19 mei 2020
Grijze haren van stress

Afgelopen week mochten alle kappers weer open. Knippen, kleuren, alles mag gelukkig weer. Ik hoor van veel mensen dat het hard nodig was. Zouden er ook veel mensen grijze haren hebben gekregen door alle zorgen en onzekerheid van de afgelopen tijd?

Ik moest meteen denken aan een onderzoek dat ik hier nog niet zo lang geleden over las. Volgens mij kennen veel mensen wel het verhaal van de Franse koningin Marie Antoinette die in de uren voor haar veroordeling tot de guillotine in één klap grijs zou zijn geworden. En anders heb je misschien je ouders weleens horen uitroepen dat ze grijze haren van je krijgen😊. Het is trouwens onmogelijk dat zoiets in een enkel nachtje gebeurt, maar dat stress razendsnel oud kan maken, dat klopt wel. Hoe dat kan, wisten we eigenlijk nooit helemaal precies. Maar nu verscheen onlangs een onderzoek hiernaar. Complex verhaal, maar superinteressant om te delen. Lees hier meer.

14 mei 2020
Collageen voor een
jonge huid?

Als er één ingrediënt is waarover de bladen maar blijven schrijven, dan is het wel collageen. Ook jullie vragen me er vaak naar. Niet zo gek, de digitale beautyschappen staan vol met prachtige drankjes, poeders, capsules, spuitjes en crèmes die allemaal een jonge huid beloven. Maar jullie kennen me inmiddels wel een beetje, voordat ik enthousiast begin mee te juichen, wil ik natuurlijk precies weten wat er nu allemaal waar is van al die collageenclaims.

Om bij het begin te beginnen: wat is collageen nu eigenlijk? Collageen is een belangrijk eiwit voor het lichaam. Het biedt ons stevigheid. Je vindt collageen terug in je gewrichten en botten, maar ook in de huid. The bad news: het breekt af naarmate we ouder worden. En daarom willen we dat natuurlijk graag aanvullen. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk, want niet alle vormen van collageen komen op de plek waar we willen.

Wat we wel weten nu, is dat collageen het vaakst gebruikt wordt in het lichaam wanneer het gehydrolyseerd is. Die vorm van collageen is namelijk al ‘opgeknipt’ in kleine stukjes, waardoor de darmen de stof beter kunnen opnemen.

Enkele onderzoeken laten tot nu toe zien dat het innemen van gehydrolyseerd collageen kan zorgen voor minder rimpels (20% minder na 8 weken), hogere huidelasticiteit (7% hoger na 8 weken), minder cellulitis (9% minder in 6 maanden), sterke nagels (42% minder gebroken nagels na 5.5 maanden). Dat klinkt goed, toch?

Ik heb zelf nog niet zoveel ervaring met het gebruik van collageen, maar als ik een product zou kiezen dan wil ik dat dit erin zit:

  • Gehydrolyseerd viscollageen;
  • Liefst wilde, duurzaam gevangen vis (dit zie je aan het keurmerk MSC op de verpakking).

Producten die hieraan het meest voldoen zijn: Arctic blue MSC viscollageen, Ergomax collageen hydrolysaat of viscollageen hydrolysaat van viscollageen.nl

 

➤ Is er ook een plantaardig alternatief?

Plantaardig collageen bestaat niet. In plaats daarvan kan vitamine C helpen. Deze vitamine stimuleert namelijk de aanmaak van collageen in het lichaam. Hiervoor hoef je waarschijnlijk geen supplement te nemen, want de meeste mensen halen al voldoende vitamine C uit hun voeding. Ongeveer 75 mg vitamine C per dag is genoeg. En dit staat gelijk aan ongeveer een halve rode paprika.

 

14 mei 2020
Projecten Erasmus
Universiteit afgerond!

Voor de coronatijd ben ik samen met geneeskundestudenten van de Erasmus Universiteit gestart met twee superinteressante projecten. Eentje naar het effect van blauw licht op de huid en eentje naar de betrouwbaarheid van een speciale test om voedselintoleranties aan te tonen. Deze projecten zijn nu afgerond. Normaal gesproken zouden we dit afsluiten met een symposium. Dat kon nu natuurlijk niet. Daarom hebben we de resultaten nu samengevat en gedeeld op Skinwiser.

Wat ik vast kan verklappen? Er zijn best wat studies die laten zien dat blauw licht kan zorgen voor huidveroudering. Maar uit ons eigen ‘veldwerk’ blijkt dat de testmethodes in deze onderzoeken toch niet echt vergelijkbaar zijn met het dagelijks leven. Deelnemers zitten namelijk niet op een paar centimeter afstand van hun beeldschermen. Vaak staan schermen niet op volledige helderheid en bovendien worden blauwlichtfilters gebruikt. Zorgen beeldschermen dan nog voor huidveroudering? Je leest het hele onderzoek op Skinwiser.

Dan het andere project. Dat ging over de relatie tussen voedselovergevoeligheid en huidklachten. Of liever gezegd een test waarmee je dat gemakkelijk zou kunnen opsporen: de IgG4-test. Uit ons onderzoek is gebleken dat deze toch nog niet zo betrouwbaar is … Waarom dat zo is, en wat je dan wél kunt doen om uit te zoeken of die uitbraak met puistjes misschien door voeding komt, dat lees je in de blog op Skinwiser.

5 maart 2020
Update projecten
Erasmus Universiteit

Even een leuke update. Weten jullie nog dat ik vertelde met twee projecten te zijn gestart samen met geneeskundestudenten van de Erasmus Universiteit? Een project over het effect van blauw licht en een project over voedselintoleranties en huidklachten. Er is afgelopen weken behoorlijk veel speurwerk verricht in medische databases. Wat is er tot nu toe gevonden?

Ik begin even met blauw licht. Het licht dus uit laptops, smartphones en andere beeldschermen. Hoe schadelijk is dat nu eigenlijk? Want tussen twee haakjes: dit type licht wordt ook ingezet als therapie bij huidklachten als acne. ‘Mijn’ studenten hebben toch wel verschillende studies gevonden die laten zien dat huidcellen sneller verouderen wanneer ze zijn blootgesteld aan blauw licht. Bij welke dosis gebeurt dat eigenlijk? Word je sneller oud als je iedere avond zit te Netflixen of chatten? Is er ook sprake van een cumulatief effect? Over die vraag gaan we ons de komende weken buigen. Met een speciaal dagboek gaan ze nu bijhouden in welke mate we dagelijks worden blootgesteld aan blauw licht.

In de andere onderzoeksgroep is gekeken naar methoden om voedselintoleranties op te sporen, zoals de IgG4-test. Want dat probleem speelt vermoedelijk een rol bij huidklachten. Maar hoe kom je daar nu achter? Er zijn dus tests, maar hoe betrouwbaar zijn die? Helaas zijn er weinig studies te vinden die dit hebben onderzocht. Daarom gaan de studenten nu verschillende experts interviewen over deze testmethoden.

Ik houd jullie op de hoogte als het project klaar is! 😊

13 februari 2020
Mooi oud

Ik vertel jullie hier natuurlijk altijd van alles over de huid. Over cosmetica en over mijn andere passie: reizen. Maar er is nóg iets waar ik altijd zo graag mee bezig ben. En dat is interieur. Ik ben eigenlijk altijd wel op zoek naar bijzondere items, naar meubelstukken met een verhaal. Vaak neem ik spullen mee van mijn reizen, en  dus wandel je bij mij thuis nu wel zo’n beetje door alle continenten heen.

Mijn nieuwe kantoorpand is heel oud, het is in 1880 gebouwd. Het is heel vrouwelijk en doet een beetje Parijs-achtig aan. Daar horen dus spullen bij die daar bij passen. Het huis vult zich langzaam en lijkt haar identiteit weer terug te krijgen. Ik heb daarvoor al heel wat antiekmarkten en handelaars van oude bouwmaterialen bezocht. Soms ook vind ik ineens wat nieuws, maar geïnspireerd door vroegere tijden.

Delighted

Deze lampen bijvoorbeeld; ze hangen nu op elke verdieping in de gangen van het pand. Het zijn echt klassieke kasteellantaarns, en ik vind ze zo geweldig mooi passen bij het karakter van het pand. Het idee hiervoor deed ik op in Parijs, waar ik samen met mijn stylist Helly en mijn andere steun en toeverlaat Getty naar toe reisde voor inspiratie vorig jaar. Het was nog best zoeken om precies te vinden wat ik in mijn hoofd had. Delighted😊 Wat vinden jullie?

Schoonheid

 

Nog een paar plaatjes. Dit is echt het originele kasteelfonteintje uit 1888 dat nog in het pand zat. Wie al een keer op bezoek is geweest in mijn Skincare Centre heeft het misschien stiekem al gezien, of gebruikt. Dit fonteintje vormde trouwens de inspiratie voor alle andere wasbakjes op kantoor.

 

 

Zien jullie de houten lijsten achter het wasbakje? Helly wil eigenlijk alleen werken met natuurproducten die herbruikbaar zijn. Dus bewust geen nieuwe tegeltjes, maar hout. Mooi vind ik ook de oude sloten en grepen op alle deuren. Ook voor de kraantjes, verlichting en andere accessoires is op mijn verzoek gekozen voor ‘goud’. Of eigenlijk voor geborsteld messing. Zoals Helly het zegt: ‘Dat maakt het geheel vrouwelijk, elegant en een beetje Frans. En het verbindt heel mooi het wit en het hout in het pand.’

Groen + hout

En deze dan. Onze nieuwe roommate van wel 2,5 meter. Zo leuk ook in die houten regenton. Ook weer een ideetje van Helly. Planten bezorgen mensen een gevoel van wellbeing. Nou en of, ik word er gelukkig van. Toegegeven, ik had eerst een paar mooie kunstpalmen. Maar dat kon mijn ‘groene stylist’ echt niet aanzien. Die heb ik dus ‘gerecycled’ in mijn team. En zie je trouwens hoe mooi de vloer is geworden? Wat hebben we daar lang naar gezocht! De planken lijken en klinken eeuwenoud als je eroverheen loopt. Maar deze eikenhouten kasteelvloer uit Frankrijk is stiekem nieuw gelegd.

