• huidverzorging trends

De trends in huidverzorging voor 2017

Tijdens interviews wordt mij vaak gevraagd naar nieuwe ontwikkelingen en trends. Negen van de tien keer zijn trends en ontwikkelingen bedacht door een marketingafdeling en hebben ze weinig wetenschappelijke basis. Toch blijf ik altijd nieuwsgierig, want er zou er maar net een bij zitten waarmee al onze huidproblemen als sneeuw voor de zon verdwijnen en we weer jaren jonger lijken… De drie belangrijkste trends wil ik graag met jullie delen:

1. Anti pollution producten

De ‘antivervuilingtrend‘ is overgewaaid uit Azië, waar luchtvervuiling al heel wat jaartjes op de agenda’s van de cosmeticafabrikanten staat. Met een berg ernstig vervuilde steden als New Delhi en Bangalore in India, Bangkok in Thailand en Shanghai en Beijing in China ‘in huis’,  is dat ook niet zo verwonderlijk. Wie weleens door deze landen en steden heeft gereisd, weet dat niet alleen de luchtwegen, maar ook de huid best een beetje extra bescherming kan gebruiken. En dan hebben we het niet alleen over bescherming tegen de zon, maar vooral ook tegen fijnstofdeeltjes in de lucht. Van die luchtvervuiling is inmiddels wel aangetoond dat het de huid beschadigt en zo huidirritatie, huidveroudering en huidaandoeningen als acne en psoriasis kan veroorzaken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen die in stedelijke gebieden wonen meer last hebben van pigmentvlekken. Overigens klinkt anti pollution heel gewichtig, maar om schade tegen te gaan hebben we echt geen hele speciale ingrediënten nodig. Uit onderzoek weten we dat die vervuilde deeltjes op je huid omgezet worden in quinonen, die op hun beurt weer radicalen vormen die de huid beschadigen. Die radicaalvorming zien we ook optreden bij blootstelling aan uv-licht.

Mijn advies om je te wapenen tegen vervuiling: was ’s avonds goed je gezicht om alle fijnstofdeeltjes te verwijderen en gebruik huidverzorgingsproducten met antioxidanten om de vrije radicalen weg te vangen. En om even positief af te sluiten, er zit ook een voordeel aan luchtvervuiling; smog houdt namelijk een deel van de schadelijke uv-stralen tegen…

2. Alle ogen gericht op bacteriën

Probiotica blijven in 2017 een hot topic. Na(ast) de voedingsmiddelenindustrie richt ook de cosmeticabranche zich al weer een tijd op het inzetten van ‘goede’ bacteriën voor het gezond houden van de huid.

Het is bekend dat de bacteriën in ons lichaam een cruciale rol spelen bij onze afweer en gezondheid. Dat geldt ook voor de huid. Het wordt steeds duidelijker dat de balans tussen de huidbewoners verstoord is bij bepaalde huidproblemen. De vraag is of je de bacteriesamenstelling zou kunnen bijsturen en daarmee de huid kunt verbeteren. Bijvoorbeeld met probiotica, of met andere ingrediënten in huidverzorging. Huidbacteriën staan kortom flink in de belangstelling.

Het zal nog wel even duren voordat we echt de juiste ‘bacteriecocktail’ hebben uitgevonden die per klacht kan worden opgesmeerd of ingenomen. Omdat ik er wel echt van overtuigd ben dat goede bacteriën op de huid heel belangrijk zijn voor onze huidgezondheid, en we daarom heel voorzichtig moeten zijn met agressieve huidverzorgingsproducten en antibiotica, ben ik bezig met de opzet van research op dit vlak. Ik beloof dat ik jullie op de hoogte houd van de ontwikkelingen!

