Huidveroudering door verjongingsproducten?

Nu.nl kwam laatst met het bericht dat antirimpelcrèmes je huid verouderen. Dit nieuws is wel erg kort door de bocht en ik vertel graag hoe het nu echt zit.

Brits onderzoek?

Het bericht noemt een Brits onderzoek als bron. Interessant! Als het over cosmetisch onderzoek gaat, dan wil ik altijd meer weten. Maar na een lange zoektocht bleek de nieuwsbron geen onderzoek te zijn, maar de mening van twee dermatologen over het gebruik van cosmetica en stoffen als vitamine A-zuur en glycolzuur door jongere vrouwen. De dermatologen keuren glycolzuur en vitamine A-zuur niet af. Sterker nog: Dr. Nick Lowe heeft een productlijn met dit ingrediënt en Dr. Susan Mayou gebruikt zelf vitamine A-zuur. Waar zij voor waarschuwen is dat verkeerd gebruik van cosmetica tot huidveroudering kan leiden. Maar is dit waar?

Huidveroudering door cosmetica producten?

Schokkend genoeg kunnen cosmeticaproducten met irriterende ingrediënten inderdaad huidveroudering versnellen. Mijn advies is dan ook om langdurig gebruik van irriterende stoffen die niets doen voor de huid absoluut te mijden. Hier vind je een de lijst met deze stoffen.

Huidverjongende ingrediënten- voorkom irritatie!

Maar hoe zit het met irriterende stoffen waarvan is aangetoond dat ze wel wat voor de huid kunnen doen? Er zijn enkele stoffen waarvan bewezen is dat ze een verjongend effect hebben op de huid. Dit zijn glycolzuur en vitamine-A zuur. In de afgelopen tientallen jaren is dit in vele onderzoeken aangetoond.

Vitamine A-zuur en glycolzuur zijn geweldige huidverjongende ingrediënten, maar kunnen de huid zeker irriteren! Echter, als je er goed mee omgaat kun je irritatie voorkomen en een uitstekend resultaat bereiken. Bouw het gebruik van deze stoffen altijd langzaam op en kijk goed of je een reactie ziet. Zo ja, gebruik het product dan minder vaak of kies voor een lagere concentratie van de werkzame stof. Doordat beide stoffen de bovenste laag dode huidcellen verwijderen, wordt de huid extra gevoelig voor de zon en is goede bescherming essentieel. Gebruik dagelijks minimaal een SPF 15.

Wat doen glycolzuur en vitamine A-zuur?

Beide stoffen hebben een erg positieve uitwerking op de huid. Glycolzuur verdunt het stratum corneum (dode huidlaag) en zorgt voor een verbeterde celvernieuwing. Dit maakt de huid minder dof en gladder. Bij gebruik van hogere concentraties (25%) kan glycolzuur ook collageen- en elastinevorming stimuleren. Verder kunnen deze stoffen oppervlakkige pigmentvlekken verminderen. Alsof dit nog niet genoeg is, kan glycolzuur de kans op het krijgen van huidkanker verminderen (abstract). Vitamine A zuur is alleen op recept te verkrijgen. Het verbetert de huidstructuur, fijne lijntjes en pigmentatie en zorgt voor een “gezonde” celdeling. Zie hier 2 quotes van Dermatoloog Goldberg (Light years Yonger): “AHA’s can perform wonders on photaged skin.” en “… by the late 1980’s retin A had gained a widespread reputation as a miracle cure for aging skin”. Kortom, de stoffen verbeteren en verjongen de huid.

Twee boodschappen

Kijk bij het gebruik van huidverjongende ingrediënten goed naar hoe je huid reageert. Raakt je huid geïrriteerd? Doe dan een stapje terug. En wat betreft het bericht op nu.nl: blijf altijd kritisch op wat je leest. Het is gek hoe het kan lopen, en hoe “nieuws” op de verkeerde manier naar buiten komt!

Groeten Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees meer over het proces van ouder worden, hoe gemakkelijk je wat kan claimen na een “onderzoek’ en “de zelfbruiner; met mate’.

