• stappenplan_tieners_acne

Stappenplan voor tieners met acne

In je tienerjaren krijg je opeens puistjes en mee-eters op je gezicht (en misschien ook wel op je borst en rug). Hoe komt dat eigenlijk? En wat kun je ertegen doen?

Hoe krijg je puistjes?

Ontstaan acne

Dode huidcellen
Je huid heeft huidcellen, die steeds worden vernieuwd. Normaal merk je de wisseling van dode huidcel naar nieuwe huidcel eigenlijk niet. Als je erg verbrandt door de zon, zie je het wel. De schilfers die je dan op je huid ziet zitten, zijn je dode huidcellen, het gladde velletje daaronder zijn je nieuwe huidcellen.

Verhoogde talgproductie 
In je huid zitten ook talgklieren. Talg is een soort vet, en dat houdt je huid vet en soepel. Als je klieren te veel talg aanmaken – je hebt dan een verhoogde talgproductie – dan krijg je een vette huid.

P. acnes bacterie en de uiteindelijke verstoppingen
Als dode huidcellen en talg zich ophopen in de poriën, kunnen deze verstopt raken. Als je dan ook nog eens de huidbacterie p. acnes hebt, dan kan die zorgen voor verstoppingen in je porie en dus voor puistjes of mee-eters.

Als je in de puberteit komt, maken je talgklieren door hormonen meestal meer talg aan dan nodig is. Dit is vaak aanleg: een van je ouders (of allebei) had vroeger ook een vette huid. Maar zo’n verhoogde talgproductie kan ook komen door roken, bepaald suikerrijk eten, zon en stress. Maar ook huidverzorgingsproducten kunnen een rol spelen, bijvoorbeeld als je je huid te weinig reinigt of als je de verkeerde huidverzorgingsproducten gebruikt.

Wat kun je doen?

STAP 1: Reinigen met milde producten

Een huid met acne, of het nu om alleen mee-eters gaat of ook puistjes, heeft een milde verzorging nodig. Maar veel producten tegen acne die je bij de drogist kunt kopen zijn agressief en maken de acne juist erger. Een goed voorbeeld hiervan zijn reinigingsscrubs (die producten met die kleine korrels); echt niet aan beginnen!

Wat doe je dan wel?
Maak er een gewoonte van om na het tandenpoetsen ook je gezicht te reinigen. Ik raad aan om daarvoor de Cleanser te gebruiken die ik zelf heb ontwikkeld. De Cleanser voor de normale tot droge huid zal waarschijnlijk het beste passen bij jonge huidtypes, want meestal heb je dan nog geen verhoogde talgproductie. Als je huid steeds meer gaat glimmen gedurende de dag, dan kun je beter kiezen voor de Cleanser voor de normale tot vette huid. In de ochtend is het dan voldoende om je gezicht met alleen wat lauw water te reinigen.

Make up
Voor iedereen die graag make-up draagt: ik heb een foundation ontwikkeld die geen ingrediënten bevat die de huid kunnen verstoppen. Het is wel belangrijk om vóór het reinigen eerst alle make-up goed te verwijderen met een product op oliebasis. Kies bijvoorbeeld pure jojoba-olie (bij de Holland & Barrett te koop). Doe wat van de olie op een wattenschijfje en wrijf zachtjes over je huid. Daarna gebruik je nog een reiniger met water.

STAP 2: Kalmeren en behandelen

Na het reinigen, kun je je huid behandelen. Er zijn twee opties die je thuis kunt proberen om beginnende acne tegen te gaan: een Exfoliant en/of het Azelaic Acid Serum.

Exfolianten
Een exfoliant is een product op basis van zuren, waarmee dode huidcellen kunnen worden verwijderd. Hiermee maak je de verstopte poriën goed schoon en ga je ontstekingen tegen. Er bestaan hiervoor ook scrubs, maar zoals eerder gezegd raad ik die sterk af. Deze korreltjes slijpen als het ware een laagje van de huid af en kunnen zo de beschermende functie van de huid aantasten. Een exfoliant werkt als het ware van binnenuit. De zuren zorgen ervoor dat de dode huidcellen makkelijker loslaten. Kies voor de huid met acne voor een exfoliant met salicylzuur.

Hoe gebruik je een exfoliant?
Exfoliëren moet je opbouwen. Het is het beste om de exfoliant om de dag aan te brengen, ’s avonds na het reinigen. De exfoliant breng je aan op de gereinigde huid en hoef je niet af te spoelen. Ik heb een exfoliant met 1% salicylzuur ontwikkeld waar ook nog extra kalmerende ingrediënten inzitten. Een heel dun laagje is écht voldoende om werkzaam te zijn. Wacht na het aanbrengen tien minuten voordat je een moisturizer aanbrengt op je gezicht. Dan kan de exfoliant intrekken.

Allergie
Salicylzuur kan je beter niet gebruiken als je allergisch bent voor aspirine. Dat komt doordat de chemische opbouw van salicylzuur op die van aspirine lijkt.

Azelaic Acid Serum
De andere behandelcreme die beginnende acne tegen kan gaan is het Azelaic Acid Serum. Dit serum bevat azelaïnezuur, wat een kalmerende, ontstekingsremmende en zuiverende werking heeft. Ook is de bast van magnoliaboom toegevoegd, die heeft antibacteriële eigenschappen en werkt als antioxidant. Beide ingrediënten kunnen roodheid en puistjes verminderen.

Hoe gebruik je het Azelaic Acid Serum?
Het gebruik van het Azelaic Acid Serum moet je, net als de exfoliant, opbouwen. Het is het beste om het Serum om de dag ’s avonds na het reinigen aan te brengen. Als je ook een exfoliant gebruikt, gebruik dan het Azelaic Acid Serum in de ochtend. Breng twee tot drie pompjes dun aan op je huid. Wacht ook nu tien minuten voordat je een crème aanbrengt.

 

Wat de combinatie van het Azelaic Acid Serum en de Exfoliant kan doen voor de huid: het verhaal van Georges

Georges (17 jaar) zat nog op de basisschool toen hij acneklachten kreeg. Eerst een flinke ontsteking op zijn wang, toen op zijn schouder en later kreeg hij puistjes over zijn gehele gezicht. Hij kreeg behandelingen bij een schoonheidsspecialist en een huidtherapeut, heeft een vorm van vitamine A-zuurcrème geprobeerd, maar niets hielp. Zijn moeder zag een oproep voor het onderzoek naar het Azelaic Acid Serum voorbijkomen op Instagram, en daar heeft hij zich voor aangemeld. Georges heeft naast het AA-serum ook de Cleanser, de Exfoliant en de Suncare van Dr. Jetske Ultee gebruikt. Na vier weken zag hij zijn klachten verminderen: zijn huid werd rustiger en hij had minder puistjes en ontstekingen. Georges’ reactie: “Ik heb in al die jaren jaren nooit opmerkingen over mijn huid gehad uit mijn omgeving. Maar nu ineens hoor ik van vrienden ‘hé, wat ziet je huid er goed uit.'”

 

Hou hier rekening mee
Als je net begint met de huidverzorgingsproducten, dan lijkt het in het begin soms alsof je acne wat is verergerd. Dit komt doordat het afschilferen van de cellen ineens harder gaat dan gebruikelijk: verstoppingen komen ineens allemaal tegelijkertijd ‘omhoog’. Dit is normaal en is na maximaal 3 à 4 weken weer over. Geef je huid vooral wat tijd om te wennen aan de nieuwe producten.

