Heel veel huid in de media

Het was druk afgelopen weken met interviewaanvragen. En niet alleen over mijn nieuwe Vitamin A Serum… Van koortslippen en infraroodsauna’s tot gezichtsfitness, gojibessen  en de mannenhuid passeerden achter elkaar de revue. En hoewel al die gesprekken en uitzendingen soms nog best veel uitzoekwerk vergen, blijf ik het altijd een grote eer vinden als ik gevraagd word als deskundige.  Een kleine greep uit de artikelen waaraan ik onlangs een bijdrage leverde.

Cellulite in de sauna

Afgelopen maand vroeg Radar me naar het effect van infraroodstraling op de huid. Saunaverkopers claimen namelijk dat de infraroodwarmte in infraroodsauna’s cellulite kan verminderen. Maar is dat ook zo? Op onze eigen site Skinwiser lees je wat ik daarover tegenkwam aan wetenschappelijk bewijs.

Facial fitness

Interessant blijft de vraag die het AD onlangs nog eens bij me neerlegde over het effect van facial fitness. Dit naar aanleiding van ‘weer’ een boek over dit onderwerp waarin mooie beloftes werden gedaan. Helpt gezichtsgymnastiek nu wel of niet tegen rimpels? Je leest het hier.

Alles over koortslippen

Over koortslippen heb ik zelf al heel vaak wat verteld. Women’s Health zette alles nog een keer op een rij. Want helpen die kleine tubetjes nu wel of niet? En wat kunnen voedingssuplementen eigenlijk betekenen in de preventie van een virusuitbraak? En waarom is juist de wintersport een beruchte koortslipperiode? Je leest het hier.

Huidverzorging voor mannen

Wat ik over de mannenhuid en mannencosmetica te vertellen heb, hebben jullie vast al weleens op mijn eigen blog of webshop kunnen lezen. Het Nederlands Dagblad wilde er ook graag een item aan besteden. En ik mocht input leveren.

Gojibessen: go of no go?

En recent werd ik opnieuw door het programma Radar benaderd; dit keer over ‘veelbelovende’ crèmes met gojibessen.  Zijn dat nieuwe wondermiddelen voor de huid?  Wat ik daarvan vind, kun je hier nog eens nalezen.

Vitamines smeren

En voor wie het stuk over het nut van vitamines in cosmetica heeft gemist in de Volkskrant; je kunt het nog eens nalezen op mijn site van Uncover Skincare, onder het kopje In de media.

 

Groetjes,

Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

Gerelateerde Berichten

65 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Sandra maart 8, 2017 (18:43)

  Beste Jetske en/of Peter, Zijn de volgende producten goed? En welke van de 2 is beter?

  Louis Widmer Sun Protection Face SPF30 (zonder parfum):
  Aqua, Dibutyl Adipate, Dimethicone, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Octocrylene, Butylene Glycol, Cetyl Dimethicone, Polysilicone-15, Isopropyl Lauroyl Sarcosinate, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Arginine, Boron Nitride, Triacontanyl PVP, Trimethylsiloxysilicate, Glycerin, Bis-Ethylhexyl Hydroxydimethoxy Benzylmalonate, Tocopheryl Acetate, Panthenol, Phenoxyethanol, Cetearyl Olivate, Potassium Cetyl Phosphate, Sorbitan Olivate, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Hydroxyethylcellulose, Disodium EDTA, Ethylhexylglycerin, Xanthan Gum, Tocopherol, Carbomer, Coco-Glucoside, Pantolactone, Palmitoyl Tripeptide-1, Palmitoyl Tetrapeptide-7.

  Louis Widmer All Day 30 (zonder parfum):
  Aqua, Dibutyl Adipate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Octocrylene, Butylene Glycol, Polysilicone-15, Isopropyl Lauroyl Sarcosinate, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Arginine, C8-22 Alkyl Acrylate/Methacrylic Acid Crosspolymer, Dimethicone, Cetyl Dimethicone, Polymethyl Methacrylate, Tocopheryl Acetate, Triacontanyl PVP, Panthenol, Trimethylsiloxysilicate, Phenoxyethanol, Cetearyl Olivate, Potassium Cetyl Phosphate, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Sorbitan Olivate, Propyl Alcohol, Caprylic/Capric Triglyceride, Polysorbate 80, Alcohol, Lecithin, Hydroxyethylcellulose, Disodium EDTA, Ethylhexylglycerin, Xanthan Gum, Tocopherol, Pantolactone.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee maart 10, 2017 (08:08)

   Beste Sandra,

   Positief is dat beide producten geen parfum of geurstoffen bevatten. Ze bevatten ook ongeveer dezelfde zonfilters. Ik zou zo ook niet kunnen zeggen welke van de twee ‘beter’ is. Probeer ze allebei uit en kijk waar je huid het beste op reageert en/of welke je prettiger vindt in gebruik.

