• Dr. Jetske Ultee

Mijn zoontje in de zon

Onlangs was ik met mijn jongste zoontje Bo van net een jaar oud buiten. Na bijna een uur bezig te zijn geweest met het opzetten van twee parasols (je kunt niet voorzichtig genoeg zijn), het zoeken naar dat ene petje en een gevecht om hem in te smeren en glibberend van de SPF 30 in zijn loopwagentje te persen, kon ik me eindelijk met mijn boek en cappuccino installeren op het terras. Na net een bladzijde gelezen te hebben was Bo met zijn loopkarretje verdwenen naar het enige stukje van het terras zonder schaduw en had hij zijn petje tussen de rozen gesmeten.

Wat ben ik blij dat er bij mij thuis geen paparazzi tussen de struiken liggen. Ik verkondig overal met volle overtuiging dat wij ons en de huid van onze kinderen dagelijks moeten beschermen tegen de gevaren van de zon, maar ondertussen laat ik mijn kindje van één met zijn koppie vol in de zon spelen. Wat al die wetenschappers roepen, is makkelijker gezegd dan gedaan! Zullen zij ook kleine kinderen thuis hebben rondlopen?

Ik heb het tot zijn (en mijn) grote plezier maar eventjes lekker gelaten. Volgende keer een nieuwe poging, dan lukt het me vast…

Groeten en fijn weekend,

Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook over
“de verzorging van de huid van baby’s en jonge kinderen’ en
de blog van dr. Velthuis over bescherming tegen de zon.

9 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Jane augustus 25, 2014 (00:13)

  Als ik mijn kinderen voortaan vaker ga insmeren met zonnebrandcreme, moet ik hun huid ( met name hun gezicht) dan ook op een bepaalde manier reinigen? Nu was ik hun gezichtjes gewoon met water….

  • Jetske september 11, 2014 (15:41)

   Beste Jane,

   Je kunt bijvoorbeeld tijdens het douchen of bad de huid reinigen met een milde cleanser.

   Groetjes Jetske

 • Tanja mei 23, 2014 (08:35)

  Beste Jetske,

  Ik gebruik altijd vision spf20 voor mezelf.

  Twijfel of ik niet vision spf30 moet gebruiken.

  Een hoop vragen waar ik graag antwoord op zou hebben:

  Welke vision spf adviseer je voor mij?

  Welke vision spf adviseer je voor mijn dochtertje?

  Adviseer je een statube of een pompje?

  Er staat dat 1 keer per dag aanbrengen volstaat. Wat is jouw advies hier in?

  We hebben een (lichte tot) normale huid.

  Er is ook speciale kidsmousse, moet je voor kinderen altijd een kindervariant kiezen?

  Spf 20 Ingredienten

  Aqua, octyl methoxycinnamate, dicaprylyl maleate, sorbitol, alcohol denat., benzophenone-3, DEA-cetyl phosphate, butyl methoxydibenzoylmethane, cetyl alcohol, dimethicone, lecithin, carbomer, triethanolamine, tocopheryl acetate, aloe barbadensis, methylparaben, propylparaben

  Spf30 Ingrediënten

  Aqua, octyl methoxycinnamate, bensophenone-3, octyl salicylate, dicaprylyl maleate, sorbitol, alcohol denat., butyl methoxydibenzoylmethane, DEA-cetyl phosphate, dimethicone, cetyl alcohol, lecithin, carbomer, triethanolamine, tocopheryl acetate, aloe barbadensis, methylparaben, propylparaben

  • Peter mei 23, 2014 (18:50)

   @Tanja

   In het zonboekje van Jetske worden eigenlijk al jouw vragen beantwoord, misschien dat je dat eens kunt lezen: http://www.smeerjein.nl/sunwiser/download/common/zon_boekje.pdf.

   Vision bevat oxybenzone (Benzophenone-3) en alcohol, je kunt daarom beter een andere zonnebrandcreme uitzoeken. Vaak is er weinig verschil tussen de volwassen en kinderversie van zonnebrandproducten, je moet echt naar de ingredienten kijken om te beoordelen of het een goed product is. Voor jonge kinderen zijn zonnebrandcremes met uitsluitend fysische filters zoals titanium dioxide en zink oxide een goede keuze, deze moeten dan wel een witte waas achterlaten.

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (11:01)

   Beste Tanja,

   Vision bevat de zonfilter oxybenzone: http://jetskeultee.nl/oxybenzone-benzophenone-3/obj7777432. Bovendien heeft dit product zeer vermoedelijk een matige en wat instabiele UVA bescherming, dit product heeft niet mijn voorkeur! De producten die ik adviseer vind je op de volgende blog: http://www.jetskeultee.nl/productadvies.