 

24 oktober 2019
Iedereen aan de
clean beauty

Pas geleden kwam ik een goed artikel tegen in Jama Dermatology. Over de enorme opkomst van natural skin care – echt gigantisch als je de cijfers ziet. Ook de term Clean Beauty duikt echt overal op nu. Dat is inmiddels zelfs een apart cosmeticasegment geworden. Een goede ontwikkeling? Hmmm, dan moet je het stuk even lezen straks. Het artikel bespreekt vooral de keerzijde van deze trend. Je ziet namelijk steeds meer angst en bezorgdheid bij consumenten voor alles wat niet-natuurlijk of niet-plantaardig is. Tja, wat wil je, als bloggers en influencers zoals Gwyneth Paltrow berichten plaatsen met de waarschuwing ‘Wil jij antivries in je moisturizer?’

Maar niet alleen celebrities brengen deze boodschap, ook allerlei milieu- en cosmeticaorganisaties. Er circuleren steeds meer lijstjes van ‘gevaarlijke’ stoffen waarop bijvoorbeeld ook petrolatum (vaseline) en parabenen staan. Dan word je toch ook bang?
Begrijp me niet verkeerd. Ik ben een groot voorstander van een kritische blik op ingrediënten. Want er worden ook heel wat valse beloften gedaan door de cosmeticawereld. En ja, er wordt helaas ook heel veel rommel gemaakt. Maar is natural skincare per definitie beter? En wat is dan precies clean beauty? Zit je daarmee safe?
Wie mij volgt weet dat ik daar al vaker mijn visie op gegeven heb. Natuurlijk of groen is helaas niet altijd beter voor je huid. Hetzelfde geldt uiteindelijk voor clean beauty. Deze term is trouwens ook niet heel precies gedefinieerd. ‘Clean beauty’ is in ieder geval niet per se plantaardig en ook niet synoniem voor groen, organisch of vegan. De een schrijft dat het vooral gaat om producten die ‘ethisch verantwoord’ zijn. De ander voegt daaraan toe dat het producten zijn met alleen ingrediënten die biologisch afbreekbaar zijn en recyclebaar. Verder bedoelen we met clean ook vaak vrij van irriterende stoffen.

Vooral in Amerika lees je veel over ‘clean beauty’. Maar ook hier is de term steeds meer ‘trending’. Laatst zag ik ‘m zelfs voorbijkomen met deze omschrijving erbij: vrij van ingrediënten die om gezondheidsredenen bekritiseerd zijn. Ik kan me voorstellen dat je daar als consument vragen door krijgt.

Lees daarom dit stuk eens, waarin de dermatologen wijzen op de gevaren van deze ‘natural’ trend die iedereen klakkeloos kopieert. Namelijk: méér huidproblemen …! De kop boven hun stuk is veelzeggend Natural Does Not Mean Safe—The Dirt on Clean Beauty Products.

4 oktober 2019
Heel veel
mooie ontwikkelingen

Eerst even een héél groot en welgemeend dankjewel aan alle mensen die afgelopen weken zo enthousiast hebben gereageerd op mijn nieuwe Azelaic Acid Serum. Ik durf het bijna niet het zeggen, maar we zijn gewoon nu al zowat … door de eerste voorraad heen en moeten dus eventjes ‘nee’ verkopen.

Terwijl ik dit schrijf en ‘de herfst’ hier met bakken uit de lucht komt, zit ik alle bijzondere momenten van dit jaar nog eens op me in te laten werken vanachter een kop thee. Wat is er weer veel gebeurd! En dan heb ik het niet alleen over de lancering van mijn nieuwe product. Want terwijl jullie de webshop druk bezochten en me allerlei leuke (en lastige😊) vragen stuurden over het Serum, stond ik ondertussen nog de verlichting en de apparatuur te inspecteren van het nieuwe Skincare Centre. Er was namelijk ook nog ‘even’ die verhuizing naar ons nieuwe pand … We zijn nog steeds bezig met die bekende puntjes op de i. Dus het is nog een in- en uitlopen van vakmensen in dit prachtige, oude pand. Maar jeetje, met het uur wordt het mooier. Ik beloof jullie daar snel meer van te laten zien.

Maar er speelde nog veel meer. Ik vertelde jullie eerder al dat ik me meer wil bezighouden met de relatie tussen de huid en voeding. Het onderzoek naar de darmbacteriën en acneklachten dat ik samen met de Universiteit Maastricht deed, is weliswaar afgerond, maar er zijn weer heel veel nieuwe vragen ontstaan. Daar wil ik graag verder mee. Wat doet voeding bij huidklachten? En wat is nu toch de rol van onze bacteriën op de huid en in de darmen? Daarom heb ik een van de onderzoekers uit Maastricht, Lorenzo, gevraagd om ons team vast te komen versterken.
Daarnaast is onze nieuwe chemicus Sophie diep in de cosmetische ingrediënten gedoken. Want ik wil in de toekomst nog veel meer mooie producten ontwikkelen. Verder zijn mijn huidtherapeuten druk bezig met nieuwe behandelingen die ik wil aanbieden. En ganz nett… we hebben ook versterking gevonden voor onze plannen in Duitsland 😊.

Begrijp je dat als ik nu rondloop in het nieuwe pand, en dan al die bureaus zie van al die enthousiaste  (nieuwe) collega’s, dat ik soms echt even in mijn eigen arm moet knijpen?

Maar nog even terug naar het Serum. De onderzoeksresultaten van de eerste groep gebruikers zijn nu zo’n beetje bekend. En de meeste heb ik gedeeld op mijn website. Maar een nieuw onderzoekje wordt alweer voorbereid. En daarvoor heb ik jullie hulp nog een keer nodig.
Ik zou namelijk graag mensen vinden met seborroïsch eczeem in het gezicht. Die wil ik de mogelijkheid bieden het Azelaic Acid Serum te proberen. Zoals ik heb beschreven, is mijn nieuwe product speciaal bedoeld voor de onrustige huid. Een huid die vaak rood ziet, met bultjes of puistjes. Klachten die je vooral ziet bij acne en rosacea. Bij mensen met die klachten zien we ook mooie resultaten. Maar tijdens het onderzoek kwamen we er min of meer toevallig achter dat het Serum ook effectief kan zijn bij seborroïsch eczeem. Daarom wil ik dat verder bekijken met wat meer mensen met specifiek deze klacht. Zou jij mee willen doen aan dit onderzoekje? Of ken je iemand? Klik dan hier voor meer informatie en de aanmeldpagina.

9 september 2019
Resultaten onderzoek naar
darmbacteriën en de huid

Het onderzoek Darmbacteriën en de huid, dat ik afgelopen maanden samen met de Universiteit Maastricht heb gedaan bij mensen met en zonder acneklachten, is afgerond! Het is nog best een ingewikkeld verhaal, want de uitkomsten waren toch een beetje anders dan we hadden verwacht. Maar niet minder interessant. Zo zagen we bijvoorbeeld dat mensen met acne meer last hadden van darmproblemen zoals constipatie dan mensen zonder huidklachten. Toch bleek in de samenstelling van de bacteriën in hun dikke darm weinig verschil. Wat betekent dit nu? En wat gaan we verder onderzoeken? Lees meer over de uitkomsten en onze ideeën op mijn website skinwiser.nl →

22 augustus 2019
First, you dream.
Then, you do

Door de vakantie en alle verhuisstress ben ik helemaal vergeten een leuk nieuwtje met jullie te delen. Ik heb namelijk ‘The New Plastics Economy Global Commitment’ van de Ellen MacArthur Foundation ondertekend: een wereldwijd initiatief dat als doel heeft dat er in 2025 alleen nog maar plastics worden gebruikt die volledig recyclebaar, herbruikbaar of composteerbaar zijn. Ik wil daar heel graag aan bijdragen.

Ik, en ik denk met mij heel veel anderen, word steeds bewuster van hoe ik leef. Ik probeer echt betere keuzes te maken. Minder vaak vlees eten bijvoorbeeld, korter douchen, afval scheiden, minder plastic gebruiken, etc. Ik ben overigens de laatste die hier nu pretendeert alles goed te doen hoor. En op sommige vlakken is het gewoon nog best lastig om duurzaam te gaan.

Met mijn productlijn bijvoorbeeld. Qua ingrediënten, verpakkingen, het productieproces en hoe producten uiteindelijk verstuurd worden… Lang niet altijd alles kan op de manier die je zou willen. Soms moet je toch kiezen voor een oplossing die niet het meest duurzaam is, maar die op dit moment wel het beste is voor het product en je huid. Mijn droom is om ooit álles helemaal zelf en vanuit één plek te maken, af te vullen en te verzenden. Zodat ik ook echt alles in eigen hand heb. En zelf de keuzes kan maken in zo duurzaam mogelijk produceren.

30 juli 2019
In de VS:
wietolie in uw koffie?

Vorige week zat ik in Amerika met mijn gezin en daar kreeg ik bij een koffiezaakje de mogelijkheid om CBD oil toe te voegen aan mijn cappuccino. Tussen haakjes: CBD is cannabidiol, een bestanddeel van cannabis (wiet en hasj dus). Deze stof passeert de bloedhersenbarrière niet en veroorzaakt geen ‘high’, maar er worden wel allerlei gezondheidsbeloftes aan gekoppeld. Je kunt CBD-olie tegenwoordig gewoon in iedere drogist terugvinden. En blijkbaar zelfs door je koffie roeren …

Ik moest meteen denken aan een nieuwsbericht dat ik hier laatst over las: dat zowel Europa als de VS kritisch gaan kijken naar cosmetica- en voedingsproducten die CBD (cannabidiol) bevatten. Er schijnen namelijk nogal wat bedrijven ‘over de schreef’ te gaan met de gezondheidsclaims die ze eraan hangen. Misschien is dat in Amerika nog wel iets erger dan in Europa. Terug in mijn hotel ben ik dus nog eens verder gaan zoeken in de wetenschappelijke databank PubMed wat er nu precies bekend is over de werking van deze stof, maar ook over het topicaal gebruik (dus gebruik op de huid).

Ik vond wel wat studies naar het gebruik van CBD in oliën of crèmes. En het lijkt er inderdaad op dat het cannabidiol ontstekingsremmende eigenschappen heeft, maar of het bijvoorbeeld beter werkt dan zoethoutwortel? Dat is lastig te zeggen. En voor ieder huidtype ligt het er ook weer aan in wat voor soort product zo’n stof is opgelost. Het kan bijvoorbeeld best zijn dat de uitkomsten van een studie naar een crème met 3% CBD heel anders waren geweest wanneer een olie was gebruikt. Sommige huidtypes reageren daar namelijk minder goed op, en dan zou je misschien juist een onrustigere, rode huid krijgen.

