• Productadvies powder

Hulp bij de keuze van je powder

Ik heb eigenlijk altijd een doosje powder bij me. Handig als mijn huid aan het eind van de dag een beetje begint te glimmen. Of als ik mijn gezicht wil matteren na een laag zonnebrandcrème. Je kunt de poeder natuurlijk ook gewoon direct na je moisturizer aanbrengen of gebruiken om je foundation of concealer te fixeren. Het aanbod van poeders is enorm: het ene doosje nog mooier dan het andere. Je hebt zelfs powders met een SPF erin. Maar welke moet je dan kiezen? Ik help je.

Irriterende ingrediënten

Waar kun je op letten bij de keuze van een poeder? Om te beginnen – dit zal geen verrassing zijn – zie ik liever geen parfum of andere irriterende stoffen op de ingrediëntenlijst terug. Want óók powders kunnen parfum bevatten. Zo kom ik weleens poeders tegen die naar rozen ruiken of bronzers die een chocoladegeur hebben. Echt waar …

Verzorgende stoffen

Verder vind ik het prettig als een poeder verzorgende bestanddelen bevat. Aan mijn eigen transparante Powders heb ik daarom jojobaolie en lecithine toegevoegd. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat je huid er zacht en naturel blijft uitzien. Bovendien voorkomen ze een droog, korrelig effect – dat zie je helaas nog weleens bij poeders. Verder zullen door deze verzorgende stoffen fijne lijntjes en poriën minder opvallen. Mijn Powders zijn daardoor ook heel geschikt voor de drogere en gevoelige huid.

Powders met SPF

Een poeder met SPF klinkt ideaal: je hoeft dan geen extra laagje zonnebrand aan te brengen, maar je poedert gewoon wat zonbescherming bij. Werkt dat net zo goed als een zonnebrandcrème? Helaas niet. Wat voor mooie claims er ook op de verpakking staan. Ik heb namelijk even de proef op de som genomen en zo’n SPF-poeder getest. Hiervoor heb ik uv-foto’s gemaakt met een Visia. Met dit apparaat kun je zien hoe goed een poeder of crème met uv-filters je huid bedekt (en dus beschermt tegen de zon).

In de eerste afbeelding hieronder is er geen enkele vorm van zonbescherming gebruikt. Op de tweede foto is een poeder met SPF 30 aangebracht op de huid. Er is écht heel veel poeder gebruikt: Sophie uit mijn team heeft ongeveer 3 minuten gepoederd voordat deze foto genomen werd. Zoveel zou je normaal niet opdoen. Maar zelfs deze dikke laag biedt bij lange na niet genoeg bescherming tegen uv-straling. Kijk maar eens naar de laatste foto. Daar heeft ze een normale hoeveelheid van mijn Suncare SPF 30 aangebracht. Een enorm verschil met de tweede foto …  Smeer dus toch maar liever een extra laagje zonnebrand over je make-up. Dan ben je écht veel beter beschermd dan met een poeder met SPF.

 

UV spots | powder en zonnebrandcrème

 

Productadvies: powders die ik kan aanbevelen

Ik heb hieronder een lijstje met producten samengesteld die ik op basis van de ingrediënten kan aanbevelen. Uiteindelijk blijft het natuurlijk een kwestie van zelf uittesten of je het product prettig vindt.

 

Dr. Jetske Ultee – Powder

Parfumvrij
✓   Met lecithine en jojobaolie

Mijn powder matteert de huid zonder nadruk te leggen op rimpeltjes of droge plekjes. Je kunt deze poeder zonder foundation gebruiken, maar je kunt er ook je foundation mee fixeren. De huid blijft er zacht er naturel uitzien. Benieuwd? Je mag mijn producten 30 dagen uitproberen.

Bestel nu

MAC – Blot Powder / Pressed

Parfumvrij

Een mooie poeder die in meerdere kleuren verkrijgbaar is. Biedt een transparante en natuurlijk uitziende finish.


L’Orèal Paris – True Match Super-Blendable Powder

Parfumvrij

Een zachte en matterende poeder die een natuurlijke dekking geeft.


