• wallen

Wat kan je doen aan wallen onder je ogen?

Regelmatig vragen mensen me wat er nu eigenlijk te doen is aan wallen onder de ogen. Er bestaan genoeg cosmeticaproducten die claimen donkere kringen, rimpels en vochtophopingen rondom de ogen te kunnen verbeteren. Maar werken ze ook? En hoe zit het met kompressen of plakjes komkommer op de ogen? Even een tijdje wat eerder naar bed misschien? En dan is er ook nog het verhaal over de aambeienzalf…. Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat als er over ‘wallen’ gesproken wordt, het zowel kan gaan om een donkere verkleuring als om ‘zakjes’ onder de ogen. Wil je weten hoe je wallen ontstaan zijn en wat je er aan kunt doen dan is dit onderscheid van essentieel belang.

De donkere verkleuring onder de ogen;

De donkere verkleuring onder de ogen kan veroorzaakt worden doordat bloedvaten door de dunne huid van de ogen heen schemeren, maar kan ook ontstaan ten gevolge van hyperpigmentatie van de huid. Het doorschemeren van bloedvaten door de huid van de ogen komt vooral voor bij mensen met een dunne, bleke huid en met oppervlakkig liggende venen. Een kwestie van aanleg dus. Toch is het zo dat veroudering het probleem verergert; de schade van de zon maakt de huid nog dunner en slapper zodat de vaatjes nog beter zichtbaar worden. De pigmentafzetting onder de ogen komt juist weer vaker voor bij mensen met een wat donkerdere huid. Zoals al vaker beschreven op mijn blog is deze vorm van pigmentatie heel gevoelig voor zonlicht.

Zakjes onder de ogen:

Ook hier zijn meerdere oorzaken voor. De zakjes onder de ogen kunnen ontstaan door verslapping van de huid (je hebt als het ware huid te veel) of door een ophoping aan lokaal vet. Tenslotte kan ook vocht zorgen voor wallen onder de ogen. Net als bij de donkere verkleuring onder de ogen is het voor de behandeling van ‘zakjes’ onder de ogen belangrijk te weten wat de exacte oorzaak is. De huid onder de ogen is dun en erg gevoelig voor schade van buitenaf; met name zon en roken kunnen de elasticiteit van de huid sterk verminderen waardoor de huid rimpelig wordt en gaat hangen. Doordat door ouderdom de spiertjes onder de ogen ook verslappen wordt het onderhuidse vet niet langer tegengehouden en wordt het zichtbaar. Wallen onder de ogen ten gevolge van vocht zie je vaak bij mensen met allergieën, maar kunnen ook ontstaan doordat je lichaam als je ouder wordt meer moeite heeft vocht efficiënt af te voeren. Dit valt vooral op bij het wakker worden als je uren in een horizontale houding hebt gelegen.

Over de behandeling vertel ik je volgende keer meer,

Groeten Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook “de werkzaamheid van een crème’ en “mythe: een nachtcrème is alleen voor “s nachts’.

Gerelateerde Berichten

14 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Roger december 21, 2014 (23:02)

  Beste Jetske,

  Ook ik wil graag weten of het verstandig is om Phyto diur te gebruiken. Ik wil ook niet afvallen (ik sport ook veel). Graag advies. Bij voorbaat dank.

  Groeten, Mia

  • author-avatar
   Jetske januari 29, 2015 (16:45)

   Beste Mia,

   Helaas heb ik geen wetenschappelijke studies kunnen vinden die de werkzaamheid van dit product bewijzen. Naar mijn weten is er (nog) geen crème die wallen echt kan wegsmeren.

   Groetjes Jetske

 • carin november 27, 2013 (17:26)

  nou ik heb de Phyto diur druppels besteld en ben echt benieuwd ,ik moest ze wel via internet bestellen (nl ) want kon het nergens krijgen

 • Daphne oktober 2, 2013 (10:48)

  Beste Jetske,

  Zojuist kom ik terug van een controle bij de contactlensspecialist. Hij constateerde dat de huid van mijn oogleden geïrriteerd/ te droog is. Nu raadt hij doekjes aan om mijn oogleden van meer vet (olie) te voorzien. Dan zouden ook mijn contactlenzen wat comfortabeler zitten.

