• Gevoelige huid

Een gevoelige huid

Er zijn allerlei oorzaken voor een gevoelige huid. Soms zit er een aandoening achter waar je nooit helemaal vanaf komt. Soms is een allergie voor een ingrediënt in je cosmetica de oorzaak.

Het kan ook zijn dat je helemaal niet allergisch bent, maar gewoon te veel en te veel verschillende soorten cosmetica gebruikt. En dan zijn er nog de mensen bij wie er geen echte oorzaak is. Hun huid is extreem gevoelig, oftewel hoogsensitief.

Als jij een gevoelige huid hebt, is het goed te weten wat de oorzaak is. Daarna kun je stap voor stap proberen de rust in je verzorgingsritueel terug te brengen. Een gevoelige huid betekent niet dat je moet afzien van cosmetica. Maar informeer je goed voordat je iets op je gezicht smeert. Mijn allereerste advies is om ingrediënten te vermijden waarvan het nut voor je huid onduidelijk is. En onthoud het credo dat voor veel goede dingen in het leven geldt: less is more.

De 4 oorzaken van een gevoelige huid:

Je hebt rosacea

Psoriasis, eczeem en rosacea zijn huidaandoeningen die maken dat je niet veel op je gezicht kunt verdragen. Waar mensen met psoriasis en eczeem vaak heel goed weten wat hen mankeert en de weg naar de dermatoloog al hebben gevonden, is het voor mensen met rosacea nog steeds een heel gepuzzel om goede producten voor hun huid te vinden. Ook voor artsen geldt dat zij vaak wel raad weten met psoriasis en eczeem – daar zijn prima behandelprotocollen voor – maar niet met rosacea. Er is nog te weinig over bekend. Artsen herkennen het meestal niet, of schrijven de verkeerde middelen voor. Om deze reden laat ik eczeem en psoriasis voor wat ze zijn, en ga ik alleen in op rosacea, de aandoening die vooral blanke vrouwen (17 procent) treft vanaf 30 jaar.

Kenmerkend voor rosacea:

 • Je gezicht wordt snel rood (vooral bij inspanning, temperatuurverschillen, na het drinken van alcohol en het eten van gekruid voedsel)
 • Je hebt kleine bloedvaatjes (couperose) in het gelaat, met name op de wangen (vooral het gebied naast de neus)
 • Je hebt last van bultjes die lijken op puistjes, maar die niet goed kunnen worden uitgedrukt
 • Je bent gevoelig voor cosmeticaproducten
 • Je hebt regelmatig een brandend of stekend of prikkelend gevoel van de gezichtshuid
 • Je ogen zijn gevoelig of snel geïrriteerd

Heb jij vaak last van een of meerdere van deze symptomen, dan kun je wel stellen dat je rosacea hebt. Komt het je bekend voor, maar zitten de bultjes vooral rondom je neus en mond dan heb je vermoedelijk last van periorale dermatitis (ook wel clownseczeem genoemd).

Je bent allergisch voor cosmetica

Dit komt bij 10 procent van de bevolking voor (American Journal of Clinical Dermatology,2004). Het probleem zit in je afweersysteem, dat reageert op een ingredi‘nt dat bij anderen geen problemen veroorzaakt. Zoals de een zonder problemen sieraden met nikkel of rubberen handschoenen kan dragen, terwijl de ander daar uitslag van krijgt. Om erachter te komen waarvoor je nu precies allergisch bent, kun je het beste naar de dermatoloog gaan. Die kan met een eenvoudige test aan het licht brengen welk ingredi‘nt je voortaan moet vermijden.

Je huid reageert geïrriteerd op cosmetica

Dit is dus wat anders dan cosmetica-allergie. Er is niets mis met je afweersysteem en van nature heb je een goede huid. Maar je gebruikt al lange tijd te veel, en te veel verschillende producten, die bovendien niet van de juiste kwaliteit zijn (ook al zijn ze misschien heel duur). Elke huid, hoe gezond ook, is ziek te maken als je er maar lang genoeg allerlei cosmetica met irriterende ingrediënten opsmeert. Uitslag, roodheid zijn het gevolg, en ook het veelvoorkomende ‘clownseczeem’ – uitslag rond de mond – wordt waarschijnlijk veroorzaakt door verkeerd cosmeticagebruik. Voor jou geldt dat je een periode helemaal moet stoppen met cosmetica, om het daarna opnieuw te gaan gebruiken – maar dan goed.

Je hebt een hoogsensitieve huid

Zoals je extreem gevoelige mensen hebt, heb je ook mensen met een extreem gevoelige huid. De zenuwuiteinden, die dicht onder de huid liggen, reageren bij hen sneller dan bij anderen met jeuk of een brandend en stekend gevoel. Bij het minste of geringste wordt de huid rood en schraal. Met zo’n huid moet je dus extra voorzichtig zijn en zo min mogelijk cosmetica gebruiken, met zo min mogelijk irriterende ingrediënten.

Do’s en don’ts

 • Wat voor elk huidtype geldt, geldt in het bijzonder voor de gevoelige huid: mijd irriterende ingrediënten. Denk daarbij aan stoffen als parfum, sodium lauryl sulphate en gedenatureerd alcohol.
 • Er bestaan ook ingrediënten die op zich goed zijn voor de huid, maar die toch (tijdelijk) irriterend kunnen zijn, zoals glycolzuur en vitamine A-zuur. Bij rosacea en een hooggevoelige huid, kun je ze beter mijden of het gebruik heel langzaam opbouwen. Bij allergie of irritatie door te veel cosmetica, kun je ze eventueel in een later stadium, als je huid weer helemaal rustig is, opnieuw gaan proberen.
 • Gebruik geen ouderwetse zeep of badschuim en was niet al te fanatiek.
 • Scrubs, loofahs, stoombaden, wisseldouches – ze irriteren je huid alleen maar meer. Niet doen dus.
 • Laat je niet misleiden door de veelgebruikte term ‘hypo-allergeen’ op het etiket. Dit heeft geen enkele betekenis. Ook ‘plantaardig’ of ‘natuurlijk’ betekent niet dat het product mild is. Probeer een nieuw product altijd eerst uit op de binnenkant van je elleboog.
 • Kijk goed naar de houdbaarheid op je producten, cosmetische producten gaan korter mee dan je denkt…
 • Probeer een nieuw product altijd eerst uit op de binnekant van je elleboog.
 • Je verzorgingsritueel is heel simpel: reinig ’s morgens de huid met lauw water en ’s avonds met een milde, in water oplosbare cleanser die vrij is van irriterende ingrediënten. Spoel goed af met lauw water en dep voorzichtig droog met een schone handdoek. Breng dan eventueel een beetje toner en vervolgens een moisturizer aan met zo min mogelijk en zo mild mogelijke ingrediënten.
 • Gebruik geen producten die je huid niet echt nodig heeft (denk aan extra serums, maskers ed).
 • Kijk eens naar de luchtvochtigheid in je huis, een droge huid maakt de kans op irritatie van de huid groter.

