• Herfst en kaarsen

Geurkaarsen? Liever niet

Nu het herfst is, branden bij mij ’s avonds de kaarsen weer. En daar wil ik toch echt graag iets over kwijt. Het viel mij namelijk op dat ik vaker hoofdpijn had als ik (geur)kaarsen in mijn huis aan had. Ook mijn zoontje, die een beetje astmatisch is, kreeg wat meer klachten. En ja, dat kwam waarschijnlijk door de geurkaarsen.

Luchtkwaliteit + tips

Nadat ik een speciale meter had gekocht, zag ik dat de luchtkwaliteit inderdaad behoorlijk omlaagging; zeker bij het gebruik van geurkaarsen. Omdat ik zo gek ben op kaarslicht, ben ik in de wetenschappelijke literatuur op zoek gegaan naar een zo veilig mogelijke manier om toch te kunnen genieten van kaarslicht.

Deze tips deel ik graag met jullie:

 • Aan geurkaarsen doe ik niet meer. Ook de literatuur bevestigt mijn twijfels hierover.
 • Om het zekere voor het onzekere te nemen gebruik ik bij voorkeur kaarsen van bijenwas, soja of koolzaad. Uit onderzoek komt namelijk dat er een relatie is tussen de samenstelling van de waxsoort en het aantal schadelijke stoffen in de lucht.
 • Ik kies voor ongekleurde kaarsen, want ook de verbranding van synthetische kleurstoffen heeft invloed op de luchtkwaliteit.
 • En als laatste zorg ik ervoor dat ik de lont kort hou en ik mijn huis voldoende ventileer. Zwarte rook die van een kaars komt is geen goed teken, dus let daar een beetje op.

Fijn weekend allemaal. Wishing you lots of love and light! ✨

Groetjes, Jetske

 

Gerelateerde Berichten

4 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Frederika oktober 6, 2023 (10:01)

  Helemaal mee eens! Ik kwam laatst dit artikel tegen: https://beautyblogster.nl/beste-geurkaarsen-deze-ruiken-het-lekkerst/ met meerdere natuurlijke geurkaarsen gemaakt van soja was en etherische oliën. Zo kocht ik de kaarsen van NEOM en Geurwolkje. Zijn deze ook goed?

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee oktober 20, 2023 (14:01)

   Hoi,

   Ik heb zelf geen ervaring met deze producten maar je zou eens kunnen informeren bij de fabrikant waar de kaarsen van zijn gemaakt en/of er gebruik wordt gemaakt van pure etherische oliën. En kies bijvoorbeeld voor kaarsen zonder kleur.

 • Nadine januari 10, 2023 (09:52)

  Hoi Jetske,

  En wat vind je van geurstokjes? Heeft dat dezelfde werking? Ik vind het altijd wel lekker als je een geur in huis hebt. Zou je dan gewoon wat parfum spuiten?

  Groetjes, Nadine

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee januari 31, 2023 (13:39)

   Hoi Nadine,

   Hierin is ‘zuiverheid’ ook belangrijk. Je merkt het misschien ook wel snel genoeg als het niet goed is: vaak hoofdpijn als gevolg. Liever pure essentiële oliën dan parfummixen waar vaak weer stoffen aan toegevoegd zijn die de geur versterken.