• heb jij misschien rosacea

Misschien heb je rosacea, dit zijn de klachten

Bijna twintig procent van de blanke vrouwen boven de dertig jaar heeft last van rosacea. Toch weten de meeste mensen niet zo veel van deze huidaandoening. Komt het volgende je bekend voor?

 • Regelmatig optreden van roodheid van het gezicht (met name bij inspanning, drinken van alcohol, temperatuursverschillen of het eten van gekruid voedsel)
 • Kleine bloedvaatjes (couperose) in het gelaat
 • Soms wat bultjes die lijken op puistjes, maar die niet goed kunnen worden uitgedrukt
 • Gevoeligheid voor cosmetica producten
 • Regelmatig brandend of stekend/prikkelend gevoel van de gezichtshuid
 • Gevoelige of snel geïrriteerde ogen

Heb je vaak last van een of meerdere van de bovenstaande klachten, dan is het verstandig een keer bij een dermatoloog langs te gaan. Hij of zij kan je vertellen of je inderdaad rosacea hebt. Doe je er niets aan dan zal de rosacea op den duur verergeren. Met een goede behandeling kan je de verschijnselen van rosacea meestal prima onder controle houden. Bovendien voorkom je zo ook het krijgen van couperose.

Ik zal morgen wat meer vertellen over hoe je rosacea kunt behandelen.

Groeten Jetske.
Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie
 
Persoonlijke begeleiding
 

Lees ook over
Niacinamide
De ideale crème?
De strijd tegen rimpels. No time to waste.
Vitamine C 
Moisturizer (1)

Gerelateerde Berichten

61 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Annemarie december 24, 2015 (07:41)

  Mijn dochter van 2 jaar, heeft ruwe harde huidskleurige bultjes op haar bovenarmen. Als ze gaat douchen of in bad wordt heel de achterkantvan haar bovenarmen vuurrood. Het voelt niet vurig aan en is ook alleen op de achterkant van haar bovenarm. Haar vader heeft rosacea. Heeft zij dit waarschijnlijk ook?

  • author-avatar
   Jetske februari 4, 2016 (13:45)

   Beste Annemarie,

   Mijn vermoeden is dat je dochtertje last heeft van keratosis pilaris. Het is belangrijk de huid goed in te smeren met een basiscrème, ook is het verstandig om wat neutrale olie in het badwater doen. Je hebt kans dat de bultjes bij een goed gehydrateerde huid wat zullen verminderen. Verder zou ik er voorlopig niet heel veel aan doen! Vaak zie je ook dat kinderen met allergie/eczeem klachten keratosis pilaris hebben. Is dat bij je dochtertje het geval?

   Groetjes Jetske

 • Geertje december 14, 2015 (22:46)

  Sinds 3 jaar heb ik enorm last van rosasea.Verscheidene antibiotica gehad.Ik het bijna 3 maanden tefilin geslikt.we zijn een kleine maand verder en de ellende begint weer.Pustjes rode wangen die branden last van het oog gewoon ellende.

  Ga woensdag weer naar de huisarts om een verwijskaart te vragen.Heeft u een advies wat ik eventueel aan de huisarts of dermatoloog kan vragen.welke crème kan ik het beste gebruiken? Ik drink niet eet niet kruidig en ben 64 jaar.

  Ik snap dat u de oplossing niet heeft maar misschien tips ?

  Groet Geertje

 • Claudia november 4, 2015 (14:08)

  Hallo Jetske

  Sinds 3weken heb ik knalrode brandende wangen die af en toe ook ontzettend jeuken. Het is begonnen toen ik anderhalve week over tijd was. Ik bleek niet zwanger te zijn maar dacht eerst dat daar de rode wangen van kwamen. In die 3 weken is het steeds erger geworden. Ik heb nu de held dag door een brandend gevoel op mijn wangen en jeuk bij zijkant neus en wangen. Verder voel ik me ook moe en heb het constant ijskoud. Ik ben zelf op het idee gekomen door googlen dat het rozacea is. Mijn arts heeft me totaal niet onderzocht bloed afgenomen of iets dergelijks. Toen ik vroeg of het mss rozacea kon zijn zei hij dat dat mss zo was en schreef me metronidazol voor. Ik heb al veel gelezen over dat je huis hieraan went en als je stopt met gebruik het nog 100x erger terug komt. Is dit zo? En mag je het überhaupt gebruiken als je zwanger wilt worden?

  Ik heb verder ook een bloedstollingsziekte ziekte factor v leiden dus ik weet niet of dit ook van invloed kan zijn

  Kun je echt in 3weken tijd van gewoon normale vette huid naar ziek en koud voelen met knalrode wangen die branden en jeuken en uitgedroogd zijn gaan?!?

  Ik ben 36 btw hoop op je advies gezien de dokter me behandeld alsof ik niets mankeer Alvast bedankt grtjs Claudia

  • author-avatar
   Jetske december 10, 2015 (15:00)

   Beste Claudia,

   Wat vervelend dat je geen goed gevoel over hebt gehouden aan het bezoek van de huisarts. Je zou eens kunnen kijken naar je huidverzorging, of je wel milde huidverzorgingsproducten gebruikt, zonder irriterende ingrediënten zoals parfum en alcohol. Ben je andere huidverzorging gaan gebruiken? Scrub je de huid?
   Als de huid droog en branderig aanvoelt kan het zijn dat de barrièrefunctie van de huid niet optimaal is. Er zijn ingrediënten waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze deze weer kunnen herstellen, zoals niacinamide en vitamine C.
   Zodra mensen stoppen met het smeren van de metronidazol crème is het niet zo dat het 100 keer erger terug komt. Dit is echt een fabeltje. Je mag dit smeren als je zwanger wilt worden. Mocht je zwanger zijn wil ik je adviseren om ermee te stoppen.
   Overigens wordt de diagnose vaak gesteld op het klinisch beeld en het verhaal van de patiënt. Bloedonderzoek zal niet uitwijzen of je rosacea hebt.

   Groetjes Jetske               

 • Andre oktober 18, 2015 (12:29)

  Beste Jetske ik heb last van rozacea en couprose in me gezicht nu heb ik verschillende dag crèmes gebruikt omdat me huid extreem droog is maar niks helpt.Elke keer als ik ga douchen met koud of lauw water wordt me huid droog op de plekken waar ik de dag crème heb gesmeerd ik weet het niet meer wat ik moet doen me huid is zo gevoelig elke keer als ik het aan raak begint het te schilveren.Ik schaam me want me huid ziet er slecht uit.Het heeft me al veel geld gekost maar niks helpt het lijkt wel of het erger wordt.Ik raak steeds verder geïsoleerd uit schaamte Weet u misschien wat voor mij juiste dag creme zou zijn.

  Alvast bedankt

  Met vriendelijke groet

  Andre

  • author-avatar
   Jetske november 6, 2015 (14:00)

   Beste Andre,

   Wat vervelend dat je huid extreem droog is en niks helpt. Omdat je een gevoelige huid hebt, moet je irriterende ingrediënten zoveel mogelijk vermijden. Bijvoorbeeld, parfum, gedenatureerde alcohol, geurstoffen en natuurlijke ingrediënten, zoals citrus, sinaasappel, limoen en lavendel. Ik heb eerder een blog geschreven over het reinigen van een droge/gevoelige huid: http://www.dr-jetskeultee.nl/reinigen-van-een-droge-en-of-gevoelige-huid/obj10586827
   Een droge huid heeft sneller last van schilfers. Dit zijn dode huidcellen die loslaten en op de huid blijven liggen. Een exfoliant met salicylzuur verwijdert deze dode huidcellen. Nieuwe schilfers voorkom je door jouw huid goed gehydrateerd te houden. Mochten je klachten niet verminderen door het gebruik van milde huidverzorgingsproducten is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts of dermatoloog.

   Groetjes Jetske

 • Fleur Seddik september 13, 2015 (10:18)

  Beste Jetske

  Sinds een jaar heb ik rosacea huid gehad.

  Flinke acne puisten maar door het verwijderen

  van de mirena spiraal is mijn rustig geworden.

