• Wimperverlengers

Hoe krijg je lange wimpers

Een paar weken geleden werd mij door een journalist van de Flair gevraagd naar mijn grootste beautyblunder. Nou met mijn blunders kan ik wel een paar blogjes vullen, maar ik zal me beperken tot de blunder die nog het duidelijkst op mijn netvlies gebrand staat; mijn “lash extensions”.

Hoewel ik prima wimpers heb, had een visagiste mij voor een fotoshoot een keer een paar nepwimpers opgeplakt. Het effect was heel subtiel en ik was er helemaal blij mee. Toen ik daarna ergens las dat je dat ook voor een paar weken kon doen en dat je dan geen oogmake-up meer hoeft te gebruiken (leek me wel handig in de zomer) heb ik direct een behandeling geboekt. Hoewel ik haar om de paar minuten aangaf dat het er echt natuurlijk uit moest zien, kreeg ik een hartverzakking toen ik uiteindelijk in de spiegel keek… Ook mijn kids wilden toen ze weer bijgekomen waren van de slappe lach hun oude vertrouwde moeder terug. Ik zal je het vervolg van het verhaal besparen, maar nooit meer wimperextensions voor mij!

Wimperuitval

Nadat mijn nepwimpers met spoed verwijderd waren, was het niet best gesteld met mijn echte wimpers. Maar ook zonder een dergelijke domme actie kunnen je wimperharen uitvallen. Een van de meest voorkomende redenen voor wimperuitval (ook wel madarosis genoemd) is slechte mascara. Met name waterproof mascara’s, te ruw reinigen van de ogen met ongeschikte producten en veelvuldig wrijven in de ogen kan wimperuitval veroorzaken. Het kan ook zijn dat er demodex mijten in je wimpers en wenkbrauwen leven. Zeker bij mensen met rosacea komt dit vaak voor. Ook andere huidaandoeningen en oogontstekingen kunnen tot wimperverlies leiden, denk bijvoorbeeld aan seborrhois eczeem, psoriasis, alopecia en atopische dermatitis. Ben je in de overgang dan kunnen je wimpers ook een stuk dunner worden; de veranderende oestrogeen spiegel zorgt voor dunnere wimperhaartjes en haaruitval. Tenslotte kunnen bepaalde lichamelijke aandoeningen als schildklierafwijkingen en medicijnen zorgen voor wimperverlies, denk bijvoorbeeld aan roaccutane tegen acne, pillen tegen een hoog cholesterol, en bloeddruk verlagende medicatie. Al met al een enorme waslijst dus!

Eerste hulp

Heb jij het idee dat je wimpers dunner worden kijk dan eerst naar je oogmake-up en oogmake-up reiniger. Probeer uit of het beter gaat met een mascara op waterbasis, en reinig je ogen elke avond rustig en zorgvuldig met een ongeparfumeerde cleanser of olie. Wordt het niet beter vraag dan advies aan je arts. Het kan zijn dat er er van een onderliggende aandoening sprake is die de wimperuitval veroorzaakt. Heb je last van wimperuitval en heb je rosacea dan kan je heel voorzichtig je wimpers en je wenkbrauwen reinigen met verdunde tea tree oil.

