• Glycolzuur-salicylzuur

Exfoliëren met glycolzuur of salicylzuur

Cleopatra baadde zich vroeger in een bad met zure melk. De jonkvrouwen van het Franse hof gebruikten wijn (dit bevat tartaric acid) om hun huid te verbeteren. Gelukkig kunnen we tegenwoordig onze wijn gewoon lekker opdrinken en zijn ingrediënten als melkzuur, maar ook glycolzuur en salicylzuur in allerlei concentraties te verkrijgen. Wat deze stoffen met elkaar gemeen hebben, is dat zij exfoliëren. Ofwel ze verwijderen de bovenste dode huidcellen.

Ingrediënten die exfoliëren

Er bestaan veel ingrediënten met een exfoliërende werking. Dit zijn fruitzuren (alpha hydroxy acids) en salicylzuur (beta hydroxy acid). De meest gangbare fruitzuren zijn glycolzuur (glycolic acid) en melkzuur (lactic acid) maar je hebt ook nog mandelic acid, tartaric acid, malic acid en citric acid. Deze AHA’s en BHA’s zijn afgeleiden van natuurlijke producten:

 • Glycolzuur van honing en rietsuiker
 • Melkzuur, zoals de naam al zegt, van melk
 • Salicylzuur van het boomschors van de wilg
 • Malic acid van appels en peren
 • Citric acid van sinaasappels en citroenen
 • Mandalic acid van amandelen

Het gegeven dat veel van deze exfoliërende stoffen afkomstig zijn uit fruit, heeft ervoor gezorgd dat er in cosmetica regelmatig gebruik gemaakt wordt van fruitextracten. Helaas is dit niet hetzelfde. Sterker nog, sommige van deze extracten kunnen de huid sterk irriteren zonder ook maar enig gunstig effect te hebben. Toch worden ze door de positieve associatie die ze opwekken graag door de cosmetische industrie aan de ingrediëntenlijst toegevoegd.

Salicylzuur & glycolzuur

De twee meest onderzochte exfoliërende ingrediënten zijn glycolzuur en salicylzuur. Met veelbelovende uitkomsten, mits op de goede manier en in geschikte concentraties gebruikt! Glycolzuur dringt wat dieper in de huid door maar kan ook wat meer irriteren. Het is vooral geschikt voor de wat verouderde of droge huid die niet gevoelig is. Salicylzuur is vet oplosbaar en dringt dieper in de poriën. Hierdoor is dit ingrediënt meer geschikt voor de vette huid die neigt naar puistjes/acne. Omdat het minder irriteert is het ook geschikter voor de gevoelige huid.
Aangezien een exfoliant zeker in het begin van het gebruik enigszins kan irriteren is het belangrijk dat het product ook kalmerende ingrediënten bevat. Je kunt een exfoliant ook gebruiken in combinatie met een product met kalmerende ingrediënten. Ik heb een uitgebreid blog geschreven over glycolzuur en salicylzuur.

De voorwaarden: percentages en pH-waarde

Wanneer je zeker wilt zijn dat je producten ook echt exfoliëren, is het essentieel dat de concentratie van de werkzame stoffen voldoende hoog is: glycolzuur meer dan 5% en salicylzuur meer dan 1%. In concentraties tot 70 % worden deze ingrediënten gebruikt als peeling, maar deze moeten absoluut met beleid worden uitgevoerd en zijn dus ook niet vrij verkrijgbaar.
Belangrijk is zeker ook de pH-waarde van een exfoliant. Een te hoge pH zorgt dat de stoffen neutraliseren en de werkzaamheid verliezen, bij een te lage pH gaan de stoffen de huid irriteren (zie ook het boek van Goldberg; Light years younger).

Eerder schreef ik ‘exfoliant: stap 3 naar een mooie huid’. Lees op mijn blog ook hoe je exfolianten het beste kan gebruiken en wat er gebeurt als je dat niet op de juiste wijze doet.

Groeten Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:
welke natuurlijke ingrediënten?“,
valse beloften door “angel dusting” en
huidveroudering door zon“.

Gerelateerde Berichten

236 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Mandy november 22, 2015 (13:48)

  Hallo Jetske,

  Geweldige site!

  Ik heb dezelfde vraag als Marloes. Kan 2% salicylzuur veilig gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Tot welk % is het veilig?

  Daarnaast nog een andere vraag. Ik zie hierboven dat jij een concentratie van 3-6% aanraadt voor op het lichaam bij bepaalde huidaandoeningen. Is dit ook aan te raden bij heftige acne op rug, borst, schouders en armen?

  Groeten Mandy

  • author-avatar
   Jetske januari 6, 2016 (14:30)

   Beste Mandy,

   Bedankt voor je compliment!
   2% salicylzuur kan veilig gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Veel hoger zou ik niet willen adviseren tijdens zwangerschap. Salicylzuur 3-6% kan ook op rug, borst, schouders en armen gebruikt worden.

   Groetjes Jetske

 • Viki oktober 10, 2015 (18:55)

  Beste Jetske,

  Allereerst is mijn complimenten voor je goede, informatieve blog. Ik overweeg om een exfoliant van je huidproductlijn aan te schaffen. Echter ben ik aan het twijfelen of salycilzuur of glycozuur zou geschikt zijn voor mij. Ik heb een gecombineerde huid, nu en dan wat puistjes, heb last van littekens (putjes) en ook wat pigmentvlekken. Daarnaast ben 35 en heb wat beginnende rimpeltjes onder ogen. Welk exfoliant adviseer je voor mijn huid? Alvast hartelijk dank voor je antwoord.

  • author-avatar
   Jetske december 1, 2015 (16:45)

   Beste Viki,

   Voor vragen over de producten kan je het beste contact opnemen met de klantenservice van Uncover Skincare: uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl.
   Ik zou je adviseren de exfoliant 1% salicylzuur te proberen. Je kunt een sample aanvragen via de website!

   Groetjes Jetske

 • Charlotte augustus 24, 2015 (09:33)

  Beste Jetske,

  Uw site is zeer informatief, ik ga nu zeker mijn huid anders verzorgen. Ik vroeg me verder trouwens af in hoeverre een product met melkzuur aan te raden is bij een huid met couperose/rosacea.

  • author-avatar
   Jetske oktober 9, 2015 (15:45)

   Beste Charlotte,

   Een product met melkzuur kan gebruikt worden bij een huid met couperose/rosacea. Het is wel wat minder effectief, maar daardoor is de kans op irritatie ook kleiner. Uiteraard is het wel belangrijk het product rustig op te bouwen en de huid goed in de gaten te houden.

   Groetjes Jetske

 • graaf augustus 13, 2015 (11:30)

  Ik heb een vraagje. Mijn zoontje van 2 jaar heeft heel erg Keratosis Pilaris. Ik ben nu een beetje aan het zoeken wat zou kunnen helpen om dit te verminderen. Volgens het consultatie bureau is het namelijk een onschuldige aandoening waar je niets aan doet, maar ik vind het toch een beetje zielig voor hem en zie hem toch ook vaak krabben aan zijn armpjes. Wie weet heeft u een tip voor mij.

  • author-avatar
   Jetske september 3, 2015 (10:15)

   Beste Graaf,

   Wat vervelend dat je zoontje last heeft van keratosis pilaris. Het is belangrijk de huid goed in te smeren met een basiscrème, ook is het verstandig om wat neutrale olie in het badwater doen. Je hebt kans dat de bultjes bij een goed gehydrateerde huid wat zullen verminderen. Verder zou ik er voorlopig niet heel veel aan doen! Vaak zie je ook dat kinderen met allergie/eczeem klachten keratosis pilaris hebben. Is dat bij je zoontje het geval?

   Groetjes Jetske               

 • J.Ev/d Heide augustus 5, 2015 (22:58)

  Hallo Jetske,

  Ook ik ben ontzettend blij met jou onderzoeken en het laten delen van de uitslagen en resultaten hiervan.

  Ik gebruik tretinoine crème, kan ik hiernaast nog salicylzuur crème gebruiken.?

  Zo ja, in welke sterkte en hoe gebruik ik deze dan?

  Alvast bedankt en sowieso bedankt voor deze site.

  • author-avatar
   Jetske september 3, 2015 (12:44)

   Beste J. E. v/d Heide,

   Leuk om te lezen dat je blij bent met de blog. Daar doe ik het voor.
   Ik weet niet hoe lang je al smeert met de tretinoïne crème? Er zijn inderdaad mensen die er een exfoliant erbij smeren en dit afwisselen. Bijvoorbeeld de ene dag salicylzuur en de andere dag de tretinoïne crème. Gebruik wel een goede zonnebrandcrème SPF 30, want de huid is door het smeren van de tretinoïne crème en de exfoliant gevoelig voor UV stralen.

   Groetjes Jetske               

 • Samantha juli 29, 2015 (23:58)

  Ik zie dat het een iets verouderde blog is.. Maar heb toch een vraag hierover!

  Ik heb zelf last van keratosis pilaris en gebruik sinds een aantal maanden een zalf van Paula s choice. Waar ook salisylzuur in zit. Dit werkt voor mij erg goed! Met tevreden resultaat.. Het feit is nu dat mijn dochtertje van 1,5 ook kampt met keratosis Pilars. Op d r armpjes en wangen! Van de huisarts krijg ik alleen vaseline zalf met ureum. Maar dit helpt niks! Nu is mijn vraag, of er iets op tegen is dat ik mijn zalf gebruik bij mijn dochtertje?

  • author-avatar
   Jetske september 29, 2015 (14:45)

   Beste Samantha,

   Wat vervelend dat je dochtertje last heeft van keratosis pilaris. Het is belangrijk de huid goed in te smeren met een basiscrème, ook is het verstandig om wat neutrale olie in het badwater doen. Je hebt kans dat de bultjes bij een goed gehydrateerde huid wat zullen verminderen. Verder zou ik er voorlopig niet heel veel aan doen! Vaak zie je ook dat kinderen met allergie/eczeem klachten keratosis pilaris hebben. Is dat bij je dochtertje het geval?

   Groetjes Jetske               

 • inge januari 29, 2015 (23:44)

  Hoi Jetske,

  Ik heb een vraag: Ik heb onlangs van jouw verzorgingslijn de exforiant met salicylzuur gekocht, de toner en moisteriser. Mijn gezichtshuid is normaal/droog met af en toe een onzuiverheidje, klein beetje wat ouderdompigmentjes, absoluut geen acne of veel puistjes. Ik wil mijn huid gewoon goed onderhouden. Ik ben 46 jaar. Ik twijfel of dit een goede keuze is geweest. Had ik niet beter de exfloriant met glycolzuur moeten aanschaffen? Ik twijfel of ik genoeg research heb gedaan wat voor mijn huidtype de juiste is 🙁 De producten zijn best prijzig en ik zou graag de juiste exfloriant hebben. Heb ik de goede keuze gemaakt? Ik hoop van je te horen. Groetjes Inge.

  • author-avatar
   Jetske april 3, 2015 (11:15)

   Beste Inge,

   Als ik je verhaal lees dan kan je zeker de producten gebruiken die je hebt aangeschaft. Je kunt uiteraard altijd even contact opnemen met de klantenservice van Uncover Skincare via uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl. Zij kunnen je ook verder helpen!

   Groetjes Jetske

 • marloes januari 17, 2015 (09:44)

  Hoi Jetske,

  ik wil paula s choice Exfoliant met 2% Bha gaan gebruiken, ik heb deze al in huis maar ben er nog niet mee begonnen omdat ik zwanger ben en dit eerst even wil checken. Is dit veilig tijdens de zwangerschap?

  Op de site van Paula s Choice word ik niet veel wijzer.

  Groeten Marloes

 • Josephina september 23, 2014 (18:00)

  ik zou eigenlijk ook graag weten welke producten je aanraad,)

 • Femke augustus 22, 2014 (17:42)

  wat kan ik het beste gebruiken voor mijn zoontje van 2 die last heeft van Keratosis Pilaris? Er wordt aangeraden een crème met ongeveer 20% aan glycolzuur.

 • Eva augustus 8, 2014 (12:37)

  Hoi Jetske,

  Ik heb zelf Keratosis Pilaris (simpel gezegd: bultjes op je bovenarmen die er uit zien als kippenvel) en ik had gelezen dat een exfoliërende créme daar goed voor was (en schrubben ook) want die crème zou dan de bovenste huidlaag “weghalen” (iets wat de normale huid vanzichzelf al zou doen, maar de huid met Keratosis pilaris niet) . Nu zijn mijn bovenarmen (waar de bultjes opzitten) best gevoelig en lijkt het me niet verstandig om glycolzuur te gebruiken, maar salicylzuur. Hoeveel procent salicylzuur zou er dan in die crème moeten zitten? En welke crèmes kan je me aanraden?

  Alvast bedankt,

  Eva

 • Mayke juli 31, 2014 (19:37)

  Hallo Jetske,

  Sinds ongeveer 2 jaar gebruik ik dagelijks salicylzuur als onderdeel van mijn dagelijkse routine, dag en nacht.

  Daarbij gebruik ik 1x per week glycolzuur 10%.

  Nu krijg ik plots weer bultjes op m n kin/wang en dit vooral aan 1 zijde op m n gezicht.

  Bestaat er zoiets als “immuun” raken voor salicylzuur?

  En hoe lang mag ik dit blijven gebruiken, is dit op den duur niet schadelijk wanneer ik het zo lang dagelijks gebruik?

  Alvast bedankt voor uw antwoord!

  Met vriendelijke groet,

  Mayke

  • Jetske augustus 11, 2014 (10:49)

   Beste Mayke,

   Het zou kunnen dat je even een periode hebt waarin je meer last hebt van puistjes. Puistjes kunnen bijvoorbeeld ook verergeren door stress of hormonen. Sinds wanneer zijn de puistjes verergerend? Je kunt de exfoliant rustig blijven gebruiken, je zal er niet ‘immuun’ voor worden.

   Groetjes Jetske

 • Daphne juli 31, 2014 (11:33)

  Hoi Jetske,

  Ik gebruik sinds een aantal maanden exfoliant van paula s choice.

  Het is de 1% bha gel met salicylic.

  Nou hoorde ik veel om mij heen dat je dat beter pas na je 30ste mee kan beginnen en ik ben 24.

  Ik las dit ook op het internet en ben er mee gestopt.

  Nu word mijn huis onrustig en krijg weer puistjes.

  Zou ik er toch mee door kunnen gaan of een alternatief?

  Want was er wel tevreden over maar wil niet dat ik te vroeg er mee begin.

  Groetjes ,

  Daphne

  • author-avatar
   Jetske augustus 11, 2014 (10:48)

   Beste Daphne,

   Een exfoliant met salicylzuur is een erg geschikt product als je last hebt van onzuiverheden. Je kunt natuurlijk ook last hebben van onzuiverheden voor je 30ste jaar. Als je het product rustig opbouwt en je huid reageert goed dan kan je het product gerust gebruiken.

   Vanaf je 30ste levensjaar wordt het voor je huid moeilijker dode huidcellen los te laten. Een exfoliant kan hier dan bij helpen. Het betekent niet dat je dit product niet voor deze leeftijd kunt gebruiken..

   Groetjes Jetske

 • Jildou Mulder mei 6, 2014 (22:38)

  Hoi Jetske,

  Allereerst wil ik je bedanken voor deze leerzame informatie over o.a Keratosis polaris en wat je er aan kunt doen! Ik ben al bij de huisarts, dematoloog en verschillende drogisten geweest, maar deze uitleg is verreweg het meest informatief en eindelijk: dit zijn je mogelijkheden! ipv jammer maar helaas wat ik zo vaak te horen heb gekregen.

  Ik heb een droge gevoelige (eczeem gevoelige) huid met op mijn boven benen en armen KP. Welke producten zou je mij aanraden om te gaan gebruiken? Crémes via de huisarts met Vitamine A zuur, en welk exfoliant raad je me aan?

  Ik hoor heel graag van je!

  Groetjes Jildou

  • author-avatar
   Jetske mei 12, 2014 (16:14)

   Beste Jildou,

   Bedankt voor je compliment :-).

   Voor je lichaam kan je een hogere concentratie salicylzuur gebruiken (3-6%). Je kunt je huisarts vragen of hij of zij een recept voor je uitschrijft. Verder is het belangrijk je huid goed vet te houden. Op de volgende blog vind je producten voor het lichaam die ik adviseer: http://jetskeultee.nl/lichaamsverzorging-en-wat-je-echt-moet-weten/obj7777542.

   Succes!

   Groetjes Jetske

 • nadia april 16, 2014 (11:49)

  Hallo jetske,

  Ik heb een aantal maanden de exfoilant gebruikt van Paula choice.( Dit kwam mede door je leuke artikel over deze “mooimaker”) Helaas heeft het bij mij toch niet de gewenste resultaat gehad. Ik gebruikte eerste de 8% glycolzuur (vanwege mijn vochtarme huid)maar omdat ik geen verbetering zag besloot ik de 2% salicylzuur te bestellen. Ik dacht dat het daar aan lag.Weer hetzelfde helaas. Ik heb last van wat gerstekorrels en wilde in eerste instantie een wat gavere mooie huid. Maar merk als ik de exfoilant gebruik ik rode pukkeltjes/vlekkjes krijg, weet niet echt wat het is. Nu ben ik even gestopt en ik heb er nu geen last van. En ook geen gavere huid helaas. En op mijn neus heb ik een klein vlekje wat lijkt op couperose. Voorheen had ik dit niet. Ik geloofde echt in deze mooimaker. Weet jij wat het probleem is? Bedankt! Nadia

  • author-avatar
   Jetske april 22, 2014 (09:47)

   Beste Nadia,

   Elke huid is anders en kan anders reageren. Zelfs op een goed ingrediënt als vitamine C kan allergisch gereageerd worden. Heb je de exfoliant rustig opgebouwd?

   Groetjes Jetske

 • Eveline april 3, 2014 (15:02)

  Beste Jetske,

  Allereerst complimenten voor je informatieve blog!

  Ik heb voor mij leeftijd (44) nog weinig rimpels maar omdat ik een zwaar jaar achter de rug heb zie ik er momenteel vermoeid en ouder uit. Ik denk er daarom over om een peeling te laten doen door een professional.

