• natuurlijke_cosmetica

Natuurlijke cosmetica: veilig of niet veilig?

Het is zo ontzettend leuk om je eigen verhaal in een blad te lezen! Vandaar dat ik dat mijn blogvolgers niet wil onthouden. Hier vind je het artikel over ‘natuurlijke cosmetica’ waarover ik met de Estheticienne (vakblad voor schoonheidsverzorging en cosmetica) sprak.

Om het artikel te kunnen lezen: (dubbel) klik op een van beide pagina’s en deze verschijnt in een nieuw venster. Door er vervolgens nog eens op te klikken wordt de afbeelding nog wat groter en kun je de tekst goed lezen. Het zijn twee pagina’s (links en rechts) waar je beide apart op moet klikken om ze te kunnen bekijken.

 

Natuurlijke cosmetica artikel Natuurlijke cosmetica artikel

 

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook
Werken antioxidanten ook echt in een crème
Het fenomeen angel dusting in de cosmetica

Gerelateerde Berichten

27 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Stefanie maart 19, 2013 (13:22)

  Beste Jetske,

  Ik ben een derdejaarsstudente aan de Erasmushogeschool te Jette en dien dit jaar een eindwerk te schrijven omrentrent het onderwerp natuurlijke/biologische cosmetica. Ik dien hierbij een aantal vragen te onderzoeken zoals:
  -“Wanneer spreekt men van een puur natuurlijk cosmetisch product?”
  -“Zijn natuurlijke emulgatoren minder risicovol?”
  -“Kunnen parabenen doordringen tot in de huid?”
  -“Is er een verschil wanneer men een natuurlijk bestanddeel puur op de huid aanbrengt of verwerkt in een cosmetisch product? Wanneer is het doeltreffendst?
  Ik heb al heel wat bronnen geraadpleegd, maar betrouwbare informatie vinden is niet altijd even makkelijk. Via wat opzoekwerk ben ik op uw site terechtgekomen. U lijkt mij zeer sterk op de hoogte te zijn van alles wat met natuurlijke cosmetica te maken heeft. Mede daarom dat ik deze reactie plaats.
  Hopelijk weet u een antwoord te formuleren op mijn vragen.

  Alvast heel erg bedankt!

  Met vriendelijke groeten,

  Stefanie

 • Marielle augustus 29, 2012 (23:21)

  Aan Patricia. Ik kan je hee erg de Sensitive dag en nachtcreme van Kruidvat eigen merk aanraden! Om je gezicht te wassen zou je de Kruidvat baby sensitive wasgel zonder parfum (de juiste naam weet ik even niet) kunnen aanraden! Het zal je huid echt goed doen!

 • Diana Dollee augustus 22, 2012 (09:21)

  Beste Jetske,

  Gelukkig ben ik door jouw adviezen een stuk wijzer geworden als schoonheidsspecialiste. Graag wil ik met het merk Earth Line gaan werken, zojuist heb ik de INCI-lijst doorgenomen en het merk lijkt
  me verder prima. Maar toch wil ik graag van jou ook een
  eerlijk advies over dit merk. Ik begrijp dat het voor jou lastig is om
  een oordeel te geven over producten, maar je zou mij hiermee
  ernorm helpen. Is Earth Line qua ingredienten een goed merk?

  Alvast super bedankt!

 • Patricia mei 22, 2012 (12:22)

  Hi Jetske,

  Mijn huid is laatste jaren niet meer optimaal en wil deze beter gaan verzorgen. Aangezien ik graag gebruik wil maken van natuurlijke producten sta ik voor de keuze om producten van Nutrimetics te gebruiken of Yves Rocher.
  Ik weet van Nutrimetics dat vrijwel alles 100% natuurlijk is.
  Inmiddels heb ik daglotion, nachtcreme, scrub en reinigingsset aangeschaft en een klein potje abrikoznepitzalf uitgeprobeerd gekregen.. alles probeer ik sinds een week..
  met nog geen echt zichtbare verbetering, integendeel..
  ik heb veel rode onrustige plekken en ook is mijn huid opeens veel gevoeliger..
  het kan ook zijn dat mijn latente CDLE weer actiever aan het worden is, maar om dat juist tekunen beoordelen wil ik nog een week het aankijken..
  Mijn vraag is of je weet of Yves Rocher ook echt natuurlijk is of dat ze verhoudingsgewijs toch meer chemische toevoegingen hebben.
  Mocht je me hier iets over kunnen laten weten hoor ik het graag.

