• Zon bescherming

Het belang van zonbescherming

Als je vaker mijn blog hebt gelezen, dan weet je wel hoe belangrijk ik het vind om je huid goed te beschermen tegen de zon. Te veel zon veroorzaakt niet alleen rimpels, pigmentvlekken en een slappe huid, maar ook huidkanker. In Nederland overlijden er nu meer mensen aan huidkanker dan aan verkeersongevallen. Bovendien neemt het aantal mensen met huidkanker echt dramatisch toe! Bescherming tegen de zon is altijd nodig, maar juist in de kinderjaren kan zonschade verschrikkelijk veel kwaad.

Gek toch dat onze kinderen wel verkeerslessen krijgen, maar eigenlijk zo weinig leren over de gevaren van de zon. Wist je bijvoorbeeld dat als je kind een keer flink verbrandt de kans op het krijgen van melanoom (de meest gevaarlijke vorm van huidkanker) met vijftig procent toeneemt? Ook het bezoekje aan de zonnebank kan heel wat schade aanrichten. Regelmatig gebruik van een zonnebank onder de 35 jaar verhoogt de kans op huidkanker met 75 procent! Het is niet voor niets dat in Brazilië en sommige staten van Australië zonnebanken zelfs helemaal verboden zijn…

Lees en huiver

In Nederland is de zonnebankstudio voor kinderen onder de 18 jaar verboden terrein. Toch las ik tot mijn grote schrik een paar dagen geleden dat veel zonnestudio’s die regel aan hun laars lappen…

Een kwart van de zonnestudio’s laat jongeren onder de achttien jaar toe en overtreedt daarmee de regels. Kassa Magazine – het tijdschrift dat bij het gelijknamige VARA-televisieprogramma hoort – belde met 32 bij de branchevereniging Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ) aangesloten studio’s in diverse steden met de vraag of het mogelijk was om een tienrittenkaart te kopen voor de verjaardag van een zestienjarig nichtje.

Alhoewel de branchevereniging zich erop laat voorstaan de regels te handhaven, ging een op de acht studio’s de fout in. KASSA belde ook nog met achttien willekeurig geprikte aanbieders. Daarvan had de helft geen probleem met het verjaardagscadeautje. Vervolgens vroeg de redactie twee vriendinnen van veertien jaar een aantal zonnebanken in een middelgrote stad te bezoeken. Vier van de zes studio’s liet hen toe.

Hoe doen ze dat in Australië

Juist meisjes in de tienerleeftijd zijn makkelijk te beïnvloeden als het gaat om een ‘lekker bruin kleurtje’. Ik heb geen cijfers van Nederland, maar volgens een onderzoek uitgevoerd in Amerika’s  Youth Risk Behavior Surveillance System gaat 29% van de blanke highschoolmeisjes naar de zonnebank. Daarom is het ook zo nodig dat kinderen al op jonge leeftijd leren hoe belangrijk het is zich te beschermen tegen de zon.

In Australië hebben ze dat met het Sunsmart-educatie programma goed aangepakt; daar is lesmateriaal ontwikkeld, staan er grote flessen zonnebrand op de scholen en gaat vrijwel niemand zonder te smeren, petje en lange mouwen in de zon. Over een paar dagen vertrek ik naar Australië om te spreken met mensen van de Cancer Foundation en te kijken op scholen en kinderdagverblijven hoe ze dat daar geregeld hebben. Want wat ze Down Under kunnen, kunnen wij ook!

Maar er is meer nodig. Buiten educatie is het ook van essentieel belang dat grote bedrijven en BN’ers een voorbeeldfunctie gaan vervullen. Een aantal maanden geleden was er nog veel tumult rondom de H&M-campagne met een wel heel erg bruin model. In het onderstaand fragment van programma RTL Boulevard kan je horen wat ik hier van vind. Ik ben heel erg benieuwd naar jullie mening/ideeën over dit onderwerp!

