• Moisturizer

Moisturizer: stap 4 naar een mooie huid (2)

Na de uitleg over wat een moisturizer doet voor je huid in het eerste deel van deze blog, ga ik graag verder in op het gebruik van dit product.

Hoe gebruik je een moisturizer?

Een droge huid kan niet zonder moisturizer. Als je huid erg droog is, is het soms zelfs nodig om meerder keren per dag een moisturizer op te brengen. Des te belangrijker dus dat er geen irriterende stoffen in het product zitten. Voor een vette huid is het gebruik van een moisturizer minder noodzakelijk. Het kan zelfs contraproductief werken. Je gezicht gaat nog erger glimmer en puistjes kunnen verergeren door verstopping van poriën. Gebruik in dit geval enkel een toner, of een serum op waterbasis met antioxidanten, anti-irriterende en ontstekingsremmende ingrediënten. Op drogere plekken in het gezicht (er is bijna altijd sprake van een gecombineerde huid) kan dan wel een moisturizer aangebracht worden.

De exacte keus voor een moisturizer is afhankelijk van de conditie van de huid en deze varieert van tijd tot tijd. Het is dus belangrijk je huid goed te kennen. Het bepalen van je huidtype is niet altijd makkelijk; vaak is je huidconditie al beïnvloed door de skincareproducten die je gebruikt. Daarbij is het essentieel een product te kiezen zonder irriterende stoffen en met voldoende werkzame bestanddelen (in adequate concentraties). Ik zal binnenkort uitleggen welke ingrediënten voor welk huidtype geschikt zijn.

Zorg ervoor dat de huid eerst goed gereinigd is voordat de moisturizer aangebracht wordt. De ingrediënten kunnen zo beter hun werk doen en worden niet tegengehouden door nog aanwezig huidvet of ander vuil.

Let op!

De prijs zegt niet altijd wat over de kwaliteit van het product. Hier ga ik volgende week verder op in.

Samenvattend een goede moisturizer:

 • kan helaas niets aan echte rimpels doen.
 • kan wel fijne lijntjes (in de meeste gevallen tijdelijk) minder zichtbaar maken.
 • heeft als voornaamste taak vochtinbrengen, maar werkt daarbij beschermend, kalmerend en preventief met betrekking tot rimpels en pigmentatie.
 • moet overdag aangevuld worden met een zonnebrandcrème.
 • kan contraproductief werken bij een vette huid
 • kies je uit op je huidtype!

Groeten Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Ga voor productadvies naar “hulp bij de keuze van je moisturizer“.
Lees ook de blogs “sampleverpakkingen,
de ideale crème’,
zo’n droge huid…” en
“invloed van stress op de huid“.

Gerelateerde Berichten

25 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • A Mulder oktober 4, 2014 (12:01)

  Beste Jetske,

  Momenteel onderga ik een kuur van 6 salicylzuurpeelings bij Velthuis die nu al na twee keer goed resultaat oplevert. Ook gebruik ik iedere avond tretinoine creme en s ochtends Duac gel op eventuele puistjes. Op aanraden van de Velthuis kliniek ben ik begonnne met de toner van Uncover Skincare omdat de moisturizer toch iets te vet was voor mijn normale tot vette huid. Nu is mijn vraag of ik deze toner voor of na het gebruik van de tretinoine en Duac gel moet gebruiken en of ik de toner s ochtends EN s avonds moet gebruiken?

  Ik hoop iets te horen en vast bedankt!

  • author-avatar
   Jetske oktober 24, 2014 (16:15)

   Beste A. Mulder,

   De toner gebruik je voor de tretinoïne en Duac crème. Je kunt de toner in de ochtend en avond aanbrengen. Je kunt uiteraard ook even kijken waar je huid goed op reageert. Als je huid beter reageert op het gebruik van een keer per dag dan kan je dat aanhouden.   

   Groetjes Jetske

 • Sanne mei 17, 2014 (09:32)

  Super stom, maar ik bEn in de zon in slaap gevallen. Mijn gezicht is nu nog steeds (na drie dagen) gezwollen, rood, schilferig en voelt strak aan. Koelen met water en aftersun helpen slechts tijdelijk het nare strakke gevoel te verminderen. Ben ten einde raad. Wat is jouw advies?

