• Dr. Jetske Ultee

Zijn dure huidverzorgingsproducten beter?

Er is een enorme variatie in prijzen van cosmetische producten. Een duur product is geen garantie voor een werkzaam product. Sterker nog, een crème waar je meer dan 60 euro voor moet afrekenen zou je beslist moeten wantrouwen. Geen enkele combinatie van werkzame ingrediënten maakt je product zo duur. Zelfs niet als het product hoge concentraties van werkzame ingrediënten bevat (en dit is helaas zelden het geval…).

Daarentegen is het is naar mijn mening niet mogelijk een ‘state of the art moisturizer’ te maken onder de prijs van circa 15,-. Hoge concentraties werkzame ingrediënten in een goede luchtdichte verpakking kosten nu eenmaal geld. Even een rekensommetje: bij een product van rond de 10 euro kom je als je overige kosten (onderzoek, standaard verpakking, PR/marketing, overhead) aftrekt uit op minder dan 0,50 voor de inhoud. Dit is alleen mogelijk als je product voornamelijk uit water en olie is opgebouwd met een minimum aan actieve ingrediënten.

Concentraties van ingrediënten

Een producent is niet verplicht de concentraties actieve stoffen van zijn product te vermelden. Het wordt voor de producent dan ook wel heel verleidelijk te gaan werken met lage concentraties. Bovendien is dit wel zo makkelijk; hogere concentraties werkzame stoffen maken het een stuk lastiger een elegante crème te ontwikkelen. Het product kan geen rullen, onaangenaam ruiken, een vreemde kleur krijgen of plakkerig aanvoelen. Bovendien doen adequate concentraties werkzame stoffen iets met de huid. De consument dient dan dus ook goed begeleid te worden aangezien verkeerd gebruik gevolgen kan hebben. Hier zit de producent vaak niet op te wachten.

Hiernaast is het interessant te weten dat er per ingrediënt grote verschillen bestaan in de kwaliteit. Ingrediënten kunnen in verschillende vormen toegevoegd worden aan een product; per vorm kan de werkzaamheid en prijs sterk verschillen. Dit is voor de consument niet altijd even inzichtelijk.

Vitamine C

Een voorbeeld hiervan is vitamine C, een zeer instabiele stof. Eenmaal toegevoegd aan een product zal dit in originele vorm in zeer korte tijd zijn werkzaamheid verliezen. Er zijn wel een aantal manieren om vitamine C te stabiliseren, maar dit is zeker in de werkzame concentraties zoals aangetoond in wetenschappelijk onderzoek een stuk kostbaarder (Huang and Miller – The truth about over-the-coutner topical anti-aging products: a compresensive review – aesthetic surgery journal- july/august 2007). Wanneer je een goedkoop product wilt maken, dan kies je voor de instabiele vorm.

Botanicals (zoals groene thee)

Een soort gelijk voorbeeld zijn de plantenextracten. Er bestaat helaas geen regelgeving voor de zo geheten botanicals (plantextracten). De kwaliteit en werkzaamheid van het plantextract kan enorm variëren. Een voorbeeld hiervan is groene thee. De werking van groene thee voor de huid is afkomstig van een bestanddeel dat ECGC wordt genoemd. De concentratie van deze stof in een extract kan variëren van praktisch 0 tot meer dan 95%. Hoe zuiverder het extract, hoe duurder. Deze ”zuiverheid” hoeft niet op de verpakking vermeld te worden. Overigens is een leuk weetje dat groene thee extract, wil het werkzaam zijn, in ieder geval in een concentratie van minstens 1 a 2% in het product aanwezig moet zijn. Hierdoor wordt je product bruin!

Groeten Jetske.

 

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees meer over de werkzaamheid van een crème en hoe het nu precies zit met ‘groene’ cosmetica en wat winter met de huid doet.

Gerelateerde Berichten

7 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • kirsten december 13, 2015 (20:02)

  Hallo!

  Ik ben 22 jaar en heb al jaren last van een zeer zeer droge huid in de winter. Elk jaar is het weer hetzelfde, trekkerig gevoel en veel schilfers (vooral op mijn voorhoofd en neus). Welk product kan ik hier het beste voor gebruiken? Kan ik eventueel ook een nachtcreme overdag gebruiken? Wat raad je aan, het liefst wel een specifiek product en geen ingredienten, daar heb ik niet zoveel verstand van!

