• donkere-verkleuring

Hoe krijg je donkere kringen onder je ogen weg?

De donkere verkleuring onder de ogen die veroorzaakt wordt doordat bloedvaten door de dunne huid van de ogen heen schemeren, is misschien wel het moeilijkst te behandelen. In theorie zou alles wat kan zorgen voor een verbeterde circulatie verbetering kunnen geven. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.Van cosmetische producten hoef je niet veel te verwachten, zij kunnen over het algemeen niet de bloeddoorstroming stimuleren.

BMTd of Vitamine K?

Er bestaat uitzonderingen: er is een medisch onderzoek waarin werd aangetoond dat met behulp van een stofje (BMTd) dat zorgt voor de aanmaak van Nitric oxide (deze stof stimuleert de bloeddoorstroming) donkere kringen tijdelijk minder zichtbaar waren. Naar mijn weten zijn cosmeticaproducten waaraan deze stof is toegevoegd niet in Nederland te koop en bovendien is het effect vermoedelijk zeer minimaal en kortdurend. Ook van vitamine K is in een studie gezien dat het donkere kringen onder de ogen enigszins kan verbeteren. Een studie gepubliceerd in the Journal of Cosmetic Dermatology (April 2004) onderzocht het effect van een oogcrème met 2% vitamin K 0.1% retinol, vitamin E, and vitamin C. Van de deelnemers gaf 47 procent aan enige verbetering te zien, 54 procent zag geen effect. Niet erg overtuigend en er zou best sprake kunnen zijn van een placebo-effect. Bovendien zijn cosmeticaproducten met 2% vitamine K niet te vinden.

Injecties, of toch maar cosmeticaproducten?

Een redelijk nieuwe behandeling is het opvullen van de huid onder de ogen door middel van injecties, zodat de bloedvaatjes minder doorschemeren. Bij sommige mensen kan dit verbetering geven, maar het resultaat is moeilijk te voorspellen en bovendien tijdelijk. De eenvoudigste en goedkoopste optie om donkere kringen minder op te laten vallen is camouflage; met name cosmeticaproducten met reflecterende deeltjes kunnen wonderen doen. Wel goed uit smeren en een al te lichte kleur vermijden om niet als pandabeertje door het leven gaan!

Fijn weekend,

Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Of er een ideale oogcrème bestaat lees je hier.

Gerelateerde Berichten

52 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • fatiha september 15, 2015 (13:44)

  Hoi Jetske,

  Welke dagcrème raad je aan voor goede verzorging van de huid? Ik heb zelf last van donkere kringen en wallen.

  • author-avatar
   Jetske november 5, 2015 (16:15)

   Beste Fatiha,

   In deze blog kan je lezen welke producten ik aanbeveel: https://www.dr-jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314
   Voor donkere kringen/wallen is er eigenlijk geen crème die dat kan verbeteren. Ik adviseer een milde moisturizer voor het gebied rond de ogen. Tot op heden is camouflage de beste oplossing.

   Groetjes Jetske

 • Cindy april 13, 2015 (12:56)

  Nog even ter aanvulling op mijn eerdere berichtje…is het bij mij een allergie? Aangezien een crème tegen allergieen blijkt te helpen… ik ben verhuisd in januari en sindsdien werd het dus erger…kan het iets in de nieuwe woning zijn?

  Dank je wel!

  Cindy

 • Cindy april 13, 2015 (12:46)

  Hoi Jetske,

  Ook ik kamp met donkere kringen onder mn ogen.

  Altijd wel al gehad, maar vroeger vrij licht..een dunne laag concealer erover heen en klaar.

  Niets aan de hand.

  Echter deze afgelopen 3 maanden, vanaf januari, werd het opeens zooo erg..

  Niet normaal, concealer werkte niet meer en als ik toch wat wilde wegwerken had ik echt dikke lagen nodig en dan nog zag je die grijze/groene kleur erdoorheen.

  Balen dus.

  Allerlei cremes geprobeerd, en niets werkte.

  Ik was echt ten einde raad.

  2 Weken geleden ben ik zelf maar wat gaan proberen.

  1. Infrarood cabine – omdat ik dacht dat het wellicht met mijn bloedsomloop te maken had.

  2. Sinds 1 weekje (uit pure frustratie) had ik nog een creme liggen die ik ooit eens had gekregen voor de behandeling van huid allergie/uitslag, namelijk Fucidine Creme, 15g.