  Overigens complimenten voor je gedrevenheid!

  Patricia

 • Dr. Jetske Ultee mei 10, 2012 (11:07)

  Beste Lien,

  Helaas weet ik niet welke ingredienten deze producten bevatten. Het is altijd belangrijk dat een product geen irriterende ingredienten, zoals parfum en alcohol, bevat. Ik heb hier eerder over geschreven op mijn blog:
  http://jetskeultee.nl/2009/05/01/te-mijden-ingredienten/

  Mocht je er niet uitkomen, kan je altijd de ingredientenlijst mailen naar: jetske@dr-jetskeultee.nl .

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske mei 3, 2012 (11:06)

  Beste Lien, als je wilt dat ik naar de producten kijk die je nu gebruikt kun je me nog de ingredientenlijsten mailen. De kwaliteit van producten kan namelijk enorm verschillen, ook binnen een merk…

  Groeten Jetske

 • Lien april 8, 2012 (21:34)

  Hey Jetske!

  Superleuk blog!
  Ik gebruik de producten van dr. Hauschka. (gezichtreiningscreme, gezichslotion speciaal en de dagcreme melisse en de oogcreme)
  Hoe denk je hier over?
  Ik hoor graag je mening hierover!

  Groetjes!

 • author-avatar
  Jetske maart 7, 2012 (18:27)

  Beste Marilyne,

  Ik ben volstrekt geen tegfenstander van natuurlijke producten, overigens ook niet van niet natuurlijke 🙂 Er zijn bovendien een hoop natuurlijke ingredienten waar ik wel fan van ben! Heb je mijn blog over lavendel gelezen? Daar staan ook wetenschappelijke referenties bij. Het nadeel van lavendel is dat het fototoxisch kan werken; maw er kunnen onder invloed van zonlicht vrije radicalen gevormd worden. De effecten daarvan zie je niet direct. Ook komt irritatie/allergie regelmatig voor, maar als je daar geen last van hebt dan is dat natuurlijk helemaal prima. GIedereen moet gewoon lekker datgene gebruiken waar hij/zij zich prettig bij voelt!

 • marilyne januari 28, 2012 (15:38)

  mijn eerdere reactie is weer verdwenen?
  volgens mij is nooit echt wetenschappelijk aangetoond dat lavendel irriterend voor de huid is; ik heb een erg gevoelige huid en ik kan er prima tegen. En ik reageer op veel!Voor alle stoffen kan iemand allergisch zijn. Volgens mij heeft vooral tea tree oil (bij drie jongens)mogelijk een phyto-oestrogeen effect gehad, maar ook dat onderzoek zegt niet veel. Mij valt op dat i.h.a.veel kritischer door artsen gekeken wordt naar natuurlijke produkten dan naar chemische.
  jammer. ik heb de overstap naar puur natuurlijk gemaakt en de resultaten zijn prima.

 • author-avatar
  Jetske mei 27, 2011 (11:18)

  Beste Eva,

  Hoewel in minerale make-up vaak zinkoxide toegepast wordt (wat kalmerend werkt) kunnen de ingredienten inderdaad voor de vette onzuivere huid een beetje “too much” zijn. Uiteraard is dat weer afhankelijk van de ingredienten en de toegepaste concentraties. De term “minerale poeders” zegt namelijke eigenllijk niet zo veel. Ik kan er een heel verhaal over schrijven, maar ik denk dat ik je beter hier even de link kan geven van Paula Begoun, die hier een heel uitgebreid verhaal over heeft gecchreven. De moeite waard om even te lezen! http://www.cosmeticscop.com/bulletin/MineralMakeup2007.pdf

  groeten Jetske

 • Eva mei 17, 2011 (23:42)

  Hoi Jetske, wat vind je van minerale poeders zoals Bare Escentuals / Bare Minerals (en dat in combinatie met een huid die gevoelig is voor onzuiverheden)? Groetjes, Eva

 • author-avatar
  Jetske mei 9, 2011 (16:42)

  Beste Milou,

  Gelukkig zijn er ook prima natuurlijke stoffen! Kijk per product dat je aanspreekt of goed wat erin zit. Je kunt eens kijken naar de reiniger, toner en het serum van de aloe vera lijn van de body shop en de zonnebrandcreme van lavera (zie de blog productadvies ). Misschien vind je dat wat. Als je nog andere geschikte natuurlijke producten vindt dan hoor ik het graag!