   Groetjes Jetske

 • Yvonne juli 2, 2012 (11:51)

  hoi Ketie,

  de spray die je beschrijft bevat een tamelijk hoog percentage alcohol denat en dat raadt Jetske af en een spray raadt ze ook af ivm ademingsgevaar.

  gr yvonne

 • Ketie juli 2, 2012 (10:46)

  Hoi Jetske,
  Na wat onderzoek op internet heb ik Vichy Capital Soleil Spray Kind SPF 50+ voor onze pasgeboren dochter gekocht. Deze werd op verschillende sites aangeraden. Ik hoor graag jouw mening over dit product.

  INGREDIENTS: AQUA / WATER C12-15 ALKYL BENZOATE GLYCERIN PROPYLENE GLYCOL ETHYLHEXYL SALICYLATE ALCOHOL DENAT. OCTOCRYLENE BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE TITANIUM DIOXIDE ETHYLHEXYL TRIAZONE POLYESTER-5 DROMETRIZOLE TRISILOXANE ACRYLATES COPOLYMER BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE CAPRYLYL GLYCOL ETHYLENEDIAMINE/STEARYL DIMER DILINOLEATE COPOLYMER PENTASODIUM ETHYLENEDIAMINE TETRAMETHYLENE PHOSPHONATE TEREPHTHALYLIDENE DICAMPHOR SULFONIC ACID TOCOPHEROL TRIETHANOLAMINE

  Bij voorbaat dank.
  Mvg
  Ketie

 • author-avatar
  Jetske april 8, 2012 (09:09)

  Jeetje Marieke, wat ben jij goed bezig! Het wordt inderdaad hoog tijd dat er ook op school zonnebrand beschikbaar komt. En dat kinderen vanuit school mee krijgen hoe belangrijk zonbescherming is. Overigens geef ik mijn kinderen op heel zonnige dagen een zonnebrandcreme mee in hun tas en vraag ik ze zelf tussendoor nog even bij te smeren. En dat doen ze echt….
  Die “langdurige” sunscreens bevatten niet altijd filters die optimaal zijn voor de kinderhuid. En vergeet niet dat de nieuwere filters als Tinosorb of Mexoryl ook heel erg stabiel zijn. Ook producten met zinkoxide zijn voor kinderen prima en blijven langdurig werkzaam.

  groeten Jetske

 • Marieke Kerkhof maart 11, 2012 (14:38)

  Hallo Jetske,

  Graag wil ik jouw advies vragen over zonnebrandcreme bij kinderen. Ik ben mezelf altijd erg bewust geweest van de gevaren van te veel zon bij kinderen. Mijn 3 kinderen (10,7 en 5) smeer ik altijd in met zonnebrandcreme. Ook in het voorjaar en tijdens het buitenspelen. Ieder voorjaar ga ik weer op zoek naar “de ideale zonnebrandcreme”. Er is zo ontzettend veel keus!! Nu zijn er twee dingen die ik mij afvraag:
  1. Hoe bescherm ik mijn kinderen gedurende en schooldag? Ik smeer ze in in de ochtend en zie ze pas om 15:15 uur weer.
  2. Ik heb 2 kinderen met een lichte huid, blauwe ogen, lichte haren. Zij reageren beiden op zon (bultjes op de huid). Wat is een geschikte zonnebrandcreme voor dit huitype? Waar moet ik op letten.
  Verder ben ik fan van de zonnebrandcremes die je 1x per dag moet smeren: Ultrasun en Vision. Is het verstandig om dit te gebruiken voor je kinderen? Als we op vakantie gaan dan gebruik ik cremes die je om de 2 uur moet aanbrengen. Ik ben er dan zelf bij om dit in de gaten te houden. Als je kind de hele dag op pad is dan wil ik ook dat hij of zij beschermt is tegen de zon. Gelukkig is het smeren tegen de zon voor mijn kinderen al heel vanzelfsprekend. Ze vragen er zelfs om! Wel merk ik dat er nog heel veel mensen in mijn omgeving zijn die het allemaal niet zo nodig vinden. Of mijn smeergedrag overdreven vinden. Ik moet ook zeggen dat ik gedurende het voorjaar/zomer/najaar behoorlijk wat geld kwijt ben aan zonnebrandcremes. Maar goed voorkomen is beter dan genezen!
  Groeten van,
  Marieke

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!