• nieuws_over_rosacea

Nieuws over rosacea

Ben je boven de dertig jaar en heb je regelmatige een onrustige huid met bultjes (vaak aan weerszijde van de neus), dan is de kans heel groot dat jij rosacea hebt. En je bent niet de enige want bijna een op de vijf blanke vrouwen heeft hier last van!

Je kunt in mijn blog Heb jij misschien rosacea lezen wat andere kenmerken van rosacea zijn.

De oorzaak van rosacea is lange tijd niet duidelijk geweest. Uit een recent Iers onderzoek blijkt echter dat een bacterie (Bacillis Oleronius) afkomstig van de demodexmijt (die graag op onze huid leeft), zeer waarschijnlijk de boosdoener is. Deze kleine mijten leven rondom of in de haarfollikels. De mijten zijn op iedere huid aanwezig en vermeerderen bij huidbeschadiging (bijvoorbeeld door zonblootstelling) en bij het ouder worden. Hoewel we eerder wisten dat op de huid van mensen met rosacea meer Demodex mijten wonen, kon er tot nu toe nog geen oorzakelijk verband worden vastgesteld.

De Ierse onderzoekers lukten dat wel. Zij slaagden er in om de bacterie te isoleren van de demodexmijt en ontdekten dat wanneer een mijt sterft, er bacteriën afkomstig uit (hou je vast) het darmkanaal van de mijt op de huid achterblijven. Deze bacteriën produceren op hun beurt moleculen die bij mensen met rosacea een afweerreactie kunnen veroorzaken. Hierdoor ontstaan er ontstekingen in de huid en bij de vaatjes (couperose). Gelukkig kwamen de onderzoekers er ook achter dat de bewuste bacterie gevoelig is voor bepaalde antibiotica; dat verklaart ook meteen waarom metronidazol in crèmevorm of doxycycline (pillen) goed kunnen helpen tegen rosacea. Deze vinding is een hele stap in de goede richting; nu kan er gerichter gewerkt worden aan een oplossing tegen rosacea. Het zal tijd worden!

Groetjes, Jetske.

 

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:
Heb jij misschien rosacea

Het behandelen van rosacea
,
Een brandende huid
Te mijden ingrediënten

Gerelateerde Berichten

64 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Anna 1979 september 14, 2015 (09:56)

  Beste Jetske,

  Ik las laatst over een laser die zou werken bij diffuse roodheid en zonneplekjes, sproeten en rode vlekjes.

  Ik ben 36, heb een huid met een rozige ondertoon maar de laatste jaren is mijn neus wat roder (niet heel erg). En wat gesprongen adertjes rond mijn neus maar niet heel zichtbaar. Ik krijg vaak complimenten over mijn huid omdat hij er gezond uitziet, maar ik stoor me aan de lichte diffuse roodheid en ben bij die kliniek langs gegaan in Amsterdam.

  Ik heb een scan gehad die ze bij jullie ook gebruiken. Mijn huidleeftijd was 33 dus dat was positief alleen bij roodheid zat ik bij de hoogste 6% van mijn leeftijd. Hieruit concludeerde de arts dat ik rosocea heb. Nu heb ik het weekend gezocht maar ik kan me helemaal niet identificeren met het algehele beeld. (ik heb geen branderigheid, mijn huid is verder heel fijn qua structuur. heb geen bulten, jeuk, opvlammingen etc) Mijn huid is wat rozig maar absoluut niet rood. En heel af en toe ene pukkeltje.

  Nu zei hij dat ik een talgprobleem heb en dus rosecea en dat dit steeds erger gaat worden etc etc en om erger te voorkomen Metronidazol creme moet gaan smeren. Maar ik ben helemaal niet overtuigd eerlijk gezegd omdat mijn huid er qua structuur mooi uitziet.Ik ben helemaal niet overtuigd van ontstekingen. Wel dat mijn huid wat vaso-reactief is. Maar dit hoeft toch niet altijd rosacea te zijn?

  Het staat mij tegen een medicijn op mijn huid te smeren met de eventuele bijwerkingen, die er verder gewoon prima uitziet.

  Ik had ook gelezen dat schoonheidsspecialisten waarschuwen dat deze creme de huid dunner maakt.

  Wat is jouw gedachte hierover?

  • author-avatar
   Jetske november 5, 2015 (16:00)

   Beste Anna,

   Rosacea bestaat uit verschillende stadia. De mildste vorm van rosacea uit zich in lichte roodheid in de huid. Daarbij hoeft er geen sprake te zijn van pukkeltjes, jeuk en/of opvlammingen. Ik heb je huid niet gezien, maar het zou inderdaad kunnen dat je last hebt van rosacea. Rosacea is helaas (nog) niet te genezen en de behandeling is gericht op het onder controle houden van de symptomen. Je kunt milde huidverzorgingsproducten gebruiken zonder irriterende ingrediënten zoals parfum. Verder zijn er ook een aantal uitlokkende factoren zoals alcohol, stress, temperatuurswisselingen, gekruid eten en cafeïne die de symptomen van rosacea kunnen verergeren. In dit stadium zou ik je inderdaad niet adviseren metronidazol crème te gebruiken, dit product heeft weinig effect op de (diffuse) roodheid maar helpt voornamelijk tegen de kleine ontstekingen (acne rosacea). Bovendien kan je huid iets gevoeliger worden voor zonlicht. Ik zou je dit in zo n vroeg stadium dus ook niet adviseren, de vaatjes kan je eventueel weg laseren als ze zichtbaar gaan worden. Het hoeft bovendien geen rosacea te zijn maar je kan ook gewone couperose hebben.