  Ik heb geen acne meer.

  Maar sinds 6 maanden heb ik rosacea,blefaritus ,

  meibomseklierdisfuncties.Blefaritis heb ik al sinds jaren

  maar is,denk,ik door de rosacea verergerd.

  Mijn ogen zijn zo gevoelig geworden dat kunsttranen niet helpen.

  De oogsarts vermoedt dat in elke kunsttraan een stofje zit

  waar ik allergisch voor ben.

  Dus geen kunstranen.

  De oogarts wil mij pfff een half jaar doxicycline 100mg per dag geven.

  Ik heb Lareb ingeschakeld voor de bijwerkingen .

  Angstaanjagend,slech voor mijn gebit,tandvlees,lever,nieren,darmen.

  Ik heb geweigerd en de oogarts was beledigd.

  Ik moet wel de antibiotica met tussenpozen de rest van mijn leven slikken

  want rosacea gaat nooit meer over.

  Ik zie door de bomen het bos lijkt of ik een een nachtmerrie ben beland.

  Graag Uw advies voor eventuele alternatieven!!!

  B.V.D

  hartelijke groet Fleur

  • author-avatar
   Jetske oktober 26, 2015 (12:15)

   Beste Fleur,

   Wat vervelend dat je last hebt van rosacea. De oorzaak van rosacea is helaas (nog) niet bekend. De behandeling is daarom vooral gericht op het onder controle houden van de symptomen. In onderstaande blog kan je lezen hoe je een huid met rosacea moet verzorgen. Het meest belangrijke is dat er geen parfum en hoge concentraties gedenatureerde alcohol in een huidverzorgingsproduct is verwerkt. Door goede huidverzorging zal de huid rustiger worden, maar of de ogen dan ook rustiger worden vind ik lastig om aan te geven. Goede ingrediënten bij rosacea zijn bijvoorbeeld allantoïne en zoethoutwortel. Eventueel metronidazol crème van de arts kan er ook voor zorgen dat de huid wat rustiger wordt. http://www.dr-jetskeultee.nl/het-behandelen-van-rosacea/obj7777342. Het kan ook gecombineerd worden met Efracea; dit is een lager gedoseerde doxycycline.

   Groetjes Jetske

 • Fatima juni 2, 2015 (00:04)

  Beste dr. Jetske,

  Ik heb een hele vette huid en ik heb heb te horen gekregen dat ik rosacea heb. Nu weet ik niet of ik producten moet kopen voor vette huid of voor gevoelige huid. Omdat producten voor gevoelige huid vaak voor droge huid is bedoeld. Ik heb al mijn verzorgingsproducten weggegooid en gebruik nu de cleanser van Neutral. Daarnaast wil ik uw toner bestellen, maar weet niet welke ik moet hebben.

  Ik hoop op een snel antwoord zodat ik uw producten kan bestellen, want ik heb niks meer in huis.

  Alvast bedankt.

  Groet,

  • author-avatar
   Jetske oktober 15, 2015 (15:15)

   Beste Fatima,

   Het is altijd belangrijk om milde producten te gebruiken. Als je een mild product hebt gevonden kan je kiezen voor een product voor de vette huid. Het is namelijk belangrijk om producten af te stemmen op de behoefte van je huid. Als je meer informatie wilt over de producten van Uncover Skincare zou ik je adviseren contact op te nemen met de klantenservice via uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl.

   Groetjes Jetske

 • Bianca mei 13, 2015 (16:11)

  Beste Jetske,

  Sinds een half jaar is er bij mij Rosacea geconstateerd. Al die tijd gebruik ik de Metronidazol créme. Nu komt het mooie zomerse weer er weer aan en vroeg ik mij af of u nog tips heeft over hoe om te gaan met de zomerzon, ook al ik op vakantie naar Spanje ben, wat over 3 maanden gepland staat. Is dan alleen een zonnebrand met factor 50 voldoende of moet ik ook andere bescherming/huidproducten gebruiken? En is er nog een bepaald merk zonnebrand of huidverzorgingsproducten die u mij kan adviseren? Een paar weken geleden heb ik een uurtje op een terrasje gezeten omdat ik met mijn vriend uit eten was, maar na een half uurtje zon (ondanks dat het al 5 uur was) was mijn gezicht knalrood, pijnlijk en hield dit weer ruim 2 dagen aan. Ik ben echt nog vrij groen op het gebied van de Rosacea, ik hoop dat u mij hierin kan adviseren en mogelijk wat tips/handigheidjes voor mij hebt. Alvast bedankt voor uw reactie!

  Met vriendelijke groet,

  Bianca

  • author-avatar
   Jetske juli 16, 2015 (12:00)

   Beste Bianca,

   Nog net op tijd een reactie voordat je op vakantie gaat.
   De rosacea kan getriggerd worden door zonlicht. Ik adviseer u je om een zonnebrandcrème te gebruiken met een SPF 30. Met zowel UVA als UVB bescherming. Belangrijk is dat je genoeg smeert en dit ook elke 2 uur herhaalt. De zonnebrandcrème van Uncover Skincare SPF 30 raad ik aan.
   Je kan onderstaande blog lezen over waar een goede zonnebrandcrème aan moet voldoen, met daarbij ook andere voorbeelden.
   http://www.dr-jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-zonnebrandcreme/obj7777433
   Op mijn blog is veel te lezen over rosacea, wellicht is het leuk om hier ook wat rond te kijken.

   Groetjes Jetske

 • Pieter mei 5, 2015 (12:41)

  Hallo.

  Ik ben een jongen van 14 jaar en heb hoogstwaarschijnlijk rosacea.

  Mijn wangen kin en voorhoofd zijn altijd rood en op mijn wangen zitten ook bultjes. Van lang en warm douchen, bepaalde dingen eten, intensief sporten en de zon wordt mijn gezicht knalrood.Die dingen probeer ik dus te vermijden, maar dat

  is soms zeer moeilijk voor mij omdat ik bijvoorbeeld 4 keer per week tennis en

  veel onderneem met vrienden en wil dan niet steeds niks eten. Ik heb wel eens

  geprobeerd om een hele dag niks te eten behalve ontbijt en avondeten. Dat hielp redelijk maar ik kon het niet volhouden omdat ik te honger kreeg en me dan liet gaan. Ik probeer dus zo gezond mogelijk te eten maar uiteindelijk blijkt niks te helpen. Soms denk ik dat het voorbij is als ik in de ochtend in de spiegel kijk en zie dat ik helemaal niet meer zo rood ben, maar in de avond ben ik dan weer lekker rood. Ik heb dit al bijna 2 jaar en wil graag tips.

  Bedankt

 • Cindy april 6, 2015 (18:56)

  Beste Jetske,

  Ik ben nu 17 en heb sinds kort last van bultjes op mijn wangen. Het begon met huidkleurige bultjes, maar dat is sinds kort verandert in rode bultjes en het zijn er best veel nu. Verder zie ik dat ik alle symptomen heb van rosacea behalve de kleine bloedvaatjes (couperose) symptoom. Moet ik me nu zorgen maken of kan het ook een allergie zijn voor iets anders?

  Groetjes, Cindy

  • author-avatar
   Jetske juni 29, 2015 (11:30)

   Beste Cindy,

   Helaas kan ik zonder de huid gezien te hebben soms lastig een advies geven. Wat je beschrijft lijkt op rosacea, maar ik zou adviseren contact op te nemen met een dermatoloog.

   Groetjes Jetske

 • simone januari 26, 2015 (15:36)

  Ik wil toch graag mijn ervaring delen met mensen met rosacea aangezien ik zelf jaren last gehad heb en je altijd maar reacties leest als het goed gaat.

  Ik ben er helemaal vanaf gekomen.

  Schijnbaar ben ik me hele leven al intolerant (niet waarneembaar in bloed) voor zuivel. Ik had namelijk altijd buikpijn in de darmen, vaak misselijk en veel overgeven.