 • Rachel november 12, 2013 (21:07)

  Beste jetske,

  Ik gebruik duac acne gel voor mijn acnehuid. Dit droogt redelijk uit, maar dat is ook de bedoeling. Nu vroeg ik mij af of ik dan een extra voedende crème moet gebruiken en wanneer ik die het beste op kan doen, vóór dat ik duac opsmeer of erna? Kunt u mij hiermee helpen?

  Groetjes Rachel

 • Maartje september 18, 2013 (17:47)

  Beste Jetske,

  Ik heb zojuist een middagje besteed aan jouw website lezen. Fijn, om eens wat goede, onderbouwde informatie te kunnen krijgen. Ik ga zeker mijn producten aanpassen. Ik heb nog wel een vraag over de moisturizer. (Hopelijk heb je deze vraag niet al ergens beantwoord, het is soms wel even zoeken op de website). Je geeft aan dat het beter is om een aparte zonnecrème te gebruiken. Mijn ervaring is echter dat deze vaak vet zijn en ook een vettige glans achter laten. Daarnaast gebruik ik momenteel een crème met een licht kleurtje om een beetje die egale teint te creëren (zeker in de winter erg fijn). Dit (spf en kleurtje) bieden de moisturizers die jij adviseert niet. Heb je hier advies over? Is het wellicht beter om die toevoeging van dat kleurtje niet te willen? (Ik las je stukje over de BB-cream) En zijn er zonnecrèmes die niet die vettige glans achterlaten? Alvast bedankt!

  • author-avatar
   Jetske oktober 3, 2013 (10:46)

   Beste Maartje,

   Je kunt het beste een zonnebrandcrème op basis van water gebruiken, deze zijn over het algemeen wat minder vet maar houd er dan wel rekening mee dat ze minder waterresistent zijn. Als je een product wilt gebruiken dat voor een kleurtje zorgt is dit natuurlijk prima. Bekijk van te voren wel even de ingrediëntenlijst. Meer informatie vind je op mijn blog:

   http://jetskeultee.nl/de-zoektocht-naar-cosmetica-de-ingredientenlijst/obj7777416

   http://jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325

   http://jetskeultee.nl/26-geurstoffen/obj7777447

   Zonnefilters zorgen ervoor dat de actieve ingrediënten in een moisturizer minder goed in de huid kunnen komen om hun werk te doen. Daarnaast heb je in de avond geen zonnefilter nodig. Ook breng je een moisturizer met een zonnefilter nooit dik genoeg aan om de bescherming te krijgen die de SPF aangeeft. Vanaf maart tot oktober adviseer ik om een moisturizer en zonnebrandcrème apart te gebruiken; in de winter zou je wel een moisturizer en zonnefilter in een kunnen gebruiken.

   Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske augustus 29, 2013 (10:54)

  @ Eveline

  Beste Eveline,

  Wat vervelend dat je last hebt van periorale dermatitis. De behandeling hiervan komt redelijk overeen met die van rosacea (http://jetskeultee.nl/het-behandelen-van-rosacea/obj7777342). Bij periorale dermatitis is het wel bekend dat het sterk kan samenhangen met cosmeticagebruik. Kijk dus goed naar de ingrediënten van de producten van dr. Hauschka. Het is belangrijk milde producten te gebruiken zonder irriterende ingrediënten als parfum en alcohol:

  http://jetskeultee.nl/de-zoektocht-naar-cosmetica-de-ingredientenlijst/obj7777416

  http://jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325

  http://jetskeultee.nl/alcohol-in-huidverzorgingsproducten-liever-niet/obj7777478

  Ik hoop dat het snel beter gaat met je huid!

  Groetjes Jetske

 • Eveline augustus 28, 2013 (10:44)

  Hallo Jetske,

  Momenteel last van dermatitis perioralis. 3 weken kuur en zalf. Ben nu zoekende wat de oorzaak is geweest. Het was al jaren sluimerend aanwezig onder mijn neus. Wat kan ik nu het beste gebruiken aan producten en wanneer mag ik weer wat op mijn gezicht smeren? Heb inmiddels make up gekocht van dr. Hauschka maar durf nog niks op mijn gezicht aan te brengen. Ik gebruikte vaan nutrix als nachtcreme en heb wat gewisseld qua cremes de laatste tijd. Kan dit al de oorzaak zijn? Heel graag je advies, alvast bedankt!