  Geloof het of niet Jetske, maar mn donkere kringen die verdwijnen zowaar!!

  Ik ben zo blij, ben weer binnen 1 minuut klaar met concealer en het is zoveel lichter en rustiger..ik ben echt verbaasd.

  Maar nou is mijn vraag, wat zit er precies in Fucidine wat dit effect zou kunnen veroorzaken?

  Ik lees op internet dat je het met mate mag gebruiken en zeker rondom je ogen, en dat doe ik ook, alleen savonds een heel dun laagje, maar ik moet je zeggen mijn huid onder de ogen is nog nooit zo superzacht geweest en ik heb geen last van bijwerkingen.

  Ik ben natuurlijk heel blij en ga door met deze 2 dingen (met mate uiteraard), maar dit werkt gewoon echt.!

  Hoor graag jouw mening!

  Groetjes,

  Cindy

  • author-avatar
   Jetske juni 29, 2015 (12:15)

   Beste Cindy,

   Fucidine is een antibioticum. Het wordt gebruikt voor de plaatselijke behandeling van huidinfecties veroorzaakt door bacteriën die gevoelig zijn voor fusidinezuur (o.a. stafylokokkeninfecties). Het is niet de bedoeling het te dichtbij de ogen aan te brengen, en daarnaast weet ik ook niet hoe lang deze crème houdbaar is na openen. Verder zou ik het niet adviseren het zonder overleg met de arts op deze manier te gebruiken.

   Groetjes Jetske

 • Stephanie oktober 7, 2014 (00:19)

  Hoi Jetske,

  Allereerst mijn complimenten voor je mooie site en je goede adviezen! Ik ben 23 en ook ik zit met het probleem van donkere kringen onder mijn ogen. Ik heb ze al sinds mijn jeugd en het komt door de dunne huid, waardoor mijn blauwe/paarse aderen heen schijnen en ik heb ook enkele couprose-achtige spinnetjes bij mijn ooghoeken. Nu zie ik bij 2 klinieken in nederland de mogelijkheid om mijn huid rondom de ogen te laseren met een 1064 nm laser, waarbij de oogbol tijdens de behandeling wordt beschermd dmv een metalen lens. Ik heb er ook een artikel over gevonden: http://www.the-dermatologist.com/content/treating-periorbital-veins-long-pulsed-ndyag-laser Ben je bekend met deze behandeling? Wat is jouw mening hierover? Met vriendelijke groet, Stephanie

  • author-avatar
   Jetske oktober 24, 2014 (16:15)

   Beste Stephanie,

   In het artikel is te lezen dat deze methode vooral de wat grotere vaatjes goed kan aanpakken. Kleinere vaatjes zijn minder vatbaar voor behandeling. Ook is het belangrijk dat het wordt uitgevoerd door een arts, anders heb je kans op littekens, pigmentvlekken of brandwonden. Je zou eens contact op kunnen nemen met een huidkliniek wat ze voor je kunnen betekenen.      

   Groetjes Jetske

 • Saskia juli 10, 2014 (14:15)

  Hoi Jetske,

  Sinds een tijdje heb ik last van wallen. Alleen is het niet zo dat ze “puffy” zijn maar meer dat ik de huid als het ware bij elkaar kan pakken tussen mijn vingers en dat het dan ook geplooid blijft staan…. Ik ben overigens 37 jaar en reinig mijn huid goed en breng 2 x per dag na het reinigen een goed serum en creme aan.Heeft u misschien tips?

  Groetjes Saskia

  • author-avatar
   Jetske augustus 11, 2014 (09:35)

   Beste Saskia,

   Het blijkt dat wanneer je te weinig vocht binnenkrijgt (bijv. water) dat dit invloed heeft op je huid. Drink je voldoende water op een dag?