  Ineens begon mijn huid te veranderen, het begon met kleinere rode bultjes maar werden later toch echt rode ontstekingen, vaak opvlammingen, ineens rode wangen bij het drinken van warme dranken of alcohol of ineens in gestresste situaties..

  Ik heb zo onwijs veel geprobeerd, van allergietesten tot alternatieve dingen..noem maar op. Buikpijn werd ook steeds erger en ging me langzamerhand steeds moeier voelen, dikke keelklieren en iedere dag het gevoel alsof ik griep had. Werd er echt moedeloos van. Ik kan het verhaal enorm lang maken maar dat doe ik niet. Ik heb er 5 jaar mee gelopen, totdat ik bij een vriendin op een verjaardag zat en een vriend van haar (orthomoleclair arts) en mijn verhaal aanhoorde. Hij zei direct zo te horen komt alles vanuit je darmen, je hele afweersysteem ligt plat en je hebt totaal geen weerstand meer. Hij heeft me geadviseerd Glutamine te bestellen, een lichaamseigen aminozuur die we zelf ook aanmaken maar in sommige situaties te weinig. Hij heeft me een site gegeven waar ik het kon bestellen omdat er enorme prijsverschillen in zitten. Hij gaf het advies 2 x daags 5 gram in water op een lege maag drinken en na 30 minuten pas eten. Ik voelde eerst alleen verslechtering (ongeveer 2 weken) waar hij me al voor had gewaarschuwd maar ik moest doorzetten. Na een maand ging het al beter, ik begon me fitter te voelen. Na een half jaar was ik overal vanaf. Nou moet ik er wel bijzeggen dat ik nog steeds geen zuivel kan verdragen en dat dus ook niet neem. Maar dat is het absoluut waard! Mijn huis is beter dat ie ooit is geweest!!

  Ik wil dit toch delen omdat ik weet hoe het voelt om zo moedeloos te zijn.. ik hoop dat iemand er wat aan heeft!

  • Marjolein februari 26, 2015 (16:43)

   Hoi Simone, op welke site heb jij de Glutamine besteld? Dank je wel alvast!

 • Carina januari 5, 2015 (19:14)

  Hallo,

  Hopelijk kan ik hier mijn vraag nog kwijt!

  Een tijdje geleden ben ik bij de huisarts geweest voor de uitslag in mijn gezicht, hij denkt aan Rosacea. Nu heb ik vooral heel veel last van een plekje tussen mijn wenkbrauwen (iets daarboven). Doet behoorlijk pijn, het prikt en af en toe springt het ook open. Ik heb er Metronidazol-creme voor gekregen wat ik 2 keer per dag smeer.

  Nu heb ik het idee dat als ik wijn heb gedronken, het veel erger wordt. Ik lees op internet wel dat dit een trigger kan zijn, maar zou die Metronidazol het niet wat moeten verlichten? Ben er een beetje bang voor dat het nu uitdraait op óf een wijntje, óf die pijnlijke uitslag…

  Groetjes, Carina

  • author-avatar
   Jetske maart 6, 2015 (14:30)

   Beste Carina,

   Het is voor mij lastig advies te geven zonder de huid gezien te hebben. Je kunt uiteraard wel altijd een foto sturen naar info@dr-jetskeultee.nl.
   Metronidazol wordt veel ingezet bij de behandeling van rosacea, met vaak goede resultaten. Er zijn inderdaad verschillende triggers die rosacea kunnen verergeren. Alcohol kan rosacea inderdaad verergeren en helaas werkt metronidazol niet altijd afdoende.

   Groetjes Jetske

 • Debby mei 17, 2014 (13:22)

  hallo jetske,

  Ik heb al een hele tijd rode plekken op mijn wang die vrij gevoelig zijn en begin op mijn neus adertjes te zien. Aangezien ik 16 ben maak ik me zorgen aangezien ik overal lees dat couperose/rosacea vaak bij oudere vrouwen voor komt. Wat kan ik het beste doen want ik erger me best aan mijn rode plekken en voel me er ook best onzeker over.

  • author-avatar
   Jetske juni 4, 2014 (14:18)

   Beste Debby,

   Het is erg lastig om zonder je huid gezien te hebben een goed advies te geven. Mocht het lukken dan kan je even een foto sturen van jouw huid naar jetske@dr-jetskeultee.nl.

   Groetjes Jetske

 • chella mei 2, 2014 (22:03)

  Hoi,

  Ik ben 24 en ik heb sinds een jaar rosacea , heb al vanalles van de dermatoloog gekregen maar ik wil niet meer antibiotica slikken omdat en van bijna alle smeerbare antibiotica word mijn huid helemaal droog. Nu zag ik dat jij producten van clinique aanraad. Is het verstandig om dan de redness lijn daarvan te gebruiken en dan voor snachts de moisturezer ? En moet ik dan defene nemen voor droog en combinatie of droog tot heel droog? Want op de plekken waar het rood is is het ook heel droog maar ik heb ook snel last van puistjes . Alvast bedankt

 • linda maart 5, 2014 (11:09)

  Beste Jetske,

  Sinds mijn 32e heb ik rode wangen en rode stipjes op mijn slapen, haargrens, kin, liprand, neus etc… Dit zijn volgens de huidspecialist ontstoken haarvaatjes. Nu ben ik zwanger en worden het er steeds meer.

  Dit gaat niet weg en de schroeiende naald vd huidspecialist helpt ook niet enorm, de meesten blijven. Ik word steeds roder en gespikkelder ook de spinnen op mijn wangen. Eigenylijk heb niet pukkeltjes. Heeft een crene zin? Heb al dure cremes en gels van Vichy, heb niet het idee dat dit wat doet.

  • author-avatar
   Jetske maart 14, 2014 (13:39)

   Beste Linda,

   Ik zou je willen adviseren contact op te nemen met een dermatoloog of huidtherapeut. Vermoedelijk heb je last van rosacea of mogelijk heb je gewoon couperose. De rode puntjes en spinnetjes kunnen eenvoudig weggelaserd worden. Crèmes helpen helaas niet tegen al bestaande zichtbare vaatjes. Zorg in ieder geval wel dat je je huid goed beschermt tegen de zon en vermijd grote temperauurverschillen (bv de sauna). Zit het bij je in de familie?

   Groetjes Jetske

 • saskia november 24, 2013 (21:45)

  Beste jetske

  Kan rosacea acne blijvende littekens veroorzaken?

  Ik laat ze regelmatig uitknijpen door de huidtherapeute

  En merk dat er littekentjes ontstaan.

  Groetjes

  • author-avatar
   Jetske december 5, 2013 (14:48)

   Beste Saskia,

   Dit kan zeker! Ik zou je echt willen adviseren de puistjes niet uit te knijpen. Een huid met rosacea is een erg gevoelige huid en door het uitknijpen zal de huid meer geïrriteerd raken. Je hebt zelfs kans dat er nieuwe rode vaatjes ontstaan. Op de volgende blog vind je informatie over rosacea: http://jetskeultee.nl/het-behandelen-van-rosacea/obj7777342.

   Groetjes Jetske

 • L91 september 22, 2013 (14:38)

  Hay,

  Ik heb (denk ik) hier ook last van, maar sinds ik de geraffineerde koolhydraten en suikers geëlimineerd heb, heb ik er veel minder last van! Wel zorgen voor goede koolhydraten want je lichaam heeft dat wel nodig. Bv zilvervliesrijst, mais, beter rogge of spelt brood dan tarwebrood. Lactose kan ook zo n dergelijke reactie geven.. Ik ben hierachter gekomen bij een consult met een voedingsadviseur en een schoonheidsspecialiste samen. Ik heb er erg veel baat bij en ben benieuwd of andere mensen hier ook baat bij hebben…. Mijn huidproblemen zijn al flink verminderd door dit dieet.

  Om te proberen kun je het best je dieet 40% koolhydraten te maken, 30%vetten (avocado, kokosolie om in te bakken, vis, olijfolie) en 30% eiwitten per dag.

  Proberen waard toch?

  Liefs

 • author-avatar
  Jetske september 18, 2013 (14:48)

  @ Mari

  Beste Mari, ik zie dat je vraag inmiddels behandeld is via e-mail en blog, succes!

