Gistpuistjes? Zo kun je deze bultjes behandelen

‘Ach, daar groei je wel overheen!’, ‘Het kan toch veel erger?’, ‘Het hoort er nu eenmaal bij.’, ‘Wees blij dat je in de puberteit bent!’ Dit zijn typische reacties die je kunt verwachten wanneer je eindelijk de moed hebt verzameld om met die vervelende puistjes naar je huisarts te gaan. Vreselijk, toch? Ik zeg je dat het ook anders kan!
 

Als ik zulke verhalen hoor, kan ik eigenlijk best boos worden. Niet alleen omdat er echt veel aan puistjes gedaan kan worden, maar ook omdat degene die ermee rondloopt het wel degelijk als een probleem kan ervaren. Ook al vindt een ander het misschien niet zo belangrijk. Reden genoeg om dit onderwerp heel serieus te nemen …
 

Wat zijn het voor bultjes?

Helaas is niet iedere dokter een ‘pukkel-expert’. Ik merk dat veel artsen bij het zien van puistjes er automatisch van uitgaan dat er sprake is van acne en het ook op die manier behandelen. Niet zo fijn, want vooral bij vrouwen boven de 30 kan er sprake zijn van een ander probleem, zoals periorale dermatitis, rosacea of pityrosporum folliculitis (gistpuistjes). En die vragen om een heel andere aanpak dan acne.
 

Gistpuistjes vragen om een andere aanpak dan acne

Over acne heb ik al veel geschreven. Deze pukkeltjes herken je aan hun rode kleur met soms een puskopje. Gelukkig kun je hier zelf veel aan doen, soms met behulp van medicatie. Maar bij gistpuistjes is er wat anders aan de hand. De ontstekingen worden namelijk niet veroorzaakt door bacteriën (zoals vaak het geval is bij acne), maar door een gist. De bultjes zien er ook anders uit. Vaak hebben ze dezelfde kleur als je huid. Als je ze behandelt als gewone acne, zul je weinig resultaat zien. Sterker nog, het kan er zelfs erger van worden!
 

Hoe ontstaan deze bultjes?

Gistpuistjes ontstaan door een ontsteking van de haarzakjes, veroorzaakt door de gist malassezia furfur (M. furfur). Deze gist komt bij iedereen voor en veroorzaakt meestal geen problemen. Toch reageren sommige mensen sterk op de gist of ze hebben er meer van op en in hun huid. In dat geval kunnen de gistpuistjes ontstaan. Ze zijn vaak klein, kunnen jeuken en roze of kleurloos zijn.
 

Bij wie komen gistpuistjes voor?

Gistpuistjes komen vooral voor bij jongvolwassenen, maar eigenlijk kunnen ze op elke leeftijd voorkomen. Iedereen kan ze krijgen, maar we zien dat ze vaker voorkomen bij mensen met een allergische/astmatische aanleg of die last hebben van keratosis pilaris (puistjes door verstopte haarzakjes). Een warm en vochtig klimaat, veel zweten, afsluitende kleding en het gebruik van vette, afsluitende crèmes kunnen de puistjes doen ontstaan of verergeren. Mensen met een verminderde weerstand, diabetes of een vette huid hebben een verhoogd risico op gistpuistjes.
 

Waar op je huid komt pityrosporum folliculitis voor?

De gist M. furfur houdt van een vetrijke omgeving. Daarom komen gistpuistjes vooral voor op het voorhoofd, langs de haargrens, in de kaaklijn, het halsgebied en op de borst/rug. Bij sommige mensen komen gistpuistjes op het hele lichaam voor.
 

Zo kun je gistpuistjes goed behandelen

Om gistpuistjes effectief te behandelen, is het belangrijk om eerst de mogelijke oorzaken en uitlokkende factoren aan te pakken. Warmte, zweet en veel talg kunnen de aandoening verergeren. Daarom is het belangrijk om de huid dagelijks goed te reinigen met een milde cleanser. De groei van de gist kan worden gestopt met speciale zalfjes zoals ketaconazol of seleensulfide (dit zijn schimmel- en gistdodende middelen). Soms kan het nodig zijn om korte tijd medicatie in te nemen die de gist aanpakt. Dit kan een dokter voorschrijven. Een crème met kalmerende ingrediënten en barrièreherstellende ingrediënten zoals niacinamide kan helpen om de huid tot rust te brengen.
 

Hygiëne is belangrijk

Hoe belangrijk hygiëne is (vooral bij een verminderde weerstand) blijkt uit de ervaring van een ziekenhuis, waar drie mannelijke patiënten die dicht bij elkaar op de afdeling lagen binnen enkele uren vergelijkbare puisten op hun gezicht en borst kregen. De diagnose wees uit dat er sprake was van folliculitis veroorzaakt door de gist M. furfur. Gelukkig reageerden de patiënten goed op de behandeling. Het ziekenhuispersoneel heeft daarop direct hygiënemaatregelen genomen om verdere verspreiding van de gist te voorkomen.

 

Wat als je te maken hebt met acne én gistpuistjes?

Soms komen gistpuistjes en acne vulgaris tegelijkertijd voor. Dit zijn twee verschillende aandoeningen die dus ook om een andere aanpak vragen. In zo’n geval is het verstandig om eerst de gistpuistjes te behandelen, omdat ze met acnebehandelingen juist erger kunnen worden. Daarna kan de acne behandeld worden.
 

Blijf je last houden?

Heb je al van alles geprobeerd (tot antibiotica aan toe), maar zonder resultaat? Neem dan een kijkje op mijn blog over rosacea. Ken je iemand met veel van die kleine bultjes op het voorhoofd? Deel dan de tips uit deze blog. Zo heb jij weer een goede daad verricht!
 

Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie

 

Bronnen

The epidemiology of Malassezia (Pityrosporon) folliculitis in Singapore
 
Pityrosporum folliculitis: diagnosis and management in 6 female adolescents with acne vulgaris
 
Beyond spaghetti and meatballs: skin diseases associated with the Malassezia yeasts
 
An epidemic outbreak of Malassezia folliculitis in three adult patients in an intensive care unit: a previously unrecognized nosocomial infection

 

Lees ook de blogs:

Te mijden ingrediënten
Puistjes. Moet ik wel of niet naar de dokter?
De exfoliant
Vitamine C
Niacinamide

Personal Skin Coaching

Blijf je last houden van roodheid en bultjes in je gezicht?
Laat je gratis persoonlijk begeleiden.

 

Gerelateerde Berichten

175 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Laila oktober 30, 2015 (22:33)

  Ik vraag me af of ik dit misschien heb. Ik heb namelijk, vooral op mijn voorhoofd, last van een soort kleine “puistjes”, alleen komt er geen wit puntje op. Wel jeuken ze en af en toe komen er een soort witte schilfertjes op. Ik heb die dingetjes nu bijna een jaar en af en toe zitten er ook “normale puisten” op mijn voorhoofd en dan zie je duidelijk het verschil tussen de soort bultjes en de puistjes.

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat het is dat ik heb, en of het behandelbaar is etc. Ik wil er heel graag vanaf want merk dat ik er erg onzeker van word. Heeft iemand enig idee wat dit is en wat je eraan kan doen? Ik ben 16 jaar trouwens, geen idee of de leeftijd uitmaakt maargoed. Ik mag van mijn moeder helaas niet naar de huidtherapeut omdat ze mijn probleem niet ernstig genoeg vindt ofzo…

  • Laila oktober 30, 2015 (22:59)

   Oh ik zag dat ik vergeten ben erbij te zetten dat ik die dingetjes niet alleen op mijn voorhoofd heb, maar ook tussen en net boven mijn borsten. En een klein beetje op mijn slapen.

  • author-avatar
   Jetske december 2, 2015 (15:15)

   Beste Laila,

   Het zou inderdaad om pityrosporum folliculitis kunnen gaan. Ik zou je willen adviseren een afspraak te maken bij de huisarts.

   Groetjes Jetske               

 • Maike oktober 16, 2015 (14:55)

  Super artikel. Ik ben 20 en had erg last van bultjes op mijn voorhoofd. Bij mijn huisarts werd ik altijd weggestuurd met het bericht ” ach dat zijn normele puistjes”. Deze keer aan een andere huisarts dit artikel laten googlen, en toen gezegd dat dit is wat ik heb. Zalfje meegekregen en hopen dat het werkt!

 • Bethlies september 30, 2015 (15:44)

  Hallo Jetske,

  Door de meiden van LLG en 2wmn hier terecht gekomen. En ik ben zo blij met dit verhaal! Na mijn terugkomst van Bali (3mnd geweest) heb ik een hele erge uitbarsting gehad van bovenstaande bultjes/pukkeltjes. Als ik bij goed regelmatig gistpilletjes slik werkt het voor 90%. Oftewel bijna niks meer. Hopelijk kan ik je producten bestellen waardoor ik er 100% vanaf kom. En ik merk ook zeker dat het verergert bij melk producten. Zie je hierin nog een link?

  • author-avatar
   Jetske november 5, 2015 (17:00)

   Hoi Bethlies,

   Fijn dat ik je heb kunnen helpen met deze blog. Het vermoeden is dat de hormoonachtige stoffen in melkproducten acne kunnen verergeren. Als jij merkt dat folliculitis verergert na melkproducten zou je hier zeker gevoelig voor kunnen zijn.

   Groetjes Jetske

 • Merle september 21, 2015 (23:50)

  Beste Jetske,

  waarschijnlijk heb ik last van pityrosporum folliculitis. Ik zit namelijk ongeveer sinds maand onder de kleine pukkeltjes over mijn hele gezicht. Eerder had ik ook al een vrij onrustige huid met mee-eters en puistjes maar nooit zoals het nu is. Het enige wat ik kan bedenken dat ik anders doe dan voorheen is dat ik sinds ongeveer 2 maanden structureel biergist pillen slik. Zou het hier mee in verband kunnen staan?

  Ik hoop op een antwoord!

  Merle

  • author-avatar
   Jetske januari 25, 2016 (15:30)

   Beste Merle,

   Het is niet heel erg waarschijnlijk, maar het kan wel. Ik zou voor de zekerheid stoppen met de tabletten en bekijken hoe je huid daar op reageert.

   Groetjes Jetske

 • lucia juli 21, 2015 (23:24)

  omg! ik ben zo blij dat je dit artikel hebt geschreven! ik loop al een paar jaar met acne op mijn voorhoofd en nek wat nu dus pityrosporum folliculitis blijkt te zijn. ik dacht altijd dat het dus aan de puberteit lag maar nu kan ik er dus iets aan doen! heel erg bedankt!

 • Jennifer juni 27, 2015 (00:23)

  Beste Jetske,

  Ik heb al ongeveer 3 1/2 last van pukkeltjes op mijn hoofdhuid.

  Je ziet ze heel duidelijk zitten, ze zijn rood en soms zit er zelfs een puskopje op. Het jeukt.. en zorgt af en toe ook voor een pijnlijle hoofdhuid.

  Ik liep voor mijn zwangerschap bij de dermatoloog en we hebben van alles uitgeprobeerd van creme s, anti gist pillen, selsun, inderm.. niks scheen te werken. Toen heeft zij me antibiotica voorgeschreven ( naam weet ik even niet uit mijn hoofd) en dit werkte perfect. Toen ben ik er na een jaar mee gestopt omdat het gewoon slecht voor je is. En toen begon de ellende dus weer.. toen raakte ik in verwachting en ik heb tijdens mijn zwangerschap nergens last van gehad. Ik dacht er overheen te zijn gegroeid , maar na mijn zwangerschap is het dus weer helemaal terug.

  Mijn haar is door de pukkeltjes ook erg snel vet bij de haaraanzet en ik voel dat er niet veel nieuwe haren meer groeien.. ik heb geen idee wat ik ermee moet doen, ik struin het hele internet af naar oplossingen maar kan niks vinden. Ik zie wel steeds tips qua medicijnen maar ik heb bijna alles al geprobeerd. Hopelijk heeft u nog adviezen?! 🙁

  • author-avatar
   Jetske augustus 18, 2015 (10:45)

   Hoi Jennifer,

   Het is soms lastig om een advies te geven zonder de huid gezien te hebben. Is het mogelijk om een foto te sturen naar info@dr-jetskeultee.nl? Dan kan ik het even bekijken.

   Als je last hebt van pukkeltjes is het belangrijk milde producten te gebruiken zonder irriterende ingrediënten zoals parfum. Vitamine C en niacinamide kunnen acne verminderen. Verder zou je salicylzuur kunnen gebruiken. Het verwijdert dode huidcellen en werkt ontstekingsremmend. In de volgende blog vind je meer informatie over de verzorging van de huid met acne: http://jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770.

   Groetjes Jetske

 • L. juni 11, 2015 (12:53)

  Beste Jetske Ultee,

  Wat zou u als andere beste opties aanraden voor behandeling van deze folliculitis (icm lichte acne, wellicht door dit gist verder veroorzaakt) ?? In plaats van het gebruiken van bijv itraconazol/andere medicatie die geslikt dient te worden.

  • author-avatar
   Jetske oktober 15, 2015 (15:15)

   Beste L.,

   Je zou ketaconazol of seleensulfide kunnen proberen. Verder zijn een milde cleanser en een crème met kalmerende en barrièreherstellende ingrediënten ook belangrijk.

   Groetjes Jetske

 • Nina mei 5, 2015 (15:19)

  Beste Dr. Jetske,

  Ik ben bijna 24 jaar en ik heb sinds een ongeveer een jaar last van de symptomen die in dit artikel geschreven staan. Ik wist nooit precies wat het was, maar ik ben heel blij dat ik eindelijk wat duidelijkheid heb. Dus nu mijn vraag om het aan te pakken: Heeft u misschien duidelijke merknamen van producten die ik kan kopen?

 • Tamara oktober 20, 2014 (19:24)

  hoi Jetske! Ik heb eerder goede hulp gehad om van mijn puistjes af te komen. Maar sinds een tijdje heb ik last van puistjes in mijn hoofdhaar. Ik lees steeds dat dit kan komen door het mirena spiraaltje en die heb ik inderdaad onlangs laten plaatsen. Maar ik zou graag willen weten wat voor shampoo ik nu het beste kan gebruiken. Liefs van Tamara

  • author-avatar
   Jetske november 19, 2014 (15:45)

   Beste Tamara,

   Sommige vrouwen krijgen inderdaad last van puistjes (acne) door de mirena spiraal. Deze puistjes zitten vaak wat dieper in de huid en je zit ze vaak bij de kaak/haarlijn. Ze zijn lastig te behandelen.. Ben je misschien ook een andere shampoo gaan gebruiken? Ik zou je een milde shampoo adviseren met niet te sterke wasstoffen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een shampoo met ingrediënten als cocamidopropyl betaine en sodium lauraminopropionate.

   Groetjes Jetske

 • Jennifer september 29, 2014 (16:12)

  Hi, ik loop zo n 2 jaar bij de dermatoloog en ik heb denk ik inderdaad Pityrosporon folliculitis. Er is gebleken dat mijn lichaam veel gist aanmaakt. ( zij stelde eerst de diagnose folliculitis decalvans ) daarom slikte ik ongeveer 1 jaar antibiotica, ik ben 20 jaar. De antibiotica hielp heel goed en zodra ik stopte kwam het terug.

  Het begon eerst met een jeukende hoofdhuid, rode pukkeltjes met een wit puskopje vooral aan de zijkanten van mijn hoofdhuid, nu begint het zelfs op mijn gezicht. neus, voorhoofd, kin en soms op de wangen.

  Ik vind het verschrikkelijk, ik wil steeds naar de antibiotica grijpen maar begrijp dat dit niet goed is.

  De pukkeltjes op mijn gezicht en hoofdhuid jeuken. Ik heb al gistpillen geslikt maar deze werkte niet. Is het voor mijn gezicht te behandelen met een bepaalde creme? want ik heb er ontzettend last van.

  Hoor graag van u.

  Groetjes,

  Jennifer

  • author-avatar
   Jetske oktober 24, 2014 (16:00)

   Beste Jennifer, weet je zeker dat je antibiotica geslikt hebt. Daar wordt een gist meestal juist erger van. Je kan beter een gist dodend middel smeren (ketaconazol) of slikken (itraconazol). Ook kun je Selsun proberen, dit kan je gewoon bij de apotheek/drogist halen.      

   Groetjes Jetske

 • Mara juni 2, 2014 (18:38)

  Beste Jetske, Ik heb een vraag.

  Ongeveer een half jaar geleden heb ik een soort bult op mijn bovenarm gekregen. Na een tijd probeerde ik hem uit te knijpen, dat lukte een beetje.

  Nu heb ik al een half jaar ongeveer nog steeds een onderhuids bultje op mijn bovenarm zitten dat niet weggaat en de huid eromheen is ook een klein beetje donkerder geworden. Weet jij hoe ik dat bultje wegkrijg en zou het een lipoom of een vetbultje kunnen zijn?

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (15:46)

   Beste Mara,

   Ik zou je willen adviseren contact op te nemen met de huisarts. Je huisarts kan je eventueel verwijzen naar een dermatoloog. Het zou een cyste kunnen zijn maar ik vind het lastig om te zeggen omdat ik de huid natuurlijk niet gezien heb.

   Groetjes Jetske

 • Flora januari 14, 2014 (22:20)

  Beste Jetske,

  Ik ben 22 jaar en vorig jaar overgestapt van de Diane pil naar de Yazz en toen naar de Yasmin (die ik nog steeds slik). Sinds dat ik op de lichtere pil ben overgegaan heb ik last van acne op mijn wangen, kin en kaaklijn. De rest van mijn gezicht is gaaf zonder enige verstoppingen. Ik heb niet veel stress maar wel last van mijn darmen (PDS met moeizame stoelgang na parasitaire infectie). De pukkeltjes op mijn wangen zijn geen echte puisten zoals in de pubertijd. Ik kan ze niet uitknijpen, het lijken meer kleine rode ontstekingen.

  Waar kan dit soort acne vandaan komen en is er iets dat ik hieraan kan doen?

  Groeten, Flora

 • Olga januari 6, 2014 (15:46)

  Hoi, ik wil even kwijt dat er niet alleen aandacht voor de buitenkant moet zijn. Ook van binnenuit kan er veel verbetering worden aangebracht.

