• Getest

Wat betekenen dermatologisch getest, hypoallergeen en pH-neutraal?

De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) houdt toezicht op de cosmeticaproducten die op de Nederlandse markt worden gebracht. Deze producten moeten aan wettelijke eisen voldoen. Op hun site gaan zij in op het gebruik van de cosmetische claims hypoallergeen, dermatologisch getest en pH-neutraal. Goed om te weten!

Wat is hypoallergeen?

”De term hypoallergeen op het etiket van een cosmetisch product suggereert dat het betreffende product weinig tot geen kans geeft op allergische reacties. De term is echter niet wettelijk gedefinieerd en is dus vrij te gebruiken. De term biedt geen enkele garantie voor personen met een allergie. Een veel betere garantie biedt de zogenaamde ‘ingrediëntendeclaratie’ op het product. Consumenten die weten dat zij allergisch reageren op bepaalde ingrediënten van cosmetische producten kunnen, met behulp van de wettelijk verplichte vermelding van ingrediënten op het product, een keuze maken voor de producten die voor hen het meest geschikt zijn.”

Wat zegt dermatologisch getest

”Dermatologisch getest betekent dat de fabrikant het product door (huidartsen) heeft laten testen op vrijwilligers. De term geeft overigens niet aan wat de uitslag van de test is geweest. Over de kwaliteit van het onderzoek, of de omvang van de groep vrijwilligers is niets vastgelegd in de wet. Dus behalve dat er een onderzoek geweest moet zijn, is de term ‘dermatologisch getest’ verder vrij in gebruik en heeft geen wettelijke inhoud.”

Wat betekent pH-neutraal

”Met de term pH-neutraal wordt aangeduid dat een product een zuurgraad heeft die dicht ligt bij die van de huid. De term wordt veel gezien op zeep- en bad- en doucheproducten. Voor de verdraagbaarheid van deze producten spelen echter andere factoren een belangrijkere rol dan de pH-waarde. Belangrijk bijvoorbeeld is welke zeep of parfum gebruikt is, daarover zegt de term pH-neutraal niets.”

Groeten Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees hier meer over
de werkzaamheid van antioxidanten in een crème“,
de ideale oogcrème, en
menselijk vet in cosmeticaproducten?

19 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • sigrid maart 30, 2015 (00:21)

  Goedeavond,

  Ik weet al sinds dat ik klein ben dat ik allergies voor zeep ben. Maar zijn daar verschillende soorten allergieën in en hoe heet zeep achterop een ingrediëntendeclaratie.

  ik weet gewoon niet goed wat ik wel en niet mag hebben. En hoe zit dat met scheerschuim ik gebruik het niet maar zonder laat je een hele droge huid achter.

  Groet, Sigrid

 • Malou januari 4, 2014 (22:55)

  Hai Jetske,

  Ik heb een vraag over de manier hoe ik mijn huid reinig in de avond. Allereerst; ik heb een jonge, maar droge, gevoelige huid die snel schilfert. Ik reinig mijn huid met amandelolie. Hier zit enkel het hoofdbestandsdeel Prunus Dulcis oil in. Ik smeer dit op mijn gezicht en veeg het er daarna af met een lauwwarm gastendoekje. Vervolgens gebruik ik een tonic van Neutral met als ingrediënten: Aqua, Pentylene Glycol, Glycerin E 422, Panthenol, Allantoin, Sorbitol, Sodium Gluconate, Citric Acid.

  Kun je me vertellen of dit een goed ritueel is om mijn gezicht te reinigen? Ik vraag me namelijk af of ik niet bepaalde ingrediënten mis die mijn huid wel nodig heeft als ik enkel amandelolie gebruik. En is een tonic te agressief voor een droge huid? Alvast bedankt voor je reactie!