  Ik heb een droge en vochtarme huid en denk dan aan een glycolzuur peeling. Maar daartegenover staat dat ik ook een gevoelige huid heb en ik lees dat dan weer een salicylzuur peeling het beste is, maar dat is vet oplosbaar dus weer niet zo goed voor mijn droge huid.

  Wat kan ik het beste doen en adviseer je sowieso om dit professioneel te laten uitvoeren of bereik ik met elke avond een exfoliant van een van deze zuren te gebruiken hetzelfde resultaat?

  Mocht je me adviseren dit door een professional te laten doen waar moet ik dan op letten bij mij salon/kliniek keuze?

  Alvast bedankt voor je antwoord!

  groet,

  Eveline

  • author-avatar
   Jetske april 14, 2014 (13:28)

   Beste Eveline,

   Mocht je een peeling overwegen zou ik adviseren dit uit te laten voeren door een arts of huidtherapeut onder supervisie van een arts. Er worden bij een peeling hogere concentraties glycolzuur gebruikt dan bij een exfoliant die je dagelijks kunt gebruiken. Hierdoor kan je met een peeling meer resultaat bereiken dan met het dagelijkse gebruik van een exfoliant. Er zitten natuurlijk ook risico’s aan, daarom is het belangrijk dat de behandeling uitgevoerd wordt door iemand die verstand van zaken heeft.

   Groetjes Jetske

 • Zimpje april 3, 2014 (08:49)

  Beste Jetske,

  Super al die tips!

  mijn vraag is wat ik het beste kan doen?

  Ik voornamelijk op mijn rug last van rode vlekjes die afkomstig zijn van puistjes.

  moet ik dan Salicylzuur of glycolzuur gebruiken, of beide ?

  Graag zou ik ook willen weten welke producten ik dan zou moeten halen

  Groet,

  Zimpje

  • author-avatar
   Jetske april 14, 2014 (13:25)

   Beste Zimpje,

   Mijn vermoeden is dat je last hebt van post-inflammatoire hyperpigmentatie. Dit zijn vlekjes die ontstaan na bijvoorbeeld irritatie of wondjes van acne. Hoewel het erg vervelend is trekt het over het algemeen vanzelf weer weg. Dit kan soms wel een jaar duren. In dit geval is de huid met rust laten beter dan behandelen. Blijven de vlekjes zichtbaar dan raad ik je aan om een keer bij een goede huidtherapeut langs te gaan, zij kan de vlekjes met een laser of IPL apparaat minder zichtbaar maken.

   Groetjes Jetske

 • Anouschka maart 23, 2014 (14:09)

  Beste Jetske,

  Ik ben erg benieuwd wat je van onderstaand product vindt?

  MD Formulations – Vit A Plus Night Recovery

  Belofte: verjongende en vernieuwende nacht-hersteller voor alle huidtypen, met alpha retinyl-complex.

  Verpakking: Chic en hygiënisch pompflesje in informatief omdoosje.

  Geur & Textuur: een niet-vette sinaasappelsap-gele lotion die snel intrekt. Ongeparfumeerd en ruikt daarom wat vreemd, maar dit is veel exfolianten eigen.

  Hydroxy zuur + pH-waarde: Bevat zowel 8% glycolzuur (AHA) als 2% Salicylzuur (BHA) en daarnaast ook nog 1% Vitamine A (Retinyl Palmitate). Heeft een effectieve pH-waarde van 4.0.

  Ingrediënten: Naast bovengenoemde AHA s, BHA s, en Vitamine A bevat de nachtlotion ondermeer Allantoine, Hyaluronzuur, koraal-extract en gierst-extract. Dit in een basis van water, een emulgator, Glycerine en silicone.

  Groet, Anouschka

 • marijke januari 22, 2014 (09:37)

  heste daphne. Er als een monster uitzien bedoelde ik mee dat heel mijn bovenste huidlaagje afschilfert. Werd van rood naar paars en dan schilfert dat af. Was met fruitzuur die peeling. Van t merk pascaud. Maar het kost te veel 180 euro… Zoek gewoon een deel produkten voor een onzuivere vochtarme huid. Dat mijn huid niet vettig maakt of uitdroogd. Grote porien op voorhoofd en wangen enzo en vetbultjes op wangen en mijn slapen. Dus als de zon schijnt zie je dat mijn huud oneffen is. Gr

 • Marijke januari 21, 2014 (15:58)

  Beste, ik heb dus al 17 jaar pech met mijn huid, met het geld dat ik uitgegeven heb aan alle produkten zou ik nu een mooie wagen kunnen kopen, zoveel geld heeft het mij al gekost. Heb veel goede dingen gelezen van uw produkt… Heb dus een heel onzuivere huid, ziet er vettig uit op sommige plaatsen en mee eters. Ook onderhuidse vetbultjes. Heb ik ook in hals en decollete… Sinds vorig jaar weet ik dat ik ook dat ik een vochtarme huid heb… Nu heb ik bij mijn mondplooi wel wat putjes… En aan die plooien en bij de neus plooien wat droger… Al die jaren heb ik maar dingen gekocht voor vette huid, dan word het weer droog en rood, dus verkeerd allemaal, huid helemaal gestresst. Vorig jaar bij een produkt uitgekomen in NL en een schoonheidsspecialiste en ik ben van Belgie, dus was het langer als een uur rijden voor naar een schoonheidsspecialiste te gaan elke week. Dus heb ik die produkten op den duur online besteld maar was niet meer te betalen. Ik sta echt op t randje van wel depressie want ik word nu ouder en trek t me heel fel aan…. Ik heb op uwe site gelezen over Paula s Choice, die heb ik net ook een email gestuurd, deze tekst maar even doorsturen naar u wat ik naar hun heb gestuurd. Want ik weet echt niet welke producten ik moet nemen…Hoop dat je me snel kunne helpen zodat ik producten heel snel kan bestellen. Heb ook iets gelezen over salicylzuur…

  • Daphne januari 21, 2014 (17:04)

   @ Marijke

   Wat vervelend dat jouw huid niet goed heeft gereageerd op alle producten waar jij de laatste jaren zoveel geld aan uitgegeven hebt.

   Heb je de online huidtest van Jetske al gedaan? Daaruit kun je opmaken wat voor huid je hebt. Zie http://www.uncover-skincare.nl/huidanalyse/de-basis-voor-een-mooie-huid

   Verder is het belangrijk om producten te gebruiken die je huid niet irriteren. Helaas bevatten veel producten (ook heel dure!) niettemin schadelijke en/of irriterende ingrediënten waardoor je huid alleen maar verder van streek raakt. Op deze website geeft Jetske advies over producten die geschikt zijn en dat zijn echt niet per se dure producten. Zie onder meer http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314

   Hopelijk heb je hier al wat aan. Besef wel dat het even kan duren voordat jouw huid alle stress zoals jij het noemt, kwijt is. Het kan dus wel een paar maanden duren voordat jouw huid er goed uit gaat zien. Veel succes en laat hier nog eens weten hoe het gaat!

   • Marijke januari 21, 2014 (17:31)

    Dag Daphne, ik ga die test eens doen. En wat maken die paar maanden uit op bijna 18 jaar… Niet veel he 🙂 Ik dacht altijd dat ik een vettige huid had, maar die huidspecialiste had eens goed huidanalyse gedaan en ze zei dat mijn huid juist vocht nodig heeft. Ok, de producten hielpen wel maar op paar maanden bijna 600 euro kwijt aan behandelingen en daar zitten de producten nog niet bij. Maar het zal rond de 1000 euro gekost hebben. Ook zware peeling gehad, zag er een hele week een monster uit. Dus maar mee gestopt… Maar ik las op deze site over producten van Paula s Choice en ik kreeg terug wat goeie moed want mijne vriend is ook niet gelukkig als ik ongelukkig ben, terwijl hij me zo graag ziet 🙂

    Alvast bedankt!!!!!

    • Daphne januari 21, 2014 (18:32)

     @ Marijke

     Ellendig hoor, zo n berg geld kwijt en eigenlijk alleen maar met als resultaat een nog slechtere huid! Hopelijk kun je op deze site voldoende inspiratie vinden voor producten die de huid niet irriteren zodat jouw huid in elk geval tot rust kan komen.

     Heb je dit al gelezen? Zie http://jetskeultee.nl/heb-jij-misschien-rosacea/obj7777341

 • rasta januari 18, 2014 (18:55)

  ik ben begonnen met clearasil scrub met salisyl,toen drie asperines (de ouderwetse) met een druppel water oplossen en een masker of scrub van maken,nu vaseline 40% salisyl en vloeibare salisyl 20% van de apotheek,kost 10 euro langzaam opbpuwen is het devies op een engelse side zag ik bv 8% s.zuur en da om de 10 minuten dat 4 maal en dat driedagen achter elkaar dan gaat het niet gevaarlijk snel en is het veilig.

  • author-avatar
   Jetske januari 27, 2014 (12:13)

   Beste Rasta,

   Het is mij niet duidelijk wat je vraag is en waarom je de genoemde scrubs gebruikt. Ik kan je hierdoor helaas geen goed advies geven. Omdat mijn vermoeden is dat je last hebt van acne zal ik hier wat dieper op in gaan. Een huid met acne is per definitie een overgevoelige en geïrriteerde huid. Het is daarom belangrijk milde producten te gebruiken zonder irriterende ingrediënten zoals parfum en gedenatureerde alcohol. Een scrub kan ook gezonde huidcellen beschadigen en de huid irriteren. Om deze reden adviseer ik te kiezen voor een exfoliant (op basis van salicylzuur). Ik zou je ook graag willen verwijzen naar de volgende blog: http://jetskeultee.nl/de-cosmetische-behandeling-bij-acne/obj7777491.

   Groetjes Jetske

 • Robert november 16, 2013 (16:46)

  Beste Jetske,

  Door stress heb ik een zeer grauwe huid, ook is mijn huid zeer slap hetgeen ik nooit eerder had. Heb je misschien tips voor mij wat ik aan mijn huid kan doen?

  Groetjes,

  Robert

 • Melissa oktober 28, 2013 (16:13)

  Beste Jetske,

  Ik ben op zoek producten waar het salicyl-zuur of glycol-zuur zit.

  Hopelijk kan dit me helpen tegen mijn verschikkelijke acné-aanvallen…

  Alvast bedankt!

  Groeten,

  • author-avatar
   Jetske november 7, 2013 (10:50)

   Beste Melissa,

   Alle producten die ik adviseer vind je hier: http://www.jetskeultee.nl/productadvies. Hier vind je ook producten met salicylzuur en glycolzuur. Succes!

   Groetjes Jetske

 • Talitha oktober 6, 2013 (23:22)

  Beste Jetske,

  Wat een fijne site! Voor mijn dochter van 16 die veel last van verstopte porieën heeft ben ik op zoek naar een reiniging. Ten eerste iets om veilig haar make up te verwijderen en iets met salicylzuur met het juiste percentage en ph waarde. Ik heb al benzoïlperoxide voor haar gekocht, maar we zien nog niet veel verandering. En nu ik hier toch ben…. 🙂 scrubben of niet? De schoonheidsspecialiste zegt van wel?

  Bedankt voor je antwoorden alvast.

  Groetjes Talitha

  • Daphne oktober 7, 2013 (00:47)

   @ Talitha

   Jouw dochter kan haar huid beter niet scrubben, hoor. Jetske schreef daar eerder dit over: “Een lekkere schone huid. Eventjes wat rood, maar wel goed schoon gescrubd . Liever niet! Door te scrubben haal je de bovenste laag dode huidcellen weg. Dit is prima. Nadeel is dat je vaak ook stukjes van de laag eronder beschadigt. Je irriteert de huid dus eigenlijk, in plaats van haar goed te verzorgen! Te hard boenen is dus helemaal niet goed. Een hele milde scrub kan wel….

   Wat je goed kunt gebruiken in plaats van een scrub zijn glycolzuur of salicylzuur.”

   (zie eventueel http://jetskeultee.nl/het-verwijderen-van-dode-huidcellen-een-exfoliant-of-scrub/obj7777427)

   En: “Als je last hebt van acne is het echt heel belangrijk de huid met milde producten te verzorgen. Veel acne producten die te koop zijn bij de drogist zijn veel te agressief en verergeren de acne in plaats van deze te verbeteren. Verder zijn er enkele speciale middelen of producten met ingrediënten waarvan de werkzaamheid bewezen is. Salicylzuur is een exfoliant die de verhoorning van de huid tegengaat en daardoor de poriën ontstopt. Bij milde acne (mee-eters) heb je hieraan vaak genoeg. Benzoylperoxide kun je zonder recept bij de apotheek kopen en is werkzaam bij matige tot ernstige acne. Gebruik wel altijd een heel dun laagje! Wat je vooral niet moet doen is scrubben, uitdrogende of juiste vette cosmeticaproducten gebruiken en de puistjes uitknijpen.” (zie eventueel http://jetskeultee.nl/puistjes-moet-ik-wel-of-niet-naar-de-dokter/obj7777420)

   Ik heb af en toe lelijke puisten op mijn gezicht (vooral op mijn kin) en bij mij werkte benzoylperoxide, samen met een milde verzorging zoals Jetske die aanraadt, telkens snel en uiteindelijk heb ik nu al een paar maanden geen echte puisten meer gehad.

   Milde reinigers die aan de eisen van Jetske voldoen vind je eventueel hier: http://jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-cleanser/obj7777451

   Tips voor een geschikte exfoliant kun je hier vinden: http://jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-de-exfoliant/obj7777519

   En misschien ook een toner? Zie eventueel http://jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-toner/obj7777455

   En met zo n mooie jonge huid kan je dochter ook al direct beginnen met bescherming tegen rimpels later. Ofwel: dagelijks, ook in de winter een zonnebrandcreme smeren. Zie eventueel: http://jetskeultee.nl/bescherm-je-tegen-de-zon-smeer-beter/obj7777527

   Het is in elk geval belangrijk dat je producten zoekt die geen irriterende ingrediënten bevatten (dus zeker geen parfum en geen alcohol). Een huid met acné is per definitie een gevoelige huid, zo meent Jetske, en die moet je ook zo behandelen.

   Succes!

 • Daisy oktober 5, 2013 (14:39)

  Beste Jetske,

  zou je mij ook alsjeblieft een mailtje kunnen sturen van de producten met de juiste hoeveelheid glycol en salicylzuur?

  Ik kan het nergens vinden en bij mijn apotheek kunnen ze mij niet helpen zeggen ze… maar of ik dat nou moet geloven, ik denk eerder dat ze er weer is geen zin in hadden.

 • Nancy september 23, 2013 (22:30)

  @ Peter: heb jij enig idee of het loont om een AHA van 10 % te kopen ipv van 8 %? Ik heb nu de 8% van Paula Begoun, overweeg de 10% te bestellen. Die is wel een stuk duurder, zeker gezien de kleinere verpakking. Heb jij enig idee of het verschil van 2 % het waard is?

  grtjs Nancy

 • L. september 16, 2013 (16:24)

  Dank je wel weer Peter; Helder!

  Later reactie maar druk gehad.

  Vriendelijke groet,

  L.

  p.s. ik zet mijn volledige naam niet hier omdat ik ook vragen over mijn dochter stel (zou ze niet blij mee zijn)

 • J.Eland-Bierhuizen september 15, 2013 (12:25)

  Mijn dochter van 19 is onder behandeling bij een huidtherapeut en is begin september begonnen met de opleiding voor huidtherapeut in Utrecht en daar werken ze met het merk meditopics, nu ben ik op zoek naar samples van de huidreiniger ph3,5 op basis van melkzuur en een lotion,omdat ze als ze hier goed op reageert wil overstappen op dit merk.

  Weet u waar ik hiervoor terecht kan.

  met vriendelijke groeten

  J.Eland-Bierhuizen

  • author-avatar
   Jetske oktober 3, 2013 (10:42)

   Beste J. Eland – Bierhuizen,

   Met het merk ben ik niet bekend en kan hier geen dus helaas geen advies over geven. Wellicht kunt u contact opnemen met het desbetreffende bedrijf? Uw dochter werkt met het merk en misschien kan zij meer informatie inwinnen (bij school of op het internet). Succes!

   Groetjes Jetske

 • Peter september 11, 2013 (18:38)

  @L.

  Salicylzuur wordt wel gebruikt als behandeling bij roos, het heeft ook een ontstekingsremmende werking. Echter werkt dit meer om de schilfers op de huid te verminderen, niet tegen de oorzaak van de verhoogde schilfering, bovendien wordt in de studies die ik heb gezien gesproken over een wasemulsie. Een gezichtsreiniger met salicylzuur kun je trouwens ook prima gebruiken op je hoofd. Ik weet zo even niet een merk, maar er zijn wel eens een paar voorbij gekomen op de blog. Het is dan wel verstandig om daarnaast nog ketoconazol of een milde anti-roos shampoo te gebruiken, deze werken specifiek tegen de gist. Het kan zijn dat de ketoconazol creme je hoofd wat gevoelig maakt (of irriteert), misschien dat de Zwitsal reiniger daardoor zorgt voor minder irritatie van je hoofdhuid (doordat hij wat milder is en minder aggressief reinigt) . Voor salicylzuur zou ik ook 1-2% aanhouden, soms wordt 3 procent genoemd, maar bij een gevoelige huid is 1-2% voldoende. In de apotheek hebben ze zelf meestal al een basiscreme waar actieve stofjes aan toe worden gevoegd, vaak wordt bijv lanette creme gebruikt. Meestal worden dan in de apotheek bepaalde standaard formuleringen gemaakt, daarin is natuurlijk ook rekening gehouden met de pH, maar ik vraag me af of dat ook zo is als je zelf een verzoek doet.

 • L. september 10, 2013 (19:51)

  Bedenk me net het volgende nog. Wanneer ik het salicylzuur van de apotheek ook af en toe voor mijn gezicht zou willen gebruiken welke (creme/gel) basis moet het dan hebben? Houdt de apotheek zelf rekening met ph-waarde? Beetje bang dat ik stomme vragen stel, maar alla 😉

  L.

  L.

  • author-avatar
   Jetske oktober 3, 2013 (10:36)

   Beste L.,

   Ik zie dat Peter je vraag al voor een groot deel beantwoord heeft. De pH-waarde is inderdaad erg belangrijk (tussen de 3 en 5). Bij een te hoge pH waarde neutraliseren de stoffen en gaat de werkzaamheid verloren, bij een te lage pH waarde kan de huid geïrriteerd raken.

