• spottreatment_acne_puistjes

Spot treatments helpen je niet bij acne

Puistjes doen er ongeveer twee weken over om tevoorschijn te komen. Met andere woorden, als je met een cosmeticaproduct alleen de bestaande puistjes behandelt, zal je acne over twee weken dus niet verbeterd zijn. Spot treatments zijn kortom geen goede behandeloptie.

Als je acne echt goed wilt aanpakken, zorg dan dat je het ontstaan van puistjes voorkomt.

Dit doe je door:

 • de productie van talg te remmen,
 • verstopping van de talgkliertjes tegen te gaan,
 • te voorkomen dat bacteriën de verstopte talgkliertjes binnendringen en daar een ontstekingsreactie veroorzaken.

Spot treatment is alleen zinvol in noodsituaties. Als je vlak voor je huwelijksdag wakker wordt met een grote pukkel op je kin is er vast wel een dermatoloog die daar een klein beetje corticosteroïden (ontstekingsremmers) in wil spuiten om de zwelling en roodheid te verminderen. Nood breekt wet!

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

lees hoe je acne het beste kan behandelen.

Gerelateerde Berichten

2 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • author-avatar
  Jetske oktober 16, 2009 (17:11)

  Beste Vivian, goed om te lezen dat je je zo verdiept in huidverzorging en niet zomaar alles gelooft.
  Het is toch eigenlijk te gek voor woorden wat je schrijft. Je zou verwachten dat een parfumerie juist wil helpen bij het mooier worden van een huid! En Je verhaal over de opleiding geeft me helemaal kippenvel!
  Veel huid problemen kun je verhelpen en voorkomen door de juiste huidverzorging te gebruiken. Wat ik eigenlijk altijd adviseer, en dus ook bij acne, is om milde producten te gebruiken. Zonder irriterende stoffen. Hiernaast is het belangrijk producten te kiezen die bij jouw huidtype passen. Wat een goede creme is voor de een, hoeft dit niet perse ook voor de ander te zijn. Verder kun je bij acne goed een product met salicylzuur gebruiken. Bouw dit wel langzaam op, zodat je huid hieraan kan wennen. Hiernaast kun je kiezen voor producten met anti-inflammatoire en kalmerende eigenschappen (niacinamide, licorice extract, Green tea, allantoin). In een eerdere blog heb ik meer over gezichtsverzorging bij acne geschreven. Ik weet dat het een hele zoektocht is, maar het is zeker de moeite waard.
  Als je graag wilt weten welke producten ik precies zou adviseren bij jouw huid kun je me een mail sturen met je huidtype (jetske@dr-jetskeultee.nl). Verder wil ik graag weten of je een gevoelige huid hebt, en last van acne, pigment en/of rimpels.
  Groeten Jetske.

 • V. de Ligt oktober 2, 2009 (22:44)

  Wat ben ik blij dat eindelijk iemand zegt hoe het zit met cosmetica! ik heb vroeger in een parfumerie gewerkt en toen werd ik er al helemaal gek van wat cosmetica zou kunnen doen. Ik had zelf een gevoelige huid maar al de cosmetica van de wereld kon dit niet oplossen! Na een opleiding huidtherapie was ik nog niet veel wijzer geworden want bij acne moesten we behandelen en adviezen geven maar als patienten cosmetica van een X-merk gebruikten (die naar mijn idee te veel uitdroogde, alcohol bevatten en vetstoffen die de huid verstopte)dan mochten we daar niets mee doen. En wat voor zin heeft het dan als ik een keer in de week behandel en de patient gebruikt 2x per dag verkeerde produkten. De dagelijkse routine heeft zoveel impact op de huid!!! Ik vind dat dit onderkend word.
  Ik ben benieuwd wat jij patienten adviseert die acne hebben? Dus wat ze naast hun medicijnen kunnen gebruiken. En wat adviseer je bij een gevoelige huid? Met vriendelijke groet, Vivian

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!