   Groetjes Jetske

 • Peter maart 2, 2017 (19:41)

  Matrixyl is vrij stabiel. Arbutin heeft bij een pH4.9 een half waarde tijd van 77 maanden. Bij 40 graden is na 13 weken nog 100% intact, dit staat ook in de colipa rapporten. Azelaic acid, zoethout en Q10 weet ik zo niet, zoethout lijkt mij ook redelijk stabiel.

  • Marielle maart 3, 2017 (19:06)

   Nogmaals bedankt Peter!

 • Marielle februari 27, 2017 (20:46)

  Ik had een vraag over goede stoffen voor de huid. Peptiden, hyaluronzuur,… Welke stoffen blijven stabiel in pot verpakking of tube verpakking of serum met pipet?

  Alvast bedankt!

  • Peter februari 27, 2017 (22:17)

   Ascorbinezuur in water moet luchtdicht verpakt zijn en een pH lager dan 4 hebben. Groene thee extract, retinol en tretinoine zijn ook instabiel en kunnen reageren met zuurstof.

   Ingredienten als Vitamine C derivaten (zeker in waterloze omgeving), Niacinamide, Hyaluronzuur, Panthenol en Allantoine zijn stabiel. Ascorbinezuur in een waterloze omgeving is ook redelijk stabiel.

   • Marielle maart 1, 2017 (20:33)

    Bedankt Peter!

    En de stoffen Matrixyl 3000, arbutin, azelaic acid, zoethout, Q10?

 • Maris februari 26, 2017 (13:55)

  Wel veel geurstoffen erin zie ik al…..

 • Marielle februari 25, 2017 (22:17)

  De shampoo’s van Sante zijn heel fijn.

  • Maris februari 26, 2017 (13:54)

   Dank je, ik zal eens googlen ! Gebruik jij deze shampoo ook ?

   • Marielle februari 27, 2017 (18:20)

    Ik krijg van reguliere merken enorme jeuk en zeker van de shampoo’s van bij de kapper. Had er eens zo’n jeuk van dat ik dacht dat ik luizen had. Ik ben aan heel veel dingen allergisch maar de shampoo’s van Sante verdraag ik perfect! Mijn hoofdhuid reageert op chemisch parfum. En van heel wat shampoo’s krijg ik haaruitval, behalve van deze: https://www.natuurlijkzuiver.nl/sante-family-bio-sinaasappel-kokos-glans-shampoo-2.html

 • Maris februari 25, 2017 (16:58)

  hebben natuurlijk ipv hebbe …..

  • Peter februari 26, 2017 (14:30)

   Je kan eens kijken naar Dermolin, dat vind ik een prettige shampoo. Decubal Milde Shampoo is siliconen vrij en heeft prima ingredienten, maar bevat wel wat olien. Deze heb ik zelf nog niet geprobeerd.

 • Maris februari 25, 2017 (14:34)

  Nu jullie het toch over shampoo hebbe, weet iemand een goede shampoo voor fijn haar, een volume shampoo dus ( zonder siliconen die het haar verzwaren ) ?
  Ik was nu mijn haren met haarzeep, maar dan heb ik of hele schone haren die slap hangen of volume maar niet zulk schoon aanvoelend haar.

 • Marielle februari 19, 2017 (17:32)

  Beste K ik ben Jetske niet maar wil wel even reageren.
  Ik had hetzelfde probleem als jij. Mijn haaruitval verdween ook toen ik stopte met shampoo. Ik gebruik nu terug shampoo maar shampoo zonder gluten en zonder zuivel en heb ook geen haaruitval meer. In mijn voedingspatroon eet ik deze ook niet meer want dat was de echte oorzaak van mijn haaruitval. De shampoo’s van Urtekram zijn goed, ik gebruik deze ook.

  Groetjes

  • Peter februari 19, 2017 (22:37)

   Ik denk niet dat er veel gluten en zuivel in de meeste shampoos zit hoor.

   • Marielle februari 20, 2017 (18:20)

    Er zijn mensen die reageren op gluten in cosmetica. Je huid absorbeert wel degelijk wat je er op smeert en vervolgens kan je lichaam hier op gaan reageren (hangt er van af hoe gezond je bent).

    • Monique februari 20, 2017 (22:48)

     Volgens mij absorbeert de huid dat uiterst gering. Dan moet je heel erg ziek zijn en er stoffen in het product zitten die dat bevorderen. Ik denk eerder dat opname middels de mond ziekmakend is.

