Ontharen; de feiten en fabels

Als ik het KNMI mag geloven ga ik dit jaar mijn paasdagen niet doorbrengen op een zonovergoten terras of een fijne strandtent aan zee. Jammer, maar ik moet eerlijk toegeven dat mijn benen er ook nog niet echt helemaal klaar voor waren! En ik ben vast niet de enige vrouw die zich schuldig heeft gemaakt aan wat achterstallig onderhoud …
Om alvast een beetje in de stemming te komen vandaag de drie bekendste feitjes en fabels over ontharen op een rij:

Haartjes komen dikker, donkerder en stugger terug na het scheren

Nee, dit is echt niet waar. In 1928 is hier al een onderzoek naar gedaan en ook recentere onderzoeken laten zien dat de haren die terugkomen na het scheren niet dikker, donkerder en stugger zijn. Het kan alleen wel zo lijken, want het uiteinde van een haartje is vaak dunner dan de aanzet. Voor de scheerbeurt zullen haartjes er dan ook fijner uitzien dan de stoppeltjes die ervoor terugkomen. Zo is deze fabel waarschijnlijk de wereld ingekomen. Daarbij komt dat mannen en vrouwen vaak voor of tijdens de puberteit beginnen met ontharen. Het kan heel goed dat de haren dan ineens wat dikker zijn. Maar dit heeft alles te maken met de veranderingen in de hormoonhuishouding, niets met het scheren zelf.

Regelmatig waxen zorgt voor minder haargroei

Dit is waar. Sowieso zorgt waxen ervoor dat je haartjes langer wegblijven; het haartje wordt er met wortel en al uitgetrokken. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat de haren zich in verschillende groeifasen bevinden. Het kan dus zijn dat je al meteen de dag na het waxen nieuwe haartjes ziet opkomen. Ook zal je na de allereerste keer merken dat de haren zelfs sneller lijken te groeien. Maar uiteindelijk kan het keer op keer uittrekken van een haartje ervoor zorgen dat de haarfollikel zo beschadigd raakt dat er minder haargroei is. Wanneer je trouwens gevoelig bent voor pigmentvlekken, kies dan liever niet voor waxen.

Haren groeien sneller in de zomer

Klopt. Hier kan ik wat onderzoeksgegevens aan koppelen. Al in 1991 liet onderzoek zien dat de haargroei van de baard het minst hard ging in januari en februari, om vervolgens van maart tot juli juist toe te nemen, tot wel 60 procent. Daarnaast is haaruitval seizoensgebonden. In de zomermaanden hebben mensen een vollere haarbos omdat je dan minder haren verliest.

Groetjes en een heel fijn paasweekend, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 

LEES OOK:

Tips om irritatie na het scheren te voorkomen

Product advies voor lichaamsverzorging

Gerelateerde Berichten

39 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • K mei 14, 2016 (15:49)

  Beste Jetske,

  Bedankt voor je antwoord. Zou het eventueel helpen als ik een paar foto s van mijn huid doorstuurde?

  Verder heb ik een creme gevonden met 5% urea, dit zijn de ingrediënten:

  aqua, uriage thermal spring water glycerin, octyldodecanol, butylene glycol, butyrospermum parkii (shea butter), sodium polyacrylate, pentylene glycol, polysorbate 60, piroctone olamine, xanthan gum, 1,2-hexanediol, caprylyl glycol, dimethicone, phytosphingosine, citric acid, asiaticoside.

  Is deze geschikt voor het gezicht (om de keratosis te behandelen), of zoek ik beter nog even verder?

