Het laatste huidnieuws!

Het congres waar iedereen op de wereld die iets weet over de huid, naartoe gaat, is het jaarlijkse congres van de American Academy of Dermatology in Amerika. Het ene jaar in het oosten, en het andere jaar in het westen van het land. Dit keer was Orlando aan de beurt en het was weer een enorme happening. Even de belangrijkste nieuwtjes op een rij.

Innovatieve cosmetica?

Mijn favoriete onderzoeksarts dr. Zoe Diana Draelos hield onder meer de presentatie Hot Topics over de ontwikkelingen op cosmeticagebied. Dat innovatief nog niet altijd effectief betekent, werd pijnlijk duidelijk. Dr. Zoe Diana Draelos onderzocht bijvoorbeeld de populaire papieren huidmaskers, en hoewel de suggestie wordt gewekt dat dergelijke maskers de huid te verbeteren en rimpels doen verminderen blijkt de werking slechts heel kortdurend en alleen gebaseerd op een tijdelijke vochttoename in de huid.

Ook bij het gebruik van huidrollers met naaldjes plaatste ze kanttekeningen; thuisgebruik is risicovol aangezien je de barrièrefunctie kunt verstoren en schadelijke stoffen en bacteriën juist in de huid kan loodsen. Bovendien bleken mensen die regelmatig een dermaroller gebruiken meer poriën te krijgen.
En als je net een speciale crème hebt gekocht voor je hals kan je beter even niet meer verder lezen: de werking komt neer op hydrateren en verschilt buiten de marketing in niets van de crèmes voor het gezicht. O ja, en wist je dat er in crèmes met stamcellen geen levende stamcellen zitten?

De behandeling van rosacea

Ook op het gebied van rosacea worden stappen gemaakt. Hoewel vroeger de nadruk lag op behandeling met antibiotica wordt steeds duidelijker dat aan de basis van het probleem een overgroei aan demodex-mijten ligt. Het recent geregistreerde middel ivermectine werkt daar goed tegen. Een ander nieuw middel bij  de behandeling van rosacea is oxymetazoline en vermindert roodheid in het gezicht door de bloedvaatjes te vernauwen. En als je denkt ‘dat komt me bekend voor’, dat klopt! Het stofje is vrijwel identiek aan xylomethozaline en wordt ook gebruikt in neusdruppels tegen verkoudheid. Ook azelaic acid (azelaïnezuur) krijgt een steeds belangrijkere rol bij de behandeling van rosacea, en dat vind ik heel erg terecht. Dit middel helpt ook tegen acne en pigmentvlekken, dus dat is mooi meegenomen…

De behandeling van acne

Ook in de behandeling van acne worden veel nieuwe middelen onderzocht. Zo worden er nu drie verschillende ingrediënten getest die zich heel specifiek richten op het verminderen van de talgproductie. Dat is best bijzonder want de huidige producten die op de markt zijn, hebben ondanks mooie beloftes, weinig of geen invloed op de talgproductie. Die onderzoeken bevinden zich al ver in de klinische fases dus ik hoop hier binnenkort meer over te kunnen vertellen.
Verder werd op het congres nog maar eens benadrukt dat er voorzichtiger omgegaan moet worden met orale antibiotica. Een heel belangrijk onderwerp vind ik, waarover ik onlangs nog aandacht besteedde op Skinwiser. Niet alleen vanwege het risico op resistentie van de bacterie P. acnes, maar  antibiotica kunnen ook voor nieuwe problemen zorgen in het lichaam. De balans in de zogeheten microflora raakt verstoord, waardoor andere bacteriestammen ineens vrij spel krijgen. Niet alleen op de huid, ook in de darmen.  Er zijn veel alternatieven voor antibiotica maar helaas worden die middelen niet altijd goed ingezet door dermatologen en huisartsen. Heel erg jammer vind ik dat en volgens mij hoogtijd om daar binnenkort een blogje aan te wijden!