   Groetjes Jetske               

 • Sylvia juli 21, 2015 (21:04)

  De dermatoloog heeft een aantal jaar geleden rosacea bij mij vastgesteld. Heb een aantal doxycycline kuren gehad en heb het nu al een hele tijd redelijk onder controle met Rozex gel. Heb alleen last van diffuse roodheid, met name op neus en wangen. Vooral op de neus is erg vervelend, lijkt toch een drankneus terwijl ik amper alcohol drink.

  Wat ik vreemd vind is dat ik in de zomer veel minder last heb van de rosacea. Ik weet dat ik eigenlijk goed moet smeren met zonnebrandproducten, maar dat vergeet ik vaak. Toch lijkt dat niet erg, want ik heb nog nooit verergering van de klachten gehad nadat ik gezond heb. Nu begin ik me bijna af te vragen of ik überhaupt wel rosacea heb?

  Kunt u verklaren waarom ik juist minder last heb van de rosacea na het zonnen?

  • author-avatar
   Jetske augustus 24, 2015 (14:45)

   Beste Sylvia,

   Het zou kunnen dat je in de zomermaanden wat meer ontspannen bent, misschien door vakantie, en dat de rosaceaklachten hierdoor wat afnemen. Het kan ook goed dat het (bruine) kleurtje wat je krijgt door de zon de roodheid wat minder laat opvallen. Al is het, vooral met rosacea, heel erg belangrijk je huid te beschermen met een zonnebrandcrème.

   Groetjes Jetske

 • Tim maart 15, 2015 (05:24)

  Beste Jetske,

  Ik (man van 40 jaar) heb altijd al snel last gehad van een rood gelaat tijdens bijvoorbeeld inspanning, in de pubertijd veel acne gehad maar al jaren een rustige huid. Sinds vorig jaar heb ik in eens last van een rode, vlekkerige geiriteerde huid met daarbij puistjes op met name wangen en kaaklijn. Ook op mijn voorhoofd soms rode jeukende plekjes. Ik heb van alles geprobeerd maar niets lijkt te helpen. Eerst dacht ik dat het een allergische reactie was, acne of irritatie van het scheren maar medicijnen en cremes hier tegen hielpen niet. Ik baalde enorm van de rode vlekkerige huid en mij werd een TCA peeling aangeraden. Ik heb in totaal 4 van deze peelings ondergaan in een tijdsbestek van ongeveer 4 maanden. Mijn huid oogt iets frisser en gladder maar ik heb nog steeds een rode, geirrieerde, vlekkerige huid. Zelf denk ik nu dat ik last heb van rosacea. Ik ben milde producten gaan gebruiken zoals:

  Face wash van Paulas choices (PC4Men), na het scheren gebruik ik de soothe & smooth met 2% acetylsalicylzuur. Verder gebruik ik de moisturizer van Uncover skincare en een zonnebrandcreme. In de avond gebruik ik ook nog een toner van Paula s choice (skin balancing pore reducing toner).

  Omdat ik nog steeds niet het gewenste resultaat heb vraag ik mij af of ik wel de juiste producten gebruik en op een juiste manier. Volgens mijn partner smeer ik veel te veel op mijn gezicht.

  Moet ik geduld hebben en zo door gaan, of toch andere producten/ routine gebruiken? En wat is jouw ervaring met IPL bij roacea?

  Hopelijk kun je mij advies geven.

  Vriendelijke groet, Tim

  • author-avatar
   Jetske mei 22, 2015 (14:00)

   Beste Tim,

   Als ik je verhaal lees vermoed ik ook rosacea. Helaas kan ik niets zeggen over een product zonder ingrediëntenlijst. De producten van Uncover Skincare ken ik uiteraard en zijn prima te gebruiken bij rosacea. Je gebruikt zeker niet teveel producten hoor! Helaas is de oorzaak van rosacea (nog) niet bekend en is de behandeling gericht op het verminderen/controleren van de symptomen. Milde producten kunnen gecombineerd worden met antibiotica (bijv. metronidazol), peelings met salicyl- en/of glycolzuur en licht en/of laserbehandeling. IPL kan er ook goed voor ingezet worden. Het is verstandig je goed te laten informeren door een huidtherapeut onder supervisie van een arts, of door een arts zelf.

   Groetjes Jetske

 • Kristel december 14, 2014 (09:58)

  Hallo alle,

  ik heb last van rosacea onder mijn ogen… het ziet er echt raar uit! het vreemde is dat ik hier altijd last van heb in de wintertijd…

  ook mijn hond heeft in die periode altijd klachten… zou het een verband kunnen zijn met de DEMODEX MIJT?

  ik denk hier namelijk wel een verband te zien?

  mijn hondje vergaat van de jeuk en heeft ook uitslag op haar buikje.

  ik gebruik nu metronidazol 1%…

  de ene keer lijkt dit prima te werken…

  de andere keer weer totaal niet… heel vreemd

  weet iemand iets over het verband? en wie heeft er nog tips qua behandeling?

  bedankt alvast 🙂

  mvg,

  Kristel

  • author-avatar
   Jetske januari 29, 2015 (16:30)

   Beste Kristel,

   Temperatuurswisselingen kunnen de klachten van rosacea verergeren. Dit zou een reden kunnen zijn dat je er meer last van hebt in de winter. Het is overigens ook voor iedereen verschillend wat de rosacea triggert. Overigens is de demodex die bij je hond leeft (demodex canis) niet dezelfde als die mensen met rosacea op de huid hebben. Heb je ook regelmatig last van ontstoken ogen? Dat kan inderdaad wijzen op een demodex infectie. Metronidazol kan inderdaad helpen bij rosacea. Je zou ook eens een crème met vitamine C en niacinamide kunnen gebruiken. Azelaïnezuur kan ook de symptomen wat verminderen, maar is niet zo geschikt voor de huid rondom je ogen. Als je inderdaad een overgroei hebt van demodex mijten (je kunt dit soms zelfs zien, je ziet dan hele fijne kleine witte puntjes in de poriën) dan kan je je huid behandelen met verdunde tea tree oil. Wel heel voorzichtig opbouwen want het kan de huid nogal irriteren.

