• Dr. Jetske Ultee

Schadelijke ingrediënten: een handige database

Eerder heb ik al geschreven dat je bepaalde ingrediënten beter kunt mijden. Of deze ingrediënten ook in jouw product zitten, is te zien op de ingrediëntenlijst (ook wel de INCI lijst). Ik ben me ervan bewust dat voor velen het lezen hiervan abacadabra is. Maar er is hulp! Om te kijken hoeveel schadelijke stoffen je product bevat, kun je Skin Deep raadplegen. Dit is een enorme (Amerikaanse) database met meer dan 50.000 producten!

Per product is aangegeven of het schadelijke ingrediënten, op een schaal van 0 tot 10. Je kunt op merk of op product zoeken. Als een product hoger dan een 7 scoort (high hazard), zou ik me gaan afvragen of je het inderdaad wilt (blijven) gebruiken.

Waarom Skin Deep?

De reden van het ontstaan van deze database is de volgende: ”Companies are allowed to use almost any ingredient they wish, and our government doesn’t require companies to test products for safety before they’re sold.”

Om ons te beschermen is er een lijst samengesteld met ingrediënten die niet of beperkt gebruikt mogen worden in cosmetica. Een probleem is dat deze lijst lang niet compleet is. In Amerika zijn bijvoorbeeld 89% van de ingrediënten nog niet beoordeeld op veiligheid! Gelukkig zijn de regels in Europa een heel stuk strenger dan in Amerika.

Of een product ook werkende stoffen bevat, zoals bijvoorbeeld niaciamide of bepaalde antioxidanten staat niet in deze database. Het gaat dus puur over de veiligheid van producten. Hierover valt nog veel meer te vertellen, dus wordt vervolgd.

Groeten Jetske.

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:
“onderzoek heeft aangetoond dat …’,
“angel dusting’,
Ook huidverzorging kan bederven“,
De veiligheid van cosmetica. Wie regelt het eigenlijk?“,
Je cosmetica parabenenvrij?” en
Luxe ingrediënten voor je huid“.

5 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Peter augustus 9, 2013 (15:57)

    @Jantien

    SLES en SLS zijn beide irriterende stoffen en beide ook sterk ontvettende stoffen. Echter is SLES echt een stuk milder, dit stofje is daarvoor wel behandeld en kan daardoor verontreinigingen bevatten. Dit is de reden dat EWG SLES een hoger cijfer geeft. SLS geeft echter bij concentraties van 1% al huidirritatie, een concentratie die niet ongewoon is in reguliere producten. Bovendien gaat het niet altijd om een stofje afzonderlijk. De combinatie met cocamidopropylbetaine zorgt ervoor dat de irritatie door SLES gereduceerd wordt. Ook worden aan veel producten tegenwoordig terugvettende stoffen toegevoegd, waardoor de ontvettende eigenschappen gedeeltelijk opgeheven worden. Kortom SLS is wel degelijk meer irriterend (dit wordt ook als referentie gebruikt in studies om bijvoorbeeld de kalmerende eigenschappen van stoffen te testen), maar beide zijn inderdaad niet totaal onschuldig.

    Disodium EDTA is een redelijk veilige chelator, hier zijn weinig problemen mee. Zoals op ewg ook staat kan het andere stoffen wel beter in de huid brengen, dit kan een probleem zijn als er andere irriterende of toxische stoffen in je product zitten. Op zichzelf is disodium edta verder prima, het wordt in vrij lage concentraties in cosmetische producten gebruikt.

  • Jantien augustus 8, 2013 (16:31)

    Ik heb zojuist alle ingrediënten van een product door die Skin Deep database gehaald. Wat mij opvalt, is dat Sodium Laureth Sulfate (SLES) slechts een 3 krijgt en Sodium Lauryl Sulfate (SLS) een 1-2. Disodiom EDTA scoort zelfs een 0, dus zou die veilig moeten zijn. Toch hoor en lees ik op veel plekken, dat je deze drie stoffen echt moet mijden. Hoe zit dat dan?

    http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/706089/SODIUM_LAURETH_SULFATE/

    http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/706110/SODIUM_LAURYL_SULFATE/

    http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/702146/DISODIUM_EDTA/

  • author-avatar
    Jetske september 11, 2009 (17:40)

    Hallo Max. Als ik je verhaal zo lees ben je inderdaad behoorlijk gevoelig voor bepaalde stoffen in cosmetica. Zoals je misschien wel weet is parfum de nummer 1 allergeen, maar reacties ontstaan ook vaak op bijvoorbeeld bewaarstoffen, kleurstoffen en zonnefilters. Langdurig gebruik van hydrocortison creme maakt de huid dun en gevoelig en kan dus problemen veroorzaken. Op welke stoffen iemand reageert verschilt per persoon.

    Met jou reacties kun je beter even geen cosmetica gebruiken rondom de ogen. Als je dit toch graag wilt, kies dan voor een ongeparfumeerd product met zo min mogelijk ingredienten. Je zou eens kunnen kijken naar Cetaphil of lanette creme (deze is wel vrij vet). Het is voor jou aan te raden een nieuwe creme altijd eerst even te testen op de binnenkant van je arm. Verder adviseer ik je ook om een keer naar een dermatoloog te gaan om je uitgebreid te laten testen. Als je hulp nodig hebt bij het zoeken van een dermatoloog die gespecialiseerd is in allergieen, dan kan ik je hierbij helpen. Laat het me maar weten. Groeten Jetske.

  • author-avatar
    Jetske september 4, 2009 (10:10)

    Beste Max, aankomende week kom ik terug op je vraag (ik geniet nog heel even van mijn vakantie). Groeten Jetske.

  • max september 2, 2009 (20:10)

    Interessante link! Momenteel worstel ik enorm met een soort rare gevoeligheidsreactie rond mijn ogen. Soms zwelt het helemaal op, de huid is inmiddels ontzettend gerimpeld en het jeukt enorm. Ik weet inmiddels simpelweg niet meer wat ik er wel en niet op kan smeren. Misschien kan een test helpen en kan ik daarna in de database opzoeken of er iets geschikts voor mij ergens te krijgen is. Mocht je nog suggesties hebben graag! Zelfs de hydrocortison creme die ik kort gebruikte rond mijn ogen werkt niet meer en… geeft rode jeukende ringen rond de ogen!

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!