Probeer het gerust eens uit als je benieuwd bent. Maar kijk wel kritisch naar hoe de rest van het product is samengesteld. En geloof er niet in dat je zo bijvoorbeeld echt haarverlies kunt tegengaan… Want dat is dus precies waar ik dit verhaal mee begon: er worden af en toe echt bizarre claims gehangen aan dit product, wat dus heel misleidend en vooral niet waar is.

Ben wel benieuwd naar jouw ervaring hiermee. Dus mocht je het al eens uitgeprobeerd hebben… Let me know!

24 juli 2019
Amerika en (slechte)
zonnebrandfilters

Kijk, hoe gaaf! Dit was in Canyon Point, Utah. Terwijl ik van de prachtige natuur en zon in Amerika genoot, moest ik toch weer denken aan alle berichten van de laatste tijd over het verbod op bepaalde zonnebrandproducten.

Het gaat om producten met filters die nog vooral in Amerika worden gebruikt. Daarover is de laatste tijd namelijk veel te doen. Een van mijn laatste blogs ging hier ook over. Daarop reageerde een onderzoeker van de Universiteit Wageningen, die sinds drie jaar onderzoek doet naar dit onderwerp. Via de mail ben ik nog wat verder gaan praten met haar.

Ik vroeg me bijvoorbeeld af of het toevoegen van antioxidanten aan een zonnebrandcrème, misschien de potentiële schade op koraal kan beperken, of zelfs voorkomen. De onderzoeker vertelde mij dat hier ook wel over nagedacht wordt. Maar het onderzoek daarnaar staat nog in de kinderschoenen. Hoewel het voor de huid een goed idee is, zag zij nog niet echt het nut om vanuit milieuoverwegingen extra antioxidanten toe te voegen aan zonnebrandcrèmes.

Ze vertelde verder dat het proces waardoor koralen effect van zonnefilters ondervinden mogelijk een ander lijkt te zijn dan we tot voor kort dachten. Hier gaan ze dus binnenkort over publiceren: ik ben heel benieuwd! Met de kennis van nu lijken de nieuwere filters, die ik dus ook gebruik in mijn producten, veel beter te scoren dan de traditionele stoffen zoals oxybenzone en octinoxate die nu niet meer mogen op sommige stranden.

Ik hoop voor Amerika dat ze snel ook filters als Tinosorb S gaan toelaten. Ik krijg steeds meer vragen van mensen uit de VS of ze mijn producten kunnen kopen.

Mocht je mijn blog over dit onderwerp nog niet hebben gezien, je kan ‘m hier lezen. De kennisontwikkeling gaat zo snel de laatste tijd, ik houd jullie op de hoogte als er weer iets nieuws is!

26 juni 2019
10 jaar | kennis delen

‘Hoe meer mensen lezen over goede huidverzorging, hoe beter!’

Het zal je wellicht niet ontgaan zijn dat ik wat te vieren heb deze week. Via mijn websites, de nieuwsbrief en social media heb ik al laten weten dat het nu 10 jaar geleden is, dat ik met het schrijven van blogs ben begonnen.

Voordat ik met mijn blog begon, had ik al de nodige jaren als arts-onderzoeker en hoofd van de afdeling huidtherapie ervaring op gedaan op het gebied van huidbehandeling en -verzorging. En in mijn avonduren, als de kinderen in bed lagen, las ik alles wat los en vast zat over cosmetische ingrediënten. Ik begon steeds meer te leren over wat kon werken en wat niet. En ik zag vrouwen die voor ingewikkelde laserbehandelingen kwamen vanwege problemen die thuis waren ontstaan door verkeerde of verkeerd gebruikte huidverzorgingsproducten. En als ik dan bijvoorbeeld op een feestje vertelde dat al die verschillende crèmes voor de dag, nacht en je ogen eigenlijk onzin zijn, merkte ik hoe veel interesse hiervoor was. Toen wist ik: dit moet gedeeld worden. Zo begon ik dus mijn blog.
Die passie voor huidverzorging is in de afgelopen tien jaar nooit veranderd. En ik blijf het ook heel  belangrijk vinden om deze kennis te delen. Daarom vind ik het ook nog steeds zo leuk als ik gevraagd word door bladen en andere media om mijn mening te geven over weer een nieuwe ‘wondercrème’ op de markt. Of, zoals pas nog, over zonnebrandcrèmes die niet goed zijn voor het koraal of zelfs in je bloed terecht kunnen komen. Daar werk ik dus altijd heel graag aan mee.  Hoe meer mensen lezen over goede huidverzorging, hoe beter! Want kennis is macht.

26 juni 2019
10 jaar |
productontwikkeling

‘Ik denk dat jullie wel doorhebben dat ik niet zomaar ergens genoegen mee neem’

Hoe meer ik me ging verdiepen in de werking van cosmetica, hoe meer geschokt ik raakte over de valse beloftes, halve waarheden en soms zelfs hele leugens. Dat kon anders, bedacht ik tien jaar geleden. Met alle kennis die ik had verzameld, besloot ik daarom uiteindelijk om zelf producten te ontwikkelen. Ik startte met de lancering van de basis: mijn vijfstappenplan. In de jaren daarop heb ik de lijn langzaam uitgebreid en meer producten ontwikkeld. Dat is altijd nog wel een proces hoor, en ik krijg ook best vaak nieuwsgierige en ongeduldige mailtjes wanneer nu ‘eindelijk’ een nieuw product verschijnt. Maar, als je echt iets ‘from scratch’ wilt ontwikkelen, dan duurt dat even. Dan moet je echt denken aan een aantal jaar. Bij mij in ieder geval wel, haha. Ik denk dat jullie inmiddels wel doorhebben dat ik niet zomaar ergens genoegen mee neem.
Na de zomer komt er trouwens ook een super leuke, slimme en lieve cosmetisch chemicus bij mijn team, die zich helemaal gaat toeleggen op onderzoek naar ingrediënten. Er is zoveel om uit zoeken. Hoe snel verliest bijvoorbeeld zo’n wateroplosbaar serum met vitamine C zijn werkzaamheid? En lukt het levende bacteriën in een crème goed te houden? Kan niet wachten dit straks zelf in mijn lab te kunnen uitzoeken!
Wat trouwens ook heel leuk is om te vertellen, is dat mijn oudste dochter van zestien jaar nu zegt misschien wel scheikunde te willen studeren, om mij straks te kunnen helpen nog mooiere producten te ontwikkelen. Hoe gaaf zou dat zijn?!

26 juni 2019
10 jaar |
mensen helpen

‘Antwoord op héél véél huidvragen …’

Ik heb in de afgelopen tien jaar een geweldig team van huiddeskundigen en huidtherapeuten om me heen verzameld. Dagelijks helpen ze mij met het beantwoorden van héél véél huidvragen. Het zijn trouwens niet alleen vragen over mijn producten of huidklachten die binnenstromen, maar ook vragen over ingrediënten, over andere merken, over leefstijltips en over voeding…
Voor nog meer persoonlijk advies kun je alweer ruim een jaar terecht in mijn Skincare Centre in Rotterdam. De plekken zijn hier alleen wel beperkt, waardoor je best even moet wachten voor een afspraak. Straks in ons nieuwe pand hebben we gelukkig meer ruimte. Maar ik vrees dat ook dan de plekjes schaars zullen blijven. We willen namelijk echt de tijd kunnen blijven nemen voor iedereen. Als ik iets niet wil, dan is het dat het hier lopendebandwerk wordt. Daar ben ik het Skincare Centre niet voor gestart. En ook voor onderzoek moet er genoeg ruimte en tijd overblijven. Want: daarmee kan ik straks juist weer meer mensen helpen, denk ik dan.

26 juni 2019
10 jaar |
onderzoek

‘Ik wil nog veel meer weten en begrijpen’

Alles wat ik nu doe, is zo’n beetje begonnen met mijn passie voor onderzoek. Ik wilde helemaal geen toekomst in een operatiekamer, ik wilde onderzoek doen naar huidverzorging. Wat werkt er nu en wat niet? Zet mij maar achter de laptop en ik kan mijzelf helemaal verliezen in het lezen van wetenschappelijke artikelen. En hoe meer je leest en onderzoekt, hoe meer je denkt: wat weet ik eigenlijk nog weinig. Er is nog zo veel méér te weten en te begrijpen. En dat gevoel lijkt alleen maar sterker te worden. Ik merk wel dat ik anders denk over bepaalde dingen dan dat ik tien jaar geleden deed. Iets waar ik toen bijvoorbeeld nog totaal niet over nadacht, was de rol van demodexmijten of van darmbacteriën bij huidproblemen als acne en rosacea. Op dit moment ben ik dan ook samen met de Universiteit Maastricht bezig met het onderzoeken van de mogelijke relatie tussen de darmbacteriën en acne… In het najaar hoop ik de resultaten met jullie te delen. Ik kan wel alvast verklappen dat we in ieder geval al hebben gevonden dat de groep met acne significant meer last heeft van constipatie. Hierna mogelijk verder met vervolgonderzoek: want hoe kunnen we dat nu het beste aanpakken?
Maar wat ik dus ook wil doen, is eeuwenoude ingrediënten uit de natuur zelf onderzoeken. In sommige culturen gebruiken ze bijvoorbeeld al jaren dat ene plantje om een wond te helen. Wat zit daar nu in? Waarom werkt het? En hoe kunnen we dat maximaal werkzaam houden in een product?. Dat wil ik dan verder uitzoeken in mijn lab. Wie weet wat we de komende tien jaar nog zullen ontdekken en ontwikkelen! Ik kan niet wachten…

14 juni 2019
Update: onderzoek naar
darmbacteriën en de huid

Weer een stapje verder met ons onderzoek Darmbacteriën en de huid deze week. Alle fecal sample kits zijn namelijk klaargemaakt en opgestuurd naar de deelnemers.

Met deze kit kan iedereen thuis een beetje ontlasting verzamelen. Als we straks alle monsters terug hebben, dan kunnen de onderzoekers van de Universiteit Maastricht aan de slag met de analyses van het materiaal. Super spannend. Zullen de deelnemers met acneklachten inderdaad een andere samenstelling van bacteriën in de darmen laten zien? Is er sprake van een verstoorde balans in hun microbioom? Ik ben heel benieuwd. Blijf je mijn berichten volgen? Ik houd jullie op de hoogte van alle stapjes die nog gaan komen.

10 juni 2019
Presentatie van
klinisch chemicus

Afgelopen week kwam Jan Hessels op bezoek bij ons in Rotterdam. Hij is klinisch chemisch en opleider bij het Deventer Ziekenhuis, en heeft een eigen laboratorium in Apeldoorn waar onder meer tests worden uitgevoerd op het gebied van voedinggeneeskunde. Ik had hem gevraagd om wat meer te komen vertellen over de IgG4-allergie test* die zij aanbieden. Want wat ik namelijk zo ontzettend interessant vind, is de link tussen wat we eten en de conditie van de huid.