   Groetjes Jetske

 • L. september 10, 2013 (19:35)

  Hoi Peter, al jaren ben ik op zoek naar een doeltreffend middel tegen hoofdroos. De shampoo/wasgel Gevoelig Huidje van Zwitsal (die jij aanraadde) zorgt al voor minder irritatie. Ik probeer zo weinig mogelijk zalf (Ketoconazol) van de huisarts te gebruiken. Ik heb overigens de zalf-vorm genomen omdat ik dat fijner vind voor op de hoofdhuid. Nu las ik dat La Roche Posay en Louis Widmer een shampoo hebben, die lijkt te werken. Er zit respectievelijk salicylzuur en melkzuur (dacht ik) in. Nu vraag ik me af of ik niet gewoon bij de huisarts een recept voor salicylzuur kan vragen. Dat zou ik dan in plaats van de Ketoconazol kunnen gebruiken. Ik denk alleen dat ik het hem dan zelf moet uitleggen. Ik weet niet welk percentage (2 procent?) en welke samenstelling (lanettecreme oid?) ik kan vragen. Ik wil het immers op de (hoofd-)huid kunnen smeren. Ben een leek op dat gebied. Is het onzin wat ik me bedacht heb of kun jij hier iets mee?

  Groet en alvast bedankt.

  L.

 • Nienna augustus 9, 2013 (13:23)

  Bedankt voor de reactie Peter, ik dacht dat Etat Pur goedkoper was maar ik zie dat dat maar 15 ml is.

 • Peter augustus 8, 2013 (20:16)

  @Nienna

  Jetske adviseert een pH tussen de 3 en 5 voor salicylzuur, voor glycolzuur tussen 3 en 4. Etat Pur bevat wel alcohol en is ook iets duurder dan de exfoliant van Uncover en de exfolianten van Paula s Choice.

 • Nienna augustus 8, 2013 (15:03)

  Hallo Jetske,

  Mijn complimenten voor je blog! Wat vind jij van het product Etat Pur Salicylzuur 300? Ik heb begrepen dat er 2% salicylzuur in zit, ik ben er nog niet achter hoe hoog de PH-waarde is, ik heb een mailtje naar de fabrikant gestuurd. Moet voor salicylzuur ook de PH-waarde tussen de 3 en 4 zijn?

  Groet

 • Yildiz augustus 3, 2013 (18:33)

  Beste Jetske,

  Kan ik glycolzuur en salicylzuur ook gecombineerd gebruiken?

  s ochtends glycolzuur en s nachts salicylzuur voor een optimaal resultaat?

  Groeten

 • Samira juli 14, 2013 (16:11)

  Beste Jetske,

  Zou je mij aub ook een mail kunnen sturen met de producten die de juiste hoeveelheid glycol en salicylzuur bevatten. En welke vitamine c crèmes als beste gebruikt kunnen worden. Alvast veel dank.

 • Peter juni 25, 2013 (14:10)

  @Ophrah

  Op je lichaam kun je prima 6% salicylzuur gebruiken, op je gezicht moet je niet met producten boven de 2% gaan werken. Salicylzuur kun je gewoon bij de apotheek kopen. Wat ook goed werkt is Urea. Vaak is dit in een fijne voedende emulsie gedaan, wat bij keratosis pilaris erg handig is, omdat uitdroging vaak de klachten erger maakt. Er bestaan vele drogisterij merken met concentraties varierend van 5-18%. Als je daar voor kiest zou ik niet direct boven de 10% gaan, omdat het anders wel iets kan irriteren.

 • Ophrah juni 24, 2013 (12:38)

  Beste Jetske,

  ik ben op zoek naar een goede creme voor de keratosis pilaris die ik heb op voornamelijk mijn bovenarmen. Ik lees op je website over salicylzuur. Waar kan ik dit kopen en wat voor percentage is geschikt voor mijn armen?

  alvast bedankt

  groetjes, Ophrah

 • Sarah juni 9, 2013 (16:19)

  Beste Jetske,

  Via Beautygloss ben ik op jouw website terecht gekomen (net als andere mensen denk ik zomaar). Zelf ben ik schoonheidsspecialiste (net afgerond weliswaar) en heb ik in de gehele opleiding (niveau 4) nog niet zoveel geleerd over deze zuren als in dit gehele artikel. Weliswaar hebben we het wel gehad over melkzuur/salicylzuur/glycolzuur tijdens de periode over huiverbetering, maar dit was vooral oppervlakking. Dit artikel vind ik erg leerzaam en heel handig! Sowieso ben ik al in een halfuur tijd heel veel wijzer geworden door deze uitgebreide beschrijvingen. Bedankt dat je ze wil delen met ons!

  Groetjes, Sarah

 • Jo maart 16, 2013 (17:13)

  Beste Jetske,

  Bedankt voor je al informatie! Ik zag dat je lezers informatie toestuurt over welke producten het meest geschikt zijn. Zou je mij misschien ook wat producten kunnen mailen?
  Ik heb een gevoelige, vette huid en ik het verleden wat puistjes gehad waar ik nu nog littekens van heb die ik graag zou verminderen.

  Ik hoor graag van je!

  Groetjes!

 • Char januari 9, 2013 (23:34)

  Helaas nog geen reactie op mijn bericht ontvangen, die hierboven staat. Heb nu af en toe jeuk aan mijn kin, had ik eerst nooit. Puisten zijn wel al iets minder. Ik heb periorale dermatrtis, is de reactie normaal??

  Groetjes

 • Char januari 5, 2013 (21:53)

  Hallo jetske,

  Ik heb vandaag voor het eerst philosophy microdelivery peel gebruikt en mijn huid voelt nu aan als of ik iets te lang in de zon heb gezeten is dit normaal?
  Zoniet wat kan ik dan gebruiken voor mijn puisten op mijn kin?

  Ik hoop echt dat ik hier een antwoord op kan krijgen, ben er zo lang mee bezig en op je 27 ste wil je geen puisten meer.

  Gr char

 • Natasja december 27, 2012 (13:40)

  Beste Jetske,
  Kan je mij ook een lijstje van producten doorsturen die salicylzuren bevatten.
  Heb een heel moeilijke vette en droge huid te samen, ook heb ik last van grote porien waardoor make up niet mooi blijft zitten. Deze doe ik dus amper op. Maar daardoor is het heel duidelijk zichtbaar dat ik een slechte huid heb, met rode vlekjes van verstopte porien etc ook heb ik hier en daar een pukkeltje, ben ondertussen 27jaar en denk dat ik er nog weinig aan kan veranderen. Ben al naar verschillende dermatologen geweest maar niets lijkt te werken. De salicylzuren is dan ook het eerste wat ik hier hoor en hoop dan ook dat dit misschien toch een positieve werkin gaat hebben op mijn huid 🙂

  Groetjes,
  Natasja

 • author-avatar
  Jetske december 19, 2012 (17:20)

  Beste E,

  Het kan zijn dat in het begin de puistjes verergeren. Het propje van de verstopte talgklieren komt naar boven doordat de salicylzuur diep in de porien dringt. Het zou na 2-3 weken moeten verminderen. Mocht je hiernaast nog bijv. roodheid ervaren, doe dan een stapje terug.

  Groeten Jetske

 • Nancy december 17, 2012 (18:09)

  Dag Jetske,

  Wat een geweldige informatie op jouw blog!

  Zou je mij ook een productenlijst met salicylzuur en glycolzuur kunnen mailen? Ik ben zelf al heel lang op zoek naar producten met die ingredienten maar de percentages staan vaak niet vermeld op de verpakking.

  Jouw kennis zou mij alvast een heel eind vooruit helpen!
  Alvast Bedankt!

 • Saskia november 16, 2012 (21:36)

  Hallo Jetske,

  Hoe denk jij over de Microdelivery Peel van Philosophy? Is deze peel schadelijk voor de huid, en zou het beter zijn om alleen bijvoorbeeld salicylzuur te gebruiken?

  Saskia

 • e oktober 11, 2012 (13:33)

  Beste jetske,

  Ik gebruik sinds een week etat pur 300 salicylzuur. Op dit moment word mij acne alleen maar erger door dit product. Moet ik door zetten en is dit een wen reactie van mijn huid, of moet ik er mee stoppen? Ik heb last van acne op mijn gezicht, maar ook op mijn rug op beiden plekken word het erger door het product. Ik had gehoopt dat het zou helpen …….

  groetjes,
  e

 • Samantha september 19, 2012 (19:02)

  Hoi Jetske,

  Sinds ca. Driekwart jaar ben ik van de pil overgestapt naar een spiraaltje, waardoor nu mijn puistjes weer terug zijn gekomen. Omdat ik 24 ben had ik niet verwacht er nog steeds last van te hebben. Ik gebruik s ochtends al een product met 1% salicylzuur maar dat helpt blijkbaar niet genoeg. Helpen de producten met salicylzuur die jij aanraadt wellicht beter? Omdat ik nogal een vette huid heb die snel rood wordt, lijkt me dat dat het beste ingredient is. Of kan ik beter overstappen op een product met glycolzuur?

  Verder las ik dat een moisturizer met antibacteriele werking handig is tegen puistjes. Is dat zo, en zo ja, welk product raad jij aan (liefst een met ook nog een spf)? Zo nee, hoe kan ik mijn verzorgingsroutine verbeteren? Ik heb al benzoylperoxide, maar dat is volgens de verpakking niet geschikt voor het hele gezicht, alleen daar waar al puistjes zitten.

  Alvast heel erg bedankt voor je tips en complimenten voor de handige site!
  Samantha

 • author-avatar
  Jetske september 12, 2012 (16:18)

  Beste Esma,

  Over dit onderwerp heb ik eerder wat geschreven op mijn blog: http://jetskeultee.nl/2011/07/22/rode-bultjes-op-je-huid-keratosis-pilaris/. De beste keuze qua exfoliant is er eentje op basis van salicylzuur. Meer producten die ik aanraad vind je hier: http://www.jetskeultee.nl/productadvies.Succes!

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 12, 2012 (16:09)

  Beste Mike,

  Over dit onderwerp heb ik al eerder op mijn blog geschreven: http://jetskeultee.nl/2010/04/02/zelfvertrouwen-door-zon-en-huid-kanker/.

  Groeten Jetske

 • Lena augustus 19, 2012 (23:12)

  Hoi Jetske,

  Na het lezen van je blog ben ik
  al heel wat wijzer over wat me te doen
  staat, namelijk een exfoliant met salicylzuur gebruiken.
  Ik heb een normale tot vette huid die totaal niet gevoelig is,
  heb bij vlagen heel veel last van acne (maar soms ook
  weer helemaal niet) en heb veel
  pigmentvlekjes door zonneschade en post-inflammatoire hyperpigmentatie.
  Het lijkt mij dat ik de acne in de basis moet aanpakken (ook om meer pigmentvlekjes
  hiedoor te voorkomen in de toekomst), dus een
  exfoliant met salicylzuur gebruiken. Maar ik zou ook wel graag iets willen doen aan de bestaande pigmentvlekjes. Kun je een exfoliant aanraden die zowel een voldoende concentratie glycolzuur als salicylzuur bevat?

  Alvast bedankt!

  Groeten, Lena

 • Ruby augustus 8, 2012 (16:35)

  Beste Jetske,

  Ik heb nog een vraagje. Ik heb sinds gister de salicylzuur van uncover skincare binnengekregen. En nu wil ik die graag uitproberen. Maar kan het zijn dat je huid eerst erger wordt voordat het verbeterd. Want vooral op mijn kin lijkt het alsof er meer mee-eters ontstaan als ik salicylzuur gebruik.

  Alvast bedankt!

  Groetjes Ruby

 • Ruby augustus 3, 2012 (20:44)

  Beste Jetkse,

  Ik gebruik salicylzuur (300mg) van Etat Pur. Maar ik heb een beetje het gevoel dat het wat agressief is. Wat is uw mening over de salicylzuur van Etat Pur?

  De ingredienten zijn: AQUA/WATER/EAU*, PROPANEDIOL, SALICYLIC ACID, ALCOHOL, XANTHAN GUM, SODIUM CITRATE, SODIUM HYDROXIDE.

  Alvast bedankt!

  Groetjes Ruby

 • Britt juli 20, 2012 (11:06)

  Beste Jetske,

  Sinds een jaar heb ik erge last van mee eters en puisten(vaak ook met ontstekingen) in mijn nek, bovenrug, schouders en ook een beetje op mijn borst. Hoe kan ik dit het beste behandelen en kan ik hiervoor ook producten in de winkel kopen?

  Alvast bedankt!
  Groetjes Britt

 • Evelien juli 13, 2012 (14:26)

  Beste Jetske,

  Ik ben op zoek naar een goede exfoliant met salicylzuur maar ik weet niet bij welke merken ik moet gaan zoeken. (ik woon in Belgie)
  Kan u me per mail wat producten/merken doorsturen?

  Alvast bedankt,
  Evelien

 • Jolanda mei 17, 2012 (14:55)

  Beste Jetske,
  Ook ik heb veel last van KP en vond dit een nuttig artikel… nu vraag ik me net als velen dus af wat de geschikte producten met salicylzuur zijn. Ik zou een sample ook wel een goed idee vinden, want mijn huid reageert al snel erg heftig. Ik hoop dat u mij ook een email kunt sturen. alvast bedankt! Jolanda

 • Saskia mei 15, 2012 (20:05)

  Beste dr. Jetske,

  Allereerst, wat een goede blog. Eindelijk informatie gebaseerd op onderzoek. Ik heb zelf last van enkele pukkeltjes op mijn gezicht. Deze verschijnen steeds in de lente, vooral op mijn voorhoofd, en verdwijnen in de winter. Deze kan ik nog wel redelijk camoufleren.
  Wat me meer dwars zit zijn pukkels op mijn rug en nek. Op dit moment heb ik ze redelijk onder controle. D.w.z. Ik zie ze nauwelijks meer, af en toe een pukkel, maar ik voel wel veel bultjes. Ik zou toch ook graag wat tips willen over met welke producten ik mijn rug, nek en gezicht kan reinigen. Weet je toevallig ook of shampoo van invloed kan zijn? Alvast bedankt!
  Groet,
  Saskia

 • author-avatar
  Jetske mei 15, 2012 (16:49)

  Beste Warda,

  Het zou inderdaad kunnen dat deze creme niet goed in je huid trekt. Heb je de vraag al neergelegd bij Paula s choice? Als je me je adres mailt kan ik je een paar samples sturen van mijn eigen salicylzuurproduct; misschien dat deze beter werkt voor jouw huid. Het kan ook zijn dat de mee-eters wat te diep zitten en dus eerst handmatig door bv een schoonheidsspecialist of huidtherapeut moeten worden weggehaald. Verder kan het gebruik van vitamine A zuur werken tegen mee-eters, dus dat is ook nog een optie.

  groetjes Jetske

 • Judith mei 11, 2012 (10:37)

  Beste Jetske,

  Sinds kort heb ik jouw verzorgingslijn aangeschaft en tot zover naar grote tevredenheid. Ik heb een droge huid, maar wel last van lichte acne. Deze is al goed aan het wegtrekken met behulp van de salicylzuur. Nu heb ik ook ook vrij veel last van pigmentvlekjes (melasma) en beginnen de eerste rimpeltjes te voorschijn te komen. Ik ga daarom binnenkort beginnen met het smeren van Vitamine A-zuur en zou daarbij ook graag glycolzuur willen gaan gebruiken. Kan ik dan het beste de salicylzuur afwisselen met de glycolzuur, of kan ik beter maar 1 soort exfoliant gebruiken?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groeten,
  Judith

 • author-avatar
  Jetske mei 10, 2012 (11:18)

  Beste Brenda,

  Over de exfoliants die ik aanraad kan je hier meer informatie vinden: http://jetskeultee.nl/productadvies/

  Succes!

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske mei 3, 2012 (11:05)

  Hallo Kirsten, als je huid wat droger is kun je zeker na de salicylzuur een creme aanbrengen. Laat de salicylzuur wel eerst even intrekken. Wil je ook vitamine A zuur gebruiken, kijk dan goed wat je huid aankan. Je kunt bijvoorbeeld vitamine A zuur en salicylzuur afwisselen s avonds of s ochtends salicylzuur gebruiken en s avonds vitamine A zuur. Dit is wel vrij heftig en kan niet iedere huid verdragen. Kijk dus goed wat het beste werkt voor jou.

  Groeten Jetske

 • Esma april 25, 2012 (21:25)

  Beste Jetske,

  Ik heb al een aantal jaren ontzettend last van keratosis pilaris. Vindt de roodheid op mijn benen en armen vreselijk opvallen en laat ze ook niet graag zien. Nu las ik dat glycolzuur hier tegen helpt. Ik zou graag willen weten welke producten ik het beste kan gebruiken op mijn lichaam. Is overigens Dr. Murad aha rapid exfoliator regular strength aan te bevelen? Of zou u mij andere producten kunnen mailen die tot verbetering van de huid kunnen werken.

  Mvg.
  Esma

 • Mike april 25, 2012 (20:49)

  Hoi Jetske,

  Sinds een week gebruik ik nu AHA gel 10% (Glycolzuur) verkregen via een huid therapeut. Ik voel mijn huid met de dag gladder worden en gebruik het alleen s avonds. Fijn spulletje dus. Nu vraag ik me af of het mogelijk/slim is om onder de zonnebank te gaan. Alvast bedankt!

  Gr, Mike

 • Dieneke april 21, 2012 (15:39)

  Hallo Jetske

  Dank je wel voor je antwoord,ik ga het bestellen.

  Vr.gr.

  Dieneke

 • Warda april 12, 2012 (16:59)

  Ik gebruik nu zo n vier/vijf maanden de 1% bha gel van Paula s Choice. Ik heb hem aangeschaft om van de mee-eters op mijn neus af te komen, maar ik zie nog helemaal geen verschil. Mijn huid wordt wel wat gladder, maar de mee-eters blijven. Ik gebruik het nu elke dag. De laatste tijd gebruik ik het direct op mijn gezicht, dus niet eerst een toner, omdat ik dacht dat het misschien daardoor kwam, maar ik zie nog steeds geen resultaat. Weet u misschien waar dat aan zou kunnen liggen?

