• Moisturizer-stap-4

Moisturizer: stap 4 naar een mooie huid

Voor de meerderheid van de mensen is het gebruik van een moisturizer een noodzaak. In het stappenplan is dit de vierde stap, de stap vóór de zonnebrandcrème. Sommige moisturizers bevatten een SPF, maar over het algemeen vind ik het verstandiger om hiervoor een apart product te gebruiken. Ik zal dit later op mijn blog toelichten.

Het ideale stappenplan

 1. Cleanser
 2. Toner
 3. Exfoliant
 4. Moisturizer
 5. Zonnebrandcrème

Waarom een moisturizer?

Over geen enkel product bestaat zoveel verwarring als over de moisturizer. Gezien het enorme aanbod is het kiezen van een geschikt product een lastige aangelegenheid. De belangrijkste misvatting die er bestaat, is dat een moisturizer in staat zou zijn rimpels weg te halen. Die hoop kun je beter laten varen! Een goede moisturizer kan wel de fijne lijntjes (zeker als de huid erg droog is) minder zichtbaar maken. In veel gevallen zal je op het moment dat je stopt met het gebruik van dit product de lijntjes weer gaan zien. Overigens geen reden tot teleurstelling, want goede moisturizers doen veel andere nuttige dingenéén
Zoals de naam al zegt, is de belangrijkste functie van de moisturizer zorgen voor voldoende vocht in de huid. Dat gaat op twee manieren;

 1. Een moisturizer zorgt ervoor dat de barrièrefunctie van de huid optimaal is. Hierdoor raakt de huid minder snel vocht kwijt.
 2. Een moisturizer brengt stoffen in de huid die vocht vasthouden (dit zijn deeltjes die werken als een spons).

Maar moisturizers kunnen nog meer…

Doordat goede moisturizers in staat zijn de barrirefunctie van de huid te herstellen, heb je minder kans op huidproblemen. Denk hierbij bv aan irritatie van de huid, rosacea of eczeem. Daarbij kunnen actieve ingrediënten in moisturizers een onrustige huid kalmeren (de zogeheten anti-inflammatoire stoffen), een doffe huid weer laten stralen en de huid ook nog eens gladder en egaler maken.

En vergeet niet dat regelmatig gebruik van een moisturizer (bij voorkeur in combinatie met gebruik van een zonnebrandcrème) tekenen van huidveroudering kan vertragen! Al met al reden genoeg om op zoek te gaan naar een goed product… Wat overigens scheelt is dat je niet hoeft te gaan speuren naar een aparte dag-, nacht- of oogcrème. Ik beschreef al eerder op mijn blog dat het prima is om hiervoor één product te gebruiken.

Er is nog veel meer te vertellen over de moisturizer. Morgen ga ik hier verder op in (moisturizer 2).

Groeten Jetske.

 

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Kijk voor productadvies op de blog “hulp bij de keuze van je moisturizer“.
Lees ook de blogs “een gezonde huid’
“niet iedere crème is voor elke huid even ideaal’,
het recept voor een mooie huid” en
een must” (wat te doen bij een droge huid).

Gerelateerde Berichten

20 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • rian mei 22, 2010 (01:39)

  Hoi Jetske

  Ik zou ook graag een persoonlijk stappenplan voor mn huid willen.
  Ik ben 29, heb een droge huid en begin op mijn voorhoofd,
  en rondom mn ogen al wat rimpels te krijgen.
  Ik gebruik sebamed zeepvrije wasgel voor mn gezicht en lichaam,
  en de hydraterende creme uit de amandellijn van Weleda.
  Maar wil nou graag iets extra s gaan smeren tegen huidveroudering.
  Zou heel graag vitamine a zuur en glycolzuur gaan gebruiken.
  Ook zou ik graag alle stappen willen doen (cleanser, toner, exfoliant, moisturizer, en de zonnebrandcreme).
  Maar wil liever niet voor elke stap een ander merk.
  Welke merken zijn goed en kan ik in elke stap toepassen?
  (dat ik zoveel mogelijk heb uit 1 lijn/ 1merk.
  Moet ik het glycolzuur ook bij de apotheek halen (op doktersrecept)
  of zijn er creme s die ik in de winkel kan kopen waar de juiste hoeveelheid glycolzuur in zit?
  Jeetje wil het zo graag allemaal goed doen, maar zie door de bomen t bos niet meer!
  Zou je mij voor elke stap een goede suggestie kunnen geven?
  Wat betreft merk en wanneer ik t moet smeren.
  En vervalt bij t gebruik van vitamine a zuur een andere stap in t stappenplan?
  Sorry dat ik je zoveel vragen stel!
  Hoop dat je mijn vragen wil/kan beantwoorden.

