Tips voor mooi en gezond haar

Ik had in mijn vorige blog beloofd om met een lijstje geschikte shampoos te komen. Voordat ik je mijn lijstje ’goede shampoos’ geef, eerst nog even twaalf tips om je haar vol, sterk en glanzend te houden. Leer ze uit je hoofd zou ik zeggen!

Bedenk bij het lezen ook nog eens goed dat haar dood materiaal is; is het eenmaal stuk dan is het dus niet meer te herstellen. Vergelijk het maar met een stukje stof, hoe voorzichtiger je ermee omgaat hoe mooier het blijft.

Handle with care

1. Kam je haar niet als het nog nat is. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op beschadiging bij nat haar veel groter is. Dat heeft te maken met het feit dat nat haar bij het kammen meer uitgetrokken kan worden (het is elastischer) en kan daardoor sneller beschadigd raken. Borstel je haar eventueel voor het douchen uit.

2. De meeste kans op haarbeschadiging ontstaat door het kammen/borstelen. Gebruik na het wassen een goede conditioner, kam je haar vervolgens door met je handen, begin bij de uiteinden en werk dan omhoog richting hoofdhuid. Gebruik daarna pas een kam of borstel. Een goede conditioner werkt tevens tegen statisch haar in de wintermaanden..

3. Gebruik een grove kam of borstel met flexibele puntjes en van die bolletjes aan het eind. Deze zijn een stuk beter voor je haar. Laat die ”natuurlijke” borstels liever liggen, sommige kosten een fortuin en je haar breekt er sneller door af.

4. Föhn je haar zo min mogelijk. Föhnen is echt heel slecht voor je haar. Als het toch niet anders kan houd de föhn minstens 30 cm van je haar af, bouw de temperatuur rustig op en gebruik een borstel met openingen zodat de hitte kan ontsnappen.

5. Gebruik liever een haarclip dan elastiekjes voor je haar en varieer je kapsel. En hoe groter de clip of klem hoe beter!

6. Als je een haarverzorgingsproduct gebruikt, neem er dan een waarvan je haar niet hard wordt. Hoe harder je haar hoe groter de kans op beschadiging! En wat ze bij de kapper ook vertellen; hoe minder styling producten je in je haar doet hoe beter..

7. Kleuren is niet goed voor je haar, zelfs de ”verzorgende” versies niet. Het is verstandig om zo dicht mogelijk bij je eigen kleur te blijven. Over het algemeen kan je zeggen dat lichter maken slechter voor je haar is dan donker kleuren. En een kleurspoeling is ook beter voor je haar dan permanente verf.

8. Gebruik shampoo voor je hoofdhuid en zo min mogelijk voor je haar zelf. Zo laat je het beschermende laagje om je haren intact.

9. Is je haar ondanks alle bovenstaande tips beschadigd, smeer dan een olie of proteïnemasker (deze bestaat naast hydrolyzed protein vooral ook uit siliconen) in je haar en laat dit een halfuurtje intrekken. Dit zorgt ervoor dat er weer een mooi laagje om de haren komt en de gespleten uiteinden weer samen ‘plakken’. Bovendien voorkomt het verder vochtverlies.

10. Knip dode puntjes uit je haar. Je haar gaat er niet alleen voller en glanzender uitzien maar je voorkomt ook dat de gespleten uiteinden verder scheuren.

11. Je hoeft alleen je haar te wassen wanneer het vuil en vet aanvoelt. Als je niet snel een vette hoofdhuid hebt en een hygiënische leefstijl hebt is dagelijks wassen echt niet nodig. Als je nu echt niet zonder je dagelijkse wasbeurt kan: kies dan voor een shampoo speciaal voor droog haar. Hier zitten over het algemeen minder wasstoffen in. Of kies voor de elke dag-shampoos, deze bevatten over het algemeen ook minder agressieve reinigers. Wanneer je je haar te vaak wast en een agressieve reiniger gebruikt, kan dit ervoor zorgen dat de huid als tegenreactie juist sneller talg gaat produceren.

12. Gebruik onder de douche altijd eerst shampoo/conditioner en daarna je gezichtsreiniger om de eventuele resten van de shampoo van je huid te verwijderen.

Wil je meer weten of over haarverzorging dan adviseer ik je het boek Hair Care van Dr. Zoe Draelos te kopen. De achtergronden van de bovenstaande tips staan daar uitgebreid in beschreven!