  DE OPLOSSING voor mij VISOLIE + TEUNISBLOEMOLIE

  In combinatie met de juiste verzorging!

  Ik heb zelf voornamelijk last gehad van ontstekingen op mijn kin. Nu nog maar zelden, vaak wanneer ik het niet kan laten een keer mijn kleine onzuiverheden handmatig aan te pakken, foei! 🙂

  Vijf jaar geleden heb ik dan ook een artikel gelezen van een natuurarts die ook afgestudeerd was als huisarts. Hij kon zich niet vinden in de werkwijze. Middelen inzetten zodra er iets mis gaat.

  Zijn idee is dan ook dat veel mensen veel stoffen te kort komen vanuit voeding en ook schadelijke stoffen binnen krijgen die niet goed zijn voor de gezondheid.

  Zelf ben ik geen visliefhebber.

  In een van zijn beschreven casussen stond iets over een persoon met acne die o.a. visolie voorgeschreven kreeg.

  Ergens anders had ik iets gelezen over verhoudingen tussen bepaalde omega s.

  Daarop ben ik begonnen met inname van 1 visolie capsule (MorEPA) en 1 capsule met teunisbloemolie. Deze laatste helpt ook nog tegen maandelijkse ongemakken en is goed voor de huid.

  Ik begon hiermee nadat ik een record van 10 dikke ontstekingen tegelijkertijd op mijn kin had. Langzaam verdwenen de ontstekingen en eindigde met een huid vrij van ontstekingen! 🙂

  Ben gaan zoeken wat de functie van deze vetzuren nu eigenlijk is. Een heel belangrijk gegeven is dat de celwanden flexibeler worden. Waarschijnlijk gaat de uitwisseling van stoffen in de cellen beter. Bij ontstekingen gaan witte bloedlichamen de bacteriën te lijf, deze witte bloedlichamen, Macrofagen als ik me niet vergis uit de biologieles, zijn vrij groot, zoals de naam doet vermoeden. Deze cellen kunnen moeilijker door de celwand heen komen wanneer deze niet flexibel (genoeg) is.

  Het bloed is ook verdund tijdens dagelijks gebruik. Daar wil ik wel op wijzen aangezien er mensen zijn met bloederziekte.

  Bij een mini wondje op de neus stroomt er snel vrij veel bloed uit.

  Op dit moment gebruik ik niet dagelijks de visolie en teunisbloemolie, maar wel zo nu en dan als ik er aan denk of als er weer meer ontstekingen lijken op te komen.

  Ik hoop dat ik hier iemand mee verder kan helpen.

  Ook ik heb nog last van irritaties, maar ontstekingen niet snel meer.

  Groetjes en succes naar jullie zoektocht naar de juiste verzorging!

 • sharon november 15, 2013 (17:08)

  Ik heb zelf ook jaren puisten gehad, en sinds een jaar heb ik de oplossing gevonden! ! Producten van dr. Hauschka!!! Echt super spul en alles op natuurlijke basis.

  Groetjes

  • Daphne november 15, 2013 (17:27)

   @ Sharon

   Fijn dat jouw puistenprobleem nu is opgelost!

   Overigens bevatten de producten van dr Hausschka wel parfum en alcohol en bevatten daarmee ongewenste ingrediënten die je huid (uiteindelijk) geen goed doen.

   Ik had ook regelmatig een flinke puist op vooral mijn kin en rug. Sinds ik producten gebruik die Jetske aanraadt (dus zonder irriterende ingrediënten zoals parfum en alcohol) en ik de acné op mijn gezicht met wat benzoylperoxide heb behandeld, heb ik eigenlijk nooit meer echte puisten, hooguit zelden een pukkeltje bij mijn neus.

 • Rita oktober 3, 2013 (21:04)

  @ Peter,

  Afgelope week pas de allergietest gehad. Ook bij mij heeft er geen allergische reactie plaatsgevonden, helaas. Net als jij zegt, aan de ene kant fijn dat je weet dat je daar niet allergisch voor bent, balen omdat ik toch ergens wel gehoopt had dat er wat uit zou komen. Ze hebben mijn bloed ook nog getest en daar kwam uit dat ik de hoogst mogelijk score (6.5) had op allergie voor stuifmeel en pollen, wat volgens de dermatoloog zich kan uiten in een snel geïrriteerde huid, exceem, droge huid etc. wat dus zou verklaren dat ik op alle producten snel reageer.. Ik weet nog steeds niet wat ik van deze uitkomst/verklaring vind, maargoed, we gaan gewoon weer door met het proberen van producten ookal heb ik nu al wel een vast ritueel gevonden 😉

 • Natalia september 23, 2013 (20:42)

  @ Peter

  Nog bedankt voor je tips, ik heb toen meteen zinkzalf (bij de apotheek) gekocht, en ik moet zeggen dat ik verrast was. In het begin werkte het heel goed, en mijn huid werd er een stuk beter van! Maar na een tijd kwamen de bultjes terug en werkte zinkzalf niet meer.. Nou ben ik terug bij af. Toen ik bij de apotheek was heb ik ook meteen naar salicylzuur houdende zalfjes gevraagd, maar ze zeiden dat ze die niet hadden (wat ik best gek vond…). Misschien dat ze bij een andere apotheek wel wat hebben, daar zou ik nou even achteraan moeten. Maar als je weet waar ik zoiets kan krijgen zou dat fijn zijn!

  Groetjes,

  Natalia

 • Marielle september 19, 2013 (18:46)

  @Marleen Banken. Je kan eens kijken bij de producten van La Roche Posay. Qua make-up zou je eens kunnen kijken bij de lijn Toleriane van La Roch Posay.

  Misschien is deze creme iets voor jou:

  http://www.nl.laroche-posay.be/verzorgingsproducten/Toleriane/Toleriane-Rijk-p3105.aspx

  Wat ik je zelf ook kan aanraden en dit is heel budget vriendelijk dat zijn de producten van Kruidvat Ultra Sensitive. Heb zelf ook een hele gevoelige huid die vooral reageerd op parfum en in hoge dosis propylene glycol,… en de dagcreme er van (Kruidvat Ultra Sensitive spf15 in een pot van 50ml prijs ongeveer 5 euro) vind ik echt heel fijn ik gebruik hem zelf alleen in de winter omdat ik een vette huid heb.

  http://www.nl.laroche-posay.be/verzorgingsproducten/Cicaplast/Cicaplast-p3125.aspx

  Of deze van La Roche Posay deze is van structuur meer zoals een primer op silicone basis een beetje zoals vaseline maar dan zonder de vette laag.

  Of deze misschien:

  http://www.nl.laroche-posay.be/verzorgingsproducten/Cicaplast/CICAPLAST-BAUME-B5-p5929.aspx

 • author-avatar
  Jetske september 18, 2013 (14:51)

  @ Jennifer

  Beste Jennifer,

  Zoals Daphne ook al aangeeft zijn de zon en een antibioticum geen goede combinatie. Het beste is eigenlijk om tijdens de kuur, zo min mogelijk in de zon te komen. Doxycycline kan bijvoorbeeld lichtovergevoeligheid veroorzaken. Bescherm je huid goed met een zonnebrandcrème; ook als het bewolkt is zijn er UV-stralen (80% van de UV-stralen komen door het wolkendek heen). Verder kunnen er ook vervelende vlekken op de huid ontstaan door de combinatie zon en antibioticum. De bultjes die jij beschrijft kunnen veroorzaakt worden door een gist, je kunt hier meer over lezen op mijn blog http://jetskeultee.nl/puistjes-die-geen-puistjes-zijn/obj7780550 . Het kan ook zijn dat vette (zonnebrand)crèmes vochtbultjes hebben veroorzaakt. Dat zie je wel vaker in de zomer. Het helpt dan om huidverzorgingsproducten op waterbasis te gaan gebruiken.

  Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 18, 2013 (14:49)

  @ Lin

  Beste Lin, ik zou je heel graag willen helpen maar ik zou het helaas niet weten. Sorry!

  Groetjes Jetske

 • Peter september 16, 2013 (19:27)

  @Rita

  Alleen nikkelallergie. Ik had eigenlijk gehoopt dat een van de 67 geteste stofjes die ik ook daadwerkelijk gebruik een reactie gaf , maar goed, na een week op je huid te hebben gezeten weet je dan ook dat het niet aan die stofjes ligt waarschijnlijk, dat maakt het ook wel weer wat overzichtelijker. En hoe is het bij jou gegaan?

 • Rita september 16, 2013 (11:42)

  @ Peter

  En is er wat uitgekomen bij jou allergietest? Ik ben erg benieuwd!

 • Daphne september 7, 2013 (16:52)

  @ Jennifer

  Zon en antibioticum vormen over het algemeen een slechte combinatie. Lees de bijsluiter er maar eens op na. En verder kan Jetke je inderdaad wellicht meer advies geven.

  Succes!

 • Jennifer september 7, 2013 (15:32)

  Beste Jetske,

  Ik heb last van Folliculitis decalvans (ontsteking van de haarzakjes op hoofdhuid) waarbij ik erg veel jeuk had en naarmate ik er aan zat bultjes kreeg. Nu slik ik antibiotica om het rustig te houden en het werkt.

  Ik heb af en toe wel eens wat jeugd pukkeltjes op mijn gezicht maar tijdens de zomerperiode was vrijwel alles weg. Tijdens mijn vakantie in Spanje kreeg ik hele kleine bultjes op mijn voorhoofd. Kleurloos.. en het jeukte. ik dacht gelijk aan zonne allergie of de zon in combinatie met de vette zonnebrandcreme. Nu ik 4/5 weken verder ben en ik niet veel meer in de zon heb gezeten, heb ik het nog steeds. het word naar mijn gevoel zelfs erger want ik heb het ook een beetje op mijn neus en bij de haargrens. Ik vraag me nu af of er een verband is met hetgeen wat ik op mijn hoofdhuid heb. Ik weet echt niet wat ik ermee aan moet gewoon.. Ik hoop dat je mij misschien kunt helpen.

 • lin september 7, 2013 (13:47)

  Hoi Jetske, Ik zou heel graag een keer naar een goede dermatoloog gaan maar zie door de bomen het bos niet meer. En aangezien ik in Amsterdam woon vind ik de Velthuis Kliniek iets te ver weg als ik vaker wil gaan. Heeft u nog tips voor het vinden van een goede dermatholoog? Of weet u misschien een dermatholoog/kliniek in omgeving Amsterdam die dezelfde visie als u heeft? Alvast bedankt!

 • Peter augustus 28, 2013 (18:04)

  @Rita

  Heb nu de stickers op mijn rug. Ik heb de uncover producten laten zien, maar in overleg met de dermatoloog hebben we het toch maar gelaten bij de 67 stofjes waar zij op testen (de laatste 3 plaatsen waren denk ik die jij bedoelde), hopelijk komt er iets uit waar ik wat aan heb. Ook succes bij jou!

 • Rita augustus 28, 2013 (17:07)

  @ Peter

  Nog bedankt voor je reactie. Helemaal vergeten te reageren. Ik test producten inderdaad vantevoren op de binnenkant van mijn arm, maar had het ook fijn gevonden als ik gewoon een keer kon uitsluiten of ik voor Aloe vera allergisch ben 😉

  Heb jij ondertussen je test al ondergaan of is dit as week pas? Succes! Ben benieuwd naar je uitslagen.

 • Peter augustus 28, 2013 (16:12)

  @Natalia

  Mmm, 6% zou vrij verkrijgbaar moeten zijn bij de apotheek. Misschien kun je toch nog eens vragen of ze iets hebben met salicylzuur, er zijn verschillende varianten en sterktes, soms kunnen ze het ook voor je bereiden. Zinkzalf wordt ook wel als huismerk bij de apotheek verkocht. Ik zal zelf ook eens gaan kijken wat ze nu verkopen, het kan zijn dat het wat verandert is.

 • Natalia augustus 28, 2013 (15:21)

  Dank je Peter, ik heb nog geen zinkzalf geprobeerd, maar zal heb binnenkort aanschaffen. Welke producten hebben 6% salicylzuur? Ik ben laatst bij de apotheek geweest en die hadden niks waar dat in zat..

 • Peter augustus 24, 2013 (16:55)

  @ Natalia

  Je vraag had je gesteld op 28 juli bij: http://jetskeultee.nl/lichaamsverzorging-en-wat-je-echt-moet-weten/obj7777542. Daar staan ook wat adviezen op je vraag. Heb je ook al salicylzuur 6% geprobeerd?

 • Natalia augustus 24, 2013 (15:43)

  Hallo,

  Ik heb deze vraag al eerder gesteld, maar ben helemaal vergeten waar ik dit gesteld heb (ik ging helemaal op in de blog..) en nou kan ik het niet meer terug vinden.

  Ik heb veel last van puistjes op mijn billen en ik schaam mij er diep voor. Als ze weg zijn blijf je een rode vlek zien, dus ik heb altijd plekjes. De puistjes doen soms zelfs pijn. Het gekke is dat het alleen op mijn billen zit. Verschillende producten (tegen puistjes) werken niet en ik begin hopeloos te worden. Daarnaast heb ik een zeer gevoelige huid, waardoor ik veel producten niet durf te gebruiken.

  Kan iemand mij advies geven?

  Alvast bedankt!

 • Peter augustus 9, 2013 (19:28)

  @Rita

  Er bestaan wel producten met concentraties Aloe Vera boven de 95%, dan zitten er nog conserveringsmiddelen bij, dus dat kan het resultaat van de test beinvloeden. Je kunt ook altijd zelf producten aan de binnenkant van je arm proberen om te kijken hoe je er op reageert, dat geeft je wat vrijheid om meer te testen. Er bestaan zoveel allergenen en het is lastig aan een zo puur mogelijke stof te komen. Je moet denk ik wel een vermoeden hebben welke producten problemen geven, en welke ingredienten voor jou relevant zijn om te testen. Misschien kun je dat beter even met je dermatoloog overleggen, sowieso heb je met de standaardreeks al een hele hoop stoffen te pakken.

 • Rita augustus 8, 2013 (15:52)

  @ Peter

  Ik heb gisteren toevallig nog even gebeld met dermatologie. Schijnbaar is er plaats voor 3 producten extra -eigen keuze-. Aloe Vera wil ik er dus gewoon bijhebben. Het moeilijke is alleen hoe weet ik dat ik hier allergisch voor ben. Bestaat er een product met 100% de stof Aloe Vera? Wat een toeval dat jij hier ook vaak op reageert. Aloe Vera vermijden is inderdaad een hele opgave.

  Uiteraard wil ik ook die andere twee producten gebruiken. Als ik die test dan toch doe, dan maar meteen het meeste eruit halen 😉 Op dit moment nog geen idee voor de overige twee producten, enige aanraders?

 • Peter augustus 8, 2013 (13:04)

  @Rita

  Als je niet op de tester reageerde zou je het wel kunnen proberen. Omdat je zo n reactieve huid hebt, kun je natuurlijk nooit voorzichtig genoeg zijn. Plantenextracten zijn vaak dan ook een risico, soms is iets heel simpels als vaseline dan gewoonweg de beste keuze.

  Ik word getest op de standaardreeks en de cosmeticareeks, pas later bedacht ik me dat ik eigenlijk ook getest wil worden op de producten die ik nu gebruik, ik hoorde dat ze daar vaak niet moeilijk over doen, vandaar dat ik dat ook aan jou voorstelde. Grappig, Aloe Vera is ook iets waar ik dan graag op zou willen testen, het zit nu in een lagere concentratie in een aantal producten die ik heb en telkens als ik die gebruik heb ik meer roodheid en jeuk. Soms lastig te vermijden, in veel scheermesjes zit bijvoorbeeld ook Aloe Vera. De test geeft hopelijk wat duidelijkheid, als er niks uitkomt zou je haast teleurgesteld zijn, dan weet je nog niet waar de roodheid en jeuk vandaan komt.

 • Barbara augustus 8, 2013 (10:38)

  hoe staan jullie tegenover de producten van neoderma en hun biopeeling? Dit omdat het allemaal op natuurlijke basis zou zijn en ik overweeg de peeling in kuurverband te ondergaan.

 • Rita augustus 7, 2013 (22:09)

  @ Peter

  Bedankt voor je reactie! Wat toevallig dat je ook een allergietest gaat doen. Ik krijg volgens mij die standaardreeks. Heel stom eigenlijk, maar niet gevraagd. Ik wil wel graag dat ze Aloe Vera testen. Volgens mij ben ik hier erg allergisch voor en zit dit niet in de standaard reeks. Heb dit toen wel aangegeven. Word jij nog getest op extra stoffen?

  Betreft de shea butter. Ik heb een tester gehad van deze shea butter en daar reageerde mijn huid niet op. Ik ga er dus vanuit dat ik hier tegen kan, ookal blijft dit natuurlijk afwachten totdat je het echte product binnenhebt. Zal dit product eens bestellen.

  Ben inderdaad ook erg benieuwd wat er uit die test gaat komen. Hopelijk weten we hierdoor allebei waar we allergisch voor zijn. Dit zou echt enorm veel tijd -en geld- schelen.

 • Peter augustus 7, 2013 (19:34)

  @Rita

  Super dat het goed gaat!

  Als body lotion kun je shea butter wel gebruiken, het zit ook al in wat lagere concentraties in veel body lotions. Het bevat redelijk wat nuttige stoffen voor de huid. Misschien moet je wel oppassen met huidirritatie en allergie, wanneer je gevoelig bent voor allergie kan het zijn dat je er niet zo goed op reageert. Dat kan ook het geval geweest zijn bij de Lipikar Baume, alhoewel, met alle ingredienten in dat product kan het ook aan iets anders liggen. Als je straks de uitslag van de allergietest hebt kun je denk ik al een stuk beter kijken wat wel en wat niet geschikt is, wordt je nog op specifieke stoffen buiten de standaardreeks getest? Je kunt ook vragen of ze de shea butter willen testen bij de allergietest, dan neem je het potje van Yves Rocher mee en vraag je of ze een extra patch willen plakken.

  Over 2.5 week krijg ik ook een contactallergie test, ben wel benieuwd wat daar uitkomt.