  Zou het misschien kunnen liggen aan het feit dat de gel wat op mijn huid rult? Dit is vooral het geval als ik het product te veel in masseer of als ik mijn creme (Total Effects van Olaz, parfum vrij) er na (wel nadat ik het een tijdje heb laten intrekken) op breng. Dus heb ik besloten om dan maar s avonds geen creme op te doen. In principe voelt mijn huid de volgende ochtend niet droog aan daardoor. Is dit wel goed? Of kan ik beter wel een creme aanbrengen?

  Of heb ik gewoon een hogere concentratie nodig? Ik heb in principe niet zo n heel vette huid. Ik heb wel een vettere t-zone, met dus die vervelende mee-eters, maar ik heb niet erge last van puistjes. Zo heel af en toe (een keer in de paar maanden) komt er een puistje opzetten, die dan een hele poos blijft zitten, maar meer niet.

  Hieronder de ingredienten van het product dat ik nu gebruik:

  Aqua, Methylpropanediol, Xanthan Gum, Salicylic Acid, Polysorbate-20, PEG-12 Dimethicone, Butylene Glycol, Camellia Oleifera Leaf Extract, Camellia Oleifera, Sodium Hydroxide, Epilobium Angustifolium Flower/Leaf/Stem Extract/ Epilobium Angustifolium, Camellia Sinensis Leaf Extract/Camellia Sinensis, Portulaca Oleracea Extract/Portulaca Oleracea, Tetrasodium EDTA, Bisabolol, Chlorphenesin.

 • author-avatar
  Jetske april 10, 2012 (11:51)

  Beste Dieneke,

  Ik zou je gezien je couperose dan toch salicylzuur willen adviseren. Salicylzuur kan je ook prima gebruiken bij een wat drogere huid. Gebruik het wel in combinatie met een goede moisturizer.

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 9, 2012 (23:32)

  Beste Ina,

  Als je geen last hebt van een gevoelige huid dan kan je inderdaad ook glycolzuur gaan gebruiken.

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 9, 2012 (23:02)

  Beste Sam,

  Wat leuk om te horen dat je mijn blog leuk vindt maar vervelend dat je zo n last hebt van Acne. Als je me je adres mailt dan kan ik je eventueel een tester van mijn eigen producten met salicylzuur sturen. En ben je al eens bij een dermatoloog geweest? Ik kan je ook adviseren om eens de huidanalyse te doen op mijn blog (of via http://www.uncover-skincare.nl); ook daar krijg je uitgebreid advies over hoe je je huid het beste kunt behandelen.

  groeten,

  Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 9, 2012 (11:48)

  Beste Petra,

  Dan zou ik je een product met salicylzuur willen adviseren…

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 9, 2012 (11:32)

  Beste Maaike, als je me je adres mail dan kan ik je een sample van mijn eigen product met salicylzuur sturen. Ook Paula Begoun verkoopt een salicylzuurproduct. Ik zal binnenkort een lijstje met geschikte producten op mijn blog plaatsen.

  groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 8, 2012 (01:14)

  Beste Desmond,

  Ik adviseer je om als je tijd hebt een keer de huidanalyse op mijn blog of via http://www.uncover-skincare.nl te doen. Dan krijg je een uitgebreid advies over hoe je jouw huid het beste kunt verzorgen. Op mijn blog kun je ook via productadvies geschikte verzorgingsproducten vinden. Het is verder mogelijk om me je adres te mailen, dan kan ik je wat samples van mijn eigen verzorgingsproducten toesturen.

  groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 7, 2012 (22:10)

  Beste Lilly,

  Of een hogere concentratie ook een heftiger effect heeft hangt heel erg af van de samenstelling van het product. Niet alleen de concentratie van het salicylzuur, maar ook de aanwezigheid van andere ingredienten en de pH van een product bepalen de werkzaamheid. Het is dus lastig om twee producten van verschillende merken met elkaar te vergelijken. Ik vind bij mijn eigen producten 1% salicylzuur voldoende; een hogere concentratie zou de huid wat kunnen gaan irriteren…

  groeten,

  Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 5, 2012 (14:15)

  Beste Vicky,

  Je kan eens een kijkje nemen op http://www.uncover-skincare.nl. Uncover Skincare heeft namelijk twee soorten exfoliants: op basis van glycolzuur en op basis van salicylzuur.
  Acne kan inderdaad wat littekentjes veroorzaken. Dit wordt ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie of irritatie pigment genoemd. Doorgaans verdwijnen deze uiteindelijk vanzelf weer en kun je ze dus het beste verdoezelen. Voorkom erger door dagelijks te smeren met een zonnebrandcreme van minstens factor 15. Agressieve behandelingen kunnen de vlekjes verergeren. Je kunt ze dus beter verdoezelen. Vaak verdwijnen de vlekjes vanzelf, al kan dit wel een jaar duren. Zijn de pigmentvlekken na een jaar nog steeds zichtbaar en vind je dit erg storend, dan kun je meer doen. Denk dan aan het gebruik van een creme met hydroquinone en/of vitamine A-zuur. Ook bestaan er laser- en lichtbehandelingen (IPL) die de pigmentvlekken kunnen verhelpen. Maar wellicht verdwijnen ze bij jou vanzelf… Ik hoop dat je er wat aan hebt!

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 5, 2012 (14:00)

  Beste Vanessa,

  De producten van Uncover Skincare bevatten o.a. effectieve concentraties glycolzuur of salicylzuur. De exfoliant met salicylzuur kan je gebruiken bij een vette huid, een gevoelige huid of de huid die gevoelig is voor onzuiverheden (acne). Dit product is vet oplosbaar en dringt door in de porien. Hiernaast verwijdert salicylzuur het bovenste laagje dode huidcellen. Dit helpt te voorkomen dat de porien verstopt raken. Salicylzuur kun je op het gehele gezicht gebruiken. Het helpt bij onzuiverheden, maakt de huid egaler en geeft een frisse teint. Glycolzuur is juist weer geschikter bij een zonbeschadigde huid: het houdt het vocht vast in de huid en maakt de huid iets egaler. Tevens is het een antioxidant.
  Vitamine A zuur is alleen op recept verkrijgbaar bij de huisarts of dermatoloog. Dit omdat het een medicijn is en hierdoor wat meer doet voor je huid. Van vitamine A zuur is als enige creme bewezen dat het huidverjongend kan werken en werkt ook goed tegen acne. Binnenkort komt er een lijstje met exfoliants op mijn blog.
  Neem eens een kijkje op http://www.uncover-skincare.nl voor de producten met glycolzuur of salicylzuur!
  Vitamine A zuur is alleen op recept te verkrijgen. Hierover kun je meer lezen op de blog (en de comments!) vitamine A .

  Groeten Jetske

 • Eva april 5, 2012 (13:28)

  @Brenda, zie hierboven de reactie van Jetske op 28 maart jl.

 • Brenda april 5, 2012 (13:17)

  Dag Jetske,

  Ik heb zojuist enkele van je artikelen m.b.t. exfolieren met veel plezier gelezen.

  Zou je mij ook een overzichtje van exfoliants kunnen mailen, zowel van die met salicylzuur en glycolzuur.

  Ik heb een vrij normale huid, niet echt vet maar ook niet droog. Ik heb wat pigmetvlekjes onder mijn ogen en tot mijn groot ongenoegen veel puistjes op mijn kin, die laatste heb ik pas gekregen na de geboorte van mijn jongste dochter, vroeger nooit last van gehad (ben 35j.).

  Alvast bedankt!
  Groetjes
  Brenda

 • Kirsten maart 30, 2012 (13:08)

  Hallo Jetske, Ik heb zojuist de exfoliant met salicylzuur besteld van uncover skincare. Ik heb een normale/gemengde huid met pukkels op mijn kaakrand. Moet ik na de exfoliant nog een creme er overheen doen? En kan ik hier ook vit a zuur 0,01% bij gebruiken? Alvast bedankt! Groeten Kirsten

 • Dieneke maart 29, 2012 (15:16)

  Beste Jetske

  Graag zou ik willen weten welk product voor mijn huid geschikt is,want ik kom er niet uit.
  Ik twijfel tussen salicylzuur en glycolzuur.Aangezien ik 56 jaar ben en mijn huid slapper,vochtarmer en dunner wordt ,dacht ik dat glycolzuur voor mij het meest geschikt zou zijn.Maar nu lees ik dat het niet geschikt is voor beginnende couperose.Dan wordt salicylzuur aangeraden,maar dat is meer voor een vettere huid.
  Kunt u mij advies geven.

  Hartelijk dank

  Vr.gr.

  Dieneke

 • author-avatar
  Jetske maart 28, 2012 (13:25)

  Beste Lisa,

  Wat leuk om te horen! Kijk eens even op de sites van Paula s choice en van Uncover skincare (www.uncover-skincare.nl). De Uncover Skincare producten heb ik zelf ontwikkeld en in de lijn zit ook een exfoliant met salicylzuur. Als je me een mailtje stuurt met je adres kan ik je een sample sturen zodat je het eens uit kunt proberen. Via de site van Paual s choice kan je ook samples bestellen van producten met salicylzuur.

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske maart 28, 2012 (10:52)

  Hallo Geeske,

  Salicylzuur lijkt op aspirine (acetyl salicylzuur) maar is niet hetzelfde. Het heeft wel net als salicylzuur een ontstekingsremmende werking. Ben je allergisch voor acetyl salicylzuur, dan zou ik je inderdaad adviseren te kiezen voor de glycolzuur.

  Groeten Jetske

 • ina maart 22, 2012 (19:28)

  hoi jetske
  ik gebruik sinds een halfjaar je producten met veel succes . het enige waar ik over twijfel is de exfoliant ik gebruik nu nav de huidanalyse de salicylzuur, terwijl ik voor de rest de producten gebruik voor normalen/droge huid. ik heb last van pigmentatie in de zomer en ben daar erg voorzichtig mee verders heb ik een paar rode vlekjes op mn rechterwang , is het niet beter de glycolzuur te gaan gebruiken ?? ik ben 44 jaar en heb al best last van rimpels.

  gr ina

 • Sam maart 22, 2012 (00:33)

  Hallo Jetske,

  Ook mijn complimenten! Zelden artikelen gelezen die en wetenschappelijk zijn en duidelijk.

  Bovenaan zie ik dat je een aantal advies hebt gemaild, welke producten ze het beste kunnen gebruiken waarin glycolzuur en/of salicylzuur zit. Graag ontvang ik dat ook, omdat ik door de bomen het bos niet meer zie. Heb nu namelijk een enorme acne-aanval wat alleen maar erger wordt.

  Alvast bedankt!

  Gr Sam

 • Petra maart 19, 2012 (17:27)

  Hallo Jetske,

  Ik heb rood haar en een redelijk gevoelige huid. Kun je mij vertellen welke producten ik het beste zou kunnen gebruiken om te exfolieren?

  Alvast bedankt!

  Groet
  Petra

 • Maaike maart 18, 2012 (22:19)

  Hoi Jetske,

  Graag zou ik ook een lijstje ontvangen met namen van producten die salicylzuur bevatten.

  Alvast bedankt!

  Groet,

  Maaike

 • Desmond maart 12, 2012 (15:55)

  Hallo Jetske,

  Ik ben een man van 22 jaar en ik merk dat ik de laatste tijd last hebt van wat grovere porien en veel talgophopingen.
  Ik ga vanaf mijn 18e onder de zonnebank en ik heb mijn huid niet genoeg verzorgd denk ik en dat zie ik nu ook wel.
  Nou las ik over salicylzuur en ik zou graag wat meer informatie willen over goede producten en waar ik deze kan halen.
  Ik hoop snel wat van je te horen!

  Groeten Desmond

 • author-avatar
  Jetske maart 7, 2012 (18:39)

  Beste Jonne,

  Ik vind je eigenlijk nog wel een beetje jong voor een glycolzuur product. Ik zou dit niet dagelijks gebruiken, want je hebt het zeer waarschijnlijk nog niet nodig. Waarom wil je een glycolzuurproduct gebruiken? Als je last hebt van verstopte porien zou ik je liever salicylzuur adviseren… Of het product goed is hang erg af van de pH. De ingredienten zien er wel goed uit. Propylene glycol kan wat irriteren.

  groeten Jetske

 • Lilly februari 29, 2012 (14:12)

  Beste Jetske,

  Zou je mij misschien kunnen uitleggen wat het verschil (buiten uiteraard het percentage) is tussen producten met 1% en producten met 2% salicylzuur? Heeft een hogere concentratie een ander of misschien heftiger effect? Of is een bepaald percentage meer geschikt voor een bepaald huidtype?
  Ik ben 26 jaar, heb een gevoelige, vrij (maar niet extreem) droge huid die snel rood wordt (inspanning, warmte, kou…), incidenteel een puistje en verder geen huidproblemen. Welk percentage is dan het meest geschikt voor mij? Alvast bedankt voor de moeite.

  Groeten, Lilly

 • author-avatar
  Jetske februari 28, 2012 (14:52)

  Hallo Bibi,

  De INCI naam van salicylzuur is Salicylic Acid. Vermoed in jouw geval dus dat dit hetzelfde is 😉

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 24, 2012 (13:29)

  Beste Joke,

  Goed dat je even gestopt bent. Als je huid niet goed reageert op een product is dit altijd verstandig om te doen. Mensen met rosacea hebben een erg gevoelige huid, als je met een product als salicylzuur begint, bouw het dan heel rustig op. Twee a drie keer per week is in het begin al voldoende. Mocht je andere producten gebruiken, let er dan op dat dit milde producten zijn. Over rosacea heb ik hier eerder iets op mijn blog geschreven.

  Ik weet niet welke andere producten je gebruikt, maar als je huid droog en schilferig blijft kan je aanvullend op je moisturizer een lanettecreme smeren. Dit is een echte basiscreme en verkrijgbaar bij de apotheek. Mocht je met nieuwe producten beginnen, test deze dan een voor een uit. Zeker met een gevoelige huid. Hierdoor kan je goed zien hoe je huid reageert op een bepaald product. Als je merkt dat je huid ergens op reageert, doe dan altijd een stapje terug!

  Groeten Jetske.

 • author-avatar
  Jetske februari 24, 2012 (13:16)

  Beste A

  Vitamine A zuur is alleen op recept verkrijgbaar bij de apotheek in concentraties tussen de 0,02% en 1%. Mocht je net beginnen, begin dan met een laag percentage. Bouw het gebruik langzaam op, twee a drie keer per week is in het begin voldoende. Graag wil ik je verwijzen naar de blog die ik over vitamine A zuur geschreven heb: vitamine A en het gebruik van vitamine A zuur < http://jetskeultee.nl/2009/12/11/het-gebruik-van-vitamine-a-zuur/> .

  Glycolzuur is een van de cosmetische ingredienten waarvan de werking is bewezen. Glycolzuur is dus een erg goed ingredient maar heeft wel enkele voorwaarden . Hier vertel ik meer over op mijn blog glycolzuur. Een van de producten van Uncover Skincare bevat ook glycolzuur (8%). Zie hier.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 24, 2012 (13:06)

  Beste Marij,

  Voor mensen met Rosacea is het van groot belang milde producten te gebruiken. Denk hierbij aan het gebruik van een zachte wateroplosbare gezichtsreiniger in combinatie met een vochtinbrengende creme op de drogere gedeeltes. Af en toe wassen met alleen water in plaats van met een cleanser is ook prima. Vermijd in ieder geval producten met parfum en alcohol. Zoek naar producten met vitamine C (ascorbic acid) of Niacinamide.

  Mocht je willen exfolieren dan zou ik je een exfoliant met 1% salicylzuur willen adviseren. Deze raden we aan bij een gevoelige huid en wordt uiteindelijk door alle huidtypen goed verdragen. Een exfoliant zorgt ervoor dat het bovenste laagje dode huidcellen wordt verwijderd. Salicylzuur werkt onder andere ontstekingsremmend. Belangrijk is om het product echt heel langzaam op te bouwen. Start met een of twee keer per week een dun laagje s avonds. Als je huid goed reageert kan je het wat vaker gaan gebruiken. Wordt je huid toch wat onrustig en zie je roodheid en/of schilfertjes, laat de huid dan weer tot rust komen. Ik wil je ook verwijzen naar de eerdere blog die ik geschreven heb over rosacea (zie hier).

  Succes, groeten Jetske

 • Lisa februari 21, 2012 (13:13)

  Hallo Jetske,

  Ik ben nu 2 jaar schoonheidsspecialiste en vind je site erg interessant!
  Ga vaak op cursus en daar word je natuurlijk van alles aangesmeerd en verteld over producten en ingredienten en op een andere cursus word juist weer het tegenovergestelde verteld waardoor je vaak door de bomen het bos niet meer ziet.
  Je weet op een gegeven moment niet meer wat je moet geloven..
  Mijn vraag is of je mij ook een mail toe kan sturen met producten waar salicylzuur in zit.. ben zeker van plan om dit uit te proberen!

  Alsvast bedankt.

  Groetjes Lisa.

 • Bibi februari 21, 2012 (12:29)

  Hoi Jetske,

  is salicylzuur hetzelfde als salic-acid??

  Groetjes Bibi

 • author-avatar
  Jetske februari 17, 2012 (16:59)

  beste Simone,

  Wat leuk om te horen! Is het gelukt met het recept voor vitamine A zuur? Ben benieuwd….

  groeten jetske

 • Wendy februari 16, 2012 (21:48)

  Hallo Jetske,

  Ik heb je een tijd geleden een aantal vragen gesteld via de e-mail. Als je ergens nog een klein beetje tijd hebt, zou ik het fijn vinden om iets van je te horen.

  MVG Wendy

 • Kitty februari 16, 2012 (12:53)

  Beste Jetske,

  Ik gebruik al enige maanden s avonds salicylzuur 2% van PC. Helaas blijven er op mijn neus meeeters zichtbaar. Ik vraag me af wat ik hiertegen het beste kan doen. Naar de schoonheidsspecialist om ze te laten verwijderen of sterkere salicylzuur (als dat in NL verkrijgbaar is)?

  Alvast bedankt voor de moeite.