Groetjes,

Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

Gerelateerde Berichten

28 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Anouk oktober 25, 2018 (21:07)

  Hoi Jetske, hoe denk jij zelf over het gebruik van een dermaroller? Ik lees op internet veel tegenstrijdige verhalen.. behalve deze blog heb je er verder niet zelf iets over geschreven. Ik overweeg om zo’n roller te proberen om littekens in mijn gezicht van vroegere acne te verhelpen en beginnende rimpels te verminderen. Hoor het graag.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee oktober 26, 2018 (14:28)

   Hoi Anouk, Het gebruik van de dermaroller ontstaat eigenlijk een verwonding en vervolgens een ontstekingsreactie. Het gevolg is dat er littekenweefsel wordt gevormd. Hoewel dit “littekenweefsel” de huid inderdaad wat kan verstevigen, zal de chronische release van ontstekingsmediatoren resulteren in een versnelde huidveroudering. Verder is het belangrijk te weten dat dit “littekencollageen” anders is dan het collageen dat wij van nature hebben meegekregen. Hoewel een litteken heel sterk lijkt, is het zeker niet zo sterk als gezond weefsel. Het is dus ook de vraag hoe dit collageen zich in de toekomst zal gaan ontwikkelen. Een technisch verhaal, maar voor mij reden om niet “rucksichtlos” de dermaroller te gaan gebruiken.

 • Debbie april 11, 2017 (09:46)

  Lieve Jetske,

  Ik heb een puist uitgedrukt op mijn bovenlip. Nu zit daar een gat. Ik vind het zo verschrikkelijk. Ik gebruik makeup en als er creme in dat gat komt ziet het er niet uit. Om het gaatje heen zit nu een verdikking. Het lijkt wel wildvlees. Oh ik ben helemaal radeloos. Heeft u raad voor mij. Ik durf de deur bijna niet uit.

  Veel liefs, Debbie

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee april 14, 2017 (13:31)

   Beste Debbie,

   Wat vervelend voor je.
   Zou je een foto willen e-mailen naar info@dr-jetskeultee.nl? Dan kan ik ernaar kijken en je een passend advies geven.

   Groetjes Jetske

 • Tessa april 3, 2017 (18:20)

  Beste Jetske,

  Als huidtherapeut ben ik altijd opzoek naar nieuwtjes en kwam ik per toeval op jou website terecht. Leuk om te lezen dat er nieuwe ontwikkelingen voor het behandelen van rosacea zijn. Ik heb een client van mij geadviseerd om de oxymetazoline tegen de roodheid te proberen. Alleen in welke vorm of product is dit verkrijgbaar. Via de apotheek bijvoorbeeld?

 • roos maart 29, 2017 (14:28)

  Beste Jetske,

  Nou ik ben ontzettend benieuwd hoe dat gaat worden. Een product dat de talgproductie vermindert. Yess. Ik heb echt zo een vette huid. Ik gebruik ook een exfoliant zoals salicylzuur en glycolzuur . Ik merk gewoon dat mijn huid altijd al vettig is geweest en vooral smorgens als ik wakker word en savonds . En dit zorgt dus voor verstopte poriën dus puistjes en mee-eters. Ik zoek dus al jaren naar een product dat het liefst de talgproductie zodanig remt of vertraagd, het liefst stopt. Maar dat is ook weer niet goed denk ik. Ik wil echt het liefst dat het stopt.

 • Nathalie maart 26, 2017 (08:43)

  Heb dezelfde vraag, mag er na soolantra nog een nachtcreme overheen worden gesmeerd? Graag advies want ik wil graag de pigmentvlekjes voorkomen die vanaf de lente terug zichtbaarder worden. Dank, Nathalie

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee maart 29, 2017 (13:18)

   Beste Nathalie,

   Dit mag. Zie mijn antwoord hierboven bij Marie 🙂

   Groetjes Jetske

 • Marie maart 19, 2017 (15:09)