  Ik hoor het graag 🙂

  • author-avatar
   Jetske februari 4, 2016 (13:30)

   Beste Kirsten,

   De producten die ik adviseer vind je in de volgende blog: http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314. In de winter kan de huid inderdaad droger worden. Het is altijd belangrijk om producten te gebruiken zonder irriterende stoffen zoals parfum. In de winter zou je bij erge droogheid naast je (dag)crème een plantaardige olie of vaseline kunnen gebruiken. Niacinamide is een erg geschikt ingrediënt: het versterkt de barrièrefunctie van de huid zodat er minder vocht kan ontsnappen.

   Groetjes Jetske

 • Henriette september 14, 2015 (08:33)

  Beste Jetske, Ik ben een vrouw van 61 en heb sinds ca.2 jaar een soort vlakke gerstekorrels of vetophopingen op mijn kin die niet te verwijderen zijn. Bestaat hier een middel tegen?

  • author-avatar
   Jetske oktober 26, 2015 (12:30)

   Beste Henriette,

   Om de vorming van gerstekorrels zoveel mogelijk te voorkomen adviseer ik een exfoliant met glycolzuur of salicylzuur te gebruiken. Eventueel is vitamine A zuur ook nog een optie om het ontstaan van nieuwe gerstekorrels te voorkomen. Dit is een medicijn en kan alleen met een recept verkregen worden. Ik weet niet zo goed wat je bedoelt met vetophopingen. Je kunt ook een foto van de huid mailen naar info@dr-jetskeultee.nl dan heb ik er een beter beeld bij.

   Groetjes Jetske               

 • Anoniem februari 12, 2010 (15:46)

  Dank je Jetske. Wat ben ik toch blij met je advies!
  Prettig weekend, Diana

 • author-avatar
  Jetske februari 12, 2010 (13:56)

  Hi Diana,

  Dit ligt behoorlijk gecompliceerd. Olien zijn zeer nuttig in cosmeticaproducten en kunnen een aanzienlijke verbetering van de huid geven. Je huid voelt gladder aan en houdt meer vocht vast. Fijne rimpeltjes zullen tijdelijk minder zichtbaar zijn. Olien herstellen bovendien de barriere functie van de huid. Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat een olie een actieve stof is, want het heeft een functie.
  In de praktijk blijkt dat de concentratie in een olie vaak te laag is om echt effect te hebben. Als je echt wat wilt hebben aan de werking van een ingredient waarop de olie is gebaseerd (bijvoorbeeld Aloe vera), kun je beter een concentraat gebruik.
  Maar dat wil dus niet zeggen dat de olie niet nuttig is voor de huid! Sommige olien kunnen overigens wel weer problemen opleveren doordat ze de huid te verstoppen. Gelukkig worden echte comedogene olien tegenwoordig niet vaak meer gebruikt in cosmetische producten.

  Hoe vet een creme moet zijn is weer sterk afhankelijk van de conditie van je huid. Als je huid behoorlijk vet is en genoeg vocht vasthoudt dan kan een vette creme voor problemen zorgen. Soms is het dan zelfs beter geen moisturizer te gebruiken maar te kiezen voor een toner met werkzame ingredienten. Dan denk ik aan stoffen met een anti-inflammatoire functie, vochtvashouders en antioxidanten. Belangrijk dus om je huidtype te kennen!

  Wat betreft je vraag over de foundation; foundations kunnen inderdaad ook acne verergeren. Of er wel of geen problemen ontstaan is wel weer erg individueel bepaald. Kies bij een vette huid bij voorkeur voor een lichte foundation. Bij een vette huid kan poeder foundation zichtbaar in de porien gaan zitten. Poeder foundation is vooral geschikt voor de normale tot licht vette huid maar minder voor de zeer vette of juist droge huid.

  Groeten Jetske.

 • Anoniem februari 10, 2010 (12:01)

  Hallo Jetske,

  Doen moisturizers die zijn samengesteld op basis van bijv. sheabutter, jojoba-, zonnebloem-, amandel-, macadamiaolie, aloe vera etc. en verder geen wetenschappelijk bewezen werkzame ingredienten bevatten in jouw ogen dan helemaal niets voor de huid?

  Daarnaast vraag ik me af of het verstandig is om een poederfoundation aan te brengen wanneer er op de neus i.v.m. vette huid (verstopping van de porien) geen moisturizer wordt aangebracht, omdat deze paraffine/vaseline bevat. Verstopt de foundation niet net zo?

  Hartelijke groeten,
  Diana

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!