• Schadelijke stoffen in make-up

Schadelijke stoffen in make-up

De veiligheid van make-upproducten is een hot item. Niet zo gek als je alle verhalen op internet leest over lood, arsenicum en andere gevaarlijke stoffen in oogschaduw, eyeliner of lippenstift. En de gemiddelde vrouw krijgt toch heel veel lippenstift binnen. Volgens de National Health and Medical Research Council van Canberra ‘eet’ een vrouw in haar leven tussen de 500 en 1500 gram lippenstift. Het is bovendien zonde als je heel bewust bezig bent met je huidverzorging om het effect dan vervolgens te verpesten door het gebruik van verkeerde make-up. Reden genoeg om even kritisch naar je cosmetica te kijken.

Toxische ingrediënten in lipstick en mascara

Er zijn bewijzen te over dat make-upproducten giftige stoffen kunnen bevatten. Lood komt voor in lippenstiften, cadmium in eyeliners en concealers, nikkel zit vooral in poeder en rouge, beryllium in bronzers en oogschaduw en arsenicum is teruggevonden in mascara en foundation. Nog eens even extra schrikken omdat dergelijke stoffen gevonden zijn in producten van bekende merken die ook gewoon in Europa te koop zijn.

Bij een onderzoek van de Environmental Defence Group Canada werden in 48 van de 49 onderzochte make-upproducten sporen gevonden van minstens twee giftige ingrediënten. Een onderzoek uitgevoerd door de FDA in 2011 naar lood in lippenstift liet zien dat in alle 400 onderzochte lippenstiften lood aanwezig was. De concentratie lood varieerde wel sterk, met de hoogste concentratie in de ‘Pink Petal’ lippenstift van Maybelline (7.19 ppm). Toch hoef je hier uiteindelijk niet van in paniek te raken; de concentraties van dergelijke giftige stoffen in make-up zijn  verschrikkelijk laag. Wel ben ik het eens met de uitspraak van de FDA: ”Although we do not believe that the lead content found in our recent lipstick analyses poses a safety concern, we are evaluating whether there may be a need to recommend an upper limit for lead in lipstick in order to further protect the health and welfare of consumers” .

Maar wat is een veilige bovengrens?

Het bepalen van een veilige bovengrens van giftige stoffen in make-up vind ik een must! Overigens makkelijker gezegd dan gedaan, want het is in praktijk knap lastig om vast te stellen wat het effect van chronische blootstelling aan giftige stoffen in make-up is, zeker ook omdat giftige stoffen (als lood) zich kunnen opstapelen in het lichaam.

Jezelf beschermen tegen toxische stoffen valt ook niet mee aangezien ze niet op de ingrediëntenlijst vermeld staat. En denk je slim te zijn door alleen biologische make-up te smeren, dan moet ik je ook teleurstellen; uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van ‘natuurlijke’ producten zeker geen garantie is dat de producten vrij zijn van giftige stoffen.

Als je je zorgen maakt om lood in je lippenstift kan ik je adviseren om in plaats van lippenstift lipgloss te gaan gebruiken. De kans dat daar lood in zit, is veel kleiner. Ook lijkt het dat een dieet met veel calcium, zink en vitamine C je beschermt tegen de mogelijk schadelijke effecten van lood. Goed eten dus voordat je een avondje uit gaat!

Beestjes in je make-up

Er kunnen ook andere schadelijke stoffen in je make-up zitten. Denk maar eens aan schimmels en bacteriën. Besmetting van make-up producten komt vaker voor dan je denkt! Te lang bewaren van producten of vergeten om kwasten of make-upsponsen te reinigen is echt vragen om problemen.

Gooi na een jaar je foundation, na 6 maanden je vloeibare eyeliner en lipgloss, na anderhalf jaar je oogschaduw en poeder en al na 3 tot vier maanden je mascara in de prullenbak! Kan je zonder enig schuldgevoel weer eens wat nieuws kopen …

Denk ook even na voordat je de testers in de winkels op je huid smeert. Gruwelijk maar waar, uit een recent onderzoek van Dr. Elizabeth Brooks kwam naar voren dat 100% van de testers in winkels besmet zijn met E.coli (afkomstig van de dikke darm), stafylokok- en streptokokkenbacterie. Even goed checken in de winkel dus of er gebruikgemaakt wordt van een nieuw product of van een disposabel spatel of wattenstaafje.

Groetjes, Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook:
Tegen rommel op de cosmeticamarkt
Ook huidverzorging kan bederven …
Je cosmetica parabeenvrij?

 

Gerelateerde Berichten

15 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Angela van Hoof maart 28, 2015 (10:00)

  Geachte dr. Jetske,

  Mijn man vindt make up onzin en schadelijk voor de huid. Ik zoek een lijstje met stoffen die gevaarlijk zijn. Ik heb cosmetische producten waarop voor mij onbekende namen staan. Op wat moet ik letten?

  Met vriendelijke groet,

  Angela

 • Irene september 1, 2014 (11:46)

  Beste Jetske,

  Wanneer mogen we een uncover skincare foundation verwachten? Ik ben toch wel wat huiverig geworden met het smeren van mijn huidige foundation (Forever van Dior), af en toe gebruik ik Mineral powder van Mac. Ik heb de uncover skincare lijn aangeschaft en gebruik dit in combinatie met metronidazol (rozex). Dit bevalt goed.