  In tussentijd had ik al nog eens contact opgenomen met mijn dermatoloog. Zij raadde mij aan toch echt te behandelen met Nizoral creme met hydrocortisone, wat ik dus gedaan heb. Maar sinds ik de creme gebruik is mijn hoofdhuid nog roder en schilferiger geworden, ook mijn haren vallen onverminderd uit, waar ik me echt grote zorgen om maak. Iedere keer als ik mijn haar kam of was valt er echt veel haar uit, en zelfs als ik gewoon even met mijn hand door mijn haren ga, komen de haren mee. Gelukkig had ik van nature heel veel haar, want ik ben ondertussen echt al tweederde kwijt, en als de haaruitval doorgaat ga ik doorzichtige plekken krijgen. Dit zou ik echt willen voorkomen.

  Op advies van de dermatoloog neem ik ook een supplement om de haargroei te bevorderen, maar mijn haar blijft gewoon uitvallen.

  Is het normaal dat je van sebhorrisch eczeem zo n felle haaruitval hebt?

  Is er nog iets dat ik kan doen om de haaruitval te stoppen?

  Bedankt voor je hulp.

 • Anne mei 5, 2016 (11:19)

  Ik heb mijn bikiniijn een aantal keer gewaxt, hier heb ik rode bultjes van gekregen. Deze zijn niet helemaal weggegaan, imiddels zitten er al maanden rode vlekjes (littekentjes). Heb je een idee wat ik daar tegen kan doen?

  • Marloes mei 10, 2016 (13:44)

   Ik heb precies hetzelfde.. Ik heb paar keer gescrubd, maar daarmee gaat het niet weg. Ben ook benieuwd wat er tegen gedaan kan worden!

  • author-avatar
   Jetske mei 13, 2016 (15:00)

   Beste Anne,

   Wat vervelend dat je last hebt van rode bultjes. De huid bij de bikinilijn is ook wat gevoeliger. Je zou eens kunnen kijken of kalmerende stoffen als zoethoutwortelextract of evodia de roodheid kunnen verminderen.

   Groetjes Jetske

 • K april 26, 2016 (16:22)

  O ja, zou het misschien helpen mocht ik een paar foto s van mijn huid doorsturen?

  Dit omdat de dermatoloog immers niet zeker wist of ik nu wel of niet rosacea of couperose heb.

  Groetjes

 • K april 26, 2016 (15:10)

  Hey Jetske,

  Graag wilde ik je even mijn verhaal voorleggen.

  Sinds begin vorig jaar heb ik behoorlijk last van haaruitval (ondertussen is mijn haardos echt al half zo dun als voor het haarverlies). Ik ben net naar de dermatoloog geweest en ik blijk sebhorrisch eczeem te hebben (hoofdhuid en net boven de wenkbrauwen). Hiervoor raadde ze mij Nizoral creme met hydrocortisone aan (voor zowel de hoofdhuid als in mijn gezicht). Is dit wat u ook zou adviseren? Ik ben een beetje ongerust over met name de cortisone…

  Naast het eczeem heb ik ook keratosis in mijn gezicht. Ook wordt mijn gezicht snel rood (van stress, alcohol, warmte,…). Op mijn vraag of ik misschien rosacea had, zei de dermatoloog dat de roodheid in mijn gezicht misschien inderdaad door couperose werd veroorzaakt, maar zeker wist ze het niet. In elk geval vond ze het niet erg genoeg om een behandeling op te starten, zei ze.

  Hierdoor ben ik ook een beetje in de war, ik dacht niet dat ik couperose kon hebben, omdat ik geen zichtbare adertjes in mijn gezicht heb, daarom dacht ik dat het snelle blozen eerder door gewoon een gevoelige huid of rosacea veroorzaakt werd. Verder weet ik ook niet of het wel zo goed is om te wachten met behandelen tot het erger is?

  I.v.m. de keratosis zei de dermatoloog dat ik dadelijk moest stoppen met het salicylzuur 1% dat ik gebruik om de keratosis te behandelen. Veel te agressief voor een gevoelige huid als de mijne, zei ze. In de plaats moet ik een creme met 5% urea gebruiken om de keratosis te behandelen, en als ik die goed verdraag mag ik naar 10% urea gaan. Zou dit ook jouw advies zijn?