Wimperverlengende cosmetica

Enkele jaren geleden werd bekend dat mensen die oogdruppels gebruikten met prostaglandine tegen verhoogde oogdruk lange wimpers kregen. De cosmetica industrie rook geld en ging deze stof in aangepaste vorm vervolgens ook toepassen in cosmetica. Of deze wimper-verlengende producten werken is helemaal afhankelijk van de ingrediënten die erin zitten en van de gebruikte concentratie, maar uit onderzoek is gebleken dat als er een stof met een prostaglandine werking (een zogenaamde prostaglandine analoog) toegevoegd is dat inderdaad je wimpers donkerder, voller en langer kan maken. Voorbeelden van dergelijke producten Revitalash, Latisse (op dokters recept), Neulash en Nutraluxe MD lash. Er zijn zoals gebruikelijk in cosmeticaland ook een heleboel ”neppers” op de markt. Als je op de ingrediëntenlijst geen Bimatoprost, Latanoprost, Travoprost, Isopropyl Cloprostenate, Dechloro Dihydroxy Difluoro Ethylcloprostenolamide, Methylamido Dihydro Noralfaprostal, 17-Phenyl Trinor Prostaglandin E2 Serinol Amide terug kunt vinden is de kans groot dat je een kat in de zak hebt gekocht. Uit een Zweeds onderzoek bleek dat bij een groot deel van de wimperverlengers het geval te zijn. Of dergelijke producten veilig zijn vind ik lastig te beoordelen. Lange termijn onderzoeken zijn afwezig en hoewel we over Bimatoprost nog redelijk wat weten is er over de analogen die gebruikt zijn in de cosmeticaproducten bijna niets bekend. We weten wel dat dergelijke stoffen bij gebruik in het oog, buiten verlenging van de wimpers ook jeuk, huidirritatie, droge of branderige ogen, verminderd zicht door het dikker worden van de retina en zelfs donkere verkleuring van de irris (dit effect is blijvend) en pigmentvlekjes op de huid kunnen veroorzaken. Mocht je besluiten om dergelijke producten te gaan gebruiken zorg er dan voor dat er geen druppels in je oog komen en stop direct als je oog geïrriteerd aan gaat voelen. Realiseer je ook dat het effect verloren gaat als je stopt met gebruiken. Wil je het effect behouden dan moet je daar dus flink voor in de buidel tasten want een flesje waar je 3 maanden mee kan doen kost je al gauw minstens 75 euro! Dat is zo’n 300 euro per jaar. Dan toch maar weer die ouderwetse mascara of misschien nog beter; gewoon happy zijn met wat moeder natuur ons gegeven heeft…

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook:
‘hulp bij de keuze van je mascara’
‘Hulp bij de keuze van oog make-up remover’,
‘de allerfijnste mascara’

Gerelateerde Berichten

35 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Marielle september 20, 2014 (21:14)

  Er zijn ook veel goedkopere en natuurlijke middelen die je wimpers voller en langer maken. Momenteel gebruik ik argan olie voor mijn gezicht en doe dit ook op mijn ogen. Mijn wimpers waren dun geworden, afgebroken en er ontbraken wimpers en vanaf ik argan olie gebruik voor mijn gezicht en ogen merk ik dat mijn wimpers weer vol zijn en sterk en ook langer lijken.

 • annemarie september 22, 2014 (18:57)

  Hoi Jetske,

  Allereerst mijn complimenten voor je heerlijke productenlijn. Ik merk dat mijn huid er veel baat bij heeft.

  Dan mijn vraag. Het gaat niet over wimpers maar over foundation. Vorig jaar had je het ergens in de reacties over een eigen foundation naast je productenlijn. Gaat die nog komen? Ben erg benieuwd!

  • author-avatar
   Jetske oktober 2, 2014 (17:59)

   Beste Annemarie,

   Die gaat zeker nog komen! Ik hoop dat ik mijn foundation in de winter kan lanceren!

   Groetjes Jetske

 • Janneke september 22, 2014 (21:19)

  ach jetske… Dat valt nog best mee. Ik heb een keer in een dronken bui al mijn wimpers eruit getrokken met de wimperkrultang. Oops 🙂 en dat is niet leuk als je nog op de middelbare school zit. Gelukkig is dat lang geleden. Hihi!

  • Mariska oktober 10, 2014 (20:05)

   Hoi Janneke,

   Nou je bent niet de enigste hoor 😉

   Ik heb dat dus ook een keer gehad voordat ik ging stappen.ik was me aan het opmaken en in plaats dat ik eerst mijn wimpers krul voordat ik mascara opdoe deed ik het erna,waardoor ik dus ook mijn halve wimpers eruit getrokken heb!! Blunder> gebeurd nooit meer 🙂

  • author-avatar
   Jetske oktober 24, 2014 (15:45)

    Dat klinkt niet best! Ik hoop dat alles goed is gekomen? Wel fijn om te horen dat ik niet de enige ben.:-)

 • nicole september 25, 2014 (09:48)

  Hoi Jetske!

