is het natuurlijk om ingegroeide haren te voorkomen. Bij een droge huid kun je eerder last krijgen van ingegroeide haren. Hou je huid dus goed gehydrateerd door haar altijd in te smeren met een moisturizer of bodylotion. En hou je huid goed schoon, want als talg, vuil en dode huidschilfers zich opstapelen rondom het haarzakje kunnen haren ‘verstopt’ raken en ingroeien. Draag na het ontharen loszittende kleding om wrijving en irritatie te voorkomen. Maar hét geheim om minder of helemaal geen last meer te hebben van ingegroeide haren is exfoliëren. Met een (fruit)zuur doe je dit op milde wijze.

Werken scrubs en exfoliatie tegen ingegroeide haren?

Met scrubs en exfoliatie kun je dus heel goed een ingegroeide haar behandelen. Mijn voorkeur gaat wel uit naar het gebruik van een exfoliant om de huid van dode huidcellen te ontdoen. De exfoliant die je voor je gezicht gebruikt, kun je ook gebruiken op andere delen van je lichaam. En net als op je gezicht heb je maar een dun laagje nodig dat je gewoon op de huid kan laten zitten. Exfoliëren met een zuur is effectiever (want komt dieper in de huid) en voorzichtiger dan bijvoorbeeld scrubkorrels of een scrubhandschoen die de huid juist kunnen beschadigen.

Wanneer moet je een specialist raadplegen?

Met bovenstaand advies kun je best makkelijk zelf een ingegroeide haar behandelen. Meestal komt de ingegroeide haar dan vanzelf uit de huid. Wanneer een ingegroeide haar gaat ontsteken kan dat leiden tot de vorming van een bult met pusvorming die rood en soms pijnlijk kan zijn. Knijp de puist nooit zelf uit, dit kan de ontsteking verergeren en littekens geven. Een ontstoken haarzakje kan vanzelf met een á twee weken weggaan. Heb je vaak last van ontstoken haarzakjes door ingegroeide haren? Ga dan naar de huisarts of dermatoloog.

De beste producten tegen ingegroeide haren

Een ingegroeide haar behandelen doe je zo: reinig je huid met water en een milde douchegel. Voor je gezicht gebruik je een cleanser. Exfolieer vervolgens de huid met glycolzuur.

Wil je ingegroeide haren voorkomen? Reinig en exfolieer je huid dan regelmatig. Laat je huid wel rustig wennen aan een exfoliant. Hydrateer je huid met een moisturizer of body product. Door goed te smeren na en tussen het ontharen door, ondersteun je de huid en ben je irritaties voor. Het helemaal voorkomen van een ingegroeide haar zal misschien niet altijd lukken, maar je huid op deze manier verzorgen, helpt zeker!

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen