• met-een-stralende-huid-het-nieuwe-jaar-in

Met een stralende huid het nieuwe jaar in!

Een stralende huid willen we allemaal. Maar mijn criterium voor goede huidverzorgingsproducten is of ze in staat zijn de huid gezond te houden. Want alleen een gezonde huid is echt mooi. Geloof me; je kunt je beter daarop focussen dan op het liftende of rimpelvervagende effect van producten. Dat levert je niet alleen een vollere portemonnee maar ook een mooiere, stralende huid op.

Stralend het nieuwe jaar in

Toch redden we het niet alleen met goede huidverzorgingsproducten. Ik ben al eerder op mijn blog ingegaan op het effect van bijvoorbeeld voeding en stress op de huid. Als ik een voorspelling mag doen over de kwaliteit van mijn eigen voeding voor de rest van 2010 (wijn, oliebollen, enorme desserts en nog meer wijn) en mijn stressgehalte (wat moet ik nog veel doen) zullen alle zeilen bijgezet moeten worden om met een stralende huid het nieuwe jaar in te gaan. Omdat wat voor mij geldt, vast ook voor een heleboel andere mensen op zal gaan, hierbij een paar instant tips voor een radiant skin.

Hoe voorkom je een doffe huid?

 1. Een doffe huid is vaak een droge huid. Zorg dat je huid goed gehydrateerd is. Breng eens wat vaker dan een keer per dag een moisturizer aan en doe dit bij voorkeur op een vochtige huid. Ook een nachtje slapen met een laagje vaseline op je gezicht kan bij een echt droge huid wonderen doen.
 2. Een doffe huid wordt ook vaak veroorzaakt door te veel dode huidschilfers. Ga nu niet direct aan de slag met schuurpapier-achtige producten want daar krijg je vooral een vlekkerige huid van. Gebruik liever een exfoliant om te zorgen dat het licht op je huid weer goed weerkaatst zal worden en je huid die mooie glans terug krijgt. Je zult het effect al snel gaan zien! Heb je geen tijd te verliezen bel dan snel je dermatoloog om te vragen of hij een gaatje in zijn agenda kan vinden om bij jou een glycolzuurpeeling wil doen. Dan zie je de volgende dag al resultaat.
 3. Een derde reden voor een doffe (en bleke) huid is een verminderde circulatie in de huid. Met andere woorden; het bloed schemert niet goed genoeg door. Dit kan komen doordat die laag dode huidschilfers bij jou te dik is (volg dan de bovenstaande tip op), maar ook doordat je bloedvaten niet optimaal werken. Te weinig drinken (en dan heb ik het niet over alcohol), te weinig slaap, een sterk schommelende suikerspiegel (al dat snoepen tussendoor) en te veel stress zijn een dodelijke combinatie. Voldoende water drinken, even flink bewegen (bij voorkeur in de buitenlucht) en een avondje vroeg naar bed zorgen ervoor dat die circulatie in je huid weer op gang komt en je je gezonde kleur weer terug krijgt.

Een laatste redmiddel!

Soms wil het zelfs met bovenstaande tips niet meer lukken. Dat zal mij zeer waarschijnlijk op nieuwjaarsdag te wachten staan. In dat geval is er nog een laatste redmiddel; lichtweerkaatsende cosmetica. Lang leve de Touche Eclat van Yves Saint Laurent of de Touch of Light van Touch of Cosmetics!

Fijne feestdagen allemaal!

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:
– Wat roken doet met de huid; acne
– Is er een oplossing voor wallen?
Over gezichstmaskers
– Een alternatief voor een facelift (of toch niet…)
– Goud in cosmetica?

