• argan-olie

Wat is jojobaolie en waar komt de olie vandaan?

Jojobaolie is een van mijn lievelingsoliën . Maar wat is jojobaolie eigenlijk? Jojobaolie is een plantaardige, geurloze olie. Officieel, als je naar de chemische samenstelling kijkt, is jojobaolie een vloeibare wax. De olie is rijk aan onverzadigde vetzuren en antioxidanten, vooral vitamine E. En het mooiste? Je kunt ‘m voor bijna alles gebruiken. Je kunt jojobaolie ‘los’ gebruiken, maar je zult ‘m ook tegenkomen als ingrediënt in cosmeticaproducten, van shampoos tot make-up. En wat ik er zo bijzonder aan vind: de olie is vrij licht, wordt goed opgenomen door de huid en is geschikt voor alle huidtypen, ook de vettere huid.

Waar komt jojobaolie vandaan?

De goudkleurige olie wordt gewonnen uit de zaden van de Simmondsia chinensis, een struikgewas dat groeit in de droge woestijngebieden van Midden- en Noord-Amerika. De plant kan prima overleven bij temperaturen rond de 4 graden ’s nachts en 45 graden overdag! Zodra de zaden rijp zijn, vallen ze van de boom. Het ‘vloeibare goud’ wordt via persing uit de zaden gehaald en gefilterd.

De voordelen van jojobaolie voor de huid

Ik voeg heel graag plantaardige oliën toe aan mijn skincareroutine en dan vooral jojobaolie. Want deze redelijk lichte olie voedt, beschermt tegen vochtverlies en houdt de huid zacht en soepel. De olie verstopt de poriën niet, maar lost talg als het ware op. Samen met de antibacteriële werking is-ie daarmee ook geschikt voor het verzorgen van de vettere huid. Jojobaolie bevat veel antioxidanten en helpt de beschermlaag van je huid goed te houden. Ook kan deze alleskunner je huid kalmeren.

Hoe gebruik je jojobaolie voor huidverzorging?

Als mijn huid erg gedehydrateerd is, breng ik jojobaolie aan als extra laagje over mijn moisturizer. Een olie is echter geen vervanger van een moisturizer, want in een goede crème zitten vaak veel hogere concentraties werkzame stoffen dan in een olie. Ook kun je de olie inzetten om je gezicht te masseren. Zo krijgt je huid heel snel een mooie glow. Of gebruik de olie als aftershave, voor het verzorgen van je nagelriemen of om er op milde wijze je (oog)make-up mee te verwijderen. En voor je lichaam: voeg een paar druppels olie toe aan je badwater of bodylotion.

Jojobaolie versus andere natuurlijke oliën: welke past bij jou?

Naast jojobaolie zijn er nog meer natuurlijke oliën. Camelliaolie is een wat zwaardere olie en is rijk aan omega 9. Deze olie verzacht en kalmeert de huid en is bijzonder geschikt voor de gevoelige, erg droge of geïrriteerde huid. Kukui-olie bevat veel omega-3 waarmee je ontstekingen in de huid kan tegengaan. Ook trekt deze olie razendsnel in waardoor je huid niet plakkerig wordt. Rijstolie (gewonnen uit de vliezen en kiemen van rijstkorrels) is rijk aan vitamine E en gamma-oryzanol die beschermen tegen zonschade en kunnen helpen om pigmentvlekken lichter te maken.

Hoe kies je pure en hoogwaardige jojobaolie?

Je kunt vele oliën online en in de winkel vinden. Hoe kies je de goede? Zelf let ik er altijd op dat de olie niet vermengd is met andere – vaak goedkopere – oliën, maar kies ik voor een 100% zuivere jojobaolie. Ook vind ik het belangrijk dat de olie koud geperst is, want die bevat meer werkzame ingrediënten. Ook wil je een flesje olie zonder oplosmiddelen, die maken de concentratie werkzame stoffen lager. Ik kies zelf graag voor een biologische olie, want er zijn wel eens resten van pesticiden in plantaardige oliën aangetroffen.

Zijn er bijwerkingen of allergische reacties mogelijk?

Plantaardige oliën zijn over het algemeen veilig en dat geldt zeker voor een zuivere jojobaolie. Maar verdiep je altijd in een ingrediënt dat nieuw voor je is en bekijk de verpakking goed voordat je het aanschaft. Probeer het product verder altijd voor de zekerheid uit op een klein stukje huid van je onderarm. Wacht een aantal uren en wanneer er geen bijzondere reacties zijn, kun je het veilig gebruiken. Let er ook op dat een olie niet muf of ranzig ruikt, die wil je niet op je huid aanbrengen.

De beste manier om jojobaolie te bewaren

Nog een eigenschap waarom jojobaolie tot mijn favorieten behoort: de olie is goed bestand tegen oxidatie oftewel bederf. Plantaardige oliën – dus ook jojoba – zijn niet eindeloos houdbaar, meestal zo’n twee jaar. Bewaar de olie op een koele plek.

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen