Wat zo veel artsen niet zien (bij acne)

Hoe kan het toch dat zo veel artsen blijven hangen in wat ze al decennia doen. Hoe kan het dat er zo veel artsen  zo weinig openstaan voor nieuwe inzichten? Ik wil helemaal niet generaliseren, maar wat vind ik het soms frustrerend om te zien hoe lang het duurt voordat nieuwe kennis geïmplementeerd raakt in de praktijk. Ik denk hier maar meteen aan de behandeling van acne. Je wilt niet weten hoeveel vragen ik hierover nog krijg. En steeds weer merk ik hoeveel misverstanden, onwetendheid en slechte adviezen en behandelingen er bestaan. En dat terwijl er écht wat te doen is aan acne.

Onlangs nog, besprak ik hierover twee studies op de blog van mijn wetenschappelijke stichting Skinwiser. Over hoe lang het soms duurt voordat mensen met (ernstige) acne de juiste behandeling krijgen. Dat ligt overigens niet alleen aan artsen hoor; dat  heeft ook heel veel te maken met ‘dokter Google’. Voor wie de stukken heeft gemist, je leest ze hier. Over misinformatie en misverstanden rond een aandoening waar zoveel mensen mee te maken hebben of krijgen.

Zeldzame artsen

Als je als patiënt na veel te lang en veel te veel ellende dan eindelijk bij een arts durft aan te kloppen met je acneklachten (omdat je eerst altijd hebt gehoord of gelezen dat je er vanzelf wel weer overheen groeit) dan krijg je waarschijnlijk een antibioticarecept mee. Zonder dat er heel goed gekeken wordt naar de oorzaken van het probleem. Want is die acne wel echt acne? Of Is er misschien sprake van een schimmeltje of een overgroei van demodexmijten? En in hoeverre is er een disbalans van hormonen, spelen een verkeerde voeding, problemen met de darmen of een verkeerd gebruik van cosmetica een rol? De artsen die dat checken zijn schaars. Maar het onderkennen van de oorzaak van het probleem is ondertussen wel uiterst  bepalend voor de keuze en het succes van de behandeling.

Antibiotica en ander grof geschut

Bij mensen met zeer ernstige acne wordt er behalve naar antibiotica ook vaak gegrepen naar het ‘paardenmiddel’ isotretinoïne. Dit geneesmiddel op basis van vitamine A-zuur werkt overigens ook als een trein, maar je moet wel rekening houden met veel nare bijwerkingen. En laat nu net de laatste jaren uit onderzoek heel erg duidelijk geworden zijn dat je met een fractie van de dosering (low dose or ultra low dose isotretinoin) een gelijk resultaat behaalt zonder al die ellendige bijverschijnselen. Het is inmiddels zelfs gebleken dat een lage dosis isotretinoïne ook heel erg goed werkt bij mensen met minder heftige acne en rosacea, en dus een goed alternatief vormt voor antibiotica.

Kritische vragen in de spreekkamer

Voor mij is het een raadsel waarom een groot deel van de artsen dit nog niet heeft ‘meegekregen’. Is het de immense werkdruk? Acne is natuurlijk niet levensbedreigend, maar de ziektelast is veel groter dan gedacht en soms zo bepalend in de ontwikkeling van jonge mensen. Er is een nadeel aan zelfdokteren, zeker gezien de hoeveelheid slechte informatie die op internet circuleert. Maar ik ben er uiteindelijk toch voorstander van dat mensen zich inlezen in hun klachten en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. En als jij met een huidhulpvraag bij de arts zit mag je best een paar kritische vragen stellen, daar wordt iedereen alleen maar beter van!

 

Groetjes,

Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

Gerelateerde Berichten

84 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Floor november 8, 2018 (19:50)

  Beste Jetske,

  Ik ben groot fan van je producten en website! Ik ga morgen starten met de isotretinoïne kuur, ik kijk er erg naar uit dat het hopelijk gaat werken na járen worstelen met acné.

  Zoals bekend is een bijwerking van de kuur dat je een erg droge huid krijgt. Nu is het toevallig dat mijn moisturizer bijna op is en ik een nieuwe moet bestellen. Hier voor had ik de moisturizer voor vette huid, maar dat is met de kuur niet meer relevant. Zou ik beter tijdelijk een andere product voor extreem droge huid kunnen gebruiken en zodra de kuur voorbij is weer de Jetske Ultee moisturizer kopen?

  Andere woorden; is de Jetske Ultee moisturizer voor droge huid ‘sterk’ genoeg als je aan de isotretinoïne kuur gaat beginnen?

  Groetjes,
  Floor

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee november 16, 2018 (09:32)

   Hoi Floor, Leuk om te lezen dat je fan bent! De kuur zal vast zorgen voor verbetering. Je huid kan inderdaad droger worden, je kunt de Moisturizer voor de normaal tot droge huid gebruiken en indien nodig 2 keer per dag aanbrengen. Mocht dit nog niet voldoende zijn kun je bijvoorbeeld pure jojoba olie eroverheen aanbrengen.

 • Jeannine juni 21, 2017 (14:37)

  Hoi Jetske,
  Wat vindt jij van het gebruik van bruinings capsules.Wat is je advies hierin.Wannneer komt er weer een nieuw produkt of produkten.En wanneer komt er op je blog weer produkten die ook goed zijn om te gebruiken reininger tonic enz.

  Gr J

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juli 6, 2017 (11:40)

   Hoi Jeanine,

   Bedoel je daarmee melanotan? Toevallig heb ik daar deze maand nog een stuk over geplaatst op Skinwiser: http://www.skinwiser.nl/de-risico-s-van-melanotan/obj10767684
   En wist je dat ik in de maand april nog alle productadviezen blogs voor het gezicht heb geüpdatet 🙂 ?

 • Marlies juni 16, 2017 (16:32)

  Hoi Jetske,

  Allereerst, complimenten voor je site en stijl! Zo leuk hoe je schrijft over huidproblemen.

  Ik ben zelf eind twintig en sinds een paar maanden heb ik zo’n last van onderhuidse ontstekingen op mijn wangen. Ik schaam me er ontzettend voor, heb al van alles geprobeerd: eten aanpassen, behandelingen bij de huidtherapeut, anticonceptie. Moedeloos word je ervan! Tot ik jouw blog ontdekte. Ik heb me suf gelezen en gezocht, maar de reviews waren zo positief!