   Groetjes Jetske

 • Petra juli 20, 2014 (13:16)

  Ik heb al sinds mijn 11de rosacea en tussen mijn 15e en 25e ruim 25 laserbehandeling gehad. Als je echt rosacea hebt, niet aan beginnen want het helpt voor geen meter. Bij alleen rode vaatjes en geen roodheid zou het wel kunnen helpen. Als het gezicht last heeft van ontstekingen dan laseren ze helemaal niet. Voor een laserbehandeling moest ik ontsteking vrij zijn en dat lukt door 2 liter water per dag binnen te krijgen.

  • author-avatar
   Jetske augustus 11, 2014 (10:17)

   Beste Petra,

   Er zijn verschillende gradaties in rosacea en daarom zal geen enkele behandeling hetzelfde zijn. Licht- en laserbehandelingen kunnen echt effectief zijn bij rosacea, het effect is vooraf niet helemaal te voorspellen. Topicale en orale antibiotica wordt ook vaak ingezet met goed resultaat. Ook azelaïnezuur kan effectief zijn.

   Groetjes Jetske

 • Nathalie juli 12, 2014 (13:32)

  Ook ik heb last van rosacea en couperose. Wat ik me al een tijd afvraag is: als ik de couperose laat behandelen met een laser, verdwijnen dan ook de pijnlijke ontstekingen en de flushings?

  • author-avatar
   Jetske juli 25, 2014 (10:41)

   Beste Nathalie,

   Rosacea kan met verschillende behandelingen goed onder controle gehouden worden. Het resultaat is ook afhankelijk van de ernst van rosacea. Het is altijd belangrijk milde huidverzorgingsproducten te gebruiken zonder irriterende ingrediënten. Daarnaast kunnen de puistjes en ontstekingen behandeld worden met een crème met antibiotica (bijv. metronidazol). De roodheid en oppervlakkige vaatjes kunnen verminderen door licht en/of laserbehandeling. Neem voor persoonlijk advies altijd even contact opnemen met een dermatoloog of huidtherapeut die onder supervisie van een dermatoloog werkt.

   Groetjes Jetske

 • nina juni 16, 2014 (12:33)

  Hoi Jetske,

  ik ben bijna 29 en ik heb volgens mij geen Ropsacea, maar ik ben er wel heel bang voor om het te krijgen. Heb je toevallig advies over hoe je het zou kunnen voorkomen/ de kans kleiner kan maken dat je het ontwikkelt?

  Dankjwel alvast!

  Groetjes, Nina

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (16:18)

   Beste Nina,

   Zorg dat je je huid goed beschermt tegen de zon, zonschade vergroot de kans op rosacea!

   Groetjes Jetske

 • M.J.van Aarst van de Zalm februari 18, 2014 (10:29)

  Kunt U iets vertellen over Gladskin?

  Bij voorbaat dank

  • author-avatar
   Jetske februari 28, 2014 (15:20)

   Beste M.J. van Aarst van de Zalm,

   Eerder op mijn blog heb ik hier over geschreven:

   Volgens de beschrijving doodt het gebruikte eiwit in Gladskin de bacterie Staph. Aureus. Deze bacterie kan een rol spelen bij huidirritatie bij acne of rosacea, maar is zeer zeker niet de primaire veroorzaker. Als je alleen deze bacterie aanpakt los je dus ook het probleem niet echt op, het kan echter wel een onderdeel van een behandeling zijn.

   Groetjes Jetske

 • Sharona december 28, 2013 (13:30)

  Hallo Jetske,

  Ik heb al meerdere keren gelezen dat mensen wat meer informatie willen over Gladskin Rosacea. En net zoals ik zou ik daar ook wat informatie over willen of het merk helpt.

  Mvg

  • author-avatar
   Jetske januari 6, 2014 (16:29)

   Beste Sharona,

   Volgens de beschrijving doodt het gebruikte eiwit in Gladskin de bacterie Staph. Aureus. Deze bacterie kan een rol spelen bij huidirritatie bij acne of rosacea, maar is zeer zeker niet de primaire veroorzaker. Als je alleen deze bacterie aanpakt los je dus ook het probleem niet echt op, het kan echter wel een onderdeel van een behandeling zijn.

   Groetjes Jetske

 • Chiel november 16, 2013 (14:47)

  Het is en blijft een kloterige aandoening. Casper en Liz: ik gebruik gladskin rosacea gel nu bijna twee maanden en bij mij heeft het een groot verschil gemaakt. Huid is rustiger en de papels en pustels worden steeds minder (al zijn ze niet helemaal verdwenen). Let wel op want zodra je stopt met smeren komen de symptomen bijna direct terug. Toch wel het proberen waard, maar inderdaad: spul is ongelooflijk prijzig.