  Groetjes Jetske

 • Daphne september 7, 2013 (19:31)

  @ Mari

  Over de Neutral producten heeft Peter eerder ergens gezegd dat het prima producten zijn. Ze hebben weinig werkzame stoffen maar ook geen schadelijke ingrediënten waardoor je huid wellicht tot rust komt.

  De tonic van Neutral zou je in principe ook kunnen proberen, deze bevat panthenol en allantoine om de huid te kalmeren, aldus Peter.

  Hier worden de producten van Neutral besproken, bij de reacties van 9 juni 2013: http://jetskeultee.nl/met-huid-en-haar/obj7777512

  Zie verder eventueel http://jetskeultee.nl/interview-fd-persoonlijk/obj7784689#comment-41188

  Succes!

 • Mari september 7, 2013 (18:31)

  Dag Daphe, ik zal inderdaad moeten gaan zoeken naar iets anders. Het was op aanraden van mijn dermatologe dat ik de Avene producten gebruikte. Ik hoopte zo dat ik éindelijk de juiste producten voor mijn gezicht had gevonden, maar helaas…:( Iemand ervaring met gezichtsreinigingsproducten van Neutral? 0% alcohol, 0% parabenen en 0% kleurstoffen. Ik zal eens kijken naar de aanbevolen producten, bedankt voor de link

 • Daphne september 6, 2013 (18:30)

  @ Mari

  Had je trouwens al gelezen dat het niet nodig is om een aparte dag- en nachtcreme te kopen? Zie http://jetskeultee.nl/mythe-een-nachtcreme-is-specifiek-voor-s-nachts/obj7777330

 • Daphne september 6, 2013 (17:48)

  @ Mari

  Ah, er bestaat een website die dermatheek.nl heet en waar je de ingrediënten van cosmeticaproducten kunt vinden? Da s handig om te weten want ik zoek me soms een bult!

  Er zijn hier mensen, met name natuurlijk Jetske maar ook Peter, die meer verstand hebben van ingrediënten en waar de huid baat bij heeft of van geïrriteerd raakt. In elk geval zie ik in zowel jouw reinigingsmelk, de dagcreme en de nachtcreme parfum (fragance) zitten en dat is iets wat Jetske voor iedere huid afraadt. Mogelijk dat jouw huid daarop reageert? En al zou je huid niet nu zichtbaar reageren op de parfum, dan is het toch slecht voor je huid. Lees bijvoorbeeld maar eens http://jetskeultee.nl/parfum-in-heel-veel-babyproducten/obj7777388

  Als je wilt weten welke producten geschikt zijn voor een veilige huidverzorging dan raad ik je aan hier eens te kijken: http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314. Jetske noemt daar allerlei producten die geen irriterende ingrediënten bevatten.

  Niet allemaal even voordelig maar bijvoorbeeld de Oil of Olaz Total Effects dagcreme parfumvrij is een heel goede budgetcreme met relatief veel van de werkzame stof niaciamide. Is regelmatig hier of daar in de aanbieding verkrijgbaar voor 10 euro (of 2 stuks voor de prijs van 1).

  Succes!

 • Mari september 6, 2013 (16:47)

  Is er een dag- /nachtcreme, een milde reinigingsgel waar geen alcohol, parabenen en al die slechte ingrediënten in zit, die tevens rimpels bestrijdt en acnè rosacea vermindert??? Daar ben ik namelijk naar op zoek! 🙂

 • Mari september 6, 2013 (16:20)

  Dag Daphne bedankt voor je snelle reactie.

  Ik weet helaas niet veel van ingrediënten, maar ik zal ze wel even zoeken op dermatheek.nl.

  De reiningsmelk die ik gebruik is Antirougeurs Dermo-cleansing milky fluid van Avene. Op zich een prettig product en heel zacht voor mijn huid, maar de make-up verwijdert die niet goed. De ingrediënten: Avene Aqua, C12-15 Alkyl Benzoate, Caprylic/Capric Triglyceride, Poloxamer 188, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Ci 42090, Carbomer, Chlorphenesin, Dextran Sulfate, Disodium Edta, Parfum, Hesperidin Methyl Chalcone, Phenoxyethanol, Ruscus Aculeatus, Sodium Hydroxide, Aqua..

  De dagcreme is Antirougeurs Moisturising Emulsion SPF 20. Een fijne en goed uitsmeerbare creme. De ingrediënten: Avene Aqua. Ethylhexyl Methoxycinnamate. Isodecyl Neopentanoate. C12-15 Alkyl Benzoate. Cyclomethicone. Octocrylene. Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine. Glycerin. Arachidyl Alcohol. Glyceryl Stearate. Peg-100 Stearate. Arachidyl Glucoside. Behenyl Alcohol. Bht. Ci 42090. Caprylyl Glycol. Dextran Sulfate. Disodium Edta. Parfum. Hesperidin Methyl Chalcone. Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer. Isohexadecane. Magnesium Silicate. Mica. Polysorbate 60. Ruscus Aculeatus Root Extract. Sorbic Acid. Sorbitan Isostearate. Ci 77891. Aqua. Xanthan Gum.

  Als nachtcreme gebruikte ik de Coldcream van Avene, deze is volgens mij te rijk voor mijn gezicht want die liet een filmpje/laagje achter op mijn gezicht. De ingrediënten: Paraffinum liquidum. Avène Thermaal Water. Beeswax. Glyceryl Stearate. Cethyl Alcohol. C20-40 Pareth-10. Cethyl Phosphate. Fragrance. Methyulparaben. Sodium Hydroxide. Trhiethanalamine.

  Als make-up gebruik ik Couvrance Compact SPF 30 van Avene.

  Ik gebruik die alleen om de vlekjes en puistjes te camoufleren, dus ik smeer het niet over mijn hele gezicht. De ingrediënten: Titanium Dioxide. C12-15 Alkyl Ethylhexanoate. Ethylhexyl Methoxycinnamate. Hydrogenated Polyisobutene. Isodecyl Neopentanoate. Polyethylene. Kaolin. Synthetic Beeswax. Caprylic/Capric Triglyceride. Sorbitan Sesquioleate. Cera Microcristallina. Polymethyl Methacrylate. Ascorbyl Palmitate. Bht. C30-45 Alkyl Cetearyl Dimethicone Crosspolymer. Cyclopentasiloxane. Ethylene / Methacrylate Copolymer. Isopropyl Titanium Triisostearate. Mica. Silica. Tocopherol. Ci 77492. Ci 77491. Ci 77499. Talc. Ci 77891

  Daar overheen doe ik nog een losse poeder de Naturel mozaïek poeder van Avene:

  De ingrediënten: Talc, Mica, Nylon-12, Octyldodecyl Stearoyl Stearate, Ci 77891, Bis-Diglyceryl Polyacyladipate-2, Cetyl Dimethicone, Ci 77491, Ci 77492, Ci 77499, Lauroyl Lysine, Ci 77742, Ci 15850, Ci 73360, Tocopheryl Acetate, Ci 77007, Ci 19140.

  Ik heb helemaal geen verstand van deze ingrediënten, dus ik kan niet zeggen waar mijn gezicht op reageert. Het zijn fijne producten en ik geloof niet dat mijn huid hier slecht op reageert. De puistjes en vlekjes komen en gaan, is geen pijl op te trekken 🙁 Misschien dat iemand hier een ingrediënt ziet die slecht is voor mensen met Rosacea, dan hoor ik het graag 🙂 Ik heb geen adertjes op mijn gezicht (couperose) maar dus acné Rosacea, helaas… 🙁

 • Daphne september 6, 2013 (14:55)

  @ Mari

  Wat vervelend als je huid rode vlekken en puisten heeft.

  Je noemt allerlei producten die je gebruikt. Heb je al op de ingrediëntenlijstjes gekeken of er misschien irriterende stoffen in zitten? Jetske heeft daarover geschreven, zie http://jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325

  Helaas lukt het me niet om de ingrediëntenlijstjes van de door jou genoemde producten op internet te vinden dus ik kan ze hier ook niet plaatsen. Misschien kun jij ze over typen en hier plaatsen? Dan kunnen we met je mee kijken.