  Vorige week heb ik 5 producten van Uncover Skincare gekocht: van de cleanser tot de suncare. Ik zit nog in de opbouwende fase, maar ik hoop zo dat het gaat werken!

  Oh, en ik heb de foundation erbij gekocht, wat een fijne foundation is dat zeg! Heel natuurlijk voelt het en dat lijkt het ook (geen oranje wangetjes meer van de vieze, verstoppende make-up).

  En gezien je leuke actie dit weekend ook meteen nog maar een extra flesje zonnebrand gekocht. Zoals je zelf al aangeeft: je kunt niet genoeg smeren! Vrienden worden al gek van mijn belerende woorden: ‘smeert iedereen zich weer even in?’ 😉

  Nogmaals, leuke site en ik ben reuze benieuwd! Waren we maar vast een paar weken verder voor het resultaat van de producten!

  Hartelijke groet,
  Marlies

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 20, 2017 (14:52)

   Bedankt voor je complimenten Marlies! 🙂
   Laat je me weten hoe het met je huid gaat?

 • K juni 14, 2017 (21:00)

  Hoi Jetske,

  Momenteel maakt mijn huid me echt wanhopig, door keratosis pilaris. Al jaren probeer ik het onder controle te krijgen, maar zonder resultaat, integendeel, het wordt steeds erger. Naast de keratosis pilaris heb ik ook eczeem in mijn gezicht en een compleet overgevoelige huid. Als ik gewoon tegen een iets ruwere stof (bv. een autoleuning) aanzit is de huid op mijn rug opengeschaafd, ondanks dunne kleding. Ook mijn bh bezorgd me geregeld schaafwondjes. Het gaat weliswaar niet om diepe wonden ofzo, maar het is vervelend omdat ik dus bijna constant met wondjes loop en ook een teken van hoe overgevoelig mijn huid is denk ik. Ik verdraag amper nog iets op mijn huid, en de verstopte poriën blijven aanhouden, ik krijg het niet weg met een exfoliant, en tot overmaat van ellende ontsteken de verstopte poriën ook nog eens heel geregeld. Sommige periodes valt het best mee, hoewel mijn huid altijd nogal rood en gevoelig is, maar soms heb ik ook periodes dat ik gewoon de straat niet meer op durf, zo slecht is mijn huid er dan aan toe. Hoewel het dus wel verschilt per periode, heb ik toch de indruk dat het langzaam aan steeds slechter gaat met mijn huid.
  Mijn dermatologe dacht aan rosacea of couperose, omdat ikzelf die symptomen niet herkende heb ik vorig jaar al eens foto’s naar het contactadres van Uncover gestuurd. Daar vertelde de huiddeskundige mij dat er geen sprake was van rosacea of couperose, en dat de roodheid door de keratosis pilaris komt. Om deze te behandelen raadde ze mij salicylzuur aan, wat ik inderdaad al jaren gebruikte. Helaas slaat het bij mij niet aan, de verstoppingen en ontstekingen gaan onverminderd verder.
  Mijn huisarts had het over het innemen van vitamine A, daar zou je een hele mooie en zachte huid van krijgen. Dat klonk heel goed, maar als ik je blog erop nalees zijn er wel behoorlijk wat bijwerkingen aan het innemen van vitamine A. Komt daar nog bij dat ik ongerust ben over mijn eczeem. Zou dat verergeren door de vitamine A? Werkt vitamine A bij keratosis of enkel bij acne? Verder verdraag ik al jaren geen zonnecreme meer, en vitamine A maakt de huid zongevoeliger toch? Wel zijn de ramen in huis en in de auto beschermd met een folie tegen uv. Maar als ik de vitamine A neem zou ik dan misschien beter wachten tot de herfst goed begonnen is i.v.m. de zon? Zou ik de vitamine A proberen? Loop ik dan het risico om pigmentvlekken te ontwikkelen door de toegenomen zongevoeligheid? Ik zou doodgraag een mooiere, meer egale huid hebben, maar ik ben tegelijk ook bang om mijn huidproblemen nog te verergeren door vitamine A te nemen. Het is nu al zo’n ellende.
  Wat zou jij mij aanraden?

  Bedankt voor je hulp.
  Groetjes,
  K

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 16, 2017 (07:37)

   Hoi K,

   Zou je een e-mail willen sturen naar info@dr-jetskeultee.nl? De huiddeskundigen helpen je graag verder met een persoonlijk advies.

 • Jeannnine juni 8, 2017 (10:42)

  Hoi Jetske,
  Bijen propolis tablettenvoor Acne enz zou je deze aanraden om te slikken s dit verstandig.wat kun je voor haaruitval gebruiken om in te nemen.

  Gr j

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 9, 2017 (08:21)

   Hoi Jeannine,

   Er kunnen verschillende redenen zijn voor haaruitval. Denk bijvoorbeeld aan het seizoen, vitamine tekort en ziekte. Het is belangrijk om dat uit te zoeken, in plaats van zomaar iets gaan slikken hiertegen.
   Propolis tabletten tegen acne zal in ieder geval geen kwaad doen. Ik adviseer je om ook hulp te vragen bij arts/dermatoloog.

 • Stefanie juni 7, 2017 (17:05)

  Hallo Jetske,

  In het tv-programma Gezond verstand was gisteren een item over acne. Hier werd een gezichtsmasker getest naar oud Vietnamees recept. De resultaten waren goed. Het masker bestond uit kurkuma (geelwortel), honing en yoghurt. Wat is jouw mening over dit masker? Ben benieuwd of jij het ook zou aanraden :).

  https://www.omroepmax.nl/gezond-verstand/uitzending/tv/gezond-verstand-dinsdag-6-juni-2017/

  Groeten, Stefanie

 • Jeanine mei 31, 2017 (18:25)

  Hoi Jetske,

  Wat versta je onder een lagere dosering isotretinoine? De dermatoloog waar ik zojuist was schrijft dit middel voor, startend met 3x per week een tablet tijdens de avondmaaltijd en daarna verder opbouwend naar maximaal 7x per week een tablet. Het opbouwen bepaal ik zelf aan de hand van de droogte van mijn lippen. Nu heb ik acne met wat littekenvorming, maar geen hele zware acne. Volgens hem is dit middel de enige manier om mijn acne en littekenvorming te verhelpen, middelen die via de huid aangebracht worden kunnen nooit diep genoeg in de huid dringen vanwege het vaatnetwerk wat pas in de bindweefsellaag begint. Hoe denk jij hierover?