BareMinerals – Mineral Veil Powder

Parfumvrij

Een fixerende en transparante poeder. Een losse poeder is wel wat lastiger mee te nemen, omdat er altijd gaatjes in de verpakking in zitten. Hierdoor gaat er nog weleens wat poeder uit het doosje. Als je je powder graag altijd bij je wilt hebben, kun je misschien beter voor een andere optie kiezen.


Bobbi Brown – Sheer Finish Loose Powder

Parfumvrij

Een fixerende poeder met een transparante finish. Ook een losse poeder en daarom wat lastiger mee te nemen in je tas.


Als je nog goede producten weet, hoor ik het graag via de blog of mail (info@dr-jetskeultee.nl).

Groetjes, Jetske

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie

 

Gerelateerde Berichten

24 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Tessa december 9, 2022 (08:51)

  Hoi jetske,

  Ik ben heel benieuwd wat je van deze poeder van Charlotte Tilburry vindt en of je deze zou aanraden?

  Hieronder de ingrediënten

  INGREDIENTS: TALC, MICA, POLYMETHYL METHACRYLATE, DIMETHICONE, SILICA, PENTAERYTHRITYL TETRAISOSTEARATE, CETEARYL ETHYLHEXANOATE, ZINC STEARATE, ZEA MAYS (CORN) STARCH, CHLORPHENESIN, POTASSIUM SORBATE, TOCOPHERYL ACETATE, PEI-10, PROPYLENE GLYCOL, PRUNUS AMYGDALUS DULCIS (SWEET ALMOND) OIL, ROSA MULTIFLORA FLOWER WAX, TETRASODIUM EDTA, AQUA/WATER/EAU, DIMETHICONOL, TILIA CORDATA FLOWER EXTRACT, METHYLPARABEN, ETHYLPARABEN, PROPYLPARABEN, BUTYLPARABEN, [+/- TITANIUM DIOXIDE (CI 77891), IRON OXIDES (CI 77491, CI 77492, CI 77499)].

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee december 9, 2022 (08:56)

   Hoi Tessa,

   De poeder ziet er prima uit en kun je gerust eens uitproberen.

 • Indie november 17, 2022 (10:05)

  Hee,

  Ben ik weer, ik zit weer even te neuzen door je blogs heen. Deze vond ik ook wel leuk om te lezen, ik vroeg mij het volgende af.

  Raad je sterk aan om toch SPF te gebruiken in je makeup? Ik let daar eigenlijk nooit op, maar als het echt beter is moet ik dat maar gebruiken…

  x Indie

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee november 18, 2022 (09:18)

   Hoi Indie,

   Mijn advies is om een aparte zonnebrandcrème te gebruiken, kijk maar eens naar de foto’s van het onderzoek in deze blog.

 • meijer oktober 1, 2022 (11:25)

  hoi Jetske,
  Ik ben benieuwd wat je vind van de poeder/highlighter van GoldenRose, dit zijn de ingredienten:
  Talc, Polymethyl Methacrylate, Nylon-12, Dimethicone, Silica, Triethylhexanoin, Calcium Aluminum Borosilicate, Lauroyl Lysine, Phenoxyethanol, Bis-Diglyceryl Polyacyladipate-2, Glyceryl Ethylhexanoate/​Stearate/​Adipate, Polysorbate 20, Sorbitan Stearate, Cetearyl Ethylhexanoate, Octyldodecyl Stearoyl Stearate, Calcium Sodium Borosilicate, Isopropyl Myristate, Polyacrylamide, Zea Mays Starch, Caprylyl Glycol, Magnesium Aluminum Silicate, C13-14 Isoparaffin, Dichlorobenzyl Alcohol, Ethylhexylglycerin, Laureth-7, Mica, Ci 77891, Ci 77491, Ci 77492, Ci 77499, Ci 15850, Ci 15985, Ci 75470, Ci 45380, Ci 15880, Ci 19140, Ci 77163, Ci 77007, Tin Oxide
  ik hoor het graag!

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee oktober 3, 2022 (11:35)

   Hoi Myrdian,

   Deze poeder kun je gerust eens proberen.