  Groetjes Malou

  • author-avatar
   Jetske januari 10, 2014 (13:11)

   Beste Malou,

   Ik heb eerder gehoord dat mensen hun huid schoonmaken met enkel olie. Olie kan inderdaad waterproof-make up verwijderen. Een nadeel van het gebruik van olie is dat er altijd een laagje olie – gemengd met het vuil/talg/make-up dat op je huid zit – achterblijft. Dit moet je vervolgens dan weer weghalen. Zelf zou ik er de voorkeur aan geven om je gezicht met een milde wateroplosbare cleanser te reinigen. Als je je huid masseert met olie om de talg propjes los te maken, zou ik je willen aanraden vervolgens een milde reiniger te gebruiken. Anders kunnen je poriën zo weer verstoppen en krijg je juist die talgpropjes. Wanneer je een erg droge huid hebt kun je wel bijvoorbeeld olijfolie aanbrengen gedurende de nacht. De toner die je noemt ziet er goed uit. Je zou eventueel nog een moisturizer kunnen gebruiken met ingrediënten als vitamine C en niacinamide. In huidverzorgingsproducten zijn deze ingrediënten eigenlijk onmisbaar:

   http://jetskeultee.nl/vitamine-c/obj7777404

   http://jetskeultee.nl/niacinamide/obj7777374

   Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske december 19, 2012 (16:40)

  Hi Eva,

  Wat vervelend dat de bultjes niet minder worden. Ik zou je willen adviseren om een allergie-test te doen. Op deze manier wordt duidelijk op welk ingredient je niet goed reageert en waar misschien de bultjes vandaag komen. Succes!

  Groeten Jetske

 • josja oktober 25, 2012 (21:47)

  ik vergeet erbij te zeggen dat vorig jaar na de dermatoloog de fucidin zalf wel hielp en het zo weg was!ik denk zelf dat ik van de zomer wat te makkelijk met me huid ben omgegaan en heb r zo een zonnebrand op gesmeerd….en dat ik nu daarom weer dermatitus heb maar t lijkt nu zo hardnekkig!

 • josja oktober 25, 2012 (21:43)

  hoi jetske,
  ik heb nu voor de 3de keer te maken met periorale dermatitus!vorig jaar bij dermatoloog geweest en daar werd het bekend.alleen nu gebruikte ik netjes de fucidinzalf zonder veel resultaat!na een maand een kuur antibiotica van een week….daar leek de roodheid minder van te worden!
  en nu wordt het weer erger.nu heb ik weer een nieuwe fucidin zalf omdat ze maar een maand houdbaar zijn,maar ik weet nu niet wat ik verder moet doen weer een kuur misschien had t langer gemoeten.ik heb niet zoveel zin om weer naar de dermatoloog te gaan!en haal veel kennis van internet….en daar staat eigelijk niks anders als antibioticums.nu gebruikte ik de lijn van olaz,touch of foundation,touch of sunshine,en de parfumvrije!maar nu alleen even een proefmonstertje van louis widmer parfumvrij!en ik gebruikte ook af en toe om puistjes mee aan te stippen de foudation van de hema.daar staat dermatologisch getest en ongeparfumeerd!ben nu eigelijk op zoek naar goeie parfumvrije producten heb al gekeken bij neutral en dermalin.misschien kan jij me een stapje in de goeie richting geven? alvast bedankt

 • eva mei 26, 2012 (10:38)

  hoi jetske,
  ik denk dat ik hetzelfde hebt als dagmar. maar bij mij houd het al maanden aan en worden de bultjes niet minder. nou heb ik van de huisarts antihistamine piltje gekregen dus voor allergische reacties.
  als het echt met talg of vocht gevulde bultjes zijn werken die antihistamine piletjes dan wel? want dat is geen allergische reactie toch?
  zou ook graag willen weten wat ik anders moet doen tegen die bultjes.
  had ook naar mijn gevoel last van een licht opgezwollen gezicht en trekkerig gevoel( ook bij creme gebuikt).
  groetjes eva

 • author-avatar
  Jetske oktober 3, 2011 (17:23)