RTL Boulevard

Film: RTL Boulevard

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 

 

Gerelateerde Berichten

20 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • yvonne lebens maart 23, 2015 (11:51)

  Beste Jetske, ik heb je al eerder geschreven en bedankt voor je antwoord, ik kom er echter niet goed uit, heb een dermatoloog maar ik kom zelf niet meer uit alle lijsten, veel allergische reactie sop van alles,..van parfum tot conserveermiddel etc…mijn neus porien zijn groter geworden, sluiten zelfs aan elkaar aan waardoor het lijntjes zijn en zijn vaak opgezet en rood, beetje rosacea achtig maar ik twijfel daarover want die echte roodheid heb ik niet, wel adertjes maar dat kan ook couperose zijn……Histamine reageer ik sterk op ook, ben in de overgang denk ik, 53 jaar, wel nog ongesteld maar gezien mijn leeftijd kan het niet anders dus de hormonen zullen ook veel doen.Net wat zonne-irritatie plekken laten weghalen op mijn borst en gezicht, heb enorm veel in de zon gezeten en onbeschermd..wat dacht ik in hemelsnaam..maar ja..das nu te laat…wat kan ik doen om erger te voorkomen???????

  welke zonnbrand kan ik gebruiken en welke reiniger voor mijn gezicht..ik had olijfolie zeep maar dat maakt te droog..zit niets in verder dus daas fijn maar ..te droog..ik gebruik nu PCLE creme of een soort Lanettencreme en daar krijg ik geen klachten van zo lijkt het. …ik denk eraan om dus Biodermal te gebruken als zonnenbrandcreme..maar welke reiniger is het beste volgens jou..of waar kan ik terecht voor een huidcheck….en advies voor cremes e.d…Ik ben erg voor natuurlijke producten wegens alle klachten die ik heb. Mijn kin is ook er gebarsten geraakt afgelopen jaar en rond mijn mond zitten veel, lijkt wel scheuren……barsten mijn neus maakt me obsessief..tis al geen kleinerd en nu die lijnen en deuken..zit ook een vreemde bult op, dermatitis zei de huisarts, lang anti biotica gesmeerd en ook in de neus een creme..maar ja..zo gevoelig als i ben denk ik dat i meer klachten heb gekregen maar ik weet het niet meer eerlijk gezegd. Wat kan i doen of waar kan ik heen, ik ga nu naar een de Mauritskliniek, lieve arts trouwens maar heb behoefte aan meer advies op gebied van producten….zal i naar en schoonheidsspecialiste gaan ofzo?????? alvast weer bedankt, vriendelijke groeten, Yvonne

  • author-avatar
   Jetske mei 22, 2015 (14:15)

   Beste Yvonne,

   Heb je al contact opgenomen met Annelijn van Ierland van de Velthuis Kliniek (voor Jetske: dit had je haar de vorige keer al geadviseerd)? Zij kan je ook advies geven over producten die je kunt gebruiken.
   Op mijn blog vind je producten die ik adviseer: http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314.

   Groetjes Jetske

 • Annedieke juli 15, 2013 (08:55)

  De family spray van lavera is geel vab kleur en laat gn waas achter.Echter wanneer je de baby en children spray spf 20 hebt laat deze wel n heel wit niet uitsmeerbare waas achter.echt wit bedoel ik dan!

  Ik heb ze beiden maar de beste ervaring met de lavera family spray.Aubrey gebruik ik voor mijn gezicht.bevalt prima.

  Groetjes

 • bianca juli 10, 2013 (11:23)

  Ook ik kan bijna nergens tegen ( allergische reactie op chemische filters). Heb daarom de Lavera sun spray aangeschaft ( spf 15 family sun spray) . Deze laat vrijwel geen witte waas achter, dankzij het toegevoegde caroteen ( oranje kleurtje, zie je niks van hoor).Ben er heel tevreden over. Voor mijn dochter gebruik ik de factor 30 Baby & Kind van Lavera, is ietsje dikker, maar smeert en beschermt prima.

