• Dr. Jetske Ultee

Winter in Nederland, wat doet dat met de huid?

Sneeuw en ijs. Hoewel alles er buiten sprookjesachtig uitziet, levert het hier en daar toch ook wel wat probleempjes op. Niet alleen voor het vervoer en de bouw, maar ook voor de huid. Met alle kou van de afgelopen tijd in Nederland en misschien wel met een wintersport in het vooruitzicht, is het handig te weten wat winters weer betekent voor je huidverzorging.

Functie van stratum corneum

Het bovenste huidlaagje (stratum corneum) bestaat uit de dode huidcellen en huidvet. Een droge huid ontstaat als het stratum corneum niet meer in staat is vocht in de huid vast te houden; je huid wordt gevoeliger voor invloeden van buitenaf en er ontstaan droogte rimpeltjes.

Lage luchtvochtigheid in de winter

In de winter is de luchtvochtigheid lager. Zelfs een korte blootstelling van de huid aan een omgeving met lage luchtvochtigheid zorgt al voor een verandering in de conditie van de huid: de vochthoeveelheid in de huid wordt minder en er ontstaan fijne rimpels/droogtelijntjes (abstract). Het vocht wordt als het ware uit de huid getrokken en het is een stuk moeilijker deze goed gehydrateerd te houden.
Hoe droger de huid, hoe meer de barrièrefunctie verstoord wordt. Een vicieuze cirkel dus. Irritaties, schilfers en soms zelf puistjes kunnen hier het gevolg van zijn!

Houd je huid gehydrateerd

Wanneer je een droge huid hebt in de winter, dan is het zeker aan te raden het huidvet een handje te helpen en een crème te gebruiken (abstract). De ontbrekende huidvetten worden zo aangevuld, de barrièrefunctie herstelt en het vocht blijft lekker in je huid zitten. Ik raad echt af agressieve reinigers of zeep te gebruiken. Die doen je barrièrefunctie geen goed, met alle gevolgen van dien. Als je last hebt van een droge huid, is het ook prima alleen ’s avonds je huid te wassen en direct daarna een moisturizer aan te brengen. Dan sluit je het vocht als het ware in.

Bij vrieskou?

Er is nogal wat discussie: verschillende onderzoeken laten zien dat je bij extreme kou juist beter géén moisturizer kunt gebruiken, omdat je zo de kans op bevriezing vergroot! Voor de wintersporters hierover volgende week meer.

Groeten Jetske.

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:
Juist wel of geen crème in de vrieskou?“,
een gezonde huid en de barrièrefunctie’,
“de invloed van stress op de huid“,
Een must” (to do bij een droge huid!) en
verslaafd aan lippenbalsum“.

9 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • marjon van de graaf december 7, 2012 (08:26)

  hoi,even nog over de winter kou.wel of geen moisterizer ivbm bevriezingsgevaar?natuurlijk zonnebescherming eroverheen,maar ook nog vaseline tegen schraalheid?ik gebruik uncoverskincare produkten van je,sinds ong eind mei 2012.heb dus last van temp verschillen ed met schaatsen en dan aan de warme chocomel binnen!mvg,marjon

 • author-avatar
  Jetske februari 3, 2011 (13:09)

  Beste Lott,

  Als je huid ook droog is (in de winter is je huid vaak droger dan in de zomer), dan zouden het droogtelijntjes kunnen zijn. Dit kun je gelukkig verhelpen met een goede moisturizer/ creme. Voor je ogen heb je geen speciale oogcreme nodig. Als je creme die je voor je gezicht gebruikt mild is, dan kun je deze gerust ook rondom je ogen gebruiken. Zie ook de blog die ik hier eerder over schreef anti-rimpelcremes
  Voor je andere vraag wil ik je graag verwijzen naar mijn blog anti-rimpel cremes . Hier kun je vinden wat een anti-rimpelcreme wel (en juist niet!) voor je huid doet.