*Met deze test kan voor een heel groot aantal voedingsmiddelen worden nagegaan of je er misschien gevoelig op reageert. Dat is af te lezen aan de hoeveelheid IgG4-antistoffen in het bloed. Steeds meer studies wijzen uit dat een verhoogde hoeveelheid IgG4 verband houdt met allerlei ontstekingsprocessen in het lichaam; in de darmen bijvoorbeeld, maar ook in de huid.

Zoals je ondertussen misschien wel hebt gelezen, onderzoek ik op dit moment samen met de Universiteit Maastricht of er bij mensen met acne misschien sprake is van een disbalans in hun darmmicrobioom. Waarom ontstaat eigenlijk een verstoorde balans? Komt dat misschien doordat je iets eet, waar je eigenlijk niet goed tegen kan? Of spelen er nog andere factoren een rol? De volgende vraag is dan natuurlijk of een eventuele disbalans ook te herstellen is. En hoe doe je dat dan?

Ik denk zelf dat we met zogenaamde probiotica best veel kunnen doen; juist ook op het gebied van huidklachten. Ik heb daar laatst ook weer over geschreven op mijn site Skinwiser.nl. Ik geloof erin dat je met deze goede bacteriën de darmen een goede boost kunt geven. Daarnaast moet je natuurlijk iets structureel veranderen in je voedingsgewoonten. Want probiotica nemen en tegelijkertijd verkeerd blijven eten, is natuurlijk dweilen met de kraan open.

Wat goed en verkeerd is, is overigens wel persoonlijk. Waar de een prima tegen varkensvlees, aardbeien en selderij kan, krijgt de ander misschien juist (huid)klachten van deze producten. Met zo’n IgG4-test zou je dit soort dingen wat meer in kaart kunnen brengen. Heel interessant dus. Ik wil hier de komende tijd, samen met mijn huidtherapeuten, mee aan de slag om te onderzoeken of we op deze manier inderdaad mensen beter kunnen helpen in de behandeling van een onrustige huid.

3 juni 2019
Interview over zonnebrand-
crèmes en het milieu

Deze week had ik een interview met NRC Handelsblad. Hoewel ik ondertussen al heel vaak heb meegewerkt aan artikelen voor de media, is dat toch altijd weer spannend. Het onderwerp waarover ik om een reactie werd gevraagd, was zonnebrandcrèmes en het milieu. Daarover is heel veel te doen de laatste tijd. Verschillende landen zoals Hawaïi en Bonaire hebben namelijk een verbod aangekondigd op het gebruik van zonnebrandproducten die het koraal zouden beschadigen, en nu wil iedereen natuurlijk weten welke crèmes dan nog wel koraalvriendelijk zijn. Heel goed dat daar aandacht voor is.

Heel kort samengevat: er is heel veel dat we nog niet weten over het precieze effect van zonnebrandcrèmes op het milieu. Maar wat ik wél weet, is dat de zonnefilters waarvoor nu een verbod bestaat (onder meer Oxybenzone, Octocrylene en Octinoxate die met name in de VS nog worden gebruikt), bij mij al jaren op de ‘verboden lijst’ staan. Maar dan vooral om heel andere redenen. Van deze stoffen is namelijk ondertussen bekend dat ze in het lichaam kunnen worden opgenomen. Ook zijn er aanwijzingen dat deze zonnefilters hormoonverstorend zouden kunnen werken. En dan geven ze ook nog eens meer kans op huidirritatie en ze blijven minder lang goed ….

Verder weet ik dat ‘biologisch verantwoorde’ zonnebrandcrèmes eigenlijk niet bestaan. Dat geldt ook voor filters als zinkoxide of titaniumdioxide, die overal op internet als veilig worden bestempeld. Toch gek dat je bijvoorbeeld nergens leest dat van deze filters is aangetoond dat ze misschien ook wel voor schade aan het koraal zouden kunnen zorgen…? Meer hierover lees je ook in mijn nieuwe blog.

Ik heb daarom ook aan de journalist van de NRC gezegd dat het gewoon nog niet zo makkelijk is allemaal… En er is denk ik niet echt één optie aan te wijzen zonder nadelen.

Maar waarover echter geen enkel misverstand bestaat, is het risico van uv-straling op de huid. Dus ik hoop maar dat mensen zich goed zullen blijven beschermen tegen de zon. De meest groene optie voor op het strand is om uv-werende kleding te dragen; dan hoef je ook minder zonnebrandcrème te smeren.

Via de pagina In de Media op mijn webshop kom je bij de publicatie van de NRC. En dan zie je meteen welke andere interviews ik afgelopen weken heb gegeven. Dat waren er best veel. Van Nouveau en Vogue tot Beau Monde… Leuk hè ☺

29 mei 2019
Smeerjein.nl is
helemaal vernieuwd

Voor de mensen die het misschien nog niet weten of die het zijn vergeten, zo’n zes jaar geleden zette ik mijn landelijke campagne ‘Smeer je in!’ op. Ik kon me zo verschrikkelijk druk maken over het feit dat zo veel mensen eigenlijk niet goed beseffen hoe belangrijk het is om op een veilige manier te genieten van de zon. Vooral als het over kinderen gaat.

Met mijn campagne en non-profit zonnebrandcrème hoopte ik ouders hier meer bewust van te maken. Insmeren doe je niet alleen op een stranddag, maar bijvoorbeeld ook op het schoolplein of in de speeltuin! En die boodschap is nog steeds belangrijk.

Ik heb de website daarom niet alleen opgefrist. Het bevat ook nieuw lesmateriaal en heel veel leuke input voor bijvoorbeeld een spreekbeurt of quiz op school. Kijk je mee? Laat je me weten wat je ervan vindt en of je nog iets mist misschien?

29 mei 2019
Magical no 7

Voor wie het misschien gemist heeft, bijna een jaar geleden zette ik mijn handtekening onder het koopcontract van mijn nieuwe pand. Nog een paar maandjes, en dan mogen we verhuizen. Ik hoop in augustus. Maar ik kan bijna niet meer wachten. Het wordt zo bijzonder!

Ook dankzij Helly… Laat ik haar maar even mijn ‘guardian angel’ noemen. Want Helly bewaakte mijn nieuwe pand toen het nog leeg en te koop stond. We kenden elkaar niet, maar hoe mooi kan het lopen? Ze bleek een groot talent op het gebied van (re)styling van interieurs en huizen. Net als ik werd Helly bij binnenkomst al verliefd op ‘magical no 7’ zoals zij het altijd zegt. Ze wilde me dan ook graag helpen mijn nieuwe werkruimte in een passende stijl op te knappen.

Stapje voor stapje zijn we daar nu al een paar maanden mee bezig. En wat wordt het mooi! Het is ook zo’n bijzonder, monumentaal pand. Zeldzaam mooi, durf ik wel te zeggen. Want dit soort oude huizen zie je eigenlijk bijna niet meer in Rotterdam.  De stad werd natuurlijk grotendeels weggevaagd tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Maar dit is een van de kleine stukjes die bewaard bleven. Dat maakt het extra bijzonder om erin te werken. Samen met Helly ben ik druk aan het puzzelen hoe we het zo mooi mogelijk kunnen maken en inrichten, en dan natuurlijk wel in een stijl die bij de historische architectuur past. Het wordt vrouwelijk en elegant, maar met veel natuurlijke materialen. Eigenlijk een beetje zoals ik ook probeer met mijn productlijn. O, had ik al gezegd dat ik bijna niet kan wachten tot straks alles klaar is;-)

14 mei 2019
Ondertussen in mijn
Skincare Centre ...

Altijd een lekker begin van de dag  als ik de updates en berichten lees van mijn vaste huidtherapeuten in het Skincare Centre. Over mensen die we soms met alleen gericht advies of met een ander huidverzorgingsregime van vervelende klachten hebben kunnen afhelpen.

De laatste tijd zie ik ook regelmatig voor-en-na-foto’s in mijn mail van mensen die we met laser of peeling hebben behandeld. Heel gaaf als je ziet wat we daarmee kunnen. Dan weet ik weer waarom ik zo graag een eigen behandelcentrum wilde openen.

Ik ben enorm dankbaar dat er inmiddels zoveel mensen willen langskomen in Rotterdam. Het betekent alleen wel dat het inmiddels even kan duren voordat je aan de beurt bent. Niet alleen omdat we nu eenmaal een beperkt aantal plekjes hebben in de agenda, maar omdat we écht de tijd willen kunnen blijven nemen voor alle vragen en klachten. Of je nu komt voor een Persoonlijke Huidanalyse en advies, of voor onze peeling- of laserbehandelingen; voor mij blijft die aandacht en zorg gewoon het belangrijkste.

Samen met mijn team van huidtherapeuten ben ik ondertussen wel druk bezig om te kijken hoe we straks weer wat meer mensen kunnen helpen. Ik houd jullie op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen.

 

 

10 mei 2019
Mijn cadeautje
voor Moederdag

Hebben jullie ze gezien, de kleine flesjes Body Cream die we afgelopen week als cadeautje hadden in de webshop speciaal voor Moederdag? Ik hoop het, want het was een limited edition en wat gingen ze hard. Veel sneller dan verwacht was ik door de hele voorraad heen. Ik kwam zelfs een beetje in paniek op kantoor met de vraag of ze toch ook nog wel een flesje voor mij achtergehouden hadden!

Misschien weten jullie nog dat je je voor de lancering van mijn nieuwe Body Cream kon aanmelden om het product al uit te mogen proberen? Daarvoor was er een kleine productie gedraaid om twintig flesjes van 200 ml te vullen. Als je die nu naast de grote verpakking van 500 ml ziet, zijn het echt zulke leuke, schattige flesjes. Terwijl het eigenlijk helemaal geen ‘mini’s’ zijn. Ik denk dat 90% van de bodyproducten die je in de drogist koopt, allemaal dat maatje hebben namelijk.

Hoe dan ook, het leek me zo leuk om deze kleinere fles als cadeautje mee te sturen bij bestellingen. Volgens mij was het een succes en worden er zondag heel wat moeders blij gemaakt.

 

6 mei 2019
1300 aanmeldingen
voor mijn onderzoek!