3. Cosmetica ‘op’ jouw DNA

Er zijn al enkele (Amerikaanse) bedrijven die het doen: het aanbieden van DNA-tests waarop je je cosmetica kunt afstemmen. Met de tests wordt bijvoorbeeld in kaart gebracht hoe goed je collageenaanmaak is, maar ook in hoeverre je huid in staat is zich te beschermen tegen de zon of hoe goed je lichaam suikers verwerkt. Dat alles ligt namelijk ‘vast’ in onze genen. Ook bij verschillende huidproblemen is een genetische component betrokken. Door nu het DNA van iemand te analyseren, zou heel gericht skincare kunnen worden geadviseerd. Voorspeld wordt dat we in de toekomst meer DNA based beauty zullen gaan zien.

L’Oréal kwam afgelopen week, tijdens de uitreiking van de Golden Globes, al met zijn campagne Your Skin, Your Story. Hoewel de campagne niets te maken heeft met genetica of dna, is de boodschap in lijn met het steeds verder personalizen van cosmetica.  ‘Omdat iedere huid een uniek verhaal vertelt.’  Ik ga hier binnenkort veel meer over vertellen dus hou mijn blog goed in de gaten!

 

Groetjes,

Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

Gerelateerde Berichten

28 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • karin versteeg februari 23, 2017 (10:16)

    Hoi Jetske, allereerst wil ik je heel erg bedanken voor je blog en je producten, het heeft me echt zo goed geholpen mijn huid rustig en gezond te maken. Ik had altijd een vette huid en heb daar ook de producten voor aangeschaft, deels uncover, deels producten uit je productadvies, maar sinds een paar maanden lijkt het dat mijn huid droger is geworden, ik heb opeens last van allerlei problemen als rode vlekken, ruwe huid en meer rimpelvorming. Kan dit en moet ik nu dan alle producten gaan kopen voor de droge huid? Alvast bedankt, groetjes karin

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee februari 23, 2017 (11:14)

      Beste Karin,

      Wat leuk dat je mijn producten gebruikt :-). Het is altijd belangrijk producten af te stemmen op de behoefte van je huid. De conditie van je huid kan zelfs per dag verschillen. Als je merkt dat het iets droger is, kan je bijvoorbeeld in plaats van twee keer per dag, een keer per dag de huid reinigen. Ruil je moisturizer om voor een variant geschikt voor de droge huid. Het toevoegen van vaseline of een plantaardige olie kan ook al veel helpen.

      Groetjes Jetske

  • Monique januari 25, 2017 (16:58)

    Beste Jetske,

    Ik kreeg vandaag een monstertje van Eucerin sun creme 50+. Hij heeft een matterend effect en is waterbestendig.
    Ingrediënten
    AQUA, ISODECYL NEOPENTANOATE, BUTYLENE GLYCOL DICAPRYLATE/DICAPRATE, ISOPROPYL PALMITATE, OCTOCRYLENE, ALCOHOL DENAT., METHYL METHACRYLATE CROSSPOLYMER, BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE, TITANIUM DIOXIDE (NANO), BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE, HOMOSALATE, DIBUTYL ADIPATE, GLYCINE, POLYAMIDE-5, POLYMETHYLSILSESQUIOXANE, ETHYLHEXYL SALICYLATE, PHENYLBENZIMIDAZOLE SULFONIC ACID, ARGININE HCL, POLYGLYCERYL-4 DIISOSTEARATE/POLYHYDROXYSTEARATE/SEBACATE, GLYCERIN, SODIUM HYALURONATE, GLYCYRRHETINIC ACID, GLYCYRRHIZA INFLATA ROOT EXTRACT, VP/HEXADECENE COPOLYMER, TRIMETHOXYCAPRYLYLSILANE, TRISODIUM EDTA, SILICA DIMETHYL SILYLATE, DIMETHICONE, ETHYLHEXYLGLYCERIN.

    Als u tijd heeft hoor ik graag wat u van dit product vindt.

