• moederdag

Mijn moederdagcadeautjes

De laatste dagen is ons huis gevuld met heel veel geheimzinnigheid. Er zijn ineens kasten die ik niet meer mag openen, briefjes op de deuren met ‘verboden voor moeders’ en overal liggen papiersnippers, lijmresten en vieze verfkwasten. Op school is het al niet veel anders. Als mijn viertal dan zondag met een zelfgemaakt ontbijtje, al die pakjes en verwachtingsvolle gezichtjes aan mijn bed staat, dan ben ik zo trots!

Toen ik veertien jaar geleden moeder werd, kon ik me eigenlijk niet voorstellen hoe me dat zou veranderen en wat me dat zou geven. Overigens wist ik toen natuurlijk (gelukkig) ook nog niet wat je zelf als moeder moet geven; moeder is niet voor niets de overtreffende trap van moe en daar mag best af en toe een ontbijtje op bed tegenover staan.

‘Beestjes van mama’

Ook op huidgebied wisselen we heel wat uit met onze kinderen. En dan heb ik het niet over de donkere kringen onder je ogen, rimpels en grijze haren die ze je kunnen bezorgen. Maar wist jij dat je als moeder bepalend bent voor het huidmicrobioom van jouw kinderen? Ofwel voor de bacteriesamenstelling op hun huid? Dat klinkt ingewikkeld, maar de vaste bewoners van de huid van jouw kinderen worden tijdens de eerste dagen na de geboorte geselecteerd en die zijn voor een heel groot deel van jouw lichaam afkomstig.

Uit onderzoek wordt steeds duidelijker hoe belangrijk die bacteriën zijn om je huid te beschermen tegen schade van buitenaf, zoals tegen uv-straling en slechte bacteriën. Maar ook hoe deze unieke set microbewoners die je vanaf de geboorte meekrijgt je huid kunnen helpen met wondgenezing en haar mooi en gezond houden.

Huid-op-huidcontact

Soms heb je geen keuze, maar helaas kunnen een keizersnede en antibiotica gedurende de eerste dagen het huidmicrobioom van je kind negatief beïnvloeden. In dat geval is het (extra) belangrijk dat je je pasgeboren kindje niet al te snel, te vaak en zeker niet met schuimende babyproducten wast, zodat alle goede bacteriën kans krijgen te groeien en van de huid van jouw kind een vast plekje te maken.

Er is trouwens nog een fantastisch voorbeeld van hoe een moeder op huidgebied kan ‘geven’. Vroeger werden te vroeg geboren baby’s zorgvuldig ‘vastgehouden en afgeschermd’ in couveuses, maar tegenwoordig weten we uit onderzoek dat huidcontact met de moeder een gunstige invloed heeft op de gezondheid. Op de groei en lichaamstemperatuur van de baby bijvoorbeeld. Verder zorgt deze aanraking, ook wel de kangoeroemethode genoemd,  bij de prematuren dat de kans op infecties verlaagt, evenals het uiteindelijke risico op overlijden. Hoe mooi is dat?!

Stralende huid

Alle bacteriën zitten inmiddels lang en breed op hun plaats. En voor de kangoeroemethode worden mijn vier kinderen inmiddels wat groot. Maar zien stralen doet stralen, zullen we maar zeggen. Dus ik kan niet wachten tot het zondag is. En was knuffelen en heel veel liefde niet ook gunstig voor de huid?

Happy Mother’s Day!

 

Groetjes,

Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

 

Gerelateerde Berichten

24 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Marielle juni 9, 2017 (21:24)

  Hoe schadelijk is zonnecreme voor het milieu en in water levende organismen?

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 16, 2017 (14:37)

   Dag Mariëlle,

   Dat is een heel goede vraag, waarover ook veel wetenschappers zich buigen en waarnaar ontzettend veel onderzoek wordt gedaan. Zonnebrandcrèmes worden (tegenwoordig) natuurlijk in overvloed gebruikt. Aangezien de meeste zonnefilters olie-oplosbaar en relatief stabiel zijn, is het niet zo vreemd dat we ze kunnen terugvinden in het milieu. De filters komen niet alleen tijdens recreatieve (buiten)activiteiten terecht in het (zee)water, maar ook tijdens het wassen van de huid én onze kleding via het afvalwater. Het is lastig te zeggen wat het effect daarvan is op de omgeving. Niet alleen is geen filter hetzelfde, ook de wijze van onderzoek en classificatie verschilt nogal per ingrediënt. Bovendien is nog weinig bekend van de langetermijneffecten.
   Van sommige filters bestaan simpelweg nog geen gedegen data. Van andere filters lopen de manieren van classificatie sterk uiteen. Soms wordt gekeken naar een combinatie van toxiciteit (voor vissen en algen bijvoorbeeld), de mate van afbraak en de mate van bio-accumulatie (dus ophoping van de stoffen in het milieu). In andere gevallen wordt juist gekeken naar de persistentie en afbraak.
   Het is wel dé uitdaging van deze tijd. Het ontwikkelen van zonnefilters die stabiel blijven onder invloed van zonlicht, water, zweet etc, en die tegelijkertijd gemakkelijk afbreekbaar zijn en geen effect hebben op onze leefomgeving. Vandaar dat er ook veel aandacht is voor bijvoorbeeld filters van biomaterialen zoals blauwalgen. Heb je hierover het stuk gezien op mijn site Skinwiser?