  Omdat in het verleden eigenlijk het enige dat mijn huid vooruit kon helpen de tips waren die ik op je blog vond, wilde ik toch graag je mening hierover horen.

  Alvast heel erg bedankt!

  • author-avatar
   Jetske mei 13, 2016 (14:45)

   Beste K.,

   Wat vervelend om te lezen!
   Als je ongerust bent over de medicatie die de dermatoloog heeft voorgeschreven, zou ik je adviseren nog even contact op te nemen met de dermatoloog.
   Ik heb jouw huid natuurlijk niet gezien, dat maakt het soms wat lastiger advies te geven. Hydrocortison kan voor de huid met eczeem voorgeschreven worden.
   Couperose in het gezicht zijn zichtbare oppervlakkige rode vaatjes. Wellicht dat de roodheid dat bij jou veroorzaakt wordt door de dieperliggende vaatjes in de huid, die niet met het blote oog waar te nemen zijn. Gebruik milde huidverzorgingsproducten, irriterende stoffen kunnen de klachten (roodheid) verergeren.
   Salicylzuur kan zeker effectief zijn in de behandeling van keratosis pilaris: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=keratosis+pilaris+salicylic+acid. Urea houdt het vocht vast in de huid en dit zou ervoor kunnen zorgen dat de bultjes minder zichtbaar worden. Smeer de huid goed in na het douchen. Kalmerende stoffen zoals zoethoutwortelextract en evodia kunnen de rode bultjes wat tot rust brengen.

   Groetjes Jetske

 • J april 24, 2016 (12:50)

  ik heb een gillete snap shave gekocht voor donshaartjes gezicht.Deze wou ik proberen maar weet niet of deze haartjes sneller en dikker terugkomen of juist minder.En of de huid hierdoor beschadigt kan dit of allen als met er juist te hard overheen gaat wat is je advies.

  • author-avatar
   Jetske mei 13, 2016 (14:30)

   Beste J.,

   De donshaartjes zullen niet sneller en dikker terugkomen. Dat is echt een fabeltje!
   Het is inderdaad belangrijk om voorzichtig te zijn met de huid. Als de haartjes wat dikker zijn is het belangrijk dat de haartjes eventjes in contact zijn geweest met warm water, zodat het scheermesje makkelijk de haartjes af kan snijden.

   Groetjes Jetske

 • Marjolein april 24, 2016 (02:22)

  Hallo Jetske ,

  Ik wil graag een epilator aanschaffen, waar moet ik op letten en wat is belangrijk voor een gezonde huid?

  Mag ik vragen wat jij voor je haar en hoofdhuid gebruikt? Ik blijf jeuk houden ondanks dat er geen parfum in zit.

  Superleuke site , kijk er regelmatig op 🙂

  Groetjes Marjolein

 • Nala april 22, 2016 (13:19)

  Hey Jetske,

  Telt wat voor scheren telt, ook voor epileren, namelijk dat de haartjes niet donkerder of stugger terugkomen?

  Dus dat als je blonde haartjes epileert, je gewoon exact dezelfde haartjes terugkrijgt, dus geen donkerder, stugger of langer haar, zoals weleens beweerd wordt?

  Groetjes,

  Nala

  • author-avatar
   Jetske mei 13, 2016 (13:15)

   Beste Nala,

   Als je blonde haartjes epileert zal het echt niet donkerder of stugger terugkomen!

   Groetjes Jetske               

 • Katrien april 21, 2016 (12:26)

  Bedankt voor je antwoord Jetske, en wat goed dat je deze blog, met duidelijke informatie, begonnen bent.

  Uit de tekst hierboven begrijp ik ook dat haren dus niet dikker, donkerder of stugger worden van te scheren, al kan dat zo lijken omdat de aanzet dikker is dan het uiteinde van het haartje. Wil dat zeggen dat een geschoren haar altijd dikker blijft dan voorheen omdat nu de aanzet het uiteinde is geworden, of wordt het na verloop van tijd vanzelf weer dunner?

