• Zonnebrandcrème huidmicrobioom

Onderzoek: zonnebrandcrème helpt ook je huidmicrobioom

Zonnebrandcrème doet méér dan je huid beschermen tegen schade door zonnestraling, blijkt uit nieuw onderzoek. Uv-filters beschermen namelijk ook goede huidbacteriën én schakelen bad bugs uit. Nog meer redenen dus om je in te smeren met een goede zonnebrandcrème!

In het onderzoek, uitgevoerd door DSM en Firmenich, gingen onderzoekers na: wat doet uv-licht met de bacteriën, schimmels, gisten en andere micro-organismen die wonen op je huid (ofwel je microbioom)? En is dit anders als je de huid beschermt met uv-filters? Nou en of dat anders is. Uv-filters helpen om je microbioom gezond te houden, zo blijkt. En ze helpen zelfs tegen acne. Ik vertel je er graag meer over.

Dat uv-straling schadelijk is voor je huid wist je waarschijnlijk al: de schade door zonnestraling zorgt voor huidveroudering. Maar daarnaast kan uv-straling ook je microbioom verstoren… en dat wil je echt niet. Je microbioom is superbelangrijk om schadelijke indringers en ontstekingsreacties tegen te houden. Raakt je microbioom uit balans, dan kunnen bad bugs gaan woekeren en kun je last krijgen van eczeem, rosacea of acne.

De onderzoekers vroegen zich daarom af: beschermt zonnebrandcrème met goede uv-filters behalve je huid dan ook je microbioom? En dat blijkt dus zo te zijn.

Hoe werkt dit dan precies? Nou, bepaalde uv-filters zorgen voor een beschermend laagje dat je huidmicrobioom in balans helpt houden. Het laagje houdt stoffen tegen die schadelijk kunnen zijn voor je microbioom. Maar belangrijker: de uv-filters blijken gunstige bacteriën een boost te geven en slechte juist te bestrijden.

Leuk voorbeeldje: de uv-filters blijken de huidbacterie L.crispatus te beschermen. Deze good bug geeft stoffen af die antibacterieel werken en draagt bij aan een gezond microbioom. Maar de bacterie C.acnes, berucht omdat die ontstekingen kan veroorzaken bij acne, nam juist af door de uv-filters.

Ik weet dat veel mensen met puistjes of vette huid zich afvragen of zonnebrandcrème hun klachten niet verergert… Ik dacht al van niet, mits je je huid mild reinigt. Dit onderzoek bevestigt dat én laat zien dat uv-filters acne zelfs kunnen helpen verminderen..!

Al met al goed nieuws dus. 😊 En een extra reden om je altijd te beschermen met een goede zonnebrandcrème, bijvoorbeeld met mijn Suncover. Zeker als je gevoelig bent voor acne, eczeem of rosacea.

 

Lieve groetjes, Jetske

Gerelateerde Berichten

70 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Veerle mei 26, 2024 (04:11)

    Hi Jetske,

    Ik vraag me af wat je van deze twee producten met vitamine a (Hydroxypinacolone Retinoate) vind?
    Het eerste van Zayzin bevat 0.2%, het 2de van The Ordinary 0.5%.

    Zayzin:
    Aqua, Ethylhexyl Stearate, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Tocopheryl Acetate, Sodium Ascorbyl Phosphate, Butylene Glycol, Hydroxyethyl Acrylate/sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Dimethyl Isosorbide, Caprylyl Glycol, Cetearyl Glucoside, Hydroxyethylcellulose, Citric Acid, Dipropylene Glycol, P-anisic Acid, Tocopherol, Glyceryl Caprylate, Tetrasodium Glutamate Diacetate, Hydroxypinacolone Retinoate, Helianthus Annuus Seed Oil, Carbomer, Polysorbate 20, Palmitoyl Tripeptide-1, Palmitoyl Tetrapeptide-7

    The Ordinary
    Squalane\, C12-15 Alkyl Benzoate\, Bisabolol\, Dimethyl Isosorbide\, Hydroxypinacolone Retinoate\, Solanum Lycopersicum (Tomato) Fruit Extract\, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil.

    Ik ben vooral op zoek naar een mild serum dat niet voor al te veel irritatie zorgt. Jarenlang heb ik het Vitamine A Serum van Uncover gebruikt, en dat werkte zo goed. Helaas geeft de vernieuwde versie serieuze problemen (zie mijn eerdere, lange reactie van 1 april). Ik heb geprobeerd het toch te gebruiken, maar het werd enkel erger waardoor ik het gebruik uiteindelijk moest stoppen.
    Helaas kwamen de pijnlijke huidontstekingen ook al snel terug toen ik stopte, en ben ik dus erg op zoek naar een mild serum ter vervanging.

    Jammer genoeg weet ik ook niet op welk ingrediënt/ingrediënten in het vernieuwde Serum het is dat ik zo reageer. Het is niet de Hydroxypinacolone Retinoate want die zat uiteraard ook in het eerdere Serum van Uncover. Maar wat het wel is?
    Mocht je een vermoeden hebben van de waarschijnlijke oorzaak dan zou me dat wellicht helpen, aangezien ik dan een idee heb wat te mijden in mijn zoektocht naar een nieuw serum.

    En mocht je toevallig een Vitamine A product kennen dat misschien beter is dan de producten die ik hier noem, hoor ik het graag!

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee juni 13, 2024 (08:58)

      Hoi Veerle,

      Cyclopentasiloxane is vervangen door de biologisch afbreekbare siliconenvervanger Propylene Glycol Diheptanoate. Dit ingrediënt kom ik niet tegen in deze producten.

      We kunnen natuurlijk niet in de ‘keuken’ van een ander merk kijken. En je kunt ook niet álles zien aan een ingrediëntenlijst. Ook is het lastig te beoordelen hoe vers een product is, en of het, indien nodig, wel in de koeling wordt bewaard voordat het product verkocht wordt. En hoewel er voor fabrikanten in Nederland en Europa strenge eisen gelden voor de veiligheid en hygiëne, is het voor producten buiten de EU lastig te zeggen of ze aan onze strenge normen voldoen. Dit alles maakt het wel lastig, soms zelfs onmogelijk, om echt conclusies te trekken. Maar ik kan je zeker helpen om te kijken of het product het proberen waard is.

      Ik heb je producten bekeken op de aanwezigheid van bekende allergenen en dat is niet het geval, dat is positief. Het Serum van The Ordinary is helaas niet licht en luchtdicht, hier kan vitamine A niet goed tegen en zou daarom niet mijn voorkeur hebben. Mijn advies is het Layzin serum eens uit te proberen.

      • Veerle juni 18, 2024 (12:57)

        Hoi Jetske,

        Er komt heel wat kijken bij het vinden van een geschikt product met vitamine A, dat is duidelijk. Ik waardeer het erg dat ik hier terecht kan voor advies.

        Wel moet ik zeggen; het is zo spijtig dat zo een mooi product als het eerdere Vitamine A Serum van Uncover eruit gaat.
        Het trok super goed in, was erg mild, heel effectief… Het had alles!

        Zijn er eventuele plannen om het vernieuwde Vitamine A Serum nog te verbeteren zodat het niet meer zodanig irriterend is, en qua kwaliteit meer in de buurt komt van het eerdere Serum?
        Of is dit de definitieve versie?

        Ik zal het serum van Layzin zeker uitproberen, maar het meest op mijn gemak voel ik me ongetwijfeld bij de producten van Uncover. Zoals je zegt, er zijn heel wat factoren om rekening mee te houden, en sommige dingen zijn erg moeilijk om achter te komen. Bij Uncover ben ik er tenminste gerust in dat met die factoren rekening gehouden is.

  • Cassandra mei 20, 2024 (20:53)

    Hi Jetske,

    Bedankt voor het advies (ivm Volufiline) dat je mij eerder in april gaf! Ben er zo blij mee. Ik ben één van de producten die je mij voorstelde gaan gebruiken, en moet zeggen dat het resultaat verbazingwekkend is. Het geeft echt die ‘lipofilling’ werking. Heel straf om te zien!

    Verder vroeg ik mij af wat je vind van grapeseed oil? Is dat een goede olie voor de huid?