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee februari 13, 2017 (13:05)

      Beste Monique,

      Het product bevat waarschijnlijk een hoge concentratie alcohol. Dit kan de huid droger maken (en geeft hierdoor waarschijnlijk het matterende effect).
      Er bestaan veel zonfilters en de kwaliteit verschilt nogal. In mijn zonboekje vind je onder meer de filters die ik adviseer (en nog veel meer informatie over zonbescherming):
      https://www.dr-jetskeultee.nl/zonboekje/. Houd er ook rekening mee dat ‘waterbestendig’ niet hetzelfde is als waterproof (deze term mag ook niet meer gebruikt worden), en dat je na contact met water de huid nog steeds opnieuw dient in te smeren.

      Groetjes Jetske

  • Millicent januari 22, 2017 (04:49)

    I’m not easily imrpdssee. . . but that’s impressing me! 🙂

    • Monique januari 22, 2017 (10:07)

      Het leven is een grote paradox 😉

  • Maris januari 20, 2017 (18:47)

    Nog een vraag over het gebruik van exfolianten als dat mag ?! Ik gebruik nu al een tijdje BHA gel, wat goed werkt bij puistjes etc. Maar voor de rest zie ik er geen enkel verschil van/mee. Heb ik het goed begrepen dat AHA veel dieper inwerkt op de huid en (dus ook) meer resultaat geeft ? Heeft het zin om eens AHA te gebruiken als blijkt dat BHA niet zoveel (lijkt te ) doet voor de huid ?

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee januari 23, 2017 (13:09)

      Beste Maris,

      Het is altijd belangrijk producten af te stemmen op de behoefte van de huid, en uiteraard op je eigen verwachting.
      Salicylzuur werkt heel goed bij acne. Glycolzuur kan in hogere concentraties collageen en elastinevorming stimuleren: https://www.dr-jetskeultee.nl/glycolzuur/
      Wat zie je bij het gebruik van salicylzuur niet wat je wel graag zou willen?

      Groetjes Jetske

      • Maris januari 23, 2017 (14:45)

        Hallo Jetske,

        Dank je wel voor je reactie terug ! Goede vraag eigenlijk, wat wil ik precies voor resultaat van de AHA of BHA ? Euh, ik weet eigenlijk niet , bloos. Iedereen is altijd zo enthousiast over de exfolianten, maar ik vraag me dan af wat voor verschillen ze dan zien aan hun huid. Bij BHA snap ik dat je verschil ziet qua minder puistjes etc. En inderdaad puistjes lossen veel sneller en mooier op door BHA. Maar ik heb bijna geen puistjes (meer), dus dan heeft BHA weinig zin waarschijnlijk ?

        • author-avatar
          Dr. Jetske Ultee februari 13, 2017 (12:56)

          Beste Maris,

          Salicylzuur en glycolzuur zorgen er in eerste instantie voor dat dode huidcellen makkelijker van de huid loslaten. Ze zorgen daarmee voor een frissere uitstraling.

          Groetjes Jetske

  • Monique januari 17, 2017 (22:29)

    Beste Jetske,

    Oeps. Ik heb net voor het eerst een reactie gegeven op een blog. Ik zie dat ik die helemaal niet aan u heb gericht. Daar kreeg ik ook een rood hoofd van! Graag hoor ik van u of dat de HyperSensitive reinigingslotion van Eucerin, waarvan de ingrediëntenlijst ietsje verder naar boven staat, veilig is.

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee januari 23, 2017 (13:27)

      Geen probleem Monique. Ik hoop dat de roodheid snel weer weggetrokken was ;-). Het product van Eucerin ziet er prima uit!

      Groetjes Jetske

      • Monique januari 24, 2017 (09:39)