  Groet Jeanine

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee juni 1, 2017 (06:56)

   Hoi Jeanine,

   Je kan aan de dermatoloog vragen om 10 mg isotretinoine.
   Middelen die op de huid aangebracht worden hebben zeker effect op de acne. Ik heb er al veel goede resultaten van gezien!

 • R mei 28, 2017 (17:27)

  Ook bij andere huidproblemen, zoals eczeem wordt er snel gegrepen naar middeltjes, maar niet gekeken naar de oorzaak. Zo had ik eczeem en alle crèmes van de dokter hielpen niet. Tot ik er achter kwam dat het misschien wel door melkproducten kwam. Ik ben gestopt met het gebruiken van melkproducten en de eczeem verdween. Jammer dat huisartsen hier vaak niet aan denken. Ik vertelde het ook aan een arts in opleiding en zij lachte mij uit: ‘Door melk krijg je echt geen acne en eczeem hoor.’

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 29, 2017 (10:03)

   Super bedankt voor het delen van je verhaal! Ik weet zeker dat dit andere ook kan helpen…

 • A. mei 22, 2017 (15:26)

  Hallo Jetske,

  Ik heb al sinds de pubertijd (wellicht is het dus hormonaal) zachtrode stippen/vlekken op mijn benen. Het is geen keratosis pilaris want mijn benen zijn gewoon glad. Het lijkt eerder of de haarzakjes door de huid heen schijnen. Ik kan scrubben en/of exfolieren wat ik wil maar het helpt niet. Ik heb het zomer en winter, voor en na het epileren (het lijkt overigens wel op de vlekjes die je hebt als je hebt ge-epileerd en de roodheid aan het wegtrekken is), en ik ken meer mensen die dat hebben.

  Wat zijn dat nu precies en valt er iets aan te doen? Of komt het misschien door een hele lichte huid waar dit doorheen schijnt? Kan het een vorm van eczeem zijn (een veelvoorkomende kwaal in mijn familie)?

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 23, 2017 (06:39)

   Hoi,
   Het klinkt toch wel als keratosis pilaris… Dat kan ook zonder de bultjes voorkomen, maar dat je inderdaad alleen de roodheid in het haarzakje ziet. Misschien kun je foto’s sturen naar info@dr-jetskeultee.nl?

 • J mei 15, 2017 (07:48)

  Hallo Jetske,
  Ik zou graag willen weten of het drinken van rode bieten SAP of rode bieten spread helpt om van acne en acne littekentjes af te komen.Heb hier het en en ander over gelezen in een blog.

  Mvg

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 18, 2017 (12:23)

   Hoi J,
   Een gezonde leefstijl, waar bietensap/spread zeker bijpast, is zeker belangrijk in de strijd tegen acne. Maar de strijd tegen acne en acnelittekens zal niet met alleen bietensap gewonnen worden. Helaas…

 • Marielle mei 11, 2017 (21:51)

  Hallo C,
  Je kan ook spirulina gebruiken waardoor de huid gelijkmatig bruin kan worden. Mijn gezicht was vroeger ook altijd stukken witter dan de rest van mijn lichaam. Gebruikte zelfbruiner maar ben daar nu allergisch aan.

 • C mei 10, 2017 (13:07)

  Beste Bloggers,

  Ik heb inmiddels veel huidproblemen door cosmetica en mijn teint op de gezichtshuid is bijna verdwenen. Als ik mijn shirt uittrek is mijn gezicht meerdere tinten lichter dan mijn lichaamshuid. Terwijl ik al een jaar actief uit de zon blijf. Nu wil ik dat het eindelijk is opgelost wordt. Ik voel me heel slecht door de staat van mijn huid en durf niet eens meer naar buiten omdat ik bang ben dat de zon het nog erger maakt. Ik heb een tijd vitamine c gebruikt in de hoop dat het mijn huidstructuur zou verbeteren. Het gevolg was nog meer irritatie en vitamine c verwijdert hyperpigmentatie en blokkeert de aanmaak van melanine. Ook werkt het als een milde exfoliant, de dode huidlagen worden vervangen door nieuwe lichtere huid. Nu ben ik dus heel ongemakkelijk met het kleurverschil tussen mijn gezicht en hals en nek. Bewust exfolieren met BHA en AHA ben ik al een half jaar mee gestopt. Maar nog niet mijn originele gouden kleur terug. Ik ben half antilliaans en half nederlands. Ik was trots op mijn kleur en nu is die helemaal weg 🙁
  Sinds 2 dagen gebruik ik de moisturizer van Paulas choice ook niet meer want hier zat ook vitamine c, alhoewel in een lage concentratie. Volgens mij is het beste voor mij nu om 4 tot 8 weken met simpele cremes te werken. Maar ik zie door de bomen het bos niet meer. Ook de meeste zonnebrandcremes hebben vitamine c of e eraan toegevoegd, wat het niet makkelijker maakt. ik weet gewoon echt niet meer wat ik moet doen om mijn huid niet meer te irriteren. Het is roder en lichter dan de huid op andere delen van mijn lichaam. Volgens mij is mijn huidbarriere naar de knoppen. Ik zit er heel erg mee. Graag advies welke producten te gebruiken.

  Alvast bedankt huidexperts en Jetske

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 18, 2017 (13:04)

   Hoi C,

   Het lijkt mij verstandig als je eens een afspraak maakt bij het SNIP in Amsterdam. Zij zijn gespecialiseerd in pigmentstoornissen en zo te lezen heb je die expertise echt nodig om erachter te komen wat er precies aan de hand is.

 • Nagehan mei 8, 2017 (16:57)

  Hey Jetske,

  Echt een super goed stuk geschreven.
  Hier heb ik ook ervaring mee met mijn huisarts en dermatoloog.
  Heb zeker van alles geprobeerd, maar niks blijkt te helpen.
  Mijn vraag is of u een praktijk heeft, waar wij terecht kunnen voor vragen of behandelingen. Zover ik weet werkte u bij Velthuis Kliniek. Klopt dat?

