• impact-van-roken-een-tweeling

Het effect van roken op de huid bij een tweeling

Iedereen weet dat roken slecht voor je gezondheid is, en veel mensen weten ook dat roken de conditie van de huid geen goed doet. Deze tweelingfoto laat nog eens zien dat je er door roken zomaar járen ouder uit kunt gaan zien (Aging studies on twins- Amerikaanse plastisch chirurg Dr. Antell). Maar hoe komt dit eigenlijk?

Zuurstof

Om je huid gezond en soepel te houden is zuurstof nodig. Roken vernauwt de bloedvaten in de huid en daardoor neemt de bloedtoevoer naar de huid sterk af. Het gaat gemiddeld zelfs om een afname van zo’n 30% (Goldberg and Herriott, Light Years Yonger).

Grauwe kleur

Ik zie vaak direct aan mensen of ze roken. Door de grauwere (grijze of gelige) huidskleur wordt bijna elke roker ‘verraden’. Dit is met name goed te zien bij mensen van boven de dertig jaar. (Hoe dit kan, staat beschreven in de blog Ouder worden).

Verminderde elasticiteit & veroudering

Naast de grauwe huidskleur verliest de huid van iemand die rookt ook zijn elasticiteit. Het is een beetje een technisch verhaal, maar door roken neemt het aantal vrije radicalen flink toe. Ik heb al eerder beschreven dat deze deeltjes zeer gestaag de huid beschadigen en de celvernieuwing vertragen. De huid zal versneld verouderen.

Rimpels rondom de mond

Door roken kunnen ook de zogeheten lines of expression ontstaan. Deze lijntjes zijn rimpels die ontstaan doordat iemand vaak een bepaalde beweging maakt. Dit kan bijvoorbeeld eten, fronsen, slapen of het bespelen van een bepaald muziekinstrument zijn. Ook tijdens roken maak je een constante beweging met de mond, waardoor bij veel rokers ‘rooklijntjes’ zichtbaar worden.

Al met al is het nooit te laat om te stoppen!

Groeten Jetske.

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook:
De impact van de zon; een tweeling
Huidveroudering door de zon en
Antioxidanten in cosmeticaproducten.

Gerelateerde Berichten

9 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • emma september 19, 2015 (17:55)

  Beste dr jetske,

  ik zoek foto s van mensen die hun hele leven hebben gerookt en dat daarin de tussentijds foto s van hun gezicht zijn gemaakt . Om te zien hoe hun gezicht in de tussentijd veranderd. Het is voor een school project om te laten zien dat je niet moet roken. Het zou goed zijn als het een schrik effect heeft.

  eventueel als u andere heeft of foto s ben ik daar erg blij mee.

  Met vriendelijke groet Emma

 • adrie februari 11, 2014 (11:08)

  ik ben 62 en ik ben zo wanhopig met het verzorgen van mijn gezicht,,,,ik vele rimpels en diepe porièn,,ik heb al vele verschillende crème s gebruikt en niets helpt !!! graag zou raad ontvangen wat ik eventueel moet doen,,,,

  • author-avatar
   Jetske februari 19, 2014 (15:36)

   Beste Adrie,

   Het is uiteraard van te voren belangrijk wat de verwachtingen zijn van een cosmetisch product die in de winkel verkrijgbaar is. Een product met werkzame ingrediënten (zoals vitamine C) kan ervoor zorgen dat roodheid vermindert, poriën minder opvallen, fijne lijntjes, pigmentvlekken en acne verminderen en de huid een egaal en stralend aanzicht krijgt. Best veel nog! Bestaande rimpels kunnen niet weggesmeerd worden. Het enige ingrediënt waarvan bewezen is dat het bestaande rimpels kan verminderen is vitamine A zuur: http://jetskeultee.nl/vitamine-a-retinoiden/obj7777395.

   Groetjes Jetske

 • Ida augustus 29, 2013 (12:35)

  Ik beveel van harte de MIR Methode van Mireille Mettes aan voor iedereen die wil stoppen met roken e.d…….Ik heb na een paar maanden “Mirren ” ….alles los kunnen laten en rook NIET meer……zonder enig “Heimwee” naar die vervelende sigaret….

  Bezoek haar website voor verder info. Succes….groet…Ida

 • Cari januari 26, 2013 (22:58)

  Ik ben 22 en sinds een half jaar gestopt met roken vanwege een longontsteking, hierdoor heeft het mij weinig moeite gekost om van de sigaretten af te blijven, een geluk bij een ongeluk wellicht? Wanneer ik in de verleiding kom door zo n sigaret denk ik aan alle rimpels en huidproblemen die mij bespaard blijven door dat vergif maar te laten. Je huid is het grootste orgaan dus verzorg het goed. Ik was zelf altijd in de weer met bindweefsel massages om de doorbloeding van mijn huid goed te houden (compensatie voor het roken vermoed ik), nu ik niet meer rook ziet mijn huid er stukken beter uit want dan hebben die massages pas echt effect.

 • Tim september 6, 2012 (19:09)

  Ik ben een roker van 22. En ik heb al meerderen keren een poging gedaan om te stoppen met roken maar tot nu toe wil het niet elke keer word ik maar verleid door die vieze sigaret….. en echt waar ik heb al van alles geprobeerd, maar ben nog niet echt naar de dokter geweest ofzo. Mijn huid lijd er ook heel veel aan ik heb ontzettend veel last van puistjes. daardoor ga ik nu ook om de 2 weken naar de huidtherapie. En het domst van mij dat ik gewoon door rook. Ik heb me ouders alweer teleur gesteld en mijn omgeving,,,

 • Angela juni 1, 2012 (19:06)

  Hallo Jip, zelf heb ik 40 (!!!) jaar gerookt, tientallen stoppogingen en een hoop frustraties hebben er toe geleid dat ik nu opnieuw(…) 46 dagen gestopt ben met roken, geloof het of niet, mensen om mij heen zien het aan de kleur van de huid, een marteling als je langer blijf roken, stop aub, je krijgt er zoveel voor terug….succes!

 • Mieke mei 28, 2012 (22:57)

  Beste Jip,
  Ja stop met roken dan word je huid echt een stuk mooier. Jij bent nog jong dus de schade is beperkt. Trouwens als je stopt met roken zal je hele lijf er blij mee zijn. Zowel van buiten als van binnen.

 • Jip mei 19, 2012 (04:15)

  Ik ben zelf een roker, 22 jaar. Ben me er zeer bewust van dat het slecht is voor je huid en verdere gezondheid. Wel grappig om te zien dat op alle blogs erg veel word gereageerd maar als het om roken gaat niet. Geen argumenten tegenin te brengen;) Is de enige optie dan toch echt stoppen…… Denk het wel

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!