  Zou je misschien een artikel willen maken over gezichtsmassages? Ik lees de laatste tijd veel over bindweefselmassages, cup massages etc. en ik vroeg mij af of dit soort gezichtsmassages nou wel of niet goed zijn voor je huid?

  Groetjes,

  Nicole

  • author-avatar
   Jetske oktober 24, 2014 (15:45)

   Beste Nicole,

   Persoonlijk geloof ik niet zo erg in verbeteren van rimpels en slapte van de huid door middel van bindweefselmassage. Volgens mij is ook nooit aangetoond dat bindweefselmassage effectief is tegen huidveroudering. Er zijn wel bepaalde soorten lasers die een verjongend effect kunnen hebben, maar het ondergaan van een laserbehandeling is een intensief en kostbaar proces. Het duurt weken en soms maanden voordat je verbetering kunt zien.   

   Groetjes Jetske

 • ann siersema september 27, 2014 (15:02)

  Hallo Jetske, wat een ontdekking je website en dat na je interview in de NRC.

  ik heb een vraag over Kohlpotloden, het potlood waarmee je dus IN het oog, onderste ooglid, een lijntje maakt. is het tegen beter weten in en vragen om problemen of is dat, zoals oorspronkelijk Cleopatra, een kwestie van een goed potlood? en welk potlood zou je aanraden?

  ik hoop dat je tijd vind om te reageren. hartelijke groet Ann

  • author-avatar
   Jetske november 19, 2014 (15:15)

   Beste Ann,

   Wat leuk om te horen Ann!

   Wat betreft kohlpotlood voor het lijntje in het oog: als je erg gevoelige ogen hebt kan je deze stap beter overslaan. Het heeft ook met de ingrediënten van het potlood te maken. Ik heb helaas geen kant en klaar lijstje met oogpotloden die je kunt gebruiken.

   Groetjes Jetske

 • susan september 30, 2014 (12:03)

  hoi jetske,

  misschien past deze vraag niet helemaal bij deze blog!

  ik las in de nieuwsbrief dat je dit jaar de foundation zou lanceren. wat is jouw mening over het gebruik van foundation primers? is dit een must of een verkooppraatje van de cosmeticawereld?

  volgens paula begoun s website voor make up tips ziet zij dit niet als een must, want bij een goede skincare routine prime je je gezicht in feite al.

  groetjes

  susan

  • author-avatar
   Jetske oktober 24, 2014 (16:00)

   Beste Susan,

   Vaak bevat een primer siliconen die ervoor zorgen dat je huid glad aanvoelt. Hierdoor kan je make-up beter aanbrengen. Als je een goede huidverzorging hebt is een primer vaak niet nodig. Het kan ook zijn dat je moisturizer siliconen bevat. Je kunt het uiteraard zelf proberen: als je door het gebruik van een primer (uiteraard met goede ingrediënten) merkt dat je make-up mooier blijft zitten, dan zie ik geen reden waarom je het dan niet zou gebruiken.

   Groetjes Jetske

 • Christine van Baar september 30, 2014 (21:00)

  Hoi Jetske,

  Heb net via mijn moeder ontdekt dat we soort van nichtjes zijn! Had je artikel in het NRC gelezen en raakte geinteresseerd. Ik heb namelijk een hele gevoelige huid en reageer erg allergisch op heel veel cremes (traanogen, loopneus, niezen). Duur of goedkoop, maakt niet uit! De hypo-allergene creme van dokter van der Hoog gaat goed. Ik ben 46 en heb het gevoel dat mijn huid wat meer nodig heeft. Zou jouw productlijn iets voor mij kunnen betekenen?