 • Marjan oktober 8, 2013 (12:44)

  Fijne website en blog! Ik laat niet zo snel berichtjes achter, maar nu kon ik het toch niet laten… Ook ik heb fors last(gehad) van rosacea en alleen een antibioticakuur gaf verbetering, maar dat is niet iets wat ik lang of vaak wil gebruiken. Wat bij mij nu sinds ongeveer 2 maanden een enorme verbetering heeft gegeven is 1x per dag of 1x in de 2 dgn een dun laagje benzoylperoxide hydrogel op de aangedane gedeelten van mij gezicht aanbrengen. Ik heb zo goed als geen ontstekingen meer en de roodheid, jeuk en branderigheid is ook flink afgenomen. Vazelfsprekend ben ik daar heel blij mee! Ik combineer het met de producten van eucerin.

 • author-avatar
  Jetske september 3, 2013 (10:55)

  @ Sophie

  Beste Sophie,

  Het is allereerst belangrijk om te weten dat je couperose niet ‘weg kan smeren’ en een speciale couperose crème ook niet bestaat. Meer informatie vind je op deze blog: http://jetskeultee.nl/couperose/obj7777449. Ingrediënten als niacinamide kunnen de roodheid wel wat verminderen en het ontstekingsproces in de huid wat tot rust brengen. Daarmee voorkom je ook dat er niuewe vaatjes ontstaan. Daarnaast is dagelijks gebruik van een zonnebrandcrème belangrijk: de zon kan couperose verergeren.

  De ingrediëntenlijst (INCI) van een product kan je bekijken met behulp van de volgende blogs:

  http://jetskeultee.nl/de-zoektocht-naar-cosmetica-de-ingredientenlijst/obj7777416

  http://jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325

  Als je de ingrediëntenlijst niet kunt vinden, zou ik contact opnemen met het desbetreffende bedrijf. In principe moet de INCI lijst op de verpakking staan.

  Succes!

  Groetjes Jetske

 • Peter augustus 31, 2013 (15:47)

  @Sophie

  De alcohol is niet een probleem dat staat erg laag. Inderdaad is de parfum wel een reden het product niet te kiezen. In het product zit onder andere bisabolol, sodium hyaluronate, panthenol, licorice, tocopherol en ascorbyl palmitate, maar ze staan laag op de ingredientenlijst, dus waarschijnlijk zit er van de meeste stofjes te weinig in om iets voor de huid te doen.

 • Sophie augustus 31, 2013 (15:02)

  Daar komt ie: aqua, butylene glycol, caprylic/capric triglyceride, pentylene glycol, glycerin, nylon-12, saccharide isomerate, macadamia ternifolia seed oil, isostearyl isostearate, hydrolyzed yeast protein, bisabolol, calendula officinalis extract, centella asiatica leaf extract, glyceryl caprate, sodium hyaluronate, panthenol, ammonium glycyrrhizate, ruscus aculeatus extract, escin, carbome, polyglyceryl-10 laurate, acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer, tocopherol, ascorbyl palmiate, ascorbic acid, disodium EDTA, alcohol, sodium hydroxide, citric acid, sodium citrate, parfum (fragrance).

  Volgens mij dus geen aanrader want er zit alcohol in en parfum? En ik maar denken dat Janssen Cosmetics goed was…

 • Daphne augustus 30, 2013 (21:42)

  @ Sophie

  Tsja, als zo n ingrediëntenlijst niet op internet staat, dan is het waarschijnlijk toch een kwestie van alles overtypen. Helaas! Of je vergelijkt zelf de ingrediëntenlijst met wat Jetske heeft geschreven over te vermijden ingrediënten, zie http://jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325

  Succes!

 • Sophie augustus 30, 2013 (21:20)

  Hoe kom ik aan ingredientenlijstje als het niet op internet staat? Wel op de verpakking, maar het is nogal veel om over te typen??

 • Peter augustus 30, 2013 (20:26)

  @Sophie

  Misschien moet je ook even de ingredientenlijstjes posten. Op de site staan geen ingredienten en op internet vond ik alleen een paar producten van Janssen (deze hadden parfum). Het is vaak lastig een merk in het geheel te beoordelen omdat er tussen elk product soms veel verschil kan zitten.

 • Sophie augustus 30, 2013 (16:29)

  Ik overweeg de couperose gel van Janssen Cosmetics aan te schaffen. Er zitten heel veel ingrediënten in, waaronder citric acid, butylene glycol, glycerine etc. Etc. Hoe zijn de producten van Janssen in het algemeen voor rosacea klanten?

 • Liz augustus 22, 2013 (01:28)

  Hallo,

  Ben ik weer, na een aantal daagjes smeren.

  En ik moet eerlijk zeggen dat het tot nu toe werkt, ik merk aanzienlijk verschil.

  Hopelijk blijft dit middel na lang smeren nog steeds werken maar goed dat kan ik pas later beoordelen.

  Vind het wel jammer dat het voor zo n piepklein flaconnetje zoveel geld kost.

  Zou mooi zijn als arsten en dermatologen ermee gaan werken…waardoor de antibiotica minder zou worden voorgeschreven want dat is rotzooi en zeker voor een zeer kwetsbare huid….daarnaast zou het natuurlijk heel fijn zijn als het gewoon op recept kon worden voorgeschreven haha 😉

  Als ik het niet ga vergeten dan zal ik over een paar maanden nog eens schrijven hoe het dan ervoor staat…na lange tijd smeren.

  Gr Liz

 • Liz augustus 16, 2013 (19:02)

  Hoi,

  Ik heb vandaag bij de Apotheek een flesje Gladskin gekocht. (ze haalde het uit de koeling dus ik heb het flesje ook maar in de koelkast gezet)

  Ik vond het behoorlijk prijzig voor zo n klein flesje 32,50…mag hopen dat het niet voor de zoveeeeeelste keer weggegooid geld is.

  Echt vanalles geprobeerd, Clinique, La roche Posay, Eucerin, Zarqa, Cetaphil etc teveel om op te noemen.