 • Daphne juli 9, 2013 (11:53)

  @ An

  Je weet dat Jetske een spray afraadt vanwege het inademingsgevaar?

  Ik heb voor mezelf de Lavera milk neutral factor 20 gekocht. Smeert wat lastig uit en laat een witte waas achter maar is volgens Jetkse wel een heel goede antizonnebrandcreme. Misschien iets voor jouw dochter?

  Zie eventueel http://jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-zonnebrandcreme/obj7777433

 • An juli 9, 2013 (11:43)

  Thes, welk product van Lavera heb je gebruikt? Reageert je huid normaal gesproken allergisch op zonnebrandcremes?

  Wij zijn nl. voor onze dochter op zoek naar een niet irriterende goed uitsmeerbare zonnebrandcreme (spray). Sinds enkele dagen gebruiken we weer zonnebrand waardoor het nu weer helemaal mis is met haar huid. Ze slaapt s nachts niet van de jeuk.

  Alle tips zijn welkom.

 • Susan mei 30, 2013 (11:12)

  Beste Jetske,

  Ik lees met veel interesse je blogs over zonnebrand (cremes). Ik zit nog met een vraag hierover. je zegt dat de SPF15 en SPF30 niet veel verschillen van de SPF50. Klopt het dat als ik SPF50 gebruik ik wel langer beschermd ben tegende zon (zo een 7 uur ongeveer vandaar dat het ook vettiger is) versus de SPF15 ben je beschermd voor ongeveer 2 uur?

  Een tweede vraag hierover, jouw advies mbt huidverzoring is cleansing, toner, exfoliant, moistureize en dan de zonnebrand. s ochtends cleanse ik mn gezicht doe de toner, creme en vervolgens gaat er een laagje foundation overheen die al SPF15 heeft (de meeste foundations hebben een zonnebrand factor), volstaat het om dan niet apart nog de zonnebrand eronder te zetten of raad je dat toch liever aan omdat de SPF in foundations wellicht verwaarloosbaar zijn?

 • thes mei 8, 2013 (22:13)

  Ik gebruik lavera en er is helemaal geen sprake van een wit gezicht,hoe komen jullie daarbij?

 • author-avatar
  Jetske februari 1, 2013 (16:24)

  Hi allemaal,
  Het is helaas niet mogelijk om alle ingredientenlijsten door te nemen, het zijn er heel veel! Ik ben erg blij dat jullie er zo mee bezig zijn. Met de volgende blogs en sites kunnen jullie zelf de ingredientenlijst doornemen. Hier heb je natuurlijk ook meer aan als je in de winkel staat met een product in je hand! De volgende blogs die ik schreef over de ingredientenlijst en te mijden ingredienten vind je hier:
  http://jetskeultee.nl/2010/03/26/de-zoektocht-naar-cosmetica-de-ingredientenlijst/
  http://jetskeultee.nl/2009/05/01/te-mijden-ingredienten/
  http://jetskeultee.nl/2011/06/04/alcohol-in-huidverzorgingsproducten-liever-niet/
  http://jetskeultee.nl/2010/10/15/26-geurstoffen/
  Op de volgende sites vind je erg veel ingredienten en een korte uitleg:
  http://54.243.178.219/
  http://www.cosmeticscop.com/cosmetic-ingredient-dictionary/A.aspx

  En speciaal voor zonnebrandcremes:
  http://jetskeultee.nl/2012/07/06/bescherm-je-tegen-de-zon-smeer-beter/
  http://jetskeultee.nl/2012/06/23/de-zoektocht-naar-de-perfecte-zonnebrandcreme/
  Succes! Groeten Jetske

 • Marielle januari 15, 2013 (23:30)

  Aan Marja,

  De natuurlijke merken zoals Dr haushka, Laveara, Weleda,…
  Ook Bourjois heeft natuurlijke foundation, poeder en concealer. Verder heeft Une allemaal natuurlijke make-up en huidverzorging. Une is trouwens het natuurlijke zusje van Bourjois.