  Alvast bedankt en succes met t goede werk dat je doet!

  Groetjes Rian Appeldoorn

 • author-avatar
  Jetske mei 27, 2010 (15:21)

  Beste Rian,

  Juist hartstikke goed dat je zoveel vragen stelt! Het wordt ons ook niet gemakkelijk gemaakt als het gaat om huidverzorging…

  Bij beginnende huid veroudering kun je een creme met vitamine A zuur gaan gebruiken. Hierover heb ik eerder op mijn blog al wat geschreven: vitamine A zuur.
  Ook glycolzuur kan de huid met beginnende huid veroudering helpen. Hetzelfde geldt voor vitamine C. Deze twee ingredienten moeten dan wel in voldoende hoge concentratie in een product zitten (lees hier een voorbeeld van angel dusting … wat helaas vaak voorkomt). Als je ervoor kiest om vitamine A zuur te gaan gebruiken kun je dit product s avonds in plaats van de exfoliant gebruiken. s ochtends kun je dan een exfoliant te gebruiken. Blijf wel goed kijken hoe je huid hierop reageert! Vitamine C kan in een dagcreme, toner of zonnebrandcreme zitten.

  Producten met glycolzuur kun je in ieder geval via het internet krijgen (al is dit wel een hele zoektocht!). Peelings met concentraties boven de 30% behoren uitgevoerd te worden door een huidtherapeut of arts. Glycolzuur concentraties boven de 20% zou ik niet thuis gebruiken.

  Helaas heb ik nog geen merk gevonden waarvan ik alle producten aan zou raden. Vaak verschilt de kwaliteit per lijn en per product enorm. Zelf ben ik al tijden op zoek naar goede producten, voor mezelf, maar ook voor mijn werk bij de Velthuis Klinieken. Aangezien dit zo ontzettend ingewikkeld blijkt ben ik aan het kijken of ik zelf producten kan samenstellen die aan alle voorwaarden voldoen, maar helaas is het nog niet zover. Via de mail zal ik je per stap enkele voorbeelden van producten toesturen, zodat je zelf kunt kiezen wat je gaat gebruiken.

  Groeten Jetske

 • miriam buin mei 31, 2010 (12:29)

  Hallo,Jetske ,ik vroeg me af ,maak je met een sunblock je huid lichtgevoelig?
  Ik HEB ER EEN GEKOCHT VAN LA-POSAY WAARVAN ZE BEWEREN DAT HET EEN VAN DE BESTE ZOU ZIJN.
  HEB EEN LICHTE HUID,WEL DONKER HAAR.
  Waarom is het beter een appart zonnebrandproduct over je dagcreme heen te doen?
  ER OOK WEL BEWEERD DAT JE JE DAGCREME KUNT VERVANGEN VOOR EEN GOEDE ZONNECREME,MAAR MIS JE DAN NIET DE BELANGRIJKE WERKSTOFFEN?
  Of als er al een spf in je dagcreme zit kun je dan ook zonder problemen een zonproduct aanbrengen?

  Waarom zijn de filters in een zonnecremebeter dan van een dagcreme,je hebt bijvoorbeeld dagcremes met een hele hoge factor,van Clinique
  ,maar daar zit oxybenzone in.Is deze stof werkelijk zo schadelijk?