   Het ‘blijven staan’ van de huid heeft ook heel erg veel te maken met de collageen- en elastine afbraak. Dit kun je weer stimuleren met 2 ingrediënten. Vitamine C of tretinoïne. Tretinoïne is een medicijn en alleen verkrijgbaar op recept. Je kunt tretinoïne alleen beter niet te dicht bij het oog gebruiken.. Vitamine C werkt alleen als het in een luchtdicht pompsysteem zit en er minimaal 4% in zit. Lees meer over deze ingrediënten in de mijn andere blogs:

   http://jetskeultee.nl/vitamine-c/obj7777404

   http://jetskeultee.nl/vitamine-a-retinoiden/obj7777395

   Groetjes Jetske

 • Audrey mei 30, 2014 (14:28)

  Beste Jetske,

  Zelf heb bovenaan mijn jukbeenderen en iets lager onder mijn ogen wallen. Tantes van mij hebben dit ook. Zelf ben ik er mee geboren. Is er toch iets waardoor ik dit kan verminderen. Nu ik wat ouder (40) 😉 word lijk ik vermoeider. Graag hoor ik van je.

 • AFJ mei 26, 2014 (22:26)

  Geachte Jetske,

  Ik heb zwarte kringen onder mijn ogen en het effecteert me enorm. Ik kan er niet mee omgaan. Het irriteert me. Ik kan het ook niet met concealer verbergen! Wat adviseert u me te doen? Ik ben van plan om laser te doen maar ik wil eerst iets proberen voordat ik echt laser moet doen!

  Groet,

  Asala

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (11:17)

   Beste Asala,

   De donkere verkleuring is lastig te behandelen, in deze blog vind je al een aantal tips van behandelingen. Van cosmetische producten hoef je niet veel te verwachten, zij kunnen over het algemeen niets aan de donkere verkleuring doen. Je kunt altijd een afspraak maken met een huidtherapeut of arts. Zij kunnen samen met jou zoeken naar een oplossing.

   Groetjes Jetske

 • Sandra oktober 3, 2013 (12:40)

  Beste jetske,

  Voor hyperpigmentatie, donkere kringen, bestaan er toch wel degelijk werkzame stoffen en zelfs natuurlijke oplossingen

  Mvg

  • author-avatar
   Jetske oktober 23, 2013 (15:43)

   Beste Sandra,

   Uiteraard willen we dan graag weten welke ingrediënten dit zijn ;-)!

   Groetjes Jetske

 • delphine juli 23, 2013 (21:57)

  Hallo dag Jetskee

  Ik heb voor het eerst je producten gekocht, ik vind ze super, heb terug mijn blinkende huid en strakkere huid van vroeger (ongelofelijk), mijn expressielijntjes zijn sterk verminderd.

  Ik ben zo tevreden en raad het iedereen aan, die exfoliator van 8% doet bij mij super wonderen.

  Ik heb pascaud geprobeert, dr baumann, lr: aloe vera, niets, maar dan ook niets hielp.

  Na veel geld verspillen heb ik eindelijk uw producten gevonden. Ik was ten einde raad met de producten, maar vond uw theorie over de zon,… zeer intressant, er zat veel waarheid in.

  Daarom heb ik ook jouw producten uitgetest, ik heb een verbluffend effect, zon stralende huid.

  Hopelijk blijft dit effect aanhouden. Ik zie er veel frisser uit in mijn gezicht, krijg een peche huidje.

  Ik heb enkel nog een vraag ivm de donkere kringen onder mijn ogen, weet jij een goed product voor me? die behandeling met injecties zou dit pijn doen? en waar word dit gedaan? hebt u een adres voor me?

  Bedankt voor je goede raad. Ik heb vandaag je boekje aangekocht, ben benieuwd naar de slimme en eerlijke ideeën.

  Bedankt om je ideeën met ons te delen.

  groetjes delphine

 • Sandra juni 3, 2012 (01:55)

  Geachte Jetske,

  Ik heb een probleem dat ik erg meezit, mijn bovenste ooglid is heel dun of diep ik weet niet hoe ik het moet beschrijven.
  Mijn probleem is de schaduw en diepte tussen mijn oog en wenkbrauw.
  Ik wil graag mijn bovenooglid opvullen. Alleen ik weet niet of dat mogelijk is met een injectie??? zo ja zijn er ernstige bijwerkingen?
  Ik heb veel gehoord over hyaluronzuur injectie bij de ooglid of collageen behandeling. Zou dat helpen of zijn er andere oplossingen??