  Dit is dan ook het laatste middel dat ik ga proberen en ik hoop echt dat het iets doet.

  Aangezien ik nog moet beginnen zal ik over een tijdje pas weten of het resultaat heeft en dan kan ik ook pas schrijven of het de moeite waard is om je geld aan uit te geven.

  Dus wordt vervolgd 😉

  (ps. uiteindelijk is mijn hoop dat mijn huid tot rust komt en dat ik dan de adertjes weg kan laten laseren maar dan moet mijn huid echt wel een stuk rustiger worden want momenteel brand, prikt, jeukt echt heel vervelend…vervelendst vind ik dat het soms zo vuurrood wordt dat je je echt wil verstoppen en daardoor sociale situaties soms vermijd..snik snik)

  Groetjes Liz

 • Els augustus 13, 2013 (09:57)

  sinds ik hennepzaad ( bevat GLA ) gebruik door mijn biogarde ( 2 eetl.) merk ik dat het beter gaat met mijn rosacea die zich bij mij vooral rond de neus concentreert verder reinig ik mijn gezicht met kokosolie verkrijgbaar bij de reformwinkel en een zeer veelzijdig product voor de huid zowel in als uitwendig.Hopelijk hebben jullie hier wat aan.

 • Mar augustus 8, 2013 (13:53)

  Hallo Greet,

  Je berichtje is alweer van een tijdje geleden, maar ik lees het net pas. Ik heb toevallig gisteren hetzelfde mogelijke verband vastgesteld. Ik gebruik dagelijks flixotide en ben allergisch (hooikoorts,stof, katten etc). Behalve dat ik een balans probeer te vinden met de flixotide probeer ik ook zoveel mogelijk histaminerijke producten links te laten liggen. Het is een behoorlijk onderzoek naar mogelijke triggers en verbanden waarbij ik steeds maar kleine stapjes vooruit zet.

 • Belle augustus 4, 2013 (11:17)

  Ik had milde rosacea. Ik ben begonnen, vrij vroeg, met metronidazol (1 maand) en daarna in combinatie met 3 maand tetralysal. Dit deed niets voor mij! De ontstekingen werden juist veel erger en ik kreeg meer en heftigere bultjes. Enkel roaccutane hielp bij mij. Ik vind het heel raar dat mensen geholpen zijn met metronidazol. Het is toch dezelfde bacterie? Overal lees ik dat rosacea goed onder controle te houden is. Maar jaarlijks medicatie nemen is toch niet zo n ideale oplossing? Ik kreeg vooral s nachts bultjes of door stress. Ik was mijn gezicht nu met de tea tree foam van de body shop, 2 x per dag. Na de roaccutane, kwamen enkele bultjes terug. Maar sinds ik deze reiniging gebruik, voorlopig geen last meer. Ik gebruik ook producten met niacinamide.

 • Nina juni 16, 2013 (11:22)

  Hoi Jetske,

  Ik heb sinds ongeveer een jaar last van Couperose. Het zit vooral op mn wangen maar ook op mn kin, neus en voorhoofd. Naar mijn idee wordt het steeds erger en heb ik nu ook last van Rosacea. Ik heb namelijk ook bultjes en puistjes op mn wangen. Daarnaast heb ik ook de gewone pubertijdspuisjes op mn t-zone. Ik ben nog maar 18 jaar en zit er heel erg mee dat ik hier nu al last van heb. Ik schaam me ervoor en vermijd de spiegel zoveel mogelijk. Ik heb geen idee wat voor crème en reiniger ik het beste bij een drogist zou kunnen kopen aangezien het er zoveel zijn. Ook zou ik graag willen weten of er enige risico s aan een laserbehandeling verbonden zijn.

  Ik weet dat ik goed zonnebrand zou moeten smeren maar bij mij heeft dat vaak als resultaat dat ik erg veel puisjes krijg. Weet jij misschien een goede zonnebrand die dat effect niet of minder zou hebben.

  Groetjes, Nina

 • Marjo juni 6, 2013 (21:50)

  Beste Jetske,

  Sinds mijn jonge jaren heb ik last van diffusse roodheid op de wangen en couperose, van moeder op dochter doorgegeven. Ik heb daar altijd een minderwaardigheidscomplex van gehad en nog. Tijdens sporten of fietsen andere inspanning heb ik bijna paarse wangen. Heb je voor mij namen van goede klinieken die dit kunnen behandelen? Ook zou ik graag positieve reacties van mensen willen hebben die dit weg hebben laten laseren. Ik ben nu 50 jr en ik wil er van af.

 • noortje mei 17, 2013 (20:41)

  Beste Jetske

  Er zijn al een tijdje geen antwoorden op deze blog maar had er nog een vraag bij, wat vind je van appelzuur azijn om je huidbarriere weer goed te krijgen? Heb dit gelezen in een blad maar durf het niet zomaar te gaan gebruiken.

  En Em ikzelf gebruik de rozex creme na de toner.

 • kim mei 10, 2013 (21:36)

  Hallo Jetske,

  Naast rosacea, waarvoor ik dagelijks rozex gek gebruik en met enige regelmaat een minocycline kuur, ontstaan er af en toe op mijn huid andersoortige bulten . Precies op de plek waar zo n bultje komt (en alleen daar) jeukt het eerst verschrikkelijk. Als die jeuk begint dan ontstaat er ook binnen no time een harde bult. Qua uiterlijk zou je kunnen zeggen dat het lijkt op de bultjes die men krijgt na contact met een brandnetel, ze zijn ook niet echt heel rood zoals de rosacea dat wel kan zijn. Ook zijn ze meestal binnen een uur na ontstaan al behoorlijk geslonken, wel is er nog een dag tot twee een klein plekje te voelen maar dan is er niet meer veel van te zien. Vaak ontstaat er maar een per keer. Hoort dit toch bij de rosacea of is dit iets anders. Het lijkt mijn een soort lokale histaminerelease, maar waar komt dat dan vandaan? Ik kan het niet linken aan bepaalde voeding of verzorgingsproducten (ik gebruik overigens de uncover producten). Wel is mijn huid hypergevoelig maar ik heb al heel lang een vast regime . Heb jij enig idee wat dit voor reactie is en waardoor dat zou kunnen ontstaan?