     • Monique februari 20, 2017 (23:11)

      Er zijn geneesmiddelen die door de huid worden opgenomen. Bij cosmetische producten speelt de vetoplosbaarheid van een stof mee, aanwezigheid van huidverwekers of via occlusie, conditie van de huid, leeftijd en plaats op het lichaam en of dat de werkzame stof in vetoplosbaar zijn.

   • Monique februari 20, 2017 (22:42)

    In de meeste cosmetische producten komen geen gluten en zuivel voor. Voor mensen die er allergisch voor zijn kan een heel kleine hoeveelheid al een reactie uitlokken.

    • Marielle februari 21, 2017 (18:57)

     vitamine E zit heel vaak in cosmetica. En ken ook serums en douchgels die lactic acid bevatten. Ik ken iemand die ziek werd zij heeft de ziekte van Crohn en werd ziek door een serum voor het gezicht dat vitamine E bevat. Zij contacteerde de producent en dit bleek van tarwe gemaakt te zijn.
     Ook zijn er onderzoeken naar zonnefilters gedaan zegt Jetske ook, en die stoffen zijn teruggevonden in het bloed.
     Gluten en zuivel komen echt wel veel voor in cosmetica. Ik vin het moeilijk om een natuurlijke shampoo te vinden waar het niet in zit. Tarwe wordt echt veel gebruikt in haarverzorgingsproducten.

     • Peter februari 21, 2017 (22:27)

      Lactic acid heeft ondanks zijn naam niks met melk te maken, iemand met lactose intoleratie/melk allergie kan dit dus prima gebruiken. Vitamine E wordt meestal synthetisch geproduceerd, sommige natuurcosmetica gebruiken natuurlijke bronnen. Er zijn wel producten die gluten kunnen bevatten (in extreem lage hoeveelheden), maar er zijn genoeg shampoos waar het niet in zit:
      https://www.ncv-cosmetica.nl/cosmetica/samenstelling-en-ingredienten/allergie/gluten/

     • Monique februari 22, 2017 (16:10)

      Hoi Marielle,

      Lijkt me echt een ramp als je zo overgevoelig bent voor gluten en zuivel. En frustrerend ook.

  • K februari 23, 2017 (20:45)

   Beste Marielle,

   Omdat ik nog met andere medische problemen zit, ben ik inderdaad ook getest op lactose intolerantie en gluten intolerantie. Uit de bloedtest bleek dat ik voor geen van beide een intolerantie had, dus dat is bij mij waarschijnlijk niet het probleem.
   Toch heel erg bedankt voor je reactie.

   • Marielle februari 24, 2017 (18:51)

    Beste K,

    Niet alles is duidelijk in het bloed te zien. En heel veel mensen die denken gluten intolerant te zijn krijgen de verkeerde diagnose omdat er alleen maar gezocht wordt naar alpha gliadine omdat hier het meest onderzoek naar is gedaan terwijl tarwe veel meer eiwitten heeft dan gliadine alleen zoals betagliadine, gamagliadine, glutanin,… Als je vaak moe bent na het eten is de kans groot dat je een voedselintolerantie hebt. Je hebt ook meerdere vormen van glutenintolerantie zoals glutenovergevoeligheid, niet-coeliakie gluten enteropathie, pseudo coeliakie, gluten ataxie en malabsorptie.
    Wanneer je diabetes hebt komt dit niet alleen door zoals ze vaak zeggen door dat je te veel suiker eet maar komt dit vaak door dat het lichaam slecht om gaat met gluten, hoge bloedsuikerspiegel door het eten van gluten, autoimmuunziekten (zoals reumatische artritis, diabetes, alopecia,…)
    Bekekijk eens het YouTube kanaal van Dr Richard Hagmeyer. En het kanaal van Dr Andrew Rostenberg https://www.youtube.com/watch?v=qfffiEJVS4Y&t=2s

 • K februari 18, 2017 (15:51)

  Beste Jetske,

  Ik weet niet of het het beste is deze vraag via je blog te stellen?
  Maar ik zit ondertussen al twee jaar met serieuze haaruitval en vroeg me af of het door mijn shampoo zou kunnen komen? Toen ik mijn haren zonder shampoo waste was het opvallend minder. Zou het kunnen dat het de shampoo is?
  Ik gebruik nu shampoo van Eucerin die je aanbeveelt, ook Neutral shampoo heb ik al geprobeerd. Ik denk erover dit product van Urtekram te gebruiken. Dit zijn de ingrediënten: Aqua, aloe barbadensis leaf extract*, lauryl glucoside, sodium cocoyl glutamate, coco glucoside, glycerin**, sodium chloride, glyceryl caprylate, glyceryl oleate, citric acid.
  Zit hier iets tussen dat je zou afraden, of is het veilig om te proberen?
  Je hebt het vast ontzettend druk, maar ik hoop dat je me hierbij kan helpen.
  Alvast bedankt.