  Beste Dagmar,

  Het is heel goed mogelijk dat die bultjes op je voorhoofd ontstaan zijn door je cosmetica. Dat zie ik heel vaak. Zoals je zelf al aangeeft ben je de laatste maand ook andere producten gaan gebruiken. Het kan goed zijn dat deze producten je huid wat uitdrogen waardoor er meer talg geproduceerd wordt. Ook kunnen bepaalde stoffen de afvloed van talg en/of vocht belemmeren. Hierdoor ontstaan er bultjes die met vocht of met talg gevuld zijn. Ook kunnen de bultjes ontstaan zijn door irritatie van de huid. Vaak is de huid dan ook wat jeukerig. Hoewel de cleanser een paar kalmerende stoffen bevat, zitten er ook behoorlijk wat irriterende stoffen in. Bergamot olie is bijvoorbeeld eens stof waar veel mensen niet tegen kunnen. Overigens heb je in je cleanser niet veel actieve stoffen (als antioxidanten) nodig. Je spoelt het product immers toch weer af. Het is wel belangrijk dat er in je cleanser zo min mogelijk irriterende en weinig sterk ontvettende producten zitten. Ik heb niet de ingredientenlijsten van de overige producten, die zou je me eventueel nog kunnen sturen. Toch adviseer ik je vast om gezien de reactie van je voorhoofd, even te stoppen met het gebruik van de producten.

  Groeten Jetske

 • Dagmar september 20, 2011 (10:02)

  Ik ben vergeten te vermelden dat ik de cream cleancer 2 keer per dag gebruik. Deze masseer ik in op een vochtige huid en spoel het erna af met water.

  Groetjes Dagmar

 • Dagmar september 19, 2011 (23:08)

  Beste Jetske,

  Regelmatig ben ik op je site te vinden omdat ik zeer geinteresseerd ben in goede verzorgingsproducten voor de huid. Op dit moment gebruik ik Kora Organics en ik wilde weten wat jouw mening hierover is. Het is een Australisch merk wat gecertificeerd biologisch is. Ik gebruik een cleanser, toner en moisterizer en soms rosehip oil. Ik merk dat ik de laatste weken bultjes krijg op mijn voorhoofd, een soort huidskleurige bultjes welke ik nooit eerder heb gehad. Ik merk dat mijn voorhoofd ook wat droger is dan normaal (geen trekkend gevoel of schilfers). Ik dacht dat het misschien te maken heeft met de huidverzorgingsproducten die ik sinds een maand gebruik, namelijk de Kora Organics lijn. Ik heb hieronder een ingredientenlijst geplaatst van de cream cleanser en ik ben zeer benieuwd naar jouw mening!

  Chamomille extract, aloe vera leaf juice, olivoyl hydrolyzed what protein, cetearyl alcohol, glyceryl alcohol, glyceryl oleate, glyceryl stearate, glycerin, macadamia seed oil, stearic acid, dicaprylyl ether, noni fruit extract, advocado oil, rose hip oil, d-alpha tocopheryl acetate, xanthan gum, benzyl alcohol, dehydroacetic acid, bergamot oil, sandelwood oil, mandarin oil, grapefruit oil, lavender oil, ascorbyl palmitate, lecithin (gmo free), potassium hydroxide, lactic acid, macrobiotic sea salt, beta carotene, olive oil, aqua, limonene.

  Heel erg bedankt alvast!

  Groetjes Dagmar

  • Melanie april 8, 2014 (07:57)

   Hallo Dagmar,

   Hoe heb jij Kora organics producten bestelt want, als je via de site van kora organics bestelt moet je toch extra betalen omdat, het uit Australië komt? Ik wil de producten namelijk ook heel graag bestellen maar ben alleen bang dat je in een keer heel veel extra moet betalen.

   Groetjes Melanie

 • author-avatar
  Jetske juni 14, 2011 (09:25)

  Beste Danielle,

  Je kunt als je last hebt van een amandelallergie inderdaad beter geen producten met amandelolie gebruiken.

  groeten Jetske

 • Danielle mei 31, 2011 (17:09)

  Hi Jetske,

  Wat een leuke site heb je, erg veel informatie!
  Ik vroeg me af of je met een allergie voor amandelen
  wel producten kunt gebruiken waar amandelolie
  in is verwerkt. Verder heb ik geen last als ik
  amandelen eet, maar een product gebruik je
  natuurlijk elke dag.

  Groetjes Danielle

  • Joost november 24, 2015 (08:43)

   Beste jetske

   Moek alloe goedoe om daaroet te voorkoem?