  Groeten Jetske

 • Milou april 28, 2011 (15:54)

  Beste Jetske,

  Ik heb een vraag over natuurlijke gezichtsverzorging. Ik merk dat ik natuurlijke producten voor mijn haar erg prettig vind. Ik heb alleen nog geen producten gevonden voor de verzorging van mijn huid die ik prettig vind en die natuurlijk zijn. Wat ik tot nu toe heb geprobeerd bevat veel alcohol en ik merk dat dat op ten duur irriteert. Ook zitten er vaak essentiele olien in die in het rijtje staan van de irriterende essentiele olien. Ik wil eigenlijk voor mijn huid wel natuurlijke producten. Ken jij merken of producten die niet zo irriterend zijn? Of kan ik de zoektocht maar beter opgeven?
  Alvast bedankt.

  Groetjes,

  Milou

 • author-avatar
  Jetske februari 10, 2011 (17:23)

  Beste Mariet,

  Wat vervelend! Het kan heel goed zo zijn dat je naast vaseline ook op andere stoffen reageert. Heb je dit ook uit laten zoeken?
  Op de blog hulp bij de keuze van je moisturizer kun je een lijst vinden van cremes die ik kan aanraden. Hier staan ingredientenlijsten bij, dus je kunt zelf kijken of er stoffen inzitten waar je niet tegen kan.
  Geschikte ingredienten voor een droge huid zijn bijvoorbeeld glycerine, panthenol, niacinamide en hyaluronzuur.
  Vaseline (vaak als laatste redmiddel) kan inderdaad helpen bij een droge huid. Hier kun je meer over lezen in mijn blog een must .

  Groeten Jetske

 • Mariet februari 7, 2011 (12:06)

  Hallo Jetske,

  Een tijd geleden is bij mij paraben allergie ontdekt, sinds die tijd gebruik ik produkten (dacht ik) die paraben vrij zijn. Nu mijn schrik, ik krijg steeds meer uitslag, mijn hele gezicht zit onder, droog, schilferig en verdomde jeuk. Ik weet bij god niet meer wat ik er nu op moet smeren, Ben nu bezig met paraffine en vaseline. zou jij me kunnen helpen? Had ook al natuurlijke make-up besteld die je zelf moet mengen, maar volgens mij krijg ik daar nog meer uitslag van. Ik word er gek van! Mijn hele gezicht rimpeld op dit moment, gewoon van de droogte!
  Helpppppp!!!

  Groetjesssssss mariet

 • author-avatar
  Jetske januari 5, 2011 (10:36)

  Beste Peter,

  Wat goed dat je deze site hebt! Het zo belangrijk dat mensen op de hoogte zijn van hoe het er allemaal aan toegaat. Wat ik het merk bij cosmetica, is dat het voor de meeste mensen haast niet te doen is om een ingredientenlijst goed te lezen. Hiernaast willen we natuurlijk allemaal graag geloven dat we weer mooie gladde en strakke huidjes krijgen…
  Het is inderdaad waar dat ik Nederlandse en Engelse termen door elkaar gebruik. Ingewikkeld maakt het dan ook weer dat de latijnse benaming (zoals weergegeven op de INCI lijst) weer anders is. Wellicht leuk om een keer een overzichtsblog te gaan maken!
  Wat leuk dat je een column gaat schrijven voor de site van Kassa. Veel succes!

  Groeten Jetske

 • Anoniem december 26, 2010 (13:43)

  Hallo Jetske,
  Prima stuk over natuurlijke ingredienten. Ik gebruik je artikelen vaak als achtergrondinformatie voor mijn site. Die heet Spotsdoorzien en mijn doel is om reclame te ontmaskeren. Televisiespots over cosmetische producten zijn 5 procent substantie en 95 procent marketing, daar valt dus veel te ontmaskeren. Je link staat trouwes op mijn site en vanaf volgende week schrijf ik een column op de site van Kassa van de VARA. Dat kan me duizenden extra bezoekers per dag opleveren. Mogelijk pik je door die link een graantje van mee.
  Ik heb wel een punt van kritiek. Licorice is zoethout, oat is haver, grape seed oil is druivenpitolie etc. Het is verleidelijk om die Engelse termen over te nemen als je bronnen Engelstalig zijn, maar Nederlands zegt je lezerspubliek veel meer.