  Groetjes

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee februari 23, 2017 (11:27)

   Beste K.,

   De kans is klein dat haaruitval veroorzaakt wordt door het gebruik van een shampoo. Je schrijft dat je er sinds twee jaar last van hebt. Er bestaan verschillende factoren die haaruitval kunnen veroorzaken, denk aan hormonen, stress, medicatie of een huidprobleem. Heb je misschien een idee wat er twee jaar geleden veranderd is?

   Groetjes Jetske

   • K februari 23, 2017 (20:39)

    Hey Jetske,

    Heel erg bedankt voor je snelle reactie. Ik kan niet echt op iets denken dat twee jaar geleden veranderd is. Wel heb ik inderdaad meerdere huidproblemen, o.a. sebboroisch eczeem (hoofdhuid en voorhoofd) en dat is de laatste jaren ook verslechterd. Je schrijft dat het een hormonale oorzaak kan hebben, zijn er dan specifieke hormonen waar je aan denkt? Ik zit namelijk ook met medische problemen, waarvan ik denk dat er misschien een hormonale oorzaak is (o.a. serieus bijgekomen zonder enige reden, zeer ernstige slapeloosheid, nachtelijke hitteaanvallen,…).
    Zou ik het product van Urtekram dat ik noemde kunnen uitproberen, of zitten er ingrediënten in die voor irritatie zorgen?
    Nogmaals bedankt voor de snelle reactie.

    Groetjes,
    K

    • author-avatar
     Dr. Jetske Ultee februari 27, 2017 (14:56)

     Beste K.,

     Wat vervelend dat je meerdere huidproblemen hebt. Bij seborroïsch eczeem kan (helaas) ook haaruitval voorkomen. Haarverlies door hormonale veranderingen komen bijvoorbeeld voor tijdens de overgang en bij PCOS. Het product van Urtekram lijkt me zeker de moeite waard eens te proberen.

     Groetjes Jetske

     • K maart 1, 2017 (18:39)

      Beste Jetske,

      Nogmaals bedankt voor je snelle reactie.
      Na nog wat opzoekwerk lees ik dat soms een creme met probiotica aanbevolen wordt bij eczeem. Toevallig slik ik al probiotica. Ik vraag me af of het zou kunnen helpen om wat van deze probiotica toe te voegen aan mijn gezichtscreme, aangezien het me zo maar niet lukt het eczeem weg te krijgen. Is dat veilig om te doen? Ik weet niet of het iets uitmaakt, maar dit zijn de ingrediënten van het probiotica dat ik slik: vulstof: microkristalijne cellulose (cellulosegel); Lactobacillus rhamnosus, antiklontermiddel: magnesiumsterearaat, siliciumdioxide, kleurstof: titaniumdioxide.
      Als dit niet geschikt zou zijn, is er dan een andere creme met probiotica die je kan aanbevelen? Of nog iets anders dat ik kan proberen voor mijn eczeem, bv. siliconengel?
      Ik heb al geprobeerd met de gezichtsverzorging van Uncover, voor de delen (wangen, kin) waar ik geen eczeem heb werkt deze goed, maar op de delen waar het eczeem zit (voorhoofd) lijkt het de huid enkel nog meer te irriteren. Ook lanettecreme, cetomacrogolcreme, vaseline, plantaardige olie (kokos, argan, jojoba,…) heb ik al geprobeerd, helaas zonder resultaat.

      Groetjes,
      K

     • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee maart 3, 2017 (12:54)

      Beste K.,

      Een nieuwe trend op beautygebied zijn huidverzorgingsproducten met probiotica. Dit zijn zogenaamde goede bacteriën met mogelijk gezondheidsbevorderende effecten. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de werking van probiotica op de spijsvertering en darmklachten. Maar er komen steeds meer aanwijzingen dat probiotica ook zouden kunnen helpen bij huidklachten als acne, rosacea en eczeem (http://www.dr-jetskeultee.nl/probiotica-in-huidverzorging/). Er is echter meer onderzoek nodig om te bewijzen dat probiotica daadwerkelijk de hype waard zijn: http://www.skinwiser.nl/de-potentie-van-probiotica-in-cosmetica/obj10627580. Heb je deze blog al gelezen over eczeem?: http://www.dr-jetskeultee.nl/huidverzorging-bij-eczeem/. Een goede verzorging van de huid, soms in combinatie met medicatie, kan eczeemklachten in veel gevallen onder controle houden. Badder of douche bijvoorbeeld met water op lichaamstemperatuur. Vermijd zeep en andere schuimende producten. Het toevoegen van havermout aan het badwater kan de eczeemklachten verminderen. Smeer de lichaamshuid direct na het douchen (binnen drie minuten) in met een mild, vet product zoals cetomacrogolzalf of vaseline. Hierdoor wordt het vocht goed in de huid gesloten. Wees consequent met insmeren en het vermijden van irriterende producten. Een droge en/of geïrriteerde huid kan eczeemklachten flink verergeren. Eczeem is een erg vervelend, en vooral complex huidprobleem.Het kan zinvol zijn een allergologisch onderzoek te laten uitvoeren en/of medicinale crèmes met corticosteroïden (hormoonzalf) te gaan gebruiken. Lichttherapie, antihistaminica of koolteer kunnen ook een onderdeel zijn van de behandeling.

