• creme-in-de-vrieskou

Juist wel of geen crème in de vrieskou?

In een reisboekje las ik dat je in heel koude gebieden juist beter géén moisturizer kunt gebruiken. Dit is een tikkeltje tegenstrijdig, aangezien je huid in de winter juist droger wordt en je dus eigenlijk vooral een crème zou moeten smeren. Reden om even in het onderwerp te duiken!

Kans op bevriezing?

Het advies is inderdaad dat je je huid in de winter goed kan onderhouden met een crème (zie mijn vorige blog). Er is echter een omslagpunt. Als het te koud wordt, dan kun je beter juist geen crème gebruiken. De reden is een vergrote kans op bevriezing van de huid.

Hoe werkt het dan?

Het blijkt dat een crème een gevoel van veiligheid geeft, terwijl in werkelijkheid het risico op bevriezing van de huid toeneemt. Een onderzoek waarbij testpersonen een uur in een kamer van -5 graden ℃ gezet werden laat dit goed zien. De temperatuur van de huid daalde 1 tot 3 graden (objectief gemeten). Maar de waargenomen temperatuur (gevoelstemperatuur) van de deelnemers verschilde nogal met de gemeten temperatuur. De huid met een crème koelt net zo snel af als zonder, maar door de crème voelde het juist alsof de huid warmer werd!
Het gevaar als je een crème op hebt is dus eigenlijk dat je huid kan bevriezen, terwijl je dit helemaal niet door hebt (Thermal effects of emollients on facial skin in the coldabstract).

Wat moet je dan wel doen?

Ben je langere tijd in koude temperatuur (bijvoorbeeld op wintersport) en wil je je huid echt goed beschermen in deze omstandigheden dan kan dat wel. Kleren zorgen ervoor dat er minder vocht uit de huid ‘verdampt’. Een goede shawl en muts kunnen je hier prima bij helpen. Een degelijke bivakmuts kan dus wonderen doen, al geef ik zelf toch de voorkeur aan een iets charmantere oplossing…
Groeten Jetske.

 

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees meer over:
De ideale crème?,
Is een dure moisturizer beter?,
Je huidverzorging mee op reis,

Een gezonde barrièrefunctie, een gezonde huid,
Mannen en vrouwencosmetica; zoek de verschillen en
Een vochtarme huid (en hydraterende stoffen).

Gerelateerde Berichten

8 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Leonie december 2, 2015 (10:59)

  Beste Jetske,

  Een vraag die een beetje bij dit onderwerp hoort: hoe zit het met de zonbescherming tijdens de wintersport? In jouw zonnebrandcreme zit water. Kan ik die wel gebruiken tijdens de wintersport? Je leest weleens dat je een watervrije zonnebrandcreme moet gebruiken in de sneeuw.

  Groet, Leonie

  • author-avatar
   Jetske januari 25, 2016 (15:30)

   Beste Leonie,

   De suncare en Suncover kan je zeker gebruiken tijdens de wintersport en deze zal niet bevriezen.

   Groetjes Jetske

 • Bianca ten Boom november 16, 2014 (10:33)

  Beste Jetske

  Ik wil graag weten hoe ik mijn huid tijdens het hardlopen in de winter het beste kan beschermen. Ik heb een gevoelige huid.

  • author-avatar
   Jetske januari 7, 2015 (14:00)

   Beste Bianca,

   Gelukkig wordt het in Nederland niet heel erg koud dus kan je tijdens het hardlopen een moisturizer en suncare aanbrengen.

   Groetjes Jetske

 • Tanja Blokdijk augustus 20, 2014 (07:17)

  Hallo Jetske,

  Ik ga binnenkort op winter vakantie in Finland en ik heb als advies gekregen geen creme op te doen wanneer ik naar buiten ga. Dit blijkt ook uit dit artikel.

  Nu is mijn vraag of jij weet of ik ook geen poeder foundation en mascara kan op doen?

  Ik ben hier heel erg benieuwd naar.

  Groetjes Tanja

  • Jetske september 11, 2014 (15:19)

   Beste Tanja,

   Zoals je kunt lezen is een crème wel belangrijk voor de verzorging van de huid (door de kou kan de huid wat droger worden) maar kan het een vals gevoel van veiligheid geven (de huid is kouder dan je daadwerkelijk denkt). Over poeder en mascara kan ik geen soortgelijk onderzoek vinden en het lijkt mij geen probleem. Een huid die onbeschermd is zal sowieso sneller afkoelen en uitdrogen!

   Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 15, 2010 (13:05)

  Hallo Jogchem.

  De conclusie van het artikel is inderdaad: “Moisturizing of dry winter skin with emollients should be left to temperatures at which the risk of frostbite is absent, and preferably indoors”. In het abstract wordt hiervoor als reden aangegeven dat moisturizers een gevoel van veiligheid wat kan leiden tot een bevriezing. Het gaat hier dus niet over of het juist wel of niet beter is voor het goed verzorgen van je huid.

  Wat ik niet terug zie in de onderzoeken is of er gekeken is naar huidtype. Ik kan me namelijk erg goed voorstellen dat er een verschil is tussen een droge en vette huid. Zoals ik in mijn vorige blog al schreef is een moisturizer wel aan te raden bij koud weer (en bij temperatuurwisselingen, wanneer je huid veel te lijden heeft). Zelf heb ik helaas maar enkele onderzoeken over dit onderwerp kunnen vinden die voornamelijk door dezelfde personen zijn uitgevoerd.

  Feit is wel dat de je je huid moet beschermen tegen de kou. Onbedekte delen van je lichaam zijn het meest vatbaar voor de kou. Dit kun je bijvoorbeeld doen met goede kleren. Deze zorgen dat je huid warm blijft en het vocht in je huid minder snel verdampt. Ook de temperatuursverschillen worden op deze manier wat minder groot. Aangezien we gelukkig in Nederland wonen en niet in Finland, (waar gemiddeld 6 maanden per jaar sneeuw ligt) is dit onderwerp voor ons ietsje minder van toepassing.
  Maar als je op wintersport gaat, is het natuurlijk wel belangrijk om te weten! In dit geval is het altijd handig in je hoofd te houden dat een creme je dus niet beschermt tegen bevriezing, en het essentieel is je vooral op andere manieren te beschermen tegen de kou. Hetzelfde geldt als je op dit moment in Nederland een hele dag buiten bent. Het kan zeker helpen als je s avonds, wanneer je weer binnen bent (en blijft) een goede laag moisturizer aanbrengt (bij voorkeur op een enigszins vochtige huid). Je huid krijgt zo de tijd de moisturizer goed op te nemen voordat je huid weer blootgesteld wordt aan de kou.

  Het blijft erg belangrijk je eigen huid te kennen en hiermee om te gaan en is er niet een beste oplossing (eerder schreef ik een blog over: de ideale creme ).

  Groeten Jetske

 • Jogchem februari 9, 2010 (20:27)

  Hoi,

  Als ik het goed begrijpt faciliteert de creme/zalf bevriezing dus niet. Het beschermt er echter ook niet tegen (wat logisch is). De creme kan echter nog wel degelijk beschermen tegen andere factoren zoals uitdroging of irritatie. Dit heeft dan wel degelijk meerwaarde.

  Zou de conclusie van het artikel dus niet moeten zijn, dat wanneer je cremes gebruikt in de vrieskou dat je rekening moet houden met het feit dat je huid kouder kan zijn, dan hij aanvoelt. En dat je dus extra oplettend moet zijn, in plaats van dat je geen cremes moet gebruiken wanneer het erg vriest?

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!