• kinderenschaduw

Waar kinderen komen, moet schaduw zijn

Afgelopen vakantie was ik in een nieuw geopende speeltuin in Laren…
Van één ding stond ik versteld: er is in deze speeltuin amper schaduw te vinden! Kinderen spelen dus de hele tijd vol in de zon.

Eerder schreef ik al hoe ingewikkeld het was om mijn zoontje netjes onder de parasol te laten spelen. Kinderen volledig uit de zon houden is onmogelijk, maar ik vind wel dat op een plek waar veel kinderen komen, schaduw erg belangrijk is!
Helemaal als je je bedenkt dat wanneer kinderen één keer flink verbranden, de kans op het krijgen van een melanoom (dit is de ergste vorm van huidkanker) met 50 procent toeneemt.

Groeten Jetske.

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook
over de impact van de zon op huid veroudering,
Dr. Peter Velthuis over zon,
en de blogs “Kinderen moeten vies worden“,
Wat ben je roood!“,
Parfum in (heel veel) babyproducten” en
Babycare“.

Gerelateerde Berichten

4 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Carolien februari 27, 2014 (14:42)

  Hoi jetske,

  wat fijn dat jij al deze informatie hier post. Ik vind dat er op sommige speelplekken inderdaad te weinig shaduw is. tel daarbij op dat sommige kinderen (lees, mijn opstandige peuter) geen zonnehoedje willen dragen, dan is verbranden zo een issue. Zelf ben ik als kind heel vaak verbrand en ik krijg dan ook steeds meer sproeten op mijn lichaam en goedaardige moederbultjes (zo noem ik ze maar, ze liggen op de huid) Ik ben ooit 1 keer zelfs zo verbrand dat ik blaren op mijn rug had~!! auw, kan het me heel goed herinneren. Fout van mn paps, die dacht wel olie op mij te kunnen smeren in Gran Canaria…. dus niet. 🙁 Ik was toen 5 zoiets. Ik hoooop maar dat mijn huid gezond blijft. Ik smeer nu wel altijd. Hoe zit het eigelijk met die pigmentbultjes ? een dermatoloog vertelde mij dat ik ze voor mn 40 ste niet weg hoef te laten halen want dan kunnen ze nog steeds terugkomen (hormonen) ?? klopt dat?

 • Peter mei 2, 2013 (17:33)

  @Jolien

  Heeft vermoedelijk ook te maken dat het een spray is. Maar bij hele jonge kinderen is het nog veel beter ze uit te zon te houden, een petje op doen, en wanneer ze in het water spelen een t-shirt aan doen. Een creme met veilige filters, zonder parfum, alcohol en irriterende stoffen kan ook gebruikt worden bij een jonge huid. Wanneer de kinderen in de zon komen is wel smeren sowieso beter dan niet smeren. Zink oxide en titanium dioxide zijn geschikte filters, deze moeten wel een witte (verfachtige) laag op de huid achterlaten. Zo weet je zeker dat er geen nano technologie is gebruikt.

 • Jolien mei 2, 2013 (11:21)

  Beste Jetske en Anjani,

  Ik ben ook erg blij met alle onafhankelijke informatie op deze site, dankjewel Jetske!

  Toevallig was ik maandag bij De Tuinen om de Lovea spray voor kids te kopen, en de verkoopster vertelde me dat deze niet geschikt is voor kleine kinderen (dat staat er ook op, las ze voor: niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar). Is er een product dat wel geschikt is voor baby s en peuters? Natuurlijk probeer ik mijn kinderen zo veel mogelijk in de schaduw te laten spelen, maar dat is gewoon niet altijd mogelijk, dus lijkt het me dat er wel een goed product voor deze kwetsbare huidjes moet zijn. Welk merk heeft zo n product?

 • Anjani april 3, 2013 (16:28)

  Beste Jetske,

  Wat een goede info is er op je site te vinden!

  Ik ben nu op zoek naar een veilig zonnebrandcreme voor kinderen en wil graag je mening weten over het volgende product:

  De tere huid van kinderen vraagt om een hoge UV- bescherming. LOVEA BIO Spray Kids met SPF 50 is voorzien van een vrolijk Disney design. Deze handige spray beschermt de huid van kinderen op een veilige wijze tegen zowel UVA- als UVB- straling. De spray bevat hiervoor een 100% natuurlijk, mineraal zonnefilter op basis van titaniumdioxide. De waterbestendige formule is vrij van synthetische parfums en bevat geen parabenen of nanodeeltjes.

  INGREDIENTEN: DICAPRYLYL CARBONATE, CAPRYLIC/CAPRIC, TRIGLYCERIDE, TITANIUM DIOXIDE, ARGANIA SPINOSA OIL, STEARIC ACID, ALUMINIUM HYDROXIDE, POLYGLYCERYL-3, DIISOSTEARATE, OLEYL ALCOHOL, ZANTHOXYLUM ALATUM EXTRACT

  100% natuurlijke ingredienten, 11% organische ingredienten

  Alvast bedankt voor je beoordeling.

  Met vriendelijke groet,

  Anjani

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!