 • Rita augustus 7, 2013 (18:07)

  Beste Peter, ben ik weer 😉 Ik heb in de tussentijd heel mijn producten vervangen voor betere -zonder irriterende ingredienten- producten, mijn god wat een opluchting! Ik merk echt een onwijs groot verschil en ben er zo blij mee!

  Toch vraag ik me nog één ding af en vroeg me af of je me hiermee kunt helpen.

  Zo las ik laatst een artikel over sheabutter. Als ik vele websites mag geloven is dit echt een top artikel en een prima vervanging voor bodylotions etc. ik weet dat het prijzig is, maar zit er aan te denken om het aan te schaffen (http://www.yves-rocher.nl/control/herstellend-concentraat-voor-het-lichaam/?cmSrc=Category), maar vraag me eigenlijk afof het werkelijk zo n wondermiddel is zoals vele sites het omschrijven. Wat is jou mening hierover? Ik heb namelijk laatst die la roche posay lipikar baume en kreeg zelfs hier een allergische reactie van. Heb nu een afspraak staan bij de dermatoloog voor een allergietest, hopelijk komt daar wat uit.

  Alvast bedankt! Rita

 • Peter augustus 3, 2013 (19:59)

  @Julie

  Het verschil tussen acne en pityrosporum folliculitis is moeilijk te zien hoor. Het zit vaak op het voorhoofd, langs de haarlijn, borst en rug en het jeukt, dat in tegenstelling tot acne. Veel talgafscheiding creeert wel een optimale omgeving voor de gist, en dat terwijl de t-zone vaak wat vetter is. Milde producten gebruiken is altijd verstandig. Die reiniger van Decubal is oke, bij een creme moet je irriterende en te vettende stoffen vermijden en kijken naar barriereherstellende stoffen (niacinamide bv).

  Als behandeling zou je eerst eens kunnen proberen of anti-roos shampoo werkt. Het actieve stofje in anti-roos shampoo (vaak piroctone olamine) werkt tegen de gist die pityrosporum folliculitis veroorzaakt. Was je gezicht er niet te vaak mee, omdat de meeste anti-roos nou niet bepaald mild zijn. Dat moet je zelf een beetje aanvoelen, staat je gezicht strak na het wassen dan werkt dat niet bij jou, werkt het wel dan zou je eventueel elke avond een kleine hoeveelheid voor je gezicht kunnen gebruiken om te wassen. Geeft dit verbetering dan kun je kijken cremes specifiek tegen gist (ketoconazol bv). Dat kun je ook met je huisarts overleggen.

 • Julie augustus 3, 2013 (18:35)

  ik heb denk ik last van dat laatste, ik heb kleine bultjes op mijn gezichten en soms een puistje. vooral op mijn t-zone. Hoe kan ik dit oplossen? decubal verkoopt producten voor de droge en gevoelige huid, parfum vrij en volgende de ingredienten lijst zat er ook geen alcohol in.

  dit zijn de ingrediënten

  Glycerin, aqua, Sodium, cocoamphoacetate,peg-60 Hydrogenated costor oil,niacinaminde, sucrose, cocoate, allantoin, caprylyl, clycol, bisabolol sodium gluconate, citric acid.

  ik zou graag willen weten of deze producten daar goed tegen zijn.

  en welke dagcreme/nachtcreme goed zou zijn.

  alvast bedankt

  Groetjes Julie

 • Marleen Banken juli 26, 2013 (16:54)

  Beste Jetske,

  sinds drie weken heb ik last van een hele droge, rode en jeukende huid, vooral rond mijn mond. kleine puistjes erbij en het beeld is compleet. Volgens de dermatoloog dermatitis perioralis. Helaas ontstaan door een voorgeschreven hormooncreme van de huisarts…

  Nou wordt het gebruik van make-up mij afgeraden. Ik ben echter 19 jaar en vind het wel fijn om er verzorgd uit te zien. Zijn er producten (vette dagcrèmes en foundations) die ik toch zou kunnen gebruiken? die de huid niet verstoppen? In de winkels kunnen ze mij niet voldoende helpen, het lijkt wel alsof niemand er iets vanaf weet. En de dermatoloog zegt domweg niks erop doen behalve vaseline. (en metronidazol 1%) maar die lijken niet te begrijpen dat die rode huid al verschrikkelijk genant is en je dus al zelfbewust genoeg bent van je huid. Dan hoef je niet ook nog eens met een glimmende vaseline huid rond te lopen. Alvast heel erg bedankt voor je advies!

  Groetjes Marleen

 • Rita juli 6, 2013 (18:30)

  @ Peter

  Ja precies! Ik herken jou huid compleet, het is een ellende. Ga toch maar eens die proberen voordat ik een echte aanschaf. Dankje voor je uitleg weer!

 • Peter juli 5, 2013 (22:11)

  @Rita

  Helemaal mee eens. Zelf krijg ik eigenlijk bijna bij alle zonnebrandcremes rode vlekken in mijn gezicht en jeuk en irritatie, zelfs bij de Suncover van Jetske heb ik dat (jammer want die is juist wel betaalbaar). Ik gebruik dus de Suncare en in plaats van roodheid en jeuk, komt mijn huid helemaal tot rust met de Suncare, dat is nog eens een goede zonnebrand! Echt over de kwaliteit ben ik ook helemaal tevreden. (toegegeven het prikt een klein beetje als ik de producten opbreng, maar dat komt gewoon omdat ik zo n belachelijk gevoelige huid heb, eigenlijk kan ik bijna tegen geen van alle reguliere producten, dus dat zegt genoeg). Ik gebruik de moisturizer voor de droge huid, omdat mijn huid niet zo goed reageerde op die voor de vette huid. Qua textuur is hij wat dikker inderdaad, maar ik ben er nu wel aan gewend. Persoonlijk vond ik, alhoewel de moisturizer voor de vette huid dus vloeibaarder is, dat er niet een groot verschil in glimmen/vettigheid tussen de twee varianten zat. Maar misschien heb ik het daar toen ook te kort voor gebruikt, uiteindelijk werkt de zoethoutwortel ook talgregulerend (+ hyperpigmentatie reductie) dus dat zou een voordeel kunnen zijn over de langere termijn.

 • Rita juli 5, 2013 (22:09)

  Suncare = Uncover Skincare

 • Rita juli 5, 2013 (21:44)

  @ Peter

  Ik ben er ook van overtuigd dat ze over de ideale positie beschikt om dit product op de markt te brengen. Echter geloof ik er wel in dat haar afzet markt kleiner is dan bijvoorbeeld een l oreal wat de prijzen wat duurder maakt.

  Ik heb nu testers uitgeprobeerd van Suncare, ik moet eerlijk toegeven dat het toch fijne producten zijn. Ik heb met 90% van de producten een allergische reactie. Daarom was ik ook wel een beetje bang om 5 producten van Jetske op mijn gezicht te smeren. Ik heb daarentegen helemaal geen allergie gehad!!! Ookal moet ik toegeven, ik vind de moisturizer toch wel een beetje dik op de huid. Heb de tester voor droge/normale huid. Zal de normale/vettere huid beter werken?

 • Peter juli 5, 2013 (16:32)

  @ Rita en Daphne

  Fijn studeren in Italie, dat had mij ook wel wat geleken!

  Jetske heeft uiteindelijk natuurlijk de meest perfecte uitgangspositie om een cosmeticamerk op te zetten. Iemand die geneeskunde heeft gestudeerd, werkt bij de Velthuiskliniek en regelmatig in informatieve televisieprogrammas verschijnt, dat geeft natuurlijk voor veel mensen vertrouwen. Als je dan ook nog ingredienten kiest waar redelijk eenvoudig door consumenten zelf de wetenschappelijke resultaten van te vinden zijn heb je eigenlijk wel goud in handen, en kun je prijzen vragen gelijk aan die van duurdere merken. Daarom zei ik ook al een keer, het is in feite de meest efficiente marketing campagne om een nieuwe lijn op te zetten (wat Jetske natuurlijk met behulp van een heel aantal mensen heeft gedaan). Laatst heb ik nog met Jetske gebeld en ja, ik moet het dus wel gaan geloven, ze heeft zelf de lijn opgezet en ze heeft heel bewust voor deze ingredienten gekozen en ze is compleet overtuigd van niacinamide, maar het gevoel (gezien de prijzen) dat het een slimme marketing truc is blijft een beetje hangen. Ook niet zo gek vind ik, bij alle cosmeticamerken worden gouden bergen belooft en onderhand weet de gemiddelde consument wel dat dat niet waar is, wanneer een compleet andere stategie is gekozen (zoals bij Paula en Jetske) ben je natuurlijk wel achterdochtig. De informatie die Jetske geeft op de site klopt wel en kan voor veel mensen veel hulp bieden. En de producten zijn uiteraard gewoon heel goed, verwacht trouwens niet dat je binnen een aantal dagen grote veranderingen ziet, je kunt eigenlijk alleen goed beoordelen of de moisturizer werkt na 1-2 maand gebruik.

 • Rita juli 5, 2013 (00:03)

  @ Peter en Daphne

  Bedankt voor jullie enorm goede uitleg!

  Ik vind ze inderdaad ook te duur en vraag me af waarom dit zo is. Zoals je al zegt zijn de stoffen ook weer niet zo duur. Daarnaast voor een persoon als mij, met toch wel een probleematische huid en een leven als student in Italië -wat geen straf is ;)- toch wel een groot bedrag is. Helaas is de zon hier erg aanwezig en wil ik toch een goede zonnebrand, waar Jetskes producten blijkbaar toch aan voldoen. Ik denk dat ik beide producten -de apparte gezichtscreme en die zonnebrand van haar campagne- toch maar aanschaf. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik het er voor over heb als het mijn huid helpt, het vervelende is dat ik dit alleen te weten kom door het te proberen.

  Ik dub nog maar even verder. Misschien is die face-kini toch nog niet eens zo n slechte optie;)

 • Peter juli 3, 2013 (19:24)

  Niet om zonnebrandcreme smeren te ontmoedigen, want naast farmaceutische producten (tretinoine, benzoylperioxide etc) is zonnebrandcreme eigenlijk het enige wat echt goed werkt om je huid jong en mooi te huiden (aannemende dat je verder milde producten gebruikt), maar toch vraag ik me wel eens af hoe effectief het in de praktijk is. Ik smeer op een normale dag alleen smorgens zonnebrand, waarvan ik dacht dat het redelijk veel was, maar na het na te hebben gemeten is het minder dan 2.5 mL, dus de spf15 en spf30 haal je al niet. Na twee uur neemt de bescherming weer behoorlijk af en zou je weer moeten smeren, maar ik denk dat echt weinig mensen dat dagelijks doen. Op een stranddag misschien wel, maar als je berekent hoeveel flessen je nodig zou hebben gedurende een week zonvakantie, dat neemt niemand mee. Fysische filters hebben in dat opzicht misschien voordelen, maar ja, zij hebben ook hun nadelen weer. Misschien toch maar aan de face-kini 😉

 • Daphne juli 3, 2013 (19:09)

  Pluim voor je toelichting en uiteenzetting, Peter! Dank! Heel zinvol voor me om dit te lezen.

 • Peter juli 3, 2013 (18:49)

  @Daphne @Rita

  Precies Daphne, Paula heeft soms een andere mening over ingredienten dan Jetske, en dan vooral wat betreft zonnefilters. Het doel wat ze beweren te hebben is echt super, veilige effectieve producten. Ik kan me ergeren aan dure cosmetica waar werkelijk waar niks bijzonders in zit (voornamelijk van die merken bij winkels als Douglas).

  Het grootste voordeel van Jetske is dat je de percentages weet in de moisturizer, alleen dan weet je zeker dat het product ook kan werken. Bij Paula weet je de percentages niet, wanneer zij 0.5% niacinamide gebruikt bij wijze van spreken, zul je zeer waarschijnlijk niet de effecten kunnen verwachten zoals is waargenomen in alle studies die naar niacinamide zijn gedaan. En ook tientallen actieve stofjes er in stoppen vind ik ook niet altijd het meest nuttige, combinaties zijn zeker aan te bevelen (helemaal voor vitamine C en E, en bv ook bij pigmentvlekken omdat veel stofjes een andere manier hebben van pigmentreductie, dat versterkt elkaar uiteindelijk), maar de kans dat er iets in zit waar je niet tegen kunt wordt ook groter en hoe meer stoffen, hoe lager de concentratie ook weer is per stof. Jetske gebruikt stoffen waar echt heel veel onderzoek naar is gedaan (split-face, double-blind, randomized and placebo-controlled), dat vitamine c en niacinamide werkt is echt onomstotelijk bewezen. Van dat stofje wat eerder ook al eens voorbij kwam, Matrixyl, is eigenlijk vrij weinig goed bewijs, alleen van de producent zelf, dat zegt nog niet alles natuurlijk. Persoonlijk denk ik dat je een product alleen kunt beoordelen als je de ingredienten, de concentraties en de pH weet. Dat mis je bij Paula en vele andere merken. En misschien het allerbelangrijkste, je weet nooit exact wat jouw huid het meest nodig heeft en waar hij minder goed tegen kan. Persoonlijk heb ik vaak het gevoel dat mijn huid ontzettend goed reageerd op panthenol, en dat mis je bij Jetske.

  Toch moet ik zeggen dat ik het moeilijk te begrijpen vind waarom de producten van Jetske nou zo duur zijn. Ik weet zeker dat ze er behoorlijk aan verdient iig en dat wringt wel een beetje, is dit alles echt alleen gericht op geld, of zit er wel enigszins een goede bedoeling achter. Over zulke idyllische verhalen dat Paula en Jetske de producten hebben ontwikkeld omdat ze zo ontevreden waren over wat er in de winkel staat en dat ze niet het juiste konden vinden voor zichzelf, daar moet je je eigenlijk niet te veel door laten verleiden natuurlijk. Het gaat om het product, niet om het verhaal er om heen (als het al waar is) en hoe goed de producent het met je voor heeft. Zij willen verdienen, zo simpel is het. Sommige hele goedkope merken zijn in de praktijk prima (zo niet beter) voor jouw huid. Ik vind dat je wel door de gedachtes van Jetske en Paula echt alles snel als slecht gaat bestempelen, en ja theoretisch is het ene ingredient misschien beter dan het andere (helemaal met zonnefilters), maar in de praktijk gaat het toch vaak anders. Maar nog over de prijzen van Jetske. Normaal koop je een zonnebrand van 250 mL voor iets rond de 10 euro, de suncare van Jetske kost voor die hoeveelheid 175 euro. Je kan me veel wijs maken, maar Jetske verdient daar echt behoorlijk aan hoor. Maar ook een toner die zo n beetje 50 euro kost voor 200 mL, extreem veel. En de moisturizer heeft Jetske ook al eens iets over gezegd op deze blog omdat ik me daar ook over afvroeg waarom het zo duur is. Tuurlijk, een klein merk, airless pompjes, hogere concentraties actieve stoffen, gekoeld bewaren, dat maakt het duurder, maar aan de andere kant is het echte unieke aan de moisturizer alleen de Niacinamide en Vitamine C en aan de suncare de Tinosorb. Niacinamide is niet duur en heel makkelijk toepasbaar (stabiel, geurloos, mengt goed), de vitamine C die jetske gebruikt is wat duurder, maar ze gebruikt maar 5%, in de studies werd 7% gebruikt en vaak in combinatie met 10% ascorbic acid. Elk product is heel goed en voornamelijk van de cleanser (droge huid), moisturizer en suncare ben ik tot nu toe nog niet iets beters tegen gekomen qua ingredienten gezien. Ik zou zeg maar helemaal tevreden zijn als elk product tussen de 10 en 15 euro had gekost, net als iedereen hier neem ik aan :-).

  Zelf koop ik dus wel de cleanser, moisturizer en suncare van Jetske, en ja het is een beetje moeilijk. Ik vind het uit principe om heel eerlijk te zijn te duur. Goede verzorging kan zeker helpen, maar huidveroudering kun je echt niet stoppen. Zeker als je nagaat dat eigenlijk een zonnebrand daar het beste tegen werkt, maar in de praktijk smeert niemand goed genoeg. Je moet echt 2.5 ml in je gezicht smeren, en na 2 uur nemen de filters al minder straling op, dus wil je het perfect doen, 3-4 keer per dag smeren. Dat is met Jetskes zonnebrand niet alleen onbetaalbaar (a 200 euro per maand), maar praktisch gezien ook niet haalbaar, wanneer je makeup op hebt ga je daar niet nog eens 3 keer 2.5mL zonnebrand over smeren. Aan de andere kant zijn er eigenlijk geen merken zonder irriterende stoffen, maar wel met de juiste concentratie actieve stoffen en de juist zonnefilters. Dus de keuze voor ons is moeilijk, bij de goedkopere drogisterij merken zul je niet snel iets heel briljants tegen komen, maar de producten van Jetske zijn voor veel jonge mensen te duur.

  Sorry, maar dit wou ik allemaal toch even zeggen als reactie op bovenstaande.

  • sahilai juli 18, 2014 (12:00)

   Dag Peter

   Ik heb een monster aangevraagd van Jestkes lijn. de moisturizer voor normale tot droge huid. Heb last van eczeem in mijn gezicht (periorale dermatitis hoogstwaarschijnlijk). Dit beteknt dat vette producten heel slecht zijn voor mijn huid. Heb een tijdje argan oli gebruikt en heb nu weer erg last van de eczeem. Of het daardoor komt weet ik niet. Kun je me iets aanraden voor het gezicht. Niet vet maar wel goed voor een droge eczeemhuid. Ik reageer trouwens heel gevoelig op van alles en ng wat. Nu gebruik ik niets. Is de bepanthen creme bijv aan te raden?

   dank je grt sahila

   • author-avatar
    Jetske augustus 11, 2014 (09:58)

    Beste Sahilai,

    Vette crèmes zijn bij dermatitis perioralis inderdaad niet aan te raden. Het is goed om even niets te gebruiken, ook geen make-up. Doorgaans wordt het dan vanzelf minder. Ik zou je ook willen adviseren even te wachten met het testen van de moisturizer totdat je huid weer rustig is.