      Groetjes Jetske

 • Yasmina februari 18, 2017 (15:30)

  Beste Jetske,

  Als eerst wil ik u feliciteren met uw nieuwe huidproduct!

  Ik had namelijk een vraagje waar ik op het internet niet zo veel informatie over terug kon vinden. Ik gebruik namelijk al meer dan een jaar tretinoïne 0.025% en het werkt echt goed tegen mijn comedonen acne. Ik heb dus momenteel niets te klagen en ben momenteel heel blij met mijn huid. Ik heb alleen het probleem dat ik last heb van donkere haartjes op mijn gezicht.. Het komt niet door tretinoïne, want ik heb ze heel mijn leven lang (genetisch bepaald, helaas!!), maar ik zou graag ontkleuringsgel willen gebruiken voor mijn gezicht, zo vallen de haartjes minder op. Alleen de vraag is nu of het wel slim is om ontkleuringsgel te gebruiken in combinatie met tretinoïne…. Raadt u mij aan om ontkleuringsgel te gebruiken als ik toch dagelijks voor het slapen tretinoïne gebruik? Trouwens ontharen is ook een optie maar dat vind ik heel erg irritant aangezien ik een super snelle haargroei heb…

  Alvast bedankt!!

  Yasmina

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee februari 23, 2017 (11:29)

   Beste Yasmina,

   Wat vervelend dat je last hebt van donkere haartjes. Of een product geschikt is voor je huid, is onder meer afhankelijk van de ingrediënten. Normaal gesproken bevat een ontkleuringsgel geen goede stoffen. Maar uiteraard wil ik er wel even naar kijken, zodat ik je goed kan adviseren. Heb je de ingrediëntenlijst van het product voor mij?

   Groetjes Jetske

   • Yasmina februari 25, 2017 (16:12)

    Beste Jetske

    de ingrediënten van de eerste gel zijn:

    Aqua, Hydrogen Peroxide, Cetearly Alcohol, Peg40 Castor Oil, Steareth-10 Allyl Ether/Acrylates Copolymer, Chamomilla Recutita Flower Oil, Panthenol, Sodium Cetearly Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Alcohol Denat, Caprylic/Capric triglyceride, Carbomer, Tribehenin, Xanthan Gum, Sorbitan Laurate, Palmatine, Nylon-12, Parfum, Linalool, Hexyl Cinnamal, Limonene, Disodium Edta, Benzoic Acid, Phosphoric Acid, O-Cresolphtalein.

    En de ingrediënten van de 2de gel zijn:

    Aqua, Sodium Hydroxide, Steareth-10 Allyl Ether/Acrylates Copolymer, Ammonium Hydroxide, Xanthan Gum, Sodium Laureth Sulfate, Phenoxyethanol, Sodium Carbonate, Methylparaben

    • author-avatar
     Dr. Jetske Ultee februari 27, 2017 (13:47)

     Beste Yasmina,

     Mijn vermoeden wordt eigenlijk bevestigd. Het eerste product bevat parfum en geurstoffen. Deze stoffen kunnen een allergische reactie in de huid veroorzaken: http://www.skinwiser.nl/zorgen-geurstoffen-in-huidverzorging-voor-huidveroudering/obj10602526. Sommige geurstoffen kunnen zelfs huidveroudering in de hand werken. Het tweede product bevat sodium hydroxide. Gezien de hoge pH-waarde (zuurgraad) van deze stof, kan het de huidbarrièrefunctie beschadigen. Misschien is het een idee de haartjes weg te epileren. De kans bestaat dat de haargroei door epileren iets afneemt ten gevolge van de beschadiging van het haarzakje.

     Groetjes Jetske

 • Maris februari 18, 2017 (14:06)

  Heeft het gebruiken van een hyaluronzuur serum zin ? Als je dat b.v. 3 maanden doet is je huid dan aangevuld met vocht, of werkt het alleen op de dag dat je smeert zelf ?