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 

Lees ook:

Shampoo
Met huid en haar
Hydraterende stoffen

 

Gerelateerde Berichten

49 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Danielle mei 12, 2015 (11:18)

  Ik slaap sindskort op een zijden kussenhoes, wat scheelt dat veel.

  Mijn kleine meid werd geboren met veel haar en die heb ik op een hoeslaken voor baby s met zijden hoofdeinde gelegd om kale schuurplekken en klitten te voorkomen, dat werkte zo goed, dat ik sinsdien ook zelf op een zijden kussenhoes slaap

 • amanda januari 14, 2015 (23:40)

  Hoi Jetske,

  Er staat in je blog dat je t masker n half uur in moet laten trekken.

  Is dat echt nodig? Ik heb nu 2 maskers gevonden van andrelon en guhl waar hydrolyzed proteïns en siliconen in zitten, bij andrelon staat 1 minuut masker en die van guhl staat 5 tot 10 minuten.

  Alvast bedankt groetjes amanda

  • author-avatar
   Jetske maart 30, 2015 (14:45)

   Beste Amanda,

   Je kunt gewoon aanhouden wat op de verpakking staat, het kan echter geen kwaad om het, als er geen irriterende ingrediënten aan het product toegevoegd zijn, wat langer te laten zitten. Dan hebben de proteïnen wat langer de tijd om in te trekken en hun werk te doen.               

   Groetjes Jetske

 • Eliane januari 1, 2015 (15:17)

  Ik maak zelf van 200ml appelazijn ,1 lepel munt ,1 lepel lavendel,1lepel geplette jeneverbessen, dit laat je 4 weken trekken ,zeven ,

  En na haar wassen i lepel van bovengenoemde ,in kom doen ,en over je haar gieten ,,en klaar ,je haar glanst,. top

 • Lydia december 13, 2014 (20:11)

  Ja Jetske, dank je voor je antwoord! Hoef ik daar al geen geld aan te spenderen.

  Vriendelijke groet

 • An december 9, 2014 (19:23)

  Beste Jetske,

  Bedankt voor je antwoord.

 • Margot november 18, 2014 (10:31)

  Bedankt voor de tips Jetske. Ik gebruik zelf de Tangle Teezer borstel. Deze werkt erg goed als je snel klitten in je haar hebt. Als je dan borstelt, trek je veel minder haren eruit, waardoor je haar er beter uit gaat zien. Ook krijg je hierdoor minder snel gespleten haarpunten. Veel kappers verkopen deze borstel. Waarschijnlijk werkt een grove kam net zo, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee. Groetjes Margot.

 • Marielle november 15, 2014 (00:08)

  Als je olie gebruikt voor je gezicht en dat is in pipetvorm verliest deze dan zijn werkzame stoffen?

  Ik zou graag dit product gaan gebruiken voor mijn acne en acne littekens maar ik weet niet zeker of het de moeite waard is

  http://www.farmaline.be/apotheek/bestellen/cosmostar-littekenolie-100-puur-promo-2-euro/. Kan iemand mij helpen aub? Alvast bedankt!

  ,

  • Coby december 1, 2014 (08:47)

   Ha Marielle. Van kindsafaan heb ik littekens in het gezicht vanwegen een waterpokkeninfectie. Twee jaar geleden was ik op Bali en ontdekte daar pure kokosolie. Sindsdien gebruik ik dat als nachtcreme. De littekens zijn heel duidelijk vervlakt, dus de kraters worden veel minder!! Wat had ik dit graag veel eerder willen weten. Doen dus die olie op je snoet!

   • Marielle december 1, 2014 (19:30)

    Bedankt voor je reactie Coby. Ik heb zelf een vette, onreine, gevoelige huid, en acne gevoelige huid. Jammer maar voor mijn huidtype is coco s olie niet geschikt.

    Hij staat op nr 4 van comedogene plantaardige olien wat heel hoog is http://www.acne.org/messageboard/blog/6821/entry-25563-from-master-comedogenic-ingredients-list/

    Zelf heb ik ook al olijf olie gebruikt maar die was echt veel te vet en zonder resultaat mijn huid lijkt het ook niet goed te verdragen. Momenteel gebruik ik ik rozebottelolie en tot nu toe gaat het goed. Ook heb ik al tamanu olie gebruikt omdat dit de “wonder olie” voor acne zou zijn volgens verschillende sites op internet. Ook dit heeft geen effect bij mij en mijn huid kan er niet zo goed tegen. Ik gebruik momenteel ook Bioderma Cicabio Crème Beschadigde Huid (vandaag voor de 1ste keer gebruikt (heb hem gemengd met de rozenbottelolie) en mijn huid voelt heel fijn aan ook geen jeuk meer en mijn clownseczeem is al iets weggetrokken) hier zouden ook verschillende stofjes in zitten die littekens zouden laten vervagen, ben benieuwd.