    Groetjes Jetske

 • Daphne juli 3, 2013 (15:16)

  @ Rita

  Zelf vergelijk ik Paula Begoun een beetje met Jetske. Paula zet zich ook in tegen de misleidende marketingpraatjes van cosmeticafabrikanten en toont welke ingrediënten wel goed zijn. Als ik het goed heb, is Paula hier al langer mee bezig dan Jetske, vandaar waarschijnlijk ook dat Paula al meer producten zelf heeft ontwikkeld. Zoals ik het begrijp zijn beiden producten gaan ontwikkelen uit onvrede over wat er zoal te koop is. Daarbij adviseren beiden ook over producten van anderen die veilige en/of werkzame ingrediënten gebruiken. Waarom de producten zoveel voordeliger zijn dan die van Jetske weet ik niet. Voor mijn beurs zijn de producten van Jetske ook te kostbaar (behalve de non-profit zonnecrème die ik nu gebruik). Misschien heeft het ermee te maken dat het afzetgebied (en dus de omzet) van Jetske (nog) klein is en Paula vanuit de USA ook in Europa verkoopt en dus veel meer afzet en dus per product minder winst hoeft te maken om toch wat te kunnen verdienen. Zoiets.

  Op de website van Paula s Choice kun je ook veel informatie vinden over of een ingrediënt goed of slecht is. Die informatie komt overigens niet altijd helemaal overeen met wat Jetske vindt. En bij de zonnefilters moet je er rekening mee houden dat de goede, Europese filters (nog) niet zijn toegelaten in de USA.

 • Rita juli 3, 2013 (13:35)

  @ Peter

  Bedankt voor je snelle reactie! Ik vraag me toch af waarom paulas choice zovaak genoemd wordt. Zijn deze producten vergelijkbaar met die van Jetske? Zo ja, waarom is dit toch zoveel goedkoper? Ook zie ik dat zij shampoo s en lotions hebben, heb je hier enige ervaring mee?

 • Peter juni 30, 2013 (22:07)

  @Rita

  De LRP toleraine cleanser en de Louis Widmer bodylotion zijn verder prima. De sodium hydroxide is geen probleem. La roche posay heeft ook nog de lipikar baume, dat is ook een optie als body lotion. De meeste goedkope toners bevatten wat mindere ingredienten, maar redelijke alternatieven zijn Neutral Tonic, Decubal Tonic of Dr vd Hoog Hypo Sensitive Lotion (over de laatste hoor je soms wat gemengde reacties in de prijktijk). Exfolianten die er op de markt zijn heb ik me niet helemaal in verdiept, maar paulas choice heeft in ieder geval hele goede opties. Momenteel gebruik ik zelf geen exfoliant, maar anders gebruik ik vitamine a zuur.

 • Rita juni 28, 2013 (19:39)

  Beste Peter,

  Bedankt voor je snelle reactie!

  Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Ik denk dat ik als reiniger gewoon bij de La Roche Posay Toleriane dermo cleanser, waar naar mijn mening erg weinig ingredienten inzitten:

  AQUA/WATER, ETHYLEXYL PALMITATE, GLYCERIN, DIPROPYLENEGLYCOL, CARBOMER, SODICUM HYBROXIDE, CAPRYL GLYCOL/ CAPRYLYL GLYCOL, ETHYLHEXYLGLYCERIN

  Ik ben nog maar een beginnende onderzoeker. Ik kwam er laatst pas achter wat voor slechte ingredienten er zitten in producten die ik gebruik. Ook vraag ik me af of het ingredient sodium hydroxide in de la roche posay wel een goed ingredient was, vandaar mijn zoektocht naar een vervanger. Klopt dit? Toen ik vandaag inderdaad eens opzoek kwam ging naar de producten van Clinique kwam ik er inderdaad achter dat ze enorm duur zijn, een beetje te duur als je het mij vraagt.

  Ik heb een erg droge huid, maar toch speelt acne wel een rol. Daarnaast ondervind ik vaak een allergische reactie op aloe vera, wat het kiezen van producten -zeker CLINIQUE- niet makkelijk maakt.

  Heb je nog enige tips over body lotion?? zou Louis Widmer Remederm een goede optie zijn, ik zag op een site – http://www.louis-widmer.nl/nl_NL/producten/remederm/remederm-lichaamsmelk-5-ureum/- dat hier ook vitamine E in zit?

  Aqua, Urea, Caprylic/Capric Triglyceride, Decyl Oleate, Ethylhexyl Stearate, Glycerin, Butylene Glycol, Cetearyl Isononanoate, Dimethicone, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Panthenol, Polymethyl Methacrylate, Tocopheryl Acetate, Phenoxyethanol, Sodium Lactate, Cetearyl Olivate, Potassium Cetyl Phosphate, Propylene Glycol, Triacetin, Sorbitan Olivate, Sorbitol, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, arginine, Cetyl Alcohol, Hydroxyethylcellulose, Lactic Acid, Ethylhexylglycerin, Tocopherol, Xanthan Gum, Collagen Amino Acids, Disodium EDTA

  Heb je daarnaast nog aanraders voor toners of exfolianten die wat minder prijzig zijn dan de producten die op deze site worden aangeraden? Ik vraag waarschijnlijk erg veel nu, maar heb een aantal reacties van je gelezen en het ziet er naar uit dat je hier erg actief mee bezig bent en op de hoogte bent van de ingredienten. Alvast bedankt!

  • Olga januari 6, 2014 (16:34)

   Hoi Rita,

   Ik heb een klein beetje verstand van chemie en kan je vertellen dat sodium hydroxide of wel natrium hydroxide een base is. Dat wil zeggen, het tegenovergestelde van zuur.

   Zou kunnen dat het eraan toegevoegd is om te pH-waarde te stellen op de juiste waarde.

   Kan verder weinig kwaad in kleine hoeveelheden.

   Het wordt ook puur verkocht als gootsteenontstopper in korreltjes, dat zou ik dan niet op mijn gezicht willen krijgen. Maar dat geldt ook voor zuren.

 • Peter juni 28, 2013 (18:42)

  @Rita

  Vichy ben ik niet zo n fan van, maar ik heb natuurlijk niet van alle producten die er bestaan de ingredienten bekeken. Dus mocht je er iets tussen zien staan waar je helemaal van overtuigd bent dat er goede ingredienten inzitten dan wil ik daar wel eens naar kijken.

  Clinique is heel wisselend, ik heb producten voorbij zien komen die ik absoluut niet zou gebruiken. De twee die jij noemt zijn dan weer wel goed. Qua reiniger moet je bepalen of je huid erg vet of juist droog en gevoelig is. Bij een vette huid moet de reiniger iets meer reinigen, omdat vuil de porien kunnen verstoppen. Is de huid erg droog dan is een reinigingsmelk een goede optie (wel gewoon met water afspoelen). Veel actieve stoffen doen bijna niks in een reiniger, dus daar hoef je geen geld aan uit te geven, op een paar na. Vitamine e kan wel nuttig zijn, en terugvettende stofjes, voornamelijk vetzuren als linoleic acid en eventueel nog cholesterol. De meeste stoffen spoel je weer af en zullen weinig effect hebben. Dus je hoeft echt niet perse een dure reiniger. Een reiniger moet zo weinig mogelijk je huidbarriere verstoren, maar wel vuil weghalen.

 • Rita juni 27, 2013 (21:19)

  Beste Peter,

  Hoe denk jij dan over de producten van zowel Vichy als Clinique? Ze komen vaak goed naar voren, maar ik heb er te weinig verstand van om ze te kunnen beoordelen.

  Ik ben op zoek naar een goede reiniger voor een droge en zeer gevoelige huid. Clinique komt vaak hiervoor in aanmerking, maar zou graag een professionelere mening hierover hebben, bijvoorbeeld over de Clinique Comforting Cream Cleanser en de Clinique Moisture Surge Face Spray.

  Alvast bedankt!

  Rita

 • Peter mei 31, 2013 (11:43)

  @Sharona

  Vervelend, ik zou adviseren om de exfoliant een tijdje te laten staan en te kijken of het met de moisturizer wel goed gaat. De moisturizer bevat hoge concentraties actieve stoffen die je huid herstellen en kalmeren en goed werken bij rosacea, maar toch kunnen ze in sommige gevallen bij bepaalde mensen minder goed werken. Eventueel kun je de moisturizer afwisselen met een kalmerende basiscreme. Mag ik vragen of je de moisturizer voor de droge of vette huid hebt?

 • Sharona mei 31, 2013 (10:09)

  Hallo jetske,

  Ik heb rosacea sinds ik de mosteraizer en exfoliant gebruik van uw merk is het erger geworden.. Hoe kan dat? Ik dacht dat me huid er wel beter van zou worden

  Groetjes

 • Renuka mei 16, 2013 (19:02)

  Hoi Jetske,

  Wat vind je van de producten van dr. Christine Schrammek?

  Ondertussen ben ik ook behendig in het lezen van ingredientenlijsten en het valt me op dat in de producuten van christine schrammek er vaak alcohol denat in zit. Dit komt dat in het 1/3 deel voor.

  Ik heb twee maanden geleden een aantal producten aangeschaft en was er niet ontevreden mee.

  Met name de Clear Skin Silver Fluid lijkt mij te helpen met mijn puistjes.

  Ingrediënten hiervan zijn: Aqua, Butylene Glycol, decyl oleate, alcohol denat, dicaprylyl carbonate, kaolin, lactic acid, sucrose stearate, ethylheaxylgycering, xanthan gum, acrylates/C10-30 alkyl, acrylate crosspolymer, sodium hyroxide silver, algae extract, aloe barbadensis leaf extract, dissodium edta.

  Christine is een bekende dermatoloog, waarom zou zij dan toch alcohol toevoegen aan producten?

  Zou je een keer ook productadvies kunnen doen over welke foundation en of blemish balm het beste zijn? 🙂

 • Marielle mei 14, 2013 (19:39)

  @Linne wat jij hebt zijn zonneblaasjes die krijg je wanneer je huid de hoge dosis UV stralen niet meer aan kan. Om te voorkomen hoge spf smeren en zeker niet liggen bakken! Laat je huid wennen aan de zon (uiteraard met een hoge spf) door eerst paar minuten in de zon te gaan daarna iets langer zo dat je huid aan de zon went. Voor de blaasjes heb je allerlei zonnecreme s speciaal voor dit en ook creme tegen zonneblaasjes Kruidvat heeft zo één van zijn eigen merk (werk heel goed heb hem ook gehad) maar of ze deze nog verkopen weet ik niet.

 • Daphne mei 13, 2013 (17:34)

  De eerder genoemde shampoo van De Traay bevat de volgende ingredienten.

  De Traay Shampoo Neutraal:

  Aqua, Sodium Coco-Sulfate, Coco-glucoside, Sodium Choride, Glycerin, Glyceryl Oleate, Potassium Sorbate, Salicylic Acid, Citric Acid.

  De Traay Shampoo Baby:

  Aqua, Sodium Coco-Sulfate, Coco-Glucoside, Sodium Chloride, Glycerin, Glyceryl Oleate, Mel, Parfum, Potassium Sorbate, Salicylic Acid, Citric Acid, Limonene.

 • Linne mei 13, 2013 (13:29)

  Hoi jetske,

  altijd als ik op vakantie ben/geweest naar warm land krijg ik kleine puistjes die zich naarmate ik in de warmte blijf, steeds verder uitbreiden. Er komt echter geen witte kop op, ik ben daarnaast erg allergisch. Ik denk dan ook dat het gistpuistjes zijn. Alhoewel ze dus niet echt rood worden. Volgens mij valt hier op voorhand weinig tegen te doen of heb je daar nog goede tip voor??? Het is nl niet zo erg dat ik daar elke keer voor na de dokter ga, want trekt na een weekje vaak weg. echter nu ga ik vier weken naar warm land en ben bang dat ik dan helemaal onder kom te zitten… Daarnaast heb ik jouw zonnebrandcreme kan ik die er met een gerust hart op blijven smeren? En je exfoliant? Alvast super bedankt voor je reactie.

 • Peter mei 10, 2013 (17:08)

  @Je

  Je kunt kijken op de site van Paula Begoun http://www.paulaschoice.com/beautypedia-skin-care-reviews/brands/. Ook op beautyblogs plaatsen sommige bloggers een foto van de ingredientlijst, dus als je een specifiek product hebt gezien kun je deze googlen. Ook op http://www.makeupalley.com/ staan van veel producten de ingredienten (je moet wel een account aan maken). Drugstore.com is handig voor de ingredient van nog wat andere merken.

 • Je mei 10, 2013 (16:31)

  Kan iemand mij vertellen waar ik de ingredientenlijst kan vinden van Clinique huidverzorgingsprodukten.Ik zie het op de site van Clinique niet staan.Graag een reactie hier op.

 • Marielle mei 9, 2013 (19:05)

  Ik vraag mij al lang af als je een dagcreme met spf in een potje gebruikt daalt de spf dan ook omdat er lucht aan kan? Ik gbruik nu altijd de dagcreme van Olaz voor de gevoelige huid met spf 15 en deze is dus in een pot (ik heb nog geen enkele betere gevonden in een tube) En wanneer je dagcreme met spf hebt gebruikt en dit afpoedert (moet wel met mijn vette huid) verminderd de spf dan niet omdat die in de poederkwast kruipt of zo? Ik laat zelf altijd mijn dagcreme enkele minuten intrekken en daarna poeder ik het geheel af.

 • Marielle mei 9, 2013 (18:59)

  Lannette creme is ook online te koop heb ik net gezien op Drogisterij.net

 • Brenda mei 9, 2013 (16:25)

  @Daphne: Nog even iets over shampoo. Decubal heeft nu ook in haar serie een shampoo (zonder paraben en parfum). Weet niet hoe dit is, heb het nog niet geprobeerd. De traay is wel goed, maar is niet goed voedend vindt ik voor mijn droge punten (heb daarvan de conditioner gehad). Een andere goede lijn is Urtekram (natuurlijke shampoo) of Dr. Organic (natuurlijke shampoo). Te koop bij de Tuinen of een reform winkel. Vooral dr. organics zijn veel mensen goed over te spreken. (zie de site http://www.hairfairforum.be. Daar kan je ook vast wel wat meer vinden over de Traay produkten.

  Nog een tip (ook van Jetske) voor een droge huid: een gewone creme gebruiken (bijv. decubal) en daarnaast voor de droge plekken een Lannette creme (te koop bij de DA drogist en/of apotheek).

 • Brechtje mei 9, 2013 (13:09)

  @Peter. Je kunt ook honing en water (50/50 is licht desinfecterend) gebruiken als face-wash.

 • Peter mei 8, 2013 (22:22)

  @Marielle

  Fijn dat het goed gaat bij jou. Wanneer die capsules alleen de werkstof bevatten, kun je een ruwe schatting maken dat 1 gram gelijk is aan 1 mL. Zowel niacinamide en panthenol kun je tot 5% gebruiken, dus maximaal 10 gram per stof bij een fles van 200 mL.

  @Brechtje

  Kan idd wel eens bij het kruidvat gaan kijken, zij hebben soms best goede producten. Net als de kruidvat baby sensitive wasgel, die is ook qua ingredienten goed.

 • Brechtje mei 8, 2013 (22:21)

  Op de weblog beautyaddicts.nl staat een recensie plus de ingrediëntenlijsten van de Kruidvat Pure&Nature Sensitive crèmes en cleanser en tonic.

 • Brechtje mei 8, 2013 (21:59)

  @Peter

  Misschien is de vernieuwde gezichtsreiniger (en de crème) Sensitive van Pure & Natural (Kruidvat) geschikt? Bevat wel parfum, maar eentje die geselecteerd is voor de gevoelige huid. De INCI-lijst heb ik helaas niet voor je. Ik vraag me af of zoiets bestaat, een niet-irriterend parfum.

  Bij de handcreme Sensitive van het Kruidvat (met lekker veel vitamine e) spreken ze zelfs van een hypo-allergeen parfum.

 • Marielle mei 8, 2013 (19:24)

  @Peter Ik gebruik momenteel al een halve week of zo terug de niacinamide capsulles. Ik heb er 4 toegevoegd aan mijn Nivea visage young toner die ik in de ochtend gebruik. En 1 capsulle aan mijn Dove tonic die ik in de avond gebruik (1 cap. omdat deze bijna op is). Mijn huid doet het heel goed momenteel ik heb geen last meer van acne. Maar ik weet wel dat dit maar tijdelijk zal zijn. Ik heb op Drogisterij.net panthenol (vitamine B5) besteld en deze wil ik dan ook gaan toevoegen aan mijn tonic bij de niacinamide maar ik weet alleen niet hoeveel capsulles ik er zou in doen (in een volle fles) En zou ik het dan zowel in de ochtend als in de avond kunnen gebruiken? Of apart?

 • Peter mei 8, 2013 (18:22)

  @Marielle

  Jammer van de parfum inderdaad. Ik weet niet waarom, maar nu ik gestopt ben met de Decubal reiniger, wordt mijn huid een stuk rustiger.

  Heb je al geprobeerd een toner te maken?

 • Marielle mei 8, 2013 (17:32)

  @Peter ik weet een goed voedende die totaal niet uitdroogt en dat is Yes To Blueberries. Maar deze heeft alleen wel parum.

 • Peter mei 7, 2013 (18:26)

  Weet iemand nog een goede gezichtsreiniger?

  Ik heb Decubal en The Body Shop al gehad, de anderen bij productadvies vind ik te cremeachtig. I+M Freistil Shampoo, Kruidvat Baby Sensitive Wasgel en Zwitsal Gevoelig Huidje Wasgel geven een trekkerig gevoel (wel raar want ze zijn voor een zeer droge huid).

  De reiniger moet pH-huidneutraal zijn en voldoen aan Jetskes eisen. Misschien is Dermolin of Paulas Choice toch nog een optie?

 • Peter mei 7, 2013 (18:07)

  @Marielle

  Dat moet in principe kunnen. Ik zou niet meer toevoegen dan 1%, omdat vitamine E in te hoge concentraties kan irriteren. Voor zover ik weet is tocopherol acetate een soort stroperige vloeistof, dus geen poeder. Tocopherol acetate is stabieler dan tocopherol, maar net als vitamine C, zijn deze stoffen in het algemeen instabiel (niacinamide en panthenol zijn beter). Wanneer je vitaminecapsules gebruikt zitten er hulpstoffen bij waarschijnlijk, dus dat is ook iets om op te letten, de vitamine c die je had gevonden op drogisterij.net was overigens ook duurder dan die bij drogisterijdelang.nl. Let er ook op dat het product ph-huidneutral blijft, dus ergens rond de pH 5-6

 • Marielle mei 7, 2013 (17:51)

  Ik had nog een vraag. Kan je vitamine E ook gebruiken in een toner. En als op de verpakking cap. staat is dat dan in poedervorm (als je de capsulles open doet) of bestaat dat niet zo?