  Groet

  Peter Hendriks

 • author-avatar
  Jetske september 6, 2010 (13:59)

  Beste Sarah,
  wat een grappige naam voor een product, yes to carrots.
  Of een product wel of niet parabenenvrij is, is voor mij geen direct criterium om producten wel of niet aan te raden. Hierover heb ik een poos geleden een blog geschreven (zie hier). En ook afgelopen vrijdag heb ik een stuk over geplaatst.
  Heb je het stuk hierboven uit de estheticienne ook gelezen? Heel kort samen gevat staat hierin dat er prima natuurlijke stoffen zijn, maar ook stoffen die je liever niet op je huid wilt smeren… De term natuurlijk zegt dus eigenlijk niets over de kwaliteit van het product. Hiervoor zul je echt de ingredientenlijst moeten bekijken.

  Wat ik eigenlijk altijd eerst zelf doe is kijken of er in een product parfum zit. Helaas is dat zelfs bij natuurlijke producten regelmatig het geval. Parfum is de nummer 1 allergeen en het zit ook in de door jouw genoemde producten!
  Gelukkig zitten er in jouw product ook goede stoffen, zoals aloe vera, chamomilla, jojoba oil, vitamine E en niacin. De concentraties weet ik niet, dus of het echt wat voor de huid doet durf ik niet te zeggen. Over enkele van deze stoffen kun je meer lezen in het artikel op de blog cosmetische ingredienten . Een prima product lijkt me, uitgezonderd van de parfum…

  De steamcream bevat meer irriterende stoffen in. Een heel rijtje zelfs: Orange flower water, Lavendel, Geraniol, Citronellol, Limonene, Linalool en parfum.

  Succes bij de keuze van je producten! En leuk om te weten dat je maar blijft lezen op de blog. Hoop dat je al een stuk wijzer bent geworden over cosmetica!

  Groeten Jetske

 • Sarah augustus 26, 2010 (21:10)

  Beste Jetske,

  Ik vroeg me af of je de producten van “yes to carrots” kent?
  http://www.yestocarrots.com
  Parabenenvrij en ze werken vooral met dode zeemineralen.
  Zou dit veilige natuurlijke cosmetica zijn?
  Dit is bijvoorbeeld de ingredientenlijst van de facial hydrating lotion:

  Aqua (Water), Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Extract*, Isopropyl Palmitate, Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Gel*, Chamomilla Recutita (Camomile) Extract*, Aspalathus Genus (Red Tea) Extract*, Cetyl Alcohol*, Solanum Lycopersicum (Tomatoes) Extract*, Maris Aqua (Dead Sea Water), Propolis Cera Extract*, Citrullus Vulgaris (Watermelon) Extract*, Capsicum Annuum (Red Pepper) Extract*, Maris Limus (Silt) Extract, Algae (Spirulina, Rhodella, Dunaliella) *, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil*, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Oil*, Olea Europaea (Olive) Oil*, Calendula Officinalis Oil*, Ginkgo Biloba Leaf Extract*, Niacin*, Olea Europaea (Olive) Leaf Extract*, Benzyl Alcohol, Parfum (Fragrance), Dehydroacetic Acid, Tocopheryl Acetate (Vitamin E) *. Certified Organic Ingredient

  Dit is de ingredientenlijst van de “steamcream” waar nu zoveel over gepraat wordt…
  http://www.steamcream.eu/
  Vegan, maar wel gebruik van parabenen…

  Oatmeal Infusion (Avena sativa), Orange Flower Water (Citrus Aurantium amara), Almond Oil (Prunus dulcis), Cocoa Butter (Theobroma cacao), Glycerine, Stearic Acid, Triethanolamine, Organic Jojoba Oil (Simmondsia chinensis), Lavender Oil (Lavandula angustifolia), Chamomile Blue Oil (Matricaria chamomilla), Orange Flower Absolute (Citrus Aurantium dulcis), Rose Absolute (Rosa damascena), Neroli Oil (Citrus Aurantium amara), Cetearyl Alcohol, *Coumarin, *Geraniol, *Citronellol, *Limonene, *Linalool, Perfume, Methylparaben, Propylparaben.