  Wat betreft het ontstaan van rimpeltjes: de enige echte anti-rimpelcreme is een zonnebrandcreme…

  Groeten Jetske

 • Lotte februari 1, 2011 (18:11)

  Beste Jetske,

  Sinds deze winter heb ik voor het eerst rimpels / droogtelijntjes onder mijn ogen. Ik ben pas 27. Help! Gaan deze ook weer weg richting het voorjaar?e
  Voorgaande jaren had ik ze nog niet! Kunnen rimpels zo snel ontstaan?
  Heb je ook nog een tip voor een goede hydraterende (oog) creme?
  En klopt het dat wanneer je te vroeg met anti-verouderingsproducten begint dit juist averechts werkt?
  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Lott

 • author-avatar
  Jetske december 24, 2010 (13:13)

  Beste Anna,

  De zon is een heel belangrijke factor, maar gelukkig bescherm je je daar al heel goed tegen. Gebruik je een zonnebrandcreme met UVA en UVB protectie?
  Een andere reden voor versnelde veroudering is genetisch; jij hebt dat dus duidelijk niet van je moeder. Voor een heel groot deel heb je al maatregelen genomen om veroudering van de huid te vertragen; je leeft gezond, beschermt je tegen de zon, rookt niet (neem ik aan) en gebruikt vermoedelijk ook milde huidverzorgingsproducten.
  Extra maatregelen die je zou kunnen nemen zijn: beginnen met het gebruik van een vitamine A zuur creme ( s nachts) en overdag een product rijk aan antioxidanten. Zie hier ook mijn blogs over vitamine A en het gebruik van vitamine A zuur
  Ook “ laser” behandelingen kunnen je huid een wat jeugdiger uiterlijk geven, maar er bestaat heel veel apparatuur waar je uit kunt kiezen. Te vaak en op een verkeerde manier behandelen zal je huid juist geen goed doen. Toch kan gedoseerd behandelen met goede apparatuur je huid echt mooier maken. Je hoeft dan ook echt niet bang te zijn voor verlies van elasticiteit.
  Voordat je besluit een dergelijk behandeling te ondergaan moet je je er echt even goed in verdiepen. Je kunt kiezen uit de echte laser (hier zijn heel veel verschillende soorten van), radiofrequentie en IPL – eventueel in combinatie met peeling. Deze behandelingen hebben allemaal hun eigen indicaties en voor- en nadelen. Laat je in ieder geval voorlichten door een goede kliniek!

  Succes en groeten Jetske

 • Anna december 15, 2010 (13:32)

  Hoi Jetske,

  Bedankt voor je uitleg over de MTS roller. Ik ben zelf 22 jaar en heb al veel rimpels rond mijn ogen en ik begin nu ook mijn mond rimpels te krijgen. Ik leef heel gezond (zit nooit in de zon, elke dag factor 30 op, drink praktisch geen alcohol, slaap voldoende, sport 2x in de week en eet ook gezond). Mijn moeder, die volbloed Aziatisch is begon pas rond haar vijftigste haar eerste rimpels te krijgen. Ik vraag me heel erg af hoe het komt dat ik al zo vroeg rimpels krijg. Ik zit er over te denken om de MTS roller te gebruiken, maar ik ben ook een keer bij een kliniek geweest voor de Polaris laser. Die laser schijnt je collageen weer te verhogen, maar op internet lees ik weer allemaal horror verhalen over IPL lasers waardoor het gezichtsvet van mensen is verminderd en daardoor er juist ouder uit zijn. Ook zeggen ze dat lasers de elasticiteit van je huid doet afnemen.
  Wat zou jij aanraden?

  Heel erg bedankt alvast.

 • author-avatar
  Jetske september 6, 2010 (13:24)

  Beste Leyla,

  Wat je het beste kunt gebruiken is erg afhankelijk van je huid. Bij een hele droge huid is het belangrijk deze goed gehydrateerd te houden en de barriere functie te verbeteren. Een creme kun je gedurende de dag ook gerust meerdere malen aanbrengen als je huid droog en trekkerig voelt.
  Bij een vettere huid is dit niet nodig en bij een zeer vette huid kun je er zelfs voor kiezen een creme af en toe over te slaan. Gebruik dan wel een toner, of inderdaad een serum, om de werkzame stoffen aan te brengen op je huid. Het gebruik van een zonnebrandcreme is prima!