   • Marielle juni 16, 2017 (20:21)

    Beste Jetske,

    ik had dit niet gezien op de site Skinwiser.
    Heb deze site nu nog maar voor de eerste maal bezocht.
    Staat er niet in jouw huidboek dat huidverzorging met algen niet goed zijn tegen acne?

    Het liefst van al wil ik geen zonnebrandcreme gebruiken. Wel antioxidanten. En ook geen siliconen omwille dat deze schadelijk zijn voor het milieu en krijg er toch alleen maar puisten van en een enorm vette huid.
    Mijn huidverzorgingsroutine is zeer simpel en dit is eigenlijk het enige wat helpt en waarmee ik geen extreem vette huid, acne en allergie door krijg.
    In de ochtend was ik mijn gezicht enkel met water daarna qua huidverzorging niets meer. Wel wrijf ik in de loop van de dag wat groene thee over mijn gezicht. In de avond doe ik mijn oogmake-up weg met zonnebloemolie daarna was ik mijn gezicht met PNS Squeaky Clean Bad & Douchegel Ongeparfumeerd. Daarna gebruik ik een product dat eigenlijk niet bedoelt is voor de huid maar dit heeft amper 3 ingrediënten https://www.heelnatuurlijk.nl/webwinkel/lichaamsverzorging/mondverzorging/mistry-s-neem-aloe-fennel-tooth-gel.html
    als mijn huid onzuiver is gebruik ik collodiaal zilver wat heel goed helpt trouwens.
    Ook gebruik ik wanneer ik merk dat het nodig is een exfoliant met salicylzuur van Paula’s Choice. Thats it momenteel, wil graag wat gaan experimenteren maar mijn huid houd echt niet van heel wat cosmetica producten. Tot 2 jaar geleden gebruikte ik nog SPF met vaak allergie, acne en een huid zo vettig als maar kan en dan moet ik sterk afpoederen alleen een losse poeder op aluminium basis helpt en dan nog in de loop van de dag ziet het er niet meer uit. Ook ben ik tegen chemische stoffen en aluminium hoopt zich op in de hersenen. Het is moeilijk. Ik heb gezien dat jouw serums ook siliconen bevatten. Pff het is moeilijk.

 • Lydia juni 2, 2017 (16:50)

  Hoi Jetske en Peter,

  Ik hoop dat jullie het me wat gemakkelijker kunnen maken bij uitstapjes in de zomer. De laatste jaren lees je steeds meer over het volgende: na ongeveer 2 uur zou ingedroogde zonnebrandcrème vrije radicalen genereren onder uv licht. Dat zou te voorkomen zijn door elke 2 uur nieuwe zonnebrandcrème aan te brengen.
  Wanneer ik een paar dagen weg ga dan onderneem ik veel en ben ik afwisselend in de zon, de schaduw, binnen of in de auto. Dat betekent dat ik voor een groot deel van de dag niet eens aan de felle zon blootgesteld ben en ook niet snel zal verbranden. Door bovenstaande bewering meen ik dus wel elke 2 uur opnieuw te moeten smeren en ik vind dat lastig. Ik smeer dus niet om verbranden te voorkomen maar omdat bijsmeren met ‘verse’ zonnecrème nodig zou zijn vanwege de ingedroogde ‘oude’ zonnecrème. Gedoe dus! Loopt het echt zo’n vaart Jetske? Wanneer oxideren enkel zou gebeuren onder uvb stralen zou ik al ‘geholpen’ zijn ;). Dan hoef ik in de auto in elk geval niet te smeren. Maar men zal wel uva en uvb stralen bedoelen?

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 6, 2017 (14:27)

   Beste Lydia,

   Zelfs al ben je in de schaduw of zit je in de auto, dan heb je te maken met uv- stralen. Wist je dat uv-A-stralen ook gedeeltelijk door glas heen kunnen dringen? Ook in deze situaties is het goed je in te smeren, en om dit na twee uur weer te herhalen.