Het bovenstaande stukje komt (iets aangepast) uit het hoofdstuk Je moet het maar hebben: een gevoelige huid uit mijn boek. Wil je meer weten over de behandeling van de gevoelige huid en ben je benieuwd naar de rest van het hoofdstuk dan kun je het boek bestellen via de website van Uncover Skincare en www.huidboek.nl. Het boek was even uitverkocht maar de tweede druk wordt vandaag gedrukt; vers van de pers dus!

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 

 

Huidboek

Lees ook de blogs:

Nieuws over rosacea
Heb jij misschien rosacea,
Het behandelen van rosacea,
Een brandende huid
Te mijden ingrediënten
.

Gerelateerde Berichten

56 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • helena november 23, 2015 (09:24)

  ik heb jaren elocon lotion gebruikt op mijn hoofdhuid ik ben er nu mee gestopt en ik heb erge jeuk op en deel van mijn achter hoofd en aan de zijkanten.

  het lijkt of de zijkanten van mijn hoofd wat opgezet zijn en ook heb ik jeuk bij mijn haargrens. wat kan ik eraan doen?

  • author-avatar
   Jetske januari 6, 2016 (14:30)

   Beste Helena,

   Wat vervelend dat je zo n last hebt van je hoofdhuid. Ik adviseer je om contact op te nemen met de behandeld arts.

   Groetjes Jetske

 • Alida november 22, 2015 (13:30)

  hoi jetske heb sinds paar dagen pijnlijke rode jeukende bultjes op me gezicht. Heb bij douglas proef makeup laten doen. En nu zit me hele gezicht onder de bultjes. Hoe kan dit

  • author-avatar
   Jetske januari 6, 2016 (14:30)

   Beste Alida,

   Wat vervelend dat je last hebt van rode bultjes op je gezicht. Mogelijk is het een allergische reactie of de kwasten zijn misschien niet zo goed schoon gemaakt..
   Ik wil je adviseren om contact op te nemen met de huisarts. Sterkte.

   Groetjes Jetske

 • Laura september 25, 2015 (20:27)

  Beste Jetske,

  Ik heb jouw website gevonden op de dag dat ik weer helemaal verga van de jeuk en pijn (branderig gevoel) vanwege de eczeem rond mijn mond. Ik ben er na het lezen van een heleboel websites en ook die van jou nu van overtuigd dat het om de clownseczeem gaat en niet uitslag of eczeem en (voedsel)allergie die ik al vanaf m n kinderjaren heb. Ik ben ook acuut gestopt met het gebruik van hormoonzalven die ik sinds een jaar of 2 krijg van de huisarts en dermatoloog voor in het gezicht. Ik las nl dat dat juist het clownseczeem verergert + de cosmetica. Nu gebruik ik rondom mijn mond geen foundation of iets dergelijks maar smeer het wel een beetje op mijn wangen (CHANEL Soleil Tan) en neus en poeder het een beetje (Clinique Stay Matte Sheer Pressed Powder).

  Het gaat op en af. Een paar weken geleden was de huid weer mooi glad en dat duurde 3 dagen of zo en daarna en nu ziet het er weer bobbelig, pukkelig, schilferig etc uit. Het begon overigens met droge en ernstig gebarsten lippen en breidde zich toen weer rondom mijn mond uit. Ik word er helemaal gek van. En nu ook langs de neus plekjes, heb ik 2 jaar geleden 1x eerder gehad. Eergisteren dacht ik dat Cold Cream van Weleda misschien zou helpen om de pijn en droogheid en branderigheid en jeuk te verzachten. Had ik ergens gelezen dat de huid daar weer mooi zacht, glad van wordt. Nou, ik zie het tegenovergestelde. Volgens mij heb ik daar een enorme allergische reactie op gekregen. Heb nu in mijn hele gezicht jeuk en branderigheid en er vormen zich bultjes als een muggenbeet in mijn gezicht.

  Ik heb de afgelopen twee jaar weer een aantal allegietesten gedaan. T.a.v. cosmetica konden ze weinig zeggen want ze konden immers niet alle cosmetica testen. En schijnbaar was ik niet gevoelig voor de produkten die ze wel hebben getest. Ik heb ook in de afgelopen 2 jaar 2x een spoedkuur van een week gehad met prednisolon. Mijn gezicht was helemaal opgezwollen en overal rode plakken en blaasjes en vocht dat uit mijn gezicht droop. Prednison heeft goed geholpen en mijn gezicht werd er weer glad van. Geen Botox nodig ;). Maar sinds februari 2014 (had toen die allergieaanval waarbij mijn gezicht dus opzwol) blijf ik tobben met wat ik dan nu denk dat het is, nl de clownseczeem. In mijn hals en nek, achter de oren, knieholtes etc heb ik de laatste maanden ook weer veel meer last van eczeem. Daar smeer ik dus nog wel de hormoonzalf op.

  Nu vraag ik me af of de hormoonzalf die ik dus voor die plekken gebruik toch ook van invloed zijn op de clownseczeem rond mijn mond en het daardoor af en op gaat. Verder moet ik erbij zeggen dat ik erg gestressed ben. Het klinkt raar maar soms voel ik het door de stress opkomen in mijn gezicht.

  Ik gebruik:

  – dagcreme Weleda Amandel Creme Confort Absolu

  – afgewisseld met Dr Hauschka rozencreme

  – s nachts meestal niks, soms Dr. Hauschka niet vette gezichtslotion

  – Reinigingslotion Eucerin Miccelaire 3-1

  – af en toe ook Reinigingsmelk Eucerin DermatoCLEAN

  Ik vraag me nu ook af na het lezen van jouw antwoord aan Merel of ik niet aan een antibiotica kuur moet danwel weer een prednison kuur.

  Tot slot wil ik nog zeggen dat ik blij ben met jouw blogs. Helder en ongekunsteld geschreven. Hoop dat je ondanks het enorme aantal reacties die je krijgt een gaatje vrij kunt maken om te reageren op mijn bericht.

  BvD, hartelijke groeten,

  Laura

  • author-avatar
   Jetske december 1, 2015 (15:15)

   Beste Laura,

   Wat vervelend dat je zo n gevoelige huid hebt. Als je stopt met een medicinale crème zou ik adviseren dit in overleg te doen met de behandeld arts.
   Het zou kunnen gaan om periorale dermatitis, dit kan ook ontstaan door het gebruik van een hormoonzalf. Is het mogelijk een foto van je huid te sturen naar info@dr-jetskeultee.nl?
   Ik kan dit bekijken en je verder advies geven.