 • Kristine december 10, 2012 (12:10)

  Even een update: ik heb uiteindelijk de zonnebrandcreme van Aubrey Organics besteld. Had hem gelijk de volgende dag al binnen dus heb hem al een paar dagen getest. Het is vrij dik spul (een beetje als bodybutter) en toen ik hem net opgesmeerd had voelde mijn gezicht heel vet en plakkerig! Maar na ongeveer een uur was het aardig ingetrokken en aan het eind van de dag voel je niet meer dat je hem op hebt. Het irriteert mijn gezicht niet en tot nu toe krijg ik er ook geen puistjes van. En ook geen witte waas! Maar qua consistentie niet ideaal dus… Ook het eraf krijgen s avonds is een uitdaging, moet mijn gezicht ongeveer 3x met facewash wassen voordat het schoon voelt! Hij haalt het helaas dus niet bij die van Dermaquest. Als deze op is ga ik die van Dermaquest maar gewoon weer kopen!

 • Kristine december 5, 2012 (21:13)

  Heel erg bedankt voor jullie reacties! Die van Lavera dus beter niet zo te horen, wil liever niet bekend staan als diegene met het witte gezicht haha!
  Ik zal even op de website van Paula s choice kijken voor de ingredienten, bedankt voor de tip! Ik heb de producten nog niet aangeschaft maar ze staan allebei op de website: http://www.lievernatuurlijk.nl
  Ik heb trouwens een keer een zonnebrandcreme van Dermaquest gehad de Solar Protection SPF 15. Die vond ik echt goed! Alleen is die zo duur helaas, daarom ben ik op zoek naar een goedkoper alternatief. Maar ja, soms weet ik niet wat duurder is. Als je een paar keer een miskoop doet ben je uiteindelijk nog duurder uit!

 • Anne december 4, 2012 (22:29)

  Beste Kristine,

  kijk even op http://www.paulaschoice.com bij search (klik op het pijltje “all” en selecteer dan” ingredients”). Daar kan je alle ingredienten nakijken. Ik heb snel even voor je gekeken en kan niet zo snel iets irriterends vinden van de eerste sunscreen. Van de 2de weet ik het niet maar onder het kopje productadvies op deze website (rechtsboven aan) staat wel een andere lavera product. Waar heb je beide producten trouwens aangeschaft?

  Anne

 • martha december 4, 2012 (22:28)

  Kristine, neem niet die van lavera.
  Ik heb hem een tijd geleden gekocht, maar hij laat een hele witte waas achter die je niet weg krijgt, al smeer je hem nog zo goed uit.
  Dus, tenzij je graag bekend zou willen staan als “diegene met dat witte gezicht, zou ik hem niet kopen.

  Ik weet dat Jetske lavera aanraad bij haar productadvies (daarom kocht ik hem ook) en hij bevat weinig irriterende stoffen en doet zijn werk, alleen zonde dat je hem zo erg blijft zien!

 • Kristine december 4, 2012 (19:11)

  Nog even een aanvulling op mijn vorige bericht. Ik zat eigenlijk te twijfelen tussen de Aubrey die ik hierboven heb genoemd en deze van Lavera:
  Lavera Sunspray Baby & Kind neutral SPF 20.

  INCI; Aqua, Caprylic/Capric Triglyceride, Zinc Oxide; Alcohol*, CI 77891, Lysolecithin, Stearic Acid, Helianthus Annuus Seed Oil*, Levulinic Acid, Alumina, Dipotassium Glycyrrhizate, Glycerin, Hydrogenated Lecithin, Oenothera Biennis Oil*, Sodium Lactate, Hydrogenated Palm Glycerides, Xanthan Gum, Tocopherol, Betaglucan, Hippophae Rhamnoides Extract*, Brassica Campestris Sterols, Ascorbyl Palmitate.

  Welke kan ik het beste nemen?