  Alvast bedankt,

  Nagehan

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 18, 2017 (12:42)

   Hoi Nagehan,
   Bedankt voor je reactie 🙂
   Mijn team van huiddeskundigen en ik staan altijd klaar voor vragen! Stuur gerust eens een mailtje naar info@dr-jetskeultee.nl of bel naar 010 – 43 63 276

 • Maria mei 8, 2017 (12:35)

  Beste Jetske,

  Als de resultaten van mijn urine/ bloedonderzoek in orde zijn begin ik deze week aan een kuur (low dose) isotretinoin 10 Mg per dag (waarschijnlijk 10 maanden). Hopelijk is mijn huid hierna onstekingsvrij en gaat de dermatoloog kijken of ze mijn littekens kunnen verminderen. Ben 46 jaar en heb nog steeds regelmatig last van ontstekingen (acne) en momenten van roodheid/branderigheid op mijn kin (plus littekens). Gecombineerde huid, die vaak trekkerig aan voelt : (
  Gebruik nog steeds de Diane 35….
  Beetje bang voor de bijwerkingen van isotretinoin….
  Maar mijn vraag is….welke producten kan ik straks het beste van jouw lijn gaan gebruiken, voor de vette huid of de droge? Ik gebruik nu al beide moisturizers en de exfoliant (Salicylzuur).
  Andere tips zijn welkom : )

  Groetjes Maria

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 9, 2017 (07:44)

   Beste Maria,

   Wat vervelend om te lezen dat je last hebt van acne.
   Het is altijd belangrijk producten af te stemmen op de behoefte van je huid. Als je huid tegen die tijd erg droog is zijn de producten voor de normale tot droge huid het meest geschikt. Laat de Exfoliant even achterwege zolang je de low dose isotretinoin slikt.
   Mocht je er niet helemaal uitkomen, laat het gerust weten.

 • Gerdien mei 6, 2017 (05:32)

  Dag allemaal, biergist, grote klis en driekleurig viooltje helpen van binnen uit fantastisch tegen acne. Probeer het maar!

  • heleen mei 7, 2017 (06:20)

   niet bij iedereen, als je bijvoorbeeld hooikoorts hebt geen klis en viooltje….maakt de zaak erger, kruisallergie.

   Gewoon allergoloog/dermatoloog en parfumvrije producten, acne hoeft niet meer, gaat het beginnen, actie ondernemen en hou je geld in je zak bij de drogist, die middeltjes werken niet.

 • Maris mei 5, 2017 (08:41)

  Hallo Jetske,
  Mag ik je wat vragen over een shampoo ? Ik was mijn haren al een paar jaar met een haarzeep, maar ik krijg mijn haren niet helemaal schoon door het harde water hier. Daarom was/ben ik nu op zoek naar een haar en huidvriendelijke shampoo en ik had de shampoo van Maria Nila gevonden. Sulfaatvrij, parabenenvrij, siliconenvrij, alcoholvrij., maar is hij echt wel zo goed ???
  Hier de ingrediënten : Aqua, Sodium Lauroyl Methyl Isethionate, Cocamidopropyl Betaine, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Sodium Lauryl Sulfoacetate, Rubus Fruticosus (Blackberry) Fruit Extract, Bambusa Vulgaris Extract, Hydrolyzed Vegetable Protein PG–Propyl Silanetriol, Hydrolyzed Wheat Protein, Glycol Distearate, Retinyl Palmitate/Carrot Polypeptide & Ascorbic Acid/Orange/Citrus Limon/Citrus Aurantifolia Polypeptides & Tocopherol/Wheat Polypeptides, Glycerin, Amodimethicone/Morpholinomethyl Silsesquioxane Copolymer, Trideceth–5, Acetum, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Quaternium–95, Sodium Chloride, Parfum, Potassium Sorbate, Phenoxyethanol, Disodium EDTA, Ethylhexylglycerin, Phenylpropanol, Disodium EDTA, Ethylhexylglycerin, Phenylpropanol, Propylene Glycol, Methylisothiazolinone, Propanediol, Pentaerythrityl Tetra–Di–T–Butyl Hydroxyhydrocinnamate, Acid Violet 43, Linalool, Hexyl Cinnamal, Limonene

  In ieder geval wel parfum erin ….. Bovenstaande shampoo is de silver shampoo trouwens.

  • Maris mei 10, 2017 (14:50)

   Jetske, als je een keertje tijd hebt, wil je dan kijken naar de ingrediënten van de shampoo die hierboven genoemd staan ? Zijn ze goed ( behalve de parfum ) ?
   Alvast dank je wel !

   Ik ben trouwens weer de Uncover moisturizer voor de normale/vette huid aan het gebruiken ipv die voor de droge huid. En nu bevalt die “luchtere” emulsie veel beter. Zo zie je maar dat je huid met de seizoenen/ jaren echt veranderd.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 18, 2017 (12:58)

   Hoi Maris,
   De wasstoffen in deze shampoo zijn best mild! Maar helaas zit het verder wel vol met geurstoffen en slechte bewaarmiddelen… Ken je deze blog al: https://www.dr-jetskeultee.nl/productadvies-shampoo/? Misschien zit hier wel wat voor je tussen!

   En ik snap helemaal wat je bedoelt met de Moisturizers. Ik wissel ook vaak per seizoen af 🙂

   • Maris mei 18, 2017 (17:17)

    Dank je wel Jetske voor de link. Alleen….. ik zoek een zilvershampoo ivm highlights in mijn haren die te geel worden met gewone shampoo.
    Wel jammer hoor van die slechte bewaarstoffen in de Maria Nila shampoo, het is echt een fijne shampoo verder.

    Dus als iemand nog een fijne zilvershampoo weet !?

    • author-avatar
     Dr. Jetske Ultee mei 19, 2017 (07:17)

     Aha! Hopelijk heeft iemand nog een goede tip… Ik zal ook rondkijken 🙂

 • Peter mei 4, 2017 (19:37)

  Hoi Jetske,

  Heb je misschien een aantal producten die je kunt adviseren om mee te scheren? Normale scheercremes hebben een erg hoge pH waarde, ik vraag me af of dat wel goed is voor de huid.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 9, 2017 (07:04)

   Beste Peter,

   Ik heb begrepen dat je vraag is beantwoord door een medewerker van de klantenservice.

  • w mei 11, 2017 (17:22)

   ik wil dit eigenlijk ook wel weten , van die scheer producten .

   • Peter mei 19, 2017 (14:17)

    Hoi Jetske en W,

    Als antwoord van de klantenservice kreeg ik: “Voor wat betreft het scheren kunt u denken aan scheerschuim van Eucerin of La Roche Posay. Deze bevatten echter helaas wel parfum.
    U zou ook een conditioner kunnen gebruiken, alleen is dat niet zo heel goed voor uw scheermesjes.”