STAP 3: Verzorgen

Een heel jonge huid heeft over het algemeen nog geen (volle) crème nodig. Vind je het toch fijn om iets te gebruiken, of voelt je huid wat droog door de behandelproducten (uit stap 2), gebruik dan wel een crème. Mijn Moisturizer is ook zeker voor een jonge huid geschikt. In de Moisturizer zitten wel veel actieve ingrediënten, daarom is het goed om niet tegelijk te starten met zowel je behandelcrème (de Exfoliant met salicylzuur en eventueel het Azelaic Acid Serum) als de Moisturizer. Kijk eerst even of het goed gaat met de behandelcrèmes.

STAP 4: Beschermen

Het is belangrijk om elke ochtend een zonnebrandcrème aan te brengen. De Suncover is hier goed geschikt voor.

Zo ziet het stappenplan er dan voor de ochtend en de avond uit:

OCHTEND AVOND
Stap 1

REINIGEN

Reinigen met lauwwarm water Reinigen met een Cleanser (1)*
Stap 2

KALMEREN/BEHANDELEN

Behandelen met Azelaic Acid Serum (3)

  • Dunne laag
  • Om de dag aanbrengen
  • Altijd 10-15 minuten in laten trekken

 

Behandelen met Exfoliant met salicylzuur (2)

  • Dunne laag
  • Om de dag aanbrengen
  • Altijd 10-15 minuten in laten trekken
Stap 3

VERZORGEN

Crème (4) aanbrengen indien gewenst Crème (4) aanbrengen indien gewenst
Stap 4

BESCHERMEN

Zonnebrandcrème (5) aanbrengen

 

* Had je make-up op? Reinig je huid dan eerst met wat pure jojoba-olie.

1. Uncover Skincare Cleanser (normale tot droge huid of normale tot vette huid)
2. Uncover Skincare exfoliant 1% salicylzuur (normale tot vette huid)
3. Uncover Skincare Azelaic Acid Serum
4. Uncover Skincare Moisturizer (normale tot vette huid)
5. Uncover Skincare Suncover SPF 30

Naar de dokter

Voor veel mensen met acne is de drempel om naar een arts te gaan hoog. In sommige gevallen ontkom je er toch niet aan om de producten die ik hierboven heb genoemd te combineren met middelen die een arts kan voorschrijven. Daarom is een goede samenwerking tussen huidtherapeut en arts ook van groot belang.

 

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Persoonlijke begeleiding

Gerelateerde Berichten

62 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • Isabelle maart 16, 2021 (21:19)

    Beste Jetske,

    Ik heb al jaren elke maand uitbraken van puistjes. Ook heb ik al vlekken en littekens ervan. Ik wil er nu echt iets aan gaan doen. Even leek een lotion met antibiotica van Inderm goed te werken en een cleanser van A Priori, maar eigenlijk ben ik niet tevreden over het resultaat. Het komt altijd terug. Nu wil ik graag starten met een benzylperoxide, de exfoliant en de cleanser. Maar de exfoliant en de benzyl lotion zouden beiden in de avond aangebracht moeten worden. Is dit wel handig? Want dan zou het dus zijn: cleanser, exfoliant, dagcrème, en daarna dus nog benzylperoxide? Of kan ik dan toch beter het ene product in de ochtend gebruiken? Wat raad jij aan?
    Make-up reinig ik met miccelair water. Is dat een beetje oké?

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee maart 25, 2021 (15:26)

      Hoi Isabelle,

      Wat vervelend dat je hier last van hebt. Wat kan helpen is een dagboekje bijhouden zodat je kunt ontdekken wanneer het opspeelt. Zie je het bijvoorbeeld toenemen in de derde week van je cyclus of als je meer last hebt van stress of bepaalde voeding neemt met veel suiker of zuivel? Je kunt de Exfoliant en benzoylperoxide op dezelfde avond gebruiken. Laat de Exfoliant dan eerst even 10 minuten intrekken en hierna kun je benzoylperoxide aanbrengen. Een andere optie is de ene avond de Exfoliant en de andere avond benzoylperoxide. Net wat voor jou fijn aanvoelt. Wanneer je micellair water gebruikt is mijn advies hierna nog wel een milde reiniging te gebruiken. In deze blog kun je het verschil in resultaat goed zien: https://www.dr-jetskeultee-skincare.nl/product-advies/micellair-water-is-dat-beter-dan-een-gewone-gezichtsreiniger/

  • Celeste december 27, 2020 (18:37)

    Hoi Jetske,

    Ik ben 26 jaar en sinds anderhalf jaar last van acne op mijn wangen. Ik gok dat een grote oorzaak hiervan is dat ik ben gestopt met de anticonceptiepil. Bij de huisarts krijg ik verschillende middeltjes voorgeschreven die tot op heden niet echt werken (zoals benzoylperoxide). Af en toe lees ik probeer ik mezelf in te lezen in huidverzorgingsproducten, maar ik raak verward in de verschillende geluiden die er zijn. Ik ben geneigd om het stappenplan op deze pagina aan te schaffen, maar ik gebruik nu nog andere producten. Ik zou graag je advies willen hebben of ik deze producten beter de prullenbak in kan gooien of dat het geen kwaad kan om deze te blijven gebruiken. In elk product is wel een (aantal) ingrediënten waar ik mijn twijfels bij heb.

    1. Louis Widmer Skin Appeal Lipo Sol Mousse
    – AQUA, SODIUM LAURETH SULFATE, PROPYLENE GLYCOL, DISODIUM PEG-5 LAURYLCITRATE SULFOSUCCINATE, DECYL GLUCOSIDE, POLYPROPYLENE TEREPHTHALATE, SODIUM COCOAMPHOACETATE, PANTHENOL, SALICYLIC ACID, DISODIUM LAURETH SULFOSUCCINATE, POLYSORBATE 20, SODIUM BENZOATE, TRICLOSAN, SODIUM CHLORIDE, LAURYL PYRROLIDONE, ALLANTOIN, BENZOIC ACID, MENTHOL.

    2. Pure Balance Skin Purifying Dag Gel-crème
    – Aqua, Diethylhexyl Carbonate, Glycerin, Dimethicone, Sorbitol, Cellulose, Cetyl Dimethicone, Bis-PEG/PPG-16/16PEG/ PPG-16/16 Dimethicone, Perlite, Hydrolyzed Hyaluronic Acid, Sodium Ascorbyl Phosphate, Tocopheryl Acetate, Sarcosine, Polysorbate 80, Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Caprylic/Capric Triglyceride, Butylene Glycol, Pentylene Glycol, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Xanthan Gum, Sodium Hydroxide, Pentaerythrityl Tetradi-t-butyl Hydroxyhydrocinnamate, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Parfum, CI 14700.

    3. Pure Balance Skin Refining Nachtbalsem
    – Aqua, Glycerin, Diethylhexyl Carbonate, C12-13 Alkyl Lactate, Dimethicone, Cetearyl Olivate, Panthenol, Sorbitol, Cetyl Dimethicone, Hydrolyzed Hyaluronic Acid, Sarcosine, Papain, Tocopheryl Acetate, Sorbitan Olivate, Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Butylene Glycol, Pentylene Glycol, 1,2-Hexanediol, Xanthan Gum, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Carbomer, Algin, Caprylyl Glycol, Citric Acid, Sodium Hydroxide, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Parfum, CI 14700.

    Tot slot, ik lees ook regelmatig dat je de stof PEG moet vermijden. PEG zou de vochtbalans aantasten en ervoor zorgen dat andere gemakkelijk de huid binnenkomen. De cleanser die jij voorschrijft bevat 4 ingrediënten met PEG. Wat is jouw visie hierop?