  • author-avatar
   Jetske december 9, 2014 (15:30)

   Beste Marielle,

   Er is veel onderzoek gedaan naar speciale litteken crèmes maar er bestaat weinig bewijs dat deze werken. Siliconengel of siliconenpleisters geven de beste resultaten: https://www.dr-jetskeultee.nl/geef-littekens-geen-kans/obj7777448. Voor je litteken kan je ook een gewone verzorgende crème gebruiken.

   Groetjes Jetske

 • Marielle november 15, 2014 (00:04)

  Ik had een vraag. Zijn hier ingrediënten bij die de porien zouden kunnen verstoppen. Aqua, Glycerin, Pentaerythrityl Tetracaprylate/Caprate, Hydrogenated Polydecene, Hexyldecanol, Butyrospermum Parkii, Cetearyl Alcohol, Sucrose Polystearate, Caprylyl Glycol, Glyceryl Stearate, Linoleic Acid, Dimethicone, Sodium Polyacrylate, Hydrogenated Polyisobutene, Brassica Campestris Sterols, Cetylhydroxyproline Palmitamide, Carbomer, Stearic Acid, Bisabolol, Sodium Stearoyl Glutamate, Lecithin, Helianthus Annuus Seed Oil, Ascorbyl Palmitate, Linolenic Acid, Tocopherol, Citric Acid, p-Anisic Acid, Phenethyl Alcohol.

  Liefst zo snel mogelijk antwoord want dit product is tijdelijk met 35% korting.

  Het gaat om de: Galenco Baby Atopic Balsem

  Alvast bedankt!

  • author-avatar
   Jetske december 9, 2014 (15:15)

   Beste Marielle,

   Hoewel ik graag iedereen snel antwoord wil geven lukt dit helaas niet. De ingrediëntenlijst ziet er prima uit maar het is altijd belangrijk een product eerst te testen om te zien of je huid goed reageert.

   Groetjes Jetske

 • An november 11, 2014 (21:51)

  Beste Jetske,

  Ik vroeg me af wat je gedachtes zijn over gezichtmassages zoals die worden gegeven door Anastasia Achilleos. Werken die methode echt of denk je van niet. Ik ben zeer benieuwd naar je mening. Alvast bedankt!

  Gr, An

  • Lydia november 20, 2014 (19:22)

   dat zou ik ook graag willen weten An!

  • author-avatar
   Jetske december 9, 2014 (15:15)

   Beste An,

   Een gezichtsmassage zou vocht beter kunnen laten afdrijven, bijvoorbeeld als je last hebt van vocht rondom de ogen. Het is geen antirimpelbehandeling. Het doet mij ook een beetje denken aan een bindweefselmassage. Persoonlijk geloof ik niet zo erg in verbeteren van rimpels en slapte van de huid door middel van bindweefselmassage. Volgens mij is ook nooit aangetoond dat bindweefselmassage effectief is tegen huidveroudering. Er zijn wel bepaalde soorten lasers die een verjongend effect kunnen hebben, maar het ondergaan van een laserbehandeling is een intensief en kostbaar proces. Het duurt weken en soms maanden voordat je verbetering kunt zien.

   Groetjes Jetske      

 • jennifer kennet november 11, 2014 (21:24)

  dat van haarclip wist ik echt niet. Ik gebruik scruncies haarelastiek. het is een elastiek met lapje stof. sinds ik dit gebruik heb ik helemaal geen last van klitten

 • Keeke november 11, 2014 (19:18)

  Jetske ik las op een amerikaanse site dat hydrolized keratin afval is, dat op het etiket alleen keratin moet staan. Wat is nou de waarheid. Hoop op een antwoord van je. Groetjes Keeke

  • author-avatar
   Jetske december 9, 2014 (15:15)

   Beste Keeke,

   Hydrolyzed wil eigenlijk zeggen dat een ingrediënt in kleine deeltjes is opgebroken. Hierdoor kan het ook kleine beschadigingen aan je haar opvullen. Als een ingrediënt niet hydrolyzed is zal het deeltje te groot zijn. Het is geen afval, het is alleen een klein deeltje van een groter molecuul.