  Alvast veel dank voor je antwoord.

  Vriendelijke groet van Kim

  • Evelyn februari 8, 2015 (19:30)

   Hey Kim!

   Ik heb echt precies hetzelfde! Ben jij er inmiddels achter wat het is? Zit nu 1,5 maand aan de doxy, de jeuk blijf ik houden maar de bultjes zetten niet meer door.

   Groetjes Evelyn

 • Em mei 10, 2013 (08:55)

  Dank je wel, Peter!

 • Peter mei 9, 2013 (20:25)

  @Em

  Voor als Jetske niet reageert. Rozex gel moet je na het reinigen gebruiken en voor het gebruik van andere cosmetica. Aangezien een toner bedoelt is om de laatste restjes reiniger/vuil weg te halen, moet je Rozex dus na de toner gebruiken. Je moet ook voorzichtig zijn rondom je ogen. Vaseline mag je altijd voor onbeperkte tijd blijven gebruiken.

 • Em mei 9, 2013 (19:26)

  Hallo Jetske,

  Ik ben begonnen met je lijn voor de droge huid, en ik heb een vraagje over het 5-stappenplan. Waar voeg ik de Rozex in? Voor of na de toner? (Of zelfs op een andere plek?)

  En nu ik toch aan het vragen ben: mijn huid is extreem droog (misschien omdat ik vanwege de rosacea moest stoppen met de hormoonzalf, nu drie weken geleden) en ik word er nog elke nacht wakker van, zoveel last levert dat op. (Moe!) Ik smeer een beetje vaseline over de moisturizer heen, zoals ik je aan anderen zag aanraden, maar mag ik dat lang blijven doen? Of is dat alleen voor af en toe bedoeld?

  Alvast erg bedankt!

  Groetjes, Em

 • Lara april 26, 2013 (22:44)

  Hallo Jetske,

  Ik heb een vraag over huid- oneffenheden, ik heb al een poosje wat kleine bultjes op mijn voorhoofd en slapen. Volgens de huidtherapeut is het talgklierhyperplasie en is er weinig aan te doen. Elektro-coagulatie heeft niet veel geholpen, ook de exfoliant en tretinoïne crème verbeteren het niet. Weet jij misschien of hier iets aan te doen is en of je nieuwe bultjes kan voorkomen?

  • Erik augustus 6, 2014 (09:47)

   Vraagje Lara, Jetske,

   Gebruik je toevallig ook undercover skincare?

   Ik heb het nu 2 maanden in gebruik en heb opeens twee verdikkingen op mn huid in de buurt van m n neus die sterk lijken op talgklierhyperplasie. Ik ben er echter nog niet mee naar de huidarts geweest.

   Ik stop iig wel met de creme. Had dit eerder nog niet gehad (ben 34).

   • author-avatar
    Jetske augustus 11, 2014 (11:04)

    Beste Erik,

    Talgklierhyperplasie is een onschuldige huidaandoening en komt nogal eens voor bij een ouder wordende huid. Het is een uiting van huidveroudering waarbij zonblootstelling een belangrijke rol speelt. Heb je al contact opgenomen met mijn collega’s bij Uncover Skincare? Zij kunnen je ook van verder advies voorzien: info@uncover-skincare.nl, je kunt ook altijd even een foto van je huid sturen.

    Groetjes Jetske

 • noortje april 18, 2013 (16:04)

  ps: gebruik ook al maanden fluor vrije tandpasta.

  drink ipv melk sojamelk (kan dit ook kwaad?)

 • noortje april 16, 2013 (19:07)

  Beste Jetske/Anne

  Na een bezoek bij de dermotoloog heb ik 2 x 6 weken efrecea gehad en rozexgel, voor de behandeling van periorale dermatitis,dit had ik gevraagt naar aanleiding van jullie adviezen.

  De huid was binnen 2 weken helemaal gaaf maar na 1 a 2 weken te zijn gestopt kwam het terug en zelfs heel heftig na de 2 de kuur.

  Nu heb ik weer een afspraak, maar mijn vraag is hoe vaak mag je deze kuur of hoelang achter elkaar gebruiken? ook gebruik ik al een aantal maanden alles van unvover skincare en de foundtion van Paula Choice.

  Drink al maanden geen melk meer maar weet het nu niet meer.

  Mvg

 • noortje april 16, 2013 (19:05)

  Beste Jetske/Anne

  Na een bezoek bij de dermotoloog heb ik 2 x 6 weken efrecea gehad en rozexgel, voor de behandeling van periorale dermatitis,dit had ik gevraagt naar aanleiding van jullie adviezen.

  De huid was binnen 2 weken helemaal gaaf maar na 1 a 2 weken te zijn gestopt kwam het terug en zelfs heel heftig na de 2 de kuur.

  Nu heb ik weer een afspraak, maar mijn vraag is hoe vaak mag je deze kuur of hoelang achter elkaar gebruiken? ook gebruik ik al een aantal maanden alles van unvover skincare en de foundtion van Paula Choice.