    Alvast bedankt voor de tijd die je neemt om mij van een reactie te voorzien!

    Vriendelijke groet,
    Celeste

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee januari 4, 2021 (09:14)

      Hoi Celeste,

      Vervelend dat je last hebt van acne en wat jammer dat hetgeen de huisarts voorschrijft tot nu toe niet helpt. Heb je het wat langer de tijd gegeven? Dit is altijd erg belangrijk.
      De Mousse van Louis Widmer bevat helaas menthol, dit kan irriterend werken. Mocht je huid na het gebruik van deze mousse trekkerig aanvoelen is mijn advies een milder product te proberen.
      In de dag gel-crème en de nachtbalsem zit helaas parfum, dit is nummer 1 allergeen en kun je beter vermijden.

      Er bestaan verschillende soorten PEG. Net als bij alcohol, bestaan er goede en slechte soorten PEG. Mijn eigen producten bevatten geen PEG-soorten waarvan bekend is dat ze de huid irriteren.
      Laat het gerust weten als je nog vragen hebt. Neem ook gerust contact op met de huiddeskundige op de klantenservice voor een persoonlijk advies: skincare@dr-jetskeultee.nl

  • Brenda september 16, 2020 (11:52)

    Beste.
    Mijn 2 tieners krijgen nu de eerste jeugdpuistjes. Ik weet hoe vervelend dit is, want ik heb het zelf nog maar net onder controle. De producten van Jetske vind ik echt top, heel natuurlijk en veilig vooral.
    Nu gun ik mn kinderen dat ook, alleen heb ik weinig/geen budget om heel de verzorgingsroutine van jetske voor mn 2 kids te kunnen betalen….
    Adviseer je dan beter een andere ‘veilige’ verzorgings-lijn, met de totale reiniger-toner-exfoliant-moisterizer stappenplan. Of adviseer je dan om 1 of 2 uit Jetskes lijn te gebruiken (ipv 5 stuks a +- 150,-) ??
    Bedankt voor de reactie alvast.

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee september 18, 2020 (12:39)

      Hoi Brenda,

      Wat ik je graag wil adviseren is om ze eerst te laten beginnen met een milde reiniging, dit is de belangrijkste stap wanneer er puistjes ontstaan. Dit kan mijn Cleanser zijn of bijvoorbeeld 1 uit het productadvies: https://www.dr-jetskeultee.nl/reinigen-van-een-normale-tot-vette-huid/ Mocht je na een paar weken nog niet voldoende verbetering zien kunnen ze ook het Azelaic Acid Serum gaan gebruiken. Wie weet dat dit al voldoende is. Wil je laten weten hoe het gaat?

  • Mara augustus 15, 2020 (17:11)

    Hallo Jetske,

    ik hoop dat je mij kan helpen met twee vragen.
    De eerste:
    ik heb je azelaic acid serum gekocht omdat ik door mijn acne allemaal rode vlekjes op mijn huid heb waar puistjes hebben gezeten. Het zijn er inmiddels best veel dus ik wil ze heel graag weg hebben zodat ik weer zonder foundation de deur uit kan. Ik gebruik nu ongeveer anderhalf jaar exfoliant en benzoylperoxide (eerst 5 % en na een aantal maanden zonder effect overgestapt naar 10 %). Ik ben naar de huidtherapeute geweest voor een intake van een chemische peeling, dat zou dan een reeks worden met trichloorazijn 15%. Ze heeft een teststukje gedaan op mijn gezicht, maar het is toch best een naar idee dat je dit een keer of 5 moet laten doen en dat dan steeds je hele gezicht gaat vervellen, dan durf ik helemaal niet meer naar school. Zo’n klein stukje dat vervelt zag er al niet zo mooi uit. Ik hoop dus dat de azelaic acid serum de rode vlekjes ook weg krijgt zodat ik de chemische peeling kan laten zitten. Maar hierboven zag ik als antwoord staan op de vraag waarom benzoyl peroxide niet meer in het dagelijkse schema staat jouw antwoord: “ik heb daarvoor gekozen omdat mijn Azelaic Acid Serum de (over)groei van bacteriën, gisten en mijten remt. Daarnaast is het in Nederland lastig om aan een laag percentage benzoylperoxide te komen. Een hoog percentage benzoylperoxide wil nog wel eens voor een droge huid zorgen.”
    We hadden vanmiddag de klantenservice gebeld met de vraag hoe we het moesten combineren, of ik bij azelaic acid serum misschien geen benzoyl peroxide meer moest doen. Maar omdat het eerste helpt tegen de vlekjes en de tweede tegen de ontstekingen, zou allebei wel beter zijn was het advies. Maar nu ik je antwoord lees op die andere vraag, vraag ik me af of ik het met die benzoyl misschien juist erger heb gemaakt. Kan dat? (Het is niet zo dat mijn huid er droog van wordt trouwens, ik voel daar niks van.)

    De tweede vraag:
    omdat ik een heel lichte huid heb (en je dus de rode vlekjes extra goed ziet) heb ik van Lancaster een “gradual self tanner”. Als je ietsje bruiner bent, valt het minder op. Maar exfoliant werkt de self tanner wel tegen, ben ik bang. Dan gaat het kleurtje er veel sneller af. Ik heb het eerder wel gebruikt, dan zag je in ieder geval toch wel dat ik minder wit was. En omdat het gradual is dus je herhaalt elke dag, en het is maar een heel lichte tanner, was het niet zo dat ik gevlekt werd of zoiets. Heb jij een tip hoe ik de exfoliant en de gradual tanner en de azelaic acid serum het beste kan combineren, hoeveel tijd ik ertussen moet laten?

    Dankjewel alvast,
    Mara

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee augustus 20, 2020 (14:10)

      Hoi Mara,

      Wat vervelend dat je last hebt van acne. Dat je het niet zo ziet zitten 5 keer een TCA peeling te doen tijdens de schoolperiode kan ik mij voorstellen. Ik wil je adviseren dit te bespreken met de huidtherapeut. Zij kan dan een ander voorstel doen voor een peeling die iets minder heftig voor je is. Je bent in ieder geval al goed bezig met de Exfoliant. Maak je ook elke dag gebruik van een milde reiniging/cleanser?
      Je kunt inderdaad mijn Azelaic Acid Serum gebruiken tegen de rode vlekjes die na puistjes zijn ontstaan.

      Is er wel eens gekeken of de C.acnes bacterie overmatig aanwezig is op je huid? Want vooral dan is het smeren met benzoylperoxide zinvol. In het Skin Care Centre bekijken we dit bijvoorbeeld met behulp van de Visia.

      Ben je ook op de hoogte van andere factoren die ook een rol kunnen spelen in het ontstaan van acne? Denk hierbij bijvoorbeeld aan hormonale schommelingen, anticonceptie, erfelijkheid, stress en voeding zoals suiker en zuivel.

      Een exfoliant en een zelfbruiner zijn geen ideale combinatie. De exfoliant zal ervoor zorgen dat het effect van de zelfbruiner snel weer afneemt. De meeste zelfbruiners bevatten parfum, parfum kan in combinatie met de zon voor vervelende vlekken in de huid zorgen, dit noemen we een fototoxische reactie. Zelf ben ik daarom niet zo’n voorstander van zelfbruiner voor je gezicht. Mocht je nog vragen hebben, laat het gerust weten.