   Groetjes Jetske

 • Joyce juli 8, 2015 (10:40)

  Dag Jetske,

  Het loopt al jaren op en af met uitslag rond mijn mond. Het begint met een branderig gevoel en later onstaan er korstjes en schilfertjes. Het is erg trekkerig en vooral ook niet echt een mooi gezicht. Heb al van alles gekregen van antibiotica kuren tot fusidinezuur. Nu heb ik metronidazol creme al een aantal dagen maar voel nog niet echt verlichting, daarnaast slik ik minocycline 1 tablet 50 mg per dag. Ik gebruik geen make up op en rond dat gebied. Als ik op internet lees over clownsexceem ziet dat van mij er toch anders uit. Een idee wat het zou kunnen zijn? Ik ben ook van plan andere huidproducten te gaan gebruiken.

  Groetjes,

  Joyce

  • author-avatar
   Jetske augustus 18, 2015 (10:00)

   Beste Joyce,

   Het kan goed zijn dat de huidreactie komt door verkeerde huidverzorgingsproducten, bijvoorbeeld door parfum, alcohol en/of geurstoffen waar je niet tegen kan.

   Wil je een foto e-mailen naar info@dr-jetskeultee.nl dan kan ik er naar kijken.

   Groetjes Jetske

 • Christel van Rossum april 12, 2015 (22:30)

  Hallo Jetske,

  Mijn man heeft ook last van een rode neus en rode wangen. Huiduitslag lijkt heel erg veel op rosasea, ook volgens zijn huisarts was dit zo, alleen 1 uitzondering: mijn man heeft er geen last van, de uitslag is niet pijnlijk. Zou het dan toch wel Rosasea kunnen zijn of iets anders?

  • author-avatar
   Jetske juni 29, 2015 (12:00)

   Beste Christel,

   Het kan zeker om rosacea gaan. Er zijn verschillende subtypen, de een kan bepaalde symptomen wel hebben en de ander niet. Dit maakt het erg lastig evenals de behandeling. Je kunt aan de huisarts altijd een verwijzing vragen naar een dermatoloog.

   Groetjes Jetske

 • Merel maart 4, 2015 (18:44)

  Dag Jetske,

  Wat fijn dat je dit artikel hebt gemaakt! Ik weet het nu zeker, ik heb clowns eczeem. Hoe snel gaat dit over?

  Groetjes, Merel

  • author-avatar
   Jetske april 23, 2015 (15:45)

   Beste Merel,

   De beste (en meest werkzame) behandeling bij clownseczeem is antibiotica (orale tetracycline). Daarbij is het belangrijk zo min mogelijk cosmetica te gebruiken omdat clownseczeem sterk gerelateerd is aan cosmetica. Je zal in ieder geval 6-8 weken antibiotica moeten gebruiken en dan in overleg met de behandeld arts bepalen of er verder gegaan moet worden (of stoppen).

   Groetjes Jetske

 • Alinda februari 23, 2015 (20:54)

  Hallo!

  Ik heb sowieso al een erg droge huid, maar nu heb ik al een paar maanden last van uitslag rond mijn mond. Ik denk niet dat het van mijn make up komt want ik draag meestal alleen mascara en oogpotlood. De rode plekken doen geen pijn en geven geen branderig gevoel. Ik heb al meerdere cremes gebruikt maar eigenlijk werkten ze allemaal niet. Ik vind het erg vervelend want veel mensen kijken me raar aan en maken er opmerkingen over (Ik ben 15 trouwens). Weet iemand misschien wat ik heb en wat ik er aan kan doen? Twijfel om naar een dokter of zoiets te gaan

  Groetjes,

  Alinda

  • author-avatar
   Jetske april 23, 2015 (15:30)

   Beste Alinda,

   Het is soms lastig advies te geven zonder de huid gezien te hebben. Het zou kunnen gaan om dermatitis perioralis (clownseczeem). Je kunt even een foto sturen van je huid naar info@dr-jetskeultee.nl zodat we het kunnen bekijken.

   Groetjes Jetske

 • Alinda februari 23, 2015 (20:54)

  Hallo!

  Ik heb sowieso al een erg droge huid, maar nu heb ik al een paar maanden last van uitslag rond mijn mond. Ik denk niet dat het van mijn make up komt want ik draag meestal alleen mascara en oogpotlood. De rode plekken doen geen pijn en geven geen branderig gevoel. Ik heb al meerdere cremes gebruikt maar eigenlijk werkten ze allemaal niet. Ik vind het erg vervelend want veel mensen kijken me raar aan en maken er opmerkingen over (Ik ben 15 trouwens). Weet iemand misschien wat ik heb en wat ik er aan kan doen? Twijfel om naar een dokter of zoiets te gaan

  Groetjes,

  Alinda

 • Saar oktober 3, 2014 (11:12)

  Hallo Jetske,

  Nog nagenietend van de geboorte van onze zoon 4 mnd geleden, worden de mooie dagen toch overschaduwd door extreem haaruitval. Een bekende kwaal waar bijna elke pasbevallen vrouw tegen aanloopt.

  Nog meer pech, want ook psoriasis veroorzaakt een hoop plaques op mijn hoofdhuid wat de haaruitval versterkt.

  Helaas heb ik van nature al weinig haar, ik vrees voor wat er nog komen gaat. Je kunt er weinig aan doen, maar het kleine beetje wat ik kan doen, pak ik met beide handen aan.

  Naast vit B en lokaal corticosteroïden (lage klasse ivm borstvoeding), zoek ik een goede shampoo (zo neutraal mogelijk, maar wat weinig klitten geeft, want kammen bevorderd weer de haaruitval)

  Nog tips voor een goede shampoo?

  Dank, groet,

  Stefanie

  • author-avatar
   Jetske oktober 24, 2014 (16:15)

   Beste Stefanie,

   Je zou in ieder geval de volgende blog alvast kunnen lezen: http://www.dr-jetskeultee.nl/shampoo/obj10577091. Houd ook mijn volgende blog in de gaten, dan geef ik wat tips voor geschikte producten.      

   Groetjes Jetske

 • Kelly augustus 23, 2014 (00:02)

  Hi Jetske,

  Ik heb nu reeds een maand last van extreme gevoeligheid rondom mijn mond. In het begin dacht ik dat het een plotse outburst was van acne, maar na 4 weken hiermee rond te lopen en wat te researchen ben ik er vrijwel zeker van dat ik te kampen heb met clownseczeem. Ik dacht eerst acne omdat ik ook neg gestopt was met de pil. Kort nadien had ik al snel door dat dit ook een soort eczeem of allergische reactie is op wellicht de make-up die ik opsmeer (ik gebruikte altijd Clinique en sinds kort Sothys). Gezien ik een oversensitieve huis heb en reeds eerder een allergische reactie heb gehad op parfum en eau de toilette heb ik dan ook achteloos cremicort gesmeerd op mijn kind en rondom mijn mond. Deze creme hielp echt bij de allergische reactie die ik op mijn pols had bij het gebruik van parfum. Nu lees ik echter dat het clownseczeem ook een gevolg kan zijn van het gebruik van cremes met cortisone. Na 4 weken met deze branderike en stekende uitslag ben ik wel ten einde raar. Bovendien is het ook geen mooi zicht en werk ik in de beauty wereld, dus dat is geen pretje! Nu heb ik van de apotheker Cicaplast van Roche Posay meegekregen, maar dat blijkt niet te helpen. Erger zelfs, het brandend gevoel neemt toe. Heb jij eventueel advies wat ik kan doen? Alvast bedankt! Kelly

  • Jetske september 11, 2014 (15:33)

   Beste Kelly,

   Dermatitis perioralis is sterk gerelateerd aan cosmeticagebruik. Het kan ook ontstaan door het gebruik van hormoonzalven. Ik zou je als eerst willen adviseren geen make-up te gebruiken. Verder zou je een crème met metronidazol kunnen gebruiken eventueel in combinatie met antibiotica in tabletvorm. Verder is het belangrijk geen vette crèmes te gebruiken op je huid.