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee februari 23, 2017 (11:40)

   Beste Maris,

   Hyaluronzuur kan heel goed vocht vasthouden. Als je merkt dat je huid wat droger is, kan het dus zeker zin hebben een product te gebruiken die deze stof bevat. Je zal geen blijvend effect zien en moet dus wel blijven smeren. Omdat de conditie van je huid niet altijd hetzelfde blijft (bijvoorbeeld de winter maakt onze huid droger), is het verstandig je huid in de gaten te houden. Stem je producten hierop af. Als je huid niet meer droog is, hoef je een apart extra hydraterend product niet meer te gebruiken.

   Groetjes Jetske

   • Maris februari 23, 2017 (17:46)

    Dank je wel Jetske voor je antwoord terug !
    Ik heb ondertussen ook begrepen dat hyaluronzuur eigenlijk alleen maar in de opperhuid terecht komt als je het als gel of serum gebruikt. Is dat de reden ook dat hyaluronzuur niet blijvend werkt, omdat de opperhuid steeds vervangen wordt ?

    • author-avatar
     Dr. Jetske Ultee maart 10, 2017 (07:48)

     Beste Maris,

     Hyaluronzuur wordt gewoon afgebroken; dit is ook de reden dat fillers (met hyaluronzuur) geen blijvend effect geven.

     Groetjes Jetske

 • Lisette februari 16, 2017 (20:19)

  Ik ben nog steeds opzoek naar een fijne zonnebrand product voor mijn gezicht. Heb al vele geprobeerd maar nog steeds geen één gevonden die ik echt fijn vond. Laatst was ik wat op het internet (aangezien het aanbod op dit moment in de drogist om te huilen is) aan het rond struinen en kwam ik een product van Uriage tegen;

  Ingrediënten Uriage Bariesun Zonnecrème SPF50+ Zonder Parfum

  AQUA (WATER) – DICAPRYLYL CARBONATE – URIAGE THERMAL SPRING WATER – METHYLENE BIS-BENZOTRIAZOLYL TETRAMETHYLBUTYLPHENOL – BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE – ETHYLHEXYL TRIAZONE – GLYCERIN – NYLON-12 – TRIACONTANYL PVP – BUTYLENE GLYCOL – HYDROGENATED POLYDECENE – DECYL GLUCOSIDE – C20-22 ALKYL PHOSPHATE – C20-22 ALCOHOLS – GLUCOSE – XANTHAN GUM – CHLORPHENESIN – BENZOIC ACID – TETRASODIUM EDTA – TOCOPHERYL ACETATE – O-CYMEN-5-OL – PROPYLENE GLYCOL – TREHALOSE – CITRIC ACID – SODIUM HYDROXIDE – ASCORBYL TETRAISOPALMITATE.

  Iemand enig ervaring met dit merk/product?

 • Marielle februari 15, 2017 (22:14)

  Hallo Monique,

  ik ben Jetske wel niet maar hier is een lippenbalsem met SPF die veilig is: http://www.besopure.nl/merken/algamaris-natuurlijke-zonnebrand/alga-maris-lippenbalsem-spf-30.html

  • Monique februari 16, 2017 (08:50)

   Hoi Marielle,

   Wat geweldig, lijkt me een heel fijn product!

   Bedankt, Monique

 • Marielle februari 13, 2017 (19:27)

  Kent iemand de volledige ingrediëntenlijst van het merk Evocure?
  Dit merk zou hoge concentraties antioxidanten hebben.

  • Peter februari 13, 2017 (21:06)

   Ben ik ook heel benieuwd naar inderdaad, heb al een paar keer een mail gestuurd naar Evocure, maar heb nog geen reactie gekregen. De producten bevatten goede actieve stofjes, maar weet niet of ze verder qua ingredienten ook goed zijn.

  • Lisette februari 16, 2017 (20:25)

   Die heb ik een keer geprobeerd, helaas heb ik daar geen verpakking meer van. Heb ook al contact gehad met Viata of ze mij de ingrediëntenlijst kunnen toe sturen maar helaas. Het product was overigens fijn in gebruik maar niet spectaculair, en vond het vrij snel opgaan (product bevatte 30 ml) maar ik gebruikte dan ook 2 pompjes in de ochtend en in de avond.

   • Peter februari 17, 2017 (10:27)

    Jammer dat je de verpakking niet meer hebt. Ik vind de producten te duur om de gok te wagen zonder ingredientenlijst. Wel raar dat Evocure ook totaal niet reageert.

 • Monique februari 11, 2017 (15:22)

  Ik heb inmiddels de artikelen gelezen. Dankzij al deze informatie laat ik me minder dingen aanpraten die helemaal niet werkelijk werken. Ik geef mijn geld voortaan liever uit aan producten die werkelijk iets doen voor je huid en geen schade brengen.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee februari 13, 2017 (12:53)

   Beste Monique,

   Heb je na het lezen van de artikelen nog (concrete) vragen? Uiteraard help ik je dan graag :-).