Gerelateerde Berichten

5 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Maartje juli 21, 2015 (16:03)

  Beste Jetske,

  Het is een hele klus, maar ik gebruik mijn vrije tijd met liefde en plezier om jouw blog eens goed door te nemen van A tot Z. Vanochtend ook je producten besteld, dus helemaal happy!

  Ik vroeg mij echter iets af.. Op aanraden van een vriendin (net afgestudeerde huidtherapeut) heb ik heel wat centjes neergelegd voor de ZO lijn van Obagi. Na het bestuderen van de te vermijden ingrediënten, kwam ik erachter dat de meeste producten absoluut niet zo goed zijn voor mijn jonge huid als dat de claims doen geloven. Dat even terzijde. Wat mij opviel is dat me werd uitgelegd om eigenlijk zo min mogelijk te smeren met een moisturizer. De reden hiervoor zou zijn dat de huid als het ware gewend raakt en daardoor zelfs lui wordt. Een vergelijking werd gemaakt met een mannenhuid en de huid van de meeste vrouwen. Mannen smeren amper (misschien de afgelopen jaar meer naarmate het cosmetica-assortiment voor mannen is uitgebreid ? ) en hebben doorgaans een prima huid. Dan praat ik niet over een jeugdige huid maar eerder zoals die van een vader. Wat is uw mening hierover? Ik ben 23 jaar en wil mijn huid niet per ongeluk lui maken door mijn enthousiaste gesmeer (ook al zijn deze van Uncover).

  Hopelijk kunt u de tijd vinden uw licht te laten schijnen op deze kwestie. Ik zelf vond het wel een interessante gedachtegang. Als ik kijk naar de huid van mijn vader bijvoorbeeld ziet deze er best mooi uit (zeker ten opzichte van mijn moeder). Ja, genen en andere dergelijke factoren spelen uiteraard een rol, dat begrijp ik.

  Ik wacht het met belangstelling af.

  Mvg Maartje

 • Carolina juli 5, 2012 (15:17)

  Hoi Jetske,

  Ik vroeg me af wat jij van de BB cream van Garnier vindt?
  De 5 in 1 werking spreek mij wel aan, in ben niet zo van de hele lange make-up sessies en deze creme zorgt voor een meer egale huid.
  Voor de rest gebruik ik de Uncover Skin lijn, waar ik heel tevreden over ben en ik vroeg me af of ik niet beter een andere soort foundation moest kiezen, ik ben bang dat de BB creme de mooie werking van mijn verzorgingsprodukten teniet doen..
  Alvast bedankt voor je reactie,
  Carolina

 • author-avatar
  Jetske juli 30, 2010 (17:20)

  Beste Miriam,
  Zonder de ingredientenlijst is het erg moeilijk voor mij om te zeggen of ik een product wel of niet zou aanraden. Parfum is wel een van de ingredienten die in mijn lijst te mijden ingredienten staan…Antioxidanten, glycolzuur en vitamine C zijn prima stoffen maar hebben allen wel enkele voorwaarden waar ze aan moeten voldoen, zoals een minimum percentage. Vitamine C is bijvoorbeeld pas werkzaam als er meer dan 5% van in een product zit, bij glycolzuur is dit zelfs 8%. Dit betekent dat deze stoffen dus zeer hoog op de INCI lijst moeten staan. Over alle drie heb ik eerder een blog geschreven, hier vind je de links:
  antioxidanten
  vitamine C
  glycolzuur
  Deze stoffen kun je zowel in de zomer als in de winter gebruiken. Voorwaarde bij glycolzuur is wel dat je je gezicht goed beschermt tegen UV straling, maar dat zou je eigenlijk altijd moeten doen…
  Groeten Jetske

 • Miriam Bruin juli 25, 2010 (16:38)

  Hoi ,Jetske wat is jouw visie op het nieuwe product van Vichy,aqualia anti-ox/bevat glycolzuur,vitamine c en nog wat dingen.Minimum aan parfum.
  Is dit beter te gebruiken in de winter?
  groetjes Miriam.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!