        Beste Jetske,

        Bedankt voor uw reactie! Ik probeer pas sinds kort uw richtlijnen te volgen. Ik merk al dat het een weldaad voor mijn huid is! Ik kocht voorheen “milde” producten doch er zat vaak een addertje onder het gras. Soms bleek er toch parfum in te zitten. Zat er geen parfum in dan bleek er een ander minder veilige stof in te zitten. Ik ben daarom blij met uw productadviezen. Ik vertrouw mezelf nog niet helemaal met het bestuderen van ingrediëntenlijsten en wordt er soms gaar van. Ach ja, ieder zijn ding! Tevens is het zo dat bepaalde door u geadviseerde producten een iets andere naam en verpakking hebben gekregen en van samenstelling veranderen(bijvoorbeeld: Eucerin waslotion 5% Urea zit voortaan in een 400ml verpakking en heet Urea Repair en er is een klein beetje sodium chloride aan toegevoegd, Vaseline bodylotion is als ik het goed heb gezien ook iets van samenstelling veranderd). Ze blijven producten doorontwikkelen/promoten en in een moderner jasje steken. Zo lang het product er op vooruit gaat vind ik dat niet erg.

  • Monique januari 17, 2017 (21:20)

    Arlette,

    Mocht je het gaan gebruiken pas dan ook op met je handdoek. Die kan, net als je kleding en beddengoed, ook verbleken na contact met benzoylperoxide. Het product wordt al sinds 1980 voorgeschreven bij acne. Ik heb niets gevonden over onveiligheid voor een donkere huid. Ik begrijp dat ik niet degene ben die jou kan geruststellen.

  • Monique januari 17, 2017 (21:08)

    Beste Arlette,

    Bij de gel daarvan kan bij enkele mensen de huid sneller verbranden in de zon. Gebruik de gel dan niet vlak voor, tijdens of vlak na het zonnen.
    De gel kan uw haar en wenkbrauwen bleken. En metaal (brillen en sieraden), kleding en beddengoed kunnen verkleuren.Uw huid kan (tijdelijk) geïrriteerd raken(roodheid, branderig gevoel, jeuk, uitdroging, schilfering en kloven). Benzoylperoxide-gel werkt in op de bovenste huidlaag. Het weekt dit laagje van de huid los en vermindert de overmatige groei hiervan. Bovendien remt het de groei van de acnebacterie.
    Bij de bijwerkingen staat niet dat het de huid bleekt. Ik kan me wel voorstellen dat de huid iets lichter/rozer wordt omdat de gel inwerkt op de bovenste huidlaag. Ik heb mijn informatie van de apotheek. Jetske of Peter weten er vast en zeker meer van!

  • Monique januari 17, 2017 (20:47)

    Het gaat steeds verder in de “cosmeticawereld”. Ondertussen zoek ik een cleanser waar mijn gevoelige huid(rosacea type 2) niet heftig op reageert. Een aantal door Jetske aanbevolen producten zijn helaas, ondanks voorzichtige opbouw, te heftig voor mijn huid. Ik overweeg om de Eucerin HyperSensitive reinigingslotion te kopen: Ingrediënten:
    Aqua, caprylic/capric triglyceride, isopropyl palmitate, octyldodecanol, glycerin, pentylene glycol, methylpropanediol, cetyl alcohol, 4-t-butylcyclohexanol (trans-isomer), arginine HCL, acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer, sodium carbomer, caprylyl glycol.
    Je huid schijnt hier niet snel rood van te worden. Ik ben nog niet zo lang bekend met de ingrediëntenlijst “liever geen” van Jetske. Beter laat dan nooit! Daar beter op letten is het punt waar ik sta m.b.t. huidverzorging. Neemt niet weg dat ik wel uitkijk naar de volgende blog.
    Volgens mij is dit product mild. Ik hoor graag of dat ik de ingrediënten correct heb beoordeeld. Ik heb al zoveel producten afgegeven.

    • Maris januari 18, 2017 (18:34)

      Hallo Monique,
      Ik ben sinds kort helemaal gelukkig met de cleanser van paula’s choice, en dan van de skin recovery lijn. Super zachte cleanser ! Misschien ook een tip voor jou om eens uit te proberen ? Je kan voor 3 euro incl verzenden proefzakjes van die hele lijn aanvragen. Ik kon bijvoorbeeld de cleanser van Decubal ook niet verdragen.