  Groetjes,

  Katrien

  • author-avatar
   Jetske mei 13, 2016 (13:15)

   Beste Katrien,

   Een geschoren haar zal dezelfde dikte blijven houden; wordt dus niet dunner of dikker.

   Groetjes Jetske

 • Katrien april 12, 2016 (21:13)

  Hey Jetske,

  Ik vroeg mij af: is het schadelijk voor de huid om je benen te scheren met badwater alleen (dus zonder scheerschuim)? Ik doe wel sowieso altijd een beetje olie in het badwater om uitdrogen van de huid te voorkomen. Na het scheren gebruik ik ook een lotion (zonder irriterende ingrediënten; heb ik nagekeken via je boek :)).

  Groetjes,

  Katrien

  • author-avatar
   Jetske april 14, 2016 (14:00)

   Beste Katrien,

   Als haren in contact komen met water worden ze soepel. Het scheren zal dan een stuk makkelijker gaan. Om dit te bereiken moet de haar minstens 2 minuten in contact geweest zijn met water.
   Verder kan een scheerproduct ervoor zorgen dat het mesje makkelijker over de huid glijdt (de olie in het badwater zorgt er wellicht ook al voor), waardoor de kans op irritatie kleiner is.
   Leuk dat je mijn boek gelezen hebt :-)!

   Groetjes Jetske              

 • Cheri april 12, 2016 (14:02)

  Beste Jetske,

  Zo blij met je producten en je blog!

  Nu heb ik een vraag over een conditioner van Grahams.Is dit een goede verzorgende conditioner zonder irriterende stoffen?

  Ingrediënten:

  Aqua, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Chamomilla Recutita Oil, Citric Acid, Mel, Cocos Nucifera Oil, Simmondsia Chinensis Oil, Triticum Vulgare Germ Oil, Panthenol, Olea Europaea Leaf Extract, Phenoxyethanol.

  Of weet je een goede conditioner voor droog haar, droge hoofdhuid en haaruitval?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  • author-avatar
   Jetske mei 6, 2016 (14:30)

   Bedankt voor de complimenten Cheri!
   Het is positief dat het product geen parfum of een hoge concentratie gedenatureerde alcohol bevat. Tevens zie ik verder ook geen andere irriterende ingrediënten. Het lijkt mij een prima conditioner!

   Groetjes Jetske

 • E april 10, 2016 (13:27)

  Hallo Jetske,

  Maakt het epileren van bv. wenkbrauwen (met de hand) ook de kans groter dat je pigmentvlekken krijgt? Zoals bij waxen? En zo ja, is er een huidvriendelijker alternatief?

  Groetjes

  • author-avatar
   Jetske mei 6, 2016 (14:15)

   Beste E.,

   Als je door het epileren met een pincet een wondje maakt, kan je een korstje krijgen en mogelijk daardoor ook pigmentvlekken. Het zou ook kunnen dat je huid sowieso gevoelig reageert op epileren, maar dit kan natuurlijk per persoon verschillen. Een andere optie is scheren, maar dit is voor de wenkbrauwen wat lastiger…

   Groetjes Jetske

 • Anja van der Eijk april 4, 2016 (22:45)

  Mijn oksels reageren altijd erg overdreven op scheren. Heb je ook tips om ze niet alleen mooi te ontharen, maar ook zonder rode irritatiesbultjes te ontharen?

  • Linda april 6, 2016 (11:02)

   Ik ben overgegaan van oksels scheren naar epileren met een epileerapparaat. Ik kon dit nooit verdragen, maar toen ik een nieuwe die je ook onder de douche kan gebruiken heb gekocht en geprobeerd is het wel te doen. Natuurlijk doen de eerste paar keren wel gewoon pijn en is het ook gevoelig, maar daarna wordt het steeds makkelijker. Ik heb langer gladde oksels, minder haar per keer en minder irritatie en ingegroeide haartjes.