  Wat mij opvalt is dat Jetske nergens in haar productadvies een product van Avene noemt, enkel bij een product voor baby s. Mogelijk dat er in de producten van Avene toch iets zit wat het ongeschikt maakt? Zie eventueel http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314

  Over cleansers schrijft Jetske elders , zie http://jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-cleanser/obj7777451

  Wist je overigens dat binnen één merk de kwaliteit van producten enorm kan verschillen? Daarom kun je ook nooit zeggen dat een bepaald merk goede of minder goede producten verkoopt: je moet echt per product het ingrediëntenlijstje nakijken. Lastig, hè?

  Verder vraag ik me af wat voor make up je dan gebruikt. Misschien een foundation die je huid irriteert?

  Over het bepalen van je huidtype heeft Jetske eerder geschreven, zie http://jetskeultee.nl/het-recept-voor-een-mooie-huid-deel-ii/obj7777474

  Veel succes!

 • Mari september 6, 2013 (10:18)

  Beste Dr. Jetske,

  Graag advies, want ik ben ten einde raad! Ik ben een vrouw van bijna 35 jaar en loop al enkele jaren met huidproblemen. In mijn puberjaren nooit last gehad van acné en nu, sinds mijn 28/29, merk ik dat mijn huid gevoeliger is en heb ik last van puistjes, soms kleine witte, soms hele pijnlijke rode, die onder de huid liggen. Meestal rondom mijn kin, voorhoofd en ook op mijn wangen. Soms heb ik ook gewoon rode vlekken zonder puisten. De dermatologe heeft Acne-Rosacea bij mij geconstateerd en toen ben ik producten van Avène gaan gebruiken. Ik gebruik als eerste de Avene gentle oogmake-up reiniger (heel fijn vind ik die), dan de gentle cleanse milk, ik doe dit op een nat watje en maak daar mijn gezicht mee schoon. Ik merkte dat de reiniginsmelk droog op een watje niet goed de make-up van mijn gezicht haalde en ik wil mijn vingers niet gebruiken (lijkt mij nog onhygiënischer), vandaar dat ik een watje gebruik. Daarna doe ik met de Avene thermale water mijn gezicht droogdeppen met een watje en daarna doe ik de Avene cold cream als nachtcreme. Misschien dat deze creme te dik/rijk is voor mij, want het laat een filmpje op mijn gezicht achter? Daarna stip ik mijn puisten aan met Rosiced creme die ik van de dermatologe heb gekregen. Ik doe dit s avonds en s morgens doe ik mijn gezicht alleen schoonmaken met het thermalewater en een watje en gebruik ik de dagcreme Antirougeur emulsie. De puisten/vlekken camoufleer ik met Avene Couvrance en daarna doe ik nog een losse poeder Avene naturel mozaiek poeder.

  Mijn vraag is nu, ik zou graag een nachtcreme van Avene willen die niet te vettig is, die mijn acne niet bevordert (iets met salicylzuur??) en die tevens goed is voor de rijper wordende huid voor rond de 35 jaar (Ystheal?). Verder weet ik niet of ik mijn gezicht wel goed reinig, want die melk verwijdert niet goed de make-up en ik heb liever een frisse face wash die ik nog kan naspoelen met water, maar waar mijn gezicht niet droog van wordt (Avene Cleanance gel cleanser?) . Ik heb ook de miscellaire lotion gehad, maar die gaf mij een strak gevoel in mijn gezicht na gebruik… Ik weet niet precies wat voor een huidtype ik heb, ik heb het idee dat dit iedere dag verandert… Overdag glimt mijn gezicht soms, maar ik kan ook hele droge plekken in mijn gezicht hebben, rondom mijn kin, mond en voorhoofd. Verder heb ik ook gemerkt dat s middags witte puntjes op de puisten onstaan, die ik s morgens nog niet had….. Ik hoop dat u of een van de lezers mij een advies kan geven, want ik zie door de bomen het bos niet meer 🙁

 • author-avatar
  Jetske september 3, 2013 (12:02)

  @ Michelle

  Beste Michelle,

  Keratosis pilaris kan inderdaad ook voorkomen op het gezicht. Over dit onderwerp heb ik eerder een blog geschreven. Je vindt hier ook wat je eraan kan doen: http://jetskeultee.nl/rode-bultjes-op-je-huid-keratosis-pilaris/obj7777484. Je kunt ook even een foto sturen naar jetske@dr-jetskeultee.nl

  Succes!

  Groetjes Jetske

 • Michelle september 2, 2013 (11:43)

  Hoi Jetske,

  Ik heb een lichtelijk rode huid, maar ik heb geen rode vaatjes en kan me ook niet helemaal vinden in de beschrijving van rosacea. Het lijkt meer op een ruwe huid, een beetje zoals keratosis pilaris denk ik. Kan dit ook voorkomen op het gezicht? Wat kan ik hier in dit geval dan het beste tegen doen? Is stomen dan wel mogelijk (want bij couperose en rosacea wordt dit afgeraden)?

  Alvast bedankt!!

  Groetjes,

  Michelle

 • author-avatar
  Jetske december 21, 2012 (15:13)

  Beste Arjanne,

  Er kunnen hiervoor meerdere redenen zijn, denk aan een allergie of een gewenningsprobleem. Om er achter te komen wat exact de oorzaak van het probleem is zullen we zsm vanuit Uncover contact met je opnemen…

  groeten en fijn weekend,

  Jetske

 • Arjanne december 21, 2012 (09:20)

  Dag jetske, ik gebruik sinds ongeveer twee maanden je producten. Alle voor normale tot droge huid behalve de exfoliant, welke voor de vette huid is. Nu heb ik sinds drie dagen last van bultjes en roodheid op mijn wangen. Nooit eerder gehad. Zou het een reactie op de producten kunnen zijn? Ik ben 44 jaar. Wat raad je me aan?

  Bij voorbaat dank,

  Met vr arjanne

 • Heidi oktober 13, 2012 (17:04)

  Dag Jetske,
  ik heb al veel bijgeleerd bij het lezen van je site. Graag had ik je raad gehad.
  Ik ben 34 jaar en laatste 10 jaren redelijk wat last van mijn huid. Vroeger nam ik de pil, maar doordat ik een knobbelke in mijn borst heb, ben ik (moeten) overgeschakeld naar een spiraal (zonder hormonen). Ik heb zowat alle cremes die er op de markt zijn gebruikt. Laatste jaren gebruikte ik meestal iets met fruitzuren, zoals Bioderma, Neostrata,SVR,… Daarmee was mijn huid redelijk onder controle. Nu heb ik sinds een jaar last van roodheid op mijn wangen. Ik ben bij een dermatoloog geweest en dit zou rosacea zijn. Nu ik kreeg een creme met erythromycine (2%) voorgeschreven. Na een maand was dit redelijk onder controle en ik mocht overstappen naar effaclar duo. Nu in de apotheek hadden ze mijn Avene cleanance k aangeraden. Ik gebruikte overdag endocare day spf 30 en s avonds cleanance k. Wilde cleanance k niet overdag gebruiken, daar ik beetje bang was voor beschadiging door de zon. Om mijn huid te reinigen gebruikte ik Cetaphil. Alles ging goed tot gisteren, kreeg ik terug die branderigheid en felrode wangen. Nochtans niet echt rede toe. Ik ben sinds vanmorgen terug met mijn erythromycine creme gestart. Versta niet goed wat er mis ging. Ik wil komende jaar zwanger worden, dus veel middelen mag ik ook niet gebruiken.
  Alvast bedankt voor je raad!
  Groetjes,
  Heidi

 • Anoniem juni 13, 2012 (15:39)

  hoi Jetske. Ik heb laatst iets gehoord over perilla olie? is dit goed om te gebruiken?