  Met een hartelijke groet uit Amersfoort,

  Christine van Baar

  • author-avatar
   Jetske oktober 24, 2014 (16:00)

   Beste Christine,

   Je zou de producten even kunnen proberen door middel van samples. De producten bevatten geen irriterende ingrediënten maar wel effectieve concentraties van werkzame ingrediënten. Samples kan je aanvragen via de volgende link: http://www.uncover-skincare.nl/contact/samples-aanvragen.    

   Groetjes Jetske

 • Hannah oktober 1, 2014 (15:22)

  hi Jetske! je hebt het met regelmaat over vitamine azuur en ik vroeg mij af wat de geschikte leeftijd zou zijn om daar mee te beginnen. Moet je echt al beginnende lijntjes hebben of gebruik je het ook ter preventie? Alvast bedankt!

  • author-avatar
   Jetske oktober 24, 2014 (16:00)

   Beste Hannah,

   Als je nog geen zonschade hebt hoef je ook niet te beginnen met vitamine A zuur. Als het ingezet wordt in de behandeling bij acne of pigmentvlekken is het uiteraard een ander verhaal. De meeste mensen beginnen er pas na hun dertigste mee.      

   Groetjes Jetske

 • A oktober 14, 2014 (16:45)

  Hee Jetske,

  Heb een vraagje en moet het je wel via hier vragen want via je email antwoord je niet zelf. Zou ik een zonnenbrand creme spf 25 of spf 15 gebruiken voor winter en herfst en welke kan je me aanraden?

  Alvast bedankt

  • author-avatar
   Jetske november 19, 2014 (15:30)

   Beste A.,

   Je kunt in de winter een SPF15 gebruiken. Als je op wintersport gaat adviseer ik je een SPF30!

   Groetjes Jetske

 • shirley oktober 22, 2014 (21:35)

  Hoi Jetske,

  Ik vraag me af of de biocura producten van aldi goed zijn voor ons huid.

  • author-avatar
   Jetske november 19, 2014 (16:00)

   Beste Shirley,

   Zonder ingrediëntenlijst kan ik helaas niets zeggen over een product. Je kunt de ingrediëntenlijst even mailen naar info@dr-jetskeultee.nl en dan kunnen we het product even bekijken.

   Groetjes Jetske

 • Louise oktober 22, 2014 (22:28)

  Hoi Jetske,

  Al even niet gekeken en heerlijk alle updates gelezen. Leuk! Ik kwam een voor mij nieuwe creme tegen en vraag me af wat je hiervan denkt.

  Aqua, Aloe Barbadensis Miller (Aloë Vera) extract, Emulsifying Wax, Glycerol, Butylene Glycol, Carbomer, Polysorbate-20, Palmitoyl Oligopeptide, Palmitoyl Tetrapeptide-7, Thermus Thermophilus Ferment, Dimethyl Isosorbide, Cetyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Isopropyl Myristate, Isopropyl Alcohol, Behentrimonium Methosulfate (en) Cetearyl Alcohol, 1,2-Hexanediol, Caprylyl Glycol, Tropolone, Camellia sinensis (Groene thee) Extract, Anana comosus (Bromelaïne), Retinol Palmitate (Vitamine A), D-Alphatocopherol (Vitamine E), EDTA, Caprylyl Glycol, Phenoxyethanol, Hexylene Glycol, Polygonum cuspidatum (Resveratrol) Extract, Sodium Hyaluronate (Hyaluronzuur), Ubiquinone (Co-enzym Q10), Ascorbic Acid (Vitamine C), Beta-carotene.

  Ik lees het graag, fijne avond!

  Louise

  • author-avatar
   Jetske november 19, 2014 (16:00)

   Beste Louise,

   Het product bevat geen parfum, dit is positief. Het is wel jammer dat de werkzame ingrediënten niet in het eerste deel van de ingrediëntenlijst genoemd worden.