  Kitty Rijs

 • author-avatar
  Jetske februari 15, 2012 (11:14)

  Beste M,

  Salicylzuur droogt de huid niet uit en werkt juist erg goed bij acne. Het is vet-oplosbaar en werkt ontstekingsremmend in de porien. Ook verwijdert het het bovenste laagje dode huidcellen waardoor de porien minder snel zullen verstoppen. Anti-acne producten kunnen de huid uitdrogen. In dat geval is het belangrijk na het gebruik van zo n product de huid wat extra te hydrateren. Bij saliyclzuur is dit niet nodig. Wel is het belangrijk het product langzaam op te bouwen zodat de huid niet onrustig wordt.

  Vaak na peelings, maar ook na acne behandelingen of laserbehandelingen zien ze in de Velthuis Kliniek ook dat puistjes even ontstaan of verergeren – de behandelingen activeren de puistjes en het talg komt naar boven uit de (verstopte) talgklieren. De huid wordt vervolgens weer rustiger en de puistjes na de peeling/ behandeling verdwijnen na een tijdje weer terwijl de huid is verbeterd. Ook bij het gebruik van een exfoliant kan dit effect wat optreden in het begin. Je kunt dit voorkomen door het heel rustig op te bouwen en altijd een stapje terug te doen als je merkt dat het toch wat te heftig is voor je huid.

  Succes en als je nog vragen hebt hoor ik het graag.
  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 15, 2012 (10:38)

  Beste Kristel, dankje voor je complimenten!
  Helaas lukt het me de laatste tijd niet zo goed meer snel te reageren maar bij deze alsnog mijn antwoord: wordt je huid wat schilferig, doe dan altijd even een klein stapje terug zodat je huid weer rustig wordt. Je kunt de producten blijven gebruiken wanneer je kiest voor een glycolzuurpeeling, maar laat het dan de behandelaar wel even weten. Het effect kan dan namelijk wat heftiger zijn.

  Succes! Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 14, 2012 (10:41)

  Beste Dyandra, zie mijn reactie aan Razia!
  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 14, 2012 (10:40)

  Beste Razia,

  Kies een product met 1 of 2% salicylzuur. Je kunt eens kijken naar de exfoliant van Uncover Skincare. In combinatie met een milde reiniger, een toner met kalmerende stoffen en eventueel een creme voor de drogere gedeeltes voor je huid kan dit wonderen doen.

  De littekentjes van acne zijn wat moeilijker te behandelen. Een creme met vitamine A zuur kan wat helpen en er zijn ook wat behandelingen die ze kunnen verminderen, maar dat is natuurlijk een wat grotere ingreep (zie hier). Vitamine A zuur helpt overigens ook goed bij acne.

  Succes, groeten Jetske

 • M februari 12, 2012 (17:54)

  Hallo Jetske,
  Ik had gehoord dat salicylzuur niet goed was voor de behandeling van acne, dit omdat het de huid zou uitdrogen en het averechts werkt omdat de huid dan weer wordt aangezet om vet te produceren. dus op het moment dat je ermee stopt of minder gebruikt wordt het juist erger. Wat is hiervan waar?

  bij voorbaat dank!
  Groeten M.

 • Vanessa februari 11, 2012 (23:13)

  Hallo Jetske,
  Inmiddels ben ik 36 en heb nog steeds acne. Momenteel met name in mijn hals. Ik zou het erg op prijs stellen als u de moeite wilt nemen mij een email te sturen met goede producten met salicylzuur, glycolzuur en vit. A.
  Groeten Vanessa

 • author-avatar
  Jetske februari 8, 2012 (13:47)

  Hallo Frank,

  Je kunt in ieder geval eens kijken naar de exfoliant met 1% salicylzuur van Uncover Skincare. Goed dat je deze vraag stelt, heb mijn lezers al lang geleden beloofd hier eens in te duiken…

  Groeten Jetske

 • Vi februari 6, 2012 (22:03)

  Hoi Jetske

  Als puber heb ik last gehad van acne en had ik een vette huid.
  Van mijn 20 tot 25 jaar had ik een gemengde huid met een vette T-zone en beetje gevoeligheid op de wangen net naast de neus.
  Nu ik 25 jaar ben geworden lijkt mijn huidtype ook veranderd te zijn. Mijn huid is veel gevoeliger geworden en heb meer last van couperose/roodheid. Ik heb ook littekentjes van acne, last van pigmentvlekken heb ik gelukkig nog niet.
  Ik heb maandelijks terugkerende last van acne in de periode van mijn menstruatie, maar dit is niet hardnekkig.
  Ik heb interesse in producten met salicylzuur. Heb je een paar suggesties voor me? En ook iets dat de littekentjes kan minderen maar geen vitamine A-zuur want daar is mijn huid te gevoelig voor.

  Groetjes

  Vicky

 • Geeske februari 4, 2012 (16:28)

  Beste Jetske,

  Ik ben allergisch voor acetyl salicylzuur en daarom gebruik ik voorzichtigheidshalve glycolzuur.
  Wat ik mij echter afvraag (scheikunde was niet mijn beste vak) is of acetyl salicylzuur en salicylzuur beide verbindingen zijn waarbij ik allergische reacties krijg…

  Bij voorbaat dank voor je reactie.

 • marij84 februari 3, 2012 (11:31)

  Hallo Jetske,

  ik zou graag wat advies van je willen. Ik heb rosacea rondom mijn neus en wangen. Ik heb een hele gevoelige vochtarme huid die snel reageerd op producten. Ik gebruik nu de dagcreme van Embryolisse en die bevalt goed.
  Op mijn voohoofd heb ik best wel last van fronsrimpels maar huid is wel geneigd naar vet. Ik zou graag willen exfolieren maar weet niet welke producten ik daarvoor moet gebruiken die geschikt zijn voor rosacea.
  Ik hoor graag van je,
  Groet

 • A februari 2, 2012 (15:27)

  Beste Jetske,

  Dank voor deze informatieve webpagina.

  Graag wil ik wan informatie over de verschillende producten waarin Vitamine A-Zuur en/of glycolzuur inzitten. Het moet echter parfumvrije producten zijn en natuurlijk het liefst met beschermfactuur.

  Kun je mij deze informatie sturen per e-mail?

  Dat zou super zijn.

  Dank

  A

 • Jonne januari 29, 2012 (01:02)

  Beste Jetske,
  Leuke en informatieve website! Ik neem regelmatig een kijkje.
  Ik heb een vraag over een exfolierend product. Dit zijn de ingredienten:
  Aqua, Glycerin,Glycolic Acid,Sodium Hydroxide, Butylene Glycol, Hydroxyethylcellulose, Propylene Glycol, Panthenol, Palmitoyl Pentapeptide-4, Camellia Sinensis Leaf Extract, Vitis Vinifera Seed Extract, Mica, Allantoin, Cellulose Gum, Xanthan Gum, Cellulose, Phenoxyethanol, Benzyl Alcohol, Methylparaben, PEG-100 Stearate, CI 77499, CI 77891

  Wat vind jij van de ingredienten? Ik ben 22 jaar, kan ik dit al gebruiken voor mijn huid?
  Graag hoor ik van je wat jouw mening over dit product is!

 • joke januari 26, 2012 (19:42)

  Beste Jetske,

  Ik gebruik al maanden de salicylzuur ( 1% beta hydroxy acid gel )
  van paula s choice.
  Omdat mijn huid zo droog en schilferig blijft, ben ik gestopt
  om mijn huid even tot rust te laten komen, zogezegd.
  Tot mijn verbazing is mijn rosacea zo verminderd.
  Ik dacht dat dit juist heel goed zou zijn hiervoor.
  Ik vroeg me zo af, was dit wel de juiste exfoliant voor mijn huid, Jetske ?

  Vriendelijke groet van joke

 • Simone luijken januari 12, 2012 (23:27)

  Hallo Jetske

  Wat een fijn programma hebt het net terug gekeken over de test wat de antie rimpelcremes nu echt voor je huid doen. Heel interessant en toch blijven we het geloven . Maar heb je voor mij wat producten waar de stof glycolzuur in zit Ga mijn huisarts om het recept vitamine A zuur vragen om het te gaan proberen .Dank je groeten Simone

 • author-avatar
  Jetske januari 11, 2012 (15:55)

  Beste Hanny,

  Voor dagelijks gebruik vind ik 15% wat aan de hoge kant. Ook maken de alcohol en de propylene het product in combinatie met de glycolzuur waarschijnlijk een beetje irriterend. Ik zou voor dagelijks gebruik toch liever onder de 10% blijven.

  groeten Jetske

 • Kristel januari 10, 2012 (23:18)

  Hoi Jetske! Ook mijn complimenten voor de blog, ik ben en trouwe lezer 🙂
  Volgende week krijg ik mijn eerst glycolpeeling. Nu gebruik ik sinds 2 maand vit a zuur, 0,05% gemengd met wat creme omdat m n huid erg droog en schilferig is en s ochtends aha 8% en bha 2%. Is die schilferigheid een teken om toch wat rustiger aan te doen? Ik dacht nl. Dat die schilfers een teken van huidvernieuwing zijn 🙂 maar volgende week dus m n eerste glycolpeeling in een serie van 4.. Moet ik tijdens die periode stoppen met vit. A zuur? Alvast bedankt voor je reactie!
  Groeten, Kristel

 • Dyandra januari 10, 2012 (18:27)

  Beste Jetske,

  Ook ik zou graag een lijst willen ontvangen met daarin producten met salicylzuur.

  Mvg

 • ashna januari 10, 2012 (14:44)

  Beste Jetske,

  k ben 30 jaar, en heb ook last van acne,wat kan k gebruiken,en ook voor de lelijke littekens die ik nu over heb gehouden?graag producten met salicyzuur.

  mvg,
  Razia.

 • Frank januari 7, 2012 (00:33)

  Beste Jetske,

  Ool ik was op zoek naar meer informatie over salicylzuur in verzorgingsproducten. Ik ben een man van rond de 40 en wil niet scrubben ivm irritatie v/d huid. Heb last van acne…

  Ook ik vroeg mij af in welke producten dit salicylzuur dan zit. Zou je mij daar misschien ook een mailtje over willen sturen? Bedankt !

  Mvg !
  Frank

 • author-avatar
  Jetske januari 4, 2012 (12:18)

  Beste Desiree,

  Een huid met acne moet je behandelen als een gevoelige huid en agressieve stoffen die de huid kunnen irriteren kun je beter mijden. Hierdoor zal je acne alleen maar verergeren of je huid versneld verouderen. Ik zou dus ook om deze reden nooit alcohol aanraden. Heb je wel eens salicylzuur geprobeerd voor je acne? Een milde reiniger en salicylzuur kunnen echt al wonderen doen. Is je huid ook wat droog, gebruik dan aanvullend een creme om je huid te hydrateren. Verder kunnen kalmerende stoffen helpen je huid rustiger te maken.

  Salicylzuur lijkt op aspirine en werkt onder andere ontstekingsremmend maar is niet hetzelfde. Zelf zou ik niet snel gaan experimenteren met aspirine oplossen en op de huid smeren. Het heeft wel net als salicylzuur een ontstekingsremmend werking. Salicylzuur is effectief bij een pH tussen de 3 en 5. Is het lager dan 3 dan zal het de huid makkelijker irriteren, is het hoger dan 5 dan zal het niet zoveel meer doen voor de huid. Het is verkrijgbaar in bijvoorbeeld een lotion en gel.

  Succes en als je nog vragen hebt stel ze gerust!
  Groeten Jetske

 • Janneke december 15, 2011 (22:11)

  Beste Jetske,

  Als eerste wil ik je bedanken voor je geweldige blog.
  Erg informatief en leerzaam.

  Ik ben al enige tijd op zoek naar een goede manier om mijn Keratosis Pilaris te verminderen. Het zit bij mij over mijn hele benen en op mijn armen, en helaas wordt het steeds meer. (het is begonnen op mijn 23e en na 5 jaar zit het overal) Het ging een periode erg goed door geregeld te scrubben een een bodylotion met ureum te gebruiken. helaas is deze creme niet meer te krijgen, en zij andere cremes met ureum vaak prijzig. Vooral als je je hele lichaam daar mee moet insmeren

  Ik ben nog niet zo enthousiast over salicylzuur omdat dit bij gebruik op grote oppervlakten een aantal bijwerkingen kan hebben.

  Ik lees dat melkzuur ook effectief kan zijn, en nu is mijn vraag;
  heeft het gebruik van melkzuur bijwerkingen, en wat voor percentage zou je aanraden?

  Ik ben benieuwd naar je advies en alvast bedankt.

  Groeten,
  Janneke

 • Han december 13, 2011 (01:26)

  Beste Jetske

  Ik wil graag je advies over een product. Het betreft een glycolzuurproduct van Neostrata met 15% glycolzuur en een PH waarde van 4.1

  De ingredienten zijn:
  Water (Aqua), Alcohol Denat., Glycolic Acid, Propylene Glycol, Ammonium Hydroxide, Polyquaternium-10, Tetrasodium EDTA.

  Ik gebruik momenteel een product met 8% glycolzuur en zal binnenkort met een serie glycolzuurpeelingen starten in de Velthuiskliniek. Vooralsnog reageert mijn huid goed op de glycolzuur 8% en heb ik geen irritaties oid. Kan ik bovenstaand product veilig gebruiken ivm met het hoge percentage glycolzuur en heeft het ook echt een meerwaarde tav de 8%? Of richt ik hier juist meer schade mee aan en zal het vooral irritaties gaan opleveren? Graag jou advies hierin. Alvast bedankt.

  Groeten, Han

 • Desiree december 12, 2011 (00:13)

  Beste Jetske,

  Wat fijn dat jij als medisch specialiste zo benaderbaar bent, in een wirwar van cosmeticabedrijven die slechts reclame maken voor producten! Ik heb een paar vragen over huidverzorging. Ik heb jarenlang mijn gezicht schoongemaakt met een mix van alcohol (40%) en daar in opgeloste aspirine, maar daar ben ik mee gestopt, omdat mijn huid schraal werd van de alcohol. Het werkte wel ontzettend goed tegen puisjes, maar is dit gebruik op den duur schadelijk voor de huid? Heb je een tip hoe ik af en toe een opgelost aspirientje kan gebruiken voor eerste hulp bij puistjes? Daarnaast is mijn huid erg dun en een beetje doorzichtig onder mijn ogen. Ik las dat je glycolzuur en salicylzuur net als veel andere huidproducten niet onder de ogen moet gebruiken. Weet jij misschien een goed product of producttype om onder de ogen aan te brengen zodat de onderliggende adertjes minder zichtbaar zijn? Ik hoop dat je me kunt helpen 🙂 ik stel het zeer op prijs en ik vind het benoemenswaardig dat je mensen met huidproblemen op deze manier helpt.

  Groetjes, Desiree

 • Harm december 8, 2011 (14:25)

  Beste Jetske,

  Ik ben 25 jaar. Ik heb op mijn billen last van acne en een lichte vorm van Keratosis Pilaris. Ik gebruik hiervoor hibiscrub, drink veel water en lig 1x p.w. onder de zonnebank. Dit helpt redelijk. Nou lees ik dat salicylzuur veel bij Acne wordt gebruikt en glycolzuur vaak bij KP. Wat kan ik het beste toepassen en in welke vorm? Ik heb daarnaast ook gelezen dat het het belangrijk is je huid hierbij te voeden met vochtinbrengende creme. Wat kan ik hiervoor het beste gebruiken?

 • author-avatar
  Jetske november 29, 2011 (12:05)

  Beste Rita,

  Dat kan zeker! Ik zou het wel even tegen je behandelaar verteel want de behandeling kan soms wat beter “pakken”.

  groeten jetske

 • author-avatar
  Jetske november 16, 2011 (18:02)

  Beste Marlies,

  Fijn dat je blij bent met mijn blog en een goede vraag! Als je zwanger bent moet je inderdaad heel voorzichtig zijn met de keuze van je huidverzorgingsproducten. Er wordt over het algemeen niet veel aandacht besteed aan dit onderwerp, maar ingredienten in cosmetica kunnen wel degelijk bij jouw baby terecht komen. Salicylzuur 1% mag je gewoon gebruiken tijdens je zwangerschap (zie ook http://www.cfp.ca/content/57/6/665.full). Salicylzuur lijkt op aspirine en heeft daarom ook een ontstekingsremmende werking. Aspirine (de tabletten dus) kun je tijdens de zwangerschap beter niet gebruiken omdat het wat bloedverdunnend kan werken. Het percentage dat tijdens het gebruik van een salicylzuurproduct 1% op je gezicht in het lichaam zou kunnen komen is zo verschrikkelijk laag dat je daar geen zorgen over hoeft te maken. Ik heb ook gewoon salicylzuur gesmeerd tijdens mijn zwangerschappen! Als het je toch geen prettig gevoel geeft zou je ipv salicylzuur, ook glycolzuur kunnen gebruiken. Let er dan ook wel op dat je je huid goed beschermt tegen de zon. Tijdens de zwangerschap is je huid nog eens extra gevoelig voor zonlicht… Voor je keratosis pilaris kan je ook salicylzuur gebruiken maar is een wat hoger percentage geschikter. Ik zou daarmee even wachten totdat je bevallen bent. Houd de huid wel goed vet. Doe in ieder geval ook voorzichting met het scrubben. Scrubben kan KP soms juist zelfs verergeren,

  groeten jetske

 • Rita november 10, 2011 (15:06)

  Geachte,

  Mijn vraag is of ik een behandeling voor overbeharing met IPL voor gezicht kan ondergaan als producten met salicylzur gebruik voor mijn acne?

  Mvg,
  Rita

 • marlies oktober 25, 2011 (20:48)

  Beste Jetske,

  Allereerst heel fijn dat er zo n directe manier is om vragen te stellen en fijn dat de informatie zo helder en uitgebreid is.
  Ik heb alle reacties proberen langs te gaan maar het zijn er zoveel. Misschien al eerder beantwoord, maar mijn vraag is of de exfoliant van jou met 1% salicylzuur problemen kan opleveren als je het gebruikt tijdens je zwangerschap. Ik kreeg deze voor mijn gezicht geadviseerd in het stappenplan.