  Heel erg bedankt voor je tijd!
  Dit is een ongelofelijk interessante site, dank je! Ik blijf hier maar verder lezen en lezen :)!

  Groetjes uit Belgie!

 • author-avatar
  Jetske juli 5, 2010 (17:12)

  Beste Marie.
  Ja, dat klopt. Dat een geurstof “natuurlijk” is maakt het niet minder irriterend. Het is een bekende truc om van een product te zeggen dat het ongeparfumeerd en op natuurlijke basis is. Dit terwijl er in het product vervolgens door de toevoeging van bijvoorbeeld lavendel olie alsnog een lekker geurtje aan gegeven wordt.
  Groeten Jetske

 • marie juni 25, 2010 (19:46)

  Beste Jetske,
  Bedankt voor je reactie.
  Naar aanleiding van je reactie toch nog een vraag:
  Ook in natuurlijke cosmetica wordt parfum gebruikt.
  In de ingredientenlijst daarvan staat te lezen: parfum + opsomming linalool, citral etc tussen haakjes bestanddeel van natuurlijke etherische olien. Deze olien zijn dus wel irriterend?
  Groet Marie

 • author-avatar
  Jetske juni 25, 2010 (16:09)

  Beste Marie,

  Zelf ben ik er van overtuigd dat je niet moet kijken of producten wel of niet natuurlijk zijn, maar of de ingredienten wel of niet werken. Veel belangrijker als het om je huid gaat! Er zijn inderdaad veel natuurlijke stoffen die irriterend werken op de huid. Wat betreft de etherische olien: hier zijn er honderden van! Het zijn olien die worden gewonnen uit planten. Bepaalde olien zou ik liever niet aanraden (bv. eucalyptus, lavendel, rozemarijn). Anderen irriterende de huid juist niet maar hydrateren haar (bv. olijf, teunisbloem, jojoba, aloe vera, zonnebloem) en/of kunnen ook nog andere goede eigenschappen hebben voor de huid.

  Het is inderdaad erg moeilijk om goede producten te vinden. Belangrijk is om te kijken of er geen irriterende ingredienten inzitten. Een lijst hiervan kun je terugvinden op mijn blog (zie hier). Let er op dat er van alcohol ook geschikte soorten zijn. Zelf ben ik bezig een lijst op te stellen van producten die ik zou aanraden. Deze zal ik tzt op mijn blog zetten. Maar het is inderdaad een hele zoektocht!

  Belangrijk voor jou is om erachter te komen waar je huid zo onrustig op reageert. Het zou kunnen dat je rosacea hebt: hier kun je meer informatie over vinden op mijn blog (zie hier). Ook kan het zijn dat je allergieen hebt voor bepaalde ingredienten. Hiervoor kun je een keer naar een dermatoloog gaan of de producten zelf testen op de binnenkant van je arm.

  Als je producten hebt gevonden en wilt weten of er irriterende of juist actieve ingredienten inzitten, dan kun je me altijd de ingredientenlijst toemailen.

  Succes!
  Groeten Jetske.

 • marie juni 24, 2010 (11:08)

  Beste Jetske,
  Als ik het goed begrijp zijn de etherische olien welke gebruikt worden
  in de natuurlijke cosmetica irriterend.
  Klopt het dat ze met name gebruikt worden voor de conservering van het product?
  Naar aanleiding van het Greenpeace gidsje Mooi (gids voor schoonheid zonder gif) ben ik destijds overgestapt naar natuurlijke gezichtsverzorging. Mijn gezichtshuid werd na een tijdje erg onrustig.
  Als ik geweten had wat ik nu weet en lees op je site was ik er nooit aan begonnen. Ik vind dat je als consument wordt misleid.
  Mijn gezichtshuid is nog steeds onrustig en ik ben nog steeds zoekende naar de juiste producten voor mijn gezicht.
  Voor de reiniging gebruik ik momenteel Decubal en een moisturizer van Paula s Choice resist (proefje). Een goede toner te vinden is ook lastig bijna overal zit alcohol en andere irriterende stoffen in.
  Met vriendelijke groet, Marie

 • author-avatar
  Jetske maart 12, 2010 (11:21)

  Beste Kim. Al die verhalen die de ronde doen maken het inderdaad erg moeilijk om te beslissen wat er nu echt goed is voor je huid! Wat vervelend om te lezen dat je op zoveel producten reageert. Dat maakt het allemaal nog ingewikkelder.