  • Lotte juni 23, 2020 (14:34)

    Hallo,
    Ik heb last van acne op mijn rug. Als de puistjes zijn weggetrokken laten ze vaak rode vlekjes achter, waardoor mijn rug er echt niet meer mooi uitziet. Heeft u tips? Een serum krijg ik namelijk niet zelf op mijn rug gesmeerd 😉

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee juli 20, 2020 (09:18)

      Hoi Lotte,

      Ik begrijp dat dat lastig is, misschien dat iemand je kan helpen met het insmeren van je rug? En probeer tijdens het douche toch zo ver mogelijk te komen met de cleanser 🙂

  • Anita juni 1, 2020 (09:10)

    Excuus, mijn vorige bericht bevat de ingredientenlijst van de bodylotion.
    Dit is de lijst voor de facial moisturiser:
    Aqua / Water / Eau, Glycerin, Caprylic/Capric Triglyceride, Niacinamide, Cetearyl Alcohol, Potassium Phosphate, Ceramide Np, Ceramide Ap, Ceramide Eop, Carbomer, Dimethicone, Ceteareth-20, Behentrimonium Methosulfate, Sodium Lauroyl Lactylate, Sodium Hyaluronate, Cholesterol, Phenoxyethanol, Disodium Edta, Dipotassium Phosphate, Caprylyl Glycol, Phytosphingosine, Xanthan Gum, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Ethylhexylglycerin

    met vriendelijke groet,
    Anita

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee juni 19, 2020 (14:56)

      Hoi Anita,

      Wat leuk om te lezen dat je mijn producten al jaren met plezier gebruikt 🙂 Hopelijk zorgt het Azelaic Acid Serum ervoor dat de huid van je dochter snel wat rustiger wordt. Je kunt de facial moisturiser zien als een basiscrème met het mooie ingredient niacinamide. Verder kom ik geen irriterende ingrediënten tegen, ze kan de creme gerust eens uitproberen.

  • Anita mei 31, 2020 (06:42)

    Beste Jetske,
    Ik gebruik bijna al jouw producten met plezier. Ik heb mijn dochter een beetje aangestoken met het kiezen van alleen goede huidverzorgingsproducten. Nu heeft ze een onrustige huid, snel droog en trekkerig. Ze gebruikt sinds kort ook jouw Azealic Acid serum, die ik voor haar kocht. Jouw producten zijn echter te duur voor haar. Nu vond ik deze betaalbare moisturising lotion for dry skin van Cerave. Wil jij laten weten of het goede ingredienten zijn die wat kunnen betekenen voor haar onrustige huid?
    Samenstelling:
    Aqua/ water, glycerin, caprylic/ capric triglyceride, cetearyl alcohol, cetyl alcohol, dimethicone, phenoxyethanol, polysorbate 20, ceteareth-20, behentrimonium methosulfate, polyglyceryl-3 diisostearate, sodium lauroyl lactylate, ethylhexylglycerin, potassium phosphate, disodium EDTA, dipotassium phosphate, ceramide NP, ceramide AP, phytosphingosine, cholesterol, xanthan gum, carbomer, sodium hyaluronate, tocopherol, ceramide EOP

    Bedankt alvast.
    met vriendelijke groet,
    Anita

  • Kimberly mei 7, 2020 (13:15)

    Beste Jetske,

    Ik vroeg me af wat de beste volgorde is voor het serum en de exfoliant. Kun je het best de exfoliant en het serum op dezelfde dag gebruiken (Dus s’ochtends het serum en s’avonds de exfoliant) en dan een dag beide niet? Of is het beter om dit te verdelen dus een dag alleen het serum s’avonds en een dag alleen de exfoliant? Is het ook de bedoeling dat dit op een gegeven moment beide dagelijks gebruikt wordt als je huid eraan gewend is? Is dit stappenplan verder alleen voor tieners belangrijk of kunnen vrouwen boven de 20 dit ook aanhouden?

    Alvast bedankt!

    Groetjes, Kimberly

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee mei 15, 2020 (10:18)

      Hoi Kimberly,

      Je mag eerst de Exfoliant gebruiken en daarna het Serum. Belangrijk is wel om de Exfoliant even de tijd te geven om in te trekken.
      Er zijn verschillende combinaties goed, je kunt deze producten na elkaar gebruiken maar je kunt het ook verdelen over de ochtend en avond. Wat ook prima is is de producten om de avond af met elkaar af te wisselen. Mijn advies is een routine te vinden die voor jou fijn aanvoelt. Je kunt dit stappenplan ook gerust volgen als je boven de 20 bent 🙂

  • Britt april 10, 2020 (11:37)

    Beste Jetske,
    Ik ben 20 jaar en heb nog steeds last van puistjes, onzuiverheden, schilfers, ontstekinkjes enz. Ik gebruik een milde reiniger (Neutral), elke avond exfoliant BHA 2% van Paulas choice en als dag en nachtcreme de Olaz 7 effects zonder parfum. Nu wil ik een andere creme voor overdagg gaan kopen met SPF maar ik ben bang dat het uitdrogend zal zijn omdat het tegen acne is.
    Kan jij mij aub vertellen of dit een goede keuze is?

    Paula’s Choice Clear dagcreme SPF 30
    Aqua, Ethylhexyl Methoxycinnamate (Octinoxate, 7,5%, sunscreen), Glycerin (hydration/skin replenishing), Ethylhexyl Salicylate (Octisalate, 5%, sunscreen), Silica (absorbent agent), Octocrylene (2%, sunscreen), Butyl Methoxydibenzoylmethane (Avobenzone, 2%, sunscreen), Dimethicone (hydration), Benzyl Alcohol (preservative), Tocopherol (vitamin E/antioxidant), Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract (antioxidant), Vitis Vinifera (Grape) Seed Extract (antioxidant), Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract (antioxidant), Camellia Oleifera (Green Tea) Leaf Extract (antioxidant), Peucedanum Graveolens (Dill) Extract (antioxidant), Sambucus Nigra (Black Elderberry) Fruit Extract (antioxidant), Avena Sativa (Oat) Bran Extract (skin-soothing), Punica Granatum (Pomegranate) Extract (antioxidant), Lycium Barbarum (Goij) Fruit Extract (antioxidant), Hydrogenated Lecithin (skin-restoring), Titanium Dioxide (texture-enhancing/texture-enhancing), Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer (hydration), Diethylhexyl Syringylidenemalonate (hydration), Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer (film-forming/suspending agent), Xanthan Gum (texture-enhancing), Sodium Carbomer (texture-enhancing), Sodium Benzoate (stabilizer), Potassium Sorbate (stabilizer), Phenoxyethanol (preservative).

    En is voor mij de Azelaic Acid serum aan te raden? En kan dat om en om met mijn exfoliator?

    Alvast heel erg bedankt voor je advies.

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee april 23, 2020 (14:22)

      Hoi Britt,

      Wat vervelend dat je last hebt van een onrustige huid. Als ik kijk naar de ingredientenlijst van de Paula’s Choice Clear dagcrème SPF 30 verwacht ik niet dat het je huid hierdoor uit zal drogen. Deze crème bevat een aantal goede en minder goede zonfilters, denk bijvoorbeeld aan ethylhexyl methoxycinnamate en octocrylene. Dit zijn beide zonfilters met minder prettige eigenschappen. Het ingredient silica zal ervoor zorgen dat deze creme een matte finish heeft, dat is wel weer prettig bij een huid met onzuiverheden.
      Mocht je graag meer persoonlijk advies ontvangen wil ik je adviseren de nieuwe online huidanalyse in te vullen: https://www.dr-jetskeultee.nl/enquete/ Het Azelaic Acid Serum kun je ook zeker proberen. Je kunt het afwisselen met je exfoliant maar het kan ook beide 🙂

  • Ilham april 5, 2020 (11:41)

    Hoi Jetske,

    Een aantal weken ben ik bezig om mijn gezichtsroutine te veranderen, omdat ik de laatste weken erg last heb van puisten en mee-eters. Nu gebruik ik een dagcreme van dermolin en denk zelf dat het daardoor komt of omdat ik bijna 25 jaar word. Zelf draag ik geen make-up.