    En nu de dagen terug warmer worden ben ik ook (al verschillende jaren) op zoek naar een manier om het uitzicht van de huid op mijn bovenbenen te verbeteren, wat niet zo gemakkelijk is. Ik probeerde al verschillende cremes maar die gaven eigenlijk geen enkel resultaat.
    Ik hoorde van ‘lpg endermologie’. Als ik het goed begrijp zorgt dat niet voor vetverlies, maar helpt het de lymfe overtollig vocht af te voeren en zo het uitzicht van de huid te verbeteren.
    Is dat een veilige methode?

    Groetjes,
    Cassandra

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee juni 10, 2024 (14:06)

      Hoi Cassandra,

      Wat leuk om te lezen dat je er mooi resultaat van ziet! Grapeseed olie is niet de eerste olie die ik zou adviseren kijkend naar het onderzoek uit dit artikel: https://www.skinwiser.nl/wat-doen-plantaardige-olien-voor-je-huid-een-overzicht/
      Wat ik je kan adviseren is jojoba olie, jojoba olie zit tevens ook in mijn eigen Face Oil.
      Lpg endermologie is een veilige behandeling. Het helpt vocht af te drijven en masseert het bindweefsel waardoor je wat strakker in je vel zit. Meestal wordt het lokaal toegepast op bijvoorbeeld verklevingen zoals littekens maar ook bij cellulite.

  • Elisabeth april 27, 2024 (19:26)

    Hoi Jetske,

    Heel fijn dat je al deze informatie deelt. Daar is volgens mij echt nood aan!

    Wat vind je van beide toners? Zijn ze beide ok? Is één van beide beter?
    Toner met aloe vera:
    Aqua/Water/Eau, Pentylene Glycol, Sorbitol, Propanediol, Glycerin, Polysorbate 20, Caprylyl Glycol, Phenoxyethanol, Sodium Citrate, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder, Citric Acid, Sodium Hydroxide.

    Toner 2:
    Aqua, Propanediol (emollient derived from corn), Betaine (natural moisturiser), Niacinamide (vitamin B3), Glycerin (humectant), Sodium Levulinate (preservative derived from sugar cane), Sodium PCA (natural moisturising factor and humectant), Sodium Benzoate (preservative), Lactic Acid, Sodium Phytate (stabilizing agent), Pentylene Glycol (humectant), Sodium Lactate (humectant derived from sugar), Cereus Grandiflorus (Cactus) Flower Extract, Opuntia Ficus-Indica (Prickly Pear) Stem Extract, PCA (humectant), Serine, Alanine, Glycine, Glutamic Acid, Lysine HCl, Threonine, Arginine, Proline, Potassium Sorbate (preservative).

    Verder wilde ik dit nog graag voorleggen: Ik ben recent begonnen met een vitamine a serum toe te voegen aan mijn routine. Nu reinigde ik mijn huid in de ochtend altijd alleen met een toner (niet met water dus; omdat mijn huid erg droog is, en de toner droogt mijn huid minder uit dan water).
    Is dit echter genoeg als je vitamine a gebruikt. Ik lees namelijk dat je vitamine a beter niet op hebt gedurende de dag omdat het met uv licht kan reageren.
    Haalt de toner de vitamine a van de vorige avond er voldoende af? Of moet je toch echt beter met water wassen als je vitamine a gebruikt?

    Tot slot: Ik weet niet of alle vragen beantwoord worden, maar de vraag die Katrien stelt vind ik ook super interessant. Is er een behandelaar/kliniek die je kan aanbevelen?
    Ik heb zelf al eens injectables laten doen en die ervaring was niet zo fijn (extra behandelingen met botox werden uitgevoerd zonder dat dit vooraf gevraagd/doorgesproken was). Ik had de normale voorzorgen genomen en opgelet dat de behandelaar een echte arts was, etc, maar de ervaring was dus toch niet zo fijn.

    Groetjes,
    Elisabeth

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee mei 2, 2024 (16:54)

      Hoi Elisabeth,

      Leuk om te horen! Beide Toners zien er mild uit en kun je gerust eens uitproberen. In de tweede toner kom ik niacinamide tegen, een ingrediënt waar ik zelf graag gebruik van maak en daardoor mijn voorkeur zou hebben. Het is geen probleem om in de ochtend te beginnen met de Toner. Vitamine A zal in de nacht al zijn werking hebben gedaan en de volgende dag geen problemen geven. Een kliniek die ik aan kan bevelen is bijvoorbeeld de kliniek van Joost Kroon in Amsterdam.

  • Christina april 18, 2024 (08:06)

    Hallo Jetske!

    Allereerst bedankt voor het delen van zoveel waardevolle kennis met ons 🙂

    Ook ik heb zelf gemerkt dat een bepaald zonnebrand product mij een ontzettend gave huid gaf, waarbij de pukkeltjes de volgende ochtend gewoon verdwenen. Het gaat om Nivea Sun – Protector & Hydrate – Hydraterende Zonnemelk – factor 50+.

    Ik zou graag willen weten welk product precies mijn huid zoveel beter maakt.

    Wellicht is er een soortgelijk product met hetzelfde effect voor mij, maar dan zonder de schadelijke stoffen. Wellicht heb of ken je een (liefst betaalbaar) alternatief.

    De ingrediënten zijn als volgt:
    Aqua, octocrylene, glycerin, titanium dioxide (nano), butyl methoxydibenzoylmethane, butylene glycol dicaprylate/dicaprate, c12-15 alkyl benzoate, alcohol denat., bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine, dicaprylyl carbonate, glyceryl stearate citrate, pathenol, hydrogenated Coco-glycerides, myristyl myristate, tocopheryl acetate, VP/hexadecene copolymer, xanthan gum, sodium acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer, cetyl alcohol, stearyl alcohol, silica, sodium citrate, citric acid, dimethicone, trisodium EDTA, ethylhexylglycerin, phenoxyethanol, methylparaben, ethylparaben, linalool, limonene, butylphenyl methylpopional, benzyl alcohol, alpha-isomethyl ionone, citronellol, eugenol, coumarin, parfum.

    Hopelijk kan je helpen!
    Liefs, Christina

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee mei 2, 2024 (16:38)

      Hoi,

      De zonfilters kunnen er een rol in spelen maar er zit ook panthenol in wat een kalmerende en hydraterende werking heeft. Vanwege de geurstoffen en parfum inderdaad toch verstandig even verder te zoeken. Heb je de Suncare al eens geprobeerd?

  • Jennifer april 12, 2024 (23:05)

    Hi Jetske!

    Wat vind je van de Etos sensitive day cream SPF 30 en de hema lippenbalsem SPF 30?

    Ingrediënten Etos day cream:

    Aqua, C12-15 Alkyl Benzoate, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Caprylyl Methicone, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Niacinamide, Squalane, Butylene Glycol, Octocrylene, Caprylyl Glycol, Triethyl Citrate, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Benzoic Acid, Lecithin, Tetrasodium Glutamate Diacetate, Phenoxyethanol, Potassium Hydroxide.

    Ingrediënten hema lippenbalsem:

    Ricinus Communis Seed Oil, C18-36 Acid Glycol Ester, Hydrogenated Coconut Oil, Ethylhexyl Salicylate, Helianthus Annuus Seed Cera, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Butyrospermum Parkii Butter, Diethylhexyl Butamido Triazone, Ethylhexyl Triazone, Aroma, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Tocopherol, Helianthus Annuus Seed Oil

    Alvast heel erg bedankt voor het advies!
    Groetjes Jennifer

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee april 19, 2024 (09:53)

      Hoi Jennifer,

      De Etos day cream bevat helaas niet de beste zonfilters. Ik kom de zonfilter Butyl Methoxydibenzoylmethane tegen. Dit is een vrij instabiele zonfilter en heeft ook best een hoge kans op een allergische reactie. Daarna kom ik de zonfilter Ethylhexyl Methoxycinnamate tegen. Ethylhexyl methoxycinnamate wordt zeer makkelijk door het lichaam opgenomen en heeft een oestrogene werking. Bovendien treedt er volgens onderzoek vorming van vrije radicalen op bij zonblootstelling en is de filter schadelijk voor het milieu. Daarbij kan ethylhexyl methoxycinnamate onder invloed van licht inactiever worden. Al met al geen erg prettige eigenschappen.
      Octocrylene vormt mogelijk vrije radicalen en met name bij kinderen zijn veel huidreacties gemeld. Daarnaast blijkt deze filter in dierexperimenteel onderzoek toch ook hormoonverstorend te werken. Daar komt nog bij dat de stof makkelijk de huid penetreert. Wel positief dat er niacinamide in zit.