  Verder heb ik een lichte vorm van keratosis pilaris op mijn bovenarmen en ietsje meer op mijn bovenbenen. Ik weet pas sinds kort dat mijn bultjes een naam hebben, en dat je het -tegen eerder verkregen info in- wel kan verminderen. Ik gebruik Gommage Exfoliant Peau Neuve van Clarins en heb ook l Oreal Exfotonic in huis. Werken deze goed voor mijn probleem en is vnl de laatste wel ok? Hierover waarschuwde een drogist dat er iets mee was, maar wat, dat wist ze niet. Dus daar werd ik wat zenuwachtig van. Kon er iig niks over vinden op internet. Percentages van ingredienten kan ik niet vinden bij de meeste producten. Voornamelijk met het oog op mijn zwangerschap wil ik dit graag weten.
  En heb je nog wat tips voor cremes/lotions voor mijn armen en benen om te hydrateren en te exfolieren bij mijn (lichte vorm van) KP?

  Alvast zeer bedankt,
  Marlies

 • author-avatar
  Jetske oktober 19, 2011 (14:20)

  Hi Joelle,

  Dat is nog eens super leuk om te horen! Als je me even je adres mailt kan ik je een paar samples van de cleanser en de moisturizer opsturen. Kan je die ook eens uitproberen 🙂
  Heb wel een goede tip voor de hidradenitis op je billen: hier ook de exfoliant smeren…. Is geen grapje hoor! Als dit niet goed werkt zou je ook behandeling met de 1064 Yag laser kunnen overwegen (http://www.laseroffers.com/ndyag-laser-hidradenitis-suppurativa/). Deze laser hebben ze ook bij de Velthuisklinieken.

  groeten jetske

 • Anoniem oktober 16, 2011 (17:10)

  Bedankt voor dit interessante artikel!

 • Joë september 29, 2011 (21:39)

  0

 • author-avatar
  Jetske september 26, 2011 (17:29)

  Hi Maaike,

  Wat ontzettend fijn om te horen! Ik had ook wel een beetje verwacht dat het goed zou komen :-). Oppervlakkige pigmentplekjes zullen vanzelf door de werkzame stoffen verdwijnen. Dit heeft echter wel wat tijd nodig (denk in maanden). Wat niet verdwijnt zit te diep en kun je in een later stadium aanpakken met een hydroquinone creme of een IPL of laser behandeling.

  Veel succes en hou me op de hoogte!

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 26, 2011 (11:23)

  Beste Judith,

  Bij acne kun je inderdaad salicylzuur gebruiken, eventueel in combinatie met benzoylperoxide of vitamine A zuur. Graag wil ik je ook verwijzen naar de huidanalyse op Uncover Skincare. Hier kun je lezen wat je kunt doen voor jouw huid (en wat niet!). Als ik je nog kan helpen, laat maar weten!

  Succes, groeten Jetske.

 • author-avatar
  Jetske september 14, 2011 (17:31)

  Beste Joelle,

  Volgens mij gebruik je inmiddels de producten van Uncover. Bevallen ze goed?

  groeten Jetske

 • maaike september 11, 2011 (15:25)

  Hallo Jetske,

  Ik had je op 16 juli gemaild over de puistjes na exfoliant en kan je inmiddels melden dat het nu goed gaat. Geen puistjes meer na het gebruik van de exfoliant! En met mijn huid gaat het goed. Het enige waar ik nu nog last van heb zijn lichte pigmentvlekken. Hoe kan ik die het beste aanpakken?
  Verder vind ik je producten top!
  Ga zo door.

  groetjes Maaike

 • author-avatar
  Jetske augustus 30, 2011 (14:32)

  Beste Ruben,

  In jouw geval zou ik dan kiezen voor een salicylzuur- met glycolzuur peeling (waarbij dus beide stoffen gecombineerd zijn). Salicylzuur is vet oplosbaar en dringt wat beter door in de porien. Glycolzuur pakt de pigmentatie beter aan. Overigens zou je ook de salicylzuurpeeling in combinatie met laser kunnen overwegen. Laser is voor pigmentatie effectiever dan peeling.

  groeten Jetske

 • judith augustus 26, 2011 (17:44)

  Beste Jetske,
  Je hebt het eerder in deze blog geschreven, maar ik kan het niet terugvinden..
  Kunt u nog een keer vertellen welke producten u aanbeveelt: een verzorging met salicylzuur? Ik heb last van volwassen acne, 33 jaar en beginnende huidveroudering.

  Vriendelijke groeten,
  Judith

 • Joelle augustus 23, 2011 (14:31)

  Hallo dr Jetske,

  Wat een fijne site, erg informatief, heb op dit moment een lastige huid dus alle info is meer dan welkom. Ik ben 38 en heb een redelijk vette huid die er g onrustig is met bultjes en acne en vergrote porien, wel is die erg vochtarm en gevoelig, en daar vind ik het lastig worden. Op dit moment gebruik een dermal clay cleanser van dermalogica, de multi active toner en als dagverzorging afwisseling de active moist van dermalogica en van dr hauschka de normaliserende olie. Als masker gebruik ik het sebum clearing masque met 1% salicyl zuur en af en toe de microfoliant van dermalogica.

  Mijn vraag: Zijn dit de juiste produkten voor mijn huid? Omdat mijn huid nu echt in een onrustige fase zit maar ook nu ouder begint te worden (lijntjes op voorhoofd en rond lippen en ogen), vraag ik me af of mijn huid geen andere (meer anti aging) produkten nodig heeft. Zou bijv de hydrating booster van dermalogica kunnen als moisturiser met daarover heen het rejuvenatig mask van dr hauschka?

  Groetjes Joelle

 • Ruben augustus 12, 2011 (23:48)

  Hallo Dr. Jetske,

  Ook ik ben van plan om een chemische peeling te laten doen alleen weet ik niet of ik voor de lactic acid peel moet gaan of voor de glycolic acid peel. Mijn doel met de peel is om van mijn keratosis pilaris af te komen, en van wat pigmentvlekjes. Welke denkt u dat het meest geschikt is hiervoor?

  Mvg Ruben.

 • author-avatar
  Jetske augustus 4, 2011 (10:00)

  Beste Maaike,

  Fijn dat je de producten van Uncover Skincare fijn vindt!

  Wat bij jouw huid gebeurt is vermoedelijk een reactie op de actieve stoffen in de producten waar je huid niet aan gewend is. We zien in de Velthuis Kliniek regelmatig dat na peelings, maar ook na acne behandelingen of laserbehandelingen puistjes even ontstaan of verergeren – de behandelingen activeren de puistjes en het talg komt naar boven uit de (verstopte) talgklieren. De huid wordt vervolgens weer rustiger en de puistjes na de peeling/ behandeling verdwijnen na een tijdje weer terwijl de huid is verbeterd.

  Ik vermoed dat het goed zo kan zijn dat bij jou de puisten zijn ontstaan na het gebruik van de exfoliant. Je kunt de producten gewoon blijven gebruiken, maar stop tijdelijk even met de exfoliant. Begin hier heel langzaam weer mee wanneer je huid weer rustig is door dit product de eerste weken een keer per week te gebruiken. Gaat dit na 2 of 3 weken goed, dan kun je het twee keer in de week gaan gebruiken. Bouw het dus vooral heel rustig op. Ik vermoed dat de puisten dan zullen verdwijnen en je huid rustig wordt. Is dit niet het geval, dan kan het zijn dat je overgevoelig bent voor salicylzuur.
  Voor als je toch nog wat meer wilt lezen over de exfoliant kun je kijken op de volgende blogs:
  een exfoliant als onderdeel van het stappenplan
  een exfoliant; de gebruiksaanwijzing

  Ik hoor graag hoe het gaat met je huid na het toepassen van bovenstaande tips!

  Groeten Jetske

 • maaike juli 16, 2011 (18:40)

  Hoi Jetske,

  Ik gebruik al je producten en vind ze allemaal erg fijn. Alleen bij de exfoliant heb ik problemen. Ik heb deze nu 2 keer gebruikt met salicylzuur maar ik krijg er allemaal bultjes van.. soort van onderhuids puistjes…Weet jij hoe dit kan?
  Groetjes Maaike

 • author-avatar
  Jetske juli 4, 2011 (14:32)

  Hi Mariska,

  Hmm, het zou moeten kunnen. Ik zal zelf ook eens bij de apotheek langsgaan om te vragen. Je kunt overigens altijd op mijn website kijken (zie hier). Daar kun je de exfoliant met salicylzuur zeker krijgen!

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske juni 27, 2011 (09:28)

  Beste Karin,

  Dat kan zeker nog wat toevoegen, maar is erg afhankelijk van je huidtype. Bij een gevoelige huid kan het wat teveel zijn. Ook kun je bijvoorbeeld een exfoliant en vitamine A zuur afwisselen en sommige mensen kunnen zelfs s ochtends een exfoliant en s avonds vitamine A zuur gebruiken.
  Zowel glycolzuur als salicylzuur hebben overigens naast het exfolieren meerderen eigenschappen. Zo is glycolzuur bijvoorbeeld tevens een antioxidant en hydrateert het de huid en werkt salicylzuur ontstekingsremmend.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske juni 20, 2011 (14:13)

  Beste Salima,

  Dankje voor de complimenten voor mij blog! De eigenschap van exfolierende stoffen is dat ze het bovenste laagje dode huidcellen op een milde manier verwijderen. Hierdoor krijgen dode huidschilfertjes minder snel kans om porien te verstoppen. Bij acne is dit een prima keuze. De best onderzochte exfoliants zijn glycolzuur en salicylzuur. Zo is glycolzuur bijvoorbeeld zowel een antioxidant als een hydraterende stof. Salicylzuur werkt onder andere ontstekingsremmend en dringt door in de porien. Hiernaast maakt een exfoliant de huid egaler en stralender. Een prima product dus!

  Vooral glycolzuur maakt de huid wat gevoeliger voor zonlicht. Het is dus belangrijk je ook goed te beschermen als je dit product gebruikt. Een mogelijkheid is om in de zomermaanden over te stappen naar salicylzuur. Ik heb zelf een product op basis van salicylzuur ontwikkeld (zie hier) maar er zijn ook nog enkele andere producten.

  Een creme is niet altijd nodig bij een vette huid. Een toner met actieve stoffen die afgestemd zijn op de vette huid kan in dit geval voldoende zijn. Een creme kun je dan alleen, of juist wat dikker, aanbrengen op de drogere gedeeltes van de huid. Is je huid tijdelijk wat minder vet, dan kun je de creme natuurlijk ook op het gehele gezicht gebruiken. Op deze manier kun je een goede huidverzorging voor jouw huid samenstellen. Een droge huid is overigens eigenlijk altijd een vochtarme huid…
  Je kunt ook de huidanalyse doen die ik heb ontwikkeld. Hier vind je bij de uitkomsten wat je verder nog moet weten meer over hoe je je huid het beste kan verzorgen (of juist niet!) en waarom. Deze analyse vind je hier.

  Succes, en als je nog vragen hebt hoor ik het graag.

  Groeten Jetske

 • Mariska juni 15, 2011 (16:50)

  Hoi Jetske,
  Ik heb een vraag over salicylzuur. Jij vertelde dat je dat gewoon bij de apotheek kan halen,maar ik heb het nu bij paar apotheken gevraagd voor 2% en die staan me raar aan te kijken.
  Volgens mij zijn ze nog niet op de hoogt wat salicylzuur doet.
  Ze weten allen dat het voor wratten enzo gebruikt word..
  Dat is toch vreemd?!
  Groetjes Mariska

 • Karin juni 9, 2011 (16:03)

  Hoi Jetske,

  Voegt het gebruik van een exfoliant nog wat toe als je al Tretinoine of Differin gebruikt? Of wordt dat misschien wat te veel voor je huid?

  Groeten, Karin

 • author-avatar
  Jetske juni 7, 2011 (17:11)

  Hi Mirjam,

  Bij een gevoelige huid zou ik zeker kiezen voor salicylzuur. Ik raad vaak aan om eerst te zorgen dat je een goede cleanser, toner en creme hebt gevonden waar je huid rustig van wordt. Omdat je een erg droge huid hebt kun je aanvullend aan een creme (tijdelijk) een vettere basis creme gebruiken, zoals bijvoorbeeld lanettecreme of een je creme een beetje mengen met vaseline. Hier heb ik meer over geschreven in de blog zo n droge huid .
  Met name de hoge concentratie Niacinamide is voor de eczeemhuid erg geschikt, in combinatie met kalmerende stoffen (bv allantoine, zoethoutwordel of bisabolol). Let goed op dat er geen stoffen in je producten zitten waarvan bekent is dat ze kunnen irriteren. Helemaal bij eczeem is dit erg belangrijk.
  Heb je een goed regime gevonden en is je huid weer rustiger, dan kun je vervolgens voorzichtig een product op basis van salicylzuur proberen.
  Ik zou je graag ook willen verwijzen naar de huidanalyse die ik heb ontwikkeld. Hier vind je bij de uitkomst onder het tabblad wat je verder nog moet weten een uitgebreid advies over wat je beter wel en niet kunt doen en waar op te letten. De huidanalyse kun je vinden via deze link.

  Als je verder nog vragen hebt, mail gerust.

  Groeten Jetske

 • Salima juni 2, 2011 (21:31)

  Beste Jetske,

  Allereerst mijn complimenten voor uw blog!
  Ik zou u graag om advies willen vragen over het volgende:

  Tijdens m n peeling-behandelingen bij de dermatoloog gebruikte ik thuis de volgende producten:
  – Widmer, AHA-CONCEPT, AHA-cream 5% pH 3,5;
  – Meditopics, AHA-gel 10%.
  Echter raadde mijn dermatoloog mij af om de bovenstaande producten te gebruiken gedurende de lente- en zomerperiode. Nu lees ik op verschillende site s dat dit wel kan, indien dit gepaard gaat met de juiste zonnebescherming. Sinds ik gestopt ben met die producten merk ik dat mijn huid weer onrustig (last van acne, comedonen o.a.) is geworden.

  Mijn vraag is daarom: Kan ik de bovenstaande producten nu blijven gebruiken? En welke reiniginsproduct zou u mij aanraden (ik heb een vette, vochtarme huid)?

  Alvast bedankt!

 • Mirjam mei 27, 2011 (15:25)

  Hoi Jetske,

  Bedankt voor al je tips. Nu kan ik eindelijk zinvol inversteren in goede huidverzorging.
  Toch nog 1 vraag:
  Ik zoek een goede exfoliant (stap 3)
  Ik heb een zeer droge huid met vaak rode vlekken en heb last van eczeem.
  Mijn huid is erg gevoelig en snakt naar goede verzorging.
  Ik reageer goed op de producten van clinique.
  Wat adviseer je me?

  Groetjes, Mirjam

 • author-avatar
  Jetske mei 18, 2011 (16:51)

  Beste Desiree,

  Dank je wel voor je complimenten. Ik zal snel een stukje over keratosis pilaris op mijn site zetten, want daar krijg ik best veel vragen over. Het komt ook vaker voor dan je denkt. Zo n 40% van de mensen heeft er wel eens last van. Je kunt de bultjes inderdaad voorkomen door een exfoliant te gebruiken. De beste optie is salicylzuur. Voor het gezicht kan je 1 of 2% gebruiken, voor het lichaam 3-6%. Glycolzuur kan ook, maar ik geef de voorkeur aan saliculzuur. Dit is bij de apotheek verkrijgbaar. Ga bij voorkeur niet scrubben, hierdoor kan je huid uitdrogen en heb je kans dat het juist erger wordt. Hoe droger de huid is, hoe meer je er over het algemeen last van hebt. Om deze reden zie je dat de klachten in de winter meestal erger zijn dan in de zomer. Hou je huid dus goed vet. Gebruik zo veel mogelijk ongeparfumeerde producten en smeer je direct na het wassen in met een wat vettere creme. Een erg geschikt ingredient is niacinamide omdat dit de huidbarriere herstelt en ook licht exfolierend werkt.
  Kalmerende stoffen als zoethoutwortel of groene thee kunnen de rode bultjes ook wat tot rust brengen.

  groeten Jetske

 • Desiree mei 8, 2011 (15:36)

  Beste Jetske!

  Bedankt voor de super duidelijke informatie op deze site, is erg fijn en handig. Mijn complimenten hoor!

  Ik heb zelf last van keratosis pilaris, heb de rode bultjes op m n bovenarmen, onderarmen en bovenbenen.. Op de site hieronder las ik dat Glycolzuur hier tegen werkzaam is. Ik heb op internet gezocht en ben naar de apotheek gegaan, maar de mevrouw daar dacht volgens mij dat ik het verzonnen had :p maar mijn vraag is dus of je een aantal producten kunt vertellen met een percentage van 5 a 10% glycolzuur?

  Alvast bedankt,

  Groetjes Desiree

  http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/38821-keratosis-pilaris-wat-kun-je-doen-tegen-rode-bultjes.html

 • author-avatar
  Jetske februari 17, 2011 (18:43)

  De exfoliant kun je op je hele gezicht aanbrengen (behalve in het gebied direct rondom je ogen). Ook als je geen puistjes hebt is dit een prima product om dagelijks te gebruiken.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 17, 2011 (18:39)

  Beste Christa,

  Het aanstippen van puistjes heeft niet zoveel zin. Zie hierover ook mijn blog Mythe: Spot-treatment als behandeling van puistjes .

  Een scrub raad ik niet snel aan, tenzij het een hele milde scrub is (zie ook mijn blog over een exfoliant vs een scrub). Deze heb ik persoonlijk nog niet gevonden. Een exfoliant is zeker een goede aanvulling op het gebruik van een cleanser, creme en zonnecreme. Het haalt het bovenste laagje dode huidcellen weg, waardoor je huid egaler wordt en een frisser aspect krijgt. Een exfoliant moet je wel met beleid gebruiken en rustig opbouwen, maar na een paar weken ga je zeker resultaat zien!
  Als je last van puistjes hebt, helpt een exfoliant deze puistjes te voorkomen. Allereerst zorgt het ervoor dat je porien niet verstopt raken (door het verwijderen van de dode huidcellen) en hiernaast is het vet oplosbaar. Het pakt je puistje dus al aan in de porie voordat het echt een puistje kan worden. Als je wat meer last van puistjes hebt is dit niet voldoende en kun je er benzoylperoxide naast gebruiken.

  Over een creme kun je zeker een zonnebrandcreme en foundation gebruiken. Als je een wat vettere huid hebt kun je er ook voor kiezen s ochtends de creme over te slaan. In plaats hiervan kun je bijvoorbeeld een toner gebruiken waar actieve stoffen inzitten.