  Drink al maanden geen melk meer maar weet het nu niet meer.

  Mvg

 • Anoniem februari 20, 2013 (22:19)

  Wat een superblog met goede info!
  Ik heb zoveel mogelijk doorgespit maar ben nog op zoek naar een productadvies voor mijn vette huid met lichte rosacea. Dit lijkt een lastige combinatie, veel producten voor een vette huid lijken te agressief en die voor rosacea weer niet reinigend genoeg of te vettig. Ik merk bij veel dagcremes (bijv. Rosaliac van roche posey) dat deze niet echt in mijn huid trekt. De Toleriane cleanser (ook roche posey) die ik nu gebruik reinigt niet voldoende naar mijn idee. De exfoliant van Paula s choice werkt wel super.
  een goed advies voor cleanser, dagcreme en zonnebrand creme wordt zeer gewaardeerd!!

 • Greet januari 27, 2013 (17:14)

  Zijn er hier ook mensen met rosacea en/of kilatosis pilaris, die corticosteroiden gebruiken bijv. tegen stofallergie of astma? Ik heb gebruik dit al jaren en heb nu de bijsluiter gelezen en heb nu sterk het idee dat ik het daardoor heb gekregen.

 • Linda december 12, 2012 (17:04)

  Een vraag aan Jetske,

  Hoe kan het dat de mijt zich thuisvoelt op een oudere huid? Deze hebben namelijk een droge conditie dan iemand die nog jong is. Daarbij hebben mannen vaak een vettere huid dan vrouwen en toch is rosacea vooral een aandoening die bij vrouwen veel vaker voorkomt.

  Dus mijn vraag is… Hoe kan het dat bij oudere vrouwen, die vaak een droger huidtype hebben, de mijt dan zo veel voorkomt?

 • Anoniem december 3, 2012 (12:14)

  Ha Jetske,

  Na jarenlang tobben begin ik de rosacea er dankzij jouw advies (milde producten en metronidazol-zalf) eindelijk onder te krijgen.
  Mijn advies aan iedereen die met rosacea-achtige klachten naar de huisarts gaat: reken er niet op dat hij/zij het als rosacea herkent en zorg voor genoeg argumenten om je niet voor de zoveelste keer met een tube cortisonen-creme naar huis te laten sturen (de reflex bij vrijwel elke vorm van huiduitslag en in veel gevallen waarschijnlijk ook goed werkzaam, maar bij rosacea kom je hiermee al snel van de regen in de drup). Voor mijn huisarts bleek metronidazol-zalf compleet nieuw en het zou me niet verbazen als hij daarin niet de enige is. Ik zal hem binnenkort de resultaten melden, hopelijk tot voordeel van zijn andere patienten.

 • Marielle november 6, 2012 (18:50)

  Astrid dat kan ik echt heel moeielijk geloven hoor. En met je huid niet meer te reinigen doe je meer kwaad dan goed. Gebruik dan tenminste gewoon water om te reinigen!

 • Marielle november 6, 2012 (18:48)

  Aan Femke,

  je hebt nu ook de nieuwe lijn van Diadermine High Tolerance voor de gevoelige huid en hier zit ook geen parfum in. Verder zou je ook Dermolin (deze heeft ook gezichtscreme s) en Neutral kunnen gebruiken.

 • Celine november 4, 2012 (21:53)

  Beste Jetske,

  Mijn huid is vrij gevoelig en wordt snel rood. Sinds een paar maanden gebruik ik cremes met kariteboter erin. Mijn huid is nu een stuk rustiger. Weet jij iets meer over kariteboter? Als ik je blog goed lees zou vaseline een geschikter alternatief kunnen zijn?

  Hartelijke groet,
  Celine

 • Astrid november 4, 2012 (16:29)

  Mijn dermatoloog zei dat juist het reinigen niet goed is voor de huid. Ik mag mijn gezicht nog maar eenmaal per week (!) reinigen en dan met producten waar geen parfum in zit.

 • Anne november 3, 2012 (00:52)

  Overigens ter aanvulling op mijn “geen alcohol in je producten”: Er zijn ook alcohols die dan weer niet zo slecht voor je huid zijn.
  Hierbij het artikel van Jetske:
  http://jetskeultee.nl/2011/06/04/alcohol-in-huidverzorgingsproducten-liever-niet/

 • Anne november 3, 2012 (00:42)

  Dag Femke,

  Ik snap dat sommige producten wat boven het budget lijken. Zelf merk ik dat ik meer geld besteed aan gezichtsverzorging dan aan make-up. Dit komt ook doordat ik het beter verzorg ik minder nodig heb (sinds kort gebruik ik nog alleen maar wat concealer onder mijn ogen, klein beetje rond de neus en hier en daar op de kin). Kort gezegd: het is echt de investering waard. Maar mocht je toch krap in je budget zitten: Decubal zou dan nog een van de betere opties zijn hoewel Paula s Choice ook niet verschrikkelijk duur is (en ook echt goeie producten zijn waaronder goede salicylzuur exfoliants).
  Je kan even kijken op http://www.beautypedia.com (onder het kopje Best Products) daar staan een heel aantal huidverzorgingsproducten (ook van “goedkopere” merken) die redelijk goed zijn.
  Sommige producten van Olaz (op beautypedia staan ze onder de naam Olay) zijn ook goed zoals Olaz total effects parfumvrij (kijk zeer goed of je de parfumvrije versie heb), Foaming wash for sensitive skin, Regenerist UV Defense Regenerating Lotion SPF 15 ect.

  Ik zou voor foundation of concealer (voor zover mogelijk) dezelfde regels gebruiken (geen parfum, alcohol ect.) Wederom is Clinique een goede keuze (gezien hun standaard regel van het niet gebruik maken van parfum).