Nou, met het vinden van voldoende deelnemers voor ons onderzoek naar de rol van darmbacteriën bij huidklachten zit het wel goed… Ongelooflijk hoeveel aanmeldingen er binnenkwamen. Binnen no time kregen professor Venema en Lorenzo van Nistelrooij meer dan 1300 ingevulde formulieren terug bij de Universiteit Maastricht, met wie ik dit onderzoek samen doe.

Deze week hebben we alle mensen die zich aanmeldden, laten weten of ze geselecteerd zijn of niet. Er zijn nu twee onderzoeksgroepen gevormd. Een groep met acne, en een controlegroep met mensen zonder deze klachten. Bij het selecteren hebben we natuurlijk goed gekeken of er bijvoorbeeld geen andere huidaandoeningen spelen bij de deelnemers. Die mensen hebben we moeten uitsluiten, omdat dit de uitslag zou kunnen beïnvloeden.
De volgende stap voor de deelnemers is het invullen van twee vragenlijsten. We willen onder meer graag weten of mensen misschien buikklachten hebben, ook zijn we benieuwd naar hun eetpatroon. Daarna kunnen we dan door naar de volgende fase: het verzamelen van de ontlastingsmonsters, zodat we de samenstelling van de darmbacteriën kunnen analyseren. Maar zover is het nog niet. Voor nu wil ik in ieder geval al die mensen bedanken die de moeite hebben genomen zich aan te melden. En ook iedereen bedankt natuurlijk voor het delen van het bericht. Echt helemaal super!

19 april 2019
Wie gaan mijn
nieuwe product testen?

Ik had het stiekem wel een beetje verwacht, maar toch was ik alsnog verrast door de vele enthousiaste reacties die ik kreeg voor het testen van mijn nieuwe product voor de huid met pigmentvlekken, acne- en rosaceaklachten. Meer dan ik had gehoopt!

Dat bevestigt voor mij maar weer dat er veel vraag is naar goede producten bij deze klachten. De selectie van de deelnemers is inmiddels gemaakt en iedereen die heeft gereageerd, krijgt uiterlijk vandaag een berichtje of hij wel of niet kan meedoen. Ik wil jullie in ieder geval enorm bedanken voor de leuke berichten. En ik zal hier uiteraard snel laten weten hoe de eerste ervaringen waren van de testgroep. Dat blijft natuurlijk het allerspannendst …!

16 april 2019
Onderzoek darmbacteriën
en de huid

Afgelopen zomer kreeg ik van Lorenzo van Nistelrooij, student Health Food Innovation Management aan de Universiteit Maastricht, een e-mailtje waar ik echt heel erg blij van werd! Hij had een theorie over de rol van de darmen bij het ontstaan van huidproblemen en zijn ideeën sloten echt exact aan bij mijn eigen gedachtes hierover. Even heel kort samengevat: door een disbalans of overgroei van bepaalde bacteriën in de darm, kan het lichaam zo ontregeld worden, dat er uiteindelijk huidproblemen als acne kunnen ontstaan.

Onderzoek

Na de eerste afspraak was het al snel duidelijk: hier moest verder onderzoek naar gedaan worden. Inmiddels zijn we in een superleuke en inspirerende samenwerking met de Universiteit Maastricht beland. Met hulp van Professor Koen Venema, die gespecialiseerd is in het microbioom van de darm en het onderzoek begeleidt, is de afgelopen maanden alles voor het onderzoek in gereedheid gebracht. Van het maken van een instructiefilmpje tot het samenstellen van de sample kit waarmee je je ontlasting op een makkelijke en hygiënische manier kunt verzamelen. Nu is het dan eindelijk zover, we kunnen met het onderzoek beginnen. Best spannend, want als het ons lukt om een relatie tussen de darmbewoners en huidklachten aan te tonen, kunnen we mensen met acne in de toekomst nog veel beter helpen. Bijvoorbeeld met voeding of probiotica. En dat is nodig, want het kan behoorlijk ellendig zijn als je acne hebt! Voor ons is het nu vooral belangrijk dat we voldoende proefpersonen vinden.

Wie zoeken we?

We zijn op zoek naar mensen met acne, maar ook naar mensen zonder klachten. We willen namelijk de microbiota van de darm van mensen met acne  kunnen vergelijken met dat van mensen zonder huidproblemen. Buiten het feit dat je ons helpt, zit er ook nog wel wat leuks aan deelname vast. Je krijgt namelijk een mooie analyse opgestuurd van jouw eigen darmmicrobioom (en dat is best een kostbaar onderzoek) en je mag daarbij ook nog een huidproduct van mij uitzoeken. Je hoeft voor dit onderzoek trouwens niet naar ons toe te komen, het kan gewoon vanuit je eigen huis.

Ben je nieuwsgierig geworden? Dit filmpje legt je in grote lijnen uit wat het onderzoek precies inhoudt:

Hier lees je nog veel meer over de opzet van onderzoek.
Hier kun je je aanmelden.

Wist je dat ik een paar jaar geleden samen met Wageningen University onderzoek heb gedaan naar het effect van probiotica bij huidaandoeningen?

8 april 2019
Er komt een
nieuw product aan!

Wie mijn Instagramfeed in de gaten houdt, heeft al gezien dat er een nieuw product aan komt! Ik kan nog niet alles verklappen, maar het is een product speciaal voor de huid met acne- en rosaceaklachten en het werkt ook tegen pigmentvlekken. Vast een tipje van de sluier: een van de hoofdingrediënten wordt ook vaak door dermatologen voorgeschreven.

Helaas zitten die producten van de apotheek bomvol uitdrogende en irriterende ingrediënten zoals alcohol en propylene glycol, dus dat moest even helemaal anders. Ook heb ik aan mijn nieuwe product andere antibacteriële, kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten toegevoegd. En dat heeft een reden, want een ontstoken huid is nu eenmaal een hoofdkenmerk van acne en rosacea. Het was een enorme puzzel en ik ben er bijna drie jaar mee bezig geweest, maar alle onderzoeken zijn afgerond en de verpakkingen zijn vorige maand goedgekeurd en besteld. De levertijd is alleen zes maanden, pfff … In die tijd zou ik het product graag al willen laten gebruiken door een select groepje mensen. Zou jij het leuk vinden dit de komende twee maanden als allereerste uit te proberen? Aanmelden kan nog tot 19 april. En uiterlijk die dag  krijg je dan ook bericht of je bent geselecteerd of niet.

39 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Veerle november 3, 2020 (19:36)

    Hoi Jetske,

    Bedankt om mij te wijzen op het mogelijke verkleuren van de haren!
    Hier had ik nog helemaal niet aan gedacht.
    Ik ga erover opzoeken!

    Het bracht ook nog een vraag bij me op: Denk je dat de antioxidanten in de thee, door het ‘vangen’ van vrije radicalen het krijgen van grijze haren kunnen uitstellen?
    Of is dat weer een heel ander proces en is het onwaarschijnlijk dat de thee daar invloed op heeft?

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee november 9, 2020 (10:30)

      Hoi Veerle,

      Nee, dat verwacht ik (helaas) niet.

  • Veerle september 1, 2020 (22:08)

    Hoi Jetske,

    In verband met haarverzorging kreeg ik de tip na het wassen en afspoelen, nog eens “na te spoelen” met witte thee, en de thee niet af te spoelen met water. Dit zou vanwege de antioxidanten goed zijn voor hoofdhuid en haren.
    Op zich zou ik dit graag eens proberen, maar ik vroeg mij af, is het een baat het niet, schaadt het niet verhaal? Of kan het wel schadelijk zijn?
    Ik denk dan met name aan de antioxidanten in de thee. Gaan ze na verloop van tijd oxideren en zo juist schade veroorzaken?
    Ik weet niet of het met alle antioxidanten zo werkt, maar van meen mij te herinneren dat sommige antioxidanten in oxidanten kunnen veranderen na aanraking met lucht bijvoorbeeld.
    Is dat een risico met de witte thee, of werkt het zo niet?

    Ik weet niet of dit iets ter zake doet, maar ik heb het geluk dat mijn haren niet snel vet worden, ik was ze dus niet zo vaak. Normaal twee keer per week. Soms ook maar één keer.

    Groetjes,
    Veerle

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee oktober 6, 2020 (07:19)

      Hoi Veerle,

      Ik denk niet zo snel dat dit schadelijk is wanneer je verse thee gebruikt. Anti-oxidanten ‘vangen’ vrije radicalen op, daarna zijn ze als het waren ‘verzadigd’ en kunnen geen vrije radicalen meer afvangen.
      Misschien wel goed om te beseffen dat sommige thee het haar kan verkleuren. Van kamille thee is het bijvoorbeeld bekend dat het haar wat kan bleken. Misschien goed om uit te zoeken of dat niet gebeurt met de thee die jij hiervoor wilt gebruiken.

  • Janny augustus 28, 2020 (08:28)

    Hallo,

    Ik heb recent een allergietest laten doen in het ziekenhuis, omdat ik iedere keer bij het haarverven bij de kapper erg last krijg van jeuk en naderhand veel schilfers (bultjes) op hoofdhuid.
    Ook krijg ik jeuk en uitslag van bepaalde producten zoals bijv. zelfbruiner.
    Ik heb 2 jaar geleden voor het eerst een zelfbruiner geprobeerd (Bondi Sands Liquid Gold), dat ging toen goed, maar toen ik vorig jaar een nieuwe had gekocht kreeg ik iedere keer na gebruik erge jeuk en wat uitslag, dus ben ermee gestopt.
    (Dit jaar heb ik een andere zelfbruiner gekocht; van Vita Liberata en daar heb ik (nog) geen problemen mee gehad).

    Doordat de kappers gesloten waren vanwege het coronavirus heb ik een paar keer zelf m’n haren geverfd met Tints of Nature en Naturtint, hierin zitten minder stoffen waar je allergisch op kunt reageren.
    Dit ging tot nu toe goed, had gelukkig geen schilfers!
    Alleen de kleur (ook na 2 verschillende kleuren mengen) was ik niet zo tevreden over + dat ik het wel fijn vind om het bij de kapper te laten bijwerken (vond het nog wel een gedoe thuis.. ☺️)

    Uit de allergietest is gekomen dat ik alleen allergisch ben voor nikkel.

    De dermatoloog in het ziekenhuis heeft mij een recept voor geschreven voor Betamethason OPL Cutaan.
    Dit kan ik gebruiken als ik mijn haar heb laten verven, maar na wat ik hierover heb gelezen wil ik dat liever niet gebruiken.
    (Als je ongeveer om de 6-8 weken je uitgroei laat bijwerken (beginnend grijs) zie ik het niet zo zitten om elke keer dat spul te smeren, maar al die schilfers (ongeveer 2 weken) is ook geen gezicht (laat staan de jeuk)).