  Hallo Jetske,

  Ik ben nu 2 weken gestart met de Soolantra ivm Rosacea. Ik kan nergens terugvinden hoe ik mijn huid moet verzorgen in combinatie met de medicijnen. Ik heb nu een reiniger die ik goed verdraag en een dagcreme die kalmeert voor de droge huid. Echter, ik vraag mij af of je nu ook gebruik mag maken van een exfoliant zoals salicylzuur, of is dit niet verstandig tijdens een kuur? Voorheen gebuikte ik een reiniger van Dr. De Hoog, dagelijks waar ook salicylzuur in zit, maar deze gebruik ik niet meer vanwege de andere ingrediënten die mijn huid uitdrogen. Alvast bedankt voor je antwoord.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee maart 29, 2017 (13:17)

   Beste Marie,

   Zolang je Soolantra gebruikt, zou ik een exfoliant even achterwege laten. Als je gaat afbouwen, dan kan je een exfoliant ’s avonds gebruiken als je geen Soolantra smeert.
   Je kunt na Soolantra een verzorgende crème aanbrengen. Wacht dan wel even goed totdat Soolantra is ingetrokken.

   Groetjes Jetske

 • susan maart 14, 2017 (05:32)

  Hoi Jetske

  worden middelen met ivermeticine tegen rosacea ook al voorgschreven door de husarts, deze schrijven meestal toch antibiotica die je op de huid smeert voor. Of kan je dit middel zonder recept ergens verkrijgen?

  Groetjes, Susan

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee maart 16, 2017 (08:05)

   Beste Susan,

   Ivermectine is op recept verkrijgbaar. De huisarts kan dit dus voorschrijven.

   Groetjes Jetske

 • Sophia maart 13, 2017 (11:24)

  Hoi Jetske!

  Ik ben eigenlijk super benieuwd hoe jij over supplementen denkt mbt huid en haar. Zijn er supplementen die jij aanraad? Las laatst bv wat over hyalonzuur in tabletvorm. Komt hier een keer een artikel over? Of heb ik tijdens mijn zoekactie een artikel hierover gemist.

  Ps: nog steeds een heerlijke blog om te lezen!

  Groetjes Sophia

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee maart 13, 2017 (14:02)

   Beste Sophia,

   Verschillende onderzoeken laten zien dat Biotine (vitamine B8) het haar sterk en glanzend maakt en het bovendien haaruitval kan doen verminderen. Over hyaluronzuur in tabletvorm heb ik niet geschreven, wellicht is het een onderwerp voor een toekomstige blog :-).

   Groetjes Jetske

   • Marielle maart 13, 2017 (18:07)

    Het probleem is alleen dat wanneer je 1 van de B vitaminen gaat nemen zoals biotine je hierdoor een disbalans krijgt van de andere B vitaminen uit je voeding. Als je een B supplement neem kan je beter een Multi B supplement nemen.

 • Monique maart 12, 2017 (19:41)

  Beste Jetske,

  Onlangs heb ik suncover besteld. Ik ben blij dat het een betaalbaar product is. Vandaag heb ik het voor de eerste keer gebruikt en was aangenaam verrast. Wat een fijn product! Het smeert heel fijn uit en is een stuk minder vet en dik dan andere zonnebrandcrème. Ik moet er wel op letten dat ik er voldoende op smeer. Het is heel zacht en ook in mijn gezicht prettig. Bedankt voor het samenstellen van dit product.

  Groetjes,
  Monique

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee maart 13, 2017 (13:51)

   Heel erg fijn om te lezen Monique :-)!

 • Daniela maart 11, 2017 (21:14)

  Goeie blog en ben erg benieuwd naar verdere ontwikkelingen inzake nieuwe middel tegen acne, ikzelf heb daar nu kleine 1,5 jr last van in m’n nek en net onder de kin op 37e leeftijd waar ik me voor schaam, heb op dit moment vloeibare abtibiotica die ik iedere avond na het reinigen van mijn gezicht doe, heb veel gelezen naar denk dat het komt omdat mijn hormonen niet in balans zijn, heb ook ene moment minder last van en zodra ik wat stress heb of denk verkeerd gegeten voel ik al wat opkomen…..ben een schoon persoon maar hierdoor voel ik me soms vies en schaamte die ik dan heb…..