  Ik vraag mij af wat jij aanraadt.

  Ik gebruik overigens zelden make up bij mijn ogen. Hoogstens één of twee keer per week wat mascara, maar meestal niets.

  Alvast bedankt voor je reactie!

  • author-avatar
   Jetske oktober 23, 2013 (15:42)

   Beste Daphne,

   Als je oogleden droog zijn zou ik adviseren bijvoorbeeld vaseline te gebruiken. Dit is echt een kampioen vocht vasthouden en irriteert de ogen minimaal. Verder zou ik op het advies afgaan van de contactlensspecialist, of anders even met hem/haar overleggen. Uiteraard hebben zij meer verstand van ogen dan ik ;-). Succes!

   Groetjes Jetske

 • Sita mei 7, 2013 (12:13)

  Beste Jetske,

  Wat een leuke blog, ik lees het met enorm veel plezier.

  Ook ik ( 30 jaar) heb sinds mijn pubertijd last van vochtophoping onder mijn ogen (wallen). Oog crèmes, ijsblokjes en veel slapen het helpt allemaal niet.

  Naar aanleiding van het bovenstaande bericht ben ik toch erg benieuwd geworden naar uw mening over het product Phyto-diur.

  Ik sport veel dus ik wil mijn gewicht behouden. Is dit een veilig product?

  Samenstelling van Phyto-diur: Geconcentreerde plantenextracten Pilosella; vluchtighe oliën van Bay, Bucco, myrte, Arom. q.s. 5 Kcal. voor 30 druppels

  Phyto-Diur is bijzonder werkzaam in gevallen: van gewichtstoename, van vochtretentie; overigens is het aanbevolen voor mensen die last hebben van wallen onder de ogen. Bovendien wordt de eliminatie van cellulitische neerslag bevorderd ter hoogte van de heupen, het bekken en de dijen.

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Sita

 • Sandra januari 11, 2013 (16:56)

  Ook ik heb (had) last van wallen (vochtophoping) onder de ogen, vooral s morgens. Maar heb een plantenextract gevonden dat echt wel helpt, namelijk Phyto-diur. Het is niks dat je moet smeren, maar wel inslikken in de vorm van druppeltjes die je kan oplossen in water. Bij mij heeft het een gunstig effect. Het is vrij verkrijgbaar bij de apotheek voor ongeveer 9 euro.

 • author-avatar
  Jetske april 8, 2012 (01:10)

  Beste Nanda,

  Vochtwallen zijn bij het wakker worden een stuk duidelijker aanwezig en nemen in de loop van de dag in volume af. Er kan ook sprake van een combinatie zijn. Ik adviseer je voor de zekerheid advies in te winnen bij een plastisch chirurg,

  groeten Jetske

 • Imelda april 5, 2012 (20:09)

  Wat een goed idee voor een website. Ik ben blij dat ik eindelijk eens kan lezen hoe het echt zit zonder dat me een nieuwe creme wordt aangepraat.

 • Nanda Harkema maart 12, 2012 (14:57)

  Mijn moeder heeft wallen onder de ogen. Is er een methode om vast te stellen of het om vochtwallen of vetwallen gaat?

 • author-avatar
  Jetske december 8, 2011 (11:44)

  Hallo Floor,

  Graag wil ik je doorverwijzen naar de blog van mijn gastblogger Dr. Laura Mooijen-Zaal: zie hier.

  Ik hoop dat je hier je antwoord kunt vinden!

  Groeten Jetske

 • floor november 29, 2011 (15:30)

  Hi, is er ook een stuk over de oplossing voor zakken onder de ogen?

 • author-avatar
  Jetske augustus 10, 2009 (13:52)

  Hallo Bas! Hier kun je meer over lezen in het stuk Is er een oplossing voor donkere verkleuring onder de ogen? . Groeten Jetske.

 • Bas juli 20, 2009 (15:05)

  Hi Jestke,

  ben wel benieuwd of hier iets aan valt te doen…zeker met een kleintje erbij (de tweede) slaap ik toch vaak net niet genoeg…

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!