   Om de SPF te bereiken die op de verpakking van een zonnebrandproduct vermeld staat, moet je de crème elke twee uur opnieuw aanbrengen. De werkzaamheid van de filters neemt namelijk af na het aanbrengen. Hoe snel dit gebeurt, hangt af van je huid, de activiteiten die je doet (zwemmen, sporten), maar ook de gebruikte zonfilters.
   Moderne en stabiele fysische of semi-fysische filters zoals tinosorb lopen minder snel terug en trekken bij het opnieuw aanbrengen goed in de huid. Maar sommige chemische zonfilters zijn instabieler en vormen schadelijke radicalen in de huid onder invloed van zonlicht.
   Maar bedenk dat niet insmeren altijd veel erger is.

 • Elias mei 31, 2017 (20:11)

  Hoi Jetske,

  Ik had nog een vraag over glycatie in de huid. Voor zover ik begrepen heb is er weinig aan de hand voor je 35ste, maar vanaf je 35ste en in de jaren daarna neemt het snel toe.
  Is hier, behalve matig zijn met snelle suikers en zeker ook alcohol, iets tegen te doen?
  Klopt het verder dat naarmate er meer glycatie in de huid voorkomt, ze gelig wordt?

  Groetjes,
  Elias

 • Marielle mei 30, 2017 (16:43)

  Hoi,
  ik had een vraag weet er iemand of dat Sodium Lauroyl Lactylate schadelijk is en of dit gewoon Sodium Lauryl Sulfate is?

  Alvast bedankt

 • Katrien mei 25, 2017 (11:02)

  Hey Jetske,

  Ik had nog een vraagje voor mijn mama. Iedere keer als ze haar haren heeft laten verven in de kapper heeft ze hier last van aan haar hoofdhuid. Daarom is de kapper al verf zonder amoniak (Inoa) gaan gebruiken, deze haarverf zit echter zeker nog wel vol parfum (je ruikt het parfum heel erg). De Inoa gaat wel een beetje beter dan de verf met amoniak, maar mijn mama blijft last hebben, en haar haren grijs laten wil ze liever nog niet, wat ik wel begrijp.
  Ken jij toevallig nog een merk met een mildere haarverf die ik mijn mama zou kunnen voorstellen?
  Dan nog 2 vraagjes voor mijzelf:
  Ik gebruik benzoylperoxide, maar vraag mij af hoelang deze goed blijft, na enkele maanden heb ik het idee dat hij niet meer zo goed zijn werk doet, kan dat? En moet ik de tube in de koelkast bewaren?
  Vroeger gebruikte ik vaak sterk geparfumeerde badproducten, nu ik weet dat ze schadelijk kunnen zijn heb ik ze allemaal vervangen naar neutrale, ongeparfumeerde producten. Natuurlijk is de gezondheid van mijn huid het belangrijkste, maar ik mis de lavendelgeur wel. Daarom vroeg ik mij af of je een geurkaars (met bv. lavendelgeur) kunt laten branden als je een bad neemt? Of is dit ook schadelijk voor de huid?

  Alvast bedankt voor je antwoorden én je geweldige site. Ik heb er echt al veel aan gehad!

  Groetjes,
  Katrien

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 26, 2017 (09:04)

   Hoi Katrien,

   Wat fijn om te lezen dat je zo veel aan mijn site hebt 🙂
   De kans is groot dat jouw moeder zo heftig reageert op de verfstof PPD, in dit artikel staat een PPD-vrije haarverf aangeraden: https://www.huidarts.com/allergenen/paraphenylenediamine-ppd/
   Misschien is dat wel iets om te proberen. Wel heel vervelend zeg!

   Wat betreft de benzoylperoxide, deze kun je het beste wel een half jaar na openen weer vervangen voor een nieuwe. En het wordt aangeraden deze onder de 25 graden te bewaren. Daarnaast staat er als het goed is ook een uiterste houdbaarheidsdatum op de verpakking… Na die tijd natuurlijk ook vervangen voor een nieuwe.
   De geurkaars is juist een hartstikke goed idee! Zeker doen 🙂

   Fijn weekend alvast!

 • marrie mei 25, 2017 (06:58)

  Dank je wel, Ik had al het idee dat ik er puistjes van kreeg. Kan je het wel op je hoofdhuid gebruiken, schijnt tegen roos te helpen. Ik heb het op die manier in de nacht laten intrekken en dan in de ochtend uitwassen. Heb het idee dat het helpt, of verstopt het dan ook de hoofdhuid?

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 26, 2017 (08:20)

   Dat zal wel meevallen denk ik, gewoon even in de gaten houden 🙂

 • marrie mei 24, 2017 (13:56)

  Ik lees de laatste tijd veel over kokosolie om je make up te verwijderen en als moisturizer. Is dit aan te raden?