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee maart 13, 2017 (13:50)

   Beste Daniela,

   Wat enorm vervelend voor je. Een huidprobleem kan inderdaad een enorme impact hebben. Probeer – voor zover mogelijk – stress te verminderen. Zoals je merkt kan ook voeding acne verergeren (https://www.dr-jetskeultee.nl/acne-en-koolhydraten/). Ik hoop dat de antibiotica de klachten vermindert; anders zou je wellicht bijvoorbeeld azelaïnezuur kunnen proberen.

   Groetjes Jetske

  • Marielle maart 13, 2017 (18:03)

   Hormonale acne heeft niet zo veel met koolhydraten te maken. Het heeft alles te maken met dierlijke producten die onze hormonen verstoren. Heb zelf jaren lang hormonale acne gehad en met het stoppen van zuivelproducten geen last meer van gehad. Vlees eet ik nog wel, maar als ik het eet heb ik hormonale acne. Van vis heb ik er geen last van. Wanneer ik in mij maandelijkse periode zit en ik eet dan vlees heb ik enorme joekels van hormonale acne, wanneer ik in die periode geen vlees eet heb ik GEEN hormonale acne.

 • Lydia maart 11, 2017 (15:09)

  Nee toch..?.;) . Bij mij staat alles sinds het lezen v een artikel daarover hier op de blog in de ijskast. Goeie vraag dus

 • Peter maart 11, 2017 (13:03)

  Kan het ook nadelig voor sommige cosmetica producten zijn om ze in de koelkast te bewaren? Volgens Paula’s Choice moet je nooit cosmetica in de koelkast bewaren, omdat dit de stabiliteit van de actieve stofjes negatief beinvloedt. Hoe zit dat precies?

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee maart 13, 2017 (13:45)

   Beste Peter,

   Bevriezen is weliswaar geen goed idee met cosmetica, dat klopt. Het bevriezen & weer ontdooien kan knoeien met de formulering waardoor een product kan gaan schiften. Maar het koel houden van cosmetica beïnvloedt de formulering en de actieve stoffen niet. In tegendeel zelfs, het product blijft door de constante temperatuur juist langer goed.

   Groetjes Jetske

   • Peter maart 13, 2017 (20:26)

    Hoi Jetske,

    Het geldt dus voor alle cosmetica dat je dit prima in de koelkast kan bewaren? Ook voor de producten van Paula’s Choice? Welke temperatuur zou volgens jou optimaal zijn?

    Groeten,
    Peter

    • Lydia maart 16, 2017 (12:04)

     Ik wil graag vragen of Hydroxipinacolone Retinoate dan ook het best in de ijskast bewaard kan worden. Dit omdat bepaalde tubes tretinoïne juist niet! in de ijskast bewaard mogen worden. Alvast bedankt!

    • author-avatar
     Dr. Jetske Ultee maart 17, 2017 (11:26)

     Beste Peter,

     Ja hoor, alleen is het natuurlijk vooral bij hoge concentraties werkzame stoffen belangrijk. De normale temperatuur in de koelkast is ongeveer drie of vier graden. Belangrijk is ook het niet te dicht bij de vriezer te zetten (mocht deze ook in je koelkast zitten). In de deur is dan bijvoorbeeld een betere plek.

     Groetjes Jetske

 • Marielle maart 11, 2017 (00:23)

  Hier nog wat over rosacea http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=614

 • Marielle maart 11, 2017 (00:21)

  Er zijn inderdaad alternatieven voor antibiotica maar de farmaceutische industrie wil niet dat de massa daar weet van krijgt. En een huisdokter zal niet rijk worden van mensen die gewoon maar bij hem komen omdat ze eens de griep hebben of zo. Hoe meer mensen aan de pillen hoe meer kassa kassa.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!