    Dus dat is nog niet helemaal een perfecte optie lijkt mij. Ik gebruik geen geparfumeerde producten, en bijv. de Neutral Conditioner kan ik echt niet tegen.

    Zijn er ook andere opties Jetske? Iets dat mild en pH-huidneutraal is. Jouw advies om het haar weg te laseren heb ik nu al 8 keer laten doen met een Yag-Alexandrite laser, maar het blijft toch onrustig.

    • author-avatar
     Dr. Jetske Ultee mei 22, 2017 (07:15)

     Hoi Peter,

     Je zou ook voor het scheren op je handen wat cleanser N/D kunnen mengen met een klein beetje olie (bv jojoba-olie). Het schuimt niet/nauwelijks maar is wel heel mild voor je huid…

    • Elias mei 26, 2017 (12:11)

     Hoi Peter,

     Zelf denk ik er ook al een tijdje over om mijn gezichtshaar te laten laseren, maar ik twijfel nog… Sommige ervaringen van andere zijn heel positief, andere juist helemaal niet.
     Wat bedoel je met dat het onrustig blijft? Blijft het haar terugkomen of blijft je huid onrustig na het laseren?

     • Peter mei 27, 2017 (11:09)

      Hoi Elias,

      Met onrustig bedoel ik rode vlekjes en roodheid. Na geloof ik nu acht keer laseren groeit het grootste deel nog steeds wel terug, meestal kost het toch wel 10 tot 12 behandelingen met vaste tussenpozen om het echt te verwijderen. Elke behandeling kost ongeveer 120 euro. Op zich heb ik er geen seconde spijt van gehad dat ik het heb laten laseren, maar had wel verwacht dat het nu al meer resultaat zou geven. De eerste weken na het laseren valt al het haar uit, en ziet mijn huid er super rustig uit, dat is echt zo fijn. Qua scheren is het een beetje een afweging, met olie en reinigingsmelk gaat het scheren iets moeilijker vind ik. Met echte scheerschuim gaat het scheren makkelijker, maar de ingrediënten en de hoge pH zijn minder goed voor je huid.

    • Elias mei 31, 2017 (20:00)

     Bedankt voor je antwoord Peter.
     Wat ik me enkel nog afvraag: zijn die rode vlekjes/roodheid na het laseren tijdelijk? Of is dat mogelijk blijvend? Ook mijn huid geeft snel irritatie, roodheid en uitslag. Erg vervelend…

 • Lydia mei 4, 2017 (15:43)

  Overigens denk ik persoonlijk niet dat het vertrouwen in de (huis-)arts beïnvloed kan worden door een artikel hier op de blog. Vertrouwen krijgt een patiënt door zijn eigen ervaringen met de arts.

  • Brechtje mei 5, 2017 (10:20)

   Ik sluit me graag aan bij bovenstaande reaktie.

 • Lydia mei 4, 2017 (15:33)

  Helaas heb ik ook niet zoveel goede ervaring met huisartsen en specialisten waar het de acne van mijn dochter betrof enige jaren geleden. De huisarts schreef haar een willekeurige anticonceptiepil voor waarbij haar werd verteld dat haar huid hiervan wellicht zou opknappen. Deze pil bleek juist acne te verergeren. Het kostte mij als moeder maar korte tijd om informatie hierover te vinden. Jammer dat de huisarts, naar mijn idee, niet besefte wat voor impact puistjes op een puber hebben en zich niet de moeite nam verder te kijken en echt te helpen. De dermatoloog schreef enkel een paardenmiddel voor waarbij, na stoppen hiervan, de puistjes weer net zo snel terug kwamen.
  Uiteindelijk heb ik op deze blog wetenschappelijk onderbouwde informatie gevonden en het heft in eigen handen genomen. Jammer dat er zo weinig kennis en inlevingsvermogen lijkt te zijn bij de artsen.

 • Irene mei 4, 2017 (12:46)

  Beste Jetske,

  Goed te zien dat zoveel tijd streekt in t informeren van mensen over de huid. Dat is een van de belangrijke vernieuwingen in de moderne geneeskunde, informatie en zelfzorg.
  Huisartsen volgen in hun acne advies de nhg standaarden. In te zien ook voor patienten: google maar. Via thuisarts.nl vind je de patienteninformatie ook over acne. Dit om de zelfzorg te verbeteren. Deze standaarden zijn gemaakt (en worden steeds aangepast) door alle bekende wetenschappelijke onderzoeken te combineren en zo tot (evidenced based!) adviezen te komen. Als je denkt dat je hier een belangrijke bijdrage aan kunt leveren op wetenschappelijk niveau dan zou je met de makers van deze standaarden (staan erbij) contact op kunnen nemen. Misschien heb je dat al wel eens getracht? Ik ben benieuwd.
  Als kritische noot is het denk ik belangrijk is welke bewoordingen je gebruikt tav het functioneren van collega artsen omdat je negatieve uitlating niet bijdraagt aan de beeldvorming, maar alleen afstand creeert tussen de patient en zijn huisarts, hetgeen schadelijk is, op breder vlak dan alleen de huid. Het advies aan mensen op inhoudelijk niveau zodat ze dit kunnen meenemen in gesprek met hun huisarts zoals je ook doet is denk ik heel belangrijk.
  Succes! en bedankt voor de goede zonnebrandcreme,

  Irene, huisarts

  • w mei 6, 2017 (07:35)

   goedzo irene , aan samenwerking heeft op den duur iedereen wat .

   • Brechtje mei 7, 2017 (12:50)

    Volgens mij wordt iedereen, zowel artsen als clienten, beter van een open en zuivere communicatie. Maar bij neerbuigendheid, cynisme of een stoot onder de gordel ontbreekt mij iedere lust om te reageren. De regels 7, 8, 9, vind ik beledigend geformuleerd. Excuses hiervoor zouden niet misstaan. Kritiek is prima, maar graag wel op basis van respect.

    • Irene mei 7, 2017 (21:22)

     Hallo Dames, ik keek even of Jetske al gereageerd had. Helaas nog niet. Het stukje tekst waar je aan refereert is in t geheel niet denigrerend bedoeld. Alleen informatief (ook voor lezers zoals jij, onder de huisartsenstandaard kun je ook zien hoeveel wetenschappelijke onderzoek hieraan heeft bijgedragen en hoeveel we eigenlijk nog niet goed weten ) en verder is het serieuze interesse en nieuwsgierigheid of ze hiermee bezig is geweest en wat de reacties waren. Onder kritische noot vind je mijn welgemeende kritische kanttekening op haar formulering naar collega artsen.

