• Huidveroudering handen

Hoe je je handen weer jaren jonger krijgt

“If you really want to know the age of a woman, look at her hands, don’t look at her face. The face may trick you, but the hands never do.”

We spenderen honderden euro’s aan dure gezichtcrèmes, maskers en serums in de hoop er weer wat jonger en stralender uit te gaan zien, maar vergeten we niet iets heel belangrijks? Juist, onze handen! Uit onderzoek blijkt niet alleen dat je handen je leeftijd verraden, maar ook dat je handen sneller verouderen dan de rest van je lichaam.

Dunne huid, veel zon

Die huidveroudering van de handen gaat zo razendsnel omdat de huid van de handen dun is, weinig steunweefsel heeft en aan heel veel zon wordt blootgesteld. Met een aantal tips zorg je ervoor dat jouw handen weer bij de rest van je lichaam gaan passen. En het fijne is dat dit jaargetijde een perfect moment is om te beginnen met hand rejuvenation!

Voorkomen is beter dan genezen

Bijna iedereen vergeet bij het insmeren de handen te beschermen. De oplossing is simpel, bescherm je handen vandaag nog met een laagje zonnebrandcrème. En niet alleen vandaag maar iedere ochtend, dag in dag uit!  Dat gaat volgens recent onderzoek jaren schelen….

Weg met de oudmakende vlekjes…

Heb je ouderdomsvlekjes op je handen of beginnen ze te verschijnen dan kan je een aantal dingen doen.:

-Smeer overdag de crème met een hogere concentratie vitamine C, niacinamide en/of zoethoutwortel die je gebruikt voor je gezicht ook op je handen. Andere ingrediënten die kunnen helpen tegen oppervlakkige pigmentatie zijn, glabradin, paper mulberry, aloesin en ellagic acid.

– Gebruik ’s nachts op je handen een exfoliant met glycolzuur.

– Zie je na twee maanden nog geen enkel resultaat, vraag je huisarts dan om een recept voor vitamine A zuur crème of azalic acid crème. Ook kan je tijdelijk een crème met hydroquinone gebruiken.

– Wil je sneller resultaat dan kun je je handen laten laseren. Een van de meest gebruikte technieken is door middel van IPL. Alternatieven zijn de nonablatieve fractional lasers, de Q-switched alexandrite laser of de ruby laser. Hiermee kan je tussen de 80 en 95 procent verbetering verwachten. Een waarschuwing is wel op zijn plek; overweeg je een dergelijke behandeling laat deze dan altijd uitvoeren door een goed centrum en laat de behandeling over aan een huidtherapeut of dermatoloog!

Volgende keer vertel ik meer over hoe je je handen en nagels er zo gezond mogelijk uit kan laten zien. Zelfs in een barre winter..

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 

Lees ook:

Hoe vind je de beste crème voor je gezicht?
Is zonbescherming nu echt nodig?
Welke soorten pigmentvlekken zijn er?
Wat vitamine C voor je huid doet
Deze ingrediënten kunnen pigmentvlekken verminderen

 

Gerelateerde Berichten

20 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Leonie februari 5, 2016 (13:16)

  Door een verminderde werking van mijn schildklier heb ik veel problemen met mijn nagels. Ze zijn broos en breken dus makkelijk. Ze zijn ook erg geribbeld en vooral mijn duimnagels lijken het vuil te absorberen. Heb je een tip hoe ik ze wat gezonder kan krijgen? Ik slik al supplementen vit B zink selenium en magnesium.

  Dankjewel

  Leonieke

  • author-avatar
   Jetske februari 12, 2016 (15:45)

   Beste Leonie,

   Wat vervelend dat je last hebt van nagels die snel breken. Heb je weleens een nagelverharder geprobeerd?

   Groetjes Jetske               

 • heleen februari 2, 2016 (11:34)

  al jaren lang gebruik ik mijn zonbescherming op handen en decollete om hem

  op te maken . In het voorjaar schaf ik weer verse cremes aan.

 • Lydia januari 14, 2016 (15:02)

  Beste Jetske,

  Op de blogs die over zonnebrandcrème gaan kan niet meer gereageerd worden. Vandaar hier: las ik laatst dat de vanille geur (die ik wel fijn vond) uit de Suncover gehaald is? Ruikt hij nu neutraal? Ik heb de Derma Zonnecrème geprobeerd. Dit omdat ik van velen las dat hij niet vet zou zijn. Ik hoor alleen maar dat mijn gezicht zo glimt als ik hem op heb. Blijft ook plakken de hele dag dus ik wil weer over gaan op de Suncover.

  • author-avatar
   Jetske februari 4, 2016 (14:00)

   Beste Lydia,

   Je kunt contact opnemen via het contactformulier. Suncover heeft inderdaad geen vanillegeur meer. Je kunt een sample aanvragen om te zien (of ruiken) of je het nog steeds een fijn product vindt!

   Groetjes Jetske

 • Audrey januari 11, 2016 (13:44)

  Hoi Jetske,

  Ik gebruik zelf een uv lamp voor gelnagels 1x in de twee weken 10 minuten. Kan dat kwaad voor mijn handen?