   Groetjes Jetske

 • Ilse november 11, 2014 (19:03)

  Beste Jetske,

  Op beautyblogs wordt wel eens geroepen dat henna goed is voor het haar als je het haar af en toe met henna verft. Dan bedoel ik de henna die ook op het lichaam gebruikt kan worden, dus niet de pakjes verf. Denk jij dat henna goed of slecht is voor het haar of dat het helemaal niks doet? Dat vraag ik me al een tijdje af.

  Ik ben erg nieuwsgierig naar de shampoos die jij aanraadt, hopelijk zit er ook een budgetvariant bij!

  Groetjes, Ilse

  • Eva november 15, 2014 (20:35)

   Beste llse, ik verf mijn haar al zo n twee jaar met henna. Ik heb van mezelf best fijn haar en merk dat door henna mijn haar wat dikker wordt. Dat is ook niet zo gek omdat henna een laagje over je haren aan legt als het ware. Het glanst heel erg mooi en ik heb er alleen nog maar complimenten over gekregen. Het droogde mijn haar niet uit. Het wordt wel ietsje zwaarder van de henna, maar niet zo erg dat ik er last van had. Ik kan het alleen maar aanraden. Wist je trouwens dat je als je henna met indigo mengt ook bruine en zwarte verftinten kunt bereiken?

  • author-avatar
   Jetske januari 7, 2015 (14:00)

   Beste Ilse,

   De henna plant (ook wel lawsonia inermis genoemd) lijkt inderdaad een aantal goede eigenschappen te bezitten. Zo zou het op de huid schimmels en bacteriën tegen gaan en ook een antioxidant werking hebben. Toch kan het ook bij sommige mensen problemen veroorzaken. Mensen kunnen er flink allergisch voor zijn en indien aan de henna PPD is toegevoegd kan het schadelijk voor de gezondheid zijn. Je kunt hier meer over lezen via deze link http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23782354. Ik heb geen enkel onderzoek kunnen vinden op het effect van henna op het haar (buiten het kleuren dan).      

   Groetjes Jetske

 • Brenda november 11, 2014 (15:07)

  Ook ik gebruik een mason pearson borstel! Prima borstel! Nog nooit eerder gehoord dat dit niet goed zou zijn. De shampoo die ik gebruik: 7-kruiden shampoo van schwarzkopf of tea tree shampoo van Urtekram (natuurlijk merk). Mijn conditioner is van Inecto kokos (zonder parabenen en zonder siliconen)

  Ik gebruik argan olie of jojoba olie voor mijn punten. Soms overdag, soms een kwartier voor het wassen.

 • Susan november 10, 2014 (11:08)

  Bedankt voor de tips Jetske

  Ik zie ook wel eens Shampoo s met SPF verkocht worden. aangezien jij vaak aangeeft dat je zelfs het haar (of eerder hoofdhuid) moet beschermen tegen de zon, vroeg ik me af of zulke shampoo s daar voldoende bescherming in bieden. Daar je shampoo vaak eruit spoelt vraag ik me af of de filters er dan niet ook meteen uit zijn. Enfin ik ben benieuwd of je SPF shampoos aanraadt.

  groetjes

  susan

  • author-avatar
   Jetske december 9, 2014 (15:15)

   Beste Susan,

   Zonnefilters verliezen hun werkzaamheid o.a. als ze in contact komen met vocht. Ik kan me niet voorstellen dat een zonfilter in een shampoo goed zijn werk zal blijven doen. Ik ben ook erg benieuwd naar de ingrediënten, mocht je deze bij de hand hebben dan zie ik ze graag tegemoet!

   Groetjes Jetske

 • Lydia november 8, 2014 (22:16)

  Hoi Jetske, ik zou graag een conditioner en een masker met hydrolized proteïn kopen. Welk merk zou jij aanbevelen? Hierboven schrijf je dat het goed is wanneer er in het masker tevens siliconen zitten; is dat bij de conditioner ook beter? Ik heb namelijk al wat conditioner merken bekeken. Er staat dan wel iets in de INCI van hydrolized maar of het de goede stoffen zijn weet ik niet. Siliconen zaten er in ook niet in. Weet dus niet wat ik kopen moet.

  • Lydia november 10, 2014 (14:59)

   Dag Jetske, is bijvoorbeeld de herstellende crème Keratine repair van Andrelon een optie? die bevat hydrolyzed keratin en hydrolyzed wheat proteïn vooraan in de inci lijst; bevat ook o.a. dimethicone.

   alvast bedankt

   • author-avatar
    Jetske december 9, 2014 (15:15)

    Beste Lydia,

    Heb je de volledige ingrediëntenlijst van deze shampoo?