   Of just andersom

 • author-avatar
  Jetske maart 9, 2010 (11:10)

  Beste Anja. Veel succes met de zoektocht naar jouw ideale creme en ik hoor het wel als ik je nog ergens mee kan helpen. Groeten Jetske

 • Anja W. maart 1, 2010 (22:27)

  Dank je wel Jetske, voor je antwoord. Ik kan nu weer wat ingredienten op de foute lijst zetten alhoewel die latijnse namen voor mij “potjeslatijn” zijn 🙂 Jammer dat fabrikanten zo goed als overal opzetten dat de produkten hypo-allergeen zijn en dermatologisch getest. Dat waren de produkten van eerder genoemde fabrikant ook! Helaas hadden ze mij niet voor de test gevraagd 🙂 maar hebben het overigens wel netjes opgelost.
  Nogmaals dank. Ben blij met je onafhankelijke site, ik haal er veel goede/positieve/merk-onafhankelijke informatie vandaan. M.vr.gr. Anja W.

 • author-avatar
  Jetske maart 1, 2010 (16:57)

  Hallo Anja, erg leuk om je positieve reactie op mijn blog te lezen! Dat is nog eens een goed begin van de week…

  Uit de test is naar voren gekomen dat je allergisch bent voor bepaalde ingredienten in cosmetica. De kans is groot dat je op meer stoffen zal reageren. Daarom is het van belang dat je het aantal cosmetische producten dat je gebruikt beperkt, en kiest voor producten waar weinig ingredienten in zitten.
  Om even helemaal met een schone lei te beginnen zou je een periode even alleen een milde cleanser en een creme kunnen gebruiken. De barriere functie van de huid krijgt zo de kans goed te herstellen. Via de mail zal ik je enkele milde producten adviseren. Gaat dit goed, dan kun je langzaam weer nieuwe producten aan je regime toevoegen.

  Zelf zou ik het gebruik van zo n roller niet adviseren bij mensen die snel allergisch zijn. Goede alternatieven om je huid te verbeteren zijn lasers. Kijk hierbij wel kritisch door wie je dit laat doen en welke behandeling geschikt is!

  Op mijn blog staat ook een lijst met ingredienten die bekend staan op een verhoogde kans op irritatie/allergie. Deze is hier te vinden.

  groeten Jetske

 • Anja W. februari 23, 2010 (21:47)

  Hallo Jetske. Allereerst mijn complimenten voor jouw website, ik ben er regelmatig op te vinden. Ik ben 49 en houd mijn gezicht prima in orde, vandaar:-) Ben altijd weer op zoek naar HET produkt maar heb dat natuurlijk nog niet gevonden:-) Vorig jaar heb ik de 180 graden serie van NuSkin (hypo-allergeen en derm. getest) gebruikt, na 3 dagen kreeg ik een verschrikkelijke allergie, mijn hoofd leek wel 3 keer zo dik, dit duurde 5 dagen. Ben bij de HAP geweest en heb toen anti-histamine voorgeschreven gekregen en vette creme. s Maandags bij de huisarts geweest en een verwijsbrief voor de dermatoloog gehaald. Uit de allergietest bleek ik allergisch te zijn voor parfum en Lyral, en 1 produkt van NuSkin. Afzonderlijke ingredienten uit cremes e.d. konden NIET getest worden! Nu heb ik de serie van DermaQuest gekocht, bevat geen parfum! en parabenen, maar gister meende ik toch weer vochtkussentjes te zien onder mijn ogen (ook vind ik sommige produkten “branden”). Ik heb nu staan: C-Lipoic cleanser, K-Q10 firming Cream, Antioxydant soothing serum, C-Lipoic Eye therapy , Collagen activating Complex en Advanced B5-serum. Overigens had ik eergister de Collagen Activating Complex met een MTS-roller opgebracht en daarna de Soothing Serum aangebracht. Een aantal produkten heb ik in mijn ellebogen gesmeerd maar daar heb ik geen reactie op gekregen. Is er wellicht een lijst van produkten waarvan op zeker bekend is dat zij allergische reacties kunnen veroorzaken? Sorry voor dit epistel en alvast dank voor je antwoord. M.vr.gr., Anja W.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!