   Zoals ik al zei moet je wel even doorbijten de eerste keer vooral.

  • author-avatar
   Jetske mei 6, 2016 (14:00)

   Beste Anja,

   Wat vervelend dat je oksels overdreven reageren op het scheren. Ik wil je adviseren om de volgende blog te lezen https://www.dr-jetskeultee.nl/tips-voor-scheren/obj7777523

   Groetjes Jetske

 • Elisabeth april 3, 2016 (13:31)

  Beste Jetske,

  Sinds ongeveer een jaar heb ik heel erg last van haaruitval. Mijn haar is ondertussen duidelijk zichtbaar minder vol geworden. Op het internet las ik dat biotine zou kunnen helpen. Maar ik las ook van enkele vrouwen die het genomen zouden hebben en hierdoor ook meer ongewenste haargroei hadden gekregen (in het gezicht en op het lichaam). Dat zou ik absoluut willen vermijden, aangezien ik al een echt problematische huid heb, en in mijn gezicht zeker niet kan gaan ontharen (heb dat in het verleden geprobeerd en het gaf echt enorm veel irritatie, gelukkig heb ik voorlopig geen opvallende haren in mijn gezicht). Nu was mijn vraag, is die extra ongewenste haargroei inderdaad een risico van biotine? Kan je het eventueel vermijden door niet te hoog te doseren? Is hier iets over bekend?

  Groetjes,

  Elisabeth

  • Peter april 3, 2016 (21:47)

   Biotine is geen haargroeimiddel. Bij een tekort kan het zeker een goed supplement zijn, om haaruitval wat daardoor wordt veroorzaakt te verminderen. Maar er kunnen ook andere redenen zijn, sowieso verlies je gedurende bepaalde periodes van het jaar net iets meer haar. Daarnaast kunnen er ook andere factoren zoals hormonen, voeding of stress een rol spelen. Tenzij je testosteron slikt of minoxidil gebruikt, hoef je je geen zorgen om Biotine te maken.

   • Elisabeth april 5, 2016 (13:39)

    bedankt voor de reactie Peter.

  • marrie april 5, 2016 (09:58)

   Ik heb ook erg last van haaruitval (gehad) Ik zou je adviseren naar een dermatoloog te gaan, bij mij was de oorzaak sebhorrisch eczeem. Hij raadde af om supplementen op eigen houtje te slikken (had ik ook gedaan) Volgens hem zat zijn wachtkamer vol van vooral vrouwen die hiervan op lange termijn allergische reacties kregen (ook die supplementen voor in de overgang) Ik moest toen ook bloed laten prikken en daaruit bleek dat ik nergens tekort aan had, dus ook niet nodig wat te slikken. Moet wel zeggen dat ik nog steeds kale plekken heb, ondanks de behandeling met ketanozol shampoo en locoid.

   • Elisabeth april 10, 2016 (13:21)

    Bedankt voor je advies, Marrie

  • author-avatar
   Jetske april 6, 2016 (16:45)

   Beste Elisabeth,

   Wat vervelend dat je last hebt van haaruitval. Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress, hormonen, een tekort aan Biotine. Het is ook seizoensgebonden: http://www.skinwiser.nl/is-haaruitval-seizoensgebonden/obj10591480. Uit onderzoek blijkt dat Biotine het haar sterk en glanzend maakt en het bovendien haaruitval kan doen verminderen. Naar mijn weten zorgt Biotine niet voor extra haargroei.

   Groetjes Jetske
                  

 • Fleur april 1, 2016 (08:42)

  Dag Jetske,

  Hoe zit het met epileren. Ik lees vaak dat je het over waxen hebt. Zelf heb ik daarnaast ook altijd heel snel last van ingegroeide haren. Heb jij een goede tip hoe ik dit kan verhelpen. Ik ben geneigd om een grove scrub te gebruiken,aar volgens mij beschadigen die de huis alleen maar.