  Groetjes,

  Audrey

  • author-avatar
   Jetske februari 26, 2016 (14:45)

   Beste Audrey,

   Een UV-lamp maakt vooral gebruik van UVA-straling. UVA-straling zorgt o.a. voor huidveroudering.
   Hoewel de sterkte van de straling van een dergelijke lamp niet te vergelijken is met normale UVA-straling, zou ik toch adviseren voor het gebruik de huid van de handen in te smeren met een zonnebrandcrème.

   Groetjes Jetske

 • Melissa januari 7, 2016 (23:07)

  Hoi Jetske,

  Ik gebruik je moisturiser al een tijdje en hij is erg fijn!

  Ik ben nu 27 (bijna 28) en heb het idee dat mijn huid al wat slapper wordt. Ik heb nog geen echte rimpels, maar krijg wel meer lijnen in mijn gezicht. Ik kijk soms wat moeilijk (schijnbaar) en zie al deukjes ontstaan in mijn voorhoofd.

  Zou een laserbehandeling dit wat kunnen verbeteren? En zo ja welke dan? (Ik wil absoluut geen smaller gezicht krijgen nl.) Of heeft dat pas zin als je echt 50+ bent ofzo?

  Bedankt!

  • author-avatar
   Jetske februari 26, 2016 (14:45)

   Beste Melissa,

   Goed te lezen dat je de moisturizer fijn vindt!
   Welke laserbehandeling het meest geschikt is ligt aan het huidbeeld. Omdat ik je huid niet gezien heb is het lastig een uitspraak te doen.
   Laat je altijd goed informeren en de behandeling uitvoeren door een huidtherapeut onder supervisie van een arts, of door een arts zelf.
   Omdat ongeveer 90% van de huidveroudering ontstaat door de zon is het dagelijks gebruik van een zonnebrandcrème aan te raden!

   Groetjes Jetske

 • Esther januari 6, 2016 (11:21)

  Er wordt beweert dat retinol(hoge concentratie), net zulke goede resultaten geeft als vitamine a zuur. Alleen heeft retinol minder bijwerkingen. Ben jij het hier mee eens? En hoeveel procent retinol moet de crème de bevatten?

 • Cindy januari 5, 2016 (08:00)

  Geweldige tip, dankjewel! Het begint bij mij juist te spelen, maar had aan deze verzorging nog niet aan gedacht. Ben er direct mee begonnen. Dit lijkt me ook een goede verzorging voor mijn (ouder wordende) decolleté.

 • Brad Pitt januari 5, 2016 (06:57)

  I am very glad after reading this post and I always come like this website.My favourite is cosmetica groothandel.So I am eagerly waiting for your next post.

 • Tara januari 1, 2016 (14:33)

  Hooi,

  Allereerst de beste wensen voor 2016.

  Mijn vriend heeft een klein rood bultje op zijn wang naast z n neus. Het doet geen pijn en het jeukt en als je erop drukt is het bultje weg maar komt ook weer terug en zelf heb ik op mijn want naast m n neus een klein bruin plekje. Het steekt niet uit, jeukt niet en doet geen pijn. Als ik erop druk blijf het plekje aanwezig.

  Heeft u enig idee wat het bultje bij mijn vriend en het plekje bij mij zou kunnen zijn?

  Tara

 • joanne december 27, 2015 (23:40)

  Super dat je hier aandacht aan besteedt! Ik ben me hier al een tijd van bewust en heb gelukkig nog geen vlekjes, maar doe er wel van alles aan het te voorkomen. spf smeren in de ochtend heeft helaas niet zoveel zin omdat ik mijn handen super vaak was gedurende dag, dus nu gebruik ik een handcreme met spf 15 altijd na het wassen en vaak nog vaker (droge handen). vaseline heeft er een voor een redelijke prijs. hopelijk is dat genoeg om het te voorkomen.

 • Chris december 23, 2015 (11:18)

  Beste Jetske, ik ben mij aan het orienteren voor een laserbehandeling tegen pigmentvlekken. Weet jij een goede huidtherapeut in Rotterdam of omgeving? Alvast bedankt!

  • author-avatar
   Jetske februari 19, 2016 (11:45)

   Beste Chris,

   Een goede huidtherapeut in Rotterdam (of omgeving) weet ik helaas niet maar je zou een afspraak kunnen maken bij cosmetische kliniek Joost Kroon, de kliniek voor Esthetische Geneeskunde in Amsterdam of met Annelijn van Ierland van de Velthuis Kliniek in Hilversum.

   Groetjes Jetske

 • Marielle december 21, 2015 (21:03)

  Beste Jetske,

  Ik had een vraag over zout in shampoo. Ik kom dat regelmatig tegen in sulfaat vrije shampoo s maar vroeg mij af of dit het haar niet uitdroogt.

  • author-avatar
   Jetske februari 4, 2016 (14:15)

   Beste Marielle,

   Bedoel je het ingrediënt sodium chloride ?

   Groetjes Jetske               

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!