 • J mei 7, 2013 (17:11)

  Ik krijg van Jetske geen reactie terug op mij mail,s .Ik heb haar al een paar keer gemaild maar krijg hier geen reactie op terug.Ik denk dat ze het te druk heeft. Ik wacht nog maar even af.

 • Peter mei 7, 2013 (16:40)

  @J

  Jetske heeft al een productadvies geschreven: http://jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-moisturizer/obj7777444.

  Je kunt niet zo in het wilde weg vragen of een merk goed is, binnen een lijn van een merk kan veel verschil zitten. Je zult dus echt de INCI lijst moeten posten, zodat we het kunnen beoordelen. Wanneer er een van de te mijden stoffen op staat hoef je het hier niet te posten, dan wordt het toch afgeraden. http://jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325

  Sowieso wanneer je meer huiduitslag krijgt, moet je stoppen met dat product, iets wat voor een ander wel geschikt is kan bij jou misschien niet werken. Heeft Jetske jou persoonlijk geadviseerd om specifiek die 5 ingredienten te zoeken? Dan kun je haar beter even persoonlijk benaderen via de mail, of bellen naar de Velthuiskliniek.

 • J mei 7, 2013 (16:09)

  Hoi Jetske,

  Zou jij mij kunnen vertellen of de huidverzorgingsprodukten van het merk Pascaud goed zijn.Zou je mij kunnen zeggen of de ingrediënten wel of niet goed zijn voor de huid.Ik krijg er wel meer huiduitslag van.

 • Brechtje mei 6, 2013 (21:16)

  Op iherb.com worden enkele Jetske-proof produkten verkocht. Het is wel even zoeken, want het aanbod is groot, maar de ingrediënten zijn steeds aangegeven. De verzendkosten zijn vier dollar.

 • J mei 6, 2013 (19:01)

  Hoi Marielle,

  Wat voor moisteraizer gebruik je voor overdag dan.En wat voor zonnebrandcreme gebruik jij hier voor.

 • Marielle mei 6, 2013 (18:23)

  Hey J je hebt hetzelfde huidtype als ik. Gebruik gewoon dagelijks en nu met de UV index die steeds hoger word meerdere X-en per dag een dagcreme en of gezictszonnebrand met spf van 15 of hoger zo dat je pigmentatie niet erger word! Gebruik producten met niacinamide in (of voeg dit toe aan je toner). Dit is eigenlijk het belangerijkste om verdere pigmenteatie (rimpels, huidkanker,…) te voorkomen.

 • Je mei 6, 2013 (15:13)

  Hoi Jetske,

  Zou je mij een advies kunnen geven welke produkten ik het beste kan gebruiken voor mij huid.Mij huid heeft grove porieen soms nog last van acne.En heb last van pigment.Er zijn zoveel produktmerken dat ik niet weet welke goed of juist niet goed zijn. Jij adviseert om produkten te gebruiken waar ingrediënten Soy.Greentea,Licorice,Oat, coffeberry.Dit zou een huidsverbetering geven voor de huid.Graag een advies.

 • J mei 6, 2013 (12:43)

  Wat zijn volgens jou goede verzorgingsprodukten waar deze stoffen in voor komen.Van verschillende merken.

 • Peter mei 6, 2013 (11:23)

  @J

  Heb je zelf al iets gevonden dan? Wanneer je een INCI lijstje hebt kunnen we het hier zo beoordelen. Zit er niks tussen de moisturizers bij productadvies? Olaz bevat niacinamide en een kleine hoeveelheid green tea.

 • Helena mei 6, 2013 (11:11)

  Lieve Jetske,

  Sinds juli dit vorig jaar ben ik (na 13 jaar) gestopt met het slikken van de pil. De reden hiervoor is dat ik hormonaal een wrak leek te zijn, ik zat in die tijd avonden lang huilend op de bank en zat mezelf vooral erg in de weg. Na het stoppen met het slikken van de pil voelde ik vrijwel meteen verbetering: het was echt een verlossing!

  Ondertussen ben ik een stuk minder positief. Ik zit sinds een aantal maanden onder de pukkels en niets lijkt te helpen. Ik let als een bezetene op mijn voeding en de schoonheidsspecialiste zegt dat ze me niet kan helpen omdat het hormonaal is. Op internet wordt ik ook niet echt wijzer, de een zegt dat je er nooit meer vanaf komt, de ander dan het vanzelf weer weg trekt. Kun jij me helpen? Ik begin ten einde raad te raken. Mijn zelfvertrouwen gaat richting nulpunt.

  Opnieuw aan de pil beginnen wil ik niet, ik ben 26 en hoop in de toekomst mama te worden. Voor mijn gevoel zou ik het probleem dan alleen uitstellen.

  Bij voorbaat alvast duizend maal dank!

  Liefs Helena

 • J mei 6, 2013 (10:47)

  Hoi,

  ik zou graag willen weten wat goede produkten zijn om te gebruiken.Volgens jetske moet er Soy, GreenTea, coffeeberry en Oat,enlicorice in zitten.Dit zou volgens Jetske veel goed doen voor de huid.Ik heb al overal rond gekeken op site,s maar kom er zelf niet uit wat het beste is om te gebruiken.

 • Elisabeth mei 5, 2013 (22:16)

  @Zana

  Bedankt voor de tip,ziet er zeker interessant uit. Ik woon echter in Belgie en denk dat ze enkel in nl leveren.

  Ik zal blijven uitkijken tot ik hier iets gelijkaardigs vind..

 • Daphne mei 5, 2013 (19:38)

  @ Zana

  Ken jij de hele INCI-lijst van die lippenbalsem van Mediq apotheek? Ik zie op hun website alleen dat het parfumvrij is. Wat zit er verder in? Misschien kun jij dat hier noteren, Zana? Alvast bedankt want ik ben ook nog steeds op zoek naar een lippenbalsem met spf en die een beetje betaalbaar is. Deze van Mediq is zeker voordelig!

 • Daphne mei 5, 2013 (19:38)

  @ Zana

  Ken jij de hele INCI-lijst van die lippenbalsem van Mediq apotheek? Ik zie op hun website alleen dat het parfumvrij is. Wat zit er verder in? Misschien kun jij dat hier noteren, Zana? Alvast bedankt want ik ben ook nog steeds op zoek naar een lippenbalsem met spf en die een beetje betaalbaar is. Deze van Mediq is zeker voordelig!

 • Zana mei 3, 2013 (19:49)

  @Elisabeth:

  Mediq apotheek, kost een euro ongeveer.

 • elisabeth mei 2, 2013 (21:19)

  Dag Jetske,

  Ik blijf hier maar lezen op deze site,zo interessant.

  Misschien nog een tip voor een produkt dat heel moeilijk te vinden is; een lipbalsem zonder parfum met spf aub?

  groetjes ,

  Elisabeth

 • Brigitta mei 1, 2013 (19:28)

  @Peter

  Bedankt voor je antwoord, en inderdaad je hebt helemaal gelijk…ik volg deze blog nog niet zo heel lang maar let zeker ook op de INCI lijsten op de producten en er zitten altijd zoveel stofjes in 🙁 maar ik vraag me toch soms af of je zelf een goede creme kan maken met alleen goede ingrediënten erin. Ik ga me er toch eens wat meer in verdiepen want zou toch graag zelf eens wat producten maken 😉

 • Peter mei 1, 2013 (11:36)

  @Brigitta

  Ik ben er niet in gespecialiseerd hoor. Ik volg de site van Jetske al vanaf het begin, en hoe meer je er van weet hoe interessanter het wordt. Door veel artikelen op te zoeken op sites als pubmed, in combinatie met wat semi-wetenschappelijke sites kun je goed leren wat bepaalde stofjes doen en hoe veilig ze zijn bevonden. Het geeft een rustig gevoel dat je vrij snel een INCI lijst in de winkel kunt beoordelen, omdat je van elk ingedient weet wat daarover is gepubliceerd. Als je als jongen in de drogisterij staat, vind je het vaak wat ongemakkelijk om een uur bij het schap te staan turen zonder te weten wat je nou moet nemen, want het aanbod is gewoon te veel en te onoverzichtelijk. Wanneer ik nu een product zie wat ik nog niet ken, weet ik vrij snel of het iets is. En negen van de tien keer kun je het vrij snel wegzetten, zeker bij mannenverzorging. Vaak zijn het alleen wat vettende stofjes, met parfum en alcohol. Van de enorme claims op de potjes weet je dan dat daar weinig van waar is.

 • Brigitta mei 1, 2013 (08:33)

  @Peter wat leuk dat je zoveel af weet van huidverzorging, ben je daar in gespecialiseerd? Ik ben heel erg nieuwsgierig geworden om zelf eens huidverzorgingsproducten te gaan maken, dus ga zeker de sites die jij noemt even doorspitten 😉 ik weet alleen niet of je wel bepaalde ingrediënten met elkaar mag combineren, maar er zullen uiteraard wel meer “recepten” te vinden zijn?

 • Peter april 30, 2013 (18:28)

  Wel interessant, het zelf maken van cosmetica. De sites van Jojoli (+Drogisterij De Lang) en Bulkactives bieden interessante ingredienten en ook airless pompjes, emulgatoren en conserveringsmiddelen. Dan kun je dus zelf bepalen wat jij nodig hebt en je kunt de juiste concentraties toevoegen. Er zijn wel een paar moeilijkheden denk ik, wij op dit forum hebben weinig verstand van cosmetica maken, dus weet je niet of de actieve stoffen goed oplossen, of de stofjes goed opgenomen kunnen worden door de huid, of het product goed blijft, en of de basisingredienten wel oke zijn, het blijft een beetje een experiment. Zeker bij toners gebruik je veel water, dus is er veel kans op bederf en dat oxidanten niet meer werken. Misschien dat je wel stofjes op de site van Drogisterij de Lang en Bulkactives kunt kopen en deze toevoegen aan je huidige toner, dan weet je zeker dat het product in de basis oke is en dan kun je zelf bijvoorbeeld 5% niacinamide, vitamine c, of panthenol toevoegen. Een creme is natuurlijk beter, omdat we daar met z n allen nog zo naar op zoek zijn. Pure zonnebloemolie is redelijk goed houdbaar, als je daar nou wat aan toevoegt, zou je dus alleen maar goede ingredienten hebben, helaas lost vitamine b3 en c niet op in een olie. Op de site van jojoli staat een recept voor een basiscreme:

  Vetfase:

  – 20 ml plantaardige olie (amandel-, argan- of jojoba-olie) *

  – 5 gram lamecreme emulgator

  Waterfase:

  – 40 ml Rozenbloesemwater **

  – 15 druppels conserveringsmiddel Rokonsal

  Dat ziet er redelijk eenvoudig uit. De lamecreme bestaat uit glyceryl stearate + glyceryl stearate citrate, de rozenbloesemwater bevat slechte conservering, misschien is dat te vervangen door gewoon water, Rokonsal is een parfum, maar ze verkopen ook potassium sorbate, volgens mij is dat een mild conserveringsmiddel. Hieraan nog een aantal actieve stofjes naar eigen keuze toevoegen en je hebt de perfecte creme. Wat denken jullie?

 • Peter april 29, 2013 (22:58)

  @Daphne

  Dat is dan wel de duurste creme die ze hebben hoor, maar dat zegt me toch genoeg. De goedkoopste cremes zijn ook nog meer dan 50 per 50 ml, die bevatten zoals ze zelfs zeggen lagere concentraties actieve stoffen.

  @Marielle

  Op de site van jojoli kun je cosmetica ingredienten kopen, waaronder niacinamide. Misschien is dat nog een tip.

 • Daphne april 29, 2013 (21:14)

  @ Peter

  Dat meen je toch zeker niet, die prijzen van die producten van Dr Baumann?! Ha, ha, ik had er niet naar gekeken; was ook niet van plan er iets van te kopen en nu ik dit weet al helemaal niet meer!

  Ik was vooral geïnteresseerd over wat ze te melden hadden over bepaalde ingrediënten.

  Trouwens nog geen antwoord van De Traay over de ingrediënten in hun shampoo.

  Interessant die mensen die zelf hun toner en zo maken. Zijn die spulletjes wel goed houdbaar?

 • Marielle april 29, 2013 (19:42)

  Zelf heb ik al is een toner gemaakt van gedistileerd water waar ik 4 niacinamide (vit.b3) caps. in heb gedaan (in een leeg flesje van een toner dat ik had bewaard). De eerste dagen deed mijn huid het perfect met dit de acne verminderde sterk maar nadien leek mijn huid er aan gewend te geraken of zo en kreeg ik gewoon weer puistjes bij. Om te kijken hoe mijn huid reageerde als ik terug een gewone tonic ging gebruiken van de drogist stopte ik is een paar dagen met de niacinamide toner en toen werd het alleen erger. Ik vind de niacinamide toner goed maar het is zeker geen definitieve oplossing tegen acne. Ik had trouwens de caps. van Vitals Vitamtttine B3 Niacine 100mg die ik bestelde op Drogisterij.net

  Ben van plan van in de toekomst nog toners te gaan maken met verschillende caps in van verschillende vitaminen oa vitamine C. Ik hoop dat het werk. Ik zou deze toner dan overdag gaan gebruiken voor mijn dagcreme of gezichtszonnebrand. Ik hoop dat het werkt! Jammer genoeg kan ik alleen vitamin caps. bestellen op deze site omdat ik alleen maar online kan kopen via bankoverboeking en de meeste sites hebben dat niet. Welke vitamin caps. raaden jullie mij nog aan van te kopen voor een toner mee te maken? En welk merk want ik zie verschillende merken van dezelfde vitamine soms met een groot prijsverschil ik weet niet of duur hier dan beter staat van kwaliteit dan goedkoop. Kan iemand mij aub helpen. Alvast bedankt!

 • Peter april 29, 2013 (16:42)

  En kijk eens wat die producten kosten! Voor de Baumann Super Cream Dry Skin vragen ze 224.40 euro voor een pot van 30 mL met de volgende ingredienten:

  Aqua, Caprylic/ Capric Stearic Triglycerides, Ethanol, Glycerol, Glyceryl Stearate, Urea, Cholesterol, Cetearyl Octanoate, Stearic Acid(and)Palmitic Acid, D-alpha-Tocopheryl Acetate, Squalene, Lecithin, Cetearyl Glucoside, L-Prolin, Sodium Lactate, Ceramid III, Phytosphingosine, Ceramid VI, Retinyl Palmitate, Hyaluronic Acid, Allantoin, Sodium Ascorbyl Phosphate, D-mixed-Tocopherols, DBiotin, Citric Acid.

 • Peter april 29, 2013 (16:27)

  @Daphne

  Ik geloof Jetske ook eerder. Er zit wel een kern van waarheid in de te mijden stoffen op de Baumann site, en de producten zijn vaak wel redelijk qua ingredienten. Echter vermelden zij geen concentraties (dus weet je niet of het werkt), en ze gebruiken veel potjes. Wat ik wel zou willen weten is hoe zij soms producten conserveren, aangezien er wel water in de producten zit, dus zul je iets nodig moeten hebben op het product goed te houden. Ze zouden 30 maanden goed moeten blijven, dat is bijna drie keer zo lang als een gemiddelde nivea creme, die vrij sterk conserverende ingredienten gebruikt.

 • Peter april 29, 2013 (15:57)

  @Mar

  In principe is er helemaal niks mis met cocamidopropyl betaine. Het is een redelijk milde reiniger, en wordt in reguliere shampoos als secundaire surfactant gebruikt. Wanneer je er niet allergisch voor bent is het super, omdat het ook conditionerend werkt, echter is het aantal mensen dat niet goed tegen dit stofje kan best wel groot. Of althans die mensen die op zoek gaan naar zulke specifieke producten als Uncover, zijn vaak de mensen die niet goed tegen de standaard shampoos kunnen. Als je dan toch een shampoo maakt die zich focust op de gevoelige/allergische huid zijn er zeker betere alternatieven.

 • Mar april 29, 2013 (14:09)

  @Jetske Een milde shampoo(zonder lauryl sulfaten, sodium hydroxide, parfum, alcohol), zoals meerdere al zeiden, is zeker welkom!

  @Inez Vrijdag stuurde ik Decubal een mailtje om te vragen hoeveel% Niacinamide in hun intensief creme zit, maar ze willen er inderdaad niet meer over kwijt.

  @geke. Ik doe dat zelf ook, ik koop (of maak zelf) een simpele basiscreme en voeg dingen toe als Niacinamide, Betalucan, groene thee, Lipoic acid & grape seed extract (wel zo weinig moelijk en combinaties waarvan ik zeker weet dat ze veilig zijn). Ik bestel via bulkactives, erg fijne site.

  @Peter Wat is er mis met cocamidopropyl betaine:(?

 • Daphne april 29, 2013 (14:03)

  Dankzij de post van Brechtje ben ik even gaan kijken naar de shampoo van De Traay (zie mijn reactie hierboven) en de website van Dr Baumann. Wat ik dan weer op de website van Dr Baumann lees, staat lijnrecht tegenover wat Jetske zegt. Volgens Dr Baumann is vaseline huidprocesverstorend, terwijl Jetske zegt dat het de kampioen vocht inbrengen is (zie onder meer http://jetskeultee.nl/een-must/obj7777453). Hoewel ik de neiging heb te geloven wat Jetske schrijft (zij komt immers objectief over en haalt ook wetenschappelijk onderzoek aan), word ik wel moe van al die tegenstrijdige berichten …

 • Daphne april 29, 2013 (13:53)

  @ Peter

  Ik heb een e-mail gezonden aan De Traay met de vraag wat de ingrediëntenlijst is. Op hun website staat eigenlijk alleen wat er niet in hun shampoos zit 😉 Nou stond er wel een shampoo tussen die mogelijk geschikt zou kunnen zijn, de Neutral.