  Ik hoor het van je ,

  Groetjes,

  Sandra

 • author-avatar
  Jetske mei 10, 2012 (11:21)

  Hi Sara,

  Wat vervelend dat je er zo n last van hebt! Een donkere verkleuring onder de ogen is helaas erg lastig te behandelen. Oogcremes zullen niet al te veel doen tegen wallen. Wel kun je met een goede creme ervoor zorgen dat de huid rondom je ogen gezond en gehydrateerd is. Daardoor zullen de wallen en met name de donkere verkleuringen minder opvallen. Camoufleren is eigenlijk nog de beste behandeling . Je kan via de volgende link nog wat meer lezen over dit onderwerp:
  http://jetskeultee.nl/2009/07/20/is-er-een-oplossing-voor-wallen/

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 13, 2012 (16:15)

  Beste Isee,

  Wat rot om te horen zeg! Ik denk inderdaad dat het te maken heeft met je ondergewicht en vermoed dat dit weer zal verbeteren als je weer een beetje aankomt….
  Wens je veel sterkte,

  groeten Jetske

 • Isee april 11, 2012 (20:29)

  Beste Jetske,

  Ik ben 36 jaar en heb na een 2-tal (heftige) weken ADHD-medicatie te hebben gebruikt, opeens last van donkere kringen in mijn ooghoeken en onder mijn ogen. Daarnaast heb ik opeens ingevallen ogen in de vormen van halve maantjes. Deze klachten zijn pas ontstaan tijdens en vlak na het gebruik van deze heftige medicatie waarbij ik afgevallen ben en daardoor nu een bmi-percentage heb van 18= net ondergewicht. Ik maak me nogal druk om de donkere kringen en ingevallen oogkassen, want vind het erg lelijk. Gaan deze nog weg (door weer op gewicht te komen) of blijven deze voortaan aanwezig? Wellicht door de klap die de medicatie heeft veroorzaakt op mijn lichaam. Ik ben overigens gestopt met de medicatie. Hoor graag je reactie! Groet, Isee

 • author-avatar
  Jetske april 9, 2012 (12:03)

  Beste Elyssa,

  Wat voor jou de beste behandeling is, is eigenlijk zo niet te zeggen. Botox is geen optie, hiermee verlam je tijdelijk de spieren en Botox is geen opvulmiddel. Ik zou je willen adviseren om een keer een consult afspraak te maken bij een Plastisch Chirurg. Hij/zij kan je zeker meer vertellen…

  groeten en veel succes,

  Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 7, 2012 (23:07)

  Beste Marije,

  Voordat ik hier een goed antwoord op kan geven is het essentieel om te weten of de wallen veroorzaakt worden door vocht, een huidoverschot of overmatig vet (of een combinatie). Het is bijna onmogelijk om dit op afstand te kunnen beoordelen. Daarom zou ik je ook willen adviseren om eens een keer een afspraak te maken voor je moeder bij een goed plastisch chirurg. Je zou bijvoorbeeld bij dr Laura Zaal terecht kunnen; zij is heel kundig en werkt in Hilversum. De operatie van je moeder is inmiddels al lang geleden en wellicht is er toch nog wel een en ander mogelijk.

  vriendelijke groeten,

  Jetske

 • Anoniem april 5, 2012 (17:27)

  Hoi
  Ik ben best wel jonge ik ben 15 jaar en ik heb al 1 jaar lang hele donker blouwe wallen maar ik weet niet wat daar de oorzaak van is ik ga vroeg naar bed en zo en ik had ook zo n wallen roller gehaald maar dat helpt hele maal niet gewoon

 • Elyssa maart 19, 2012 (19:53)

  hopelijk snapt U de vraag.

  groetjes Elyssa.

 • Elyssa maart 19, 2012 (19:51)

  ik heb enorme wallen onder mijn ogen en dat loopt half mijn wang in.is dit slapte en wat kan ik hier aan doen?op vullen met botox?