 • Kristine december 4, 2012 (19:02)

  Beste Jetske,

  Ik ben al een tijdje op zoek naar een goede zonnebrandbescherming voor mijn gezicht. Ik gebruik dagelijks een exfoliant om mijn acne onder controle te houden en daarom wil ik mijn huid goed beschermen. Het liefst eentje met zinkoxide want dat verdraagt mijn huid het beste. Nu kwam ik deze zonnebrandcreme tegen: Aubrey Natural Sun Saving Face Sunscreen SPF 15. Is dit een goede zonnebrandcreme of heeft iemand hier al ervaringen mee misschien? Dit zijn de ingredienten:

  ACTIVE INGREDIENTS: Zinc oxide 12%.
  INACTIVE INGREDIENTS INCI: Purified water, simmondsia chinensis (jojoba) oil*, helianthus annuus (sunflower) seed oil*, galactoarabinan, glyceryl stearate, cetearyl alcohol, stearic acid and sodium cocoyl glutamate, butyrospermum parkii (shea) butter*, camellia sinensis seed oil*, brassica campestris-aleurites fordi oil copolymer, aloe barbadensis leaf juice*, glycerin, epilobium angustifolium (Canadian willowherb) flower/leaf/stem extract, glyceryl caprylate and glyceryl undecylenate, leuconostoc/radish root ferment filtrate, lonicera japonica (Japanese honeysuckle) flower extract, lonicera caprifolium (honeysuckle) flower extract, populus tremuloides bark extract, gluconolactone, tocopherol (vitamin E), citric acid, xanthan gum.
  *Organic

 • marja december 2, 2012 (17:49)

  Goed stuk over gevaren voor onze huid. Jetske kan je ons ook voor foundation goede merken aanbevelen. Ik zie door de bomen het bos niet meer.

 • Riekje Rienstra november 29, 2012 (16:57)

  Beste Jetske, Ik ben werkzaam als schoonheidsspecialiste. Ik vind het leuk om mij te verdiepen in werkstoffen die voor cosmetica worden gebruikt. Ik weet niet goed welke training of cursus ik daarvoor zou kunnen volgen. Ik heb al langere tijd het idee dat ik het leuk zou vinden om op scholen een les over zonpreventie te gaan geven. Ik ben op school al behulpzaam in het geven van EHBO-lessen ; dus zal dit ook zeker wel lukken. Belangrijk is denk ik het maken van een duidelijke presentatie met veel beeldmateriaal . Daarnaast zal in moeten spelen op niveau en leeftijd van de kinderen. Een ander punt is misschien wel dat ik ook producten wil laten zien die niet duur zijn, vrij zijn van irriterende stoffen en die ouders vervolgens gewoon bij de drogist kunnen kopen. Die heb ik helaas nog niet gevonden. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen in Australie en wie weet vind ik op jouw site binnenkort ideeen die ik kan gebruiken voor mijn presentatie. Vriendelijke groet van Riekje

 • izzy november 25, 2012 (21:57)

  hoi,
  ik de aflevering van kassa zei een man die ervoor had gestudeerd dat bruin worden altijd ongezond is.
  Dus met 30 smeren en toch bruin worden door de zon is gevaarlijk. Klopt dat?

 • Anne november 20, 2012 (23:59)

  Tegenwoordig hoor ik een hoop “Hollywoodsterren” zeggen dat ze zonnebrand gebruiken en zon zoveel mogelijk vermijden (Lady Gaga, Meryl Streep, Heidi Klum ect.).
  Ik ben bang dat het probleem nog steeds onderling bij de mensen ligt. Veel mensen zeggen (en denken) nog steeds: “hey wat heb je een lekker kleurtje!”.
  Op zich vind ik warm weer en zon ook heerlijk, maar ik ga echt nooit “bakken” (en heb dit gelukkig ook nooit gedaan in mijn tiner jaren). Ik zit altijd in de schaduw met factor 30!

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!