    Na het reinigen voelt het normaal aan. Maar een paar tellen later is het vettig mijn mijn neusvleugels en soms beetje op mijn voorhoofd. Mijn wangen voelen soms droog aan. Maar ja dit verschilt natuurlijk elke dag. Kan ik dan spreken van een gecomineerde vette huid of droge huid?

    Mijn routine ziet er nu zo uit:

    Micellairwater reiniger
    Tonic
    Dagcreme
    En soms de niaciamde 10% + zinc 2% serum
    Zonnebrandcrème

    Zelf zit ik nu te denken om dit te gaan gebruiken:

    Micellairwater reiniger
    Tonic
    Exfoliant ik twijfel wel omdat ik onzuiverheden en de pigmentsnor. Ik weet niet welke het beste is.
    Dan dacht ik aan 3 serums en die wil ik afwisselend gebruiken. 
    Niacinamide 10% + zinc 2%
    Alpha arbutin 2% + ha
    Hylarionzuur 2% B5
    De dagcreme wil ik overslaan omdat het anders teveel word.
    Zonnebrandcrème

    Ik ben benieuwd wat u er van vindt?

    Groetjes Ilham

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee april 9, 2020 (12:35)

      Hoi Ilham,

      Zonder de ingrediëntenlijsten van de producten kan ik er helaas niets over zeggen. Ik wil je adviseren om je routine + de ingrediëntenlijsten van de producten te mailen naar mijn klantenservice. Zij kijken graag met je mee. Het mailadres van de klantenservice is: uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl

  • Lukas april 4, 2020 (10:01)

    Hi Jetske,

    Ik gebruik nu een week de iunik calendula complete cleansing oil. De ingredienten hiervan zijn: Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Canola Oil, Calendula Officinalis Flower extract, Sorbeth-30 Tetraoleate, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Macadamia Ternifolia Seed Oil, Cananga odorata flower oil, Sorbitan Sesquioleate.

    Is dit een veilige reinigingsolie voor een vette huid met acne?

  • Anne maart 29, 2020 (09:45)

    Hoi Jetske,
    Ik krijg op social media advertenties van Kallistia anti acne capsules. Als ik de reviews mag geloven is het een wondermiddel. Het zijn supplementen met als ingrediënten vitamins A en C, Wolfberry, White Willow Bark Extract (Salix Alba) en Witch hazel Leaf (Hamamelis virginiana). Wat denk jij?

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee april 17, 2020 (13:22)

      Hoi Annet,

      Leuke vraag! Als iets als wondermiddel wordt aangeboden of beschreven dan is het vaak niet zo geweldig. Helaas, want anders zouden we heel veel mensen snel kunnen helpen. Voor een verbetering van de huid lijkt het er juist op dat meerdere aanpassingen nodig zijn in leefstijl, voedingspatroon en huidverzorging.

      Ik heb de website bekeken van kallistia, het supplement bevat ingrediënten die ontstekingsremmend werken en daardoor mogelijk kan helpen tegen acne.
      Maar ik ben nog niet helemaal overtuigd, want ik mis de wetenschappelijke onderbouwing dat het echt kan helpen tegen acne. Verder zitten er ook een heleboel andere ingrediënten in zoals vitamine B5, zink en visolie poeder. Het lijkt erop dat alles bij elkaar is gemixt om maar een supplement te ontwikkelen.

      Wel zou ik je kunnen aanraden om onze online enquête in te vullen. Je krijgt dan van de huidtherapeuten persoonlijk advies over leefstijl, voeding en huidverzorging.
      https://www.dr-jetskeultee.nl/enquete/

  • Bram maart 28, 2020 (17:19)

    Waarom is er eigenlijk gekozen om benzoylperoxide hieruit te halen, sinds dat vaak als de eerste stap wordt gebruikt voor acne? In het oude artikel staat dat wel. Ook was ik erg benieuwd naar de concentratie azelainezuur in je serum, ik kan het nergens vinden. Ik wou hem altijd al graag een keer uitproberen want het lijkt me echt een topserum. Maar wou graag eerst weten waar ik me geld aan uitgeef. Groetjes Bram

    • author-avatar
      dr. Jetske Ultee april 2, 2020 (14:17)

      Hoi Bram,

      Ik heb daarvoor gekozen omdat mijn Azelaic Acid Serum de (over)groei van bacteriën, gisten en mijten remt. Daarnaast is het in Nederland lastig om aan een laag percentage benzoylperoxide te komen. Een hoog percentage benzoylperoxide wil nog wel eens voor een droge huid zorgen.
      In het Azelaic Acid Serum zit 5% actief potassium azeloyl diglycinate. Dit is een milde, maar effectieve vorm van azelainezuur 🙂

  • Lamyae maart 23, 2016 (21:03)

    Hallo jetske!

    Ik ben al een tijdje een grote fan van je blog en producten. Met name de cleanser voor vette/gecombineerde huid! Nou ben ik een erg populair product tegengekomen dat erg goed zou zijn voor het bestrijden van puistjes, namelijk de la roche posay Effaclar duo+ . Ik ben enthousiast door de hoge dosis niacinamide! Graag wil ik je mening over dit product.

    AQUA / WATER GLYCERIN CYCLOHEXASILOXANE HYDROGENATED POLYISOBUTENE NIACINAMIDE ISOPROPYL LAUROYL SARCOSINATE AMMONIUM POLYACRYLDIMETHYLTAURAMIDE / AMMONIUM POLYACRYLOYLDIMETHYL TAURATE SILICA METHYL METHACRYLATE CROSSPOLYMER SODIUM HYDROXIDE SALICYLIC ACID NYLON-12 ZINC PCA LINOLEIC ACID PENTAERYTHRITYL TETRA-DI-T-BUTYL HYDROXYHYDROCINNAMATE CAPRYLOYL GLYCINE CAPRYLOYL SALICYLIC ACID CAPRYLYL GLYCOL PIROCTONE OLAMINE MYRISTYL MYRISTATE POTASSIUM CETYL PHOSPHATE GLYCERYL STEARATE SE PARFUM / FRAGRANCE

    Groetjes lamyae 🙂

    • author-avatar
      Jetske maart 30, 2016 (17:00)

      Beste Lamyae,

      Wat leuk om te lezen dat je fan bent van de blog en mijn producten!
      Wat me als eerste opvalt is dat het product parfum bevat. Dit is nummer één allergeen. Bij een huid met acne zijn milde producten zonder dergelijke stoffen juist zo belangrijk…
      Gelukkig vind je in deze blog ook productadvies!

      Groetjes Jetske

  • Natasja maart 14, 2016 (20:28)

    Hallo Jeske

    Mijn dochter is 12 jaar en krijgt puistjes. Haar huid is vrij normaal. Welke producten mag ze nu al gebruiken? Ik gebruik al jaren de Olaz facewash en tonic, exfoilant gel van Paula s choice 2% en Olaz Total effects parfumvrij . Wat zou jij aanraden? Alvast bedankt!