     • author-avatar
      Dr. Jetske Ultee mei 15, 2017 (11:53)

      Beste Irene,

      Een beetje late reactie, maar ik wist eerlijk gezegd niet zo goed hoe ik op je commentaar moest reageren. Ik snap dat je het vanuit jouw positie als huisarts misschien niet leuk vond om mijn blog te lezen. Maar ik hoop dat je begrijpt dat mijn stuk niet bedoeld is als een ‘aanval’. Mijn boodschap komt vooral voort uit mijn passie voor dit vak, en daarnaast de vele mails van mensen die ik dagelijks krijg over dit onderwerp. Ik vind het moedig van jou om een reactie achter te laten en ben ook dankbaar voor de lieve berichten van de andere bloglezers!

   • Lydia mei 7, 2017 (13:54)

    Met je eens Brechtje. Zo las ik het ook. Ook het woord: ‘succes’ vind ik denigrerend overkomen. Jetske Ultee hoeft geen succes toegewenst te worden want dat heeft ze al jaren door haar kennis. And now I rest my case 😉

 • Marielle mei 3, 2017 (19:09)

  Natuurlijke producten bestonden veel eerder dan de wetenschap en mensen wisten vroeger dingen instinctief. Soms kunnen onderzoeken wel dingen bevestigen.

 • Tessa mei 1, 2017 (16:41)

  Hey Jetske,

  Ik las over het sap van knoflook als ‘wondermiddel’ dat puistjes binnen een paar uur tot één nacht laat verdwijnen.
  Is dat iets om uit te proberen?

  Groetjes,
  Tessa

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 2, 2017 (12:57)

   Beste Tessa,

   Ik heb geen wetenschappelijke studies kunnen vinden waarin dit onderzocht is. Mocht je last hebben van acne kan je je beter richten op producten waarvan de werkzaamheid echt is bewezen. Je kan in de volgende blog meer lezen over acne https://www.dr-jetskeultee.nl/de-cosmetische-behandeling-bij-acne/.

   • Tessa mei 4, 2017 (13:22)

    Beste Jetske,

    Bedankt voor het artikel dat je me aanraadde. Helaas heb ik zo ongeveer alles al geprobeerd (behalve laser- of lichttherapie) dat in het artikel vermeld wordt, zonder resultaat.
    Via mijn dermatoloog kwam ik er ook achter dat het bij mij geen ‘gewone’ acne is, maar keratosis pilaris die heel erg ontsteekt. Zeker in de periode rond mijn regels is het echt heel erg.
    Ik kreeg een behandeling met salicylzuur, te beginnen met 1%, die ik voor meer dan een jaar gevolgd heb, zonder enig resultaat. Dan 2% salicylzuur, opnieuw zonder resultaat. Dan 4% salicylzuur, dat te sterk bleek, want het ‘brandde’ mijn huid zowat weg dat er echt open wonden ontstonden.
    Ik denk dat mijn dermatoloog op het moment niet meer goed weet wat voor te schrijven. Dus ikzelf weet het ook niet echt meer…
    Als verzorging gebruik ik normaal gezien de toner en creme voor de droge huid van Uncover.
    Zou ik het knoflooksap toch uitproberen en zien wat het geeft?
    Of kan het ook nare bijwerkingen hebben, zoals bv. het veroorzaken van bruine vlekjes, zoals ik heb gelezen dat sommige stoffen kunnen doen?

    Groetjes,
    Tessa

    • Tessa mei 5, 2017 (13:49)

     Hey Jetske,

     Ik heb nog verder zitten zoeken op internet, en er zijn inderdaad heel wat mensen (specifiek met keratosis) blijkbaar geholpen door msm poeder. Zou ik dat misschien eerder dan de knoflook kunnen proberen? Of zou je het afraden?
     En als ik het zou proberen, neem ik het dan best in, of meng ik het in mijn lotion en breng het zo op de huid aan? Of beiden?

     Groetjes
     Tessa

     • Tessa mei 5, 2017 (17:03)

      Na nog meer opzoekwerk ben ik erachter dat msm de huid soms ook juist slechter maakt…
      Ik weet echt niet goed wat ik nog best zou proberen tegen de keratosis pilaris. Die kleine bultjes vind ik niet zo erg, maar het probleem is vooral dat ze zo vaak ontsteken en dan heel lelijk en opvallend worden…
      Is hier nog iets dat ik zou kunnen proberen?

      Groetjes,
      Tessa

     • Marielle mei 5, 2017 (22:09)

      Het zou ook kunnen dat dit een gluten intolerantie is.

    • heleen mei 7, 2017 (06:16)

     eerst naar een allergoloog/dermatoloog. Uitzoeken of er allergieen zijn. Vervolgens alleen parfumvrije producten gebruiken en de producten/voeding uit de/allergietest zijn gekomen. Dan een lage dosering roacuttane, dit wordt opgebouwd naar maximaal 1 a 2 capsules per dag, meer is niet nodig en het resultaat is verbluffend. Dit wordt afgebouwd naar hooguit 2 capsules per week. Om vervolgens te stoppen. Geen bijwerkingen. Roacuttane helpt uitstekend tegen acnelittekens, vlekken. Gebruik een goede parfumvrije zonbescherming.
     De horror roacuttane verhalen zijn gedateerd ook de dosering, inderdaad met een zeer lage dosering zijn de resultaten super. Niet zelf gaan experimenteren met voeding, de allergietest is betrouwbaar en geeft vaak verrassend resultaat wat je nooit zou verwachten.

     • Tessa mei 7, 2017 (14:44)

      Hey Heleen,

      Bedankt voor je reactie. Mijn dermatoloog had het ook al over roacuttane, maar hij durfde het mij niet voor te schrijven omdat ik sowieso al last heb van een erg droge huid met eczeem in het gezicht. Hij vreesde dat de roacuttane dit nog zou verergeren…

    • author-avatar
     Dr. Jetske Ultee mei 9, 2017 (07:12)

     Beste Tessa,

     Ik zou knoflooksap niet aanraden, omdat ik denk dat knoflooksap irriterend werkt op je huid. Waar zit de keratosis pilaris? Als het op je gezicht zit, kan je beter 5% benzoylperoxide gebruiken. Je kan met deze crème twee of drie keer per week beginnen. Heb je weleens de Exfoliant met glycolzuur geprobeerd?