Gerelateerde Berichten

17 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • pietje juli 9, 2014 (14:41)

  Beste jetske,

  ik ben een jonge man van 27 ja een man :p na lang zoeken en lezen hierop terecht gekomen. Ik ben enige tijd geleden bij de dermatoloog geweest voor constant bultjes/puistjes soms groot soms klein. Tevens zit er roodheid op mijn voorhoofd,neus,wangen,en rondom mond, ik denk maar weet het niet zekerdat het

  Rosacea is, de dermatoloog heeft met 2 x een hydrocortison creme voor geschreven o.a. dactacort en nu als laaste heb ik een tetra tortil nog iets, die laatste had ik omdat mijn huid romdom mijn ogen gort droog werd, en de buitenste ooghoeken geirriteerd/ rood zijn, ik ben absoluut geen voorstander van hormoon cremes nu heb ik rondom mijn ogen al rimpels door de creme, tevens heb ik enige tijd last gehad branderigheid, etc hiervoor kreeg ik van de huisarts lanette creme voorgeschreven, echter die irritatie in mijn ooghoeken is minder maar nog niet weg, eveneens is de rosacea nog niet weg. Het is minder maar niet weg.

  Erg veel vertrouwen heb ik niet meer in de dermatoloog

  mvg laurens bemelmans

 • author-avatar
  Jetske december 7, 2011 (17:46)

  Beste Nathalie,

  Wat is rosacea een vervelende aandoening he. Ik weet er alles van want ik heb er ook last van gehad. Heb je ooit medicijnen voorgeschreven gekregen? Je zou bijvoorbeeld kunnen gaan smeren met een creme met antibiotica (Rosex of Metronidazol). Het zou natuurlijk ook kunnen zijn dat het geen rosacea is maar een ander huidprobleem. Je kunt me natuurlijk altijd even een foto sturen… Let ook eens op je eetpatroon, veel mensen met rosacea reageren op wijn, gekruid eten, koffie ed. Ook temperatuurswisselingen kunnen rosacea verergeren. Je zou eens een tijdje een dagboekje kunnen bijhouden… Als je me je adres mailt, kan ik je ook een paar proefjes sturen van mijn eigen moisturizer. De Niacinamide en Vitamine C in dit product kunnen de rosacea ook tot rust brengen. Maar of dat bij jou ook werkt zou je even moet uitproberen.

  groeten Jetske

 • Anoniem november 17, 2011 (10:37)

  Hallo Jetske,
  Ik heb last van een uitermate droge en gevoelige gezichtshuid, sinds drie jaar last van rosacea pukkeltjes(absoluut geen zichtbare haarvaatjes) dus alleen de pukkeltjes zelf zijn rood. Zodra ik dagcremes ga gebruiken wordt mijn huid erg geirriteerd en springen de pukkeltjes weer op, maar verdwijnen nooit helemaal. Sinds kort gebruik ik sebamed baby zeep tablet(zonder zeep) baby olie op natte huid, puistjes trekken enigzins weg maar rode puntjes blijven aanwezig, moet ik hiermee doorgaan? Kan dit ooit verdwijnen? Ik word hier zo ongelukkig van. Ik gebruik soms ook vette baby zalfen, zoals bepanthen zalf en daar wordt mijn huid rustig van. Wat kan ik het beste doen om deze aandoening vrijwel te laten verdwijnen of tot het minimum te brengen, had altijd een geweldige mooie huid, nu ben ik radeloos.
  alvast bedankt.
  Groeten Nathalie
  moet er even bij zeggen dat ikdeze aandoeningalleen op mijn rechter wang heb, maar ik merk wel dat elders op mijn gezich hele kleine puistjes tevoorschijn komen.

 • author-avatar
  Jetske april 15, 2011 (19:03)

  Hi Sanja, ik heb hem besteld op de website van HQhair, maar daar zie ik hem ineens niet meer staan. Ik ga eens even voor je zoeken (en voor mezelf…)! Groeten Jetske.

 • Sanja dol april 7, 2011 (11:33)

  Hai Jetske,

  Waar kun je de Touch of Light van Touch of Cosmetics kopen en of bestellen?

  gr, Sanja

 • author-avatar
  Jetske januari 14, 2011 (19:09)

  Beste Tessa,

  Lanette creme is echt een basis creme. Het zorgt ervoor dat de barrierefunctie van de huid weer goed kan functioneren bij een droge huid, en de huid beter vocht vasthoudt. Dus dat zorgt er ook voor dat de huid weer in goede conditie komt. Sorbic acid is de bewaarstof. De alcohol die er in zit is een “goede” soort en werkt vochtinbrengend. Geen zorgen dus, je hebt de goede creme!