 • Céline februari 8, 2022 (21:24)

  Hoi Jetske

  Ik zou jou willen vragen om even te kijken naar onderstaande ingrediëntenlijst? Ik ben niet helemaal zeker of deze poeder wel goed is. Bedankt!

  Titanium Dioxide 14%, Zinc Oxide 3%. Ingredients: Mica, Boron Nitride, Dimethicone, Stearic Acid, Plankton Extract, Algae Extract, Pinus Strobus (Pine) Bark Extract, Punica Granatum (Pomegranate) Extract. [+/- (May Contain: Iron Oxides (CI 77489, CI 77491, CI 77492, CI 77499), Ultramarines (CI 77007), Chromium Oxide Greens (CI 77288)]

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 10, 2022 (08:44)

   Hoi Céline,

   Je kunt deze poeder gerust eens uitproberen.

  • Ramona juni 30, 2022 (08:59)

   hoi Jetske, een vraagje over titanium dioxide. De problemen ontstaan dus bij de nano-deeltjes als ik het goed begrijp? Als titanium dioxide in een product zit zonder spf kan ik dan er vanuit gaan dat het niet de nanovorm is? Bedankt voor al je informatie, ben er heel blij mee

   • author-avatar
    dr. Jetske Ultee juli 18, 2022 (15:00)

    Hoi Ramona,
    Indien er titanium dioxide in nanogrootte in een product zit moet er verplicht op de ingrediëntenlijst staan dat het om nano gaat. Dus daar kan je het beste naar kijken. Het staat er dan in tussenhaakjes achter.

 • anne september 26, 2021 (20:48)

  WAAROM GEBRUIKT U MICROPLASTIC IN UW UNCOVER GEZICHTSPOWDER (NYLON-12 EN PTFE). U doet altijd net alsof u geen schadelijke stoffen gebruikt, maar dit klopt dus gewoon niet. Zou wel netjes zijn van u om hierop een antwoord te krijgen. U schrijft namelijk regelmatig op uw blog en social media over millieu en over het feit dat al uw gebruikte ingrediënten superveilig zijn. Hoe verantwoordt u het gebruik van deze microplastics dan?

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee september 28, 2021 (09:11)

   Beste Anne, Ik wil graag beginnen met te benadrukken dat mijn producten en de ingrediënten die ik gebruik écht veilig zijn. Maar ik begrijp je bezorgdheid, want de term microplastics heeft ondertussen een enorme lading gekregen. Er wordt veel over geschreven. En tegelijkertijd is er ook nog veel onduidelijk. Eigenlijk begint dit al bij de verschillende definities die worden gehanteerd over wat nu wel en niet onder microplastics valt. Microplastics, microbeads en polymeren worden soms op een hoop gegooid. En inmiddels worden sommige andere grondstoffen in cosmetica door bepaalde milieuorganisaties ook aangemerkt als ‘potentiële microplastics’. Over het effect van die verschillende stoffen op het milieu is ook nog veel onduidelijk. Maar ondanks het feit dat dit verhaal dus nog niet zo zwart-wit is, en dat ik achter het gebruik van onze ingrediënten sta, ben ik wél van mening dat we misschien gewoon het zekere voor het onzekere moeten nemen als het gaat om onze planeet. En daarom ben ik dus al een tijd druk bezig met het herformuleren van producten.
   Ik ben nu bijvoorbeeld al vrij ver met de ontwikkeling van een microplasticvrije variant van mijn Suncare SPF 15 en Suncare SPF 30. Dat soort ontwikkelingen kost veel tijd. Maar voor mij is het wel echt belangrijk dat de effectiviteit en het huidgevoel van de producten overeind blijven. We zijn er kortom druk mee bezig. En niet alleen met de Suncares trouwens. Een ander nieuwtje is dat we op dit moment ook producten op test hebben staan in nieuwe, gerecyclede verpakkingen. Verder heb ik me recent aangesloten bij The New Plastics Economy Global Commitment van de Ellen MacArthur Foundation.
   Mocht je nog specifieke vragen hebben over een bepaald ingrediënt, neem gerust eventjes contact op met de klantenservice. Ik vertel je graag meer over de stoffen in mijn producten, en waarom ik deze gebruik.
   Groetjes Jetske