    Groetjes Jetske

  • author-avatar
   Jetske december 9, 2014 (15:15)

   Beste Lydia,

   In het nieuwe jaar zal ik een blog schrijven over conditioners!

   Groetjes Jetske      

 • Lynn november 8, 2014 (07:38)

  Hoi Jetske, bedankt voor je tips!

  Wellicht zou je (iets van) de volgende punten mee kunnen nemen in je volgende artikel?

  Is kokosolie echt zo goed voor je haar als wordt beweerd? Of moet het dan perse van die (dure) Virgin kokosolie zijn? Ik heb het n paar keer gebruikt als masker (gewoon goedkope) en de eerste en tweede keer vond ik mn haar n stuk glanzender en met meer volume vallen maar de derde keer (n paar maanden later) maar toen vond ik het effect tegenvallen.

  Ik gebruik de kokosolie shampoo en conditioner van dr. Organic en ben hier erg tevreden over. De eerste laat je haar voelen als stro, maar na de conditioner is het heerlijk zachtnen met meer volume dan mn oude loreal shampoos gaven. Wat vind jij van deze shampoo? Is dit n aanrader?

  En zou je ook expliciet ingaan op siliconen en wat de voor en nadelen er van zijn. Volgens mij is er veel onduidelijkheid of ze nou vermeden moeten worden of niet. En het zelfde over shampoos van de kapper, al zitten daar natuurlijk ook veel verschillen tussen. Zijn deze shampoos vaak beter of niet?

  Ik was mn haar maar 1x vijf dagen en föhn zo min mogelijk, dus het blijft gelukkig wel lang OK. Ik gebruik af en toe droogshampoo voor volume, en als het n beetje vet wordt kan ik t wassen vaak nog n dagje uitstellen door het op te steken.

  Groetjes!

  • Marielle november 11, 2014 (19:46)

   Kappersshampoo s hebben zo goed als allemaal dezelfde ingrediënten als drogisterij shampoo s. De producten die jij nu gebruikt hebben geen chemische ingrediënten, reinigen het haar heel mild, zijn vol met natuurlijke ingrediënten en hebben geen siliconen dit soort shampoo s zijn ideaal voor mensen met fijn haar, vet haar en weinig vollume, ook vaak voor mensen met normaal haar, droge hoofdhuid, gevoelige hoofdhuid dus waarom zou je nu plots wel siliconen willen gaan gebruiken. siliconen zijn alleen maar goed voor mensen met dof, droog of haar met veel gespleten punten. Ook kan je van siliconen build up krijgen. Ik zou niet veranderen als ik jou was.

  • author-avatar
   Jetske december 9, 2014 (15:15)

   Beste Lynn,

   Ondanks dat ik niet al je vragen behandeld heb hoop ik wel dat je veel hebt aan de blog over shampoos!

   Groetjes Jetske

 • Alice november 7, 2014 (22:05)

  Gewoon geen chemische troep gebruiken! Shampoo van aveda geweldig! 1 x per week nacht kokosolie, s morgens uitwassen! Top krijg je zo n mooi haar vanh

 • Marjolein november 7, 2014 (20:30)

  met name de tip om vaker een klem in te doen ipv een elastiek ga ik opvolgen. Ik heb namelijk standaard een klit op de plek van mijn elastiek. Daarnaast wacht ik met smart op de shampoos die aangeraden worden. Ik ben benieuwd of er iets van the body shop bij zit. Ik denk eraan om die te kopen omdat in de meeste geen sulfaten zitten en ze makkelijk te verkrijgen zijn.

 • marjolein november 7, 2014 (20:29)

  welke olie adviseer je voor in je haar?

  • author-avatar
   Jetske december 9, 2014 (15:15)

   Beste Marjolein,

   Je kunt zelf kijken welke olie je fijn vindt. Ik gebruik zelf soms jojobaolie in mijn haar.

