• smeren met stamcellen

Smeren met stamcellen

Als er een top tien zou bestaan van antiverouderingsproducten die allesbehalve je rimpels laten slinken, hooguit je banksaldo, dan zouden crèmes met stamcellen een hoge notering krijgen. Hoewel stamcelonderzoek de geneeskunde echt kan en zal veranderen, staat het onderzoek naar de toepassingen nog in de kinderschoenen. Ook op het gebied van huidverjonging.

Stel je voor…

Het idee achter het gebruik van stamcellen in crèmes is natuurlijk prachtig, en ook goed te begrijpen van de fabrikanten die ermee aan de slag gaan. Want stel je voor dat je met stamcellen een hele nieuwe batch huidweefsel kan laten groeien in het lab. Daarmee zou je littekens kunnen behandelen, wondjes kunnen laten helen, maar ook rimpels en huidverslapping kunnen tegengaan. En denk je eens in wat je zou kunnen doen bij mensen met haaruitval? Wat zou het mooi zijn als je de eigen haargroei weer zou kunnen stimuleren dankzij stamceltechnologie.

Het kan niet werken

Ondanks het feit dat stamcelonderzoek nog echt in de kinderschoenen staat, beweren cosmeticabedrijven nu al dat ze dé antirimpelcrème hebben met behulp van stamceltechnologie. Nou, om maar meteen met de deur in huis te vallen: een huidverzorgingsproduct met stamcellen is onzin. Het kan niet werkzaam zijn.

Overleven in een potje

Stamcellen hebben namelijk een heel gecontroleerde omgeving nodig met een speciaal kweekmedium en specifieke temperatuur om te kunnen uitgroeien tot het gewenste celtype. Ze moeten bovendien voortdurend aangevuld worden met voeding om in leven te blijven. Iets dat in een potje crème lastig wordt. En zelfs al zouden stamcellen overleven in een serum of crème, dan nog zouden ze hun werk nooit kunnen doen in de huid. De cellen zijn namelijk te groot om echt in de dermis te kunnen penetreren. En daarnaast is het gebruik van menselijke ingrediënten in cosmetica ook gewoon verboden in Europa.

Peptides en groeifactoren

De industrie gooit het daarom ook over een andere boeg. Je ziet steeds vaker producten opduiken met ingrediënten die zich richten op het beschermen en/of stimuleren van onze huideigen stamcellen. Bepaalde peptides bijvoorbeeld, en specifieke groeifactoren en enzymen die de levensduur van de cel zouden verlengen, soms verkregen uit plantensoorten. Een bekend voorbeeld daarvan is het product Stem Cell Booster Serum van het merk Reviva. Een serum met daarin “magische stamcellen’ uit de extreem zeldzame Zwitserse appelsoort Uttwiler Spatlauber. Magisch of niet, je rimpels zullen er niet van verdwijnen. Want opnieuw: het is niet aannemelijk dat die stamcelstimulerende eiwitten door de epidermis heen kunnen. De stoffen hebben vooralsnog vooral een magische magneetwerking op het bedrijfsresultaat.

 

Claims en rechtszaak

In 2009 belandde de “toverappeltjes’ van Reviva dan ook op de lijst van meest misleidende cosmeticaclaims. Afgelopen jaar is er zelfs nog een rechtszaak aangespannen. In dit document kun je de hele rechtszaak bekijken, vrijwel elke claim die ze maken over de appelstamcellen, worden weerlegd.

Kan het wel met injecties?

Naar mijn weten worden in Nederland geen huidverjongende stamcelbehandelingen uitgevoerd. In Amerika wel. Zo las ik in een stuk van dermatologe dr. Leslie Baumann over behandelingen met stamcelinjecties verkregen uit eigen vetweefsel, via liposuctie. De toezichthoudende instantie FD&C Act (Federal Food, Drug, and Cosmetic Act) heeft, heel terecht als je het mij vraagt, deze bedrijven een waarschuwing gegeven, dat dit niet goedgekeurd is. Er is op dit moment gewoon weinig tot geen wetenschappelijk bewijs dat dit soort behandelingen werkzaam en veilig zijn. Ik adviseer je dan ook weg te blijven van dergelijke huidverjongende therapiën tot er meer bekend is…

Lekker laten staan

Natuurlijk hoop ik dat stamcellen ooit een onderdeel kunnen worden van onze strijd tegen huidveroudering en vervelende aandoeningen, maar tot die tijd raad ik je aan deze vaak peperdure producten gewoon lekker te laten staan…

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 

LEES OOK:

Onderzoek naar cosmetica

De ideale gezichtscrème

Wat zegt de term ‘hypo-allergeen’?