  • Jetske september 11, 2014 (15:57)

   Beste Irene,

   De verwachting is dat de foundation in de winter zal verschijnen. Ik houd jullie uiteraard op de hoogte!

   Groetjes Jetske

 • Suzanne december 1, 2013 (14:14)

  Dr.Hauschka!

  Het beste cosmetica merk dat er is. Echt 100% natuurlijk. Zoveel mogelijk zijn de ingrediënten van biologisch dynamische teelt.

  En de make-up producten zijn zelfs helend voor de huid! Eczeem huiden kunnen dit merk vaak goed verdragen.

  Geen rare zooi erin!

  • Peter december 1, 2013 (14:24)

   @Suzanne

   “Natuurlijk” zegt echt niets over of het goed door de huid wordt verdragen. Er bestaan veel goede plantenextracten, maar ook ontzettend veel plantenextracten die de huid juist irriteren. Bovendien gebruikt Dr. Hauschka veel alcohol en parfum in de producten.

   http://jetskeultee.nl/natuurlijke-cosmetica-veilig-of-niet-veilig/obj7777408

   • author-avatar
    Jetske december 5, 2013 (15:39)

    Beste Suzanne,

    Hoewel er veel natuurlijke ingrediënten zijn (zoals groene thee) die goede eigenschappen bevatten, zijn er ook natuurlijke ingrediënten (zoals lavendel) die je beter links kunt laten liggen. Naar mijn mening is het niet zo dat natuurlijke ingrediënten per definitie beter zijn dan synthetische ingrediënten. Het belangrijkste is dat er van een ingrediënt bewezen is dat deze veilig is, stabiel en werkzaam op de huid.

    Groetjes Jetske

 • Francien november 21, 2013 (17:10)

  Beste Jetske,

  Ik let zelf naast make-up ook op producten onder de douche, shampoo, conditioner etc. Nu las ik dat in deodorant aluminum zit en dit is zwaar kankerverwekkend. Ik heb nu ook deodoranten die van al dat soort dingen vrij zijn. Dus parfum vrij, parabenen vrij, emulgator vrij, kleurstof vrij en zonder alcohol. Is dat dan een goede keuze? Ik gebruik soms van Rexona nog de maximum protection, omdat deze super werkt. Er zit wel aluminum in. En voor make-up welke foundation of poeder is met een gerust hart te gebruiken? Is dat bijvoorbeeld Vichy? Alvast bedankt.

  • author-avatar
   Jetske december 5, 2013 (14:37)

   Beste Francien,

   Net als parabenen, is over het onderwerp aluminium chloorhydraat veel discussie. Er is, voor zover ik weet, geen onderzoek dat aantoont dat aluminium chloorhydraat in direct verband staat met gezondheidsproblemen. Uit eerder onderzoek van Darbre (2004) naar de relatie tussen parabenen en tumoren, werd geopperd dat parabenen (door de zwak oestrogene eigenschappen) welllicht invloed hebben op tumorvorming: http://jetskeultee.nl/parabenen-borstkanker-of-onvruchtbaarheid/obj7777441. Dit is nooit bevestigd. Dit geldt ook voor aluminium chloorhydraat. Uit een recent onderzoek (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22459170) blijkt dat het niet door de gezonde huid kan doordringen. Bij een beschadigde huid bleek het echter wel door de huid heen te kunnen komen. Welke gezondheidsrisico’s daaraan vastzitten en in welke mate je het ingrediënt moet gebruiken voordat je het echt in je lichaam krijgt, is niet bekend. Hier zou meer onderzoek naar gedaan moeten worden. Als je absolute zekerheid wilt kan je dit ingrediënt beter vermijden.

   Groetjes Jetske

 • seer april 17, 2013 (21:20)

  Hoi jetske

  ik zie door de bomen het bos niet meer

  ik wist niet hoe ik je moest mailen hmmm terwijl ik ergens haha ergens op een site zag dat dat kon

  maar welke producten zijn veilig voor zwangere vrouwen en de foetus

  parabeen vrij of parfum vrij ik word er gek van ik zit al de hele dag achter de pc

  zogenaamd weleda maar daar zit in sommige irriterende stoffen enzo not good at all

  alvast bedankt

 • Marilene februari 14, 2013 (14:51)

  Is er ook een beige hypoallergene lipstick.

 • Marilene februari 14, 2013 (14:50)

  Ik krijg hele dikke lippen van sommige lipsticks.Is er ook een veilige stick?

 • author-avatar
  Jetske januari 29, 2013 (11:01)

  Hoi Sarina,

  Parfum irriteert de huid en kan leiden tot vroegtijdige veroudering. Kies dus voor een mild product zonder dit ingredient.

  Groeten Jetske

 • Anne december 13, 2012 (15:06)

  Dag Sarina,

  Parfum is waar je het ook spuit slecht voor je huid.
  Ik weet niet of het giftig is maar het beste is om parfum zo veel mogelijk te vermijden.

  Groeten Anne

 • sarina december 12, 2012 (19:58)

  Hoi Jetske,

  Hoe zit het met parfum? Volgens verschillende sites zitten hier ook veel giftige stoffen in. Ik heb een keer een testertje een paar weken op een wit geschilderd kastje laten liggen, het kleine beetje parfum dat er uit lekte heeft een deel van de verf opgelost en er zit nu dus een kale plek op het kastje.. En dat spuit je op je huid, ik werd er nogal bezorgd van!

  Groeten Sarina

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!