   Groetjes Jetske

 • Brigitta november 7, 2014 (18:57)

  Ik las ook met grote verbazing dat natuurlijke borstels je haar laat breken, net als Floor dacht ik juist ook dat b.v. de Mason Pearson de Rolls Royce onder de haarborstels was? Een conditioner gebruiken na het wassen gaat bij mij niet werken aangezien ik babyfijn haar heb en het dan helemaal niets meer lijkt 🙁

  Of er moet een conditioner bestaan die het haar niet verslapt, ik heb er namelijk al zoveel gebruikt en alle maken mijn haar slap terwijl er op de verpakking staat voor volume in het haar 🙁

  • Carina november 7, 2014 (20:15)

   Je kunt ook eerst conditioner en dan shampoo doen? Doe ik altijd, werkt prima 🙂

  • B november 7, 2014 (20:28)

   Ik hoor en lees van veel mensen die zijn overgestapt van goedkope borstel (met bolletjes aan uiteinde) naar Mason Pearson, dat zij inderdaad MINDER last hebben van gespleten haarpunten, etc. etc. Ik heb toen ook maar een Mason Pearson gekocht en ik ben het er ook mee eens dat het een hele fijne borstel is (maar heb ook sterk haar van mezelf). Verder fohn ik het nooit en probeer ik het wassen altijd zo lang mogelijk uit te stellen. Ook heb ik het nog nooit geverfd. Anyway, heb ik nooit wetenschappelijke artikelen erover opgezocht, dus misschien zijn natuurlijke borstels toch niet zo heel goed stiekem.. geen idee!

  • Floor november 7, 2014 (21:10)

   @ Brigitta

   Heb je ook al een conditioner zonder siliconen geprobeerd?

   Deze maken je haar in ieder geval minder slap dan die met siliconen is mijn ervaring.

   • Brigitta november 10, 2014 (07:02)

    @Carina, ik zal het eens proberen 😉

    @ Floor, ja zonder siliconen heb ik al geprobeerd. Vaak zitten er toch nog andere verzorgende ingrediënten in die mijn haar alsnog slap maken 🙁

    • Stephanie november 11, 2014 (08:40)

     @Brigitta, ik heb ook dun haar en ik gebruik alleen conditioner in de punten van mijn haar. Ook laat ik het niet intrekken, ik breng het in en spoel het direct uit. Mijn punten zijn al tijden net zo mooi en regelmatig knippen helpt ook uitdroging verminderen. Dus en het zorgt er ook voor dat mijn haar niet helemaal slap langs mijn gezicht gaat hangen. Ik gebruik altijd de shampoo en conditioner van Neutral, dit is parabenen, parfum en kleurstof vrij. Misschien heb je er iets aan :)!

     • Marielle november 11, 2014 (19:40)

      Probeer eens de conditioner van de Olive lijn van de Action die is zonder siliconen.

      Siliconen zijn alle woorden waar -one in zit zoals dimethicone, amodimethicone maar ook dimethiconol. Ook woorden waar -xane in zit zijn siliconen.

      Fructis pure shine condioner is ook een hele ligt conditioner (ik heb zlf heel droog haar en voor mijn haar was ie veel te ligt), ook Syoss silcoon vrije lijn voor mijn haar waren deze ook te ligt.

  • Marielle november 11, 2014 (19:34)

   je kan ook gewoon een ACV doen (je haar na het wassen spoelen met een mengsel van water en appelazijn).

  • Gabi november 12, 2014 (16:37)

   Hallo Brigitta,

   misschien kun je eens proberen om appel zijn als conditioner te gebruiken, dit is helemaal natuurlijk en zorgt ervoor dat je natuurlijke bescherming van je haar intact blijft. Op internet is er veel over te vinden ( probeer eens te zoeken op no-poo). Er wordt gezegd dat het haar hier ook dikker van wordt 🙂

   • Brigitta november 15, 2014 (19:38)

    Bedankt allemaal voor de tips, ik ga ze zeker gebruiken! Fijn dat jullie zo meedenken 😉

    • Rosita december 1, 2014 (09:05)

     de aussie van de uit australie lijn de volume lijn moet je echt eens proberen werkt super!!

 • Floor november 7, 2014 (17:31)

  Ik ben zo benieuwd naar het shampoo lijstje!

  Punt 3 brengt me een beetje in verwarring.

  Ik heb altijd gedacht dat de Mason Pearson borstels (ik heb zelf de pure boar bristle) het allerbeste zijn voor haar en hoofdhuid. Maar volgens punt 3 zouden deze natuurlijke borstels je haar sneller afbreken? heeft iemand die ervaring gehad?

  • Kim november 26, 2014 (21:55)

   Ik keek ook even gek bij dat punt. Maar echt, sinds ik met een mason Pearson mijn haar borstel is en blijft mijn haar gezonder, voller en heb zoveel minder haaruitval! Dus punt 3 is niet voor ieder haartype. Verder fijne tips!

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!