Behandeling van striae: wat is mogelijk?

Als ik huidproblemen op mijn blog bespreek kan ik helaas ook uit eigen ervaring putten. Rimpels, pigmentvlekken, rosacea of puistjes; ik heb ze allemaal van heel dichtbij leren kennen. Gelukkig weet ik inmiddels goed wat ik er aan kan doen of hoe ik verdere ellende kan voorkomen.

Een huidprobleem waar ik zelf nog nooit mee te maken heb gehad, is striae. Kennelijk behoor ik tot de lucky few want het grootste deel (71% volgens een recent onderzoek) van de vrouwen met kinderen heeft last van die rottige strepen op buik, borsten, billen of bovenbenen… Omdat ik heel vaak de vraag krijg wat je nu toch kan doen aan die strepen, ben ik maar eens in de literatuur gedoken, en heb ik wat wetenschappers om raad gevraagd.

Striae (of strepen) worden vooral gezien bij zwangere vrouwen en de kans op het krijgen van zwangerschapsstrepen is extra groot als je voor je 30e zwanger wordt. Ook mannen kunnen last krijgen van striae, zeker bij een snelle gewichtstoename. Daarbij kunnen intensieve lengtegroei (bij pubers) en overmatige spiergroei (bij krachttrainers) striae veroorzaken. Hoewel we nog steeds weinig weten over het exacte ontstaansmechanisme weten we wel dat factoren zoals hormonen, aanleg en huidtype allemaal kunnen bijdragen aan het ontstaan van die vervelende onderhuidse littekens. Ook komen striae vaker voor bij een donkere huid en bij mensen die roken.

In onderzoeken naar behandelingen bij striae wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten striae; striae rubra (rode striae) en striae alba (witte striae). Striae rubra zijn rood en hebben een grillig uiterlijk. Deze variant kan uiteindelijk overgaan in witte ongepigmenteerde lijnen en deze striae alba zijn permanent. Zoals je waarschijnlijk wel zult vermoeden, zijn striae rubra beter te behandelen dan striae alba.

Behandeling: wat is mogelijk?

In de winkel vind je talloze crèmes en oliën die striae zouden kunnen voorkomen of verminderen. Gebleken is dat 78% van de zwangere vrouwen producten koopt en smeert om het ontstaan van zwangerschapsstrepen te voorkomen. Maar werken deze smeersels wel? En zijn er nog andere behandelingen die effectief kunnen zijn?

Crèmes

Wat mij betreft is vitamine A-zuur de enige crème die echt wat kan doen tegen striae. Verschillende wetenschappers zijn het met me eens; een groot onderzoek naar het effect van verschillende crèmes en oliën bij meer dan 800 mensen liet geen enkel resultaat zien.
Vitamine A-zuur moet door een dokter worden voorgeschreven en zorgt onder andere voor de aanmaak van collageen en stimuleert de aanmaak van elastine: dit kan niet alleen rimpels maar ook striae verminderen. Vitamine A-zuur blijkt vooral effectief te zijn bij de behandeling van striae rubra, striae die dus net zijn ontstaan. Een studie van Kang liet zien dat na zes maanden smeren met vitamine A-zuur de strepen significant smaller en korter waren geworden, Rang bevestigde dit met zijn onderzoek. Uit een ander onderzoek bleek 80% van de behandelde groep verbetering te zien in tegenstelling tot 8% van de controlegroep na 24 weken gebruik. Buiten vitamine A-zuur is er weinig bewijs dat crèmes of oliën striae kunnen verbeteren of zelfs voorkomen; olijfolie of bijvoorbeeld cacaoboter blijken helemaal niets tegen striae te doen… (ref)

Peeling

Uit onderzoek blijkt dat een peeling op basis van glycolzuur of met TCA zowel striae rubra als striae alba kan verbeteren. Voor een goed resultaat zijn wel meerdere behandelingen nodig.