  Of het serum op basis van hyaluronzuur van Estee Lauder een werkzaam serum is en geschikt voor jouw huid kan ik niet zo zeggen. Hyaluronzuur is een prima ingredient, vooral bedoeld om vocht vast te houden in de huid. Gelukkig zijn er meerder cosmetische ingredienten die dit kunnen. Hierbij kun je ook denken aan bijvoorbeeld collageen of dimethicon. Belangrijk is te kiezen voor producten te gebruiken zonder irriterende stoffen. Een lijst hiervan kun je vinden op mijn blog ( te mijden ingredienten ). Om elke ingredientenlijst langs te gaan is nogal wat werk, maar een eerste goed criterium om te beoordelen of producten wel of niet geschikt zijn is door te kijken of ze parfumvrij zijn. Vervolgens kun je checken of er andere irriterende stoffen inzitten.

  Over de dermaroller heb ik al vaker vragen gekregen. In alle eerlijkheid: ik vind het lastig hier een uitspraak over te doen. Hoewel ik van sommige mensen positieve verhalen hoor, is er wetenschappelijk gezien eigenlijk niets bewezen. Het gunstige effect van dit product wordt waarschijnlijk vooral veroorzaakt door de zwelling (ontstekingsreactie) die je krijgt door de huidbeschadiging. Dit is dus tijdelijk.
  Ik ben van mening dat we veel goede alternatieven hebben om de huid te verfraaien, maar die kosten zoals je zelf ook al zegt vaak wel wat meer geld. Voordeel hiervan is overigens wel dat we met veel van deze technieken wel al lange ervaring hebben. Bovendien is ook uit onderzoeken bekend wat de lange termijn resultaten van deze behandelingen zijn. Ik sluit niet uit dat je door de chronische irritatie van je huid ten gevolge van langdurig gebruik van de dermaroller uiteindelijk juist de veroudering van de huid versnelt. Bovendien vermindert het de barrierefunctie van de huid. Persoonlijk zou ik het dus niet snel gaan gebruiken.

  Groeten Jetske

 • Leyla augustus 19, 2010 (19:54)

  Hoi Jetske,

  Is in de winter overdag een serum met o.a. hyaluronzuur (advanced night repair van estee lauder) met een zonnecreme voldoende? Of moet onder de zonnecreme nog een hydraterende creme? Is het ook voldoende om s avonds alleen een serum en een lotion met glycol- en salicylzuur te gebruiken?

  Ook heb ik een andere vraag. Mijn schoonheidsspecialiste is heel enthousiast over de MTS roller. Dit staat op internet:
  Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat slechts 0,3 % van de actieve bestanddelen in traditionele cosmetica uw huid kunnen penetreren. 97,7 % ervan is dus weggegooid geld. Met een eenvoudige en door ons aangeleerde techniek, kan u thuis de infiltratie van de actieve werkstoffen met 1000 maal verhogen.

  Het lijkt mij een eng idee, die naaldjes in je huis maar als je serum e.d. beter wordt opgenomen en huidimperfecties worden minder, lijkt het mij wel wat. Wat is jouw mening hierover?

  Groetjes Leyla

 • author-avatar
  Jetske februari 8, 2010 (14:38)

  Beste Jochem,
  Ik denk dat je gelijk hebt. Je huid moet zich continue aanpassen aan de wisselende omstandigheden. Elke verandering in de omgevingstemperatuur/ luchtvochtigheid brengt op microniveau een cascade aan gebeurtenissen in gang in je huid. En daarmee loopt je huid continue achter de feiten aan. Dat geldt overigens ook voor afwisseling van extreme warmte en koude bij bezoek aan een sauna. Hoewel het heerlijk ontspannend is, kan het voor mensen met een gevoelige huid of bijvoorbeeld voor mensen met rosacea “too much” zijn.
  Groeten Jetske

 • Jogchem februari 7, 2010 (04:18)

  Ik heb zelf het idee dat voornamelijk het frequent wisselen tussen de kou buiten en de warmte binnen funest is voor mijn huid. Als ik de hele dag in de kou buiten ben, en ik heb me goed beschermd, heb ik nergens last van.

  Maar op dagen dat het vriest en ik steeds even buiten en even binnen ben, merk ik dat mijn huid het er een stuk moeilijk mee heeft, ondanks de extra moisterizer.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!