   Succes!

   Groetjes Jetske

 • Shanna mei 26, 2014 (13:17)

  Hoi,

  Dit is voor mij een superinteressante blog, bij mij werd een paar maanden geleden vastgesteld dat ik allergisch ben aan parfum, schuim en bewaarmiddelen in cosmetica.

  Ik heb dus alle producten die ik gebruikte in de vuilnisbak mogen gooien. Nu moet ik me aan een strak lijstje houden voor mijn dagelijkse verzorging. Ik gebruik eucerin zonder parfum, la roche possay en widmer allen zonder parfum.

  Gebruik ik toch iets waar een geurtje aanzit krijg ik onmiddellijk eczeem waar ik dat speciale zalf moet aansmeren.

  Het enige wat ik moeilijk vind waarschijnlijk omdat ik uit België kom is conditioner voor mij haar kunnen jullie me hier eventueel verder meehelpen?

 • Michelle april 15, 2014 (23:12)

  Hi Jetske,

  Ik volg je blog nu al een hele tijd met veel interesse en ga binnenkort ook je boek aanschaffen. Dank voor al deze informatie! Onlangs ben ik op zoek gegaan naar goede producten. Sinds een paar weken ben ik compleet overgestapt op de aloë calming toner van de body shop, en dagcrème met spf van decubal (beide 2x per dag) en een exfoliant van uncover (3x in de week). Ik heb ze allemaal op je blog voorbij zien komen. Echter, sinds ik dit allemaal gebruik, heb ik erge eczeem rond mijn ogen. Eerst dacht in dat het hooikoorts was, maar het ging maar niet over. De huisarts vermoed toch dat het door mijn cosmetica komt. Is dit mogelijk ondanks alle milde ingrediënten? Kan het zijn dat het een verkeerde combinatie is?

  Alvast dank!

  • author-avatar
   Jetske april 22, 2014 (09:43)

   Beste Michelle,

   Elke huid is anders. Er kan zelfs allergisch gereageerd worden op een goed ingrediënt als vitamine C… Gebruik je ook een reiniger? Je kunt even stoppen met de producten en als je huid rustig is weer een voor een opbouwen. Op deze manier kan je goed zien hoe je huid reageert op elk product.

   Groetjes Jetske

 • Ghizlan januari 9, 2014 (01:23)

  heste Jetske ik heb altijd van me zelf een mooi huid gehad tot afgelopen jaar juni begon de ellende voor mij ik kreeg rond om mij neus een clown effect heel licht rood langs mijn neus mijn mond hoeken en kin ik ben naar allerlei doktoren geweest ze zeiden alle maak wat ik schrok hier heel erg van ik ben sinds dien niet meer wie ik was het is elke dag een gevecht voor me om me zelf zo te zien voorheen ging ik eens onder de zonnebank dit deed me niks maar nu ben ik zo bang dat alles rood wordt volgens de dermatoloog heb ik een lichte vorm van eczeem en zou het weg kunnen gaan ik heb protopic 3% zalf gekregen ik zie wat verlichting maar ik moet het continu insmeren want de huid wordt nog schraal en droog en trekt dit doet erg pijn ik ben zo bang dat het nooit weg gaat in de zomer deed se zon mij goed volens de dermatoloog kon ik gewoon onder de zonnebank alleen zou het rood kunnen worden zei ze wat denk jij kun jij mij enige advies geven en zou ik ooit van die lichte eczeem af zijn het ergste vind ik dat ik niet meer ben wie ik was

  • Peter januari 9, 2014 (13:46)

   Beste Ghizlan,

   Ik vermoed dat je last hebt van atopisch eczeem, dit is een ontstekingsreactie van de huid met roodheid, schilfering en jeuk. Dit zou kunnen komen door overgevoeligheid voor stoffen of stress. De Protopic remt de ontstekingsreactie en heeft als voordeel dat het niet de typische bijwerkingen van corticosteroiden geeft (zoals verdunning van de huid). Echter is er wel een grotere kans op irritatie van de huid, en is het belangrijk blootstelling aan UV licht te beperken. Dus onder de zonnebank gaan lijkt mij zeker niet een verstandige optie, zoals de dermatoloog voorstelde. Zelf kun je er op letten dat je de huid zo min mogelijk irriteert en uitdroogt. Dus de huid niet te lang met warm water afspoelen, alleen zeer milde reinigers of olie gebruiken (of alleen water). Daarnaast kun je vettende cremes op de huid smeren om droogheid tegen te gaan, dit kan lanettecreme zijn of Vaselinelanettecreme, dit mag niet direct over of tegelijk met Protopic gesmeert worden. Wanneer je echter na 2 weken geen verbetering ziet kun je het beste weer contact opnemen met de dermatoloog.

   • Peter januari 9, 2014 (17:49)

    Nog als aanvulling; het gebruik van corticosteroiden zou af te raden zijn wanneer het om Dermatitis Perioralis gaat, gezien de locatie van het eczeem zou dat een plausibele verklaring kunnen zijn. De indifferente middelen moeten ook niet te vet zijn, daarom is de lanettecreme of eventueel nog vaselinelanette het beste. Het afsluiten van de porien kan onderdeel zijn van het probleem, dus niet de vettende zalfen als Lanettezalf gebruiken.

  • author-avatar
   Jetske januari 10, 2014 (13:37)

   Beste Ghizlan,

   Clowseczeem (of dermatitis pilaris) is over het algemeen sterk gerelateerd aan cosmeticagebruik. Je kunt de ingrediëntenlijst van de producten die je gebruikt eens nakijken met behulp van de volgende blogs:

   http://jetskeultee.nl/de-zoektocht-naar-cosmetica-de-ingredientenlijst/obj7777416

   http://jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325

   http://jetskeultee.nl/26-geurstoffen/obj7777447

   Gebruik alleen milde producten zonder irriterende ingrediënten. Om het wat makkelijker te maken heb ik op mijn blog een lijst met producten die je zou kunnen gebruiken: http://www.jetskeultee.nl/productadvies.