  Groeten Jetske

 • tessa januari 6, 2011 (17:39)

  Hallo Jetske.

  Ik heb net lanettecreme gekocht, maar nu vraag ik me af of ik wel de goede heb gekocht. Op internet hebben ze het over verschillende soorten.
  Ik heb de lanette creme 1 FNA met de volgende ingredienten:

  alcohol cetylicus et stearylicus emuls B, decyl oleate, sorbitol 70%, aqa, sorbic acid

  Groet Tessa

 • author-avatar
  Jetske januari 5, 2011 (10:35)

  Hi Angelique,
  Je reactie helpt me zeker nog een jaartje door te gaan zo!

  Er zit aloe vera en betaglucan in, wat prima ingredienten zijn. Over de concentraties hiervan kan ik niet heel veel zeggen. Ook zitten er vitamine E en C in. Deze staan helemaal onderaan de INCI lijst, dus er zal niet veel van in zitten. Verwacht van deze beide ingredienten dus niet teveel.
  Je creme bevat de zonnefilter tinosorb OMC en titanium dioxide. Dit is ook goed. Is dit een SPF 10? In de zomer zou ik zeker een hogere factor aanraden (en af en toe bijsmeren).

  Maar dit kun je prima gebruiken! Jij ook een gelukkig nieuwjaar!

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske januari 5, 2011 (10:33)

  Hi Chantal, graag gedaan hoor!
  Jij, en al mijn bloglezers, ook natuurlijk veel goeds gewenst voor 2011!

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske januari 5, 2011 (10:30)

  Beste Tessa,

  Mannen hebben het wel een stukje makkelijker dan vrouwen, want de mannenhuid is over het algemeen beter bestand tegen invloeden van buitenaf.
  Als ik jouw verhaal zo lees dan klinkt het alsof de barrierefunctie van je huid verstoord is. Waar dat aan ligt weet ik niet, maar het zou goed kunnen zijn dat je vriend gelijk heeft en dat het door het gebruik van cosmetica veroorzaakt is. De oorzaak ligt dan eerder bij ingredienten die je huid irriteren of waar jij allergisch voor bent dan bij de vette stoffen. Sterker nog, de kans dat vaseline, glycerine of lanette creme je huid kunnen irriteren is behoorlijk klein. Als ik jou was zou ik eens een paar dagen stoppen met het gebruik van cosmetica (ook de foundation) en alleen s avonds en na wassen met water je gezicht insmeren met een dun laagje lanette creme (apotheek) of vaseline. Ook zou ik je gezicht even niet met een reiniger wassen en alleen met water. Kijk dan eens of je na een aantal dagen verbetering gaat zien.

  Ik hoor het graag van je. Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske januari 5, 2011 (10:26)

  Beste Angie,

  Wat ontzettend goed om te lezen dat je huid vooruit gaat!
  En je hebt helemaal gelijk dat je moet genieten van je gezin en familie. Helaas is dat niet altijd even makkelijk, maar zeker een goed voornemen!

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske januari 5, 2011 (10:24)

  Beste Elly,

  Het kan wel. Ik heb zelf ook last gehad van rosacea. Gelukkig heb ik de rosacea momenteel goed onder controle. Toch onderga ik af en toe een glycolzuurpeeling, maar altijd in een lage concentratie. Ik zou aanraden om als je een glycolzuurpeeling overweegt thuis al te starten met glycolzuurproducten. Dan kan je zien hoe je huid hier op reageert.
  Een alternatief is de salicylzuurpeeling; deze is wat milder.