   Groetjes Jetske

 • Marielle oktober 24, 2014 (17:46)

  Jetske dit heeft niets niks met het onderwerp te maken maar ik vroeg mij af of je niet van plan bent om een zelfbruiner voor het gezicht te ontwikkelen? Ik ben letterlijk aan alle zelfbruiners allergisch ook die van Paula Begoun. Heb heel het internet en veel winkels al afgezocht naar ingrediëntenlijsten drogisterijmerken,parfumeriemerken, apotheekmerken maar allemaal hebben ze allergenen. Ook ben ik juist allergisch geworden aan aloe-vera terwijl ik het vroeger en onlangs nog perfect kon verdragen en mijn huid er mooier van werd.

  Ik ben misschien van plan van de zelfbruiner van Jane Iredale te kopen online uit Amerika met zeer hoge verzendkosten. Dit zijn de ingrediënten:

  http://beautyjudy.com/2013/07/summer-skin-safety-with-jane-iredale/

  Wat vind jij er van Jetske?

  Wat ik raar vind is dat er in je shop staat PayPal maar ik kan niet met PayPal betalen want het blijkt Visa te zijn. Zelf ben ik niet voor Visa omdat dit veel problemen met zich mee kan dragen en ook is het voor sommigen mensen om religieuze reden verboden om visa te gebruiken (omdat hier interest bij komt kijken)

  • author-avatar
   Jetske november 19, 2014 (16:00)

   Beste Marielle,

   Dit is zeker een van mijn toekomstplannen. Ik weet alleen nog niet precies wanneer ik deze ga ontwikkelen!
   De zelfbruiner bevat in ieder geval geen parfum of gedenatureerde alcohol, dit is positief! Het is wel jammer dat het grapefruit en lemon extract bevat, deze kunnen de huid irriteren en ook in combinatie met de zon vervelende vlekken veroorzaken.
   Je kunt wel met Paypal betalen via de webshop. Mocht je er niet uitkomen neem dan even contact op met een van mijn collega s via uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl.

   Groetjes Jetske

 • Liesbeth november 5, 2014 (13:01)

  Beste Jetske,

  Met veel plezier lees ik regelmatig jouw blog. Ik heb er al heel wat adviezen vandaan.

  Nu is mij iets vervelends overkomen en ik kan er eigenlijk niet veel over terugvinden op internet dus ik dacht: ik vraag het jou.

  Vorige week ben ik begonnen met een oogcrème van L Oreal. Deze heet revitalift laserx3 en bevat Retinol.

  Gisteren werd ik wakker met een soort vochtzakken om en rond mijn ogen. Ook jeukt de huid. Gedurende de dag trok het iets weg, maar vanmorgen was het weer net zo erg. Ben even naar de huisarts geweest en deze spreekt van een allergische reactie.

  Zou het kunnen dat ik allergisch ben voor retinol? En wat kan ik doen tegen de verschijnselen? Mijn huisarts heeft me hormooncrème voorgeschreven maar daar ben ik niet zo n fan van.

  Ik hoor graag van jou!

  Hartelijke groet, Liesbeth van der Stel

  • author-avatar
   Jetske december 9, 2014 (15:00)

   Beste Liesbeth,

   Wat vervelend dat je zo n reactie hebt gekregen! Ik kan helaas niet zeggen of dit veroorzaakt is door retinol, het kan in principe elk ingrediënt zijn dat in het product zit. De enige manier om erachter te komen welk ingrediënt de reactie veroorzaakt heeft is het doen van een patchtest.
   Hydrocortison kan inderdaad voorgeschreven worden, het vermindert de jeuk en ontstekingsreactie!