    • author-avatar
      Jetske maart 17, 2016 (16:45)

      Beste Natasja,

      Mogelijk dat haar huid al verbetert door het dagelijks reinigen van de huid. Indien dit onvoldoende helpt kan ze geleidelijk aan de andere producten uit deze blog gaan toevoegen, zoals een exfoliant met salicylzuur.

      Groetjes Jetske

  • Ger maart 14, 2016 (08:59)

    het stappenplan gebruikt mijn puberzoon. Hij moppert weleens hoe lang hij met alles bezig is. Resultaat is wel goed zichtbaar. Hij gebruikt benzol omdat salicylzuur niet voldoende resultaat gaf. Wel krijg je overal vlekken in(beddengoed en handdoeken). Daarnaast heeft hij last van rode wangen(vermoedelijk Ulerythema ophryogenes) en keratosis pilaris op de bovenarmen. Eucerinzalf gaat redelijk. Hopelijk wordt dit met ouder worden minder. Zijn er nog andere tips om dit te behandelen?

    • author-avatar
      Jetske april 12, 2016 (11:45)

      Beste Ger,

      Fijn dat het resultaat goed zichtbaar is! De lange tijd en vlekken in beddengoed dan maar voor lief nemen..
      Hoewel keratosis pilaris niet echt te “genezen” is kan je zoon een aantal dingen doen om het te verbeteren. Hij kan bijvoorbeeld een exfoliant op zijn armen aanbrengen, het liefst salicylzuur 3-6%. Dit kan de huisarts voorschrijven. Verder is het inderdaad goed om de huid vet te houden. Ulerythema ophryogenes komt vaak samen voor met keratosis pilaris. Het zou in de loop van de tijd vanzelf moeten verbeteren.

      Groetjes Jetske               

  • Ann maart 8, 2016 (14:01)

    Hey Jetske, een snelle vraag. Mag ik als mijn huid dit kan verdragen mijn tretinoine crème aanbrengen na jouw exfoliant (bha of aha)? Of zijn er mogelijke stoffen die mekaar tegen zouden kunnen werken? Aangezien de ph voor de werking van je exfoliant belangrijk is en ook vitamine A zuur heel erg onstabiel is.

    • author-avatar
      Jetske maart 17, 2016 (16:15)

      Beste Ann,

      Je kan beter de exfoliant s ochtends aanbrengen en dan s avonds tretinoïne. Vergeet uiteraard de zonnebrandcrème niet ;-).

      Groetjes Jetske

  • Anna maart 4, 2016 (16:39)

    Hallo, ik had nog een vraag is de double action dagcreme van Olaz een goede dagcreme?

    De ingrediënten : Aqua, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Glycerin, Cetyl Alcohol, Petrolatum, Cyclopentasiloxane, Stearyl Alcohol, Isopropyl Palmitate, Dimethicone, PEG/PPG-18/18 Dimethicone, Carbomer, PEG-100 Stearate, Myristyl Alcohol, Arachidyl Alcohol, Stearic Acid, Palmitic Acid, Myristic Acid, Methylparaben, Propylparaben, Imidazolidinyl Urea, Titanium Dioxide, EDTA, Sodium Hydroxide, Parfum, BHT, CI 14700, Linalool, Citronellol, Benzyl Salicylate, Amyl Cinnamal, Citral.

    Groeten, anna

    • Laura J maart 8, 2016 (19:28)

      Hoi Anna,

      Ik zou de Double Action creme van Olaz niet aanraden. Er zitten een aantal irriterende stoffen in zoal parfum. Maar bijvoorbeeld ook Isopropyl Palmitate, en dit staat er om bekend dat het porien kan verstoppen en puistjes kan veroorzaken.

      Groetjes, Laura

      • Peter maart 8, 2016 (22:11)

        Klopt Laura, maar ik zou het ook niet aanraden vanwege de geurstoffen, Ethylhexyl Methoxycinnamate en Imidazolidinyl Urea. Over het algemeen hebben weinig mensen last van Isopropyl Palmitate.

    • author-avatar
      Jetske maart 9, 2016 (11:15)

      Beste Anna,

      Gezien de aanwezigheid van de irriterende stoffen zoals parfum, linalool, citronellol, benzyl salicylate en citral, zou ik je adviseren een andere crème te kiezen.
      In de blog hierboven vind je geschikte producten.

      Groetjes Jetske

  • Anna maart 4, 2016 (16:13)

    Hallo Jetske, ik vroeg mij af of de face wash van neutral een goede face wash is voor een gemengde huid met (een paar) puistjes. Ik zag namelijk in een ander artikel dat u deze aanraadde en ook de face wash van decubal. Ik zal het liefst al uw producten kopen maar mijn portemonnee staat dat niet helemaal toe. Dus weet u misschien of deze twee face washes geschikt zijn voor mijn huid?

    Groeten, Anna

    • author-avatar
      Jetske maart 9, 2016 (11:15)

      Beste Anna,

      Dit zijn zeker goede reinigers, vooral meer geschikt voor een wat vettere huid. Je kunt uiteraard deze producten even testen om te zien hoe jouw huid reageert.

      Groetjes Jetske

  • Monique maart 3, 2016 (22:07)

    Hoi Jetske,

    Dank voor al je info, ik was me er eerder niet van bewust van de mogelijkheden voor het verminderen van acne en hoeveel producten er zijn die meer schaden dan baten.

    Ik ben nog op zoek naar een lichte zon beschermer voor mijn kind met acne. Liefst een die ik zelf ook kan gebruiken over mijn dagverzorging.

    Dat is zeker nog niet zo eenvoudig.

    Wat denk je van deze van Avene?

    Het is de Avène SPF 30 Cleanance solaire (voor gecombineerde huid).

    Hij bevat toch parfum maar dit staat vrij laag in de rij.

    Verder zijn de ingrediënten als ik die opzoek geloof ik wel redelijk oké, ik twijfel wel over het ingrediënt ALUMINUM STARCH OCTENYLSUCCINATE.

    In deodoranten heeft het gebruik van aluminium een negatief imago. Betreft dit een zelfde of een ander soort aluminium?

    Dit zijn de ingrediënten.

    AVENE THERMAL SPRING WATER (AVENE AQUA). C12-15 ALKYL BENZOATE. CETEARYL ISONONANOATE. DIISOPROPYL ADIPATE. ISODECYL NEOPENTANOATE. METHYLENE BIS-BENZOTRIAZOLYL TETRAMETHYLBUTYLPHENOL [NANO]. WATER (AQUA). ALUMINUM STARCH OCTENYLSUCCINATE. BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE. DIETHYLHEXYL BUTAMIDO TRIAZONE. BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE. POTASSIUM CETYL PHOSPHATE. SILICA. ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER. BENZOIC ACID. CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE. CAPRYLYL GLYCOL. DECYL GLUCOSIDE. DISODIUM EDTA. FRAGRANCE (PARFUM). GLYCERYL BEHENATE. GLYCERYL DIBEHENATE. GLYCERYL LAURATE. HYDROGENATED PALM GLYCERIDES. HYDROGENATED PALM KERNEL GLYCERIDES. PROPYLENE GLYCOL. SODIUM HYDROXIDE. TOCOPHERYL GLUCOSIDE. TRIBEHENIN. XANTHAN GUM. ZINC GLUCONATE.

    De enige zonneschermer van Avene zonder parfum is spf 50 en mogelijk niet zo licht.

    Ik hoop dat je gelegenheid hebt hier naar te kijken.

