• immuun voor product

Kan je huid immuun worden voor een product?

Op een dag lijkt het alsof je favoriete producten ineens niet meer goed werken. Het voelt niet meer fijn, je huid reageert anders. Hoe kan dat? Kun je zomaar immuun worden voor producten?

Allergisch of immuun?

Dat mensen ineens allergisch kunnen reageren op een product dat ze al jaren gebruiken, komt zeker geregeld voor. Maar dat je huid immuun wordt; dat een product zomaar niks meer doet voor je huid, dat kan eigenlijk niet. Tenzij natuurlijk je huidconditie verandert.

Huid kan gaan wennen aan product

Hoewel je niet immuun kan worden voor huidverzorging, kan je huid in zekere mate wennen aan ingrediënten. Daarom schrijven huisartsen en dermatologen ook altijd eerst lage doseringen voor. Bijvoorbeeld bij crèmes met vitamine A-zuur; dit moeten pati‘nten rustig opbouwen. Wanneer de huid gewend is, kan de dosering omhoog. Een waarschuwing is hierbij wel op zijn plaats; een hogere concentratie van een ingredi‘nt is niet altijd beter. Uit onderzoek weten we bijvoorbeeld dat een te hoge concentratie vitamine A-zuur de huid meer kwaad dan goed doet. En veel belangrijker nog dan de concentratie is of een product goed geformuleerd is.

Roodheid geen maat voor werkzaamheid

Voorop gesteld: een rode huid is niet iets is dat je wilt bereiken met huidverzorging. Maar er zijn inderdaad ingrediënten waarop de huid in het begin zichtbaar reageert. Vitamine A bijvoorbeeld, maar ook vitamine C en glycolzuur. Huidverzorging met deze ingrediënten moet je rustig opbouwen. Anders zit je zo met een rode, schilferige huid. Dat je huid na een enkele weken gebruik, niet meer rood wordt, betekent niet dat een product niet meer werkt. In het geval van glycolzuur bijvoorbeeld wordt de huidbarrire verbeterd. Wat dus ook betekent dat cosmetische ingrediënten meer moeite zullen hebben om hierlangs te komen dan ervoor.

Leeftijd speelt een rol bij effectiviteit, net als lucht

Met het ouder worden zal je lichaam minder snel reageren op collageen bevorderende stoffen zoals glycolzuur. Daar kun je niets aan doen. Verder kunnen doodgewone “uitwendige’ omstandigheden de werkzaamheid van een product beïnvloeden. Lucht en licht bijvoorbeeld. Vitamine C is een ingrediënt dat bij blootstelling aan de lucht steeds een beetje van haar werkzaamheid verliest.

Wanneer je wél van huidverzorging moet wisselen

Huidverzorging die altijd goed heeft gewerkt, hoeft kortom niet ineens zomaar de prullenbak in. Toch kan het wel goed zijn om je producten tijdelijk aan te passen. Met de verandering van de seizoenen bijvoorbeeld. In de zomer kun je je milk-reiniger verruilen voor een gel-reiniger en je volle moisturizer voor een wéluchtigere crème naast natuurlijk extra zonbescherming.

Groetjes, Jetske

(Onderzoeksarts in cosmetische dermatologie)

Lees ook:
Verslaafd aan je lippenbalsem?
Moet je huid wennen aan een product?
Vitamine A
Glycolzuur
Vitamine C

Gerelateerde Berichten

5 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Maris mei 13, 2016 (16:26)

  Haha, ja die foundation die wil ook iedereen wel geloof ik ! Heb je de juiste verpakking ervoor al gevonden ?

 • Maris mei 6, 2016 (10:21)

  Hallo Jetske, fijn artikel weer ! Ik begrijp dat je je huid gewoon per dag/ per seizoen moet bekijken en aan de hand daarvan bepalen wat je huid nodig heeft. Ik weet dat je niet voor het gebruik van serums bent, maar ik zou me zo kunnen voorstellen dat mensen naast je Uncover moisturizer soms ook nog wat extra vitamine C willen gebruiken, of in de winter de moisturizer wat meer “body” willen geven. Dus ik hoop, voor in de toekomst, nog eens zulke producten te zien van Uncover. Zodat je nog meer en beter naar je huid kan luisteren !

  • author-avatar
   Jetske mei 13, 2016 (15:15)

   Beste Maris,

   Wat fijn dat je zo meedenkt. Eerst maar even de foundation op de markt brengen 😉

   Groetjes Jetske

 • Nisrin mei 5, 2016 (14:36)

  Fijn dit artikel had ik net nodig.

  Al een tijdje gebruik ik de differin gel. Hierbij kreeg ik in het begin niet echt last van een rode huid of schilfers (dit heb ik van nature al). Op zich zijn de puistjes wel iets verminderd maar ik zie niet echt veel effect. Ik heb dit middel al ongeveer 1 jaar gebruikt het lijkt alsof mijn huid er immuun van is geworden. Is het verstandig om iets anders te proberen?

  • author-avatar
   Jetske mei 13, 2016 (15:00)

   Beste Nisrin,

   Als je merkt dat je puistjes niet verminderen, zou je in overleg met de (huis)arts iets anders kunnen proberen.
   Het is lastig om te zeggen wat goed zal werken, ook omdat ik je huid niet gezien heb. Maar benzoylperoxide of vitamine A zuur zijn ook effectief in het verminderen van acne.
   Verder is milde huidverzorging erg belangrijk. Je vindt er alles over in de volgende blog: http://jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770

   Groetjes Jetske

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!