 • Wafae juli 8, 2013 (09:28)

  Hoi Jetske, ik (en meerdere mensen) word helemaal duizelig wat betreft informatie op het internet wat goed is voor je huid. Vooral de werking van verschillende olieën op de huid, de een zweer bij de ene olie, de ander weer bij een andere olie. De een reinigt ermee, de ander gebruikt het als moisturizer. Wat zijn olieën nu precies en wat doen ze voor onze huid en hoe kunnen we ze het beste in onze huidverzorging toepassen voor optimaal resultaat?

 • linda december 16, 2012 (20:48)

  Hallo Jetske,

  Krijg ik ook nog een reactie?

  Groetjes,
  Linda

 • linda december 1, 2012 (15:58)

  Hallo Jetske,

  Zijn de produkten van Dermaquest wel goed?
  Er zit geen parfum,kleurstoffen en minerale olieen in.

  De zonnecreme wers door jou aanbevolen.
  Hoor het graag van je.

  Linda

 • author-avatar
  Jetske september 13, 2012 (10:29)

  Hallo Ingrid.

  Als jij er baat bij hebt, kun je prima kokosolie gebruiken. Het is in elk geval niet schadelijk, beschermt tegen uitdroging en houdt de huid soepel en zacht. Ik hoor van meer mensen dat ze er goede ervaringen mee hebben.

  Groeten
  Jetske

 • ingrid april 19, 2012 (20:24)

  Hallo Jetske,

  Kun je ook alleen kokosolie gebruiken als nachtcreme? Ik gebruik het als bodylotion nahetdouchen en mijn huid is nognooit zo zacht geweest.

  Groeten,
  Ingrid

 • author-avatar
  Jetske mei 9, 2011 (17:15)

  Beste Monique,

  Na het lezen van je vraag zou ik je graag willen verwijzen naam de huidanalyse die ik heb gemaakt: http://www.uncover-skincare.nl/huidanalyse. Na het invullen van de vragen krijg je een uitgebreid persoonlijk advies wat af is gestemd op jouw huid. Bij de uitkomst onder het tabje wat je verder nog moet weten vind je achtergrondinformatie over de oorzaken en behandeling van schilfers, mee-eters en een droge huid.

  Er wordt vaak gedacht dat je bij acne/ mee-eters een vette huid hebt. Dit is soms helemaal niet het geval! Niet zo gek dus dat je huid en mee-eters heeft en droog en schilferig aanvoelt. De creme van neutral lijkt me een prima creme om de droge huid en schilfertjes wat aan te pakken. Voor de zichtbare mee-eters zou ik je een product op basis van salicylzuur aan willen raden. Dit helpt overigens niet alleen bij lichte acne, maar ook bij schilfertjes. Salicylzuur verwijdert de bovenste laag van je dode huidcellen. Naast het feit dat schilfertjes zo minder kans krijgen verstoppen de porien minder snel en is het vet oplosbaar. Het dringt dus dieper door in de porien om de acne aan te pakken.

  Je kunt meer over salicylzuur lezen bij de blogs
  het geheim van een goede exfoliant is glycolzuur of salicylzuur ,
  een exfoliant, de gebruiksaanwijzing ,
  het verwijderen van dode huidcellen: een exfoliant of scrub .

  De creme van nivea bevat oa parfum, linalool, citronellol en alcohol denat. (zie hierover de blog te mijden ingredienten).

  Als je nog vragen hebt stel ze gerust!
  Groeten Jetske

 • Monique april 28, 2011 (16:10)

  Beste Jetske,

  Allereerst bedankt voor alle informatie op je blog, zeer interessant. Want ook ik zie door de bomen het bos niet meer.

  Ik ben 21 jaar en heb in mijn gezicht nog regelmatig (kleine!) pukkeltjes, ook meeeters op mijn wangen, neus en kin. Het grote probleem is alleen dat ik in dezelfde gebieden (neus, voorhoofd, wangen) schilfertjes heb, al is dit in de zomer minder erg. Dit is erg lastig met make-up e.d..
  Wat voor soort producten zijn voor mij het meest geschikt?