   Niacinamide is een erg goed ingrediënt, ook bij eczeem. Het wordt er o.a. voor dat de barrièrefunctie van de huid weer gezond en sterk wordt. Verder werkt het ontstekingsremmend en kan het roodheid verminderen. Eigenlijk een onmisbaar ingrediënt in cosmetica!

   Zonnebankgebruik zou ik niet adviseren. Op mijn blog heb ik al eerder geschreven over dit onderwerp: http://jetskeultee.nl/zelfvertrouwen-door-zon-en-huid-kanker/obj7777417.

   Ik hoop dat je wat verder komt met deze informatie, veel succes!

   Groetjes Jetske

 • charlotte november 7, 2013 (15:53)

  Hai Jetske, ik heb precies wat jij beschrijft, een clowsmond.. het is geriiteerd rood met vlekjes af en toe pukkeltjes..

  ik heb al een keer geprobeerd geen make up meer op tedoen maar het werd even beter me huid, maar toen ineens kwam er een grote breakout van pukkeltjes..

  Ik zou liever een egaale huid hebben dat ik geen make up hoef te gebruiken om dit teverbergen..

  Ik wil de vichy normaderm lijn kopen voor de vette huid dat schijnt goed te helpen?

 • Daphne augustus 22, 2013 (18:36)

  @ Nath

  Zie de reactie van Peter op 10 augustus 2013: http://jetskeultee.nl/met-huid-en-haar/obj7777512#comment-41014

  Bicarbonaat zou hetzelfde zijn als baking soda: blijkbaar een niet erg huidvriendelijk spulletje?

 • Nath augustus 22, 2013 (16:05)

  Beste Jetske,

  Ik heb erg veel last van jeuk op mijn behaarde hoofdhuid. De dermatoloog heeft seborroisch eczeem geconstateerd. Op schilfers na is er niets te zien, maar het jeukt als een malle. De dermatoloog begrijpt niet waar de erge jeuk vandaan komt. Een vriendin van mij heeft hetzelfde probleem, al heeft zij het erger met vaak gele korstjes. Zij reist veel en heeft in het buitenland de tip gekregen om het haar te wassen met baking soda en als conditioner appel cider azijn te gebruiken. Nu ben ik daar ook al 3 maanden mee begonnen en ik heb nergens geen last meer van. Weet u misschien waarom dit wel werkt en de corticosteroïden/ketoconazol producten niet?

  Groeten,

  Nath

 • Susan mei 24, 2013 (12:19)

  Hoi Peter,

  Bedankt voor de info. Dit geeft me een goede indicatie hoe ik kan kijken naar de gehalte van stoffen.

  De vraag over neoderma was puur omdat ik momenteel die lijn aan het gebruiken ben maar nooit op de INCI lijsten gelet heb en deze op de doosjes staan die ik jammergenoeg heb weggegooid. IK hoopte dat als men bekend was met het neoderma product of hierin ook voornamelijk ongewenste stoffen zitten of niet?

 • Peter mei 23, 2013 (17:10)

  @Susan

  Over het algemeen kun je voor jezelf aannemen dat ongeveer na eerste derde deel van de inci-lijst stofjes onder de 1% zijn. Maar dat verschilt natuurlijk heel erg van product tot product. Phenoxyethanol mag niet boven de 1% in een product zitten en ook vitamine E wordt vaak niet boven de 1% gebruikt, aan de hand daarvan kun je ook proberen de scheidingslijn te vinden. Stofjes in een concentratie tussen de 0% en 1% mogen in willekeurige volgorde staan, dus dat iets onderaan staat wil niet automatisch zeggen dat daar ook het minst van in het product zit. Voor veel stoffen heb je meer dan 1% nodig. Vitamine C, panthenol en niacinamide bijvoorbeeld moeten rond de 4 a 5% zijn, dit houdt in principe in dat het tussen de eerste 5/6 ingredienten moet staan.

  In het product wat je nu hebt zit veel alcohol, maar ook bergamot en geurstoffen. Voor een gevoelige huid dus niet de perfecte oplossing. De producten van Neoderma gaan richting de 50 euro zag ik, waarom vind je Uncover dan geen optie? Van natuurcosmetica is vaak veel minder wetenschappelijk onderzoek en ook wordt er vaker gebruikt gemaakt van minder wenselijke stoffen.

 • Susan mei 22, 2013 (21:51)

  Beste Jetske

  Ik heb met veel interesse en waardering je blogs doorgescand over de verschillende fabels rondom gezichtsproducten. Nooit eerder heb ik zo bewust op de INCI lijsten gelet. Ik ben 28 jaar en heb vroeger last gehad van wat acne. inmiddels heb ik een droge vochtarme huid en ik gebruik momenteel een (nacht) creme met de onderstaande INCI lijst die mij aangeraden werd voor mijn huidtype. Dit is een product van de lijn Lakshmi en betreft een Ginseng jojoba nachtcreme. Zou je me kunnen aangeven wat jouw gedachten zijn hierover? Ik vroeg me ook af hoe ik kan weten wat het gehalte van een stof is in een product en derhalve in voldoende mate aanwezig is om iets voor de huid te betekenen (het gehalte staat nl niet op de INCI lijst). Is er soms een norm wat het % werkende stof moet zijn in een product?

  Aqua**[Water], Dicaprylyl ether, Alcohol denat.*, Decyl oleate, Glyceryl stearate, Glycerin, Caprylic/capric triglyceride, Cetyl alcohol, Ethylhexyl palmitate, Ethylhexyl stearate, Sodium stearoyl lactylate, Squalane, Glyceryl stearate citrate, Hydrogenated olive oil, Propanediol, Panax ginseng root extract, Simmondsia chinensis* (Jojoba) seed oil, Olea europaea* (Olive) fruit oil, Citrus aurantium bergamia* (Bergamot) peel oil, Aloe barbadensis leaf extract*, Althaea officinalis root extract*, Argania spinosa kernel oil*, Avena sativa* (Oat) bran extract, Malva sylvestris* (Mallow) flower/leaf/stem extract, Cananga odorata flower oil*, Glyceryl caprylate, Cetearyl alcohol, Benzyl alcohol, Xanthan gum, Linalool, Lecithin, Lactic acid, Geraniol, Tocopherol, Arginine, Citrulline, Glycogen, Histidine hydrochloride [Histidine HCl], Mannitol, PCA, Serine, Sodium hyaluronate, Sucrose, Ascorbyl palmitate, Citral, Limonene, Coumarin, Alanine, Glutamic acid, Lysine hydrochloride [Lysine HCl], Threonine, Benzyl benzoate, Citric acid, Benzyl salicylate, Farnesol, Olea europaea (Olive) fruit unsaponifiables, Cannabis sativa seed oil, Vanilla planifolia fruit extract.