    Op zich is het goed nieuws natuurlijk dat ik verder blijkbaar nergens allergisch voor ben, maar hoe kan het dan dat mijn huid zo sterk reageert op bepaalde andere producten, zoals haarverf en zelfbruiner?
    En wat zou ik daar evt. aan kunnen doen?
    Ik hoop dat dr. Jetske daar een antwoord op heeft en/of iemand anders die dit leest er evt. zelf ervaring mee heeft.
    Bij voorbaat heel veel dank!!

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee september 11, 2020 (11:16)

      Hoi Janny,

      Wat vervelend dat je een reactie krijgt na het verven van je haar bij de kapper. Wanneer het om een allergische reactie gaat kan het zo zijn dat je dit opbouwt. Wees daarom wel voorzichtig als je besluit het verven toch voort te zetten bij de kapper. Met een allergietest wordt er een groep ingrediënten getest die vaak de boosdoener zijn, bekende allergenen noemen we dit. Helaas is het niet uitgesloten dat je op alle andere ingrediënten die er bestaan niet reageert. Hierdoor kan het een lastige zoektocht zijn naar ingrediënten waar jij niet tegen kunt. Mijn advies is daarom altijd goed te blijven kijken naar de reactie van je huid. Indien het niet goed aanvoelt en er een reactie ontstaat kun je het maar beter vermijden.

  • Do juli 9, 2020 (10:15)

    Hallo Jetske,

    Wat vindt u van de CC cream van IT cosmetics?

    ACTIVE INGREDIENTS: TITANIUM DIOXIDE 9.0% ZINC OXIDE 6.3% INACTIVE INGREDIENTS: WATER, SNAIL SECRETION FILTRATE, PHENYL TRIMETHICONE, DIMETHICONE, BUTYLENE GLYCOL, BUTYLENE GLYCOL DICAPRYLATE/DICAPRATE, ORBIGNYA OLEIFERA SEED OIL, BUTYLOCTYL SALICYLATE, CETYL PEG/PPG-10/1 DIMETHICONE, CYCLOPENTASILOXANE, CYCLOHEXASILOXANE, MAGNESIUM SULFATE, POLYGLYCERYL-4 ISOSTEARATE, DIMETHICONE/VINYL DIMETHICONE CROSSPOLYMER, ALUMINUM HYDROXIDE, HEXYL LAURATE, STEARIC ACID, CALCIUM STEARATE, CAPRYLYL GLYCOL, TRIETHOXYCAPRYLYLSILANE, ETHYLHEXYLGLYCERIN, CITRUS MEDICA LIMONUM (LEMON) PEEL OIL, TOCOPHERYL ACETATE, SORBITAN ISOSTEARATE, PHENOXYETHANOL, CITRUS AURANTIUM BERGAMIA (BERGAMOT) FRUIT OIL, 1,2-HEXANEDIOL, DISODIUM EDTA, CITRUS AURANTIUM DULCIS (ORANGE) PEEL OIL, CITRUS AURANTIFOLIA (LIME) OIL, VITIS VINIFERA (GRAPE) SEED OIL, PUNICA GRANATUM SEED OIL, PINUS SYLVESTRIS LEAF OIL, PERSEA GRATISSIMA (AVOCADO) OIL, NIACINAMIDE, CITRUS GRANDIS (GRAPEFRUIT) PEEL OIL, CHOLESTEROL, ANTHEMIS NOBILIS FLOWER WATER, LACTOBACILLUS/HONEYSUCKLE FLOWER/LICORICE ROOT/MORUS ALBA ROOT/PUERARIA LOBATA ROOT/SCHIZANDRA CHINENSIS FRUIT/SCUTELLARIA BAICALENSIS ROOT/SOPHORA JAPONICA FLOWER EXTRACT FERMENT FILTRATE, PERFLUOROHEXANE, OLEA EUROPAEA (OLIVE) LEAF EXTRACT, GLYCERIN, EUCALYPTUS GLOBULUS LEAF OIL, CAMELLIA SINENSIS LEAF EXTRACT, CHRYSANTHEMUM INDICUM FLOWER EXTRACT, PUERARIA LOBATA ROOT EXTRACT, PERFLUORODECALIN, MORUS ALBA FRUIT EXTRACT, MAGNOLIA KOBUS BARK EXTRACT, GLYCINE SOJA (SOYBEAN) SPROUT EXTRACT, DIOSPYROS KAKI LEAF EXTRACT, CINNAMOMUM CASSIA BARK EXTRACT, ARTEMISIA PRINCEPS LEAF EXTRACT, PENTAFLUOROPROPANE, CURCUMA LONGA (TURMERIC) ROOT EXTRACT, STEARETH-20, HYDROLYZED HYALURONIC ACID, COLLOIDAL OATMEAL, HYDROLYZED SILK, CITRIC ACID, SODIUM BENZOATE, POTASSIUM SORBATE, ALOE BARBADENSIS LEAF EXTRACT, N-HYDROXYSUCCINIMIDE, HYDROLYZED COLLAGEN, CAPRYLHYDROXAMIC ACID, TOCOPHEROL, THIAMINE HCL, RIBOFLAVIN, RETINYL PALMITATE, PANTOTHENIC ACID, PALMITOYL OLIGOPEPTIDE, NIACIN, FOLIC ACID, CHRYSIN, CARNITINE HCL, BIOTIN, ASCORBIC ACID, PALMITOYL TETRAPEPTIDE-7, CHLORHEXIDINE DIGLUCONATE. MAY CONTAIN: IRON OXIDES (CI 77492, CI 77491, CI 77499).

    Met vriendelijke groet,
    Do

  • P. juni 28, 2020 (08:26)

    Dag Jetske,

    Ik heb bijna 2 jaar geleden de gesprongen haarvaatjes op mijn onderbenen laten wegspuiten.

    Helaas is deze behandeling mislukt. Ik heb meer gesprongen haarvaatjes en in mijn kuiten heb ik zelfs last van blauw paarse plekken en dikkere blauwe aders. Ben bang dat deze aders uiteindelijk spataders zullen worden.

    Zou het kunnen door de op maat gemaakte compressiekousen (in pantyvorm) die ik heb moeten dragen? Ik kan me namelijk herinneren dat ze de eerste nachten zo strak rond mijn kuiten zaten dat ik er echt licht in m’n hoofd van werd.

    Mijn onderbenen waren altijd al een grote onzekerheid en na de behandeling helaas nog meer. Zijn er andere opties om ze te laten behandelen?

    Groetjes P.

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee juli 20, 2020 (09:31)

      Hoi,

      Wat je zou kunnen laten doen is een duplex onderzoek, hiermee kan worden bekeken hoe diepere vaten in je benen functioneren. Mogelijk zijn er onderliggende spataderen, waardoor er geen verbetering te zien is van de behandeling. Voor spataderen zijn diverse behandelingen mogelijk, het is voor mij lastig om zo te zeggen welke behandeling geschikt is. Heb je al contact opgenomen met de behandelaar die de kousen heeft aangemeten?

  • Daan juni 18, 2020 (15:21)

    Beste Jetske,

    Ik gebruik eigenlijk altijd zonnebrandcrème en ik ben erg bewust van het veilig zonnen.

    Afgelopen weekend ging het toch even mis. Paar uurtjes gevoetbald zonder shirt en helemaal mijn zonnebrand vergeten + de tijd, resultaat : rode schouders en gezicht. Geen blaren of vervelling alleen knalrood.

    Dit soort incidenten gebeuren dan ook niet regelmatig maar wel eens een enkele keer door mijn eigen domheid (Laten we zeggen 1 x / 1x per 2 jaar) het gaat dan enkel om roodheid, ik heb nog nooit een verbranding gehad met vervellingen of blaren.

    Ik lees dan ook veel over huidkanker en kan daardoor dagenlang met een verbranding als deze in mijn maag zitten. Zo erg dat ik bijna de hele dag dan nergens anders over na kan denken.

    Ik ben er van bewust dat elke verbranding een teveel is en doe er dan ook alles aan deze in de toekomst te voorkomen, echter ben ik zo bang voor huidkanker dat ik een ware angst creëer voor de zon. Zijn mijn zorgen terecht of is het niet nodig hier dagen wakker van te liggen?

    Met vriendelijke groeten,
    Daan

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee juli 17, 2020 (14:17)

      Hoi Daan,
      Ik las dat je vragen inmiddels zijn beantwoord via de mail. Mocht je nog ergens mee zitten, laat het gerust weten 🙂

      • Daan augustus 4, 2020 (22:03)

        Dag Jetske,

        Ik zit nog steeds erg met dit probleem. Ik ben echt heel bang om huidkanker te krijgen in de toekomst met mijn lichte huid. Zo erg dat dit mijn dagelijkse leven op dit moment zelfs beïnvloed.

        • author-avatar
          dr. Jetske Ultee augustus 13, 2020 (14:26)

          Hoi Daan,

          Wat vervelend zeg, bel gerust een keer naar de huiddeskundige op de klantenservice 010 – 43 63 276. Zij staan voor je klaar met advies over het smeren met zonnebrandcreme.

  • Sara juni 3, 2020 (18:38)

    Hoi Jetske,

    Ik vraag me af waarom ik op mijn onderbenen vooral dikke en donkere haren krijg als ik het scheer dan de rest van mijn benen? Op sommige plekken groeien er ook 2 haren naast elkaar.

    Groetjes Sara

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee juni 22, 2020 (10:50)

      Hoi Sara,

      Onderzoek laat zien dat de haren die terugkomen na het scheren niet dikker, donkerder of stugger zijn. Het kan wel zo lijken, want het uiteinde van een haartje is vaak dunner dan de aanzet. Voor de scheerbeurt zullen haartjes er dus fijner uitzien dan de stoppeltjes die ervoor terugkomen.