  In de zomer gebruik ik Control Shine van Nivea Visage Young
  (Aqua, Glycerin, Distarch Phosphate, Alcohol Denat., Ethylhexyl Methoxycinnamate, Glyceryl Stearate Citrate, Caprylic/Capric Triglyceride, Myristyl Myristate, Octyldodecanol, Tocopheryl
  Acetate, Titanium Dioxide, Maris Sal, Aluminum Chlorohydrate, Cetearyl Alcohol, Dimethicone, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/
  VP Copolymer, Sodium Carbomer, Alumina, Tetrasodium Iminosuccinate, Silica, Sodium Polyacrylate, BHT, Butylene Glycol, Phenoxyethanol, Methylparaben, Propylparaben, Iodopropynyl
  Butylcarbamate, Parfum, Alpha-Isomethyl Ionone, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Linalool, CI 42090)

  Maar aangezien ik nog schilfers heb, heb ik gisteren Neutral Creme gekocht.
  (Aqua, Paraffinum Liquidum, Petrolatum, Dimethicone, Cera Microcristallina, DicocoylPentaerythrityl Distearyl Citrate, Glyceryl Oleate, Glycerin, Sorbitan Sesquioleate,Tocopherol, Zinc Sulfate, Ozokerite, Hydrogenated Castor Oil, Aluminum Sterate,Propylene Glycol, Glyceryl Isostearate, Polyglyceryl-3 Oleate)

  In de Nivea creme zitten meerdere soorten alcohol en in de Neutral creme misschien teveel paraffine en petroleum.
  Wat is jouw advies?

  Ik hoop dat je tijd hebt om mijn vraag te beantwoorden.

  Groetjes,
  Monique

 • Frank maart 23, 2011 (12:57)

  Hoi Jetske

  Even het volgende jij adviseerde nogal wat produkten moisterizer op jou website.
  Ik heb zelf nooit last gehad van iritatie door huidverzorging en gebruikte altijd produkten met oa produkten met parfum ( syntetisch ) kleurstoffen , PEG , minerale olieen , en parabenen conserveringsmiddellen.
  Alle produkten die bij jou op de website staan zijn niet van natuurlijke oorsprong Ik heb oa ook de Decubal creme vitaal gebruikt en moet je zeggen ik kreeg in mijn nek een aantal flink dikke puisten geen 1 maar wel 4 of 5 allemaal op 1 plaats in mijn nek.
  Ook bij mijn oogleden iritatie van rode vlekken en droog en branderig aanvoelen.
  Ik heb in het verleden Earth -Line gebruikt voorheen heette dit E – Line en heb toe eerst de dode zeezout produkten van dat merk gebruikt en mijn klachten en de gehele huidiritatie verdween als sneeuw voor de zon toen overgegaan op de normale cosmetica van dat zelfde merk en mijn klachten bleven weg nu gebruik ik dus produkten van Decubal en nu dus de bovengenoemde iritatie.
  Ook op mijn armen wat jeuk maar niet te vergelijken met mijn nek en rond de oogleden want dit is toch wel heel erg geiriteerd.
  Earth – Line is een 100% natuurlijk zeggen ze bevat geen parabenen kleurstoffen geen syntetisch parfum en vrij van schadelijke stoffen hun filosofie is wat je niet kan eten smeer je ook niet op de huid.
  Toch moet ik toegeven dat de BDIH en ECO produkten veel beter zijn als al die syntetische rotzooi die in bijna alle cosmetica zitten nogmaals wil ik je benadrukken dat ik zowel van de produkten van E – Line Dr Bauman Weleda Lavera nog nooit geen enkele huidiritatie heb gehad dus kun je denk ik wel zeggen hoera hoera de groene cosmetica.

  groetjes Frank.

 • author-avatar
  Jetske oktober 4, 2010 (16:24)

  Beste Jala,

  Jojoba olie is gemaakt van de zaadjes van de Simmondsia chinensis (Jojoba tree). Het is eigenlijk is meer een vloeibare was dan een olie. Het lijkt qua samenstelling wel een beetje op ons eigen talg en is niet comedogeen. Het is net als olijfolie en plantaardige olie bedoeld om de huid vet te houden. Hoewel er naar jojoba lang niet zoveel onderzoek is gedaan als naar olijf olie, heeft het buiten een hydraterende ook een ontstekingsremmende werking. Ook qua veiligheid en irritatie zijn er geen problemen bekend met jojoba olie. Je kunt het prima gebruiken om de huid gehydrateerd te houden, wel geeft het al snel een wat glimmend aanzien. Het is ook prima om als je last hebt van een droge huid een paar druppels met je moisturizer te mengen. Je kan het bovendien ook gebruiken om je make-up te verwijderen.