      • Monique januari 18, 2017 (19:00)

        Bedankt Maris, die van decubal heb ik nog niet geprobeerd. In mijn geval was de reiniger en toner van de bodyshop een ramp(verre van kalmerend). Vermoedelijk is aloë de boosdoener. Omdat een aantal door Jetske aanbevolen producten van Eucerin me prima bevallen overweeg ik om de hypersensitieve lotion mee te bestellen. Ik probeer eerst producten die voor mij gemakkelijker betaalbaar zijn.
        Ik ben heel erg blij met de richtlijnen die Jetske geeft. Het blijft uitproberen en kieskeuriger de ingredientenlijst bekijken. Mogelijk test ik komende zomer de toner van uncover.

        • Maris januari 19, 2017 (15:09)

          Veel succes met uitproberen ! De toner van Uncover kon ik helaas niet op mijn hals verdragen, maar dat is ook een kwestie van uitproberen. De cleanser van PC valt trouwens mee qua prijs hoor, 473 ml ( daar ga ik vast minimaal een half jaar mee doen ) voor 30 euro.

          • Monique januari 19, 2017 (17:08)

            De toner van uncover lijkt me fijn omdat hij voedende stoffen bevat en ik een glimmende T-zone heb. ’s Zomers erger dan ’s winters. Ik wil dan op die plek geen moisturizer meer smeren. Gelukkig kun je bij Jetske ook proefjes bestellen. Mijn hals reageert ook gevoeliger op producten…
            Ik vind de prijs van het product waar jij plezier van hebt inderdaad meevallen! Ik gebruik nu de toner van Dr. van de Hoog(hyposensitive) en die verdraag ik redelijk goed. Ik probeer stapsgewijs andere producten uit. Wie weet ga ik de reinigingsproducten van Decubal t.z.t. ook nog uitproberen. Ik vind het prettig te weten welke producten een ander bevallen. De ene huid is de andere niet. Wie weet pakt dat product bij mij ook goed uit.

      • Monique januari 18, 2017 (19:07)

        Wel fijn te weten dat jij een fijne cleanser hebt gevonden en ik hou hem in mijn achterhoofd. Sowieso is het prettig als je eerst een monstertje kan uitproberen.
        Nogmaals bedankt voor de tip.

        • Maris januari 20, 2017 (18:43)

          Misschien dan nog een tip…. De tonic van Decubal kan ik beter verdragen dan die van Uncover. Wel wat jammer, idd vanwege de vele verzorgende bestanddelen in de toner van Uncover. En de Uncover toner is ook heel fijn voor mijn gezicht, maar gaat niet op mijn hals. De tonic van Decubal kan ik op zowel mijn gezicht als hals gebruiken zonder rode huid etc. Maar zoals je al zei, iedere huid is anders !

          • Monique januari 24, 2017 (10:01)

            Hoi Arlette,

            Ik heb inmiddels de toner van Decubal getest en hij is super! De eerste waarbij mijn huid niet prikt. Ik heb nu ook de antitransparant spray van Dermolin gekocht. Dat is de eerste waarvan mijn longen niet hyper reactief worden bij het aanbrengen. Jaren geleden ben ik al gaan saneren wat betreft wasmiddelen. Nu scherper op parfum in huidverzorgingsproducten letten. Ik kan al hoofdpijn/slijm in mijn keel krijgen als iemand in mijn omgeving sterk geparfumeerd is of de was buiten heeft hangen met een agressief wasmiddel. Alsof er iets toxisch in zit waarop mijn lichaam bij een lage concentratie al op reageert en mogelijk bij anderen pas in een hoge concentratie.
            Het klinkt raar. Ik kan gelukkig wel een snufje parfum verdragen op de binnenkant van mijn pols of in mijn haren. Opmerkelijk is dat parfums/eu de toilette/geparfumeerde producten waar mijn huid/longen niet direct op reageren bijna altijd veel geld kosten. Alsof de basisingrediënten daarvan zuiverder zijn.