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 24, 2017 (15:43)

   Hoi Marrie,
   Dat zal prima werken ja! Zorg er wel voor dat je daarna altijd nog gewoon reinigt met water en je reiniger. Helemaal als je snel last van puistje hebt, kokosolie kan wel voor verstoppingen zorgen namelijk…

 • Iris mei 21, 2017 (11:46)

  Hoi Jetske!

  Ten eerste wil ik je bedanken voor jouw geweldige site, mijn huid heeft er dankzij al jouw tips en informatie nog nooit zo goed uitgezien! Ik heb een vraag over siliconen, ik hoop dat jij me hierbij kan helpen. Ik gebruik momenteel een BHA exfoliant van paula’s choice, hier zitten siliconen in. Ik heb zojuist een nieuw vitamine serum aangeschaft waar geen siliconen inzitten, waarna ik me bedacht dat deze ook niet in mijn creme van decubal zitten. Als ik jouw eerdere artikelen over siliconen goed heb begrepen, leggen siliconen een beschermend laagje over de huid, waardoor stoffen van buiten minder goed de huid kunnen bereiken. Ik vraag me hierbij af of de siliconen in de exfoliant dan ook tot gevolg kunnen hebben dat de werkzame ingredienten van mijn serum en creme niet goed door de huid opgenomen kunnen worden? Ik ben benieuwd of je me hiermee kan helpen 🙂

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 22, 2017 (08:00)

   Hoi Iris,
   Bedankt voor je lieve woorden 🙂 En wat fijn om te lezen dat je huid zo is opgeknapt!
   Siliconen zorgen inderdaad voor een beschermend en verzachtend laagje op de huid, maar dit betekent niet dat de andere stoffen er vervolgens niet meer doorheen kunnen hoor. Gelukkig maar 🙂
   Een dikke laag vaseline aanbrengen voor je je exfoliant/serum/crème aanbrengt, is alleen niet een heel goed idee. Dat zal wel de stoffen tegenhouden om erdoorheen te komen.

   • Iris mei 22, 2017 (15:01)

    Bedankt voor je antwoord Jetske, dat is een opluchting! Vaseline gebruik ik gelukkig alleen op het eind van mijn routine als mijn huid droog aanvoelt, een super tip van jou! 🙂

 • author-avatar
  Dr. Jetske Ultee mei 18, 2017 (12:39)

  Hoi Margaretha,

  Ooh spannend! Het zou zomaar kunnen zijn dat nr 3 er inmiddels al is dus..!
  Wat jammer dat de Neutral Badolie uit de handel is. Misschien is de badolie van Urtkram of dokter Leenarts iets? Ken je trouwens deze blog al: http://www.dr-jetskeultee.nl/productadvies-babyhuidverzorging/? Hier staan ook een hoop adviezen op (moet nog wel geüpdatet worden zie ik, de Neutral badolie staat er nog in). De crème van Neutral kan bijvoorbeeld prima gebruikt worden na het wassen. Maar een vaseline lanette crème is ook fijn!

 • Margaretha mei 14, 2017 (09:58)

  Hi Jetske, fijne moederdag! Ik heb een vraagje over baby huidverzorging.. We verwachten deze week zoon nummer 3 en ik vraag me af wat ik zal kopen om hem mee te wassen. We zijn als gezin volledig overgestapt op Dr. Jetske en Neutral producten sinds ik jouw site heb ontdekt, geweldige tips! Neutral baby wash werkt goed voor onze peuters (ondanks dat het ook nog super schuimt!), maar voor de nieuwe baby zou ik liever de badolie gebruiken. Helaas is die uit de handel. Weet je nog een goede baby badolie, of kan ik beter gewoon de wash gebruiken, ook voor een newborn? En wat zou jij aanraden om baby mee in te smeren na zijn badje, vaseline-lannettezalf van de apotheek of een creme uit jouw productadvies babyverzorging? Dankjewel! Gr. Margaretha

  • Marielle mei 26, 2017 (15:53)

   Baby’s en kleine kinderen hebben helemaal geen huidreinigers nodig! Gewoon wassen met water alleen. Ik zelf doe dit ook zo, ben 25 jaar en sinds ik dit doe heb ik geen huidproblemen meer!

 • Akkelien mei 12, 2017 (11:38)

  Wat een prachtig gezin!! Fijne Moederdag!!!

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 18, 2017 (12:32)

   Wat lief! Dankjewel 🙂

 • Brigitta mei 11, 2017 (18:20)

  Zo Jetske, ik wist niet eens dat je 4 kinderen hebt, en zo te zien allemaal even mooi 😉 ook je man ja haha
  Jullie zien er op de foto uit als een gelukkig gezin dus moederdag zal vast gezellig worden bij jullie. Fijne moederdag zondag! 🙂

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 18, 2017 (12:32)

   Dankjewel voor je lieve berichtje Brigitta 🙂

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!