• Nicotinamide mononucleotide

Onderzoek naar hét verjongingsenzym

Het onderzoek op het gebied van anti-aging is booming. Er zijn zoveel nieuwe inzichten! Een stofje dat centraal staat in het anti-verouderingsonderzoek is NAD+. Dat staat voor Nicotinamide Adenine Dinucleotide oftewel het verjongingsenzym 😊. Het wordt gemaakt uit vitamine B3.
 
Je lichaam maakt NAD+ zelf aan doordat het vitamine B3 kan omzetten. Maar als je ouder wordt daalt de hoeveelheid NAD+ in je lichaam dramatisch: op je 40e heb je nog maar 50% over. En dat geeft een hele hoop ellende. Je kunt een paar dingen doen om het gehalte NAD+ zo hoog mogelijk te houden en veroudering te vertragen of zelfs terug te draaien! In de eerste plaats: voldoende vitamine B3 binnenkrijgen. Er zijn verschillende soorten van vitamine B3; een vorm die je misschien wel kent is niacinamide: dat heb ik in een hoge dosering toegevoegd aan mijn huidverzorgingsproducten.

De laatste tijd hoor je ook steeds meer over NMN. Dat staat voor Nicotinamide MonoNucleotide. Net als niacinamide speelt NMN speelt een belangrijke rol bij het vertragen van (huid)veroudering doordat het omgezet wordt in NAD+. In skincareproducten heeft NMN geen nut, omdat het niet door de huid wordt opgenomen. Maar in je voeding wel: dan stijgt de hoeveelheid NAD+ in je lichaam snel.

Wil jij zorgen dat de hoeveelheid NAD+ in je lichaam optimaal is dan heb ik een paar belangrijke tips.

 • Beperk alcohol. Alcohol breekt NAD+ razendsnel af!
 • Zorg voor een goed dag-nachtritme en beperk blauw licht in de avond. Na een nachtje slecht slapen, is je NAD+ direct lager!
 • Beweeg regelmatig: dit verhoogt direct het gehalte NAD+ in de lichaamscellen.
 • Probeer yoga of meditatie. Onderzoek laat zien dit zorgt voor de aanmaak van NAD+ en sirtuïne 1, een eiwit dat betrokken is bij tegengaan van veroudering.
 • Eet voldoende granen, noten, vis (zoals tonijn en zalm) en groene groenten, zoals broccoli, komkommer, avocado, edamamebonen. NMN supplementen zijn in Europa nog niet goedgekeurd omdat er nog te weinig bekend is over de veiligheid.
 • Intermittent fasting boost NAD+ levels. Dat afwisselend vasten gezond kan zijn, weten veel oude culturen al heel lang en is bovendien wetenschappelijk vastgesteld. Verdiep je hierin als je dit wilt doen en vraag zo nodig advies aan een diëtist want het is niet voor iedereen geschikt.
 • Gebruik huidverzorgingsproducten met niacinamide. Zeker als je wat ouder wordt en bij zonblootstelling. Overmatig zonlicht breekt het NAD in je huid af en aanvullen is belangrijk om schade te voorkomen.

 
Lieve groetjes,
Jetske

Gerelateerde Berichten

1 Reactie

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Cheline maart 28, 2023 (09:24)

  Hallo Jetske,

  Wat is jouw mening over polynucleotiden?

  Polynucleotiden; de nieuwste behandeling uit Azië!

  De in Zuid Korea razend populaire behandeling met polynucleotiden, ook wel PDRN genoemd, heeft op het laatste grote internationale esthetische congres sterk onze aandacht gewonnen. Dit molecuul dat gewonnen wordt uit het DNA van de forel schijnt mooie effecten te kunnen opleveren. De cosmetisch artsen en de huidtherapeuten binnen de Waterland Kliniek zitten altijd bovenop de nieuwste interessante ontwikkelingen en zijn super enthousiast geworden over de behandeling met polynucleotiden.

  De laatste jaren wordt zowel in de medische als de cosmetische geneeskunde steeds meer gedaan met huid eigen stimulerende stoffen. De laatste methodes zijn met name gericht op huidverbetering door middel van collageen stimulerende ingrediënten van natuurlijke afkomst, zo ook PDRN.

  Wat is polynucleotide (PDRN)?
  PDRN is anders dan een filler, het behoort tot de categorie skinboosters. Dit zijn stofjes die het vermogen hebben om de huid opdracht te geven zichzelf te herstellen en voor langere tijd mooi te blijven. PDRN geeft de cellen opdracht nieuw collageen te stimuleren en creëert in de huid de beste omstandigheden hiervoor door onder andere de doorbloeding te verbeteren. Hierdoor kan littekenweefsel worden verminderd (inclusief striae) maar ook fijne lijntjes en rimpeltjes worden gladder. PDRN heeft onderhuids ook een ontstekingsremmend effect en voorkomt oxidatieve schade door vrije radicalen. Tevens zorgt het voor een betere hydratatie en egalisatie van de huidteint (donkere kringen bij de ogen). Tijdens de behandeling met PDRN wordt het serum in de huid geïnjecteerd waarna het direct door de huid wordt geabsorbeerd. Na de behandeling heeft de huid geen hersteltijd nodig en het kan worden gecombineerd met andere (huidverbeterende) injectables of (laser)behandelingen.