      De Hema lippenbalsem bevat helaas net als de Etos Day cream de zonfilter Butyl Methoxydibenzoylmethane. De overige ingrediënten zien er prima uit.

      • Jennifer mei 1, 2024 (19:23)

        Hi Jetske. Bedankt voor het uitgebreide antwoord, heel erg waardevol! Gezien de mindere stoffen in de Etos dagcreme valt deze voor mij af. Heb je een aanrader voor een betaalbare dagcreme met spf? (max+/- €20) Ik heb eerder al die van cerave met spf 30 geprobeerd, maar die vond ik te vettig. Alvast bedankt!

  • Cassandra april 11, 2024 (06:13)

    Nog even toevoegen, in het product zou ook Volufiline zitten, een extract van de plant
    Sarsasapogenin, als ik het goed begrepen heb, dat veel goeds voor je huid zou doen. Het zou het belangrijkste ingrediënt van de creme zijn, maar ik weet niet zeker of dat blijkt uit de ingrediëntenlijst die ik net stuurde, daarom deze toevoeging.

    Groetjes,
    Cassandra

  • Cassandra april 11, 2024 (06:02)

    Hoi Jetske,

    Wat vind je van deze creme?

    Water, Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil, Hydrogenated Polyisobutene, Tetrahexyldecyl Ascorbate, Squalane, Lauryl Laurate, Glycerin, Triolein, Behenyl Alcohol, Potassium Cetyl Phosphate, Polyhydroxystearic Acid, Polyglyceryl-3 Stearate, Sodium Ascorbyl Phosphate, Sodium Lactate, Anemarrhena Asphodeloides (Root) Extract, Sodium Hyaluronate, Nannochloropsis Oculata Extract, Tocopheryl Acetate, Pullulan, Phospholipids, Retinyl Palmitate, Ascorbyl Palmitate, Saccharide Isomerate, Pentylene Glycol, Sclerotium Gum, Phenoxyethanol, Sodium Potassium Aluminum Silicate, Triethanolamine, Carbomer, Titanium Dioxide, Silica, Citric Acid

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee april 12, 2024 (09:46)

      Hoi Cassandra,

      Heb je een link naar dit product? Dan kan ik er wellicht wat meer over zeggen.

      • Cassandra april 15, 2024 (06:38)

        Hi Jetske,

        Hierbij de link voor de creme https://store.rajanimd.com/products/plasma-restore-glo-volufiline-cream

        • author-avatar
          dr. Jetske Ultee april 19, 2024 (09:21)

          Hoi Cassandra,

          Zelf hebben we hier nog geen ervaring mee, het wordt vooral gebracht als ‘lipofilling ingredient’ zo te zien. Ook door de leverancier zelf. In de wetenschap kan ik niet veel vinden hierover waarin het echt als crème aangebracht wordt. We kunnen natuurlijk niet in andermans keuken kijken, maar waar we ons over verbazen is dat het in een potje zit met waarschijnlijk nog best een hoge concentratie vitamine C. Als het in contact komt met zuurstof en licht heb je grote kans dat het kan gaan oxideren. Het voelt wel een beetje onzeker allemaal voor die prijs. Als je heel graag dit ingrediënt eens wilt proberen, dan zou je ook eventueel ook opzoek kunnen gaan naar een ander, betaalbaarder product; https://incidecoder.com/ingredients/anemarrhena-asphodeloides-root-extract

  • Tessa april 2, 2024 (14:35)

    Hoi Jetske,

    Fijn om dit te lezen want ik gebruik echt dagelijks een factor 50 zonnebrandcrème voor mijn gezicht!

    Ik heb een vraag die niet onder dit toppic thuis hoort maar hoop dat je mij toch wil helpen.

    Je hebt een aantal blogs geschreven over hyalaronzuur maar ik begrijp eigenlijk nog niet of een apart serum nu aan te raden is en zo ja hoeveel procent hiervan zou hier dan in moeten zitten?

    En is hyalaronzuur ook een zuur zoals bv glycolzuur of lijkt het daar totaal niet op.

    Mijn huid is wat droog dus ik dacht dat dit wel fijn zou kunnen zijn..

    Ik zie van Cerave en van Paula’s choice losse serums. Wil je hier eens naar kijken wat je hier van vindt?

    AQUA / WATER, GLYCERIN, CETEARYL ETHYLHEXANOATE, DIMETHICONE, AMMONIUM POLYACRYLOYLDIMETHYL TAURATE, SODIUM HYALURONATE, PANTHENOL, CERAMIDE NP, CERAMIDE AP, CERAMIDE EOP, CARBOMER, CETEARYL ALCOHOL, BEHENTRIMONIUM METHOSULFATE, SODIUM HYDROXIDE, SODIUM LAUROYL LACTYLATE, CHOLESTEROL, PHENOXYETHANOL, DISODIUM EDTA, ISOPROPYL MYRISTATE, CAPRYLYL GLYCOL, CITRIC ACID, XANTHAN GUM, PHYTOSPHINGOSINE, ETHYLHEXYLGLYCERIN

    Paula’s choice;

    Aqua, Glycerin (hydration/skin replenishing), etanorulayH muidoS (hydration/skin replenishing), Hyaluronic Acid (hydration/skin replenishing), Ceramide NP (hydration/skin replenishing), Ceramide AP (hydration/skin replenishing), Ceramide EOP (hydration/skin replenishing), Phytosphingosine (hydration/skin replenishing), Yeast Extract (skin replenishing), enisonedA (skin-restoring), Cholesterol (skin replenishing), Panthenol (skin replenishing), Silanetriol (hydration), Butylene Glycol (hydration), Sodium Lauroyl Lactylate (hydration), Carbomer (texture-enhancing), Xanthan Gum (texture-enhancing), Citric Acid (pH adjuster), Polysorbate 20 (texture-enhancing), Ethylhexylglycerin (preservative), Phenoxyethanol (preservative).

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee april 12, 2024 (09:15)

      Hoi Tessa,

      Indien je de Moisturizer gebruikt is een extra hyaluronzuur vaak niet nodig tenzij je voelt dat je huid trekkerig blijft. De naam hyaluronzuur kan misschien doen denken dat het een zuur is zoals glycolzuur of salicylzuur maar het valt niet onder deze groep. Beide serums zien er prima uit en bevatten naast hyaluronzuur ook goede ingrediënten om de huidbarierre te helpen herstellen. Hyaluronzuur is al werkzaam vanaf 0,1%.

  • Veerle april 1, 2024 (13:15)

    Hoi Jetske,

    Hoewel ik over het algemeen erg geholpen ben door zowel de producten als de informatie van Uncover, had ik laatst een onaangename ervaring met één van de Uncover producten.
    Ondertussen gebruik ik al jarenlang het Vitamine A Serum van Uncover, en dat is echt een redding voor me geweest. Ik kampte met zware, pijnlijke huidonstekingen die maar niet onder controle te krijgen waren. Ik heb van alles geprobeerd, waaronder retionol, maar dat kon ik simpelweg niet verdragen.
    Toen kwam het Vitamine A Serum van Uncover uit, en dat heeft het probleem gewoon opgelost. Wennen was geen probleem, nooit enige irritatie gehad, en de onstekingen bleven weg.
    Anderhalf jaar geleden ben ik bij wijze van test even gestopt met het Serum, en binnen de paar dagen waren de onstekingen terug. Het lijkt dus duidelijk dat het echt het vitamine A Serum is dat ze weghoudt.

    Nu gebruikte ik laatst, zoals elke avond, het Vitamine A Serum, en vrijwel onmiddelijk kreeg ik last van brandende ogen (hoewel niet te dicht bij het oog aangebracht), en een heel duidelijke chemische, bittere smaak in mijn mond (hoewel niet op de lippen aangebracht). Ik vond het zo vreemd, zoiets had ik nog nooit meegemaakt. Ik waste mijn gezicht terug af, voor het geval ik per ongeluk toch te dicht bij mijn ogen had aangebracht. Het branden hield op. Ik bracht terug Toner en Vitamine A aan, héél goed oplettend niet te dicht bij ogen en mond te komen, maar de symptomen kwamen onmiddellijk terug. En even later begon ook mijn slokdarm branderig aan te voelen.
    Ik snapte er niets van.
    Toen ik de Vitamine A bekeek en vergeleek met mijn oude busje, zag ik dat de ingrediënten veranderd waren.
    Ik gebruikte de vernieuwde versie van de Vitamine A nog twee avonden, maar kreeg steeds diezelfde symptomen.
    Ik vroeg een ander gezinslid om het Vitamine A Serum eens te testen, en het duurde iets langer bij deze persoon (bij mij doken de symptomen vliegensvlug op), maar na enkele minuten kreeg ook deze persoon last van een chemische, bittere smaak in de mond, en geïrriteerde ogen.