  • P juni 1, 2020 (15:19)

    Hoi Jetske,
    Wat vind je van het artikel van de consumentenbond waar zonnebrandcreme’s zijn getest? Uncover komt op zich goed uit de bus, maar de consumentenbond vind bepaalde ingrediënten wel mogelijk slecht voor het milieu. Als je dan vervolgens kijkt wie het artikel geschreven heeft; Lauri ten Grotenhuis staat er. Oke, dat zal dan wel een wetenschapper zijn zou je denken, met tientallen jaren ervaring in het doen van onderzoek om zo’n artikel over de veiligheid en impact op milieu te kunnen schrijven, maar nee, ze heeft een opleiding in product design. Tja ik vraag me dan af, wat weet je dan van het lezen van wetenschappelijke artikelen en de beoordeling op veiligheid en het effect op het milieu. Het lijkt mij dat de onderzoeken die we nu hebben nog echt lang niet voldoende zijn om het zekerheid te zeggen of bepaalde ingrediënten in werkelijkheid echt een significant effect hebben op koraalriffen, macrafauna ed. Oxybenzone en Octinoxate staan overigens in het “gele lijstje”, niet eens in hun “rode lijstje”.
    Het is echt niet te geloven hoeveel blogs er de laatste tijd verschijnen, waar alles wat “chemisch” is vermeden moet worden, alleen “natuurlijk” en minerale filters zijn goed, alleen non-toxic producten. Dat gaat toch gewoon niet de goede kant op, als consumenten totaal niet meer begrijpen wat bewezen is in onderzoek en wat niet. Wellicht kan je een aantal blogs hierover maken, die je samen schrijft met een aantal andere experts (Diana Slijkerman mss bv), net zoals theecowell dat doet .

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee juni 11, 2020 (14:12)

      Dag Peter, bedankt voor je bericht. Ik begrijp je vragen, en ik ben het met je eens dat er helaas nog veel onduidelijk is (en wordt gemaakt) over dit onderwerp. Het toeval wil dat ik binnenkort weer met een nieuwe blog kom hierover 🙂

      • Peter juni 12, 2020 (15:34)

        Zou heel fijn zijn om meer over deze onderwerpen te lezen.

  • Katrien april 5, 2020 (19:33)

    Hoi Jetske,

    Dankjewel voor je antwoord.
    Ik keek erg uit naar het Azelaic Acid Serum, want ik dacht dat dat wel eens nét wat ik nodig had kon zijn. Helaas waren de resultaten niet goed.
    De eerste week merkte ik weining, maar van in de tweede week begon mijn huid nog onrustiger te worden. En dit bleef maar verergeren.
    Na een maand gebruik zag mijn huid er redelijk verschrikkelijk uit, vol jeukende uitslag. Ook mijn huid zelf voelde slecht, had een schrijnend, jeukerig, heel erg onaangenaam gevoel. Ik heb nog twee weken volgehouden, maar het werd erger en erger. Net of de gistovergroei juist enorm was toegenomen. Heel vreemd.
    Ik heb het Azelaic Acid deze herfst gebruikt, begin december (na anderhalve maand gebruik) ben ik ermee gestopt.
    Na het stoppen begon mijn huid terug te kalmeren, maar bleef duidelijk onrustiger en met meer onzuiverheden (jeukerige uitslag; waarschijnlijk veroorzaakt door de gistovergroei) dan daarvoor. Daarom ben ik ook met de Moisturizer gestopt.
    Hierna werd mijn huid terug beter.
    Ik heb nog enkele pigmentlittekentjes van de uitslag, maar volgens mij zijn de laatste nu ook aan het wegtrekken.
    Mijn huid blijft echter gevoelig (dit was ze al voor ik met Azelaic Acid begon, dus dat is zeker geen bijwerking), en ik maak mij ook wat zorgen over alle schadelijke invloeden van buitenaf.
    Liefst zou ik een routine vinden die mijn huid zo goed mogelijk beschermd tegen deze schade.
    Met de lente komt de zon er ook nog eens bij, en insmeren met zonnecreme is ook gewoonweg niet doenbaar voor mijn huid (ik heb echt alle mogelijke filters/zonnecremes geprobeerd). Ik heb een zeer bleke huid, dus dat ik geen zonnecreme meer verdraag is op zich al behoorlijk problematisch. Helaas lijkt er niets aan te doen, het is ondertussen ook al bijna 10 jaar zo.

    Kortom, mijn huid heeft nogal wat te verduren, en producten vinden om de schade te beperken is niet makkelijk. Toch zit ik echt wel in met de gezondheid, en ook het uitzicht van mijn huid.
    Is er eventueel iets van huidverzorging dat je zelf kunt maken, zodat ik het zo goed mogelijk kan afstemmen?
    Ik heb de blog over vitamine C gelezen, en dat je ascorbic acid niet zou aanraden, over het algemeen.
    Is het ascorbic acid van Geek&Gorgeous hier een uitzondering op?
    En zo ja, zijn er dan indicatoren waar ik op zou kunnen letten i.v.m. het oxideren van het product (zoals kleur of geur)?

    Wellicht is het niet makkelijk hier advies over te geven. Het is me ondertussen wel duidelijk dat mijn huid(problemen) behoorlijk complex zijn. (Naast gistovergroei heb ik ook nog last van bv. eczeem, keratosis pilaris,…)
    Mijn vraag is vooral, wat jij mij als expert op het gebied van huidverzorging zou aanraden?
    Zijn er nog optie’s om mijn huid bescherming te bieden (zoals bv. vitamine C) zonder de bestaande huidproblemen te verergeren (dus met name de hulpstoffen die in cremes zitten te mijden; aangezien dit volgens de dermatoloog is wat de gistovergroei erger maakt)?
    Is er hierover nog advies dat je mij zou kunnen geven?

    Groetjes,
    Katrien

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee april 17, 2020 (14:58)

      Hoi Katrien,

      Wat jammer om te lezen dat het Azelaic Acid Serum voor jou geen succes is. Gelukkig voelt je huid nu weer beter aan.
      Heb je destijds wel contact opgenomen met de klantenservice? De huiddeskundige begeleiden je graag 🙂 Ook ben je van harte welkom in het Skin Care Centre in Rotterdam.
      Tijdens een huidanalyse worden er allerlei metingen gedaan met wetenschappelijke meetapparatuur. We kunnen bijvoorbeeld zien hoe het is met je huidbarierre en of er teveel gist aanwezig is.
      Voor nu wil ik je adviseren niet teveel nieuwe producten uit te testen (met actieve ingrediënten) maar je huid echt even de tijd geven om tot rust te komen.

      • Katrien juni 4, 2020 (19:48)

        Hoi Jetske,

        Bedankt voor je antwoord, en sorry voor mijn erg late reactie. Hectische tijden…
        Ik zou graag eens naar het Skin Care Centre komen, maar helaas is dat op het moment niet mogelijk voor me. Zodra het wel kan, lijkt het me inderdaad erg waardevol!

        In de voorbije maanden heb ik mijn huid tot rust laten komen.
        Op dit moment zou ik het er toch graag nog eens op wagen om enkele antioxidanten toe te voegen aan mijn huidverzorging.
        Ikzelf dacht, na er nog over gelezen te hebben, aan een combinatie van vitamine E en C, beiden 5%.
        Om de hulpstoffen te mijden zou ik de vitamines gewoon bij de apotheek willen halen en elke ochtend zelf een mengeling maken.
        In de apotheek hebben ze vitamine C (ascorbic acid) en vitamine E, zowel in poedervorm als opgelost in olie (de vitmaine E).

        Ik weet dat ascorbic acid heel onstabiel is, maar is dit nog een probleem als je elke dag zelf een verse oplossing maakt?
        Vitamine E zou ik eventueel kunnen oplossen in argan of jojoba olie dacht ik. Of is dat geen goed idee?

        Verder zou ik graag willen weten of je zou aanraden de vitamines VOOR of NA de Toner te gebruiken, of geldt iets anders voor vit. C dan voor vit. E?

        Is één van deze vitamines misschien niet goed te combineren met de stoffen in de Toner? (Ik meen mij te herinneren dat ascorbic acid ‘flushing’ kan veroorzaken in combinatie met bepaalde stoffen).

        En als laatste vraag: Zou je beide vitamines tegelijkertijd opstarten, of één voor één, en welke dan eerst?

        • author-avatar
          dr. Jetske Ultee juni 22, 2020 (12:11)

          Hoi Katrien,

          Je bent altijd van harte welkom in het Skin Care Centre. Het zelf maken van huidverzorging met actieve werkzame ingrediënten is niet zo eenvoudig en is daarom ook niet mijn advies (tenzij je een studie zoals cosmetisch chemicus hebt gedaan).
          Ingrediënten moeten bij een bepaalde temperatuur toegevoegd worden om goed op te lossen. Ook is de pH van het product belangrijk voor de werkzaamheid. En zo zijn er vele factoren die een belangrijke rol spelen om een veilig en werkzaam product te maken 🙂

          • Katrien juli 6, 2020 (16:12)

            Bedankt voor je antwoord Jetske!

            Ik hoopte dat zelf maken een oplossing kon zijn, maar zie nu in dat het een naïeve gedachte was 🙂

            Ken je misschien een serum (geen creme dus i.v.m. de slechte reactie van mijn huid op ‘vollere’ producten) dat ik zou kunnen proberen ter vervanging van de Moisturizer.
            Het liefst dus een product met 5% vitamine C en 5% vitamine E.
            Ik zou het dan samen met de Toner van Uncover gebruiken.
            Zou ik de Toner dan best VOOR of NA het serum gebruiken?

            Groetjes,
            Katrien

          • author-avatar
            dr. Jetske Ultee juli 20, 2020 (09:55)

            Hoi Katrien,

            Dat zou ik zo even niet weten. Mocht ik iets tegenkomen dan hoor je het 🙂

  • Sara maart 17, 2020 (14:03)

    In de zonnebrand creme van haar zit ook alcohol debat in. Ingrediënten op de site en verpakking kloppen niet.

  • Jennifer Kennet maart 15, 2020 (09:29)

    Hoi!