  ik had nog een tweede vraag: ben jij bekend met producten van neoderma (blue blood gel serum en een creme voor de droge huid). DE INCI heb ik hiervan niet want het stond op het doosje die ik had weggegooid.

  dit waren de vragen die me nog bezighouden ik hoop dat je me kunt helpen hiermee.

  alvast superbedankt

 • Wilke mei 21, 2013 (20:40)

  Hallo Jetske,

  Ik ben al even op zoek naar de perfecte oog makeup remover, vooral omdat ik eigenlijk op alles reageer. Ik krijg vaak rode, dikke ogen. Of het prikt heel erg als het in je oog komt. En anders blijf je maar vegen tot je een ons weegt en alles dus rauw is rond je ogen omdat het gewoon weg niet goed genoeg reinigt! Nu stuitte ik onlangs op de Hydrofiele olie. Zacht voor de huid en lost al het vuil op, omdat het in olie oplost maar ook in water. Ik kan alleen niets hierover vinden op jou site. Zou je hier iets over kunnen vinden?

 • Mae Helling april 5, 2013 (10:24)

  Uiteindelijk is de diagnose Rosacea gesteld en heb nu Metranidazol Actavis gekregen van de huisarts. Hij zegt dat ik voorlopig alleen deze creme moet smeren, maar ik begrijp uit reacties dat anderen er een dagcreme overheen doen. Voorheen gebruikte ik Tyro producten, die mijn schoonheidsspecialiste ook gebruikt.

  Ik vraag me nu af of ik gewoon naar haar toe kan blijven gaan of…….? Bovendien heb ik last van gezichtsbeharing en laat ik me altijd harsen. Hoe ga ik hiermee om?

 • Mira maart 24, 2013 (01:33)

  Beste Jetske,

  Ik ben een trouwe volger van je blog. Echt super interessant en leerzaam! Nu mijn 2 vragen.
  Mijn huid is gevoelig, droog en met onzuiverheden (puistjes op wangen vaak altijd aan een kant van het gezicht en op de kin).

  Ik gebruik nu al een aantal weken de producten van Paula s choice. De BHA 8% gel smeer ik twee per dag. In het begin zag ik mijn huid heel goed opknappen. Nu 3 weken verder zie ik op mijn gezicht heel veel kleine talgbultjes(voorhoofd, tussen wenkbrauwen) en komen er ook helaas puistjes bij. Weet jij hoe dit komt, ben ik hier te gevoelig voor? De huid er om heen is wel heel mooi.
  Ook had ik een vraagje over koelzalf. Deze creme gebruik ik als nachtcreme. Naar mijn idee wordt mijn huid er rustiger van. Maar is dit eigenlijk wel verstandig?

  Ik hoor het graag van je!!

  Groetjes,

  Mira

 • Nathalie maart 19, 2013 (17:07)

  Waar mijn huid ook goed tegen kan is de reinigingsgel Rosaliac van La Roch Posay. Die gebruik ik eens of twee keer per week voor mijn gezicht. En ik haal er ook mijn oog make-up mee af. Echt een aanrader. Toen het vorig jaar zo vlammerig was, was dit het enige wat ik kon hebben. En dus de P-CL-E creme voor mij. Zeker in de winter.

  Hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben.

 • Nathalie maart 19, 2013 (16:52)

  Ik ben 42 en vorig jaar kreeg ik last van rosacea. Een aantal antibiotica kuren gehad en het werd al snel minder. Ik heb nu alleen nog maar Metronidazol Actavis creme 1%. Dat smeerde ik tot voor kort heel dun op de aangedane plekjes. Daarover gebruik ik altijd P-CL-E creme van Biodermal. En ik plens alleen water om mijn huid te reinigen. Dus niet schrobben met allerlei middeltjes. Gewoon eens per dag met water plenzen. En ik gebruik geen make-up, alleen op mijn ogen.

  Maar wat bij mij DE uitkomst is: “de” pil. Ik gebruik sinds kort Microgynon 20 en mijn huid voelt heel zacht en glad aan. Ik vlam niet meer en gebruik ook geen anti-biotische creme meer.

  Ik had een zeer droge, vlekkerige huid, maar “de” pil doet wonderen. Mijn huid wordt iets vetter en dat kan ik blijkbaar goed gebruiken. Dus geen flare-ups meer en ook geen rode vlekjes en puistjes. Echt geweldig!

 • Anke maart 12, 2013 (13:09)

  Hi Jetske,

  Zie je kans je licht ns te laten schijnen over de ingredienten van Dexeryl (Pierre Fabre Dermatologie)? Het is een creme die ik momenteel gebruik tegen een droge huid en wat eczeem plekjes en hij bevalt tot nog toe prima.

  Ingredienten: Glycerol, white soft paraffin, liquid paraffin, glycerol monostearate, stearic acid, polydimethylcyclo-siloxane, silicone oil, macrogol 600, trolamin, propyl parahydroxybenzoate (E216), purified water.

  Alvast ontzettend bedankt.

  Groeten,

  Anke

 • author-avatar
  Jetske februari 14, 2013 (18:25)

  Beste Noortje,

  Wat vervelend om te lezen. Mocht je uitslag krijgen van producten, zou ik adviseren even met de producten te stoppen. Je zou je huid kunnen wassen met lauwwarm water en eventueel op de droge plekjes lanettecreme smeren. Hierdoor kan je huid even tot rust komen. Om wat voor uitslag gaat het? Mocht het jeuk en branderigheid zijn, kan het een overgevoeligheidsreactie zijn op de producten.
  Je kan even een huidanalyse doen op http://www.uncover-skincare.nl/huidanalyse. Van de producten die hierna geadviseerd worden kan je ook eerst samples ontvangen. Mail het even door naar info@uncover-skincare.nl en je krijgt dan de samples thuis gestuurd!

  Groeten Jetske

 • Esther februari 5, 2013 (00:21)

  Hoi Jetske,

  Onze familie is erfelijk belast met eczeem, astma en allerlei allergieen. Ik heb eczeem sinds mijn tweede levensjaar.
  Ik ben jaren geleden via de dermatoloog erachter gekomen dat ik allergisch ben voor parfum en linalool.
  Vanaf dat moment is mijn zoektocht naar parfum en linalool vrije producten. Ik heb mijn producten gecontroleerd en heb producten zonder alle beschadigende stoffen, ik ben dus goed bezig.

  Het enige waar ik nog mee zit is dat ik niet zonder mijn zalf met corticosteroiden kan. Zonder deze zalf ongeveer 2-3 keer per week te gebruiken sta ik onder de uitslag.
  De zalf maakt mijn huid dun en mijn inziens slecht voor je huid.
  Heb jij tips?

  Groet,
  Esther.

 • Maartje januari 27, 2013 (18:10)

  Beste Jetske,

  Wat een informatieve site is dit. Graag zou ik nog wat persoonlijk aanvullend advies willen vragen.