Laser- en lichttherapie

Ook blijkt uit onderzoek dat de behandeling met IPL, ND-YAG laser, gefractioneerde Er:glass laser, pulsed dye laser en gefractioneerde CO2-laser ervoor kunnen zorgen dat de huid met striae verbetert. Het vermindert vooral striae rubra. Mijn eigen ervaring is dat striae inderdaad minder zichtbaar kunnen worden na behandeling met laser maar dat het resultaat van tevoren moeilijk te voorspellen is. Ook voor laserbehandeling geldt dat er meerdere sessies nodig zijn en dat het dus een dure optie is met maar een beperkte kans op goed resultaat.

Massage

Er is geen bewijs dat het masseren van de huid een positief effect heeft op het verminderen van striae.

Microdermabrasie

Er is weinig bewijs voor de werking van microdermabrasie bij striae. Wel heb ik een recente studie (pilot studie) gevonden waarin wélijks, 16 weken lang, microdermabrasie is vergeleken met het dagelijks smeren van vitamine A-zuur-crème. De resultaten waren na die 16 weken vergelijkbaar. Maar aangezien je het effect van vitamine A-zuur-crème pas echt gaat zien na 24 weken is de uitspraak wellicht wat voorbarig. Daarbij komt ook nog eens dat wekelijks een microdermabrasie behandeling behoorlijk kostbaar wordt…

Microneedling

Werkt het nu wel of niet? De enige studie die ik heb kunnen vinden over microneedling bij striae is een kleine pilot studie. Waarin slechts bij zeven van de zestien proefpersonen echte verbetering te zien was. Ik ben nog niet overtuigd…
Samenvattend zijn er dus zeker behandelingen die striae wat kunnen verminderen, maar het zal niet meevallen om ze echt weg te krijgen. De kans op succes is het grootst als je er vroeg bij bent. En omdat er geen ‘gouden standaard’ is, zal je dus zelf uit moeten zoeken wat bij jou ook echt werkt! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen…

Groetjes Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:

Zwangerschap en de huid
en Glycolzuur

Gerelateerde Berichten

23 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Di december 28, 2015 (20:40)

  Hallo Jetske,

  Wat is de beste creme volgens jou om te smeren om striae te voorkomen tijdens zwangerschappen?

 • willem juli 28, 2015 (02:13)

  Grappig om te zien hoe een onderzoeksarts cosmetische dermatologie niet eens fatsoenlijk kan zoeken naar papers. Er zijn namelijk meerdere, zoniet twee handen vol recente papers te vinden over het effect van micro needling op littekens en striae. Ook is er gekeken of het gebruik van Vitamine C (Ascorbyl Tetra Isopalmitaat) en Vitamine A (Retinyl Palmitaat) na behandeling nog een effect heeft.

  Het principe achter dure laser behandelingen is hetzelfde als micro needling, namelijk het maken van micro channels die de dermis beschadigen op hoop dat het litteken weefsel zich mooier herstelt.

  Micro needling kun je makkelijk zelf doen, zonder hoge pijngrens, wel met een verdovingscreme , de dermis moet immers bereikt worden en zodoende zokm naalden van tenminste 1.5mm benodigd (afhankelijk van locatie & geslacht). En dit doet zeer.

  De medische industrie kan hier geen miljarden mee verdienen, in tegen stelling tot lasers dus je zult hier weinig over horen.

 • Noor juli 19, 2015 (22:50)

  Hee, ik heb last van vooral rood/paarsige strepen op mijn billen. Ik ben 14 en ben niet dik ofzo, en ik groei ook niet meer zo hard. Maar is dit dan striae? Toevallig heb ik vitamine A zuur crème tegen mijn acne, zou ik dat er gewoon op kunnen smeren, en verminderd het dan? Want kan ik het nu nog voorkomen zodat ik er later minder last van krijg?