  Groeten Jetske

  • Maria van den Bekerom april 27, 2014 (21:11)

   Beste Jetske,

   In Belgie woont iemand die alles weet en onderzocht heeft over de jojoba plant en olie. Misschien interessant om zijn onderzoeken te lezen.

   http://www.labodo.com/huid-haar-jojoba

   http://www.simmondsine.com

   Groeten Maria

   • author-avatar
    Jetske mei 2, 2014 (15:46)

    Bedankt Maria :-).

 • Anoniem september 22, 2010 (23:27)

  Wat vind je van jojobaolie als moisturizer?

  Mvg,

 • author-avatar
  Jetske november 20, 2009 (15:18)

  Beste Diana,
  Cosmetische producten met paraffine en vaseline kunnen tijdelijk zeer effectief zijn bij een zeer droge, vochtarme huid of bij huidaandoening als eczeem of psoriasis. Deze ingredienten zorgen er dan voor dat het vocht beter in de huid blijft en de huidbarriere kan herstellen. Het is beter als er dan ook vochtvasthoudende ingredienten als hyaluronzuur aan het product zijn toegevoegd. Zoals je zelf al schrijft kunnen producten met veel vasaline en parafinne problemen veroorzaken bij de vettere huid. In dit geval wordt de al verhoogde talgafvloed belemmerd door de “afsluitende” laag. Zo kunnen comedonen en uiteindelijk puistjes ontstaan. Ook hier geldt dus dat de keuze voor ingredienten zeer sterk afhankelijk is van je huidconditie. Het blijft lastig!
  Groeten Jetske

 • Anoniem november 16, 2009 (15:22)

  Beste Jetske,

  Omdat je eigenlijk niet verder ingaat op de opmerking van Christa over het gebruik s avonds van vaseline/paraffine, wil ik graag vragen hoe je daar tegenover staat. Ik weet niet beter dan dat vaseline/paraffine in feite niets voor de huid doet. Sterker nog, naar mijn mening blijft het op de huid liggen waardoor de huid wordt afgesloten en er juist kans op huidirritatie en verstopping van de porien ontstaat. Ik ben benieuwd naar jouw mening hierover.

  Vriendelijke groeten,
  Diana Verveer

 • author-avatar
  Jetske augustus 13, 2009 (12:49)

  Beste Christa, goed dat je een afspraak hebt gemaakt bij een dermatoloog! Ik vermoed inderdaad dat je allergisch of overgevoelig reageert op ingredienten in cosmetische producten. De meest voorkomende oorzaak hiervoor is parfum; zoek dus producten die parfumvrij zijn. Het kan lastig zijn er achter te komen welke ingredienten voor jou de problemen veroorzaken, maar hier bestaan testen voor. Je dermatoloog zal je hier meer over vertellen. Let verder eens op je wasmiddel/wasverzachter, ook hier zitten vaak geurstoffen in die tot problemen kunnen leiden. Het kan heel goed dat de barrierefunctie van je huid door jouw beroep wat verstoort is ten gevolge van het vele zweten/douchen. Regelmatig insmeren is dan goed. Let verder op gezichtsreinigers en wasgels voor het lichaam; zorg er ook voor dat deze mild en parfumvrij zijn. Je kunt op mijn weblog een lijstje met ingredienten vinden die je beter kunt vermijden. Via de mail zal ik je nog wat informatie toesturen over cremes specifiek voor jou huid. Veel succes ermee en mail me gerust als er nog vragen zijn. Groeten Jetske.

 • Christa juli 23, 2009 (13:57)

  Beste Jetske, ik ben bijna 48 jaar en sinds een jaar last van mijn huid. Ik ben daarvoor bij de dokter geweest. Vooral bij mijn ogen is het regelmatig rood en vlekkerig, ook in mijn hals en het gaat heel erg jeuken als ik net les heb gegeven en veel zweet. Ik ben aerobic/pilates instructeur dus veel aan het bewegen. De dokter heeft een creme gegeven die (tijdelijk) helpt, triamcinolonatetonide. Het gaat iets beter maar voor alle zekerheid heb ik nu een afspraak gemaakt bij een dermatoloog, dat kan pas eind september. Ik heb een droge huid, ik gebruik s ochtends Lancome nutrix en s avonds gewoon wat vaseline/parrafine. Beide wat vettig, voelt lekker. Kun je me misschien een creme aanraden wat beter zou kunnen zijn voor mijn huid? Alvast hartelijke dank.
  Vriendelijke groet, Christa

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!