   Groetjes Jetske

   • Monique februari 13, 2017 (19:38)

    Hoi Jetske,

    Ik word door de blog en artikelen te lezen wakker geschud! Ik ben een hoop wijzer geworden. Het enige wat ik nu graag wil weten is wanneer ik mijn moisturizer kan smeren op de met siliconengel behandelde gesloten wondjes.

    Bedankt,
    Monique

    • author-avatar
     Dr. Jetske Ultee februari 14, 2017 (13:13)

     Beste Monique,

     Je kunt de eerste acht weken (deze periode is overigens afhankelijk van hoe de huid geneest) alleen siliconengel gebruiken. Daarna kan je een moisturizer combineren met siliconengel: eerst een moisturizer, daarna siliconengel. Door het smeren van een crème masseer je de huid. Hierdoor blijft de huid soepel.

     Groetjes Jetske

     • Monique februari 15, 2017 (08:53)

      Beste Jetske,

      Bedankt, voorlopig dus enkel de gel. Ik merk dat ik ook geduldig moet zijn!

      groetjes,
      Monique

     • Monique februari 15, 2017 (10:24)

      Beste Jetske,

      Schiet me toch nog een vraag te binnen. Onlangs ben ik bewuster op zoek gegaan naar een lipbalm. Iedere keer als ik denk een product te hebben gevonden dat aan uw adviezen voldoet blijkt er toch weer iets in te zitten wat onveilig is. Dan vind ik een parfumvrije en zit er een onveilig zonnefilter in of een parfumvrije zonder zonnefilter doch met vette alcohol enzovoorts.

      Ik zoek een lipbalm(stick/tube), liefst met zonnefilter. Kunt u me een merk noemen wat voldoet? Dat scheelt me een hele zoektocht. Misschien is het ook een leuk product om zelf te ontwikkelen en t.z.t. aan uw productenlijn toe te voegen?

     • Monique februari 15, 2017 (16:14)

      Beste Jetske,

      Inmiddels heb ik uw blog over verslaafd aan lippenbalsem gevonden en doorgespit. In de reacties worden een paar producten genoemd die veilig zijn. Helaas geen een met een zonnefilter. Ik ben allang blij dat er een paar zijn die verder goed zijn.

      Groetjes, Monique

     • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee februari 23, 2017 (11:34)

      Beste Monique,

      Je kunt de lipbalm overigens ook combineren met een ‘gewone’ zonnebrandcrème.

      Groetjes Jetske

 • Monique februari 10, 2017 (20:35)

  Beste jetske,

  Het schiet me nu te binnen dat ik op de idee kwam om Vitamine A zuur te gaan smeren op de gesloten wondjes omdat ik in een ander blog/artikel van u e.a. las over een vergelijkend onderzoek tussen siliconengel en Vitamine A zuur m.b.t. littekenvorming. Ik meen dat de voorkeur uitging na siliconengel omdat Vitamine A zuur irritatie kan geven.Verder was er geen verschil en zijn beide het enige littekenvormingremmende middel dat empirisch bewezen is. Ik wist niet dat de wondjes rijper diende te zijn voor Vitamine A zuur. Maar goed.

 • Monique februari 10, 2017 (18:42)

  Jetske,

  Over communicatie gesproken. Ik dacht dat uw volgende blog over voorkomen van littekens zou gaan…
  Ik heb uw verwijzing inmiddels gelezen. Ik smeer nu alleen Dermatix op de gesloten wondjes of Total Care Hair Repair Serum. Dien ik dat te mengen met mijn moisturizer(Vitaal crème van Decubal)? Of eerst de siliconengel en na 10 minuten de crème?

  • Peter februari 10, 2017 (22:20)

   Siliconengel moet je puur op de huid aanbrengen in een redelijk dikke laag, het laagje moet voldoende afsluitend zijn.

   • Monique februari 12, 2017 (21:03)

    Dank je Peter!
    Ik doe dat nu een paar keer verspreid over de dag en voor het slapen gaan.Eerst de huid reinigen en laten drogen. Dan de siliconengel in masseren. Ik vraag me wel af wanneer ik dan een moisturizer er op kan doen. Naar ik begreep is dat een goede aanvulling. Dat kan dan toch niet intrekken? Alhoewel zonnebrand er ook overheen kan. Of pas na 8 weken siliconengel smeren een moisturizer er overheen?