  Groetjes Noor

  • author-avatar
   Jetske september 29, 2015 (14:00)

   Beste Noor,

   Beetje lastig om zo te zeggen of je last hebt van striae. Om je te adviseren of je er vitamine A crème erop kan smeren vind ik een beetje lastig omdat ik je huid niet gezien heb. Ik zou je willen adviseren contact op te nemen met een dermatoloog. Je kunt me ook een foto sturen van je huid, dan kan ik het beter beoordelen: info@dr-jetskeultee.nl

   Groetjes Jetske

 • Belinda juni 29, 2015 (14:16)

  Mijn 14 jarige zoon heeft grote plekken (onderrug, spierballen, borst) met roe striae. Hij is hierdoor heel onzeker en wil er natuurlijk graag vanaf. Al van alles geprobeerd en nu bezig en vit E creme. Natuurlijk wil hij dat het allemaal sneller gaat omdat het hem alleen maar meer onzeker maakt. Hij wil niet meer zwemmen met vrienden en dergelijke. Veel producten kunnen ook niet qua zijn leeftijd terwijl hij de bouw heeft van een volwassene (bijna 80 kilo en bijna 1.80m)

  Zijn er voor hem nog andere dingen die we kunnen doen die sneller resultaat geven?

  Ik hoor het heel graag.

  met vr gr,

  Belinda

  • author-avatar
   Jetske augustus 18, 2015 (10:30)

   Beste Belinda,

   Vervelend dat je zoon rode striae heeft.

   Wellicht je naar de huisarts kan gaan om een recept vitamine A crème. Dit wilt nog weleens verbetering geven.

   Succes.

   Groetjes Jetske

 • Ilse april 14, 2015 (18:42)

  Hallo Jetske,

  Ik kom toevallig langs jouw blog.

  4 weken geleden ben ik bevallen en mijn buik is een groot slagveld.

  Ik had door het dragen van een flinke zoon en extreem veel vruchtwater een buitensporig grote buik. Ik ben 26 jaar en ook Door de groei van mijn buik geen verrassing dat ik striae kreeg. Het loop vanaf de schaamstreek tot een eind boven mijn navel. Allemaal rode striemen. Zou de vitamine a daar voor kunnen helpen of ben ik al te laat?

  Ik zou graag wat advies krijgen.

  Groeten, Ilse

  • author-avatar
   Jetske juni 29, 2015 (12:00)

   Beste Ilse,

   Allereerst natuurlijk gefeliciteerd met je zoon of dochter :-)! De rode striemen zijn het beste te behandelen. Je zou aan je huisarts kunnen vragen of hij/zij een recept uitschrijft voor vitamine A zuur. Hier mag je overigens niet zwanger voor zijn (of borstvoeding geven).

   Groetjes Jetske

 • Evelien maart 14, 2015 (01:01)

  Beste Jetske,

  Dank voor je blog. Je meldt dat zwangerschappen een van de oorzaken is van striae en dat vitamine a zuur het meest effectief is bij striae rubra.. Het lijkt me hierbij wel goed om op te merken dat vitamine A zuur absoluut niet tijdens de zwangerschap gebruikt mag worden gezien de teratogene werking.

  Veel succes verder!

  • Femke april 13, 2015 (23:44)

   Ja inderdaad, voor zwangerschapsmultivitaminen worden de hoeveelheden vitamine A zelfs aangepast (zit er niet in, vaak alleen beta-caroteen). Ook wordt het tijdens de zwangerschap afgeraden om meer dan een keer per week lever(producten) te eten vanwege de hoge concentratie vitamine A in lever.

   Het lijkt me dan ook zeer onverstandig om de huid in te smeren met vitamine A zuur tijdens de zwangerschap.

  • author-avatar
   Jetske mei 22, 2015 (14:15)

   Beste Evelien,

   Zeker, bedankt voor je opmerking. Uiteraard heb ik dit wel vermeld op alle andere blogs over vitamine A zuur zoals: http://www.dr-jetskeultee.nl/het-gebruik-van-vitamine-a-zuur/obj7777397. Overigens is de teratogene werking alleen aangetoond bij het gebruik van pillen. Voor de zekerheid raden we het gebruik van een crème in de zwangerschap toch af.

   Groetjes Jetske

 • Ruben maart 7, 2015 (01:02)

  Hallo Jetske, wat een interessant stuk tekst over striae. Helaas ben ik door het vele fitnessen ook een slachtoffer geworden van striae. Door het snelle aankomen van spier en vet heb ik nu striae op mijn schouders, bovenarmen, borst, en bovenbenen. De striae is nu nog rood, en smeer al vitamine A zuur maar ik wil graag dat het echt aangepakt word. Is het een idee om met TCA peeling 20% de striae aan te pakken? Kun je me meer vertellen over een effectieve aanpak.