 • marion mei 14, 2012 (21:06)

  Beste Jetske,

  Bedankt voor alle kennis op je site en in je boek. Dankzij deze kennis en je huidverzorgingslijn is mijn huid enorm opgeknapt in een paar weken tijd!
  Ik heb een gecombineerde gevoelige huid. Ik heb last van lichte rosacea (roodheid op mijn neus) en pukkeltjes rondom mijn mond (ik twijfel of dit rosacea of periorale dermatitis is). Metrodinazol helpt niet. Mijn huid ziet er wel veel beter en rustiger uit door Uncover skincare.
  Nu ben ik op zoek naar een milde foundation. Ik heb de volgende foundation van Paula Begoun nagekeken op irriterende ingredienten en heb niets kunnen vinden. Ik ben erg voorzichtig geworden met nieuwe dingen smeren op mijn huid. Zou jij voor mij deze ingredientenlijst willen bekijken?
  Alvast bedankt.

  Groeten, Marion

  Aqua, Cyclopentasiloxane, Dimethicone (silicone slip agents), Titanium Dioxide* 8.24% (CI 77891); C12-15 Alkyl Benzoate (thickener/fatty acid), Octinoxate 4.55%, Nylon-12 (absorbent), Glycerin (water-binding agent), Polyethylene (thickener/opacifying agent), Dimethicone/PEG-10/15 Crosspolymer (silicone polymer), PEG/PPG-20/15 Dimethicone (emulsifier), PEG-8 (thickener), Aluminum Starch Octenylsuccinate (powdery thickening agent), Propylene Carbonate (solvent), Disteardimonium Hectorite, Polyhydroxystearic Acid (suspending agents), Aluminum Stearate (thickener), Alumina (absorbent), Butylene Glycol (slip agent), Polymethylsilsesquioxane (opacifying agent), Polymethyl Methacrylate (film-forming agent), Sodium Chloride (binding agent), Triethoxycaprylylsilane (silicone-based emulsifier), Benzoic Acid, Chlorphenesin, Sorbic Acid, Phenoxyethanol (all preservatives), Iron Oxides (CI 77491, CI 77492, CI 77499) (mineral pigment).

 • Susan mei 4, 2012 (19:24)

  Beste Jetske,

  Al een paar jaar (zo sinds mijn 14e, ik ben nu 19) heb ik last van rode bultjes op mijn wangen en soms ook op mijn neus, kin of voorhoofd. Sowieso zijn mijn neusvleugels een beetje rood. De huisarts dacht voornamelijk aan acne maar sloot ook rosacea niet uit. Ik kreeg een vloeistofje genaamd Inderm van hem mee en dit hielp wel even, de bultjes verminderden sterk, maar na een tijdje kwamen de bultjes wel weer op. Daarna ben ik doorgestuurd naar een dermatoloog die mij differin gel en een middeltje gelijk aan Inderm gaf. Ook dit hielp wel maar niet erg goed. Ik kreeg er voornamelijk een droge huid van. Na het proberen van deze cremes heeft zij mij rozex gegeven maar dat maakte de boel alleen maar erger. Daarna hebben we een of ander zuur gebruikt waarvan ik de naam vergeten ben, maar ook dat maakte het erger. Inmiddels is het gelukkig al een stuk minder geworden, de bultjes zijn weg (een tijdje nadat ik gestopt was met de cremes, dus uit zichzelf/met het ouder worden). De roodheid op mijn wangen (en kin een beetje) lijkt echter constant, ik heb wat grovere porien op mijn wangen. Ook heb ik het idee dat ik sinds het gebruik van de cremes (ik tijdens het gebruik ervan uiteraard niet in de zon, maar ook nadat ik al een paar maanden met de cremes gestopt was) sneller verbrand en minder bruin word dan vroeger. Mijn huidtint lijkt ook wat grauwer/bleker geworden, maar dat kan natuurlijk ook wel door studiestress, roken e.d. komen. Het kleurverschil tussen mijn gezicht en lichaam is hierdoor nogal groot, mijn lichaamshuid is lichtgetint met een gele ondertoon (ik heb wat indisch bloed) terwijl mijn gezichtshuid meer echt blank is met een rozige/blauwige ondertoon. Ik kan me niet herinneren dat dit vroeger zo was. Een huidtherapeute naar wie de dermatoloog me had doorverwezen heeft rosacea uitgesloten. Ik had volgens haar geen zichtbare haarvaatjes, en de grove porien op mijn wangen waren mee-eters ipv grove porien. Zij dacht voornamelijk aan een puberteits probleempje en zei dat het over een paar jaar wel over zou zijn (dat was een paar maanden geleden dus misschien moet ik geduld hebben) Als ik zelf in de felle zon ga zitten met een spiegeltje zie ik echter wel wat kleine zichtbare adertjes op mijn wangen, maar misschien is dat ook wel normaal. Goed om een lang verhaal kort te maken, ik vroeg me af wat u dacht van rosacea bij mensen op jonge leeftijd, en of de genoemde cremes mijn gezichtshuid gevoeliger kunnen hebben gemaakt. En of ik wat kan doen tegen het kleurverschil tussen mijn lichaam en mijn gezicht, want ik voel me nu op mijn mooist in een coltrui:).

 • author-avatar
  Jetske april 5, 2012 (14:19)

  Beste Zuster Klivia,

  Voor mensen met rosacea is het van groot belang milde producten te gebruiken. Ik heb over rosacea al eens eerder wat op mijn blog geschreven:
  http://jetskeultee.nl/2009/05/20/behandeling-van-rosacea/

  http://jetskeultee.nl/2010/05/12/een-beetje-goed-nieuws-voor-mensen-met-rosacea/

  Wellicht is dit voor jouw huid al voldoende. Verder zou je kunnen overwegen een keer langs te gaan bij een dermatoloog. Hij kan je meer vertellen over aanvullende behandelingen als laser of antibiotica.

  Groeten Jetske

 • Anoniem februari 2, 2012 (11:57)

  Mijn opa en moeder hadden/hebben een behoorlijk heftige vorm van rosacea. Ik heb altijd al een makkelijk rood wordende huid gehad. Sinds een aantal jaren is mijn kin donkerder dan de rest van mijn gezicht. Ik heb nu een maand of 2 een groepje hele kleine pukkeltjes naast mijn neus. Ergo: halleluja ik heb het ook. Lang leve de genen 😉

  Is het verstandig om nu al meteen te gaan behandelen voordat het (vast en zeker) erger wordt? Ik kan er zoals het nu is, prima mee leven. Of zeg je wacht maar tot eea erger wordt?

  PS: ik houd me aan al jouw tips en gebruik spullen van Clinique. Het enige merk dat mijn huid verdraagt.

 • author-avatar
  Jetske januari 4, 2012 (12:11)

  Hallo Colien,

  Bij rosacea is er niet 1 behandelmethode die bij iedereen werkt. Het is dus echt een kwestie van trial and error helaas. Een verminderde weerstand maar ook bijvoorbeeld stress kan invloed hebben op de huid. Juist dan krijgen irritaties en onzuiverheden wat meer kans omdat de huidbarriere niet helemaal intact is. Ook zon en allergie kunnen hier zeker invloed op hebben. Deze factoren kunnen ook bij een gezonde huid van invloed zijn, alleen is wellicht het effect wat minder groot.
  De oorzaak kan bij iedereen enorm verschillen. Zeker het gebruik van een milde douchegel en shampoo kan al een wereld van verschil maken. Zo kan het goed zijn dat bijvoorbeeld een wasmiddel ook impact heeft, helemaal als je inderdaad een verschil ziet tussen het drogen met een handoek van een hotel en een handdoek van thuis. Vaak kun je de oorzaken ook zoeken in bijvoorbeeld alchol, gekruid eten, heel heet badderen of bijvoorbeeld agressieve cosmetica. Dus wellicht ook nagelak.