    Ik ben erg benieuwd naar uw mening over de producten van Dr Leenarts. Ik gebruik dagcrème en ik vind ze superfijn. Maar welke ingrediënten moet ik vermijden?
    Dr Leenarts Dag & Nachtcreme
    Aqua (water), Isosterearyl Isostearate (huidbeschermer), Caprylic/Capric Triglyceride (huidverzachtend), Ceteth-20 (textuur-verbeterend), Glycerin (moisturizer, huidverzachtend), Cocos Nucifera Oil (kokosolie, moisturizer), Niacinamide (vitamine B3, moisturizer/antioxidant), Butyrospermum Parkii Butter (sheabutter, moisturizer), Sorbitan Stearate (stabilisator), Glyceryl Stearate (huidbeschermer), PEG-100 Stearate (stabilisator), Carbomer (waterabsorbeerder), Caprylyl Glycol (huidverzorger, conserveermiddel), Triethyl Citrate (stabilisator), Tocopheryl Acetate (vitamine E, antioxidant), Potassium Hydroxide (stabilisator), Benzoic Acid (conserveermiddel)

    Dr Leenarts Dagcreme spf 25
    Aqua (water), C12-C15 alkyl benzoate (huidbeschermer, moisturizer), Ethylhexyl salicylate (UVB filter), Ceteth-20 (textuur-verbeterend), Ethylhexyl triazone (UVA/UVB filter), Glycerin (moisturizer, huidverzachtend), Bis-thylhexyloxyphenol ethoxyphenyl triazine (UVA/UVB filter), Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate (UVA filter), Dimethicone (huidbeschermer), Niacinamide (vitamine B3, moisturizer), Polymethyl Methacrylate (huidbeschermer, stabilisator), Butyrospermum Parkii Butter (sheabutter, moisturizer), Cocos Nucifera Stereate (kokosolie, moisturizer), Sorbitan Stearate, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate ( stabilisator), Carbomer (waterabsorbeerder), Caprylyl glycol (huidverzorger, conserveermiddel), Triethyl Citrate (stabilisator), Tocopherol Acetate (vitamine E, antioxidant), Potassium Hydroxide (stabilisator), Benzoic Acid (stabilisator), Tetrasodium glutamate diacetate (huidverzachter)

    Dr Leenarts zonnebrandcreme spf 30

    Aqua (water), C12-15 alkyl benzoate (huidbeschermer, moisturizer), Ethylhexyl Salicylate (UVB filter), Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine (UVA/UVB filter), Ceteth-20 (textuur-verbeterend), Debutyl Adipate (huidverbeteraar), Ethylhexyl triazone (UVA/UVB filter), Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate (UVA filter), Sorbitol (moisturizer), Polymethyl methacrylate (UV filter, stabilisator), Caprylyl glycol (huidverzorger, conserveermiddel), Dimethicone (huidbeschermer), Lecithin (emulgator, moisturizer), Sorbitan Stearate (synthetische wax, emulgator), Glyceryl stearate (moisturizer), PEG-100 stearate (stabilisator), Sodium benzoate (natuurlijk conserveermiddel), Carbomer (waterabsorbeerder), p-Anisic acid (p-anijszuur, conserveermiddel), Tocopherol (vitamine E, antioxidant), Helianthus annuus (zonnebloem) seed oil (huidverzorger, huidverzachter), Tetrasodium glutamate diacetate (huidverzachter)

    met vriendelijke groet.

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee maart 19, 2020 (13:15)

      Hoi Jennifer,

      Goed om te lezen dat je een fijne dagcrème hebt gevonden. De ingredientenlijst van de dag & nachtcrème ziet er prima uit. Mocht je gevoelig zijn voor pukkeltjes kun je kokosolie beter vermijden maar indien je daar geen aanleg of last van hebt is het geen probleem.

      Ook de dagcrème met spf 25 ziet er mild uit. Alle 4 de gekozen zonfilters zijn veilig in gebruik (Ethylhexyl salicylate, Ethylhexyl triazone, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine en Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate).

      In de zonnebrandcrème zitten dezelfde zonfilters als in de dagcrème met spf. Daarnaast zitten er een aantal milde basis ingrediënten in.

  • Katrien maart 14, 2020 (01:06)

    Nog vergeten: Uit jouw blog heb ik verstaan dat vitamine C snel kan oxideren.
    Is er een manier om te zien of het product nog vers is? Moet het een bepaalde kleur hebben/ of mag het juist een bepaalde kleur niet hebben of iets in die aard?

  • Katrien maart 14, 2020 (01:02)

    Hoi Jetske,

    Graag had ik je advies over het volgende:
    Ik ben (tijdelijk?) moeten stoppen met het gebruik van gezichtcreme, dit omdat ik erg veel last heb van gistovergroei en de cremes schijnen dat erger te maken. Ze zouden de gisten voeden. Sinds ik gestopt ben met alle creme gaat het stil aan een beetje beter met mijn huid. De Toner gebruik ik nog steeds.

    Nu zou ik toch graag nog wat extra antioxidanten gebruiken. Ik ben daarom beginnen zoeken en kwam een serum met vitamine C tegen (15%, van het merk Geek&Gorgeous). Graag zou ik dit serum eens uitproberen.

    Zijn er bepaalde dingen waar ik op moet letten?
    Kan het serum bijvoorbeeld samen met de Uncover Toner?
    En zou ik het serum best ’s ochtends of ’s avonds opdoen?

    Verder vroeg ik mij af of er nog een product/producten zijn die je zou kunnen aanbevelen zodat ik antioxidanten kan blijven gebruiken, maar zonder dat deze in een creme zitten?

    Alvast heel erg bedankt voor je advies.

    Groetjes,
    Katrien

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee maart 19, 2020 (13:36)

      Hoi Katrien,

      Wanneer je last hebt van een overgroei van gist op je huid adviseer ik mijn Azelaic Acid Serum eens te proberen. Hierin zit het ingredient piroctone olamine wat onder meer gistdodend werkt. Er zit ook magnolia officinalis bark extract in wat een antioxidantwerking heeft. Wist je dat er in de Toner ook een antioxidant zit? Hier zit niacinamide in, ook wel bekend als vitamine B3.
      Het is geen probleem om verschillende merken met elkaar te combineren, belangrijk is dat de ingrediënten mild zijn. In deze blog kun je meer lezen over het kiezen van vitamine C en waar je rekening mee kunt houden: https://www.dr-jetskeultee.nl/vitamine-c/

  • Sara februari 22, 2020 (16:24)

    Ook zou ik graag willen weten wat u vindt van de hema sensitive serum

    AQUA, ISOHEXADECANE, GOSSYPIUM HERBACEUM SEED OIL, BUTYLENE GLYCOL, GLYCERIN, GLYCERYL STEARATE CITRATE, DICAPRYLYL CARBONATE, BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER, CETEARYL ALCOHOL, SACCHARIDE ISOMERATE, PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL, PENTYLENE GLYCOL, HYDROXYPHENYL PROPAMIDOBENZOIC ACID, SALVIA MILTIORRHIZA ROOT EXTRACT, HYDROXYACETOPHENONE, XANTHAN GUM, CAPRYLYL GLYCOL, 1,2-HEXANEDIOL, LECITHIN, SODIUM HYDROXIDE, HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL, ASCORBYL PALMITATE, CITRIC ACID, SODIUM CITRATE, TOCOPHEROL.

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee februari 27, 2020 (13:23)

      Hoi Sara, je kunt het serum gerust eens proberen. Het kan je huid helpen het vocht vast te houden. Actieve werkzame stoffen kom ik helaas niet tegen.

  • Sara februari 22, 2020 (16:09)

    Hoi,

    Wat vindt u van de ingrediëntenlijst van de Hema dagcreme gevoelige huid met spf 15 erin. Met organic cotten seedoil en het zit niet in een pot.

    AQUA, ETHYLHEXYL SALICYLATE, GOSSYPLUM HERBACEUM SEED OIL, GLYCERIN, DIBUTYL ADIPATE, GLYCERYL STEARATE CITRATE, BUTYLENE GLYCOL, BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE, BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER, CETEARYL ALCOHOL, SACCHARIDE ISOMERATE, PHENYLBENZIMIDAZOLE SULFONIC ACID, VP/HEXADECENE COPOLYMER, SALVIA MILTIORRHIZA ROOT EXTRACT, HYDROXYPHENYL PROPAMIDOBENZOIC ACID, DIETHYLHEXYL BUTAMIDO TRIAZONE, ETHYLHEXYL TRIAZONE, PENTYLENE GLYCOL, HYDROXYACETOPHENONE, 1,2-HEXANEDIOL, CAPRYLYL GLYCOL, XANTHAN GUM, SODIUM HYDROXIDE, CARBOMER, TETRASODIUM GLUTAMATE DIACETATE, LECITHIN, HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL, ASCORBYL PALMITATE, CITRIC ACID, SODIUM CITRATE, TOCOPHEROL.

    Alvast bedankt

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee februari 27, 2020 (13:34)

      Hoi Sara, de zonnebrandcrème bevat o.a. de zonfilter avobenzone of wel Butyl Methoxydibenzoylmethane. Deze filter is heel instabiel en geeft ook best een hoge kans op een allergische huidreactie. Heb je al eens mijn productadvies zonnebrandcrèmes gezien? https://www.dr-jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-zonnebrandcreme/

  • Katrien november 27, 2019 (00:14)

    Beste Jetske,

    Het liefste gebruik ik de Bodycream van Uncover. Een heel goed product, met een fijne textuur.
    Helaas heb ik niet altijd die mogelijkheid. Soms gebruik ik een bodyproduct dat maar weinig ‘goede stoffen’ zoals bijvoorbeeld antioxidanten bevat.
    Om dit te compenseren gebruik ik het samen met de Toner van Uncover: ik doe wat bodyproduct en wat toner in mijn hand, en meng dat een beetje voor ik het aanbreng. Nu ben ik me gaan afvragen of dit een goede manier van aanbrengen is?
    Zou ik beter eerst netjes de Toner gebruiken en daarover dan het bodyproduct, zoals je het met de Toner en de Moisturizer in je gezicht doet?
    Of kan het geen kwaad het bodyproduct en de Toner al even te mengen in de hand, het is namelijk iets minder tijdrovend, maar als het geen goede manier is…

    Groetjes,
    Katrien

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee november 29, 2019 (09:32)

      Hoi Katrien,
      Wat fijn dat je mijn Body Cream graag gebruikt 🙂 Je kunt de Toner beter niet mengen met een bodyproduct.
      Beter is om eerst de Toner aan te brengen en hierna het bodyproduct.

  • Peter oktober 23, 2019 (18:06)

    Is de Clinique bronzer een goed product om tijdelijk wat kleur te krijgen in je gezicht, het bevat wel synthetische kleurstoffen namelijk? Ik zoek iets wat geen poeder is, want dat vind ik te uitdrogend.

    Aqua, Butylene Glycol, Tromethamine, Carbomer, Caprylyl Glycol, Polysorbate 80, Disodium EDTA, Phenoxyethanol, Potassium Sorbate, Yellow 5, Red 33, Blue 1.

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee oktober 28, 2019 (09:23)

      Hoi Peter,

      Je kunt dit product gerust eens uitproberen.

      • Peter november 4, 2019 (19:53)

        Waarom zijn de synthetische kleurstoffen hierin geen probleem? In de blog te vermijden ingrediënten heb je wel eens gezegd dat je die moet vermijden. Paula’s Choice vindt dit product van Clinique ook prima. Of gaat het om andere synthetische kleurstoffen die je moet vermijden?

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!