  Groeten

  • author-avatar
   Jetske april 23, 2015 (15:45)

   Beste Ruben,

   Het is goed dat je smeert met vitamine A zuur. Dit zou de striae kunnen verminderen (wel minstens zes maanden gebruiken). Er zijn ook verschillende laserbehandelingen mogelijk. Je zou er voor kunnen kiezen een TCA peeling te doen maar hier zijn wel meerdere behandelingen voor nodig. Dit is een meer kostbare behandeling dan vitamine A zuur.

   Groetjes Jetske

 • Lynn februari 19, 2015 (10:23)

  Hi dr. Jetske, Ik ben een van de unlucky few. Helaas hoor ik bij die 71%. Ik doe nu een onderzoek(literatuur en praktijk) naar de resultaten van fractional laser, ablatief en niet-ablatief met elkaar vergelijkend. Daarbij hoop ik ook cliënten die al behandeld zijn door middel van fractional laser te interviewen over de ervaring en het resultaat. Al zijn ze moeilijk te werven moet ik erbij zeggen.

  Ik vraag mij af of u zelf ervaring heeft met het behandelen van striae dmv fractional laser en of ik u zou mogen interviewen. Dit kan per e-mail(dan mail ik u de vragen), telefoon, face-to-face of via skype bijvoorbeeld. Hopelijk overweegt u het. 🙂 Groetjes Lynn

  • author-avatar
   Jetske april 23, 2015 (15:15)

   Beste Lynn,

   Helaas heb ik hier geen ervaring mee! In ieder geval succes met je onderzoek :-).

   Groetjes Jetske               

 • Francesca februari 1, 2015 (10:43)

  ik ben één van de lucky few. Heb direct vanaf het begin van mijn twee zwangerschappen 2 maal daags met vitamine-E olie gesmeerd. Ben nu de 50 gepasseerd en heb nog steeds geen striae. Mijn moeder en oma overigens wel.

 • Susan januari 21, 2015 (10:12)

  Jetske,

  Je zegt dat de kans op striae voor je 30e groter is. Waarom is dat zo?

  • author-avatar
   Jetske maart 30, 2015 (14:45)

   Beste Susan,

   Na je 30e word je vel slapper en kan makkelijker uitgerekt worden zonder dat er spanning op komt. De kans op striae is dan minder groot.

   Groetjes Jetske

 • Berber januari 18, 2015 (00:18)

  Hoi Jetske,

  Mijn producten van Uncover zijn alweer een tijdje op. Nu wil ik ze graag weer opnieuw bestellen. In de nieuwsbrief zei je dat er een nieuwe foundation aankwam en nieuwe verpakkingen. Kun je ook iets over de lanceerdatum zeggen? Door de verzendkosten bestel ik het liefst alles in één keer. Ik ben erg benieuwd!

  Groetjes,

  Berber

 • Carina januari 17, 2015 (23:13)

  Handig om te weten, ik mis alleen een stukje over hoe je striae kunt voorkomen (als het te voorkomen is dan)..

 • Kavita januari 17, 2015 (11:18)

  Hoi Jetske,

  Ik heb ook last van striae en zag een Paar dagen geleden dat ik rode striae had op de binnenkant van mijn elleboog. Heel raar tussen de rimpels door zie je gewoon de rode strepen. Kan het kloppen dat ik dit krijg omdat ik veel antibiotica heb geslikt afgelopen maanden? Ik ben veel aangekomem door mijn ziekte en ik smeer elke dag amandelolie om meer strepen te voorkomen maar dat is niet bewezen 🙁 dat t voorkomt. Wat balen zeg! Kan ik bij een afspraak maken bij het Velthuis kliniek voor een consult? En waarom zit er vanille in de zonnebrandcreme? Het is niet echt een fijne geur. Hoop dat je mij een antwoord terug schrijft! Groetjes Kavita

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!