  Je dochter zou tijdelijk kunnen stoppen met het gebruik van de metronidazol en kijken of haar huid dan weer rustiger wordt. Hiernaast kan ze een milde reiniger en een goede creme met bijvoorbeeld vitamine C of niacinamide gebruiken. De creme van oil of olaz is prima als ze daar goed op reageert. Een hele dikke laag is eigenlijk niet nodig. Als haar huid wat droger is (bijvoorbeeld nadat ze in bad is geweest…) kan ze iets meer aanbrengen. En geen hotelhandoeken meer gebruiken als dat de vermoedelijke oorzaak is.

  Overigens is ze ook van harte welkom een keer langs te komen bij de Velthuis Kliniek. Annelijn van Ierland is huidtherapeute en gespecialiseerd op het gebied van rosacea. Wellicht heb je ze al gelezen, maar anders kun je ook altijd nog eens kijken op de blogs een beetje goed nieuws voor mensen met rosacea en de behandeling van rosacea . Ook bij de comments staan veel vragen en antwoorden.

  Succes en als je nog vragen hebt, mail gerust!
  groeten Jetske

 • colien november 28, 2011 (12:05)

  Beste Jetske,
  Mijn dochter van 14 jaar heeft last van rode bultjes op de rosacea plaatsen , zonder comedonen, wisselend in heftigheid dus soms redelijk rustig en zelfs niet aanwezig tot heftige uitbraken. Ze wordt nu al twee maanden behandeld met rozex gel (metronidazol) Deze gel helpt maar maakt haar huid ook rood, branderig, soms gezwollen zelfs. Het lijkt tegenstrijdig dat je milde produkten moet gebruiken en dan zo n heftige gel er op smeert die zelfs roodheid veroorzaakt daar waar er geen roodheid was. Ik begrijp dat nog niet aangetoond is dat een bacterie een rol zou kunnen spelen. Toch is behandeling met metronidazol (lokale applicatie) effectief. En doxycycline (systematisch). Zou er geen sprake kunnen zijn van een multifactoriele oorzaak waarbij een nog niet geisoleerde bacterie toch een rol speelt? Ik denk aan :
  – verminderde huidweerstand
  – bacterie
  – zon
  – allergie
  -toxisch effect sommige produkten waarbij ik oa denk aan nog niet verharde nagellak
  – pH, zweetsamenstelling,temperatuur en andere huidspecifieke kenmerken
  Ik was tandarts en in mijn vak is voor caries natuurlijk een multifactoriele oorzaak aangetoond. Hierbij viel me op dat toch de bacterie invloed de belangrijkste was en ook het best te beinvloeden. (en niet de voeding zoals nog wel wordt beweerd) Een gunstige bacterieflora is de beste bescherming tegen caries. In het geval van rosacea ben ik benieuwd in hoeverre het een hotelziekte zou kunnen zijn. Ik kwam hierop doordat ik in een overigens verder goed hotel merkte dat bij afdrogen na douchen de handdoek nogal stonk. (behoorlijk bedorven ) Wat als in zo n hotel de wasserette wast op te lage temperatuur en de washopen lang nat en vies op hopen laat liggen? Lekker gunstig voor een gramnegatieve anaerobe bacterie zou ik denken. Daarbij de zeepjes en lotions en shampoo die het hotel voor gebruik neerlegt en de leuke zonvakantie waarbij minder zorgvuldig is gesmeerd op het gezicht…
  Mijn man van 56 heeft ook rosacea (gehad hoop ik het is eigenlijk over na zes maanden metronidazol) en hij moet voor zijn werk vaak naar hotels.
  (Elke week wel een of twee keer) Sinds ik aan het speuren ben voor mijn dochter en bedacht dat het bij haar was begonnen direct na mijn beschreven ervaring in dat hotel met die stinkende handdoeken neemt mijn man nu zijn eigen handdoek en kussensloop mee en zijn eigen milde zeep/shampoo. Hij hoeft nu niet meer te smeren met metronidazol!
  Het zou interessant zijn om te onderzoeken of mensen met rosacea ook hotelgasten zijn (geweest) en of er in het wasgoed van grote wasserettes een bacterie gevonden kan worden die oorzaak van rosacea zou kunnen zijn zodat dan deze bacterie efficient bestreden zou kunnen worden. Ook al is er nu nog niet zo n bacterie bekend geef ik mijn man en dochter elke dag een shone handdoek, een schoon kussensloop en was ik die op hoge temperatuur (75 graden) met voorwas van biotex. Ook ander wasgoed doe ik zo veel mogelijk met voorwas van biotex. Mijn man is nu zonder rosacea maar voor mijn dochter ben ik nog erg zoekend en ook ongerust.
  Ik ben erg bang dat ze verminkt wordt als het niet helemaal onder controle komt. (lidtekens door krabben, rode huid, verdikte huid, vervormde neus) Ze is nog zo jong. Ze was een erg eigenwijze make up gebruikster en dagelijks nagellak wisselaar en maskertjes smeerster en lang in heet bad zitster en vond mijn verbieden of afraden niet om naar te luisteren. Nu zit ze met de gebakken peren. Geen make up, geen heet bad, geen nagellak, rozex smeren waardoor ze rood, opgeblazen en vlekkerig wordt, branderige huid, bultjes. En ook al heeft ze zelf haar huid zo mishandeld het begon pas na die vieze handdoeksituatie.
  Ze smeert nu ook oil of olaz 7 in een parfumvrij dagcreme en heeft doucheprodukten van de apotheek. Die oil of olaz doet ze er in mijn ogen veel te dik op. (helamaal wit) Kan dit kwaad ? Het is eigenlijk een creme voor oudere mensen en misschien te vet voor haar ? Ze heeft van nature geen erg vette huid trouwens.

 • author-avatar
  Jetske september 9, 2011 (14:53)

  Beste Anna,

  Wat vooral erg belangrijk is, is om milde producten te gebruiken – zowel bij rosacea en acne! Als je huid het verdraagt zou je eens kunnen kijken naar een exfoliant met salicylzuur.
  Je kunt eens kijken naar de producten van Uncover Skincare. Graag wil ik je verwijzen naar de huidanalyse op de website (klik hier); hier vind je een uitgebreid advies over hoe je je huid het beste kunt verzorgen (en hoe niet!).
  Als je veel last hebt van rosacea, dan kun je ook een tijdje een dagboekje bijhouden, zoals ik meer mensen adviseer bij de comments van deze blog. Wellicht dat je er dan achter komt of er iets is wat je rosacea toch wat verergert.

  Succes en laat het me gerust weten als je er toch niet helemaal uitkomt! Groeten Jetske

 • Anna augustus 17, 2011 (17:45)

  Beste Jetske,
  Ik ben nu 13 en heb om mijn wangen neus en op mijn kaaklijn couperose/rosacea en geregeld acne, ik gebruik producten voor een gevoelige huid, het verslechterd niet maar wordt ook niet beter, hoe kan ik mijn huid het best verzorgen?

 • Dirk april 18, 2011 (23:42)

  Dag Jetske,

  Ik wist niet dat we in dit land zo n geweldig goed skincare blog hebben! Petje af voor het hoge niveau!
  Ik ga je nog heel veel vragen stellen!

  Een tip voor degenen die op zoek zijn naar een goed rosacea forum:

  http://rosaceagroup.org/The_Rosacea_Forum/

  Het is een helder en goed gestructureerd forum waar een ongekende schat aan kennis en ervaring te vinden is.
  De hoeveelheid aan informatie op bovengenoemd forum is overweldigend en omvangrijk dus neem de tijd, laat je niet gek maken en blijf kritisch.
  De moderators op het forum zijn down to earth, hebben kennis van zaken en zorgen ervoor dat de boel in het relatieve blijft. Een aanrader voor degenen die geinteresseerd zijn in het uitwisselen van ervaringen met en door lotgenoten.

 • author-avatar
  Jetske april 13, 2011 (11:45)

  Beste Ingrid,

  Er zit inderdaad geen verschil tussen een nacht en dagcreme, behalve de zonnefilter. Hetzelfde geldt voor een oogcreme; een creme die je voor je gezicht gebruikt moet zo mild zijn dat deze ook geschikt is voor de wat dunnere huid rondom je ogen.