 • Marije maart 2, 2012 (01:26)

  Hallo Jetske,

  Na een lange speurtocht op het internet kwam ik hier terecht en ik krijg hier het gevoel dat ik goed ben met mijn vragen/verhaal!
  Het gaat niet om mezelf maar om mijn moeder. Mijn moeder heeft nu zo sinds 33 jaar (nadat ik geboren ben) hele opvallende dikke, grote vochtzakken onder haar ogen. Ze is nu 58 jaar en en is nu dusdanig overspannen geraakt door dit probleem. Ze is er ooit aan geopereerd in een privekliniek dik 22 jaar geleden, een hele stap voor haar en er werden gouden bergen beloofd….echter….heeft het niet geholpen, ze kwamen binnen afzienbare tijd weer terug. Hoop dat er cosmetisch ooit nog ingegrepen kan worden was vervlogen…maar nu zijn we 22 jaar verder en de technieken zijn zo veel verbeterd en uitgebreider dat ik me afvraag of er toch nog niet iets aan te doen valt?! Het zou haar hele leven in een ander perspectief zetten! Nu heb ik iets gelezen over lymfedrainage…dat is een massagetehniek heb ik begrepen. Zou u mij enige tips kunnen geven? Is hier uberhaupt iets aan te doen? In ieder geval wat echt effectief zou kunnen zijn?

  Hopelijk kunt u mij verder helpen.

  Alvast bedankt!

  Groetjes,

  Marije

 • author-avatar
  Jetske december 7, 2011 (18:34)

  Beste Fatma,

  Dit ingredient (of eigenlijk complex van ingredienten) zit ook in het product dat je me eerder mailde. Het Chrysin zou volgens de makers in staat zijn om bilirubine in de huid af te breken (dit is een stofje dat in bloed zit en bij “lekkage” verkleurig onder de ogen kan veroorzaken). Ik heb echter geen enkel bewijs gevonden dat dit in een creme ook echt werkt en ik vermoed dat de gebruikte concentratie te laag is. Maar je weet nooit natuurlijk!!!!

  groeten Jetske

 • Fatma november 20, 2011 (21:44)

  Beste Jetske,

  Bedankt voor het beantwoorden van al mijn vragen.

  Ik ben verder gegaan met mijn zoektocht op het internet en ben de stof haloxyl tegen gekomen dat goed schijn te werken tegen blauwe kringen onder de ogen die veroorzaakt worden door bilirubine (bloed dat wordt afgebroken door het lichaam en zich onder de ogen verzameld). Ken jij deze stof? En wat vindt je ervan.

  Graag hoor ik van je!

  Groetjes,

  Fatma

 • author-avatar
  Jetske oktober 25, 2011 (14:30)

  Beste Fatma,

  Aloe vera is een prima stof maar zal vooral kalmerend werken. Glycerine is hydraterend. Hesperidin Methyl Chalcone is een ingredient wat wellicht wat kan doen, maar daar zijn eigenlijk nog maar weinig onderzoeken naar gedaan en geen over het effect na het opbrengen op de huid.
  Verder zitten er nog wat andere stoffen in als vitamine A, vitamine E en vitamine C. De laatste twee staan helemaal onderaan en zullen dus niet heel effectief zijn. Ik vermoed dat ze je niet zullen helpen bij de verkleuring onder je ogen…

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske oktober 13, 2011 (10:37)

  Beste Fatma,

  Het is op afstand erg moeilijk te beoordelen wat wel en niet mogelijk is. Met behandelingen rondom de ogen moet je wel voorzichtig zijn, omdat de huid hier toch echt gevoeliger is en je dicht bij de ogen aan het behandelen bent. Je bent van harte welkom om een keer langs te komen bij de Velthuis Kliniek. Een van de huidtherapeuten kan dan goed naar je huid kijken en vertellen wat er wel en niet mogelijk is.
  Ik hoop dat je zo toch een beetje verder geholpen bent.

  Succes, groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske oktober 3, 2011 (17:48)

  Beste Sandra,

  Als ik kijk naar de ingredientenlijst dan zie ik veel werkzame stoffen, maar gezien de volgorde van de stoffen denk ik dat er wel zeer lage concentraties gebruikt zijn.Zit het product in een potje? De zonfilters homosalata en octisalate bieden matige UVB en geen UVA bescherming en Avobenzone beschermt wel tegen UVA maar is behoorlijk instabiel. Er is vermoedelijk silica in het product gebruikt om het licht te reflecteren zodat je eventuele wallen tijdelijk een beetje beter “ogen”. Ik weet niet of dit product duur is, maar ik zou er toch niet al te veel geld aan uitgeven! Overigens denk ik niet dat het je huid zal irriteren….