  Géén PEG’s, siliconen en aardolieproducten.

  Géén synthetische conserveringsmiddelen (parabenen), wasactieve stoffen (SLS en SLES), parfums en kleurstoffen.

  Géén grondstoffen van dode dieren, zoals vetten.

  Wèl plantaardige grondstoffen zoals oliën, vetten, extracten en etherische oliën.

  Wèl geschiedt vervaardiging van natuurcosmetica via gecontroleerde procédés.

  Wèl huid- en milieuvriendelijk samengesteld.

  Wèl zijn de ingrediënten en de eindproducten gegarandeerd dierproefvrij.

  Shampoo Neutraal 250ml

  Hypoallergeen; bij een gevoelige hoofdhuid of allergie voor etherische oliën

  Zodra ik antwoord heb, zal ik het hier en onder het artikel over haar en shampoo posten. Wie weet is het een geschikte shampoo! Kost in elk geval niet zo veel, zo n € 5 voor 250 ml exclusief verzendkosten (maar wie weet kunnen we het in een winkel in de buurt vinden).

 • Daphne april 29, 2013 (13:53)

  @ Peter

  Ik heb een e-mail gezonden aan De Traay met de vraag wat de ingrediëntenlijst is. Op hun website staat eigenlijk alleen wat er niet in hun shampoos zit 😉 Nou stond er wel een shampoo tussen die mogelijk geschikt zou kunnen zijn, de Neutral.

  Géén PEG’s, siliconen en aardolieproducten.

  Géén synthetische conserveringsmiddelen (parabenen), wasactieve stoffen (SLS en SLES), parfums en kleurstoffen.

  Géén grondstoffen van dode dieren, zoals vetten.

  Wèl plantaardige grondstoffen zoals oliën, vetten, extracten en etherische oliën.

  Wèl geschiedt vervaardiging van natuurcosmetica via gecontroleerde procédés.

  Wèl huid- en milieuvriendelijk samengesteld.

  Wèl zijn de ingrediënten en de eindproducten gegarandeerd dierproefvrij.

  Shampoo Neutraal 250ml

  Hypoallergeen; bij een gevoelige hoofdhuid of allergie voor etherische oliën

  Zodra ik antwoord heb, zal ik het hier en onder het artikel over haar en shampoo posten. Wie weet is het een geschikte shampoo! Kost in elk geval niet zo veel, zo n € 5 voor 250 ml exclusief verzendkosten (maar wie weet kunnen we het in een winkel in de buurt vinden).

 • Peter april 28, 2013 (23:32)

  @Brechtje

  Fijn dat het product je bevalt, dat is ook belangrijk. De plaats van parfum zegt niet heel veel trouwens, omdat stoffen lager dan 1% in willekeurige volgorde mag staan. Je kunt dus alleen zeggen dat er 0 – 1% parfum is gebruikt. Op de lange termijn kan parfum zeker nadelig zijn voor je huid , zeker in combinatie met zon.

  Welke shampoo van De Traay bedoel je dan? Heb je de ingredienten?

 • Brechtje april 28, 2013 (22:40)

  @Peter

  Ja, A Vogel bevat parfum, maar als een na laatste in de ingrediëntenlijst. Ik vind de creme zelf goed werken. INCI: Aqua, helianthus annuus (zonnebloemolie)symphytum officinale 12% (smeerwortel), peg-8 beeswax, centella asiatica, viola tricolor, butyrospermum parkii, cetearyl glucoside, cetearyl alcohol, alcohol, parfum, benzyl benzoate.

  De ingrediënten van Lavera produkten staan op Lavendula.nl

 • Brechtje april 28, 2013 (22:30)

  @Peter

  De voorbeelden die ik noem zijn de gunstige uitzonderingen op de regel qua natuurprodukten 🙂

 • Peter april 28, 2013 (22:08)

  @Brechtje

  Voor alle mensen die een product aan willen raden, vermeld wel de inci lijst. Zonder ingredientenlijst kun je geen producten beoordelen. A vogel bevat trouwens parfum zag ik.

 • Peter april 28, 2013 (21:38)

  @Brechtje

  De creme van Lavera bevat erg lage concentraties actieve stoffen. ook worden er redelijk veel olien en shea butter gebruikt dus ik denk dat hij redelijk vet is (het is tenslotte een baby creme).

  Natuurproducten is erg lastig hoor, geloof me. Ik heb van bijna alle lijnen uit de natuurwinkels de ingredienten bekeken. Hoewel er idd minder vaak sles wordt gebruikt, gebruiken ze wel vaak parfum, etherische olien, slechte plantenextracten, of surfactants die net zo irriterend zijn als sles. Zie de blog haar en huid van Jetske, hier hebben Daphne en ik al een heel aantal shampoos besproken.

 • Brechtje april 28, 2013 (21:07)

  correctie: baby gezichtscrème Neutral, van Lavera.

 • Brechtje april 28, 2013 (21:01)

  Nog een paar tips voor goedkopere produkten: creme symvita van A. Vogel. Daar zit Centella Asiatica in wat dezelfde werking heeft als vitamine c (Pubmed.com), allantoine uit smeerwortel en salicylzuur uit driekleurig viooltje. De prijs ligt rond negen euro.

  Baby gezichtscrème van Neutral (natuurwinkel) met vitamine e, zoethoutextract en betaglucan (ca. twaalf euro).

  Goede shampoos zonder SLES en hypo-allergeen zijn te vinden bij de natuurwinkel, bijvoorbeeld van De Traay. Door hier op over te stappen ben ik nu verlost van vet haar en roos.

 • Brechtje april 28, 2013 (20:40)

  Ik heb net ontdekt dat bij de apotheek ook salicylzuur te verkrijgen is als aanstipvloeistof, crème en als zalf.

  Verder ben ik zelf geen fan van vitamine a of verwanten daarvan, omdat dit latente huidkanker kan versnellen las ik op een website van dr. Baumann. (En Wikipedia: betacaroteen.)

  Nog een vraag voor Jetske Ultee: op de website rosacea-info.nl staat dat sommige dermatologen vraagtekens hebben bij chemische peelings ivm beperkte mogelijkheid tot celvernieuwing van de huid. Hoe denkt u hierover?

 • Daphne april 28, 2013 (12:00)

  @ Peter

  Bedankt voor de tip voor de Bepanthen zalf. Ik ga morgen eens in de winkel kijken. Ik zal tzt mijn ervaringen delen.

 • Daphne april 27, 2013 (18:05)

  @ Marielle

  dank je wel voor de tip! Vraag me wel af of tea tree dan wel zo goed is voor de huid, zie http://jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325

  Ik moet wel zeggen dat ik enige tijd van De Tuinen een deodorant heb gebruikt die op basis van ethirische olieën was. Ik had toen de lavendel-variant. Dat was wel een deo waar ik geen jeuk van kreeg. Voor mijn huid lijken etherische olieën dus niet irriterend. Helaas is het product niet meer leverbaar.

 • Daphne april 27, 2013 (18:05)

  @ Marielle

  dank je wel voor de tip! Vraag me wel af of tea tree dan wel zo goed is voor de huid, zie http://jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325

  Ik moet wel zeggen dat ik enige tijd van De Tuinen een deodorant heb gebruikt die op basis van ethirische olieën was. Ik had toen de lavendel-variant. Dat was wel een deo waar ik geen jeuk van kreeg. Voor mijn huid lijken etherische olieën dus niet irriterend. Helaas is het product niet meer leverbaar.

 • keke april 26, 2013 (22:09)

  Jetske, graag nog een vollere creme voor de oudere droge huid. En een shampoo is ook van harte welkom! Verder heel tevreden met jouw producten maar voor de oudere huid is de moisturizer net te weinig. Ik gebruik het als een serum en daarover nog een vettere creme. Dus ik zie op korte termijn graag je producten tegemoet!!!!! Liever vandaag dan morgen ha ha!!!!

 • keke april 26, 2013 (22:06)

  Jetske, graag nog een vollere creme voor de oudere droge huid. En een shampoo is ook van harte welkom! Verder heel tevreden met jouw producten maar voor de oudere huid is de moisturizer net te weinig. Ik gebruik het als een serum en daarover nog een vettere creme. Dus ik zie op korte termijn graag je producten tegemoet!!!!! Liever vandaag dan morgen ha ha!!!!

 • Inez april 26, 2013 (19:49)

  Haha, ik moet er wel om lachen eerst was Decubal welwillend in het vermelden van de concentraties van hun producten. Nu hebben ze ineens een nieuwe regelgeving binnen het bedrijf en kunnen ze het niet meer vrijgeven. Volgens mij voelen ze ook de druk in een keer van de concurrentie als Olaz en Jetske. Tja, als je gewoon de juiste concentraties gebruikt, heb je niks te verbergen. Maar het feit dat ingredienten onder de 1% door elkaar mogen staan, geeft de producent nu nog vrijheid om niets toch iets te laten lijken. Kom op zeg, maak gewoon iets wat werkt en ga niet zo stiekem met die INCI lijsten lopen kloten!

 • Peter april 26, 2013 (19:17)

  @Daphne

  Als je dan een advies mag geven. Neem dan de Bepanthen Zalf (dus zonder baby). Deze heeft als het goed is exact dezelfde ingredienten, maar heeft 65% lipiden in plaats van 70% zoals bij de Baby Zalf. In theorie is de gewone zalf dan dus iets minder vet, maar dan nog, voor overdag ik weet niet hoor. Truthinaging kan soms bij bepaalde ingredienten nog wat handige info geven, net als de site http://www.ewg.org/skindeep/. Deel je jouw ervaringen, wanneer je het probeert.

 • Daphne april 26, 2013 (18:57)

  @ Peter

  Aha, ik wist niet dat er ook nog andere cremes van dat merk zijn. Ik ga er toch eens naar kijken. Ik heb een droge huid en misschien kan ik dan toch die babycreme op mijn gezicht hebben? Ik ga eerst de website bekijken! Was zojuist aan het kijken op een andere website die jij hierboven noemde, http://www.truthinaging.com 🙂

 • Peter april 26, 2013 (18:52)

  @Daphne

  Wat Jetske aanraadt is de babyzalf. Deze is heel vettig omdat er gebruik wordt gemaakt van lanolin en paraffine (zie de site van bepanthen maar eens, hier staan ook de bijsluiters). Voor het gezicht bij een volwassene is dat minder gezicht. De creme die ik had bevat isopropyl myristate, propylene glycol, en ook die lanolin (voor de gevoelige huid vind ik dat toch wat minder). Bepanthen gebruikt 5% dexpanthenol, dat helpt goed bij huidherstel. Alhoewel de creme als je het uit de tube haalt vettig voelt, trekt hij super snel in. Je kunt het altijd een tijdje proberen of je huid er rustig van word. Bij mij hielp het wel, maar het is niet helemaal Jetske-proof.

 • Daphne april 26, 2013 (18:41)

  @ Peter

  Waarom schrijf jij om 12.04 uur vandaag ergens dat de Bepanthen creme niet Jetske-proof is? Het product staat wel bij de producten die zij aanbeveelt voor baby s, zie eventueel http://jetskeultee.nl/de-babyhuid-en-babyverzorging/obj7777518.

  Na jouw goede ervaringen met deze crème ga ik die ook eens proberen! 🙂

 • Marielle april 26, 2013 (18:31)

  aan Daphne je kan ook zelf een deodorant maken met coco s olie en etherische tea tree olie (werkt bacteriedodend want het zijn bacterien die er voor zorgen dat je zweet gaat stinken)

 • Peter april 26, 2013 (17:21)

  @Jetske

  Ik bedoel dat trouwens als aanvulling op je twee huidige cremes. Dus een derde creme met 5% panthenol, 4% niaciamide, 2% allantoine en 1% vitamine E. Dat lijkt mij de ultieme creme voor mensen met een probleemhuid, en dat kan van alles zijn, die niet zozeer opzoek zijn naar de anti-aging eigenschappen van vitamine C, hyaluronzuur en ergothioneine.

 • Daphne april 26, 2013 (16:39)

  Wauw, wat een interessante discussie! Dank jullie wel, Peter, Brenda, MiriamH, B, Geke én Jetske!

  Door de ontdekking van de website van Jetske, voor mij ongeveer een half jaar geleden, ben ik mij überhaupt gaan verdiepen in huidverzorging niet gebaseerd op marketingpraatjes. Op zich is dat niet makkelijk want oh, wat blijken er ontzettend veel producten met schadelijke en/of irriterende ingrediënten op de markt te zijn!

  Fijn om ook wat kritische voetnoten te lezen en fijn dat Jetske open staat voor de discussie. Dank jullie wel allemaal!

  Opvallend voor mij is dat ik, sinds ik parfum en alcohol mijd en ik mijn (gezichts)huid reinig volgens de regels , ik veel last heb gekregen van acné op mijn kin. Ik gebruik (nog?) geen exfoliant. Wel sinds een maandje benzoylperoxide. Die benzoylperoxide helpt wel om de ontstane puisten te kalmeren maar helaas helpt het middel niet om nieuwe puisten te voorkomen.

  En-uh, Jetske, ik ben hard op zoek naar een geschikte shampoo zonder irriterende ingrediënten. Hoewel ik altijd dacht dat ik niet zo n probleemhuid heb, blijkt dat misschien wat te optimistisch. Ik heb immers makkelijk eczeem op mijn handen (komt vaak na een periode van te veel stress) en eigenlijk altijd wel een branderig gevoel van mijn hoofdhuid. Misschien dat jij een betaalbare (!) shampoo wilt ontwikkelen?

  Ook worstel ik al vele, vele jaren met een allergie voor deodorant. Parfumvrij en/of alcoholvrij en/of aluminium chlorohydrate vrij: ik krijg altijd jeuk (en krab dan de boel rood 🙁 ) Tegenwoordig gebruik ik daarom nog maar hoogst zelden een deodorant, enkel en alleen in een spannende situatie waarbij ik heel zeker wil weten dat ik niet zal gaan stinken naar transpiratie. Onlangs de deo van Zarqa aangeschaft en die lijkt wel mild maar geeft me toch ook lichte jeuk. Dus als jij, Jetske, iets kunt ontwikkelen tegen transpiratiegeur en zonder ingrediënten waar ik jeuk van krijg, dan hou ik me zeker aanbevolen.

 • Peter april 26, 2013 (16:32)

  @Jetske

  Misschien nog een tip. Wat ik mis bij de moisturizers is de focus op huidirritatie en wondheling. De cremes zijn nu hoofdzakelijk anti-aging, stofjes als panthenol (5%), allantoine en groene thee bijv. zouden een toevoeging kunnen vormen voor je cremes naast de niacinamide. Die combinatie is toch wel aangetoond erg nuttig voor de huid. Ik ben er wel van overtuigd, dat veel mensen met huidproblemen (en mannen als aftershave), daar meer baat bij hebben dan de meeste anti-oxidanten in je huidige cremes. Uiteraard zijn er nog tientallen andere stofjes te verzinnen, die kalmeren, maar bij panthenol is het wetenschappelijk goed aangetoond.

 • Peter april 26, 2013 (15:03)

  @Jetske

  Ik begrijp dat het moeilijk is de producten goedkoper te produceren, en ik heb echt wel bewondering dat jullie als een van de weinige producenten de juiste concentratie actieve stoffen in de moisturizer stoppen. Mijn moisturizer droge huid maak ik op, wie weet wordt het toch nog iets beter in de komende weken.

  Ik denk dat je een slimme stap zet met een nieuwe shampoo, die vrij is van sulfaten, parfum, alcohol en cocamidopropyl betaine. Daar zijn veel mensen naar op zoek. Neem I+M Naturkosmetik Freistil Shampoo als voorbeeld, lijkt mij een redelijk goede formulering.

 • Elisabeth april 26, 2013 (14:28)

  Dag allemaal,

  Jetske wat een superinteressante site!

  Ik heb echt al veel bijgeleerd en ben gewoon om te beginnen al bewuster beginnen kopen/smeren.

  Ik vind het ook heel interessante discussies en goed dat er zo veel tips uitgewisseld worden.Wat fijn ook Jetske dat je kritiek zo fijn opneemt.

  Ik weet niet of het jouw “afdeling” is maar als je zegt dat je bezig bent met nieuwe producten te ontwikkelen,vind ik dat er wel nood is aan een goede anti roos shampoo.