    Vriendelijke groeten,

    Monique

    • Peter maart 4, 2016 (00:08)

      Je kunt de spf50+ parfumvrij emulsie proberen, dat is een hele fijne zonnebrand die ik zelf ook wel eens gebruik. Hij is bovendien in een airless pompje verpakt. De plaats van de parfum op de ingrediëntenlijst zegt niet zoveel, omdat alle stofjes waarvan minder dan 1% is gebruikt in willekeurige volgorde mag staan (die grens ligt ergens in de buurt van de benzoic acid). Zeker voor een zonnebrand parfum, geurstoffen en aroma vrij.

      • Peter maart 4, 2016 (12:04)

        Het talgregulerende stofje glyceryl laurate uit de cleanance lijn zit ook in de spf50+ emulsie, alhoewel over de werking niet zoveel bewijs is. Wat wel jammer is dat de zonnebrandcrème avobenzone bevat. Als je wat minder geld te besteden hebt is het echter een hele goede zonnebrand. De zonnebrand Paula s Choice Resist super-light daily wrinkle defence is geschikt voor een wat vetter huid en bevat alleen zink oxide (kan wel iets uitdrogend zijn).

    • author-avatar
      Jetske maart 9, 2016 (11:00)

      Beste Monique,

      Parfum in een product adviseer ik niet, het is namelijk nummer één allergeen. In combinatie met de zon kan het ook nog eens vervelende vlekken op de huid veroorzaken.
      Heb je Suncover al weleens geprobeerd? Deze zonnebrandcrème kan je voor je gezicht en lichaam gebruiken.

      Groetjes Jetske

  • Iris maart 2, 2016 (00:23)

    Hoi Jetske,

    Ik heb vanaf mijn 16e tot nu mijn 19e jaar last van acne. Ik had eerder een hele gave huid, nooit had ik last van puistjes. Totdat ik stopte met de diane pil, ik wist ook niet eens dat ik die pil gebruikte destijds.

    Sinds ik die pil niet meer slik heb ik last van acne, heb al veel verschillende andere pillen gebruikt en niets werkt. Kan het zijn dat ik door het stoppen met de diane pil zijn dat ik nu ineens acne heb gekregen? Heb het eerder nooit gehad, ook voordat ik begon aan de diane pil had ik een gave huid.

    De acne was eerst niet zo erg maar het word steeds erger en erger. Het zit ook een beetje op de borst en rug. Voornamelijk zit het op me voorhoofd, slapen en rondom de mond en soms op de kin.

    Van de huisarts heel veel antibiotica en zalfjes gekregen, ook ketaconazol (ik dacht dat het misschien ook een schimmel was) het werkte allemaal niet. Ik heb hiervoor benzyolperoxide gebruikt, het was toen een tijdje weg, ik stopte met smeren toen het weg was. Nu is het terug gekomen, waar kan dit aan liggen? Ben ik te snel gestopt met smeren?

    Welke producten raad je mij aan om te gebruiken voor mijn huid, het gaat om bijna alleen maar dichte en diepe comodonen (de bultjes zijn allemaal heel klein)

    Ik hoop dat je mij hierbij kan helpen.

    Hartelijke groet,

    • author-avatar
      Jetske maart 9, 2016 (11:00)

      Beste Iris,

      Wat vervelend dat je zo n last hebt van acne. Ik zou als eerst willen adviseren aan de huisarts een verwijzing te vragen voor een dermatoloog.
      Het ontstaan en verergeren van acne kan met veel verschillende factoren te maken hebben zoals je in de blog kunt lezen: stress, hormonen, aanleg, voeding, zon, irriterende stoffen in cosmetica.
      Als je merkt dat de acne minder wordt door benzoylperoxide is dit voor jouw huid zeker een goede optie. Benzoylperoxide kan je blijven gebruiken.
      In de blog hierboven vind je producten die je zou kunnen gebruiken. Succes!

      Groetjes Jetske

  • Laura februari 24, 2016 (17:41)

    Beste Jetske,

    Alvast mijn excuses voor het off-topic comment. Ik heb een vraag en om een of andere reden kan ik op andere (oudere?) artikelen niet reageren, dus ik stel de vraag hier.

    Ik vroeg me af wat uw mening is over het gecombineerd gebruiken van de Decubal Vitaal gezichtscrème met een hyaluronic acid serum/lotion. De specifieke hyaluronic acid lotion die ik gebruik heet Hada Labo Super Hyaluronic Acid Moisturizing Lotion (gekocht in Singapore, want hier niet verkrijgbaar). Ik vroeg me af wat u vond van de ingrediëntenlijst:

    Water, Butylene Glycol, Glycerin, PPG-10 Methyl Glucose Ether, Methyl Paraben, Disodium Succinate, Sodium Hyaluronate, Hydroxyethylcellulose, Succinic Acid, Hydrolyzed Hyaluronic Acid, Sodium Acetylated Hyaluronate.

    Ook vroeg ik me af wat uw mening is over de huidverzorgingsproducten van Muji, een Japans merk dat binnenkort ook winkels in Nederland gaat openen. Een voorbeeld van een product van Muji is de Moisturising Milk in Light, dit is de ingrediëntenlijst:

    Aqua, Dipropylene Glycol, Octyldodecyl Myristate, Pentylene Glycol, Cyclopentasiloxane, Cera Alba, PEG-32, Squalane, Behenyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Glycosyl Trehalose, PEG-75 Stearate, Polysorbate 80, Phenoxyethanol, Hydrogenated Starch Hydrolysate, Carbomer, Allantoin, Arginine, Xanthan Gum, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Glycerin, Citrus Grandis Seed Extract, Polyquaternium-51, Portulaca Oleracea Extract, Butylene Glycol

    Sorry voor de lange vraag en alvast bedankt voor uw antwoord! 🙂

    • Laura februari 24, 2016 (18:01)

      Overigens gebruik ik sinds het lezen van uw artikel over oliën ook een paar keer per week s nachts rice bran oil op mijn huid (over mijn decubal vitaal crème heen) en een paar druppels in mijn haarpunten, dat werkt echt super!

      • author-avatar
        Jetske maart 17, 2016 (15:30)

        Beste Laura,

        Het gebruik van een olie kan inderdaad een mooie aanvulling zijn in de dagelijkse huidverzorging. En een beetje olie in je haarpunten kan inderdaad wonderen doen!

        Groetjes Jetske               

    • author-avatar
      Jetske maart 17, 2016 (15:30)

      Beste Laura,

      Het eerste product bevat vooral hydraterende ingrediënten. Als je op zoek bent naar een lotion die vooral hydrateert is dat natuurlijk prima. Het tweede producten bevat ook vooral vocht vasthoudende stoffen, weinig werkzame ingrediënten zoals niacinamide. Over citrus extract ben ik minder te spreken: https://www.dr-jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325).

      Groetjes Jetske               

  • Carlijn Kleinjan februari 23, 2016 (15:30)

    Hoi Jetske,

    Bedankt weer voor dit leuke artikel!

    Ik ben inmiddels 30, maar heb nog steeds een gevoelige huid. Heb gelukkig nooit erge puistjes gehad, maar ben wel gevoelig voor allergie en eczeem.

    Ik draag graag make-up, en ben dus ook altijd op zoek naar reinigers die goed zijn voor mijn huid.

    Nu las ik in dit artikel dat het goed is om je make-up te verwijderen met jojoba olie? Is het dan ook nog belangrijk om daarna een cleanser te gebruiken?