    Groetjes,
    Monique

 • Monique februari 8, 2017 (22:30)

  Jetske,

  Detail: De huid was al regelmatig zonder problemen Vitamine A-zuur gewend.
  Dien ik 2 of 3 maanden siliconengel te smeren? Hoe goed trekt het in en hoelang werkt het? Ik vind het geen fijn spul(plakkerig) doch weet waarvoor ik het doe. Als het na een tijd nog weinig kan bijdragen dan wil ik er niet te lang mee doorgaan. (Zeker als Vitamine A-zuur voor het slapen gaan een goed idee is). De huid dient goed droog te zijn, dan de siliconengel smeren en er kan daarna zonnebrand overheen. Ik sport veel douche daardoor vaak dus ik denk dat ik het vaker per dag moet smeren. Toch?
  Bij mijn weet kan ik het hele jaar doorgaan met Vitamine A-zuur voor het naar bed gaan mits ik mijn lichaam goed bescherm tegen de zon. Mogelijk dat ik de huid ook even wil laten rusten. Daarna s’winters weer verder gaan met Vitamine A-zuur zodat de huid vernieuwd/littekens vervagen?

  Nu maar niet teveel stressen hierover. Er zijn ergere dingen in het leven, maar toch…

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee februari 10, 2017 (14:14)

   Beste Monique,

   Wat vervelend dat je kleine brandwondjes in je gezicht hebt. De plekjes zijn nog redelijk ‘vers’ en ik zou daarom nog niet beginnen met vitamine A-zuur. Wacht minimaal een jaar en kijk dan hoe het eruit ziet. In de meeste gevallen trekt het litteken bij in die periode. Wanneer je het na een jaar nog steeds lelijk vindt, kun je op zoek gaan naar een goede en passende behandeling. Siliconengel/pleister is overigens wel goed om nu al te gebruiken. In de volgende blog kan je meer lezen over wat je kunt doen om je huid zo goed mogelijk te laten herstellen: http://www.dr-jetskeultee.nl/hoe-voorkom-en-behandel-je-littekens/

   Groetjes Jetske

   • Monique februari 10, 2017 (18:26)

    Beste Jetske,

    Wat fijn dat u tijd heeft om te reageren! Ik ga dus gewoon door met siliconengel: in mijn geval Dermatix of Total Care Hair Repair Serum(wat overigens heel prettig smeert en minder plakt dan Dermatix). Ook op de plekken van mijn lichaam waar goedaardige tumoren zijn verwijderd. Ik maakte me daarover ongerust. Ze zijn verwijderd omdat ik bij mijn moeder heb gezien(die er niets aan deed) dat het “bloemkooltjes” werden van soms wel 2 cm doorsnee die konden jeuken als de pest. Dan zijn ze veel moeilijker te verwijderen! Ik heb ergens vernomen dat een siliconenpleister net iets meer doet dan siliconengel. Over de gel vraag ik me af hoe goed die intrekt en of dat ik niet beter vaker per dag kan smeren. Zeker als je in mijn geval ook nog veel sport(zweet) en wat vaker een douche neemt. Ik ga ervan uit dat ik in uw volgende blog wijzer wordt.
    Deze blog heb ik helaas nog niet gelezen. Ik probeer u te volgen omdat ik erg veel van u kan leren. Niet alleen over huidzorg, ook over communicatie!

    Groetjes,
    Monique

 • Monique februari 8, 2017 (22:10)

  Beste Jetske,

  Ik heb nu niet de tijd om deze blog te lezen doch kan niet goed inslapen en ben ongerust. Ik heb uw reactie op mijn vraag in uw vorige blog gelezen. Mijn dank daarvoor. Ik begrijp dat u het veel te druk hebt om daarop te reageren. Daarom kort mijn vraag:
  Is een combinatie van siliconengel(Dermatix/Total Care Hairepair) in de ochtend en namiddag met voor het slapen gaan vitamine A-zuur 0,05% en een half uur daarna vitaal crème van Decubal ook een goede manier om littekenvorming te voorkomen? Ik hoop en bid dat de schade aan mijn lichaam meevalt. De korsten van behandelde plekken zijn er af en mijn huid is roze. Het ziet er niet uit! Dat wordt komende maanden smeren en om hyperpigmentatie te voorkomen zo min mogelijk zon of als het niet anders kan met een hele dikke laag zonnecrème erop.

  Ik wil graag siliconengel combineren met Vitamine A-zuur voor het naar bed gaan en een moisturizer. Het geeft me het gevoel dat ik er alles aan heb gedaan om de schade te beperken. Wat vind u er van?

 • Marielle februari 8, 2017 (20:22)

  Hallo Jetske! Nog eens mijn felicitaties met je nieuwe huidproduct!
  Ik had een vraag. Van welke stof of stoffen is de vitamine E en C(tocopherol) in de moisturizers gemaakt? Worden deze uit een bepaalde plant verkregen?

  Alvast bedankt!

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!