    Wat ons beide ook opviel was dat het nieuwe Serum opvallend minder goed intrekt dan het oude Serum.

    Ik heb altijd een klein voorraadje Vitamine A Serum in de koelkast staan, doorzocht dat voorraadje, en vond nog één Vitamine A van de oude formule.
    Deze ben ik dan gaan gebruiken, en opnieuw had ik nergens last van. Maar nu is ze bijna op en zal ik dus terug op de nieuwe formule moeten overstappen.
    Alleen vraag ik mij af: Is het wel goed een product waar je zo op reageert dagelijks te gebruiken, voor jaren aan een stuk? Daar maak ik me toch zorgen over.

    Hoewel ik het liefst producten van Uncover gebruik moet ik voor de vitamine A misschien toch op zoek naar een alternatief.
    Kun je zeggen wat het percentage hydroxypinacolone retinoate in het Vitamine A Serum is, zodat ik een beetje weet wat ik moet zoeken?

    Of nog beter, ken je toevallig een vitamine A serum dat erg lijkt op de oude formule van het Vitamine A Serum van Uncover?
    Dat zou een enorme hulp zijn, want ik ben behoorlijk benauwd om terug in die oeverloze ellende van een gezicht vol pijnlijke ontstekingen (waar ik ook al enkele littekens aan overhield) terecht te komen.

    Mocht er bij Uncover nog een voorraad Vitamine A Serum van de oude formule liggen, en er is de mogelijkheid deze te kopen, dan zou ik dat graag doen.

    Groetjes,
    Veerle

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee april 12, 2024 (07:32)

      Hoi Veerle,

      Wat jammer om te lezen dat je deze ervaring hebt. Heb je al contact opgenomen met de klantenservice? +31 (0)10 43 63 276 of skincare@dr-jetskeultee.nl Uiteraard wordt er een passende oplossing voor je gevonden en wellicht dat we het Serum ook even kunnen onderzoeken.

      • Veerle april 25, 2024 (16:24)

        Hoi Jetske,

        Ik heb contact gehad met de mensen van de klantenservice. Helaas blijken er geen Serums (vitamine A) van de ouder formulering meer te zijn.

        Het lag ook niet aan het specifieke flesje Vitamine A Serum dat ik had, want op een nieuw toegestuurd flesje (ook met de nieuwe formulering) reageerde ik hetzelfde.
        Wat betreft een alternatief voor het Vitamine A serum konden de mensen van de klantenservice mij niet verder helpen, dus qua oplossing is er helaas nog niets gevonden.

        Ken jij een vitamine A serum dat erg lijkt op het oude Vitamine A Serum van Uncover?

  • Nathalie Schmitz maart 26, 2024 (08:29)

    Hoi Jetske,

    Ik ben op zoek naar een fijne goed opneembare zonnebrandcrème zonder alcohol denat en zonder (of heel weinig) siliconen. Nu kwam ik onderstaande zonnebrandcrème tegen, zou jij de ingrediënten eens kunnen checken?

    WATER (AQUA). C12-15 ALKYL BENZOATE. DIETHYLAMINO HYDROXYBENZOYL HEXYL BENZOATE. ETHYLHEXYL TRIAZONE. ORYZA SATIVA (RICE) STARCH (ORYZA SATIVA STARCH). PHENYLENE BIS-DIPHENYLTRIAZINE. GLYCERIN. BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE. POTASSIUM CETYL PHOSPHATE. GLYCERYL STEARATE. STEARYL ALCOHOL. TAPIOCA STARCH. VP/EICOSENE COPOLYMER. AZELAIC ACID. BENZOIC ACID. CAPRYLYL GLYCOL. GLYCERYL BEHENATE. GLYCERYL DIBEHENATE. PPG-1-PEG-9 LAURYL GLYCOL ETHER. RED 33 (CI 17200). SODIUM HYDROXIDE. TRIBEHENIN. XANTHAN GUM

    Alvast heel erg bedankt.

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee april 12, 2024 (07:54)

      Hoi Nathalie,

      De formule ziet er prima uit, ik kom veilige en goede zonfilters tegen en geen bekende allergenen. Of het product ook fijn aanvoelt op je huid blijft toch altijd even uitproberen maar ik verwacht het wel.

  • nadine februari 16, 2024 (13:30)

    Hoi Jetske,

    Wat vind je van dit product: RENOPHASE NEWSKIN HYDRA+

    Ingrediënten
    Aqua/water/eau, gluconolactone, propylene glycol dicaprylate/dicaprate, C12-20 acid peg-8- ester, glycerin, cyclopentasiloxane, sinorhizobium melliloti ferment filtrate, cetyl alcohol, glyceryl stearate, saccharide isomerate, cetearyl ethylhexanoate, isopropyl myristate allantoin, peg-75 stearate, ceteth-20, steareth-20, lactic acid, serine, sodium lactate, sorbitol, tea-lactate, urea, phenoxyethanol, xantham gum, ethylhexylglycerin, sodium chloride, cetyl hydroxyethylcellulose, lecithin, citric acid, sodium citrate, sodium benzoate, potassium sorbate, trisodium edta, tocopherol, parfum (fragrance)

    Groetjes, Nadine

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee maart 15, 2024 (15:56)

      Hoi Nadine,

      Producten met parfum kun je beter vermijden. Parfum is nummer 1 allergeen en kan in combinatie met de zon vervelende vlekken veroorzaken.

  • Veerle februari 4, 2024 (18:34)

    Hoi Jetske,

    Wat vind je van deze handcremes? Zijn ze beiden geschikt? Of één van de twee?

    Neutrogena handcreme
    Aqua, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Ethylhexylglycerin, Palmitic Acid, Stearic Acid, Sodium Cetearyl Sulfate, Sodium Sulfate, Tocopherol, Phenoxyethanol.

    Leenarts handcreme
    Aqua (water), Cetearyl Alcohol (moisturizer), Urea (huidverzachter, moisturizer), Polyglyceryl-3 Distearate (emulgator), Caprylic/Capric Triglyceride (stabilisator, huidverzachter), C12-15 Alkyl Benzoate (huidbeschermer), Glycerin (moisturizer, huidverzachter), Butyrospermum Parkii Butter (shea butter, moisturizer), C10-30 Cholesterol/Lanosterol Esters (huideigen lipiden, moisturizer), Isopropyl Myristate (huidbeschermer), Niacinamide (vitamine B3, moisturizer), Glyceryl Stearate (huidbeschermer), Xanthan Gum (stabilisator), Caprylyl Glycol (moisturizer), Triethyl Citrate (stabilisator), Glyceryl Stearate Citrate (emollient, emulgator), Benzoic Acid (stabilisator), Citric Acid, Sodium Hydroxide (buffer), Tocopherol (vitamine E, antioxidant)

    Groetjes Veerle

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee februari 8, 2024 (13:00)

      Hoi Veerle,

      Beide zien er mild uit maar in die creme van Leenarts zitten wat meer verzorgende ingrediënten zoals urea en shea butter.

  • Katrien januari 26, 2024 (06:00)

    Hallo Jetske,

    Wat vind je van deze Toner?

    Aqua (Solvent), Pentylene Glycol (Humectant), Glycerin (Skin conditioning agent), Propanediol (Viscosity increasing agent), C13-15 Alkane (Solvent), Panthenol (Humectant), Polyglyceryl-6 Oleate (Skin conditioning agent), Cetheth-20 Phosphate (Cleansing Agent), Sodium PCA (Skin conditioning agent), Ophiopogon Japonicus Root Extract (Humectant), Ammonium Polyacryloyldimethyl Taurate (Viscosity increasing agent), Cetearyl Alcohol (Emulsion Stabilizer), Allantoin (Skin conditioning agent), Sodium Hyaluronate (Skin conditioning agent), Dicetyl Phosphate (Emulsifying agent), Maltodextrin (Absorbent), Althaea Officinalis Root Extract (Skin conditioning agent), Ethylhexylglycerin (Skin conditioning agent), Sodium Phytate (Chelating agent), Pantolactone (Humectant), Tocopherol (Humectant), Phenoxyethanol (Preservative).

