• zon_met_je_huisdier

Ook huisdier kan klachten krijgen in de zon

Laatst kwam ik toch wel een erg opmerkelijk artikel tegen. In 2005 verscheen er vanuit de Univeristy of Illinois een stuk over solar dermatitis (zonneuitslag) bij huisdieren. Toch niet iets waar ik direct aan zou denken als ik een viervoeter in de zon zie liggen. Ook op de huid van katten en honden heeft te veel zon een schadelijk effect volgens Dr. Karen Campbell, veterinary dermatologist. Het begint met roodheid en haaruitval op de oorpunten, neus of het onderlijf en kan uiteindelijk resulteren in verschillende huidproblemen.

Solar dermatitis bij mensen

Bij mensen is solar dermatitis te herkennen aan kleine roodachtige blaasjes die hevig kunnen jeuken. Deze ontstaan daar waar de huid aan zonlicht is blootgesteld. Vooral mensen met een gevoelige en lichte huid hebben er last van. Het komt vaak voor bij jonge vrouwen en kinderen en als je het eenmaal een keertje hebt gekregen is de kans groot dat het weer terugkomt. Het enige wat helpt tegen solar dermatitis is uit de zon blijven of je huid insmeren met een hoge beschermingsfactor.

Het hele stuk kun je hier lezen. Gelukkig hoef ik als het zonnetje schijnt naast mijn vier kinderen ook niet nog eens een hele veestapel in te smeren!

Groeten Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!