  groeten Jetske

  groeten Jetske

 • Sandra september 25, 2011 (16:42)

  Hollo Jetske,

  Ik zou graag je mening willen horen over een oogcreme voordat ik hem ga kopen.Of er geen schadelijke/irriterende stoffen voor de tere huid onder de ogen zitten. Hieronder vindt je de ingredientenlijst:

  Active Ingredients: Avobenzone (3.0%), Homosalate (4.0%), Octisalate (5.0%)

  Other Ingredients: Water (Aqua), Butylene Glycol, Bis-Diglyceryl Polyacyladipate-2, Caprylic/Capric/Myristic/Stearic Triglyceride, Shorea Stenoptera Seed Butter, Cetyl Alcohol, PEG-100 Stearate, Glyceryl Stearate, Silica, Stearic Acid, Dimethicone, Cetyl Phosphate, Rice Amino Acids, Zinc Aspartate, Ascorbic Acid, Chitosan, Propyl Gallate, Retinol, Caprylic/Capric Triglyceride, Persea Gratissima (Avocado) Oil, Cimicifuga Racemosa Root Extract, Caffeine, Siloxanetriol Alginate, Methylsilanol Mannuronate, Phospholipids, Tocopheryl Acetate, Retinyl Palmitate, Ascorbyl Palmitate, Panthenol, Sodium PCA, Proline, Sodium Lactate, Sorbitol, Polyester-8, Carbomer, Aminomethyl Propanol, Disodium EDTA, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Chlorphenesin, Titanium Dioxide (CI 77891), Iron Oxides (CI 77499)

  In afwachting van je reactie! Alvast bedankt!

  Groeten,

  Sandra

 • fatma september 20, 2011 (14:42)

  Beste Jetske,

  Ik heb na een speurtocht op internet het product RevitaLume gevonden dat beloofde blauwe cirkels onder de ogen veroorzaakt door bloedvaten te verminderen. Ik zou graag je mening erover willen horen. Dit zijn de ingredienten:

  Deionized Water, Aloe Vera Gel, Glycerine, Hesperidin Methyl Chalcone, Steareth-20, Dipeptide-2, Palmitoyl Tetrapeptide-3, N-Hydroxysuccinamide, Chrysin, Palmitoyl Oligopeptide, Retinyl Palmitate (Vitamin-A), Cucumber Extract, Sodium Hydroxide, Polysorbate-20, Carbomer, Propylene Glycol, Methyl Paraben, Propyl Paraben, Diazolidnyl Urea, Hydroxyethylcellulose, Potassium Sorbate, Tocopherol Acetate (Vitamin-E), Ascorbic Acid (Vitamin-C).

  Alvast erg bedankt!

  Groeten,

  Fatma

 • fatma september 13, 2011 (23:15)

  Beste Jetske,

  Ik heb al een tijdje last van echt enorme blauw/paarse kringen onder mijn ogen. Ik heb altijd al een beeje een lichtere blauwe schijn onder mijn ogen gehad, maar nu is het echt heel blauw en schijnen de bloedvaten heel erg door de huid heen. Het valt niet meer te camoufleren en ik kan er niet meer tegen, wil er echt dolgraag vanaf.

  Ik heb een beetje op internet gezocht naar mogelijke oplossingen en ik las op een website dat IPL wel een oplossing zou kunnen bieden om de bloedvaten onder de ogen te absorberen, zoals bij couperose gebeurt. Weet jij hier misschien meer vanaf?

  Ik ben trouwens 24 jaar.

  Graag hoor ik van je!

  Groetjes,

  Fatma

 • author-avatar
  Jetske juli 4, 2011 (09:32)

  Beste Louise,

  Wat je kunt doen tegen de droogtetlijntjes is af en toe wat lanette creme bijsmeren. Dit is een echte basiscreme en kun je krijgen bij de apotheek. Bij een hele droge huid kun je ook bijvoorbeeld s avonds eens een laagje vaseline aanbrengen op je huid. Hier kun je meer over lezen op de blogs zo n droge huid of een must . Een product met stoffen als niacinamide en panthenol kan je helpen je barrierefunctie te versterken.

  Wat er precies met je ogen aan de hand is kan ik zo niet zeggen. Hiervoor zou je eens bij een (oog)arts langs kunnen gaan. Het klinkt een beetje als allergie.