  Succes! Groeten Jetske

 • Christa februari 12, 2011 (19:15)

  Excuus ik vergis me in de producten. Ik bedoelde de exfoliant. Of dit alleen plaatselijk moet worden aangebracht of op het hele gezicht.

  Groetjes Christa

 • Christa februari 12, 2011 (18:59)

  Hoi Jetske

  Bedankt voor je reactie op mijn vragen! Ik heb al een idee gekregen over de producten die ik kan gaan gebruiken. Nu kan ik alleen nog geen informatie vinden over een ” correctie” product om puistjes aan te stippen (met glycolzuur en salicylzuur) en het gebruik van een gezichts-scrub. Zijn deze producten noodzakelijk/goed om te gebruiken naast een cleanser, moisturizer en zonnecreme voor een optimaal resultaat? Of voegt het niet veel toe?
  Als laatste wilde ik nog vragen of het mogelijk is om over de moisturizer en zonnecreme heen make-up/foundation te gebruiken? Ik vind het namelijk prettig om om mijn rode plekken ietwat te verdoezelen.

  Alvast bedankt, Groetjes Christa

 • author-avatar
  Jetske februari 11, 2011 (17:40)

  Beste Christa,

  Bij acne is het allereerst belangrijk je huid met hele milde producten te verzorgen. Gebruik in ieder geval een milde reiniger (bij een droge huid kun je s ochtends je huid eventueel wassen met lauw water). Gebruik hiernaast ook een milde creme (of als je een hele vette huid hebt een toner met kalmerende en anti-inflammatoire stoffen) en een zonnebrandcreme. Aanvullend raad ik een exfoliant met salicylzuur aan; dit is vet-oplosbaar en dringt ook in de porien (lees hier meer over salicylzuur).

  Je hoeft niet alle producten van een lijn te gebruiken; belangrijker is dat je milde producten gebruikt.

  Op mijn blog heb ik een lijst met producten staan waar je eens naar zou kunnen kijken. Deze vind je via http://jetskeultee.nl/productadvies/. Hier staan geen producten met salicylzuur bij; hiervoor kun je eens kijken naar Clear Action Night Treatment (NuSkin), Clinique Turnaround Concentrate Visible Skin Renewer Serum, salicylzuur 1% van paula s choice of de salicylzuur van uncover skincare (mijn eigen productlijn).

  Ook zou ik je graag willen verwijzen naar de huidanalyse die ik heb ontwikkeld: zie hier.
  Door twintig vragen in te vullen krijg je een persoonlijk huidadvies. Bij de uitkomst vind je onder anderen een tabje met wat je verder nog moet weten – advies over wat wel en niet werkt, specifiek voor jouw huid. Ook vind je meer over de behandeling van acne op de blog: “Puistjes. Moet ik wel of niet naar de dokter?”.

  Succes, en als je nog vragen hebt stel ze gerust!

  Groeten Jetske

 • Christa februari 7, 2011 (19:36)

  Hallo Jetske

  Wat een fijne site met veel informatie! Mijn schoonheidsspecialiste heeft mij ivm acne een kuur aanbevolen met glycolzuur en peelings van 40%. Daarnaast is mij geadviseerd om de producten van dezelfde lijn ( MD Formulations) te gebruiken voor het beste effect. Nu zijn deze producten prijzig in de aanschaf en ik vroeg mij af of een alternatief zoals La roche posay dezelfde hoeveelheid actieve stoffen bevat als een duurder merk? Ik kan in de ingredientenlijst van producten niet terug vinden in welke concentraties de stoffen aanwezig zijn.
  Alvast bedankt,

  Groetjes Christa

 • author-avatar
  Jetske januari 26, 2011 (13:28)

  Beste Milou,

  Dan zou ik naar de apotheek gaan en vragen om de laagste concentratie salicylzuur (max 2%). Kies niet voor de oplossing (daar zit een hoge concentratie alcohol in).

  groeten Jetske

 • Milou januari 24, 2011 (11:35)

  Betse Jetske,

  Mijn complimenten voor je website. Ik heb een gemengde huid met wat puistjes op mijn voorhoofd, wang en kin en mee-eters op mijn kin. Ik heb al een mildere toner en reiniger gekocht, maar ik zou graag een exfoilant gebruiken met salicylzuur tegen de mee-eters. Ik vind alleen de opties van clinique en Paula s Choice nogal prijzig. Zijn er ook goede exfoilants die wat goedkoper zijn?
  Alvast bedankt.

  Groeten, Milou

 • Imaantje januari 19, 2011 (19:41)

  Oke ik zal eens naar de dermatoloog gaan. Dankje voor je advies

  Imaantje

 • author-avatar
  Jetske januari 19, 2011 (12:56)

  Beste Imaantje,

  Ik denk dat je last hebt van hyperkeratose maar ik kan natuurlijk niet zo makkelijk op afstand een diagnose stellen. Misschien zou je een keer een afspraak kunnen maken met een dermatoloog. Hyperkeratose is niet ernstig maar wel vervelend. Je kan de plekken behandelen met bv. glycolzuur of salicylzuur. Veel succes,

  groeten jetske

 • Imaantje januari 12, 2011 (13:19)

  Hoi Jetske,

  Ik heb het denk altijd al gehad, maar ik weet het eigenlijk niet zeker. En tot zover ik weet is het in de zomer niet erger dan in de winter.
  Wat kan het dan wel zijn denk je?

  groeten,
  Imaantje

 • author-avatar
  Jetske december 24, 2010 (13:14)

  Beste Anna,

  Een aantal producten met salicylzuur en glycolzuur kun je vinden bij mijn reacties aan Sam en Marian. Product advies over de reiniger, toner, moisturizer en zonnebrandcreme kun je vinden onder productkeuze .

  Succes! Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske december 22, 2010 (12:22)

  Beste Imaantje,

  Ik denk niet dat dat dode huidcellen zijn die je kan wegscrubben.
  Heb je het al je hele leven? En is het in de zomer erger dan in de winter? Ik hoor het graag van je!

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske december 22, 2010 (11:33)

  Beste Syl,

  Scrubben is bij keratosis pilaris niet de beste optie. Het kan er soms zelfs erger van worden. Ik zou je willen adviseren op je lichaam 6% salicylzuur te gaan gebruiken. Dit hebben ze bij de apotheek.

  Als je last hebt van periorale dermatitis moet je extra voorzichtig zijn met de keuze van je verzorgingsproducten. Periorale dermatitis wordt namelijk zelfs vaak veroorzaakt door cosmetica. Zeker ongeparfumeerde producten gaan gebruiken dus, als je dat niet al deed. Ook is een exfoliant voor jouw huid wat minder geschikt. Als je dit toch wilt uitproberen dan zou ik beginnen met het gebruik van salicylzuur en dit heel rustig opbouwen. Voor producten met salicylzuur kun je kijken bij mijn reacties op Sam en Laude.

  Je zou voor je pigmentvlekken een receptje voor hydroquinone zalf kunnen vragen. Dit werkt meestal goed (zie hier mijn blog over hydroquinone).

  Groeten Jetske

 • Anna december 16, 2010 (15:07)

  Dag Jetske,

  Zou je mij ook een productenlijst met salicylzuur en glycolzuur kunnen mailen? Ik ben zelf al heel lang op zoek naar producten met die ingredienten.

  Vriendelijke groeten,

  A.van de Beek

 • Imaantje december 14, 2010 (22:06)

  Hallo ik vind je blog echt goed!

  Mijn probleem is dat mijn knieen en ellebogen heel donker van kleur zijn, bijna zwart, en ik hoor vaak dat dat dode huid is en dat ik het moet scrubben. Nu heb ik een tijd lang 2x per week gescrubt, maar het hielp niet.
  Weet jij producten die zouden helpen? Ik hoop dat je me een product kunt aanraden dat echt helpt, want ik schaam me zo echt!

  Alvast bedankt

 • syl december 10, 2010 (21:14)

  Hoi Jetske,

  Ik ben blij dat ik eindelijk betrouwbare informatie kan vinden over huidverzorging! Bedankt daarvoor!

  Ik zoek ook naar een goed huidverzorgingsplan met een goede exfoliant. Ik heb snel last van pukkels rond mijn mond (periorale dermatitis), en wat pigmentvlekken. Wat kun je me adviseren?

  En ook ik heb last van keratosis pilaris op met name mijn bovenarmen. met scrubben en vet houden (advies van de dermatoloog) wordt het wel iets beter, maar niet heel veel. Heb jij nog tips of producten die je me kunt adviseren?

  Groet Syl

 • author-avatar
  Jetske december 10, 2010 (16:55)

  Beste Laura,

  Op zijn lichaam kan hij een hogere concentratie salicylzuur gebruiken. Dan mag het wel 6% zijn.

  groeten Jetske

 • Laura december 1, 2010 (21:00)

  Beste Jetske,

  Dank voor je advies .Hier kan ik wel wat mee.
  Hij heeft het op armen,benen,rug en wat op zijn buik,
  nauwelijks in zijn gezicht hij heeft wel een beetje
  van die zg blooswangen.

  Groeten Laura

 • author-avatar
  Jetske december 1, 2010 (14:13)

  Beste Laura,

  Ik zou hiervoor salicylzuur adviseren. Waar heeft hij het? De concentratie is erg afhankelijk van de plek waar het zit. Op de armen kan je bijvoorbeeld een hogere concentratie gebruiken dan in het gezicht.

  Groeten Jetske

 • laura november 22, 2010 (18:34)

  Hoi Jetske,

  Mijn zoon van 18 heeft al jaren last van keratosis pilaris nu las ik op een site dat exfolieren daar ook goed voor zou zijn,welke zou je adviseren?

  Groetjes Laura

 • author-avatar
  Jetske november 22, 2010 (17:16)

  Beste Marian,

  Bij mijn reactie op Laude kun je enkele producten met salicylzuur vinden. Voor glycolzuur kun je kijken naar bijvoorbeeld Night reform glycolic treatment (Murad) of glycolzuurproducten van paula s choice.

  Mijn adviezen voor een creme/ moisturizer kun je vinden op hulp bij de keuze van je moisturizer .

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske november 22, 2010 (17:13)

  Beste Laure, je zou eens kunnen kijken naar Clinique Turnaround Concentrate Visible Skin Renewer Serum of paula s choice Exfoliating 1% Beta Hydroxy Acid producten.

  Groeten Jetske

 • Marian november 16, 2010 (23:34)

  Beste Jetske,

  Allereerst bedankt voor het schrijven van je zeer verhelderende blogs.
  Ik ben al tijden op zoek naar een goede creme/exfoliant. Ik lees hier dat je een lijst hebt met prducten waar dit in zit. Zou je je mij via de mail enkele producten kunnen sturen die jij zou aanbevelen?
  Hartelijke groeten en alvast hartstikke bedankt!

 • Laure november 16, 2010 (20:28)

  Beste Jetske,

  Allereerst bedankt voor het schrijven van je zeer verhelderende blogs.
  Naar aanleiding van dit verhaal ben ik op zoek gegaan naar een exfoliant met salicylzuur. Helaas moet ik bekennen dat ik inmiddels door de bomen het bos niet meer zie.
  Zou je mij via de mail enkele producten kunnen sturen die jij zou aanbevelen?
  Hartelijke groeten!

 • author-avatar
  Jetske november 16, 2010 (16:18)

  Beste Annemarie,

  Ik zou je willen vragen om eens te kijken op de blogs (en de reacties hierbij ) over rosacea: heb jij misschien rosacea? en het behandelen van rosacea .

  Het zou kunnen dat hij een hele gevoelig huid heeft en “acne-rosacea” in plaats van acne. In dat geval reageer je juist vaak op producten en bereik je het tegenovergestelde van wat je eigenlijk wil; je huid wordt onrustiger en er komen meer bultjes in plaats van minder!

  Groeten Jetske

 • Annemarie november 9, 2010 (17:10)

  Hoi Jetske,

  Het lijkt erop dat je een hoop mensen heel gelukkig maakt met je adviezen! Mijn vriend (32) heeft regelmatig last van een zeer onzuivere huid (geen acne!). De ene week is het rustig, maar andere weken is het rood en zijn er veel bobbeltjes zichtbaar. Hij probeert wel van zijn gezicht te blijven (maar dit lukt niet altijd)…om moedeloos van de worden. Inmiddels heeft echt alles geprobeerd…kasten vol met nog bijna volle tubes en potjes met smeerseltjes en ook diverse scheeroplossingen geprobeerd (weggooimesjes tot aan een vast mes en olie tot aan schuim). Ik hoop van harte dat je voor hem, en waarschijnlijk ook heel veel andere mannen, goede tips en producten weet.

  Ik zie je reactie heeeeeel graag tegemoet.

 • author-avatar
  Jetske november 3, 2010 (12:44)

  Beste Sylvie,

  Dankje voor je complimenten :). Acne kan echt heel vervelend zijn. Een kleine troost voor je: 90% van alle mensen krijgt er gedurende zijn leven mee te maken.

  Goed om te lezen dat het al wat beter gaat met antiobiotica. Het stappenplan bestaat uit vijf producten: een reiniger, een toner, een exfoliant, een creme en een zonnebrandcreme.

  Van de creme (zie hier) en zonnebrandcreme (zie hier) heb ik ondertussen al een lijst met producten op mijn blog staan. Als je een wat drogere huid hebt kun je de creme gerust meerdere malen per dag aanbrengen. Als je een wat vettere huid hebt kun je deze juist overslaan en s ochtends alleen de zonnebrandcreme gebruiken.

  De lijst met reinigers volgt maar hier alvast enkele waar je alvast naar kunt kijken: La Roche Posay Toleriane Purifying Foaming cleanser , The body shop Aloe Gentle Facial Wash , Estee Lauder Verite Lightlotion Cleanser of Nivea Sensitive face wash (for men) .

  Ik zou je willen adviseren eerst deze drie producten uit te proberen. Ik ben benieuwd of je ze fijn vindt en niet in je museumpje van producten komen staan…

  Groeten Jetske.

 • author-avatar
  Jetske oktober 27, 2010 (14:52)

  Beste Sam,
  Het vinden van producten is inderdaad niet erg gemakkelijk. Ik ben hard bezig producten te adviseren en heb al een lijst met zonnebrandcremes en moisturizers op mijn blog staan. De lijst met exfolianten volgt zeker.

  Voor nu kun je alvast kijken naar bijvoorbeeld Clinique Turnaround Concentrate Visible Skin Renewer Serum (1% salicylzuur/ pH- waarde 5), Murad Gentle Acne Treatment Gel (1% salicylzuur/ pH onbekend) of de Exfoliating 1% Beta Hydroxy Acid Gel van Paula s choice (1% salicylzuur/ pH-waarde 3,4).

  Gebruik de exfoliant in combinatie met een milde reiniger. Kijk voor een compleet verzorgingplan bij het onderwerp persoonlijk stappenplan . Hier staan de verschillende producten (cleanser/toner/exfoliant/moisturizer/zonnebrandcreme) en wat ze wel en niet voor je huid doen uitgelegd. Ik ben benieuwd of bovenstaande producten bevallen!

  Groeten Jetske

 • Sylvie oktober 27, 2010 (11:43)

  Beste Jetske,

  Absoluut mijn complimenten voor je site en hulp. Geweldig :D!!! Ik ben 20 jaar en heb vreselijke acne op mijn kin (gehad). Voornamelijk van de zomer was het een ramp: dikke onderhuidse ontstekingen (zo n 4 tegelijk continu), mee-eters, pukkels, whiteheads, om te huilen gewoon! Na benzylperoxide, differin en een lege portemonnee door bezoekjes aan de schoonheidsspecialiste heb ik uiteindelijk 2 maanden antibiotica (minocycline) gekregen van mijn huisarts.
  Het gaat nu stukken beter!!! maar heb het idee dat het zo weer kan omslaan en ben daarom heel voorzichtig met wat ik gebruik. Ik kan onderhand een eigen drogist beginnen met alle producten die ik heb aangeschaft. Opzich gaat het nu wel met wat ik gebruik maar ik zou graag ook jouw productadvies willen. Ik heb op je site gezocht maar kan daar nog geen lijstje vinden. Zou je me die alsjeblieft ook willen toezenden?

  Vriendelijke groeten! Sylvie

 • Sam oktober 22, 2010 (14:48)

  Hallo jetskke,

  Ik ben een man van 26 en hbe een vette huid met gevolg acne, welke producten bevatten salicylzuur die ik kan gebruiken om acne te verminderen..

 • author-avatar
  Jetske september 27, 2010 (11:54)

  Beste Suse,
  via de mail zal ik je enkele producten toesturen.
  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 27, 2010 (11:32)

  Beste Bernie,

  Het vinden van de juiste percentages en pH waarden is vaak inderdaad erg ingewikkeld. Als je goede producten hebt gevonden waarvan je vermoedt dat er hogere percentages glycolzuur of salicylzuur inzitten, kun je natuurlijk altijd de fabrikant mailen. Zoals ik eerder schreef in een reactie, kun je voor het bepalen van de pH waarde ook een lakmoespapiertje gebruiken…
  Ik zal je via de mail enkele producten toesturen.

  Groeten Jetske

 • Suse september 21, 2010 (23:48)

  Beste Jetske,

  De omschrijving van de huid die het beste past bij salicylzuur herken ik mijn huid heel erg in. Ik heb naar mijn weten nog nooit een product geprobeerd dat, dat bevatte en ben dus erg geinteresseerd in welke producten jij mij zou kunnen aanraden die dit bevatten.

  – Suse

 • Bernie september 19, 2010 (00:14)

  Dag Jetske,

  Zou je mij ook een productenlijst met salicylzuur en glycolzuur kunnen mailen? Ik ben zelf al heel lang op zoek naar producten met die ingredienten maar de percentages staan vaak niet vermeld op de verpakking.

  Jouw kennis zou mij alvast een heel eind vooruit helpen!
  Alvast Bedankt!

 • author-avatar
  Jetske september 6, 2010 (14:59)

  Hallo Claudia, wat goed om te lezen dat je al wat wijs kan worden uit de ingredientenlijst. Het kost wat tijd en je moet je er even in verdiepen, maar je huid kan er alleen maar beter van worden als je weet wat je erop smeert en waarom (of waarom niet!).