    Alvast bedankt

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee februari 9, 2024 (15:27)

      Hi,

      Bij het zien van de ingrediëntenlijst verwacht ik dat dit een fijne milde Toner is die je huid ook kan kalmeren vanwege het toegevoegde panthenol en allantoin.

  • Peter januari 21, 2024 (12:04)

    Ik kan niet meer reageren op: hulp-bij-de-keuze-van-je-zonnebrandcreme/#comment-938806

    Maar dit zijn de ingredienten Bellflower Avocado Sunscreen SPF50: Water, Dibutyl Adipate, Propanediol, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate (3%), Polymethylsilsesquioxane, Ethylhexyl Triazone (2.4%), Niacinamide, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (2%), Coco-Caprylate/Caprate, Caprylyl Methicone, Diethylhexyl Butamido Triazone (1.2%), Glycerin, 1,2-Hexanediol, Butylene Glycol, Centella Asiatica Extract, Persea Gratissima (Avocado) Fruit Extract, Pentylene Glycol, Behenyl Alcohol, Poly C10-30 Alkyl Acrylate, Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate, Decyl Glucoside, Tromethamine, Carbomer, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Sodium Stearoyl Glutamate, Polyacrylate Crosspolymer-6, Ethylhexylglycerin, Adenosine, Xanthan Gum, T-Butyl Alcohol, Tocopherol.

    Dezelfde basis afkomstig van Kolmar met deze 4 filters wordt in veel verschillende zonnebrandcreme’s gebruikt zoals Beauty of Joseon, Herbloom, Skin1004, Thank you Farmer etc. Bv.

    Herbloom Calming Days Vegan:
    Water, Dibutyl Adipate, Propanediol, Polymethylsilsesquioxane
    Diisopropyl Sebacate, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate (3%), Ethylhexyl Triazone (2.4%), Niacinamide, Methylene Bis-benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (2%), Coco-caprylate/caprate, Diethylhexyl Butamido Triazone (1.2%), 1,2-hexanediol, Butylene Glycol, Glycerin, Caprylyl Methicone, Solanum Tuberosum (Potato) Pulp Extract, Centella Asiatica Extract, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Abies Sibirica Oil, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Oil, Salvia Sclarea (Clary) Oil, Pelargonium Graveolens Flower Oil, Eugenia Caryophyllus (Clove) Leaf Oil, Pogostemon Cablin Oil, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Oil, Juniperus Mexicana Oil, Anthemis Nobilis Flower Oil, Sodium Hyaluronate, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Pentylene Glycol, Behenyl Alcohol, Poly C10-30 Alkyl Acrylate, Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate, Xylitylglucoside, Decyl Glucoside, Anhydroxylitol, Tromethamine, Carbomer, Acrylates/c10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Xylitol, Polyquaternium-51, Sodium Stearoyl Glutamate, Polyacrylate Crosspolymer-6, Ethylhexylglycerin, Glucose, Adenosine, Xanthan Gum, T-butyl Alcohol, Tocopherol, Ascorbic Acid Polypeptide

    Thank You Farmer Sun Project Skin Relief:
    Water, Dibutyl Adipate, Propanediol, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate (3%), Polymethylsilsesquioxane, Ethylhexyl Triazone (2.4%), Niacinamide, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (2%), Coco-Caprylate/​Caprate, Caprylyl Methicone, Diethylhexyl Butamido Triazone (1.2%), Glycerin, Butylene Glycol, 1,2-Hexanediol, Pentylene Glycol, Centella Asiatica Extract, Salvia Hispanica Seed Extract, Anastatica Hierochuntica Extract, Solanum Melongena (Eggplant) Fruit Extract, Lonicera Japonica (Honeysuckle) Flower Extract, Forsythia Suspensa Fruit Extract, Angelica Gigas Root Extract, Cnidium Officinale Root Extract, Gardenia Jasminoides Fruit Extract, Coptis Japonica Root Extract, Glycyrrhiza Uralensis (Licorice) Root Extract, Behenyl Alcohol, Poly C10-30 Alkyl Acrylate, Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate, Decyl Glucoside, Tromethamine, Carbomer, Acrylates/​C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Sodium Stearoyl Glutamate, Polyacrylate Crosspolymer-6, Ethylhexylglycerin, Adenosine, Xanthan Gum, T-Butyl Alcohol, Tocopherol

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee maart 14, 2024 (14:50)

      Hoi Peter,
      Ben het helemaal met je eens dat dit verdacht laag is! Ik heb het ook nog even met mijn twee cosmetisch chemicussen besproken (met heelwat jaren ervaring in het ontwikkelen van zonnebrandcrèmes) en zelfs mét spf boosters is het eigenlijk niet te halen. In ieder geval niet als je het in Europa bij betrouwbare laboratoria laat testen op SPF en UVAPF … Moet ook wel een beetje denken aan het verhaal rondom purito toentertijd, heb je dat toen ook gelezen toevallig? https://incidecoder.com/purito-controversy
      Feit blijft helaas dat je niet in andermans keuken kan kijken, dus helemaal zeker zullen we het nooit weten!

      • Peter april 22, 2024 (17:07)

        Hoi Jetske,
        Ja dat verhaal ken ik zeker. Toen was ook een probleem dat merken een formulering inkochten, maar daar zelf nog aanpassingen aan deden, zonder opnieuw te testen. Diezelfde merken laten nu wel test rapporten zien van het daadwerkelijke product. Maar toch, ik heb nog nooit een SPF50+ gezien met een filter concentratie lager dan 10%, gebruikelijk is tussen de 15-25%, en natuurlijk zijn een hele hoop technieken beschikbaar om de SPF te boosten, maar zoveel lagere concentratie, dat heb ik nog nooit gezien. Of er klopt toch nog iets niet, of ze hebben een techniek gevonden om de spf te boosten wat nog nooit eerder gelukt is. In beide gevallen erg bijzonder en ik had daarom verwacht dat iemand hier iets over zou zeggen. Er moeten toch meer cosmetisch chemici zijn die hier bewonderend naar kijken en zich afvragen hoe het gelukt is om met 8.6% (zelfs eentje met 7.84%) een SPF50+ te bereiken. Het liefst zou ik deze producten zelf nog eens laten testen bij een laboratorium.

  • nadine januari 15, 2024 (13:50)

    Hoi Jetske,

    Wat vind je van deze ingrediëntenlijst:

    Aqua/Water/Eau, Cyclopentasiloxane, Glycerin, Caprylyl Methicone, C12-15 Alkyl Benzoate, Butylene Glycol, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, PEG-12 Dimethicone/PPG-20 Crosspolymer, Acrylamide/Ammonium Acrylate Copolymer, Cetyl Alcohol, Polyisobutene, Acetyl Glucosamine, Polymethyl Methacrylate, Caprylyl Glycol, Ascorbyl Palmitate, Dimethylmethoxy Chromanyl Palmitate, Disodium EDTA, Hexylresorcinol, Acetyl Tyrosine, Alcohol, Polysorbate 20, Diglucosyl Gallic Acid, Polysorbate 80, Nonapeptide-1, Proline, Tocopheryl Acetate, Adenosine Triphosphate, Lecithin, Ubiquinone, 1,2-Hexanediol, Carbomer, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Maltodextrin, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Papain, Dextran, Stachys Officinalis Flower/Leaf/Stem Extract, Hydrolyzed Vegetable Protein, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Algin, Beta-Glucan, Fragrance (Parfum), Ascorbic Acid, Retinyl Palmitate, Citric Acid, Soy Isoflavones, Hydrogenated Lecithin, Oligopeptide-68, Sodium Oleate, Chlorphenesin, Phenoxyethanol.

    Groetjes, Nadine

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee februari 8, 2024 (14:49)

      Hoi Nadine,

      Wat mij opvalt is dat er in het bovenste 1/3 deel van de ingrediëntenlijst geen actieve werkzame ingrediënten zitten. Verder zie ik dat er is gekozen voor de vitamine C derivaat Ascorbyl palmitate, wat een prima keuze is. Aan overige ingrediënten te zien zal dit product gericht zijn op het verminderen of tegengaan van pigment. Helaas zit er ook parfum in en dit kan in combinatie met de zon juist pigmentvlekken veroorzaken (net als de rozemarijn die dit product bevat).