  Groeten Jetske

 • Chantal december 27, 2010 (18:19)

  Beste Jetske,
  Dank je wel voor je leuke blog en je antwoorden in mails! Ik wens je voor 2011 veel goeds.
  Lieve groeten, Chantal

 • Angelique december 24, 2010 (22:23)

  Ik ben zo blij dat ik jouw site ontdekt heb!! Bedankt dat je jouw kennis en ervaringen wil delen. Ik heb al een hele lange tijd problemen met mijn huid en ik heb nu dankzij jou een andere creme gehaald. Laten we hopen dat mijn huid nu eindelijk rustig wordt en opknapt.
  Zou je misschien even willen kijken naar de ingredienten? Ik hoop dat ik eindelijk een goede creme gehaald heb.

  Het product is van Skincode (Intensive moisturizing emulsion) en dit zit er allemaal in:

  WATER/AQUA, BUTYLENE GLYCOL, ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE, GLYCERIN, CYCLONPENTASILOXANE, PEG-8, ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE, STEARIC ACID, CETYL ALCOHOL, POLYSORBATE 60, SORBITAN OLEATE, CAPRYLYL GLYCOL, TITANIUM DIOXIDE, GLYCERYL STEARATE, PEG-100 STEARATE, CARBOMER, BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE, SODIUM CARBOXYMETHYL BETA-GLUCAN, SODIUM POLYACRYLATE, PENTADECALACTONE, SODIUM HYDROXIDE, PPG-26-BUTETH-26, PEG-40 HYDRO GENATED CASTOR OIL, TOCOPHEROL BHT, ASCORBYL PALMITATE, ASCORBIC ACID, CITRIC ACID.

  Fijne feestdagen toegewenst!

 • Tessa december 24, 2010 (20:05)

  Hallo Jetske,

  Allereerst fijne kerstdagen toegewenst!

  Ik heb eigenlijk altijd wel last van een droge huid, maar nu is het toch wel stukje erger (snel rood en schilferig) door het koude weer.
  Ik gebruik elke dag een neutrale vettige creme, zonnebrand en foundation. S avonds smeer ik een hele vette creme of pure sheabutter of af en toe vaseline (wanneer het extra droog is). Ik smeer dus heel veel vet op mijn gezicht, want wanneer ik dat niet doe dan voelt het heel strak en onprettig aan en komen er allemaal schilfers op mijn wangen. (+roodheid) En wordt mijn huid geirriteerd.

  Nu vraag ik me af of het eigenlijk wel goed is om zoveel vet te smeren. Ik ben nog maar 26 en mijn huid zou toch eigenlijk zelf vet moeten aanmaken? Is het wel goed om elke avond vet op mijn gezicht te smeren? Verstoor ik hiermee niet allerlei processen? (dat zeggen ze op de dr/. hauschka site)

  Mijn vriend gebruikt bijvoorbeeld alleen maar wat vet wanneer zijn huid wat schilfers heeft, en dat is dus ong. 1 keer per week. Hij zegt dat mijn huid zo droog is doordat ik te veel smeer en mijn gezicht s avonds reinig (milde oliecleanser), soms denk ik weleens dat hij gelijk heeft…

  Wat heb jij hier over te zeggen?

  Vriendelijke groet,

  Tessa

 • angie december 24, 2010 (17:26)

  Hoi Jetske,
  Bedankt voor je tips afgelopen maanden. Sinds ik de door jou uitgezochte produkten(zonder irriterende ingredienten) gebruik, heb ik het idee dat mijn rosacea -acne huidje er beter uit begint te zien. Ik ben dan ook heel blij met je tips en dat je altijd terugmailt. En dat met een baan en met 4 kindertjes. Petje af!!!
  Ook het komende jaar ga ik je weer op de voet volgen en met mij vele anderen.
  Ik wens je hele fijne kerst dagen. En niet te veel stressen hoor. Is slecht voor huid en lichaam Het gaat toch om het samenzijn met je gezin en familie.
  Groetjes,
  Angie

 • Elly Peters december 24, 2010 (17:08)

  glycolzuur peeling; ook voor een huid met rosacea?
  Fijne kerstdagen, groetjes Elly

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!