  Ook zijn er speciale city-blocks die zouden extra beschermen tegen vervuiling?Handig als je in de randstad woont.
  Maar daar kun je weer niet mee zonnen ,dus als je dat wil gaan doen moet je weer wat anders opsmeren?
  Ook een vraag over de nanodeeltjes die in opspraak zijn,deze zouden zitten in merken die mexoryl filters bevatten ,erge stabiele filters maar dan heb je dat dus weer.
  Lastig allemaalKun je mij enig advies geven over dit alles?
  Misschien denk ik te moeilijk ,maarja je leest zoveel vervelende dingen over bepaalde stoffen.
  Alvast bedank,groetjes Miriam.

 • author-avatar
  Jetske mei 31, 2010 (17:04)

  Beste Miriam,

  Het is inderdaad erg lastig allemaal. Erg goed om te lezen dat je zo kritisch naar zonnebrand producten kijkt! Op het moment ben ik me even aan het concentreren op mijn promotie (15 juni), dus mijn antwoord laat even op zich wachten. Maar je vragen zal ik zeker beantwoorden.

  Wordt dus vervolgd…
  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske juni 22, 2010 (11:47)

  Beste Miriam,

  Allereerst zou ik je willen vertellen dat de term sunblock niet zoveel zegt. Er is geen een zonnebrandcreme die je voor 100% beschermt. Een SPF 15 beschermt je voor 93% tegen UVB straling, een SPF 30 voor 97%. De bescherming neemt exponentieel toe, maar zal nooit 100% zijn. Ook neemt de bescherming af gedurende de tijd. Zo bestaan er ook geen verzorgingsproducten die je de hele dag beschermen.
  Of een product wel of niet goed is kan ik eigenlijk alleen bepalen op basis van de ingredientenlijst. Je kunt me de ingredienten van de zonnebrandcreme van la roche posay toe mailen, dan zal ik ernaar kijken (jetske@dr-jetskeultee.nl). Er zijn verschillende zonnefilters. Of een deze stabiel zijn en of ze reageren op licht verschilt per zonnefilter. Op deze blog kun je hier een goed overzicht van vinden. Mijn advies voor zonnebrandcremes is in elk geval te zoeken naar een zonneproduct met titanium dioxide, zinkoxide of tinosorb; deze zijn veilig en geven de minste kans op een huidreactie. Nadeel van de eerste twee is dat je een witte waas over je gezicht krijgt; als dit niet zo is dan is er de nanotechnologie gebruikt. Producten met Tinosorb herken je aan de volgende INCI namen: Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (Tinosorb S) of Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (Tinosorb M).

  Je kunt een zonnefactor zowel voor of na het aanbrengen van de creme gebruiken. Zelf heb ik een voorkeur om eerst de creme aan te brengen en vervolgens de zonnebrandcreme. De reden hiervoor is dat de ingredienten in de creme zo beter hun werk kunnen doen. Als je een vettere huid hebt kan het beter zijn voor je huid om deze alleen op de drogere delen van de huid aan te brengen; de zonnebrandcreme gebruik je dan wel op je gehele gezicht. Bepaalde stoffen (zoals vitamine C, niacinamide, bisabolol, allantoine… ) kunnen dan bijvoorbeeld in je zonnebrandcreme of toner zitten.
  Over een dagcreme met SPF kun je gerust nog een zonnebrandcreme overheen aanbrengen. Over zonnefilters zal ik binnenkort een uitgebreide blog schrijven. Ik kan je in ieder geval alvast zeggen dat oxybenzone niet de meest veilige filter is. Over de nanodeeltjes is inderdaad een boel te doen; het is nog onbekend wat deze met je lichaam doen op de langere termijn. Vorig jaar heb ik een blog geplaatst met een link naar een uitzending van TROS radar over dit onderwerp. Een interessante uitzending!