  Alvast dank voor je reactie.

  Groet, Fleur

  • author-avatar
   Jetske april 22, 2016 (16:15)

   Beste Fleur,

   Het klopt inderdaad dat je een grove scrub beter achterwege kan laten. Een goede optie is een exfoliant met salicylzuur, dit werkt ook nog eens ontstekingsremmend. Voor op het gezicht kan je een concentratie van 1% gebruiken en voor op het lichaam 3-6%. In de volgende blog lees je meer tips voor het scheren: https://www.dr-jetskeultee.nl/tips-voor-scheren/obj7777523

   Groetjes Jetske

 • Ger maart 31, 2016 (18:30)

  Een aantal jaren geleden laserbehandeling laten doen van boven en onderbenen.

  Ik was een smak geld kwijt, maar geen moment spijt gehad

  Geen last van ingegroeide haren, stoppels, huidirritatie etc.

  Laseren moet wel deskundig gebeuren.

  En niet zo n ding van de …:-)

 • Liesbeth maart 31, 2016 (13:59)

  Donshaartjes op je gezicht kun je gewoon scheren met een simpel wegwerpscheermesje (die met een mesje; zonder strip oid). Werkt snel, is effectief en niet-irriterend dus kan je ook doen als je Tretinoine gebruikt of een gevoelige huid hebt. Je kan ook een wenkbrauwtrimmer gebruiken. De voordelen van die haartjes scheren is een glad gezicht, make-up zit beter en mooier, je exfolieert heel mild en huidverzorging wordt beter opgenomen. En de haartjes komen echt niet stugger of donkerder terug.

 • J maart 26, 2016 (11:25)

  Hallo Jetske,

  Ik zou graag willen weten hoe je donshaartjes in het gezicht het beste kunt behandelen.Wat geeft het beste resultaat zodat het defenitief wegblijft of minder haartjes terugkomen.Kun je deze het beste met klein schaartje afknippen of met iets anders.Graag een goed advies.

  • G. maart 27, 2016 (10:18)

   Wat toevallig!

   Deze vraag wilde ik ook stellen. Ik zit ook met donkere donshaarsjes op het gezicht. Laseren is geen optie. Ik wil proberen te harsen maar ben er erg bang voor dat het erger zal worden.

   En is dat wel oké voor het gezichtshuid om te harsen?

   Gr.

   • author-avatar
    Jetske april 6, 2016 (17:00)

    Beste G.,

    Je kunt de gezichtshuid wel harsen, maar de kans bestaat wel dat de huid geïrriteerd raakt. Doe het dus voorzichtig, niet te vaak en zorg ervoor dat de hars niet te heet is.
    Bescherm je huid erna ook goed met een zonnebrandcrème. Zoals Marrie zegt kan je het ook gewoon scheren, lekker makkelijk :-)!

    Groetjes Jetske              

  • marrie maart 29, 2016 (10:32)

   ik gebruik van die hars gezichts strips hiervoor. Dat zijn een soort pleisters en daarmee trek je de haartjes uit. Wel pijnlijk. Laatst las ik een artikel van de blog Beautylab en zij scheert het gewoon. Ik heb het ook uitgeprobeerd en dat beviel mij ook goed.

  • author-avatar
   Jetske april 6, 2016 (16:45)

   Beste J.,

   Als je vaak haartjes weghaalt zou dit ervoor kunnen zorgen dat het haarfollikel beschadigd raakt en er minder haargroei is. Donshaartjes kan je niet definitief verwijderen, maar waxen zorgt er wel voor dat de haartjes minder snel terugkomen. Volgens mij hebben andere bloglezers ook goede tips! Succes.

   Groetjes Jetske              

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!