  Ik loop al jaren te tobben met mijn gezichtshuid. Ongeveer 5 jaar geleden is de diagnose rosacea gesteld. Ik ben nu 33 jaar. Vooral de schilferige korstjes op verschillende plekken in mijn gezicht vind ik erg storend, maar kom dat nooit als typerende kenmerken van rosacea tegen. Van de dermatoloog kreeg ik destijds diverse hormoonzalven wat het alleen maar erger maakte. Daarna van een andere dermatoloog rozex en een AB kuur. Er is nooit verbetering opgetreden en na het gebruik van dermalogica en later Louis Witmer huidverzorgingsproducten, gebruik ik nu al een paar jaar creme, make-up, poeder en oogschaduw van Sisley. Hier zouden geen irriterende stoffen inzitten. Op zich fijne producten, maar erg prijzig en mijn huidconditie verbetert niet.

  Ook ben ik naar de huisarts geweest voor mijn rooddoorlopen oogwit waar ik regelmatig een zandkorrelgevoel aan heb. Op internet had ik gelezen dat dit verband kan houden met rosacea, maar volgens de huisarts is hier geen verband mee gelegd (hij had het nog nooit gehoord). Mensen vragen mij vaak of ik gehuild heb of slecht geslapen heb vanwege mijn rode ogen. Ook zie ik dat het vlies op mijn oog op een plek niet meer glad is.

  Vandaag ben ik weer eens aan het speuren op internet naar informatie en lees ik over seborroisch eczeem en dat dit soms voorkomt in combinatie met rosacea. Ik zou daar heel graag je mening over willen horen en wat ik er aan zou kunnen doen? Ik zou zo graag eens make-uploos de deur uit willen, maar durf dat niet omdat ik zoveel rode vlekken heb.

  Ik hoop een reactie van je te krijgen. Bedankt alvast!
  Groeten Maartje

 • Sharon januari 18, 2013 (14:37)

  Beste Jetske,

  Al een hele tijd heb ik last van een geirriteerde rode huid rond mijn mond en richting mijn neus. Ikzelf denk dat het clownseczeem is door een beetje rond te googlen. Ook heb ik heb gelezen dat het beste hiervoor is om te stoppen met cosmetica gebruik rond de mond, wat ik ook heb gedaan. Ik merk inderdaad dat het dan veel rustiger is dan met cosmetica, maar het wordt wel zeer droog rond mijn mond omdat ik er ook geen creme op smeer, omdat ik daar ook een reactie op krijg. Mijn vraag is, wat kan ik er wel opsmeren om het een beetje minder droog te krijgen?
  Alvast heel erg bedankt,
  groetjes
  Sharon

 • Marielle januari 15, 2013 (23:40)

  Aan Kristen,

  Ik heb dit zelf ook geprobeerd met een aloe-vera plant maar ik heb geen droge huid eerder een vette huid en aloe-vera doet echt niks qua hydratatie en zeker niet qua voeding aan je huid! Het lijkt eerder een zeer dun serum dat meteen in je huid trekt. Ik gebruikte het trouwens voor mijn acne littekens mijn huid werd er alleen zacht van.

  Ik kan je argan olie aanraden! Je zal zien hoe goed het werkt voor je droge plekken. Het is echt een olie die voor alle huidtypes werkt! Had een paar jaar geleden eens een ernstige allergische reactie gekregen van een tonic van yves rocher mijn gezicht was helemaal rood en ik had allemaal van die blaazen in mijn gezicht zoals brandwonden en het jeukte enorm. toen heb ik het ingesmeerd met argan olie en na een paar minuten begon alles weg te trekken! Argan olie is echt mijn skinsaver!

 • Marielle januari 15, 2013 (23:34)

  Aan Noortje,
  probeer eens de Nivea for men sensitive dagcreme! Deze is ook heel mild en ben er gek op! Hij heeft ook geen parfum! Ben er zeker van dat je hem ook heel fijn gaat vinden!

 • henrike januari 3, 2013 (16:27)

  Beste Jetske,

  Bedankt voor al je informatie op je blog! Ik heb zojuist al mijn gezichtsverzorgingsproducten de deur uitgedaan en alleen door jou goedgekeurde producten besteld. Hopelijk wordt het getob met mijn huid eindelijk eens minder. Ik heb namelijk constitutioneel exceem en rosacea en altijd jeuk/getrek/bultjes enz. in mijn gezicht. En om het compleet te maken ook nog melasme (van de pil).

  Om het volledig aan te pakken, ben ik nu ook opzoek naar een andere shampoo en conditioner. Allereerst heb ik bij Sebamed gekeken, maar daar zit parfum in. Nu kwam ik het merk Urtekram tegen, echter heb ik er nooit van gehoord. Zou jij de ingedienten willen controleren?

  Shampoo: Aqua, glycerin*, coco-glucoside, cocamidopropyl betaine, sodium coco-sulfate, alcohol*, glyceryl caprylate, glyceryl oleate, sodium cocoyl glutamate, citric acid.
  * van biologische landbouw.

  Conditioner: Aqua, glycerin*, alcohol*, prunus armeniaca kernel oil*, cocoglycerides, simmondsia chinensis oil*, cetyl alcohol, cetearyl olivate, sorbitan olivate, zea mays starch*, glyceryl caprylate, brassica oleracea italica seed oil*, sodium citrate, citric acid, tocopheryl acetate.
  * van biologische landbouw.

  Neutral is wel een bekende en goedkoper. Kun jij iets zeggen of deze net zo goed, beter of slechter is?

  (Ingredienten shampoo: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Coco-Glucoside, Sodium Chloride, cocamidopropyl Betaine, Behenoyl PG-trimonium Chloride, Citric Acid, Glycereth-2 Cocoate, Hexylene Glycol, Sodium Benzoate, Sorbic Acid.
  Ingredienten conditioner: Aqua, Cetearyl Alcohol, Behenoyl PG-Trimonium Chloride, Hexylene Glycol, CitricAcid, Sodium Benzoate.)

  Alvast super bedankt!

  Vriendelijke groet,
  Henrike

 • Kristen Oudijk december 16, 2012 (13:11)

  Hoi Jetske,

  Vorige week dinsdag heb ik een Aloe Vera plant gekocht, omdat ik last had van wat droge plekjes bij mijn wangen en ik had gelezen dat de Aloe Vera plant hydraterend werkt.
  Drie dagen lang heb ik de pure gel uit de bladeren van de Aloe Vera plant op mijn hele gezicht gesmeerd met als resultaat dat nu (met name bij mijn voorhoofd) een soort zeer droge ruwe huid is ontstaan. Het voelt een beetje als een soort ruw hard lapje dat over mijn eigen huid heen zit wat ik er niet meer af krijg. Als ik er hard overheen wrijf is het ook wat pijnlijk.