  Mijn dochter heeft nl. heel donker haar dat snel vet wordt en veel schilfertjes. Ik heb al vanalles geprobeerd,de gekende anti roos shampoo, arganolie,..maar krijg het niet opgelost.

  groetjes

 • author-avatar
  Jetske Ultee april 26, 2013 (13:57)

  Wat goed deze discussie en wat zijn er toch veel mensen die veel weten over huidverzorging! Samen zouden we toch een heel eind moeten kunnen komen… Graag wil ik nog even wat toelichten: ik ben mijn eigen producten gaan ontwikkelen omdat ik simpelweg geen huidproducten kon vinden die aan al mijn eisen voldeden. Daarbij heb ik zelf last van rosacea en kan echt nergens tegen. Ik had exact in mijn hoofd welke ingrediënten ik wel en niet in mijn producten wilde hebben en in welke hoeveelheden. Klinkt eenvoudig, maar dat was het zeer zeker niet! Het valt niet mee om met hoge concentraties werkzame stoffen producten te ontwikkelen die prettig in gebruik zijn, een neutrale geur hebben, geen afwijkende kleur hebben en bovendien niet na enkele weken gaan schiften of oxideren. Het kostte me uiteindelijk meer dan twee jaar om de Uncover producten te ontwikkelen en dat bleek een mooi leerproces. Ik heb in mijn producten onder andere gebruik gemaakt van de werkzame ingrediënten Niacinamide, Beta Glucan, Evodia Rutecarpea, Glycyrrhiza glabra, Tocopherol en Ergothioneine. Allemaal stoffen waar uitgebreid, onafhankelijk (dus ook van Niacinamide, kijk maar eens op pubmed…) wetenschappelijk onderzoek naar is verricht en waarin ik echt geloof!!! Met name vitamine C (en zelfs de stabielere vormen, geloof me ik heb ze allemaal geprobeerd) is heel lastig in een hoge concentratie toe te passen, maar wilde ik er wel perse in hebben. Een hoge concentratie Niacinamide is veel minder gecompliceerd en wordt daarom ook vaker toegepast. Uiteindelijk bleek er na veel testen maar een optie: de producten volkomen airless verpakken (zelfs met afgesloten pompje), de producten gekoeld op slaan en ze te verkopen met een houdbaarheid van 1 jaar. Na dat jaar gaat de werkzaamheid van het product namelijk omlaag. Misschien dat nu beter te begrijpen is dat de producten niet goedkoper gemaakt konden worden. Eigenlijk denk ik dat er geen enkele andere cosmeticaproducent zo gek is producten te maken die zo’n korte houdbaarheid hebben. Het maakt dat je heel vaak kleine hoeveelheden moet produceren (wat duur is) en als je het verkeerd inschat dure producten weg kunt gaan gooien. Kostbaar dus. Verder zijn de prijzen van dergelijke airless verpakkingen onvergelijkbaar met potjes, tubes of eenvoudige pompjes. Uiteindelijk had ik zelf ook gehoopt de prijs van de producten onder de huidige prijs te kunnen houden, maar het is me eenvoudigweg niet gelukt. Mijn marges liggen overigens wel een stuk lager dan die van reguliere cosmeticabedrijven, dat weet ik zeker. Mede daarom verkoop ik de producten ook via het internet. Tot zo ver het kosten aspect, nu de werkzaamheid. Voor sommige mensen zijn mijn producten een wondermiddel, voor sommige niet. De huid is een raar iets; uit onderzoek is gebleken dat bepaalde ingrediënten bij de ene huid wel werken en bij de ander niet. Dat heeft met gevoeligheid voor bepaalde stoffen te maken (receptoren ed) maar ook met de eigenschappen van de huid. Sommige stoffen dringen bij de ene huid beter door bij dan andere. Als je producten met hoge concentraties werkzame stoffen maakt is de kans ook groter dat je huid daar met puistjes op reageert. In de meerderheid van de gevallen is dit een voorbijgaande reactie, ik zie dit fenomeen ook regelmatig bij cosmetische behandelingen als laser of peeling. Soms verdwijnt het niet of ben je allergisch voor een van de ingrediënten in het product, dit kunnen zelfs vitamines zijn… Omdat ik me realiseer dat de Uncover producten best prijzig zijn en er ook een kans bestaat dat je huid er niet goed reageert, geef ik mensen die niet tevreden zijn altijd geld terug. Gelukkig komt dit niet al te vaak voor 🙂 Misschien leuk voor jullie om te weten, ik ben ook druk bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten. Suggesties voor nieuwe producten zijn dan ook meer dan welkom! Het zou leuk zijn om in de toekomst met belangstellenden een keer een panel discussie te houden… groeten Jetske

 • Peter april 26, 2013 (12:48)

  @Geke

  Ja, ik weet ook niet wat het is, maar ik gebruik nu bijna drie weken de Uncover moisturizer droge huid en sindsdien is mijn huid weer ontzettend onrustig. Eerder heb ik ongeveer drie maanden de moisturizer voor de vette huid geprobeerd, toen was het zelfs zo erg dat mensen vroegen of ik een allergische reactie voor iets had. Allemaal bultjes in mijn gezicht. Mijn huid was eigenlijk het beste toen ik nog helemaal niets gebruikte, daarna was ik begonnen met Nivea Sensitive aftershavebalm omdat ik wat een droge huid had, toen begon eigenlijk het onrustig worden (dat is nu drie jaar geleden denk ik). Bij Decubal Vitaal merkte ik eigenlijk niet echt vooruitgang, maar ook geen achteruitgang, alleen de creme is redelijk dik/rijk dat moet je prettig vinden. Ook zit er veel pentylene glycol in, voor zover ik begrijp uit een aantal studies die ik vond heeft dit in hoge concentraties dezelfde eigenschappen als propylene glycol (Jetske, corrigeer me als ik fout zit). Olaz werkte eigenlijk verrassend goed, op een paar onderhuidse ontstekingen na, maar ik werd toch bang van de Benzyl Alcohol en Parabenen en het feit dat je van geen één stofje de concentraties weet. Ook heb ik Bepanthen Creme gebruikt (bevat 5% panthenol), dat werkte eigenlijk het allerbeste tot nu toe, mijn huid was rustig en plekjes die er waren, waren in no-time weg, maar helaas niet Jetske-proof. Het is lastig, in theorie zijn de moisturizers van Uncover echt wel goed (perfect zou ik bijna willen zeggen), maar wat het in de praktijk doet is toch vaak anders. De Dermolin nacht en dagcreme heb ik ook geprobeerd. Bij de nachtcreme merkte ik wel enigszins dat mijn huid weer iets rustiger werd, maar hier zitten helaas geen actieve stofjes in en het is dik en lastig uit te smeren, het voordeel is dat er geen irriterende stoffen in zit.

  Het is zo zonde veel geld uit te geven, aangezien de dermatoloog ook al een aantal keer heeft gezegd, dat de belangrijkste functie van een moisturizer het hydrateren en beschermen van je huid is, dat kan een goedkopere creme ook. De anti-aging eigenschappen van een moisturizer is daarnaast ook maar zo n kleine bijdrage, in het geheel van factoren wat huidveroudering beinvloedt. Hoofdzakelijk licht genetisch vast wanneer je huid, minder collageen aan gaat maken en zich minder snel zal herstellen. Voornamelijk zon, irritatie en ook stress heeft daar dan nog invloed op. Ik krijg dan toch sterk het gevoel dat een creme die geen irriterende stoffen bevat, en die je huid kalmeert en hydrateert, in principe goed genoeg is.

 • Lidy april 25, 2013 (22:11)

  wie kan mij een goede natuurlijk uitziende foundation aanbevelen met goede ingrediënten? Kan bijna geen foundation vinden zonder parfum of alcohol.

 • Geke april 25, 2013 (18:28)

  Goed dat je zo kritisch bent Peter! Ik ben dat ook. Ik vind Jetske haar producten goed bedacht en de blog is geweldig informatief, maar er zijn goede alternatieven te vinden voor de producten.

  Zelf ben ik ook gecharmeerd van de Dermolin nachtcreme en de Decubal tonic. Sommige producten van Decubal en LRP bevallen ook erg goed. Ik durf te stellen dat deze producten die ik hierboven beschrijf, betere resultaten geven bij mijn huid, dan de producten van Jetske helaas. Geen idee of de producten te rijk zijn, dus te goed als het ware, maar ik krijg van de moisturizer en spf enorme dikke onderhuidse ontstekingen, puisten, puistjes… overigens ook van de producten van Paula s Choice. Zelfde laken in een pak… allemaal bulten en bultjes.

  Of het aan de siliconen ligt of iets anders, ik heb geen idee maar de foundation die ik gebruik bevat ook meerdere soorten siliconen dus dat lijkt me vreemd. Met bovengenoemde merken / producten is mijn huid heel rustig, ziet er strak uit. Tevens meng ik zelf niacinamide in de toner van Decubal, 5%. Ik bestel dat bij bulkactives en / of gardenofwisdom.

  Ook meng ik wel eens Tetra C (vitamine C) in 5% door de Decubal nachtcreme heen. Zo kun je legio grondstoffen bestellen en zelf mengen, ook met glycerine als basis en demi-water bijvoorbeeld.

  Voorzichtigheid is uiteraard wel geboden en een geijkte weegschaal ook, want je wil niet overdoseren. Dus heel goed opletten dat je de juiste dosering hebt en dan gewoon rustig uitproberen, ik doe altijd eerst m n voorhoofd alleen, om te checken hoe m n huid reageert. De SPF van Uncover gaf helaas na 2 dagen al een dikke bult op m n voorhoofd… Joost mag weten wat er in zit, waar mijn huid zo heftig op reageert.

  Van de moisturizer kreeg ik ook een soort eilandjes met mini bultjes op m n wangen. Nooit eerder gehad, maar het duurde tijden voor ze weggingen. Zaten ook hardere bulten tussen, die erg opvielen omdat m n huid verder mooi glad is.

  Dus wat ik er mee wil zeggen is dat niet iedereen hetzelfde of evengoed reageert op bepaalde producten, al zijn die producten nog zo goed. Je moet gewoon zoeken wat voor jouw huid het beste is. De Aloe-lijn van de Body shop beviel mij ook niet. Je zou eens moeten kijken naar de ingrediënten van de cleanser-milk zeg maar en de cremes. 1 pot nat… dan denk ik hoe kan die cleanser dan reinigen als de creme nagenoeg hetzelfde is? Dan denk je ook als je de creme opsmeert .. hmmm ik smeer nu reiniger op m n gezicht.

  Ik vond het niet fijn, het irriteerde m n wangen ook (roodheid, plekjes)

  Tot zover!

  • Olga Molag januari 6, 2014 (15:01)

   hoi Geke. Jetske keurt alleen de face wash en de Toner goed van de Aloe-lijn en de serum geloof ik ook. Dus niet alles uit de lijn…

 • Femke april 25, 2013 (12:47)

  benzoylperoxide helpt bij puistjes en is vrij verkrijgbaar. Ik bleek er allergisch voor te zijn en heb nu differin via de dermatoloog (daar was ik ivm een verdacht plekje naar verwezen). Misschien wil je huisarts ook wel zelf differin of vit. a voorschrijven?

 • Peter april 24, 2013 (23:48)

  @Marielle

  Voor zover ik weet kun je vit a zuur alleen op recept krijgen. Misschien kun je je huisarts opbellen om wat informatie. Het is in ieder geval redelijk goedkoop, rond de 15 euro. Helaas is mijn ervaring dat een dermatoloog direct heel vrolijk met 5% begint, als het even kan is 2% vaak beter, omdat 5% snel voor irritatie kan zorgen.

 • Marielle april 24, 2013 (19:39)

  Kan je Tretinoine creme ook online kopen? Dat zou ik veel liever hebben.

 • Marielle april 24, 2013 (19:35)

  @Peter klopt normaal moet ik het dun smeren over heel mijn gezicht maar ik denk niet dat dat een goed idee is naar mijn idee zit er veel alcohol in althans zo ruikt het en als de creme is opgedroogd voelt mijn huid daar heel droog/ strak achtig aan. Ik ben in mijn leven nog nooit bij een dermatoloog geweest.

  Ik weet niet hoe dat gaat bij de dermatoloog. Moet ik dan eerst bij de huisdokter gaan en mij zo laten doorverwijzen. Ik weet niet of de huisdokter en dermatoloog mij serieus gaan nemen omdat ik enkele puistjes heb (momenteel zijn het er enkele een 5 tal) maar ik weet zeker dat de kans groot is dat het erger word.

  En zeggen dat ongeveer 1 week geleden mijn huid echt egaal was ( toch qua acne verder heb ik ook nog sproetjes, wat acne littekens en beginnende pigmentvlekken terwijl ik nog maar 21 ben maar ik heb vroeger mijn huid echt kapot gemaakt met zonnen en cosmetica ik ging naar de zonnebank wekelijks tot 2X per week daartussen ging ik dagelijks onder de gezichtszonnebank omdat mijn gezichtshuid veel bleker is dan mijn lichaam plus als het warm was biten ging ik ook na de zonnebank nog wat buiten bakken met een laage spf en voor mijn gezicht vaak geen spf omdat ik daar puistjes van kreeg. Nu doe ik er alles aan om mij te beschermen tegen de zon. Gebruik heel het jaar door een dagcreme met spf. Ook poeder, bB cream alles met spf. Rimpels heb ik totaal niet maar wel al pigmentvlekken.

 • Peter april 24, 2013 (19:00)

  @Marielle

  Acneryne is toch een soort antibioticum. Ik ken het niet echt, maar ik zou dan oppassen dat de bacterien niet resistent worden.

  Zelf heb ik ook anti-biotica gehad toen ik een streptokokken infectie in mijn gezicht had, maar je moet daar altijd wel voorzichtig mee zijn.

  Als je nu last van acne hebt kun je ook je dermatoloog vragen om Tretinoine creme, dat helpt bij een normale celdeling en wordt daarom ook voorgeschreven bij acne.

 • Marielle april 24, 2013 (18:49)

  Nu het warmer word ben ik weer aan het sukkelen met mijn huid juist zoals vorig jaar. Mijn producten die ik in de winter gebruikte zijn voor nu te vet en mijn Olaz dagcreme met spf15 voor de gevoelige huid begint ook te vet te worden. Mijn Acneryne 4% dat ik al bijna een half jaar gebruik lijkt plots ook niet meer te werken (en dat is de allersterktste zalf tegen acne dat vrij verkrijgbaar is bij de apotheek). Ik zie voor mijn huid alleen maar nadelen aan dit warme weer. Huid word weer vetter, zweet meer, porien verstoppen sneller en lijken nu ook veel grooter,… Dit drijft mij er toe van weer te gaan experimenteren met lichtere gezichtscreme s maar ik weet dat dit vorige zomer op een fiasco is uitgedraaid dus nu heb ik schrik. Pff ik zeg dit niet graag omdat er veel mensen mij gaan tegen spreken maar ik wou dat het weer winter was.

 • Brenda april 24, 2013 (10:55)

  Ik denk ook wel dat de produkten van Jetske goed (zullen) zijn, maar ik vind ze ook te prijzig. Niet als je ze vergelijkt met een creme van Chanel, maar wel als je het vergelijkt met Oil of olaz of de Decubal serie. Oil of olaz ga ik ook niet gebruiken, ik vermijd paraben (zijn veel slechte verhalen over verschenen), hoewel Jetske schrijft dat niets bewezen is. Decubal vind ik een prima serie, zonder parfum en paraben en een betaalbare prijs. Mischien als de produkten van Jetske een keer in de aanbieding komen? Ik heb de monster geprobeerd en ben er erg tevreden over, maar vind het toch echt te prijzig

 • Peter april 23, 2013 (22:51)

  @B

  Vergeet niet dat er meer is dan reclame via tv. Deze blog is een eerste vorm van gratis publiciteit, verder wordt jetske veel gevraagd voor artikelen en informatieve programmas op tv, dat is ook gratis publiciteit. En ik geloof ook niet dat ze haar spaargeld er in heeft gestopt. Dit product is ontwikkeld samen met en ik denk in opdracht van de velthuiskliniek. Jetske als boegbeeld in combinatie met hun manier van publiciteit is gewoon ontzettend slim.

 • B april 23, 2013 (21:26)

  Ik snap wel dat het duur is. Althans, ik kan me voorstellen dat hier veel tijd in zit en ook deels Jetskes spaargeld (?). Bovendien moet zij het vooral hebben van mond-op-mond reclame of mensen die uit zichzelf zoeken naar juiste producten. Uiteindelijk is het lang niet zo duur als een creme van Chanel en daar zitten meer slechte dan goede stoffen in. Zelf zoek ik ook alternatieven, omdat de prijzen niet studentproof zijn. Misschien bestel ik ooit eens de exfoliant, daar ben ik wel erg benieuwd naar. Wat betreft Paula, bij haar heb ik ook zo n gevoel van waarom zoveel lijnen (keuzes) ?? Hou het simpel! Van haar ben ik ook veel minder gecharmeerd, ook vanwege propylene glycol en SLES.. Ik neem de adviezen van Jetske van harte, maar verricht zelf ook onderzoek! Laten we niet vergeten dat het heel fijn is dat Jetske deze blog is begonnen en een eigen skincare lijn heeft.

 • Peter april 23, 2013 (20:24)

  Wat interessant is als je op internet gaat zoeken naar: prostaglandin, inflammation, histamine, asprine, anti-histamine, nonsteroidal anti-inflammatory drugs.

  Als je al die informatie bij elkaar neemt lijkt mij, dat bij irritatie van de huid en bij puistjes, hooikoortstabletten en aspirine goed zou moeten werken omdat het de reactie van je huid remt (minder roodheid). Daarnaast als je leest over een anti-inflammatory diet, houdt dat onder andere in minder verzadigd vet en suiker, dat wat Jetske ook zij. Kijk eens naar de documentaire Rauwer. Best interessant, wie zegt niet dat wij met al ons geraffineerd eten en al die melk allerlei problemen zoals acne veroorzaken.

 • Marielle april 23, 2013 (18:27)

  @Peter bedankt voor je antwoord ik zal hem dan weggeven. Dat is inderdaad de echte ingredientenlijst heb ik overetypt van de verpakking van het product.

 • Peter april 23, 2013 (17:51)

  @ Marielle

  De site http://www.bulkactives.com/abstracts.htm is misschien wel handig om te bekijken. Hier staat nog wat tussen over pomegranate. Voor zover ik zie is er minstens 5% nodig om resultaat te zien, aangezien pomegranate onder de helft staat en onder hyaluronzuur is de concentratie in dat geval te laag om actief te zijn. Hopelijk heb ik je een beetje geholpen!

 • Peter april 23, 2013 (17:36)

  @ Marielle

  Ik zou er niet teveel van verwachten. Is dit de echte INCI lijst? Ik heb nog nooit een product gezien met als eerste ingredient Tetrasodium EDTA. Verder zit er propylene glycol en parfum in en bestaat bijna de helft van het lijstje uit parabenen en phenoxyethanol. Dat zou voor mij al een reden zijn het niet te nemen.

  Er zit wel hyaluronzuur en pomegranate in, een beetje magertjes. En trouwens nooit lezen op de verpakking wat er wordt beweert over het product, dat is toch nooit waar, alleen de ingredientenlijst bekijken.

 • Peter april 23, 2013 (17:24)

  Nog één ding. Wanneer je er van uit gaat dat je een vette, droge of normale huid hebt zou je drie verschillende cremes kunnen maken. Paulas Choice heeft 17 verschillende cremes en 8 verschillende reinigers. Hoe kun je dan nog een keuze maken? Een goede creme is een goede creme. Waarom heeft zij dan zo ongelofelijk veel producten (natuurlijk betekent het niet per definitie dat de producten daarom slecht zijn), maar ik denk dan wel dat er maar een gedachte is, geld verdienen! Lastig, als iedere producent nou exact de concentratie van elk ingredient zou zeggen, zou er al heel veel meer duidelijk worden.