  • Katrien november 28, 2023 (19:41)

    Hoi Jetske,

    Ik las dat je van het innemen van bepaalde plantenextracten last kunt krijgen van pigmentvlekken.
    Weet je of dat het geval in bij Echinacea en/of Calendula?
    Of zijn deze wel veilig te nemen?

    Super trouwens dat er zoveel informatie te vinden is op deze blog!

    Groetjes,
    Katrien

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee december 15, 2023 (10:27)

      Dag Katrien,
      Wat leuk dat je zo tevreden bent met alle informatie op de blog! Van bepaalde plantextracten in cosmetica is bekend dat deze de vorming van pigmentvlekken kunnen stimuleren. Over de inname van plantextracten en het effect hiervan op pigmentvlekken heb ik nog niet veel onderzoeken teruggezien. Zou je de informatie willen delen? Ik kijk graag met je mee!

      • Katrien december 19, 2023 (11:30)

        Hoi Jetske,

        Helaas heb ik het artikel zelf niet. Het ging om een artikel in een tijdschrift over de huid dat ik las in een wachtkamer.
        Het ging over de inname van verschillende platenextracten die fototoxisch zouden werken, en zo bijvoorbeeld pigmentvlekken in de hand werken.
        Een plant die genoemd werd was bijvoorbeeld St Janskruid.

        Over Echinacea en/of Calendula werd er niets gezegd, en ik vroeg me af of het ook bij deze planten inname een risico op fototoxiteit/pigmentatie geeft.

        Hopelijk helpt deze informatie een beetje.

        • author-avatar
          dr. Jetske Ultee januari 11, 2024 (14:21)

          Ik ga eens kijken of ik er binnenkort wat meer over kan lezen, bedankt Katrien.

  • Cassandra november 18, 2023 (12:19)

    Hoi Jetske,

    Hoe denk je over het gebruik van een dermaroller (voor thuisgebruik)?
    Kan deze goede dingen voor je huid betekenen?
    En zijn er dingen waar je specifiek moet op letten bij de aanschaf?

    Groetjes

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee november 23, 2023 (13:01)

      Hoi Cassandra,

      Een dermaroller raad ik niet aan, dit heeft te maken met de stand van de naaldjes. Je kunt voor dit soort behandelingen het beste naar een specialist gaan. In het Skincare Centre kun je terecht voor een behandeling met de dermapen, hier zien we mooie resultaten mee: https://www.dr-jetskeultee-skincare.nl/skincare-centre.html

      • Cassandra december 6, 2023 (07:03)

        Bedankt voor je advies Jetske!
        Ik zou graag langskomen in het Skincare Center, maar momenteel gaat dat moeilijk omdat ik voorlopig in het buitenland verblijf.
        Wellicht vind ik hier ook salons die de behandeling aanbieden, maar ik weet niet of de kwaliteit daarvan te vergelijken is met de behandelingen in Nederland.

        Is de dermapen eventueel iets dat voor thuisgebruik in aanmerking komt?
        Online vond ik de mogelijkheid zo een dermapen te kopen (met 5 verschillende naalddieptes, van 0.2 mm tot 2.5 mm).
        Ook zou je als ‘tussenvloeistof’ een serum of water kunnen gebruiken.
        Zou een vitamine A serum hiervoor geschikt zijn?
        Of beter iets anders?

        • author-avatar
          dr. Jetske Ultee december 15, 2023 (10:44)

          Ook de dermapen zou ik alleen adviseren door een huidtherapeute te laten doen. Je bent van harte welkom in het Skincare Centre mocht je naar Nederland komen 😉

  • Jan november 15, 2023 (23:47)

    Hallo Jetske,
    Met veel plezier ben ik weer je verschillende artikelen gaan lezen, ze zijn erg leerzaam.
    Ik meen me te herinneren dat ik vorig jaar in 1 van je stukken iets las over zonnebrand, dat het zelfs helpend is tegen bestaande zonneschade als je zonnebrand smeert? Ik kan het niet terugvinden en misschien heb ik het destijds verkeerd gelezen. Klopt het dat bepaalde zonnebrand of filters zonneschade deels terug kan draaien?
    Bedankt voor je hulp en uitleg.
    Groetjes Jan

  • Veerle november 2, 2023 (09:47)

    Hoi Jetske,

    Ik gebruik sinds enkele jaren het Vitamine A Serum van Uncover, en het is misschien wel het product dat het meeste voor mijn huid betekend heeft. Ik kampte met nogal wat onstekingen (geen acne) in mijn huid, die behoorlijk pijnlijk waren. Retinol probeerde ik al, maar kon ik echt niet verdragen. Het Serum van Uncover verdroeg ik goed, en mijn huid is er enorm door verbeterd.
    Nu las ik pas dat de Europese regelgeving rond vitamine a in cosmetica aangepast zal worden vanaf 2024. Er zou minder vitamine a in een product mogen zitten. Betekend dit dat het Vitamine A Serum van Uncover vanaf 2024 zal veranderen?

    Verder las ik de laatste tijd enkele artikelen die stellen dat het innemen van voedingssupplement collageen vooral effectief is als het gecombineerd wordt met elastine.
    Ben jij van mening dat elastine misschien inderdaad kan helpen? En ken je toevallig een goed merk en weet je welke dosis aan te bevelen is?
    Collageen neem ik al (zowel het merk als de hoeveelheid die in een eerdere artikel van Uncover aanbevolen worden).

    Nog een derde vraag: Omwille van een gevoelige huid (snel last van eczeem), zou ik wasmiddel zonder parfum willen gaan gebruiken. Ik vond het merk Neutral. Er zit echter wel Alcohol Denat in dat wasmiddel, wat voor cosmetica niet aangeraden wordt in deze blog.
    Kan het voor wasmiddel geen kwaad?
    Of is er een ander merk wasmiddel dat je zou aanraden?

    Alvast bedankt!

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee november 23, 2023 (13:41)

      Hoi Veerle,

      Wat fijn om te lezen dat het Vitamine A Serum zoveel voor je huid heeft gedaan. De nieuwe regelgeving gaat gelden voor retinol en niet voor hydroxypinacolone retinoate, de vorm vitamine A die in mijn Serum zit. Deze concentratie zal dan ook hetzelfde blijven. In het volgende artikel kun je er nog wat meer over lezen: https://www.dr-jetskeultee-skincare.nl/product-advies/dit-doet-retinol-en-waarom-ik-kies-voor-een-alternatief/

      Wat betreft je vraag over het combineren van collageen en elastine, daar zou ik eens in moeten duiken. Voor nu zien we vooral mooi resultaat met het Vitamine A Serum en de Dermapenbehandeling.

      Je hoeft je geen zorgen te maken over alcohol denat in het wasmiddel omdat het zo sterk verdund wordt met water.

      • Veerle december 12, 2023 (14:21)

        Bedankt voor je advies Jetske!
        Wat goed dat het Vitamine A Serum gewoon hetzelfde kan blijven.

        Verder lijkt het me het me heel fijn om eens langs te komen voor een behandeling met de Dermapen. Met name aan kraaienpootjes stoor ik me toch wel. Het zou heel leuk zijn als die verminderd zouden kunnen worden.

        In verband met het elastine supplement: Ik vond een supplement dat het volgende bevat
        INGREDIENTEN: BEVAT 100G POEDER WAARVAN:

        76G GEHYDROLYSEERD COLLAGEEN

        6G GEHYDROLYSEERD ELASTINE

        15,5G RESVERATROL

        2,5G HAEMOCOCCUS PLUVIALIS WAARVAN 250 MG ASTAXANTHINE

        Lijkt dit je wat qua ingredienten? (Astaxanthine nam ik sowieso al).

        Ik vond ook een supplement met elastine peptiden. Is dat anders dan gehydrolyseerd elastine?
        En zo ja, heeft één de voorkeur?

        Alvast bedankt!

        • author-avatar
          dr. Jetske Ultee december 28, 2023 (13:06)

          Graag gedaan! Leuk dat je eens langs wilt komen in het Skincare Centre, je bent natuurlijk van harte welkom. Wat betreft het supplement verwacht ik hierbij vooral dat het om de samenstelling van het supplement gaat wat echt iets voor de huid kan doen, niet alleen de elastine opzich. Resveratrol, collageen en astaxanthine zijn natuurlijk allerlei ingrediënten waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het verjongende effecten heeft voor de huid. Gehydrolyseerd is vaak beter opneembaar in het lichaam.