  Ik zou je willen vragen om eens te kijken op mijn blog over rosacea (heb jij misschien rosacea?) en me laten weten of je jezelf hierin herkent. Je kunt me ook de ingredientenlijst toe mailen van de Eucerin Kalmerende gezichtscreme, dan kan ik voor je kijken of er (voor jouw huid) irriterende of juist nuttige ingredienten inzitten. Bovenstaande kun je me mailen naar jetske@dr-jetskeultee.nl .

  Groeten Jetske

 • Kim maart 6, 2010 (21:42)

  Beste Jetske,

  Ik vind het heel fijn dat je deze site hebt opgericht. Het is als “leek” bijzonder moeilijk om te bepalen wat nu goede ingredienten/ producten zijn en wat niet.
  Had ik maar eerder geweten dat er door veel dermatologen geadviseerd wordt juist geen natuurlijke cosmeticaproducten te gebruiken als je allergisch bent voor cosmetica. Bang gemaakt (onterecht!) door alle “slechte” verhalen over synthetische cosmetica heb ik jaren geprobeerd om een goede natuurlijke gezichtscreme te vinden. Zonder resultaat. Ik krijg op bijna alle natuurlijke creme s een vervelende huidreactie, met name door de geurstoffen (etherische olien) of ze zijn te vet. Het probleem is dat mijn gezichtshuid nu helemaal niks meer verdraagt, ws omdat mijn barrierelaag is beschadigd. Een beetje jojobaolie gaat nog net maar dat is niet voedend genoeg voor mijn huid.
  Ik ben nu weer aan het kijken naar de “synthetische” creme s en aangezien ik ook niet tegen de meeste reguliere creme s kan is mijn vraag aan u of u suggesties heeft. Ik zit een beetje met mijn handen in het haar.
  Ik ben 29 jaar en heb een droge, overgevoelige en naar roodheid neigende huid (lichte couperose en atopisch eczeem). De neiging tot overgevoelig reageren zit dus in mijn constitutie. Ik weet uit ervaring dat ik reageer op (o.a.) eth. olien, amandelolie, sorbinezuur en propylene glycol (en andere glycolen). Ik hoop dat u mij kunt helpen.

  Ik heb onlangs een proefmonstertje gekregen van Eucerin Kalmerende gezichtscreme 12% omega, speciaal voor de droge atopische huid. Zou dat geschikt kunnen zijn?

  Hartelijke groet,

  Kim

 • author-avatar
  Jetske maart 1, 2010 (18:17)

  Beste Vivian,
  De olien zelf zijn vaak niet het probleem, maar wel de irriterende stoffen die hierin zitten. Het is een grote misvatting dat natuurlijke producten mild zijn voor de huid. Het is zelfs zo dat er door veel bekende en gerespecteerde dermatologen geadviseerd wordt juist geen natuurlijke cosmeticaproducten te gebruiken als je allergische bent voor cosmetica… Het zou dus bij jou ook maar zo kunnen zijn dat je hierop reageert. Het neemt overigens niet weg dat er wel degelijk goede natuurlijke cosmetica bestaan. Hier kun je wat over lezen op mijn blog welke natuurlijke ingredienten? . Als je op zoek bent naar milde producten voor je huid dan kun je hier een lijst vinden met ingredienten die je beter kunt mijden.

  Groeten Jetske

 • Vivian de Ligt februari 25, 2010 (21:11)

  Hallo Jetske, Ik dacht dat natuurlijk cosmetica zachter voor mijn huid zou zijn maar ik heb Weleda douchecreme (met lavendel, of citroen of granaatappel) iedere dag gebruikt en erge huiduitslag gekregen. Mijn handen werden er ook erg droog van en zelf een beetje gezwollen. Sinds ik niets meer gebruik met douchen is mijn huid veel rustiger geworden. Ik vraag me af of de grote hoeveelheid etherische olien niet de boosdoener is? Met vriendelijke groet, Vivian

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!