 • Marielle april 23, 2013 (17:09)

  Ik heb op de markt in Brussel een antirimpel creme gekocht. Hij is afkomstig van Tailand Hij sprak mij wel aan en ook zie ik dat er zonnefilters in zitten maar er staat wel geen spf op. Ik vind het opmerkelijk dat het eerste ingredient niet aqua is zoals de meeste gezichtscreme s. maar ben het gaan opzoeken en het maakt mij wel wat bang dat ingredient. Wat vinden jullie er van dit is de ingredientenlijst:

  Tetra Sodium ADTA, Carbomer, Stearic Acid, Cetyl Alcohol, Titanium Dioxide, Propylene Glycol, Ceteareth-12, Ceteareth-20, Glyceryl Monostearate, White Oil, Hyaluronic Acid, Rose Water, Extract, Pomegranate Extract, Triethanolamine, Fragrance, Paraben Complex, Phenoxyethanol, Methylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben, Demineral Water.

  Dit staat op de verpakking: Anti Wrinkle cream with pomegranate.

  One of a kind Anti aging, anti wrinkle cream with vitamin C, pomegranate fruit extract, pure organic pomegranate seed oil, promotes healthy and youngher looking skin. Protects from further skin demage. Not greasy yet rich cream with silky smooth texture.

 • Peter april 23, 2013 (16:07)

  Wanneer je niets over de concentraties weet van een creme in de winkel, kijk naar het eerste 1/3 deel van de lijst of naar de eerste 6 ingredienten. Dit geeft wel een idee wat je kunt verwachten, qua textuur en qua werking. Daarna is het gissen wat wel de juiste concentratie heeft en wat niet, en of slechte stofjes niet hoger hadden moeten staan.

 • Peter april 23, 2013 (15:44)

  Met de informatie die bekend is, dus de concentratie vanaf wanneer een stofje werkt en wat de producenten ons vertellen over wat zij gebruiken, is uncover qua moisturizer en suncare echt het beste. Persoonlijk denk ik dat vitamine a zuur de beste exfoliant is. Een gezichtreiniger hoeft geen actieve stoffen te bevatten, hij moet alleen mild reinigen, dan is er genoeg keus uit goedkopere alternatieven. Zo zie ik het. Je moet je wel afvragen in hoeverre een creme nou echt helpt, is olaz niet oke genoeg?, en geld besparen om later een laserbehandeling of andere gezichtbehandeling te doen is dat niet verstandiger.

  Correct me if I m wrong, de volgende stofjes zijn actief vanaf:

  Panthenol: 5%

  Niacinamide: 4%

  Vitamine C: 5% (hangt wel van de vorm van vitamine C af)

  Vitamine E: 1%

  Ceramide: 0.5%

  Phytosphingosine: 1%

  Green tea: 0.4%

  Allantoine: 0.1-2%, waarbij 1% het beste is.

  Alle stofjes onder 1% mogen in willekeurige volgorde staan op de INCI, dat geeft vermoed ik een redelijk vertekend beeld vaak, een producent zal parfum en conserveringsmiddelen onderaan zetten terwijl een actief stofje halverwege in een lagere concentratie aanwezig is.

 • Peter april 23, 2013 (15:10)

  En trouwens vergelijk de toners van Uncover eens met andere. Decubal bevat exact dezelfde eerste vier ingredienten, met verder allantoine en beta-glucan. De toners van Paulas Choice zijn de helft goedkoper. Waarom is het toch zo duur? Alhoewel ik het gevoel heb dat Paulas Choice ook een soort marketingstrategie is. Eerst met allerlei wetenschappelijk bewijs komen, en mensen inderdaad correcte dingen leren (parfumvrij, alcoholvrij). Maar vervolgens producten maken waarvan je niet weet hoeveel er van een stofje in zit, waarvan sommige producten al een paar keer qua samenstelling zijn aangepast en niet op een positieve manier. Tja wat is dan nog de echte waarheid. Tientallen actieve stofjes in een product stoppen betekent niet automatisch dat het dan werkt, en ook gebruikt zij wel stofjes die niet goed zijn maar daar heeft ze het dan verder niet over. In de Redness Relief Treatment zit nu ineens bijvoorbeeld Propylene Glycol als derde ingredient, ze gebruikt oxybenzone in producten, en SLES in een cleanser voor de droge huid. Dan heb ik echt zo iets, wanneer je huid er nu verder goed uit ziet (geen acne/roodheid etc) voegt een creme van Paula volgens mij niets meer toe dan een Dermolin,Neutral,Decubal bijvoorbeeld. De antioxidanten cremes van Paula zijn wellicht iets beter (who knows), maar ja, die zijn nóg duurder dan die van Uncover.

 • Peter april 23, 2013 (14:47)

  @Brenda

  Inderdaad, de grote vraag is, wat is wijsheid? De creme van Jetske is speciaal omdat hij geen irriterende stoffen bevat, en wel de juiste concentratie vitamine c, niacinamide en vitamine e. Echter is de kostprijs van deze stofjes echt niet zo hoog dat het de prijzen rechtvaardigd die zij vraagt, de reden is natuurlijk dat het een klein merk is en daardoor kunnen zij producten niet zo goedkoop aanbieden als Olaz of Decubal. Aan de andere kant gebruikt decubal wel erg lage concentraties (2% niacinamide en minder dan 0.1% ceramiden/vitamine e), alhoewel dat niet hoeft te betekenen dat de creme slecht is. La roche posay Lipikar Baume AP, bevat 4% niacinamide bijvoorbeeld maar is slechts 15 euro voor 200 mL. Dus aan de niacinamide licht het niet. Vitamine C is wel duurder maar dat zit alleen in de moisturizers.Van Olaz zullen we nooit weten hoeveel ze gebruiken, maar gezien de prijs wanneer de creme in de aanbieding is (rond de 10 euro) en omdat het een normaal drogisterij merk is, hou ik het voorlopig ook maar even op 2% nia, en waarschijnlijk ook weinig van de andere stoffen. Overigens gebruikt Olaz sowieso in de andere lijnen 2% niacinamide, daarom vermoed ik dat ze dat ook in total effects doen. Zie: http://www.olay.ca/en-ca/skin-care-products/ADS/2-in-1-Anti-Wrinkle-Day-Cream-+-Serum?pid=075609046230&popup=true&ingredient=NIACINAMIDE

  Vanwege de prijs van Uncover vraag ik mij toch af of je uiteindelijk niet bijna net zo goed af bent met een simpeler product, zolang je je huid ermee kalmeert en hydrateert zit je in principe al goed. De suncare is wel redelijk uniek want als je uitgaat dat titanium dioxide, zink oxide, tinosorb, en Mexoryl XL veilige filters zijn, en je wilt een product die geen parfum en alcohol bevat zonder dat je een witte waas krijgt is die van uncover toch wel goed, maar wel inderdaad weer erg duur (het is maar 50 mL).

 • MiriamH april 23, 2013 (13:18)

  Ik ben een ruim jaar begonnen met de hele lijn van Jetske. Ik had een vreselijk slechte huid met veel puistjes of wat het dan ook was 😉 Ik moet zeggen dat mijn huid echt ontzettend is opgeknapt van de producten. Ik had nergens meer last van. Maar ook voor mij werd het financiele plaatje een struikelblok. Daarom ben ik gaan zoeken naar producten die in elk gevaal geen parfum en alcohol bevatten. Ik gebruik nu dus inderdaad de parfumvrije dagcreme van Olaz, 2 maal per dag. Ik reinig mijn huid met producten van Philosophy. Dit doe ik nu al weer een aantal maanden en mijn huid is nog altijd perfect in conditie. Ik gebruik nog wel de zonnebrand van Jetske voor mijn gezicht. Deze is bijna op en ik twijfel erg of ik deze opnieuw zal aanschaffen of op zoek ga naar een alternatief. En ik denk erover om wel weer de exfoliant aan te schaffen want dat is wel een erg fijn product. Kortom, zeker te spreken over Uncover, maar er zijn best alternatieven te vinden die prima werken!

 • Brenda april 23, 2013 (09:08)

  @Peter, mooi en interessant stukje. Ik ben de laatste paar maanden ook aan het onderzoeken wat voor creme etc. nu het best e is voor mijn huid. Sinds ik de site van Jetske heb ontdekt, ben ik me er in gaan verdiepen. Heel ingewikkeld wel allemaal. Goed dat Jetstke zelf ook wel met alernatieven komt, maar toch blijf ik mij steeds afvragen; wat is er dan zo speciaal aan J haar produkten? Waarom ligt die prijs zo hoog? En zal het nu echt zoveel beter zijn dan bijv. de decubal vitaal creme (11 euro?) die ik nu eerst heb aangeschaft? Stel dat de produkten van J wel veel beter zijn qua ingredienten, doe ik er dan niet beter aan met mijn huid waar de eerste rimpels verschijnen om de produkten van J te kopen? Allemaal moeilijke vragen en wat is wijsheid?

 • Elly april 23, 2013 (08:38)

  Heel leerzaam en voor mij persoonlijk perfect getimed.

  Al 39 jaar heb ik een probleemvrije huid, en nu uit het niets op kaaklijn en wangen allemaal kleine rode vlekjes/bultjes. Idd leek het een dermatitis maar dan net een beetje anders 😉 De cetomacrogol Crème van de huisarts vet goed maar doet verder niks.

  Zonnebrandcreme leek me essentieel maar dat irriteert. Afgelopen weekend heb ik een enzymatic peeling geprobeerd ( t was toch al ontoonbaar) en nu is t echt helemaal rood en branderig. Het is nu zo erg dat ik de deur niet uit ga en vanuit thuis werk; tijd voor de dermatoloog! Maar wie, naar de 1e de beste kapper ga ik niet dus al helemaal niet naar zomaar een dokter.

  Jetske, zou jij willen adviseren welke dermatoloog in Amsterdam dė persoon is om naartoe te gaan?

 • Peter april 21, 2013 (16:10)

  Sorry lang verhaal, maar wel interessant hopelijk!

  Voor alle fans van Jetske Ultee (ik ben er zelf ook één hoor) wil ik toch haar visie iets relativeren.

  Ik vond het zo verdacht dat Jetske ons allerlei dingen leert, over goede ingredienten, dat anti-rimpelcremes niet bestaan, en dat ze vervolgens met een huidverzorgingslijn komt die exact de ingredienten bevat die ze eerder besproken heeft. Er zijn echt wel meer stoffen die positief zijn voor de huid. Nu zijn niacinamide en vitamine c inderdaad goede stoffen, maar ik denk toch dat je je af moet vragen of het de prijzen waard is die zij vraagt. Want vergeet een ding niet een creme haalt geen rimpels weg, en zal alleen in beperkte mate rimpelvorming vertragen.

  Het belangrijkste bij huidverzorging is dat je geen irriterende stoffen gebruikt, je huid beschermt tegen de zon, en je huidbarriere gezond houd. Huidveroudering zit hoofdzakelijk in je genen, daarnaast wordt het veroorzaakt door UV straling, door chronische irritatie en door STRESS.

  De enige echt bewezen oplossing is het smeren van vitamine a zuur en het gebruik van zonnebrandcreme. Door een goede creme te gebruiken die je huid herstelt zal je huid barriere goed functioneren en daarmee schadelijke invloeden van buitaf beperken en voldoende vocht vasthouden zodat droogtelijntjes minder snel ontstaan.

  Een ding waar Jetske wel echt credits verdient is dat ze in ieder geval vermeld welke concentraties ze van de stofjes gebruikt. Inderdaad is bewezen dat 4/5% niacinamide en vitamine c helpt bij pigmentvorming, acne en rimpels. Alhoewel de studies over niacinamie en rimpels zijn allemaal gedaan door procter and gamble, het moederbedrijf van Olaz. Tja zij zullen in een studie zelfs bij een lichte verbetering natuurijk zeggen dat niacinamide geweldig werkt. Beetje hetzelfde verhaal als Alpecin. Heel toevallig is er een studie in Duitsland gedaan naar testosteron en caffeine (overigens vrij simpele proefopstelling omdat een in-vitro studie natuurlijk nooit exact de werking van DHT op de haarwortels nabootst), en dat terwijl Alpecin een duits merk is.

  En waarom wil Paula Begoun niet vertellen welke concentraties ze in haar product gebruikt? In principe kun je van elke stof prima opzoeken vanaf welke concentratie een stof werkzaam is, en aangezien de klantenservice beweert dat de juiste concentratie in hun producten zit zouden bepaalde stoffen toch echt hoger op de inci lijst moeten staan. Kijk maar naar stofjes als panthenol, vitamine e, niacinamide, vitamine c en ga zo maar, deze zitten vaak echt te laag om rond de juiste concentratie uit te komen. Oké producten verder (geen irriterende stoffen), maar een simpele dermolin/neutral creme kan in principe ook prima gezien de prijs. Ze heeft overigens wel goede exfolianten in het geval je last hebt van acne.

  Wanneer je bij de dermatoloog vraagt naar huidverzorging, zeggen zij dat parfum in een product wat je afspoelt geen probleem is zolang je huid niet rood wordt. Een simpele basis creme met paraffine of siliconen werkt prima om je huid te herstellen en vocht vast te houden. Zoals zij het vertellen, de allersimpelste producten zijn prima genoeg. Wel uiteraard een zonnebrand creme gebruiken, en bij rimpels en acne schreven ze inderdaad vitamine a zuur wel voor.

  Misschien is dat iets te simpel door de bocht. Parfumvrij en alcoholvrij is denk ik echt wel belangrijk (net als de andere te mijden stofjes die Jetske noemt). Maar ik vind het toch wel echt gek dat als ik naar mensen om me heen kijk die echt totaal niks aan huidverzorging doen, of alleen hele simpele olaz cremes gebruiken die bestaan uit wat siliconen, en absoluut niet elke dag zonnebrand smeren, dat zij vaak best een hele goede huid hebben.

  Mijn conclusie is dat de producten van jetske in principe perfect zijn, maar ze zijn absoluut die prijzen niet waard, omdat een simpelere creme bijna de zelfde resultaten kan geven. De conditie van je huid hangt daarnaast van zoveel meer af, gezonde voeding, bewegen, ontspanning enz. Ik blijf de zonnebrandcreme wel van Uncover gebruiken, omdat de filters die zij gebruikt veilig zijn en het product parfum/alcoholvrij is. Maar qua creme is mijn huid er de afgelopen tijd echt enorm op achteruit gegaan met die van haar. Verder gebruik ik nu al lang decubal gezichtreiniger, prima simpele en goedkope face wash. Waarschijnlijk ga ik de Olaz Total Effects Parfumvrij gebruiken die is wel fijn (niet perfect, maar iig wel betaalbaar). De decubal vitaal is ook wel fijn, maar wel wat dik, deze bevat wel 2% niaciamide en verder is hij redelijk basic. De uncover zonnebrand (3% niacinamide) als dagcreme en de decubal als nachtcreme kan natuurlijk ook. Tonic weet ik nog niet, decubal bevat chlorhexidine gluconate. Dat is eigenlijk niet zo goed, maar er zit minder dan 0.1% in, volgens truthinaging is 0.16% niet irriterend. The body shop aloe toner is goed, maar is hoofdzakelijk water met een hele kleine hoeveelheid aloe. Beetje zonde om daar 10 euro aan uit te geven.

  Plaats maar reacties op mijn stuk! Het is leuk om ook op zo n held als Jetske kritisch te zijn en elkaar advies te geven.

 • ruben april 21, 2013 (14:29)

  Wat fijn om te lezen dat er ook dokters zijn die zich nog wel bezig houden met het feit dat acne wel degelijk een enorm grote impact kan hebben op iemands doen en laten. Vanaf mijn 12/16e heb ik in een hell geleefd door de acne die ik had op mijn kin. Ik voelde mij onzeker en ik heb een groot gedeelte van mijn leven thuis doorgebracht omdat ik niet naar buiten durfde. Veel dingen heb ik moeten laten omdat ik dacht dat het mijn acne zou verergeren, zoals vlees eten, zon, zwemmen, buitenlucht. Ik isoleerde mijzelf zodanig omdat ik dacht dat het op die manier wel weg zou gaan. Ik heb alle middeltjes geprobeerd, tot het ranzige aan toe. Ik heb meerdere gesprekken gehad met de dokter waarin ik aangaf dat het voor mij een probleem was dat mijn dagelijks functioneren beinvloedde en dat het mij de hele dag achtervolgde maar de dokter vond dat hij er alles aan gedaan had om mij te helpen, en zei dat ik gewoon mijn tijd moest uitzitten. Ook op mijn verzoek om aan de roaccutane te gaan kreeg ik een antwoord “daar heb ik geen ervaring mee, en ik mag het niet voorschrijven van de inspectie”. ” Iedere puber/iedereen heeft wel eens een puistje, daar kan ik niks voor gaan voorschrijven”. Ook de dermatoloog in het ziekenhuis vond het wel meevallen en bij haar kon ik ook niet terrecht. Toen ik op een gegeven moment aangaf aan de huisarts dat ik last had van een paniekstoornis kreeg ik wel kalmeringstabletten mee, maar achteraf gezien heb ik nu door dat die paniek alles te maken had met mijn onzekerheden over mijn huid. Alhoewel er veel ergere gevallen zijn met acne dan mij, voelde ik me rampzalig. Alleen mijn kin werd getroffen door acne maar het voelde verschikkelijk. Uiteindelijk heb ik op eigen initiatief Isotretinoin (Roaccutane) 40mg generic besteld vanuit India. Het is het beste geweest wat ik ooit heb gedaan. Mijn vreselijk vette huid met veel littekens en mee-eters en verstopte talgklieren verandere in een perfect egal huid. Ik kreeg weer zin om dingen te doen, en ik ging weer van het leven genieten. Ik

  voel mij gelukkiger dan ooit, ik heb weer vrienden waar ik dingen mee doe, en ben van het vmbo gepromoveerd naar de havo. In de 3 maanden dat ik roa tot mij nam heb ik NIKS van bijwerkingen gemerkt terwijl mijn dokter me toch echt vertelde dat het een rampzalig middel is. Raar. Al met al concludeer ik dat dokters nog niet doorhebben dat acne iets is wat wel degelijk iemands hele leven kan beïnvloeden. Niet alleen erge ziektes als kanker moeten aandacht krijgen, maar ook aandoeningen zoals acne, juist omdat er zoveel aan te doen is. Tot zover mijn verhaal.