  Succes, en als je nog vragen hebt hoor ik het graag.
  Groeten Jetske

 • Louise juni 10, 2011 (12:16)

  Hallo Jetske,

  Sinds lange tijd heb ik rode randjes langs mijn oogleden. Dit vind ik niet mooi en soms jeukt het. Ook zijn mijn bovenoogleden opgezwollen. Soms neemt het af en dan is het net of ik dubbele oogleden heb. Ze zijn dan helemaal droog.
  Of mijn ogen zelf zijn vaak ook erg droog. Ik zie dan heel wazig en het doet pijn.

  Mijn vraag is, wat zouden die rode randjes en dikke oogleden kunnen zijn? Zou ik niet genoeg drinken? Ik drink veel (zwarte) thee. Ik weet niet of dat slecht is?

  Ook heb ik de gewoonte om erg heet te drinken. Kan dit kwaad voor mijn huid?

  En ik heb nog een vraagje. Ik gebruik nu al een tijdje de creme en verzorging die u voorschrijft, maar ik blijf last houden van vochtlijntjes op mijn wangen en onder mijn mond langs mijn kin. Wat zou ik hieraan kunnen doen?:

  Vriendelijke groeten,
  Louise

  • sofia matrouf april 19, 2015 (19:04)

   hallo,

   helpt radiofrequentie tegen donkere kringen voor een dunne huid?

   Groetjes sofia

   • author-avatar
    Jetske juni 29, 2015 (12:15)

    Beste Sofia,

    Radiofequentie therapie zal niet veel voor je donkere kringen doen. Het is echt gericht op de aanmaak van collageen waardoor de huid strakker wordt.

    Groetjes Jetske

 • wieke februari 3, 2011 (12:14)

  xxxxxxxx

 • author-avatar
  Jetske november 3, 2010 (12:07)

  Beste Nasira,

  Een donkere verkleuring onder de ogen is helaas erg lastig te behandelen. Oogcremes zullen inderdaad waarschijnlijk niet al te veel doen tegen wallen. Wel kun je met een goede creme ervoor zorgen dat de huid rondom je ogen gezond en gehydrateerd is. Daardoor zullen de wallen en met name de donkere verkleuringen minder opvallen.

  Mijn advies is om vooral niet teveel geld aan oogcremes uit te gaan geven. Wat betreft samenstelling is een oogcreme niet anders dan een gewone dagcreme. Veel oogcremes zijn toch nog behoorlijk irriterend en versnelt dit huidveroudering eerder dan dat het vertraagt. Het is vooral heel belangrijk dat de creme die je onder de ogen gebruikt mild is.
  Een goede creme die je voor je gezicht gebruikt zou mild genoeg moeten zijn om ook rondom de ogen te smeren. Hier heb ik ook wat over geschreven in de blog de ideale oogcreme? .

  In mijn blog is er een oplossing voor wallen kun je lezen dat donkere verkleuring ook door pigmentatie kan komen. Je kunt goed voorkomen dat dit erger wordt door je goed te beschermen tegen de zon. Doe dit door dagelijks een milde zonnebrandcreme te gebruiken (zie hierenkele producten die ik je kan aanraden). Ook een zonnebril of hoed kan de huid uit de zon houden.

  Groeten Jetske

 • nasira oktober 26, 2010 (18:29)

  Hallo Jetske

  Ik heb al jaren last van donkere oogkringen, ze zitten er altijd.
  Heb al verschillende oogcremes gebruikt zonder een verandering in de kringen te zien.
  Mijn huid onder de ogen is ook echt dun.
  Zou jij mij advies kunnen geven over een oogcreme.
  Zou een oogcreme met collageen de huid dikker / lichter kunnen maken?