     • Tessa mei 10, 2017 (18:33)

      Beste Jetske,

      Bedankt voor je reactie. Ik was vergeten te vertellen dat ik van 2012 tot 2014 al benzoylperoxide heb gebruikt (toen dacht ik nog dat ik ‘gewone’ acne had). Helaas ook zonder enig resultaat.
      Glycolzuur heb ik nog niet geprobeerd. Kan ik die van Uncover proberen of beter een specifiek recept vragen bij de dermatoloog?
      De keratosis had ik zo ongeveer over heel mijn lichaam (o.a. rug, bovenarmen,…) en in mijn gezicht dus ook.
      Jarenlang heb ik geprobeerd de keratosis op lichaam en gezicht onder controle te krijgen met salicylzuur (begonnen met 1%, later tot 4% gegaan), helaas deed het helemaal niets, ik had zelfs de indruk dat de huid enkel roder en geïrriteerder werd. Op goed geluk ben ik op een moment gestopt met salicylzuur en de Uncover creme voor de droge huid gaan smeren in vrij dikke lagen, het resultaat was vrij spectaculair, binnen een maand waren alle ontstekingen weg, en de huid op mijn rug gaaf en glad.
      Op mijn lichaam heb ik het zo opgelost gekregen, alleen blijven de ontstekingen in mijn gezicht jammer genoeg aanhouden, ondanks de creme.
      Heb je toevallig een idee op welk(e) ingrediënt(en) in de Uncover creme mijn huid zo goed gereageerd zou hebben? En zou het zin kunnen hebben diezelfde ingrediënten op mijn gezicht in een nog hogere concentratie te gebruiken? Of zou dat dan weer irritatie geven?
      Verder vroeg ik me af wat je van deze camouflage producten vindt? Zijn ze veilig te gebruiken? Ingrediënten van het eerste product zijn:
      ricinus communis (castor) seed oil, vitis vinifera (grape) seed oil, titanium dioxide (CI 77891), cera alba (beeswax), lauryl laurate, butyrospermum parkii (shea butter) extract, tocopheryl acetate, simmondsia chinensis (jojoba) seed oil, copernicia cerifera (carnauba) wax, may contain: iron oxides (CI 77491, CI
      77492, CI 77499).
      Het tweede product:
      ricinus communis seed oil, hydrogenated vegetable oil, hydrogenated palm kernel glycerides, hydrogenated palm glycerides, isopropyl myristate, dimethicone, dimethicone crosspalymer, caprylic/capric triglycerides, copernicia cerifera cera, cera alba, petrolatum, talc, candelilla cera, CI 77019 (mica), tocopheryl acetate, phenoxyethanol, ethylec ylglyverin, may contain: CI 77891 CI 77491 CI 77499 CI 77492).
      Bedankt voor je hulp Jetske.

      Groetjes
      Tessa

  • Marielle mei 2, 2017 (17:23)

   Knoflook ik rijk aan zwavel en dat is een stof die dat de huid en het lichaam echt nodig heeft: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/129719-de-geneeskracht-van-organische-zwavel-of-msm-capsules.html

   • Tessa mei 5, 2017 (13:50)

    Bedankt voor de info Marielle

    • Brechtje mei 7, 2017 (19:43)

     Hoi Tessa, Misschien heb je wat aan de volgende website: skinacea.com.

     • Tessa mei 10, 2017 (18:10)

      Bedankt Brechtje voor de tip.

      Groetjes
      Tessa

 • Amanda mei 1, 2017 (07:40)

  Hoi Jetske,

  Wat ben ik blij met jouw blog! Mijn gevoelige huid is enorm opgeknapt sinds ik jouw adviezen volg.

  Zelfs met het gebruik van zo min mogelijk en zo mild mogelijke producten heeft mijn baby last gekregen van eczeem. Een tijdje terug ben ik met haar naar de huisarts geweest. Hormoonzalf was gelukkig nog niet nodig. Ik kreeg wel Lanette vetcrème voorgeschreven en heb deze bij de apotheek opgehaald. Bij thuiskomst zag ik dat daar Sodium Lauryl Sulfate in zit…

  Ik heb de crème niet gebruikt, maar ben ik plaats daarvan jouw Repair Cream gaan smeren. De eczeem is nu bijna weg!! Ik smeer nog even door!

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 2, 2017 (12:40)

   Wat leuk om te lezen Amanda dat zowel jouw huid als de huid van je kindje is opgeknapt!

 • J april 30, 2017 (08:26)

  Hoi jetske,
  Ik zou graag willen weten als de acne uitslag verergert dikke bultjes rode komt vocht uit.Wat te doen ziet er niet uit.Gebruik je produkten behalve de exfoliant niet.Produkten blijven gebruiken of gewoon met water wassen.Wat is je advies de huid ziet er bij gebruik wel iets egaler uit maar de huid is na de reiniging wel Wat droog terwijl de huid analyse aangeeft voor de normale/ vette huid.

  Mvg

  J

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 2, 2017 (12:10)

   Beste J,

   Soms is het voor mij lastig om advies te geven zonder de huid gezien te hebben. Zou je een e-mail met daarbij een foto van je huid willen sturen naar info@dr-jetskeultee.nl?

 • Sandra april 29, 2017 (09:28)

  Hoi Jetske,

  Ik ben op zoek naar een douche-olie. Zijn de volgende producten geschikt? En welke is qua ingrediënten het best?

  Drs. Leenarts bad en douche olie:
  glycine soja oil, olea uropaea fruit oil, isopropyl palmitate, trilaureth-4 phosphate, aqua

  Decubal douche & bad olie:
  Glycine Soja, Caprylic/Capric Triglyceride, Mipa-Laureth Sulfate, Laureth-3, Laureth-7 Citrate, Simmondsia Chinensis Oil, Tocopherol, Bisabolol

  Dermolin douche olie:
  Mipa-Laureth Sulfate, Glycine Soja Oil, Ethylhexyl Stearate, Laureth-4, Cocamide DEA, Tocopherol, Helianthus annuus seed oil

  Alvast bedankt!

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 2, 2017 (13:29)

   Beste Sandra,

   Alle drie de producten zijn mild. De producten van Decubal en van Drs. Leenarts zijn het mildst.