 • Femke november 2, 2012 (21:25)

  Bedankt voor de reacties! Leuk van hier mensen met dezelfde problemen tegen te komen, om ideeen uit te wisselen 🙂
  Ga zeker opgesomde merken eens bekijken, al zijn sommigen toch nog wat boven het budget voorlopig. Iemand goeie tips voor foundation en make-up of echt beter gewoon niet gebruiken? Camoufleer alles soms toch graag een beetje…

 • D november 1, 2012 (22:24)

  PS: ik lees nu net ook iets over een niacinamine flush in jouw blog hierover…ik gebruik sinds kort jouw moisturizer van Uncover Skincare met niacinamine (voor normale/vette huid)…zou mijn neus daarop reageren? ook gloeien mn wangen wat meer dan voorheen, maar vooral mn neus valt op… Ik gebruik ook vitamine A zuur/tretinoine creme ( s nachts).
  Ik ben erg blij met alle nuttige tips en info op je blog, en je producten!
  Veel dank en groetjes!
  D.

 • D november 1, 2012 (19:21)

  Hoi Jetske,
  Ik weet niet of ik rosacea heb, maar ik heb de laatste tijd regelmatig last van een warme, rode neus, ook zie ik heeel licht enkele vaatjes verschijnen, maar het is vooral een algehele roodheid en het voelt alsof er veel bloed doorheen stroomt (daardoor voelt het ook wat dikker en voel het bloed er in kloppen ), het is niet pijnlijk ofzo. Het trekt soms weg en komt dan weer opzetten (bijv als ik het warm heb of uit de kou naar warmte ga of met alcohol). Doordat ik er zo op gefocust ben ben ik bang dat het psychisch is!
  Wat zou dat kunnen zijn?
  bedankt en groeten D.

 • Anne november 1, 2012 (13:46)

  Dag Femke,

  salicylzuur is goed voor acne want het reinigt ook in de porien waardoor bacterien, die acne kunenn veroorzaken, minder de kans krijgen. Maar als je last heb van ernstige acne (denk maar aan absessen en papels) kan je even met je arts overleggen wat de beste stappen zijn gezien je gevoelige huid.

  Voor rosacea geldt: gebruik producten zonder alcohol, parfum en irriterende olieen (zoals lavendel en citric vruchten).
  Merken die voor jou huid het beste zouden kunnen zijn, zijn Uncover skincare (het is een inverstering maar geloof me, je ziet het resultaat)Paula s Choice (www.paulaschoice.nl) Decubal en clinique (hoewel ik niet zo n groot fan ben van Clinique gezien ze producten hebben met een behoorlijk percentage alcohol). Zorg ervoor dat je je huid met anti-oxidanten smeert (wat betekend dat het product minstens in een pompje of tube zit omdat anti-oxidanten niet tegen licht en lucht kunnen) en beschermt tegen de zon (zelfs in de winter!).

  Mocht je een zeer gevoelige huid hebben: dan zou het ook wel eens kunnen dat je huid niet tegen het kraanwater kan. Ik zo n geval zal je met flesjes (gekocht) water je gezicht moeten reinigen.
  Ik hoop je zo een beetje te hebben geholpen.

  Anne

 • Elly oktober 31, 2012 (22:10)

  Voor Femke- ook ik ben al jaren rosacea “patient” en heb bij mijzelf absoluut ondervonden, dat hoe meer je smeert, hoe meer schade je berokkend. Gebruik milde producten – ik gebruik dermalogica- en goed reinigen is het belangrijkste. En geen producten met parfum!
  groetjes Elly

 • Femke oktober 31, 2012 (21:43)

  Dag Jetske,

  Ik heb een vraag. Ik ging vandaag bij de dermatoloog voor mijn rosacea en acne. Ik vertelde dat ik zelf al eens wat had opgezocht en gevonden had dat salicylzuur zou helpen bij acne. Haar reactie was dat salicylzuur oud is. Wat zou ze hiermee kunnen bedoelen? Heb jij nog tips voor mij want ik vind het echt moeilijk. Vraag mij soms af of ik niet meer kwaad dan goed doe met al die smeerseltjes. Ik heb rosacea op de wangen, acne op mijn kin en wat op het voorhoofd. Ben 22j.

 • Sylvia oktober 29, 2012 (18:33)

  Bij mij is vandaag periorale dermatitis geconstateerd. Heb nu voor 45 dagen antibioticum en moet 2 x daags smeren met metronidazol creme. Mijn vraag is echter welke dag en/of nachtcreme ik hierbij kan gaan gebruiken want alleen behandelen met metronidazol voelt mijn huid veel te droog/trekkerig aan!

 • Anoniem oktober 24, 2012 (20:13)

  Helaas is nog steeds niet duidelijk wat de oorzaak is. Deze bacterie is dan wel aangetroffen, maar niet iedereen met rosacea heeft “antistoffen” tegen deze bacterie. En niet iedereen met rosacea is geholpen met antibiotica in wat voor vorm dan ook. Ik heb het zelf 6 maanden gebruikt tegen mijn rosacea zonder enig resultaat. En velen met mij.Het werd er zelfs erger van. Waarschijnlijk heeft rosacea meerdere oorzaken. De meest logische naast het demodex verhaal is een probleem met het immuunsysteem van de huid. Ik ben heel blij dat ik nu je blog gevonden heb en dat je zoveel aandacht hebt besteed aan rosacea! Meer info is top. Er zijn nog steeds mensen die denken dat mensen met een rosacea een drankprobleem hebben.(!)

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!