  Het is altijd belangrijk om je huid goed te reinigen en te beschermen, onafhankelijk waar je bent. En de zonnefactor zegt alleen wat over de bescherming, niet over de locatie. Dus een goede zonnebrand is goed voor in de stad maar ook voor op het strand!
  Groeten Jetske

 • Loubna augustus 29, 2010 (15:44)

  Hi Jetske,

  ook ik ben geinteresseerd in producten waar glycolzuur in zit. Ik wil het graag als exfoliant gebruiken. Op het internet is het een zoektocht..

  Alvast bedankt voor je antwoord.

 • author-avatar
  Jetske september 6, 2010 (13:27)

  Beste Loubna,

  Via de mail zal ik je enkele producten toesturen. Hou er wel rekening mee dat glycolzuur bij een gevoelige huid te heftig kan zijn. Ook wil ik je adviseren de blog een exfoliant; de gebruiksaanwijzing goed te lezen

  Groeten Jetske

 • anne februari 27, 2011 (18:43)

  Hi Jetske,

  Ik heb een vraagje over het stappenplan:
  Welke producten moet je aanbrengen als het vorige product nog nat is en bij welke producten moet je wachten tot de vorige (volledig) is ingetrokken.(cleanser, tonic, exfoliant, moisturizer, sunblock)?

  Groetjes Anne

 • author-avatar
  Jetske februari 28, 2011 (11:55)

  Beste Anne,

  Je kunt als je huid nog nat is van het wassen met de cleanser of van de toner je moisturizer al op je gezicht aanbrengen. Op deze manier sluit je vocht in en kunnen bepaalde werkzame stoffen beter intrekken. Als je een hele gevoelige huid hebt is het soms beter om juist te wachten tot je huid helemaal droog is. Je zult dan ook merken dat je huid wat minder prikkelt bij het aanbrengen (als je dat al voelt). Waar je verder rekening mee moet houden is dat je even wacht voordat je de creme over de exfoliant aanbrengt. Ongeveer 10 minuten is genoeg. De zuurgraad van de moisturizer kan de werking van de exfoliant beinvloeden. Als je die tijd hebt is het beter om de moisturizer even in te laten trekken voordat je de zonnebrandcreme aanbrengt, dan kunnen de stoffen in de moisturizer iets beter intrekken.

  Groeten jetske

 • Jo september 23, 2011 (13:38)

  Beste Jetske,

  Graag zou ik willen weten of glycolzuur ook geschikt is voor dieper gelegen pigmentvlekken. Welke midddelen kun je hier t beste voor gebruiken.

  Gr. jo

 • author-avatar
  Jetske oktober 13, 2011 (10:43)

  Beste Jo,

  Vrij verkrijgbare producten met stoffen als vitamine C, Niacinamide en glycolzuur zullen vooral het oppervlakkig pigment wat verminderen. Een peeling met een hogere concentratie zal zeker wat dieper in de huid effect hebben. Voor de keuze van behandeling is het overigens erg afhankelijk van welke soort pigment je last hebt. UV damage kan bijvoorbeeld goed behandeld worden met een laserbehandeling.

  Een overzicht over wat welke ingredienten kunnen doen bij pigmentatie kun je lezen in de blog ingredientkeuze bij pigmentvlekken < http://jetskeultee.nl/2011/03/25/ingredientkeuze-bij-pigmentvlekken/ > .

  Succes! Groeten Jetske

 • Fimke november 11, 2011 (17:07)

  Hallo Jetske,

  Overal om me heen lees ik tips en trucs over huidverzorging, je wordt er echt mee dood gegooid.. In een tijdschrift heb ik eens gelezen dat het heel erg van belang is hoe je de creme smeert, van onder naar beneden en op de limpeltes/lijntjes extra drukken om de spier te activeren. Kan jij je hierin vinden? het klinkt mij als grote onzin in mijn oren. Zeker met mijn gevoelige huid moet ik zo weinig mogelijk wrijven etc.