    Ik gebruik de volgende producten en ben van plan om dan jojoba aan mijn reinigingsroutine toe te voegen:

    1. Make up verwijderen met jojoba olie

    2. Gezicht reinigen met cleanser (decubal)

    3. Exfoliant (gebruik nu AHA)

    4. Eventueel serum (heb nu een serum van Decubal ook met olien)

    5. Creme (Decubal vitaal)

    Is dit een beetje een goede routine en smeer ik ook op een goede volgorde? 🙂

    Groetjes Carlijn

  • Bente februari 18, 2016 (21:32)

    Wat handig om dit stappenplan te hebben. Ik gebruik graag micellair reinigingswater van Garnier als cleanser. Ik vraag mij af of dit een goede cleanser is om te gebruiken bij acne?

    Alvast bedankt,

    Groetjes Bente

  • Bente februari 18, 2016 (21:31)

    Wat handig om dit stappenplan te hebben. Ik gebruik graag micellair reinigingswater van Garnier als cleanser. Ik vraag mij af of dit een goede cleanser is om te gebruiken bij acne?

    Alvast bedankt,

    Groetjes Bente

    • author-avatar
      Jetske februari 26, 2016 (14:00)

      Beste Bente,

      Hieronder lees je een eerdere reactie van mij over het gebruik van een micellair water:
      Het idee van een cleanser is dat het in staat is vet en vuil te verwijderen. Om een cleanser te kunnen maken zullen aan een product de wat meer ouderwetse zepen of nieuwe synthetische oplosmiddelen (dan wordt een product zeepvrij genoemd) worden toegevoegd. Als deze stoffen in een voldoende hoge concentratie in water zitten vormen ze micellen (clustertjes). De term micellaire lotion of reiniger is dus eigenlijk een beetje een loze kreet. De vorming van micellen is een heel natuurlijk fenomeen. Deze clustertjes (micellen dus) kunnen vet binden en vervolgens verwijderd worden met water. Gebruik je een reiniger waarin dit soort deeltjes zitten en verwijder je het product vervolgens niet met water dan is de kans veel groter dat ze op je huid achterblijven en daar je huid kunnen gaan irriteren. Reinigende stoffen kunnen immers niet goed onderscheid maken tussen de natuurlijke vetten in je huid en vuil of overtollig talg. Uiteindelijk kan op deze manier de huidbarrière beschadigd raken. Ik adviseer je dan ook een mild reinigingsproduct te gebruiken dat afgespoeld wordt met water.

      Groetjes Jetske

  • Willeke februari 16, 2016 (23:04)

    Hi Jetske,

    Via de site van misslipgloss kwam ik deze zonnebrand tegen. Dit is een spray op waterbasis en moet je goed over je make up kunnen gebruiken, dit klinkt natuurlijk super goed! Ik was benieuwd wat u van de ingredientenlijst vind. Ook was ik benieuwd of ik(in de ochtend) de moisturizer van uw undercover skincare kunt vervangen door de suncare voor het gezicht.

    Bioderma Hydrabio SPF 30 Care Water ingredients:

    Aqua/Water/Eau, cyclopentasiloxane, disodium phenyl dibenzimidazole tetrasulfonate, glycerin, homosalate, octocrylene, ethylhexyl salicylate, cyclohexasiloxane, butylene glycol, phenylbenzimidazole sulfonic acid, arginine, sodium hydroxide, pentylene glycol, 1,2-hexanediol, caprylyl glycol, disodium edta, mannitol, xylitol, tocopheryl acetate, rhamnose, sodium metabisulfite, ectoin, niaciniamide, hexyldecanol, pyrus malus (apple) seed extract, brassica campestris (rapeseed) sterols, tocopherol.

    • author-avatar
      Jetske februari 19, 2016 (13:45)

      Beste Willeke,

      Ik ben persoonlijk geen voorstander van een zonnebrandspray. Hier zijn 2 redenen voor: ten eerste is de kans dat je de zonnebrandcrème voldoende dik aanbrengt erg klein als je een spray gebruikt. Ten tweede zitten er in de zonnebrandcrème vaak nanodeeltjes. Die deeltjes wil je liever niet inademen en dat risico loop je wel bij een spray. Liever een crème dus. Je zou in de ochtend na de toner de suncare aan kunnen brengen. Breng de moisturizer dan wel in de avond aan!

      Groetjes Jetske

  • Kim februari 12, 2016 (14:19)

    Beste Jetske,

    Ik ben 22 en heb al jaren last van een hele onzuivere huid met acne. Ik heb al vanalles geprobeerd en er is niets dat echt goed werkt. Ik ben ten einde raad en wil er nu toch echt vanaf. Ik heb al veel artikelen gelezen op verschillende blogs met tips maar ik kom er niet uit wat nou goed is voor mij. Ik zou heel graag de Uncover lijn gebruiken omdat ik daar veel vertrouwen in heb omdat het op wetenschap gebaseerd is maar mijn budget laat dat niet toe. Welke vergelijkbare, goedkopere producten zou ik kunnen gebruiken?

    Ik hoop dat u mij kunt helpen, mijn zelfvertrouwen is erg laag door mijn slechte huid en ik merk dat ik daardoor steeds minder vaak onder de mensen kom. Ik schaam me er erg voor.

    Alvast heel erg bedankt!

    • Lotte februari 12, 2016 (17:26)

      Hoi Kim,

      Ik kan me helemaal herkennen in jouw verhaal. Ben je al naar de dokter geweest met je acne probleem? Ik ben zelf 20 jaar en heb tretoïne creme plus doxyclycline voorgeschreven gekregen. Met heel veel geduld (5 maanden) is mijn huid nu zichtbaar beter. Dit wil zeggen, onderhuidse ontstekingen zijn (bijna, uitgezomderd menstruatie periode na) verdwenen. Daarnaast zou ik je ook een erg milde reiniger adviseren! Te agressieve producten verergeren het alleen maar. Een omrustige huid isper definitie een gevoelige huid.

      Ik gebruik: reiniger Uncover normaal tot droge huid, Olaz 7 effects creme en de aloe vera calming toner van de body shop.

      • author-avatar
        Jetske februari 19, 2016 (13:15)

        Beste Lotte,

        Wat fijn om te lezen dat je huid verbeterd is. En bedankt dat je jouw ervaring deelt met anderen!

        Groetjes Jetske

    • author-avatar
      Jetske februari 19, 2016 (10:45)

      Beste Kim,

      Jouw vraag is per e-mail beantwoord. Ik hoop dat je huid zal verbeteren!

      Groetjes Jetske

  • Marieke februari 9, 2016 (12:10)

    Hallo,

    Graag zou ik willen navragen of de Toleriane Ultra van la Roche Posay ook een geschikte creme is voor de puberhuid. De ingredientenlijst is als volgt:

    AQUA / WATER

    ISOCETYL STEARATE

    SQUALANE

    BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER / SHEA BUTTER

    DIMETHICONE

    GLYCERIN

    ALUMINUM STARCH OCTENYLSUCCINATE

    PENTYLENE GLYCOL

    PEG-100 STEARATE

    GLYCERYL STEARATE

    CETYL ALCOHOL

    DIMETHICONOL

    SODIUM HYDROXIDE

    ACETYL DIPEPTIDE-1 CETYL ESTER

    ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER

    Groeten van,

    Marieke

    • author-avatar
      Jetske februari 10, 2016 (14:15)

      Beste Marieke,

      Dit is zeker een prima crème. Het product wordt ook genoemd in het productadvies op deze blog.
      Test het product wel altijd eerst even uit voordat je het aanschaft.

      Groetjes Jetske               

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!