  Hoe langer een ingredientenlijst, hoe meer ingredienten er inzitten en hoe lager het percentage van de ingredienten over het algemeen is. De kans dat er een stof inzit waar je op reageert wordt groter, maar omdat er waarschijnlijk zo weinig van inzit zul je juist weer wat minder snel reageren…

  In het product van clinique zitten bovenaan de INCI lijst prima stoffen in zoals dimethicone, glycerin, jojoba esthers en shea butter. Ze hydrateren de huid en maken haar zacht. Zoals je zelf al had gezien staat niacinamide ergens halverwege deze lange INCI lijst, net zoals Sodium Hyaluronate en Tocopheryl Acetate. Als je de concentraties graag wilt weten kun je het beste contact met clinique opnemen.

  In de Rosaliac zit inderdaad niacinamide (wat hoger op de INCI lijst) en ook glycerin en dimethicone. Iets verder naar beneden staan vitamine C en caffeine. Ik zag dat hier zonnefilters inzitten. Dat is natuurlijk prima. Zelf ben ik meer voorstander om een dagcreme en zonnebrandcreme gescheiden te houden. Helemaal bij rosacea. Het voordeel hiervan is dat je als je een wat drogere huid hebt alleen de creme kunt aanbrengen (en dus niet iedere keer ook de zonnefilters).

  Groeten Jetske

 • Ingrid maart 30, 2011 (10:42)

  Helaas heb ik alle symptomen en ben sinds kort, na alle informatie op jouw blog te hebben gelezen, mijn reiningings- en verzorgingsregime gaan aanpassen. Ik ben op zoek gegaan naar de creme van Clinique de continuous antioxidants, en volgens mij hebben ze de formule veranderd. De creme wordt alleen nog maar verkocht als nachtverzorging (ik heb begrepen dat je die ook overdag kunt gebruiken als je dan zorgt dat je daarnaast een zonnebescherming gebruikt). Ik heb het idee dat de ingredienten ook zijn veranderd, de niacinamide staat ergens middenin en er zitten zoveel ingredienten in ook rozemarijn bijv. dus ik weet niet of deze nog wel zo geschikt is voor een rosacea/couperose huid..ik zou het heel erg op prijs stellen als je een blik wilt werpen op de ingredienten, want mocht het veranderd zijn dan klopt de info die eerder is gegeven over deze creme niet meer en dan is deze mogelijk toch minder geschikt..nu ben ik ook een creme tegengekomen van La Roche Posay waar ook niacinamide in zit mogelijk dat deze ook geschikt is? Ik zal van beide cremes de ingredienten bijvoegen. Bij voorbaat enorm bedankt!

  de Super Rescue Antioxidant Night Moisturizer van Clinique bevat de volgende ingredienten:

  Water, Dimethicone, Cetyl Ethylhexanoate, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Jojoba Esters, Pentaerythrityl Tetraethylhexanoate, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Peg-100 Stearate, Butylene Glycol, Hydrogenated Lecithin, Echinacea Pallida (Coneflower) Extract, Perilla Ocymoides Seed Extract, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Extract, Laurdimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Soy Protein, Curcuma Longa (Turmeric) Root Extract, Plankton Extract, Arabidopsis Thaliana Extract, Lauroyl Lysine, Creatine, Adenosine Phosphate, Chamomilla Recutita (Matricaria), Sorbitol, Sea Whip Extract, Sodium Hyaluronate, Tocopheryl Acetate, Micrococcus Lysate, Trehalose, Niacinamide, Behenyl Alcohol, Cetearyl Glucoside, Cholesterol, Zeolite, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Caffeine, Sodium Rna, Astrocaryum Murumuru Butter, Linoleic Acid, Acrylamide/Sodium Acryloyldimethyltaurate Copolymer, Lecithin, Dimethiconol, Isohexadecane, Ascorbyl Tocopheryl Maleate, Tromethamine, Caprylyl Glycol, Zinc Pca, Mannitol, Isodecyl Salicylate, Hexylene Glycol, Citric Acid, Ethylbisiminomethylguaiacol Manganese Chloride, Polysorbate 80, Disodium Nadh, Aminopropyl Ascorbyl Phosphate, C1-8 Alkyl Tetrahydroxycyclohexanoate, Hydroxyethylcellulose, Potassium Sulfate, Maltodextrin, Ferulic Acid, Dextrin, Xanthan Gum, Nordihydroguaiaretic Acid, Sodium Chloride, Disodium Edta, Phenoxyethanol

  en de Rosaliac:

  AQUA / WATER
  ISONONYL ISONONANOATE
  GLYCERIN
  OCTOCRYLENE
  NIACINAMIDE
  ETHYLHEXYL SALICYLATE
  DIISOPROPYL SEBACATE
  DIMETHICONE
  SUCROSE TRISTEARATE
  BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE
  CYCLOHEXASILOXANE
  AMMONIUM POLYACRYLDIMETHYLTAURAMIDE / AMMONIUM POLYACRYLOYLDIMETHYL TAURATE
  METHYLSILANOL/SILICATE CROSSPOLYMERDROMETRIZOLE TRISILOXANE
  ASCORBYL GLUCOSIDE
  POLYSORBATE 61
  PEG-12 DIMETHICONE
  DIMETHICONOL
  CAFFEINE
  SODIUM CITRATE
  SODIUM HYDROXIDE
  SODIUM STEAROYL GLUTAMATE
  DISODIUM EDTA
  CITRIC ACID
  XANTHAN GUM
  SODIUM BENZOATEPHENOXYETHANOL
  CAPRYLYL GLYCOL
  CI 19140 / YELLOW 5
  CI 42090 / BLUE 1

 • Monique februari 19, 2011 (17:26)

  Sinds een aantal maanden heb ik ook rosacea. Ik heb al een tijdje last van twee rode strepen die van mijn neusvleugels tot mijn mondhoeken lopen, waar ook nog eens allemaal piepkleine bultjes opzitten. De bultjes lopen ook door op mijn kin. Gezien ik nogal bleek ben zijn die twee rode landingsbanen dan ook geen gezicht en ik zit er erg mee. Na wat research op I-net kwam ik er dus achter dat het rosacea betreft.

  Ik heb hierna de Bioderma Sensibio H2O Micellaire reiniging en de Anti-redness cream SPF10 van Avene aangeschaft en na drie dagen gebruik kan ik constateren dat de bultjes en roodheid een stuk minder zijn, net als het branderige gevoel en de vuurrode wangen (mede door lichte couperose) die ik s avonds door de centrale verwarming altijd heb.

  Misschien hebben mensen die hier ook last hebben iets aan 🙂

 • author-avatar
  Jetske februari 3, 2011 (12:45)

  Beste Anette,

  Acne rosacea begint meestal tussen de 20 en 30 jaar, maar hier zijn uiteraard uitzonderingen op. Het kan ook zijn dat je een zeer gevoelige huid hebt en op veel stoffen reageert, maar in dit geval zal je geen last hebben van het flushing of het rood worden. Kies in ieder geval voor hele milde huidverzorging. Je zou ook een keer bij je huisarts of liever nog dermatoloog langs kunnen gaan.

  Groeten Jetske

 • Anette januari 31, 2011 (17:03)

  Zou het ook al mogelijk zijn om voor je 20ste rosacea te hebben?
  Ik heb wat couperose en dacht eerst altijd dat die bultjes gewoon door mijn droge huid kwamen (extreem droog op m n wangen).
  De roodheid, brandend gevoel en gevoelige ogen komen mij ook erg bekend voor.

 • author-avatar
  Jetske oktober 7, 2010 (16:18)

  Beste Charlotte, bij deze bultjes komt er geen talg uit als je ze uitdrukt. Soms alleen wat vocht, of een beetje pus. Groeten Jetske

 • Charlotte oktober 4, 2010 (19:56)

  Ik heb waarschijnlijk ook rosacea (voornamelijk bultjes). Wat bedoelt u met; bultjes die lijken op puistjes, maar die niet goed kunnen worden uitgedrukt?

  Waarom kunnen ze niet goed worden uitgedrukt en wat maakt het puistje dan anders dan een normaal puistje?

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!