 • Marielle april 28, 2017 (18:20)

  Door dokter Google ben ik heel wat wijzer geworden en dan heb ik het niet over die sites die juist het zelfde zeggen als huisdokters en dermatologen maar over sites die die verder kijken dan alleen maar symptoom behandeling. En alles wat ik had kwam door mijn voeding, en ook ik dacht dat ik gezond at, maar wat voor sommigen gezond is kan voor anderen giftig zijn. Mijn eczeem, acne, rosacea, pigmentvlekken,… kwam door mijn voedselintoleranties.

  • Pris mei 1, 2017 (08:02)

   hi marielle, wat fijn om te lezen dat jouw klachten zijn verdwenen. ik ben ten einde raad. heb jij allergietesten laten uitvoeren via je huisarts of via de dermatoloog? ik hoor graag welke weg jij hebt afgelegd. Groet, Pris

   • Marielle mei 2, 2017 (17:20)

    Hallo Pris,
    ik heb het eliminatie dieet gedaan. Waardoor je dus een voedingsmiddel weglaat en nadien weer gaat introduceren en zo kijk je hoe je lichaam hier op reageert. daarnaast heb ik 3 jaar geleden toen ik alleen dacht dat ik een lactose en caseïne intolerantie had een bloedonderzoek laten uitvoeren via de huisarts, heb toen die dag dus melkproducten gegeten zodat het zeker duidelijk zou zijn wat ik heb. En daaruit bleek dat ik een “lichte eiwit intolerantie had”. Nadien heb ik dan ook gemerkt dat ik intolerant ben voor gluten, ik werd zelfs moe en had diarree van havermout. Ook ondertussen oa noten, soja, eieren en verdraag ook niet goed zetmeel. Heb gemerkt dat ik de situatie onder controle heb door verteringsenzymen in te nemen en nadien een ontstekingsremmer zoals Boswellia. Maar moet hier ook wat mee opletten omdat dit niet 100% de schadelijke werking teniet doet van de voedingsmiddelen waar dat ik slecht op reageer. In het begin werkte dit veel beter. De ergste dingen om te eten zijn bij mij gluten en melkproducten. Vooral tarwe krijg er migraine van, gewrichtspijn, eczeem, en grote humeurschommelingen. Van melkproducten krijg ik dan weer vooral acne, gewrichtspijnen en darmproblemen. Van de rest word ik moe en mijn kracht die afneemt, darmkrampen,….
    Ik weet misschien nog maar 2 jaar zeker dat ik geen gluten verdraag maar eigenlijk al lang daarvoor merkte ik dat toen ik een spaghetti at die niet van tarwe was maar van spelt (spelt bevat wel gluten maar is veel minder schadelijk dan tarwe) dat ik mij toen niet opgeblazen voelde en veel lichter dan wanneer ik spaghetti at van tarwe en dat is volgens mij 5 of 6 jaar geleden. En in die tijd merkte ik ook op dat mijn haar begon dunner te worden en dat ik steeds vaker haaruitval had.
    Groetjes, Marielle

 • K april 26, 2017 (14:28)

  Hey Jetske,

  Super goed stuk!
  Het is echt fijn dat je hier zo eerlijk over schrijft!
  Ikzelf heb ook al vaker soortgelijke situatie’s ondervonden, helaas met verregaande gevolgen.
  Nog iets heel anders: welke creme raad je aan als oogcreme; de gewone moisturizer voor de droge huid van Uncover, of de repair cream?
  En mag een dergelijke creme op de huid vlak onder de ogen worden aangebracht?

  Groetjes,
  K

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee april 28, 2017 (07:06)

   Beste K,

   Fijn dat je het een goed stuk vindt!
   Je mag de Moisturizer onder de ogen aanbrengen. Dat geldt voor zowel de Moisturizer voor de normaal tot droge huid als de Moisturizer voor de normaal tot vette huid. Mijn Moisturizer is zo mild dat je het direct onder de ogen aan kan brengen. Merk je dat de huid wat droger is (bijvoorbeeld in de winter) mag je over de Moisturizer ook nog een beetje Repair Cream aanbrengen. De Repair Cream mag je overigens meerdere keren per dag aanbrengen.

 • Josine april 25, 2017 (21:57)

  Wat ontzettend goed dat je hier zo kritisch over schrijft. Ik heb een soort gelijke ervaring met eczeem gehad. In een periode waarbij het heel erg heftig was en niks meer hielp wilde mijn huisarts geen doorverwijzing naar een dermatoloog geven. Pas na meerdere keren langsgeweest te zijn en de kamer niet te willen verlaten zonder doorverwijzing heb ik het voor elkaar gekregen dat ik een doorverwijzing kreeg “omdat ik dat schijnbaar zo graag wilde”.
  Toen ik eindelijk bij de dermatoloog langs kon was het heel snel onder controle en heb ik dankzij zijn uitleg en door o.a. jou blog te lezen er bijna geen last meer van!
  Ik denk ook dat Dokter Google in veel gevallen verre van ideaal is, maar ik ben wel blij dat je tegenwoordig zelf zo veel kan leren en er informatie beschikbaar is als je huisarts je het niet kan of wil geven.

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee april 28, 2017 (08:06)

   Fijn om te lezen dat je bijna geen last meer hebt van eczeem Josine!

 • Yolanda april 25, 2017 (18:29)

  Weer een heel interessant stuk! Onlangs heb ik gelezen dat bij mijn dermatoloog onderzoek wordt gedaan naar een nieuw geneesmiddel tegen acné, namelijk een soort antilichaam/eiwit. Hier kan ik aan meedoen, weet u hier toevallig ook iets over?
  Ook vroeg ik mij af of u artsen kent die zoals u aangeeft onder de noemer ‘schaarse artsen’ vallen die wel verder kijken of het daadwerkelijk acné is? Ik ben al bij diverse dermatologen geweest (Noord Brabant), maar steeds heb ik het gevoel niet serieus genomen te worden.

  Groetjes,

  Yolanda

  • author-avatar
   Dr. Jetske Ultee mei 4, 2017 (13:15)

   Bedankt Yolanda!
   Zou je mij wat meer informatie willen e-mailen over dit nieuwe geneesmiddel? Het zegt mij nu niks. Je kan het volgende e-mailadres gebruiken info@dr-jetskeultee.nl Alvast bedankt!
   Jammer dat je je niet serieus genomen voelt. Ik kan helaas geen personen aanbevelen.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!