   Groetjes Jetske

 • noa november 19, 2014 (20:54)

  Beste Jetske,

  Ik gebruik nu ongeveer 4 maanden benzoylperoxide tegen acne. Ik merkte alleen dat mijn huid na enige tijd slapper werd, en hoe dom het ook is ben ik door blijven gaat met benzoylperoxide smeren. Nu ben ik er een tijd mee gestopt want ik zie nu dat ik er echt een rimpel aan over heb gehouden! Al helemaal als ik heb gelachen

  zie je een hele duidelijke rimpel zitten, voor iemand van 17. Ook is mijn gezicht er door veranderd met name als ik lach. Heb je misschien tips om de rimpel te verminderen en mijn oude gezichts vorm terug te krijgen? Baal er namelijk ontzettend van en word er vrij onzeker van.

  Groetjes noa

  zie je een vrij diepe rimpel zitten voor iemand van 17 jaar.. Ook zie ik dat mijn

  gezicht er door

  gezicht er aan die ene kant is veranderd als ik lach. Ik baal hier onwijs van en heb spijt van het gebruik van benzoylperxoide, maar heb jij misschien tips om die

  rimpel te verminderen of mijn gezicht weer als de oude er uit te laten? Het heeft namelijk een andere vorm gekregen en ik baal hier echt van.

  • noa november 20, 2014 (17:09)

   ohh sorry zie nu pas dat het bericht een beetje raar verzonden is!

  • author-avatar
   Jetske januari 7, 2015 (14:00)

   Beste Noa,

   Wat vervelend! Het is altijd belangrijk benzoylperoxide rustig op te bouwen. Ik zou je willen adviseren een crème te gebruiken met niacinamide. Dit ingrediënt maakt de barrièrefunctie van de huid gezond en sterk. Waarschijnlijk is je huid erg droog en zal de rimpel weer wegtrekken als je huid minder vocht verliest!

   Groetjes Jetske

 • alena december 3, 2014 (14:14)

  hoe moet je het dan precies doen om wimpers en je wenkbrauwen reinigen met verdunde tea tree oil? En met wat verdun je beste mee? Ik hoor het graag. Mvg.

  • author-avatar
   Jetske januari 29, 2015 (15:45)

   Beste Alena,

   Je kunt het verdunnen met bijvoorbeeld jojobaolie: je gebruikt 1/3 tea tree oil en 2/3 jojobaolie.

   Groetjes Jetske

 • Lydia mei 21, 2015 (18:02)

  Dag Jetske, wanneer je zo n wimper verlengend serum alleen op de wimper rand aanbrengt, kan het dan ook kwaad (ben vooral bang voor verkleuring iris)? Loop je niet het risico dat er altijd een beetje in het oog komt; ook al doe je het enkel op de wimper rand? Ik mag eigenlijk niet klagen over mijn wimpers maar vroeger 😉 waren ze echt veel langer. Ik denk erover om het toch eens te proberen.

  alvast bedankt!

  • author-avatar
   Jetske oktober 15, 2015 (14:45)

   Beste Lydia,

   Helaas kan ik er niet veel over zeggen omdat lange termijn onderzoeken afwezig zijn. Belangrijk is wel dat het echt alleen op de wimperrand wordt aangebracht. Zodra je irritatie merkt stop dan direct.

   Groetjes Jetske

 • Simone december 16, 2015 (19:01)

  Hoi Jetske,

  Wat leuk dat je hier een artikel over hebt geschreven. Sinds kort gebruik ik Nanolash als wimperverlenger. Ik ben er alleen niet helemaal uit of er ook werkzame ingrediënten in zitten en het dus ook daadwerkelijk nut heeft of juist helemaal niet goed is.

  Dit is de ingrediëntenlijst: aqua, tcrifluormethyl dechloro ethylprostenolamide, euphrasia officinalis extract, sodium chloride, alcohol denat., benzalkonium chloride.

  Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.

  • author-avatar
   Jetske februari 19, 2016 (11:15)

   Beste Simone,

   Het ingrediënt trifluoromethyl dechloro ethylprostenolamide wordt geassocieerd met een toename in haargroei. Dit is het tweede ingrediënt van het product.

   Groetjes Jetske

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!