 • author-avatar
  Jetske augustus 20, 2010 (09:04)

  Beste Linda, geen probleem hoor! ik hoop dat je er snel wat minder last van hebt. Groeten Jetske

 • Anoniem augustus 17, 2010 (21:38)

  Hoi Jetske,
  Dank je wel voor je mailtje. Ik zit er toch best wel mee, kijk constant in de spiegel of het niet erger wordt! Ik zal een afspraak maken in Hilversum met Annelijn. Hopelijk kan er wat gedaan worden aan dat adertje wat ik er nu steeds doorheen zie schijnen. Bedankt nogmaals! Je neemt in ieder geval mijn zorg weg over de verkleuring.
  groetjes Linda

 • author-avatar
  Jetske augustus 17, 2010 (10:00)

  Beste Linda,

  De donkere verkleuring zal zeker nog wat bij trekken. Dat is vrij normaal na een behandeling. En zeer waarschijnlijk kan het vaatje ook weg gemakkelijk weg gelaserd worden. Heb je nog een controle afspraak staan? Zo niet dan adviseer ik je om even een afspraak te maken bij Annelijn van Ierland, zij werkt in Rotterdam, Hilversum en nu tijdelijk ook in Enschede. Geen zorgen maken hoor!

  Groeten en veel succes, Jetske

 • Anoniem augustus 16, 2010 (20:00)

  Dag Jetske,
  Ik heb 5 weken geleden bij Velthuis-kliniek een laserbehandeling rondom de ogen gedaan. Het is zeker strakker geworden, alleen is het gelaserde gebied nog wat iets donker van kleur dan rest van de huid. Hopelijk trekt dat gaandeweg wat bij . Maar wat ik nu wel meer zie is een adertje of bloedvaatje wat nu dus meer opvalt. Kan dit met laser verminderd worden? Of wordt dit niet gedaan onder het oog. Het zit wel meer halverwege het oog niet in de traangoot. Ik zit er nl. wel mee, omdat het me zo vermoeid maakt. Met vriendelijke groeten, Linda

 • author-avatar
  Jetske maart 22, 2010 (12:12)

  Beste Yvonne,
  Wat kan helpen wanneer er vocht onder de ogen zit is lymfedrainage. Ook met je hoofd wat verhoogd slapen kan ervoor zorgen dat de wallen onder je ogen s ochtends wat minder zijn. Met cosmetische producten kan je helaas niet veel doen aan vocht onder de ogen.
  Wat betreft vet ophopingen is een operatie toch eigenlijk de enige echt goede methode. Ook radiofrequentie kan het vet enigszins reduceren en het bindweefsel wat verstrakken, maar de resultaten hiervan zijn wisselend (en het kost toch een boel geld). Met radiofrequentie moet je ook wat betreft complicaties natuurlijk erg uitkijken als je het gebied rond je ogen gaat behandelen.
  Veel succes, als je nog vragen hebt stel ze gerust.

  Groeten Jetske

 • Yvonne maart 17, 2010 (21:45)

  Dag jetske,

  ik las net je blog over wallen. De behandeling die je beschrijft gaat alleen over verkleuringen. Mijn wallen zijn vocht of vetophopingen. Bestaat hiervoor ook een behandling, afgezien van opereren, groeten Yvonne

 • author-avatar
  Jetske september 11, 2009 (17:36)

  Beste Hanny. Donkere kringen onder de ogen kun je niet verbeteren met lymfedrainage. Juist de donkere kringen zijn erg moeilijk te behandelen. In de blog is er een oplossing voor wallen vertel ik hier meer over. Helaas is tot op heden camouflage nog de beste oplossing. Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske augustus 28, 2009 (12:46)

  Beste Hanny, graag ga ik in op je vraag. Ik doe dit nog niet direct, want ik ben nog even aan het genieten van mijn vakantie. Wordt vervolgd. Groeten Jetske.

 • Hanny van den Berg augustus 27, 2009 (15:21)

  Hallo Jetske,

  Door middel van lymfedrainage verbeter je de circulatie. Vochtwallen verdwijnen. Donkere kringen ook?

  Mvrgr Hanny van den Berg

  • Marielle maart 11, 2015 (16:30)

   Beste Jetske,

   Is een aparte oogcrème weggegooid geld want ik zie dat u zelf geen oogcrème verkoopt. Heb ik me dan echt al die jaren van alles laten aansmeren 😉 ik heb het idee als ik daar een vettere crème onder smeer dat het wat doet …i

   • author-avatar
    Jetske mei 22, 2015 (14:00)

    Beste Marielle,

    Een milde moisturizer kan gebruikt worden voor het gebied rondom de ogen. Een aparte oogcrème is dus eigenlijk onnodig.

    Groetjes Jetske

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!