Gerelateerde Berichten

6 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Fatima april 5, 2016 (13:11)

  Hallo dr. Jetske,

  Ik zag bij je product advies dat je o.a. De crème van oil of Olaz 7in1 antiverouderings dagcrème zonder parfum en de la roche posay tolariane riche hebt staan. Welke raad je eerder aan voor een droge huid?

  Ik gebruik nu de face crème van neutral maar daar merk ik niks van en trekt te snel in waardoor ik weet snel droog wordt.

  Alvast bedankt voor je antwoord en hoop niet dat je het erg vind dat ik het onder dit onderwerp vraag..

  Groetjes Fatima

  • author-avatar
   Jetske mei 6, 2016 (14:00)

   Beste Fatima,

   Vaak ontstaat een droge huid door het gebruik van cosmeticaproducten. Teveel scrubben, wassen met sterk ontvettende cleansers en cosmetica met irriterende ingrediënten als gedenatureerde alcohol, beschadigen de barrièrefunctie van de huid. Het gevolg is dat er teveel vocht uit de huid verdampt, schilfertjes zich opstapelen en bacteriën kunnen hun gang gaan. Om dit te voorkomen is het belangrijk om milde producten te gebruiken. Geschikte ingrediënten bij een droge huid zijn niacinamide, glycerine, panthenol en hyaluronzuur. Breng een crème gerust meerdere keren per dag aan. Mocht de huid toch droog blijven kan je vaseline of een plantaardige olie zoals jojoba olie na de crème aanbrengen. Je kan in onderstaande blog andere crèmes vinden die geschikt zijn bij een droge huid: http://www.dr-jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-moisturizer/obj7777444. Welke crème het meest geschikt is voor jouw huid kan je zelf even uitproberen!

   Groetjes Jetske

 • Pippi maart 26, 2016 (17:14)

  Dag Jetske,

  En hoe zit het met deze twee behandelingen dan?

  One.gen/0,1 DNA is een uniek en exclusief cosmetisch product die speciaal voor jouw huid wordt gemaakt. Aan de hand van je speeksel wordt in het laboratorium van Prima-Derm je DNA geanalyseerd en wordt er een uniek serum voor jouw huid samengesteld.

  One.gen/0,1 DNA ondersteunt de huid op alle fronten waarin je van origine net een beetje te kort komt. Met de dagelijkse verzorging van One.gen/0,1 DNA heb je een frisse en stevige huid zonder rode vlekken en of irritaties. Het product is volledig gemaakt van biologische grondstoffen.

  Bij een Platelet-Rich Plasma (PRP)-behandeling worden bloedplaatjes met plasma gewonnen uit het eigen bloed. Doordat er veel groeifactoren en andere herstellende stoffen in de bloedplaatjes zitten, is een PRP behandeling zeer geschikt om de haarwortels op het hoofd te stimuleren om steviger en meer haren te produceren. Ook kan de huid er mee opgefrist worden doordat de bloedvaatjes en de collageen aanmaak gestimuleerd worden. Met mesotherapie kan PRP worden ingespoten. Omdat de naaldjes hierbij zeer dun zijn, is de behandeling slechts lichtgevoelig.

 • Mariska van der Vet maart 18, 2016 (16:43)

  Hoi Jetske, ik zie ook vaak cremes/serums voorbij komen met copperpeptides.

  Wat vind jij daarvan? en is dat misschien ook zo als wbt stamcellen?

  groetjes Mariska

  • author-avatar
   Jetske maart 30, 2016 (16:45)

   Goede vraag Mariska, ik ga even op onderzoek uit…

   Groetjes Jetske               

 • Mariska van der Vet maart 18, 2016 (16:43)

  Hoi Jetske, ik zie ook vaak cremes/serums voorbij komen met copperpeptides.

  Wat vind jij daarvan? en is dat misschien ook zo als wbt stamcellen?

  groetjes Mariska

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!