 • author-avatar
  Jetske november 29, 2011 (12:13)

  Hi Fimke,

  Nee hoor, dit is inderdaad grote onzin!!! Wat verzinnen ze toch allemaal…..

  groeten Jetske

 • berie maart 11, 2012 (03:20)

  Hallo Jetske,

  Ik ben geinteresseerd in producten waar glycolzuur in zit. Ik heb zelf een paar glycolzuur peeling behandelingen gehad bij de schoonheidsspecialiste en het werkte heel goed bij mijn huid. Op het internet is het heel moeilijk om een goede creme of peeling te vinden, omdat het niet altijd betrouwbaar is. Graag zou ik u om advies willen vragen over producten waar een glycolzuur percentage van minder dan 20% in zit.

  Alvast bedankt!

  Hartelijk groet,
  Berie

 • author-avatar
  Jetske april 8, 2012 (08:46)

  Beste Berie,

  Ik heb zelf ook een product met glycolzuur gemaakt. Als je me je adres stuurt kan ik je een sample opsturen. Je kunt inderdaad ook een exfoliant van paula s choice gebruiken.

  groeten,

  Jetske

 • Mariella april 20, 2012 (21:20)

  Beste Jetkse,

  Ik vind het erg leuk om je blog te lezen. Ik heb een vraag over het stappenplan. Je adviseert om een zonnebrandcreme te gebruiken ipv een dagcreme met spf (ook omdat de moisterizer eigenlijk al voldoende is als creme) Maar van een zonnebrandcreme krijg je toch een erg glimmende huid? Misschien ben ik alleen bekend met hele vette cremes en is dat niet het geval met de cremes die jij aanraadt. Ik ben altijd wat huiverig voor zonnebrandcreme omdat ik het idee heb dat ik er juist een oneffen vette huid van krijg.

  Ik hoor graag van je.

  Groet,
  Mariella

 • Janine mei 1, 2012 (18:02)

  Hallo Jetske,

  Hierbij ook de ingerdienten van de creme van Environ die ik gebruik. De moisturizerlijn bestaat uit vijf cremes, waarbij je, volgens mijn schoonheidsspecialiste, de hoeveelheid vitamine A opbouwt naar gewenning aan het product.

  Daar gaan we, het is een flinke lijst:

  Aqua, Hydrogenated Polydecene, Sorbitol, Tocopheryl Acetate, Glyceryl/Capric Triglyceride, Ethoxydiglycol, polysorbate 60, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Ascorbyl Tretraisopalmitate, Dimethicone, Panthenol, Sorbitan Stearate, Retynyl Acetate, Ascorbic Acid, Rosmarius Officinalis (rosemary) Leaf Extract, Epigallocatechin Gallate, Aspalathus Linearis (rooibos) Leaf Extract, Cyclopia Genestoides (Honeybush) Leaf Extract, Polygonum Cuspidatum Extract, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Sodium Hydroxide, Xanthan Gum, Disodium EDTA, Palmitoyl, Pentapeptide-4, Beta Carotene, Tocopherol, Ascorbyl Plamitate, Butylene Glycol, Carbomer, Polysorbate 20, Polyglyceryl 10 Laurate, Gelatin, Sucrose, Zea Mays (Corn) Oil, BHT, Maltodextrin, Methylparaben, Propylpraben.

  Eventuele hoeveelheden weet ik niet, maar kan ik navragen.

  Groet Janine

 • San september 12, 2014 (20:46)

  Hoi,

  Ik heb een klein vraagje, ik gebruik nu medicijnen voor mijn acne op mijn gezicht. Mijn gezicht is bijna helemaal puist vrij en mooi egaal maar als ik met mijn medicijnen stop wil ik graag in de winter weer gewoon make up op kunnen (concealer, poeder etc) gewoon een beetje om er normaal uit te zien maar ik wil dan graag weten wat een goede moisturizer is of iets anders om onder mijn make up te dragen zodat mijn puisten niet meer terug komen. Soms heb ik een hele vette huid maar anders is het gewoon normaal niet droog iig.

  Alvast bedankt

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!