          • Maris januari 24, 2017 (13:57)

            Wat lastig dat je zo snel al reageert met je longen en ook je huid op allerlei luchtjes ! En super fijn dat de Decubal tonic goed bevalt, ik vind hem ook echt heel fijn. Ik ben al net wat eerder als jij begonnen met de zoektocht naar andere, betere producten. In het begin dacht ik ” ooh hoe vind ik nou ooit de goede producten ?” Maar inmiddels ben ik echt al een hele stap verder.
            De cleanser – Skin recovery van Paula ( die van Decubal ging dus niet)
            Tonic van Decubal
            Moisturizer van Paula (Uncover was voor mij niet rijk genoeg )
            Zonbescherming van Biodermal- Hydroxol

            Exfolianten ben ik nu mee bezig. En ik ben heeeel benieuwd naar het serum van Jetske !

          • Monique januari 24, 2017 (16:50)

            Hoi Maris (noemde je eerder per ongeluk Arlette),

            Ik heb intrinsieke astma (niet allergisch). Antihistamine slikken helpt niet. Ik kan het o.a. benauwd krijgen (of hoofdpijn/misselijk) van geparfumeerde producten, rook, benzine, schoonmaakmiddelen, kou, mist en vochtige lucht. Soms heb ik eczeem. Omdat dit een niet allergische reactie is denken sommige mensen dat het tussen de oren zit. Niets is minder waar! Het is een hyper reactiviteit (overgevoeligheid) die ook in bloedwaardes te meten is. Vanaf je geboorte heb je daar aanleg voor. Vroeg of laat uit zich dat. Immuniseren kan uiteraard niet. Ik hoop wat dat betreft dat mijn allergoloog een keer bij Collegetour komt!
            Helaas houdt niet ieder mens rekening met een ander. Bij mij is het glas halfvol. Ik saneer in mijn huis en ga de stoffen waar ik (dood)ziek van wordt zoveel mogelijk uit de weg. Maar goed. Ik blijf het vreemd vinden dat ik dure geparfumeerde producten wel kan verdragen.
            Naast astma heb ik rosacea. Ook daarvoor dien ik selectief te zijn welke producten ik gebruik. Ik probeer Jetske’s richtlijnen te volgen doch ook weer niet te strikt. Voedsel dat ik lekker vind, doch dan niet goed voor me is, eet ik soms wel. Ik heb namelijk nog meer aandoeningen/ziektes en als ik alle richtlijnen strikt volg heb ik simpelweg geen leven meer! Daar komt bij dat voor de ene aandoening ik juist bijvoorbeeld avocado’s dien te eten en voor de andere aandoening niet!
            Met de kennis die ik nu heb is jou lijst aan verzorgingsproducten goed. Mogelijk dat ik komende zomer een exfoilant ga testen. Ik heb dat jaren geleden gedaan en kreeg gelijk een overreactie. Een huid is niet statisch en de ene exfoilant is de andere niet. Ondanks dat ik me vrij laat wat verder ben gaan verdiepen in huidzorg heb ik voor mijn leeftijd niet zoveel rimpels in mijn gezicht. Dat is dan een schrale troost 😉

            Ik wens jou veel succes met exfoileren!

          • Maris januari 25, 2017 (14:45)

            Dank je wel. En jij heel veel succes met het vinden van de juiste producten en met de goede weg vinden voor je gezondheid (ik ben ook op zoek naar die goede weg …)
            Ik zie net dat Jetske een nieuw product met vitamine A heeft, dus ik ga er eens over lezen.

  • Arlette januari 17, 2017 (15:59)

    Ik heb een vraagje; Is benzoylperoxide veilig op een donkere huid? Ik las namelijk iets over een blekend effect..
    Bedankt 🙂

    • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee januari 23, 2017 (13:04)

      Beste Arlette,

      Je kunt benzoylperoxide veilig gebruiken bij een donkere huid. Het zal de huid niet bleken.
      Het kan echter wel vlekken veroorzaken op onder meer beddengoed, dus houd hier rekening mee.

      Groetjes Jetske

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!