  Kortom, ik heb erg veel spijt dat ik de Aloe Vera gel heb aangebracht en ik vraag me af wat ik nu kan doen tegen deze reactie. Ik twijfel ook of het een allergische reactie is, het kan ook zijn dat de gel gewoon iets te veel was voor wat mijn huid aan kan aangezien er geen hydratatieprobleem was bij mijn voorhoofd voor gebruik.

  Hopelijk heb jij een advies voor mij wat ik hier nu tegen kan doen.

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Kristen Oudijk

 • Marielle november 18, 2012 (18:14)

  Hallo SW,

  Ik heb ook een hele gevoelige huid en ik gebruik nu producten van Kruidvat eigen merk voor de gevoelige huid hier zit geen parfum in. Ik kan je de dagcreme in een pot echt aanbevelen deze is zonder parfum en heeft spf15. Ik gebruik zelf nu de moisturizer van Nivea for men van de Sensitive lijn deze vind ik iets minder vet dan die van Kruidvat (heb een gemengde huid) deze is ook zonder parfum. Ik denk dat alle oogcreme s van Kruidvat eigen merk zonder parfum zijn en momenteel gebruik ik die van de vitamine E lijn en ben er heel tevreden over.

 • Anne november 13, 2012 (17:48)

  Dag Noortje, je kan ook de mensen van Uncover Skincare mailen (inc. foto als je dat zou willen). Zij weten ook heel veel en kunnen je ongetwijfeld helpen (ze reageren ook altijd heel snel).

  Verder raad ik aan om op http://www.beautypedia.com te kijken of er echt geen irriterende stoffen in de Dermelogica producten zit.. In meeste Dermalogica producten zitten deze namelijk wel…

  Groetjes, Anne

 • Noortje november 13, 2012 (15:58)

  ps kan u een foto sturen hoe het er nu uitziet

 • Noortje november 13, 2012 (15:51)

  Goedemiddag Jetske,

  Al zeker 9 jaar bezig met mijn huid,ben nu 23 jaar, zeker 2000 euro uitgegeven aan producten en klinieken. heel veel verschillende zalfjes gehad. Ga nu elke maand naar de huidtherapeut. Nooit is mij gezegt dat ik acne rosacea heb maar nu ik deze blog lees weet ik het wel zeker.Ik heb nu een milde reiniging van Dermalogica en de barrier creme van Dermalogica via de huidtherapeut maar heb op dit moment een heleboel uitslag.
  Maak ook direct weer een afspraak bij de arts.
  Wat ik graag wil weten als ik de producten van uncover skincare wil bestellen wat mij op dit moment het beste lijkt wat kan ik dan het beste nemen? Heb een normale tot droge huid met fijne porieen.
  Graag U advies ben echt radeloos.

  Mvg
  Wel zou ik graag

 • SW november 9, 2012 (19:22)

  Hi Jetske,
  Helaas is bij mij al met 23 jaar rosacea geconstateerd. Vooral bij temperatuurverschillen/inspanningen is dit te zien, maar ook na het dragen van bijv. foundation komen de bultjes die op puistjes lijken sneller naar voren. Als ik foto s op internet bekijk, schrik ik, omdat ik nu in een soort beginstadium van rosacea zit (dat neem ik aan vanwege mijn leeftijd). Is het bijna voorspelbaar dat de rosacea die ik nu heb, naarmate de tijd steeds erger zal worden gezien de jonge leeftijd waarin het optreed? En zijn er middelen waarmee ik dit onder controle kan krijgen? Een tijd geleden heb ik van de dermatoloog een antibioticum zalf gekregen, maar daar reageer ik juist op (het lijkt dan wat erger te worden). De dermatoloog gaf aan dat ik dit moest gebruiken om erger te voorkomen, maar ik vraag me af of ik het er juist niet erger mee maak. Vanwege dit laatste, ben ik ermee gestopt en gebruik ik alleen jouw huidverzorgingsproducten om mijn huid te reinigen. Hopelijk weet jij een aantal antwoorden en eventuele tips. Mijn complimenten tot slot voor jouw producten; ik heb vanalles geprobeerd, maar op deze reageert mijn huid gelukkig niet! Mede door een hele lichte vorm van seborroisch eczeem is mijn huid vooral op het voorhoofd en naast de neus droog, maar heb ik minder last door jouw producten te gebruiken! Bedankt daarvoor!

 • Nadine november 8, 2012 (10:20)

  Hallo Jetske,

  Ik heb begrepen dat jij de foundation van Paula s Choice gebruikt. Ik heb eens naar de make-up producten gekeken, maar als ik naar de poeder kijken zie ik dat er talc inzit en misschien ook het ingredient: Bismuth Oxychloride. Deze ingredienten lijken mij niet goed voor de huid?

  En welke make-up soort adviseer jij voor mijn huidtype (gemengd, met lichte acne en rosacea), een foundation of een poeder?
  Je geeft op je blog aan dat als je snel op cosmetica reageert je een poeder adviseert boven een foundation. En dat een poeder geschikter is voor een normale tot licht vette huid maar als je een echt vette huid hebt dan raad je echte poederige producten af omdat ze juist de porien erg zichtbaar maken.

  Alvast bedankt!

  Groetjes, Nadine

 • Laura november 7, 2012 (23:48)

  Dag Jetske,
  Dit is precies waar ik de afgelopen dagen op je site naar gezocht heb!
  Tijdens een weekendje weg hebben mijn moeder en ik verschillende testertjes dag- en nachtcreme gebruikt. En ja hoor, aan het eind van het weekend kreeg ik allemaal bultjes, jeuk en een gloeiende huid. Ik ben meteen gestopt met het gebruiken van producten. Dus: geen make-up en cremes. Wel smeer ik mijn gezicht en hals in met sudocreme, door de zink zou dit de huid moeten helpen herstellen. Kan ik door deze allergische reactie vaststellen dat ik een gevoelige huid heb? Uit jouw huidtest op de site is dit wel geconcludeerd.
  Langzaam wil ik weer een dag- en nachtcreme aan mijn routine toevoegen. Zou ik de Louis Widmer All Day SPF 15 (die in je lijst aanbevolen zonnebrandcremes staat) s ochtends kunnen gebruiken ipv een dagcreme? Of is het goed om ook nog een dagcreme te gebruiken? Het liefst wil ik zo weinig mogelijk producten gebruiken om de kans op reacties te verkleinen. The Body Shop heeft een Aloe Skin Care Kit waar kleine hoeveelheden van de aloe vera cleanser, toner en dag- en nachtcreme verkocht worden. Hopelijk geen geirriteerde huid meer!
  Groeten, Laura

 • Elly november 7, 2012 (13:52)

  Dag Jetske. Ik ben als mens hoogsensitief en ik heb een hoogsensitieve huid. Horen die 2 altijd bij elkaar of moet je dat los van elkaar zien?

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!