Wat doen kleimaskers voor de huid

Ik ben gek op state-of-the-art-cosmetica met innovatieve ingrediënten in mooie hightech airless verpakkingen. Maar toch heb ik ook een zwak voor natuurlijke stoffen die al eeuwenlang gebruikt worden. Simpel en puur. Zo’n eeuwenoud ingrediënt uit de natuur is klei.

Eeuwenoude trend

Je kunt het in een duur tubetje terugvinden in de parfumerie, maar de oude Egyptenaren Grieken en Romeinen wisten al dat een modderbad of kleimasker niet veel hoeft te kosten. Zij gebruikten het voor het genezen van wonden en het stoppen van bloedingen. Zelfs Hippocrates was al fan van de ‘bovennatuurlijke werking’ van de grond van onder meer het Griekse eiland Samos. Ook in de rest van Europa wordt al heel lang gebruik gemaakt van klei. In de gouden eeuw kon je je in thermen in Frankrijk, Italië en Duitsland al laten insmeren met een dikke laag klei. En tegenwoordig kun je naar bestemmingen als IJsland vliegen om in een geothermische bron met een exotische naam als Blue Lagoon rond te dobberen.

Wat doet klei eigenlijk voor de huid?

Er is heel veel geschreven over de gunstige effecten van klei op de huid, maar een ding is zeker, klei is in staat om bacteriën en schimmels te doden. Verder kan klei ook  overtollige olie/talg opnemen. Dit maakt een kleimasker heel effectief bij de wat vettere huid met acne. Een klei kan de huid daarmee uitstekend reinigen. Zo worden de volgende stappen in je huidroutine beter opgenomen. Maar een kleimasker is niet alleen geschikt voor de vette huid. Als je de juiste klei kiest, kan dit masker ook voor de normale of wat drogere huid een mooie detox zijn. En dat is nog niet alles, er zijn namelijk aanwijzingen in de literatuur te vinden dat sommige stofjes in bijvoorbeeld kaolinklei je huid mogelijk soepel en gehydrateerd houden.

Ook zijn er wel studies die suggereren dat kleimineralen de aanmaak van collageen kunnen stimuleren en kunnen helpen tegen fijne lijntjes en pigmentvlekken.

Welke klei moet je eigenlijk gebruiken?

Er bestaan heel veel verschillende soorten klei, in allerlei mooie kleuren. Welke moet je nu gebruiken voor je huid?

Kaolin en bentoniet zijn waarschijnlijk de meest bekende soorten klei. Bentoniet is samengesteld uit vulkanische as en is in principe grijs tot crèmig van kleur. Bentoniet wordt beschouwd als de koning van de absorptie. Niet alleen van vocht, maar ook van talg. Juist deze klei wordt dan ook ingezet bij (producten voor) een vettige huid of een huid met acneklachten. Je moet er dus ook een beetje mee uitkijken want deze klei kan je huid uitdrogen.

Bentoniet, ook wel natriumklei genoemd, bestaat overigens voor tweederde uit montmorrilloniet. Je zult deze naam  – genoemd naar de Franse vindplaats Montmorillon – dan ook vaak tegenkomen in ingrediëntenlijsten; bijvoorbeeld bij groene kleiproducten (French green clay). En wist je trouwens dat talk ook een kleimineraal is uit hetzelfde rijtje?

Groene kleipoeders danken hun kleur aan het gehalte van ijzeroxides en plantenmateriaal. Aan groene klei worden vaak ontstekingsremmende eigenschappen toegeschreven. In een Frans onderzoek werd bijvoorbeeld ooit gevonden dat groene kleipoeder heel goed infecties aan de navelstrengstomp kan voorkomen.

Kaolin (ook wel Chinese klei  genoemd) is vooral bekend als witte klei, hoewel de soort ook in allerlei kleurtjes te vinden is. Door de samenstelling van de mineralen en andere (minder sterk absorberende) werking wordt kaolin eerder geadviseerd bij de meer gevoelige huid.

Heel populair is vervolgens nog de beige-rozige Ghassoul klei uit Marokko. Deze milde kleisoort uit het Atlasgebergte, die je ook wel tegenkomt onder de naam Rassoul, wordt al eeuwen voor haar- en gezicht gebruikt. Ook Ghassoul wordt bejubeld om de reinigende en ontstekingsremmende eigenschappen. Ik heb helaas geen specifieke, wetenschappelijke studies gevonden over gezichtsmaskers van deze kleisoort, die zich juist weer kenmerkt door hoge concentraties silicium en magnesium. Maar van magnesium(baden) weten we bijvoorbeeld  wel dat dat het de huid kan kalmeren en versterken.
Voor alle modderbaden en kleisoorten geldt in het algemeen natuurlijk dat ze gebruikt worden vanwege hun mineralensamenstelling.

Wil je zelf aan de slag?

Kleisoorten, van talk tot kaolin, worden vanwege de absorberende en bindende eigenschappen in heel wat cosmeticaproducten verwerkt. Van tandpasta’s en powders tot zonnebrandproducten. Ben je op zoek naar een kleimasker, dan is het aanbod ook enorm. Omdat in heel veel potjes en tubes met kant-en-klare kleimaskers toch altijd weer toevoegingen of parfumstoffen worden gebruikt die de huid kunnen irriteren, gaat mijn voorkeur uit naar zuivere kleipoeders.

Het toevoegen van water vlak voor gebruik geeft letterlijk de benodigde lading aan de mineralen in de klei. Deze negatieve lading zorgt ervoor dat de kleideeltjes hun werk kunnen doen op de huid, zoals toxines en talg binden. Gebruik daarom liever ook geen metalen mengkommen, maar plastic of keramiek. Of meng de klei gewoon op je hand.

Laat kleimaskers trouwens ook nooit te lang op je gezicht zitten. Eigenlijk kun je het product het beste verwijderen voordat het helemaal hard is opgedroogd.  Zo voorkom je dat je huid na afloop trekkerig aanvoelt of beschadigt.  Gebruik daarom sowieso ruim water bij het verwijderen van het masker. Nog beter is het aanmengen van de klei met een plantaardige olie in plaats van water, dan zal het masker helemaal niet (snel) hard worden.

Als je veel onzuiverheden hebt op je lichaam (bijvoorbeeld puistjes op je rug) kun je ook wat kleipoeder in je badwater doen om je huid even lekker schoon te maken. En wist je dat kleipoeder (ook wel terug te vinden als leempoeder) ook heel goed werkt tegen luieruitslag? Gewoon een beetje zuivere kleipoeder aanlengen met een beetje jojoba-olie…

Groetjes Jetske

 

PS

Wie eens lekker ‘diep in de modder en klei wil duiken’, kan er veel over lezen in deze uitgebreide review over medische toepassingen door de eeuwen heen.

 

Gerelateerde Berichten

2 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Kelly maart 30, 2017 (19:27)

    Beste Jetske, wat vind je van klei als shampoo? Ik Kwam deze tegen: Logona witte klei poeder. Ingrediënten kaolin en Montmorillonite. Ik heb een erg droge en gevoelige hoofdhuid, maar mijn haar wordt erg snel vet. Ik gebruik nu Eucerin urea shampoo maar krijg dan wel build up en zoek dus eigenlijk naar een shampoo waar ik mee kan afwisselen. Bij voorbaat dank voor je antwoord!

  • Milo maart 27, 2017 (23:26)

    Hi Jetske,

    Wat is jouw mening over anti age laserapparaten die rood LED-licht en warmtestraling gebruiken om de huid te activeren en de collageenopbouw te stimuleren? Zoals die van Silk’n (FaceFX)

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!