  • Talha oktober 20, 2023 (14:56)

    Dank je voor je reactie. Is het ook mogelijk deze te laseren?

  • Katrien oktober 2, 2023 (23:34)

    Hoi Jetske,

    Hoe denk jij over dit serum (met peptiden), en deze twee exfolianten?
    Het eerste product is het serum, het tweede een exfoliant 8%AHA, het derde een exfoliant 10%AHA.

    Aqua (Solvent), Glycerin (Humectant), Pentylene Glycol (Solvent), Hydrolyzed Yeast Extract (Skin conditioning agent), Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract (Skin conditioning agent), Dimethicone (Occlusive skin consitioning agent), Propanediol (Viscosity increasing agent), 1,2-Hexanediol (Emolient), Glyceryl Glucoside (Humectant), Palmitoyl Tetrapeptide-72 Amide (Miscellaneous skin conditioning agent), Sh-Polypeptide-121 (Skin conditioning agent), Palmitoyl Dipeptide-5 Diaminobutyroyl Hydroxytheonine (Miscellaneous skin conditioning agent), Palmitoyl Tripeptide-5 (Miscellaneous skin conditioning agent), Tridecapeptide-1 (Miscellaneous skin conditioning agent), Polyglucuronic Acid (Skin conditioning agent), Sodium Hyaluronate (Miscellaneous skin conditioning agent), C9-12 Alkane (Emolient), Ammonium Polyacryloyldimethyl Taurate (Viscosity increasing agent), Tetradecyl Aminobutyroylvalylaminobutyric Urea Trifluoroacetate (Miscellaneous skin conditioning agent), Polygonum Bistorta Root Extract (Miscellaneous skin conditioning agent), Bacillus Ferment (Skin conditioning agent), Lecithin (Emulsion stabilizer), Sodium Phytate (Chelating agent), Coco-Caprylate/Caprate (Skin conditionig agent), Hexylene Glycol (Solvent), Cetyl Hydroxyethylcellulose (Viscosity increasing agent), Xanthan Gum (Miscellaneous skin conditioning agent), Ethylhexylglycerin (Miscellaneous skin conditioning agent), Caprylyl Glycol (Emolient), Magnesium Chloride (Viscosity increasing agent), Potassium Sorbate (Preservative), Sodium Benzoate (Preservative).

    Aqua, Glycolic Acid, Caprylic/Capric Triglyceride, Glycerin, Sodium Hydroxide, Beheneth-5, Behenyl Alcohol, Dimethicone, Neopentyl Glycol Dicaprylate/Dicaprate, Polyglyceryl-3 Stearate, Undecane, Phospolipids, Allantoin, Tocopheryl Acetate, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract, Helianthus Anuus (Sunflower) Seed Oil, Bisabolol, Artium Lappa Root Extract, Dipotassium Glycyrrhizate, Panthenol, Sodium Acrylates Copolymer, Tridecane, Hydrogenated Polyisobutene, Sclerotium Gum, Polyglyceryl-10 Stearate, Disodium EDTA, Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol.

    Aqua, Butylene Glycol (hydration), Glycolic Acid (exfoliant), Glycerin (skin-replenishing), Lactic Acid (exfoliant), Caprylic/Capric Triglyceride (skin-replenishing), Malic Acid (exfoliant), Tartaric Acid (exfoliant), Palmitoyl Tripeptide-1 (skin-restoring), Palmitoyl Tetrapeptide-7 (skin-restoring), Ceramide NG (skin-replenishing), Salicylic Acid (exfoliant), Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract (soothing plant extract), Camellia Sinensis Leaf Extract (soothing antioxidant plant extract), Avena Sativa (Oat) Bran Extract (soothing plant extract), Punica Granatum Fruit Extract (antioxidant), Lycium Barbarum Fruit Extract (antioxidant), Vitis Vinifera (Grape) Seed Extract (antioxidant), Sambucus Nigra Fruit Extract (antioxidant), Camellia Oleifera Leaf Extract (soothing antioxidant plant extract), Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract (soothing plant extract), Peucedanum Graveolens (Dill) Extract (antioxidant), Allantoin (skin-soothing), enisonedA (skin-restoring), Hydrogenated Lecithin (skin-restoring), Bisabolol (skin-soothing), Polyquaternium-10 (film-forming agent), Xanthan Gum (texture enhancer), Carbomer (thickener), Polysorbate 20 (emulsifier), Sodium Bicarbonate (pH adjuster), Sodium Hydroxide (pH adjuster), Aminomethyl Propanol (pH adjuster), Phenoxyethanol (preservative), Benzyl Alcohol (Preservative).

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee oktober 19, 2023 (15:09)

      Hoi,

      Het eerste product bevat met name ingrediënten die je huid helpen vocht vast te houden en niet te verliezen. Verder kom ik geen bekende allergenen tegen.
      Mocht je opzoek zijn naar meer hydratatie is het zeker een optie die je kunt overwegen. De 8% AHA exfoliant ziet er ook prima uit. Ik kom naast glycolzuur mooie kalmerende ingrediënten tegen zoals allantoïne, vitamine E, bisabolol, zoethoutwortel en panthenol. De 10% AHA bevat naast glycolzuur ook een mix van andere zuren waardoor het breed inzetbaar is. Zeker leuk om eens te kijken wat het voor je huid doet.

      • Katrien maart 22, 2024 (09:53)

        Hoi Jetske,

        Nog een late reactie: Ik ben de exfoliant 10% gaan gebruiken, maar zag eigenlijk niet zo veel verschil. Toen de extra sterke exfoliant AHA van Uncover uitkwam ben ik daarop overgestapt, en daarvan zag ik al wel snel resultaat. Je ziet dat de huid een oppepper heeft gekregen. Fijn dat dit product erbij kwam!
        Dat wilde ik toch even laten weten.

        Verder dacht ik dat ik (ondertussen vast al enkele jaren geleden) hier vroeger een stukje heb gelezen over injectables, iets waar ik ondertussen ook interesse in heb gekregen. Ik vind het enkel niet meer terug. Is het verwijder?

        Ik vroeg me ook af of er misschien een specifieke arts of kliniek is die je zou kunnen aanbevelen in verband met injectables?

        Alvast bedankt,
        Katrien

  • Tony september 10, 2023 (09:43)

    Een aanvulling op mijn vorige bericht:

    De cleanser van Cereva bevat de volgende ingrediënten

    AQUA / WATER / EAU, COCAMIDOPROPYL HYDROXYSULTAINE, GLYCERIN, SODIUM LAUROYL SARCOSINATE, PEG-150 PENTAERYTHRITYL TETRASTEARATE, NIACINAMIDE, PEG-6 CAPRYLIC/CAPRIC GLYCERIDES, SODIUM METHYL COCOYL TAURATE, PROPYLENE GLYCOL, CERAMIDE NP, CERAMIDE AP, CERAMIDE EOP, CARBOMER, METHYLPARABEN, SODIUM CHLORIDE, SODIUM LAUROYL LACTYLATE, CHOLESTEROL, DISODIUM EDTA, PROPYLPARABEN, CITRIC ACID, TETRASODIUM EDTA, HYDROLYZED HYALURONIC ACID, PHYTOSPHINGOSINE, XANTHAN GUM.

    Ik lees iets van parabenen en SODIUM LAUROYL SARCOSINATE

    Wat is jouw mening over deze ingredienten voor een cleaner?

    Dank je

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee september 14, 2023 (10:52)

      De Cleanser ziet er prima uit, waarschijnlijk heb je gelezen dat je de wasstof Sodium Lauryl Sulphate beter kunt vermijden en dat klopt ook. Sodium lauroyl sarcosinate wat in dit product zit is niet hetzelfde, dit is milder. Wat zou je graag willen weten over parabenen? In het volgende artikel leg ik er het een en ander over uit: https://www.dr-jetskeultee-skincare.nl/product-advies/hoe-zit-parabenen/

  • Tony september 10, 2023 (09:36)

    Hoi Jetske,

    Ik ben op zoek naar een mannen gezichtscreme en schoonmaker(bijv voor het slapen gaan). Ook het liefst een product voor grove porieen. Ik kwam al snel op het product Cerave. Zou je dit product aanraden? Zo niet. Welk soort gelijk product wel?