 • Nynke juli 19, 2021 (09:35)

  Hoi Jetske,

  Bedankt voor de interessante blog!
  Ik gebruik jouw spf 30 suncare.
  Ik vind het soms nog wat lastig om dit te combineren met foundation of poeder.
  Ik vind de zonnebrand heel fijn, maar ik blijf een beetje een witte/glanzende gloed houden. Daarom wil ik ook wat foundation op doen voor een gezonde/egale gloed alleen smeert dit niet meer zo lekker/egaal uit.
  Heb tips voor de witte gloed óf voor de combinatie met foundation?

  Groetjes,
  Nynke

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee augustus 17, 2021 (07:50)

   Hi Nynke,
   Wat leuk dat de Suncare zo goed bevalt 🙂 Heb je mijn Foundation al eens geprobeerd? Dit product kan je na de Suncare aanbrengen en heb je daarnaast ook dertig dagen op proef.
   Groetjes Jetske

 • Esmee juli 11, 2021 (10:01)

  Hi Jetske,

  Ik was heel erg benieuwd wat jij voor je wenkbrauwen gebruikt!

  Liefs, Esmée

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee juli 14, 2021 (10:18)

   Hi Esmée,
   Ik gebruik het wenkbrauwpotlood van het merk Anastasia in de kleur dark brown.

 • Sam juli 4, 2021 (12:55)

  Hallo Jetske,

  Wat vind u van de finishing powder van het merk Lily Lolo? (type flawless matte)

  Ingredients
  Mica [+/- CI 77491 (Iron Oxide), CI 77492 (Iron Oxide)] – Kaolin. Vegan Friendly

  Ik las op de officiële site dat hun producten niet geparfumeerd zijn..

  groetjes Sam

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee juli 14, 2021 (10:15)

   Hi Sam, De ingrediëntenlijst ziet er prima uit!

 • Eline juni 30, 2021 (00:03)

  Hi Jetske,

  Ik ben beginnend ondernemer in de cosmetica en geef mijn klanten advies over de juiste producten en het gebruik ervan. Ik geniet van het lezen van je blogs, en zit continu met een knikkend hoofd als ik aan het lezen ben… Ik zet me ook elke dag weer in om onzin te ontkrachten en mensen te helpen aan een gezonde mooie huid.

  Nu vroeg ik mij af of je misschien een (of meerdere) boek kent die je me zou aanraden om te lezen? Waarmee ik mijn kennis kan verbreden.

  Ik hoor het graag van je!

  Liefs!
  Eline

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee juli 14, 2021 (10:13)

   Hi Eline,
   Wat ontzettend leuk dat je zo geniet van het lezen van mijn blogs 🙂 Ook heel mooi dat je je zo inzet om mensen te helpen met een mooie huid.
   Misschien vind je het leuk om mijn Huidboek te lezen?
   Daarnaast lees ik ook graag de boeken van Zoe Draelos en Leslie Baumann.
   Groetjes Jetske

 • Nadine juni 25, 2021 (10:11)

  Hoi Jetske,

  Jouw producten zijn echt top, ik gebruik niks anders! Ik heb eigenlijk een andere vraag. Gebruik jij ook een aparte föhn borstel en zo ja welke gebruik je dan of heb je adviezen wel goed zijn? Ik bedoel dus geen haarborstel maar echt om de haren mee te föhnen.

  Dank je wel weer!

  Liefs, Nadine

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee juli 8, 2021 (13:43)

   Hoi Nadine,
   Bedankt voor het compliment en wat leuk dat je zo graag mijn producten gebruikt 🙂
   Ik gebruik zelf de föhn van Dyson.
   Groetjes Jetske

   • Nadine juli 8, 2021 (15:46)

    Hi Jetske!

    Dank voor je antwoord. De föhn van dyson gebruik ik ook maar gebruik je ook een speciale haarborstel om je haren te kammen tijdens het föhnen?😘

    • author-avatar
     dr. Jetske Ultee juli 9, 2021 (08:07)

     Dan gebruik ik de no 1 brush van Michael van Clarke 🙂

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!