  Het bepalen van je huidtype is ook zeker niet erg gemakkelijk. Een goede graadmeter om te bepalen of je huid gevoelig is, is of je op cosmetica/ huidverzorgingsproducten reageert (roodheid, branderigheid, prikkeling, puistjes). Mensen met een gevoelige huid reageren ook wel sneller op temperatuurwisselingen en alcohol. Als dit niet zo is kun je vaak wel stellen dat je geen gevoelige huid hebt. Dit betekent niet dat je dus geen milde producten moet gebruiken… Dat je huid niet zichtbaar reageert betekent niet dat irriterende of schadelijke stoffen niets met je huid doen…

  Als ik je omschrijving lees zou ik zeggen dat je een normale tot droge huid hebt. Dit kan overigens per dag verschillen. Ook kan de huidconditie per gedeelte van het gezicht weer anders zijn. Reinig je huid s ochtends alleen met lauw water wanneer je huid erg droog is, en s avonds met een reiniger. Breng wat vaker per dag een creme aan (of op de drogere gedeelten) of gebruik s avonds een wat dikkere laag. Hiernaast helpt het een creme op een iets vochtige huid te smeren: hij trekt dan beter in en bepaalde werkzame ingredienten dringen wat dieper door in de huid.
  Voor je pigment – ik vermoed dat je melasma hebt gezien de plaatsen en het ontstaan tijdens je zwangerschap – bestaan er beperkte mogelijkheden voor behandeling. Je kunt denken aan tijdelijk gebruik van hydrochinone creme, enkel te verkrijgen op recept. Je kunt ook een product met een hoog percentage vitamine Cproberen, of een exfoliant met glycolzuur. En erg belangrijk: gebruik een zonnebrandcreme!
  Eventueel kan de pigmentatie verbeteren door het gebruik van peelings of lasers, maar dit moet echt door een deskundig iemand gedaan worden. Behandelingen als peelings en lasers kunnen de pigmentatie namelijk ook verergeren.
  Voor je puistjes zou ik je een product op basis van salicylzuur aanraden. Dit product zorgt ervoor dat de dode laag huidcellen op een milde manier verwijderd wordt. Je huid zal er hierdoor stralender uit gaan zien en de porien zullen minder snel verstoppen.

  Succes!
  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 6, 2010 (14:21)

  Beste Sharon, graag gedaan hoor. Ben blij dat je er wat aan hebt!

  De producten die je noemt kun je prima gebruiken. Er zijn nog wel enkele anderen, maar dat is wel een hele zoektocht. Tzt zal ik hier zeker een lijst van op mijn blog plaatsten, maar ik durf niet te zeggen wanneer dat precies zal zijn.
  Producten hebben bewaarstoffen nodig. Als deze er niet in zouden zitten is de kans op bacterie en schimmelgroei in de producten zeer groot. De keuze is dus eigenlijk om of een product met bewaarstoffen of een besmet product te gebruiken…
  Parabenen hoef je voor mijn gevoel niet te vermijden, er bestaan bovendien veel bewaarstoffen die een slechter veiligheidsprofiel hebben dan parabenen. Helaas hebben ze een wat slechte naam door broodje aap verhalen. In mijn blog Hoe zit het nu precies met parabenen heb ik dit uitgelegd. Vorige week heb ik hier een tweede blog over geschreven.

  Fruitzuren hebben een exfolierende werking. Glycolzuur en salicylzuur zijn hier voorbeelden van. Zoals ik in bovenstaande blog schrijf, zijn er inderdaad meerdere stoffen die exfolierend werken. Maar de twee bovenstaande zijn het meest onderzocht met goede resultaten.

  Zelf een masker maken met honing en papaya kan prima als je een vette huid hebt (zie de blog maak je masker zelf ). En dit is zonder toegevoegde bewaarstoffen ook nog! Beide hebben een ontstekingsremmende werking. Havermout heeft een kalmerende werking, dus zou in theorie goede combinatie zijn met honing. Het praktische gedeelte laat nog wel wat lastiger uit te voeren. Je zou havermout kunnen bestellen: dit kan bijvoorbeeld via bulk-actives. Daar hebben ze een oat beta glucan poeder (zie deze link).

  Voor een exfolierende werking op de huid kun je prima echte producten gebruiken. Zeker als de concentratie voldoende is, de pH waarde laag genoeg en er verder geen irriterende stoffen inzitten. Ideaal gezien zitten er ook nog enkele kalmerende stoffen in, maar dit kun je ook bereiken door een goede toner en/of creme te kiezen.
  Het is zo n gedoe om iedere avond een goedje te maken met havermout en honing. Al dat geplak in de badkamer… Voor mij liever niet!

  Groeten Jetske

 • Claudia augustus 31, 2010 (10:07)

  Beste Jetske,

  Met heel veel interesse volg ik al een poosje jou zeer uitgebreide en verhelderende blog. Fijn dat je het zo duidelijk en begrijpelijk opschrijft!! De onbegrijpelijke ingredientenlijsten op verzorgingsproducten kan ik nu redelijk analyseren. Bedankt daarvoor!

  Wel vind ik het zelf erg moeilijk om te bepalen wat voor huidtype ik dan precies heb…. en dan te bepalen welke producten daar geschikt bij zijn. Mag ik dat eens aan jou voorleggen? Ik ben 33, heb soms (weinig) puistjes op mijn kin (rond de mond), heb pigmentvlekken op mijn voorhoofd en onder mijn ogen (opgelopen tijdens zwangerschap 4 jaar geleden en nooit meer weggegaan, daarna nooit meer iets bij gekregen overigens). Mijn wangen zijn droger dan mijn T-zone, maar ik zou mijn voorhoofd ook weer niet als vet typeren, ook omdat mijn huid daar dunner en kwetsbaarder is. Ik ben niet allergisch aangelegd. Momenteel gebruik ik de cleanser gel van Clinique en daarna de Oil of Olaz 7 in 1 Total Effects zonder parfum en als zonnebrand Ambre Solaire (maar na het lezen van jou tips, ga ik een andere proberen). Is dit geschikt? Welke exfoliant zou ik moeten gebruiken? En wellicht een toner?
  Ik hoop dat je mij kunt adviseren.

  Groetjes Claudia

 • Sharon augustus 27, 2010 (23:16)

  Beste Jetske,

  Bedankt voor alle nieuwe inzichten en onafhankelijke informatie op je website. Helemaal super. Ik ben op zoek gegaan naar exfolierende producten en ik was bijna blij dat ik het gevonden had. Ik kwam uit op PaulaAs Choice, de Exfoliating 2% Beta Hydroxy Acid Gel en de Exfoliating 8% Alpha Hydroxy Acid Gel. In de laatstgenoemde zitten parabenen. Wat vind jij van deze producten of heb je misschien een alternatief voor een AHA zonder parabenen?

  Op een aantal Amerikaanse websites geven ze aan dat honing met havermout ook een goede exfoliant is. Als dit volstaat is helemaal makkelijk, want dat staat sowieso in de keukenkastjes.

  Hartelijke groeten Sharon

 • author-avatar
  Jetske juli 6, 2010 (12:35)

  Hi Annemarie, het is inderdaad lastig om aan goede producten te komen met salicylzuur. Via de mail zal ik je wat voorbeelden sturen.
  groeten Jetske

 • Anne-Marie juli 5, 2010 (17:25)

  Beste Jetske,

  Zou je mij ook enkele adviezen per mail willen toesturen?

  Groet,

  Anne-Marie

 • author-avatar
  Jetske juli 2, 2010 (15:25)

  Hallo Anouk, via de mail zal ik je enkelen producten toesturen. Groeten Jetske.

 • Anouka juli 1, 2010 (10:27)

  Beste,

  ook ik zou graag weten in welke producten salicylzuur zit (weliswaar juist hoeveelheid en goed ph-waarde). Is het mogelijk om hierover ook een mail te ontvangen?

  Vriendelijke groet,
  Anouk.

 • Anne-Marie juni 28, 2010 (20:03)

  Naar aanleiding van de berichtgeving over oxybenzone heb ik deze site ontdekt en ben ik in een uur wel heel veel wijzer geworden.
  De enthousiaste berichtgeving over glycozuur en salicylzuur vind ik erg interessant. Ik kan me herinneren dat ik (heel) vroeger wel eens een creme met salicylzuur van de huisarts heb gekregen tegen acne en dat je huid er heel zacht van werd.
  Hoe kan ik aan een dergelijke creme komen met de juiste eigenschappen? Nog nooit heb ik dat in een parfumerie/drogisterij gezien.

  Groet,
  Anne-Marie

 • author-avatar
  Jetske juni 25, 2010 (15:56)

  Hallo Christie,

  Via de mail zal ik je enkele producten toesturen. Tzt zal ik zeker een lijst van producten die ik aanraad op mijn blog plaatsten, maar deze heb ik nog niet helemaal compleet. Vooralsnog krijg je de producten met salicylzuur via de email van me.

  Groeten Jetske.

 • author-avatar
  Jetske juni 22, 2010 (14:42)

  Beste Brenda,
  Fruitzuren in een product met een hoge pH waarde werken over het algemeen minder omdat de zuren geneutraliseerd worden. Als de pH waarde weer te laag is, kan het de huid irriteren. Je zult dus een exfoliant moeten vinden met een pH die laag genoeg is om werkzaam te zijn maar zo min mogelijk irritatie geeft. Grofweg zou je kunnen zeggen dat producten met glycolzuur het beste werken als de pH tussen de 3 en 4 is.

  De pH waarde die jij beschrijft is erg laag en het percentage glycolzuur erg hoog. Producten met een concentraties van meer dan 15% glycolzuur zijn niet geschikt voor thuis gebruik. Als het hoger dan 30% is dan moet de peeling door een huidtherapeut uitgevoerd worden. Jouw product met 15% glycolzuur en een pH van 1.9 zit erg op het randje, zowel qua percentage als qua pH. Voor je gezicht zou ik het niet zo snel aanraden, maar de huid van je lichaam is een stuk dikker. Je kunt het uitproberen, maar bouw het gebruik dan erg rustig op, om te kijken of je er tegen kan. Begin met een keer in de drie dagen en kijk dit eens twee weken rustig aan.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske juni 22, 2010 (12:33)

  Beste Sacha,

  Belangrijk bij het gebruik van vitamine A zuur en glycolzuur is om de huid aan deze stoffen te laten wennen en haar niet te irriteren (buiten deze stoffen zijn er slechts enkele andere stoffen waar dit voor geldt! zie ook mijn blog hierover).
  In principe is het prima om bijvoorbeeld s avonds vitamine A zuur te gebruiken en s ochtends glycolzuur. Maar let er dan wel goed op dat het je huid niet irriteert. Niet iedere huid kan evenveel hebben. Jouw huid wordt wat droog van vitamine A zuur. Wat je zou kunnen doen is om glycolzuur en vitamine A zuur af te wisselen. Dit is eigenlijk vooral aan te raden bij een wat drogere huid. Je kunt ook ook voor kiezen eens in de paar maanden een peeling met glycolzuur te doen, dan ga je wat dieper dan je met producten gaat.

  Via de mail zal ik je enkele producten met glycolzuur toesturen (tzt zal ik dit zeker op mijn blog gaan plaatsen, maar ik ben nog aan het werk om een mooie lijst producten te verzamelen die ik aan kan raden).

  Groeten Jetske

 • Christie juni 20, 2010 (13:34)

  Dag Jetske,

  Ook ik ben op zoek naar een product met salicylzuur, het liefst vergelijkbaar met de BHA van Paula s Choice. Tot nu toe kan ik helemaal niets vinden, heb jij een idee?

  Groetjes Christie

 • Brenda juni 12, 2010 (16:37)

  Hoi Jetske,

  Dank je wel voor de leerzame artikelen!
  Ik heb op internet een produkt (voor de lichaamshuid, niet geschikt voor het gezicht) gevonden dat 15% alpha-hydroxy zuren (glycolzuur en melkzuur) bevat. De pH-waarde is 1.9. Nu vraag ik me af of dit niet te laag is en daardoor irriterend zou kunnen zijn.
  Binnen welke pH-waarden moet een produkt zijn dat alpha-hydroxy zuur bevat? En welke gelden voor beta-hydroxy zuren (salicyl zuur)?

  Alvast bedankt!
  Groetjes, Brenda

 • author-avatar
  Jetske juni 11, 2010 (12:18)

  Beste Sacha, bedankt voor je compliment over mijn blog! Erg leuk om te lezen.
  Het antwoord op je vraag laat nog even een weekje op zicht wachten, in verband met mijn promotie komende dinsdag. Maar wordt zeker vervolgd… Groeten Jetske

 • sacha koot juni 10, 2010 (11:37)

  Goedemorgen Jetske,

  Allereerst mijn complimenten voor alle goede informatie die je geeft op deze site/blog.
  Sinds 3 maanden gebruik ik vitamine A-zuur en dat gaat erg goed, behalve dat mijn huid wat droog wordt.
  Is het dan verstandig om ook een product met glycolzuur te gebruiken? En is het verstandiger om een keer in de zoveel tijd een glycolzuurpeeling te laten doen met een hoog percentage glycolzuur of is het beter om een glycolzuur in de dagelijkse verzorging in te passen?
  Zou je mij een aantal goede (met voldoende glycolzuur) productnamen met glycolzuur kunnen doorgeven?

  Alvast bedankt en groeten,
  Sacha

 • author-avatar
  Jetske mei 19, 2010 (21:52)

  Beste Marina,

  Glycolzuur werkt beter bij een droge en/ of gepigmenteerde huid, salicylzuur is geschikter bij acne en een gevoelige huid. Wanneer je huid snel reageert op producten kun je er inderdaad voor een product met salicylzuur kiezen. Maar je kunt ook gerust proberen om een product met glycolzuur te gebruiken. In het laatste geval adviseer ik je wel het gebruik rustig op bouwen en goed in de gaten te houden hoe je huid reageert. Gaat het niet goed? Doe dan een stapje terug en kijk of dat goed gaat, of stap alsnog over een product op basis van salicylzuur.
  Succes! Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske mei 12, 2010 (16:47)

  Beste Marina, dankje voor je enthousiaste reactie over mijn blog!
  Ik help je graag verder, begin volgende week zal ik je vraag beantwoorden en je enkele producten mailen.
  Groeten Jetske

 • Marina mei 11, 2010 (22:07)

  Hallo Jetske,

  Een verademing, jouw blog! Duidelijk en informatief, bedankt.
  Ook ik ben op zoek naar producten met glycol- of salicylzuur. Met een wat gevoelige en vochtarme huid (zou niet hetzelfde zijn als een droge huid, is mij ooit verteld….) zal salicylzuur beter zijn, neem ik aan?
  Heb je voor mij wellicht ook een opgave van glycol/salicylzuur bevattende producten?

  Alvast bedankt.
  Groeten, Marina

 • Kitty april 23, 2010 (22:40)

  Hi Jetske,

  Bedankt voor je snelle reactie op mijn vraag! Het is inderdaad een hele opgave om de juiste producten te vinden.

  Ik zie je e-mail graag tegemoet.

  Groetjes, Kitty

 • author-avatar
  Jetske april 23, 2010 (13:04)

  Beste Kitty,

  Dankje voor je reactie op mijn blog! Erg leuk.

  Aangezien je een gevoelige huid hebt, zou ik je in eerste instantie adviseren om producten met salicylzuur te gebruiken. Op mijn blog Een exfoliant; de gebruiksaanwijzing kun je hier meer over lezen. Mocht je een hele droge huid hebben of een huid met pigmentvlekken en je meer hierop willen richten kun je kijken of je eventueel glycolzuur kunt gebruiken maar het kan zijn dat dit te heftig is voor je huid.

  Het vinden van producten met glycolzuur en/of salicylzuur is een hele opgave, maar gelukkig zijn er wel een paar te vinden. Via de mail zal ik je volgende week enkele producten toezenden.

  Groeten Jetske

 • Kitty april 22, 2010 (17:29)

  Beste Jetske,

  Allereerst wil ik je zeggen dat je een informatieve site hebt. Dankjewel hiervoor.
  Ik heb een gevoelige huid en ben op zoek naar producten die voldoende glycolzuur en/of salicylzuur bevatten. Heb jij wat tips voor mij?

  Groetjes, Kitty

 • author-avatar
  Jetske april 13, 2010 (16:40)

  Bij een goede exfoliant staat het vaak op de verpakking vermeld en normaal gesproken kan je ook contact opnemen met de fabrikant. Zelf kan je met behulp van een “lakmoespapiertje” bepalen wat de ph van een product is.
  Het feit dat het luchtdicht verpakt is heeft geen invloed op de ph waarde.
  Wel is het voor antioxidanten in een product belangrijk dat het luchtdicht verpakt is; op deze manier hou je deze stoffen in het product ook werkzaam. Absoluut aan te raden dus! Groeten Jetske

 • Leyla Cizik april 12, 2010 (09:44)

  Sorry, ik bedoelde ipv Het is wel in een luchtdichte pompverpakking, heeft dat invloed op de werking van deze ingredienten? of de luchtdichte pompverpakking invloed heeft op de ph-waarde?

 • Leyla Cizik april 10, 2010 (22:55)

  Hoi Jetske,

  Ik heb een creme met 5% glycolzuur en 2% sallicylzuur (deze smeer ik 1 keer per dag onder mijn moisturizer). Hoe kan je de ph-waarde bepalen? Zoiets zie ik niet terug op de verpakking. Het is wel in een luchtdichte pompverpakking, heeft dat invloed op de werking van deze ingredienten?

  Groetjes Leyla

 • Marloes maart 31, 2010 (21:21)

  Beste Jetske,

  ik was op zoek naar meer informatie over salicylzuur in verzorgingsproducten toen ik op je zeer duidelijk uitgelegd artikel terecht kwam. Ik vroeg mij alleen nog (net al Giselle) af in welke producten dit salicylzuur dan zit. Zou je mij daar misschien ook een mailtje over willen sturen? Alvast bedankt.

  groeten,

  Marloes

 • author-avatar
  Jetske maart 26, 2010 (16:13)

  Beste Giselle, Per mail zal ik je een aantal voorbeelden van producten toesturen.
  Groeten Jetske

 • giselle maart 20, 2010 (11:42)

  welke producten(merken) bevatten voldoende glycolzuur en salicylzuur?

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!