• impact-van-de-zon-een-tweeling

Het effect van de zon op de huid bij een tweeling

De Amerikaanse plastisch chirurg Dr. Antell fotografeerde honderden tweelingen om het effect van externe factoren (zon, stress, roken) op de huid te bekijken.

Deze foto’s van beide zussen laten perfect zien wat de zon met de huid doet. Terwijl de ene zus in Baltimore bleef (rechts), verhuisde de andere naar Californië waar ze een ‘long-term sun worshipper’ werd. Vervolgens bracht ze nog enkele zomers in de brandende zon van China en Thailand door en woont ze nu op Hawaii.

Huidveroudering

Het verouderingsproces verloopt bij beide zussen hetzelfde: de rimpels zitten op dezelfde plekken, alleen zijn deze bij de zus die veel aan de zon is blootgesteld veel meer aanwezig. Een operatie kan de rimpels weghalen. Helaas is dit niet mogelijk voor de verouderde structuur van de huid (een grovere huidstructuur en verminderde elasticiteit) als gevolg van de zon.

Deze foto’s zijn een goed bewijs van wat overmatige blootstelling aan de zon met de huid doet. Vandaar dat ik vaak roep dat een zonnebrandcrème de beste antirimpelcrème is! Vooral lekker blijven smeren dus (SPF 15).

Groeten Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook “de invloed van roken; een tweeling’,
“bescherm jezelf tegen de zon’,
“dr. Peter Velthuis over de zon’,
De strijd tegen rimpels, no time to waste“,
Ouder achter glas” en
Wat roken doet met de huid; acne”.

Gerelateerde Berichten

8 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!