    De hydrateerde gezichtscreme bevat de volgende ingrediënten

    AQUA/WATER, GLYCERIN, CETEARYL ALCOHOL, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, CETYL ALCOHOL, CETEARETH-20, PETROLATUM, DIMETHICONE, PHENOXYETHANOL, BEHENTRIMONIUM METHOSULFATE, POTASSIUM PHOSPHATE, ETHYLHEXYLGLYCERIN, SODIUM LAUROYL LACTYLATE, DISODIUM EDTA, DIPOTASSIUM PHOSPHATE, CERAMIDE NP, CERAMIDE AP, PHYTOSPHINGOSINE, CHOLESTEROL, XANTHAN GUM, CARBOMER, SODIUM HYALURONATE, TOCOPHEROL, CERAMIDE EOP

    Dank je

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee september 14, 2023 (10:25)

      Hoi Tony,

      Ik kijk graag met je mee. Dit product van Cerave kan je huid helpen vocht vast te houden en ziet er mild uit. Wel jammer dat het in een potje zit, mijn advies is een tube of pompje in verband met de hygiëne en houdbaarheid van de formule. In deze blog kun je verschillende crèmes vinden met goede ingrediënten en verpakking: https://www.dr-jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-moisturizer/

  • Tessa augustus 28, 2023 (14:22)

    Hoi Jetske,

    Hoe denk jij over deze zonnebrand crème voor het gezicht?

    Aqua, Diisopropyl Sebacate, Dibutyl Adipate, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Tris-Biphenyl Triazine (nano), Ethylhexyl Salicylate, Propanediol, Silica, Ethylhexyl Triazone, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, 1,2-Hexanediol, Tocopheryl Acetate, Potassium Cetyl Phosphate, Cetyl Alcohol, Bis-Ethylhexyl Hydroxydimethoxy Benzylmalonate, Sarcosine, Sodium Hyaluronate, Decyl Glucoside, VP/Eicosene Copolymer, Butylene Glycol, Pentylene Glycol, Xanthan Gum, Carbomer, Citric Acid, Disodium Phosphate, Sodium Benzoate.

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee augustus 29, 2023 (12:09)

      Hoi Tessa, fijn dat dit product geen parfum/geurstoffen bevat en veilige zonnefilters. Dit product ziet er prima uit.

  • Nadine augustus 15, 2023 (12:00)

    Hoi Jetske,

    Ik gebruik je producten echt al jaren en ben er super fan van! Helaas heb ik veel last van muggenbeten. Nadat de bult weg is en ik geen jeuk meer heb blijf ik altijd een rode verkleuring (denk een soort litteken) houden op de plek. Heb je advies voor mij wat ik daar het beste tegen kan doen zodat die verkleuringen weg gaan?

    Groetjes, Nadine

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee augustus 21, 2023 (08:52)

      Hoi Nadine,

      De verkleuring na een muggenbeet noemen we post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH). De stofjes die hierbij worden geproduceerd door het lichaam zorgen ter plaatse voor een verhoogde productie van melanine. PIH is overigens bijna altijd tijdelijk. Maar het kan echt maanden duren voordat het is verdwenen. Hoe oppervlakkiger de vlekjes zijn gelegen, hoe groter de kans op verbetering. Mijn advies is 2 maal daags te smeren met het Azelaic Acid Serum. Azelainezuur kan de vlekjes die niet alleen extra pigment bevatten, maar vaak ook wat rood kunnen zien, minder zichtbaar maken.

      • Nadine augustus 28, 2023 (13:11)

        Dank je voor je reactie. Is het ook mogelijk deze te laseren?
        Ik heb namelijk ook nog restvlekken van vorig jaar (wit pigment).

        • author-avatar
          dr. Jetske Ultee augustus 29, 2023 (12:26)

          Hoi Nadine, alleen de plekjes waar je roodheid en/of bruin pigment ziet kan gelaserd worden. De witte vlekjes kunnen helaas niet verbeterd worden.

  • Nadine juli 31, 2023 (17:28)

    Dank je wel Jetske!

    Wat vind je van deze ingrediënten lijst:

    Aqua/Water/Eau, Glycerin, Cetyl Alcohol, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, C12-15 Alkyl Benzoate, Palmitoyl Glycine, Neopentyl Glycol Diethylhexanoate, Dimethicone, Panthenol, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Potassium Cetyl Phosphate, Lactose, Brassica Oleracea Italica (Broccoli) Extract, Lactis Proteinum/Milk Protein/ Protéine du lait, Leontopodium Alpinum Meristem Cell Culture, Marrubium Vulgare Meristem Cell Culture, Neopentyl Glycol Diisostearate, Papain, Magnesium Aluminum Silicate, PEG-12 Glyceryl Laurate, PEG-36 Castor Oil, Panthenyl Triacetate, Farnesol, Farnesyl Acetate, Aminomethyl Propanol, Caprylyl Glycol, Hydrolyzed Algin, Disodium EDTA, 1,2-Hexanediol, Carbomer, Lecithin, Algin, Xanthan Gum, Benzalkonium Chloride, Chlorphenesin, Phenoxyethanol.

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee augustus 3, 2023 (09:34)

      Hoi Nadine,

      Ik kijk graag met je mee. Bovenin kom ik panthenol tegen wat je huid helpt kalmeren. Daarna kom ik een aantal ingrediënten tegen waarbij de werking op de huid minder bekend is. Helaas zitten er ook 2 geurstoffen in namelijk Farnesol, Farnesyl Acetate. Geurstoffen geven een grotere kans op irritatie, mijn advies is deze daarom liever te vermijden.

  • Nadine juli 24, 2023 (16:40)

    Hoi Jetske,

    Wat vind je van de producten van zo skin health? Deze zijn ook wetenschappelijk onderbouwd maar wel erg prijzig. Ik was aan het kijken voor het gebruik van retinol. Dit is de ingrediënten lijst:

    Aqua/Water/Eau, Cetearyl Isononanoate, Cyclopentasiloxane, Glycerin, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oleosomes, Cyclohexasiloxane, Cetearyl Alcohol, Steareth-20, Cetyl Alcohol, Pentylene Glycol, Ascorbyl Glucoside, Polysorbate 20, Retinol, Propylheptyl Caprylate, Acetyl Glucosamine, Cetearyl Glucoside, Lecithin, Acrylamide/Ammonium Acrylate Copolymer, Alcohol, 1,2-Hexanediol, Caprylyl Glycol, Carbomer, Glutathione, Nylon-12, Polysorbate 80, Sodium Hydroxide, Polyisobutene, Ascorbyl Palmitate, Tocopheryl Acetate, Disodium EDTA, Maltodextrin, Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Stachys Officinalis Flower/Leaf/Stem Extract, Pelargonium Graveolens Flower Oil, Linalool, Limonene, Geraniol, Coumarin, Citronellol, Citral, Zea Mays (Corn) Oil, Soy Isoflavones, Beta-Carotene, BHT, BHA, Potassium Sorbate, Sodium Metabisulfite, Sodium Sulfite.

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee juli 28, 2023 (10:06)

      Hoi Nadine,

      Over een merk kan ik geen mening geven omdat een merk meestal veel soorten producten heeft. Vaak is het een combinatie van goede en minder goede producten.
      Retinol kan snel voor irritatie zorgen, mocht je een product gebruiken met retinol is dit goed om in de gaten te houden. Ik heb zelf daarom voor een andere vorm van vitamine A gekozen (hydroxypinacolone retinoate). Onderaan de ingrediëntenlijst van dit product kom ik helaas meerdere bekende allergenen tegen die ik zelf zou vermijden. Er zit lavendel, linalool, limonene, geraniol, citronellol en een verouderde bewaarstof BHT in.

  • Nadine juli 4, 2023 (03:53)

    Hoi Jetske,

    Welk douchegel adviseer je bij een huid met kerstosis pilaris? Ik gebruik je body Cream als body lotion na het douchen, die vind ik super fijn maar zoek nog een fijne douchegel.

    Liefs Nadine

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee juli 13, 2023 (14:08)

      Hoi Nadine,

      Je zou de Eucerin Waslotion 5% Urea eens kunnen proberen. Urea werkt hydraterend en exfoliërend. Goed te lezen dat de Body Cream bevalt!