• tea_tree_oil

Wat doet tea tree oil voor de huid?

Je ziet het in steeds meer cosmeticaproducten terug: tea tree oil. Klinkt lekker groen en plantaardig, maar is deze essentiële olie nu wel echt zo’n prettig ingrediënt? Wie goed heeft opgelet, heeft tea tree oil vast eens zien staan op mijn lijstje ‘Ingrediënten die je niet in je producten wilt hebben’. Toch heb ik deze olie zelf ook in mijn badkamerkastje staan. Hoe zit dat precies?

De werking bij acne

Ondanks de naam heeft ‘tea tree’ weinig te maken met thee. De naam verwijst naar de boom waaruit de olie gewonnen wordt: de Melaleuca alternifolia, ook wel theeboom genoemd. De boom komt voor in Australië. Uit de naalden van de boom wordt de goudgele olie gehaald. Deze theeboomolie of tea tree oil bevat terpinen-4-ol, alpha-terpineol en alpha-pinene; deze ingrediënten staan bekend om hun antibacteriële, schimmeldodende en zelfs parasietdodende werking (dus ook de demodexmijt die bij rosacea problemen veroorzaakt). Bovendien werkt tea tree oil ontstekingsremmend. Niet voor niets wordt tea tree oil ook veel gebruikt in producten tegen bijvoorbeeld acne.

In een onderzoek waarin 5% tea tree oil vergeleken werd met benzoylperoxide werkte benzoylperoxide iets beter, maar gaf tea tree oil minder bijwerkingen. In een ander dubbelblind onderzoek werden zestig proefpersonen opgesplitst in twee groepen. Tea tree oil werkte significant beter tegen acne dan het placeboproduct.

Maar pas op voor irritatie

Het gebruik van tea tree oil heeft helaas ook een aantal negatieve kanten. Het product heeft in hoge concentraties een toxische werking, blijkt uit onderzoek met proefdieren. Ook moet je zorgen dat je het spul niet binnenkrijgt; in Amerika zijn er best veel gevallen gemeld van vergiftiging, met name bij kinderen, die op een of andere manier een aantal milliliter van de onverdunde olie binnenkregen. Om deze reden hebben de meeste flesjes met 100% tea tree oil dan ook een kindveilige sluiting.
Verder geeft tea tree soms allergische reacties of huidirritatie. In een studie waarin 5% tea tree oil op de huid werd aangebracht, werd bij maar liefst twintig procent van de proefpersonen huidirritatie gemeld!  De mate van irritatie blijkt niet alleen sterk afhankelijk te zijn van de concentratie, maar ook van de verpakking.

Bepaalde ingrediënten in theeboomolie zijn heel instabiel, ze reageren dus razendsnel op zuurstof en licht waardoor er irriterende ingrediënten worden gevormd. Als je een product met tea tree oil gebruikt, kijk dan ook goed naar de verpakkingsdatum, de verpakking en de concentratie. Zelf haal ik het altijd bij de reformzaak, van het merk Chi. Dat is 100% tea tree oil en zit verpakt in een bruin glazen flesje. Tea tree oil en plastic gaat namelijk niet zo goed samen, en in een doorzichtig glazen flesje zal het product snel oxideren.

Liever vers mengen

Ik verdun de theeboomolie vlak voor gebruik met jojobaolie. Een geopend flesje bewaar ik koel en gooi ik na een paar maanden weg. Ongeopend heeft de olie een houdbaarheid van zo’n twee jaar, dus dat moet je goed in de gaten houden. Aangezien de concentratie theeboomolie in kant-en-klareproducten in de regel laag is en de kans op oxidatie groot, kan je beter voor de vers gemengde variant kiezen. Ik gebruik tea tree oil alleen lokaal voor het ontsmetten van kleine wondjes, ontstoken plekjes (bv bij rosacea) en puistjes. Als je hier geen last van hebt, zou ik het middel trouwens lekker laten staan.

Wat je verder nog moet weten, is dat de olie een heel sterke geur heeft. Volgens mijn kinderen stinkt het naar schoensmeer, maar ik ruik eerder eucalyptus. Voor je collega’s is het misschien hoe dan ook fijn als je het alleen ’s avonds gebruikt!

Groetjes,

Jetske

Onderzoekarts cosmetische dermatologie

 

PS
Ik heb een pilotstudie gedaan naar de werking van terpinen-4-ol (gehaald uit tea tree oil) bij mensen met acne en rosacea. Bekijk hier de resultaten.

Lees ook:

Lavendel
Natuurlijke cosmetica, veilig of niet veilig?
Puistjes, moet ik wel of niet naar de dokter?
Het behandelen van rosacea.

 

Gerelateerde Berichten

60 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Vele voordelen van Tea Tree olie - News Coverage Today augustus 15, 2023 (10:41)

  […] Er zijn nog tal van andere voordelen van tea tree olie, behalve dat het een milieuvriendelijk ingrediënt is. Wil je meer weten over de belangrijkste voordelen van tea tree olie? Laten we in dit bericht beginnen met de belangrijkste voordelen van tea tree olie. Het heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen, waardoor het een natuurlijk conserveringsmiddel is. Vanwege zijn verzachtende en reinigende eigenschappen kan het ook worden gebruikt als additief in huidverzorgingsproducten. Hier zijn enkele positieve punten van tea tree olie. […]

 • The Main Benefits of Tea Tree Oil: Antibacterial, Antifungal, and Soothing - World Today News augustus 14, 2023 (20:32)

  […] There are a host of other benefits of tea tree oil besides being an eco-friendly ingredient. Do you want to know more about the main benefits of tea tree oil? In this post, let’s start with the main benefits of tea tree oil. It has antibacterial and antifungal properties, making it a natural preservative. Due to its soothing and cleansing properties, it can also be used as an additive in skin care products. Here are some positives of tea tree oil. […]

 • De nombreux avantages de l'huile d'arbre à thé - Nouvelles Du Monde augustus 14, 2023 (16:22)

  […] Il existe une foule d’autres avantages de l’huile d’arbre à thé en plus d’être un ingrédient respectueux de l’environnement. Vous souhaitez en savoir plus sur les principaux bienfaits de l’huile d’arbre à thé ? Dans cet article, commençons par les principaux avantages de l’huile d’arbre à thé. Il a des propriétés antibactériennes et antifongiques, ce qui en fait un conservateur naturel. En raison de ses propriétés apaisantes et nettoyantes, il peut également être utilisé comme additif dans les produits de soins de la peau. Voilà quelque les points positifs de l’huile d’arbre à thé. […]

 • Raymon oktober 25, 2015 (20:14)

  Beste Jetske, ik heb last van seborroisch eczeem tussen mijn wenkbrauwen? Kan ik daar ook tea tree oil voor gebruiken en zo ja, hoe ga ik dan te werk?

  M

  • author-avatar
   Jetske december 2, 2015 (14:00)

   Beste Raymon,

   Je hebt op deze vraag al antwoord gekregen per e-mail. Mocht er nog iets onduidelijk zijn dan hoor ik het graag.

   Groetjes Jetske               

 • Tara oktober 15, 2015 (02:11)

  HELP!

  Ik heb tea tree oil onverdund op mn huid gebruikt (pukkels aangestipt).

  mijn hele gezicht is rood en opgezwollen, jeukt als een bezetene en het brand verschrikkelijk. Het lijkt steeds erger te worden. Wat kan ik doen om het te herstellen/verzachten? Ook mijn lippen zwellen helemaal op.

 • Tara oktober 15, 2015 (02:10)

  HELP!

  Ik heb tea tree oil onverdund op mn huid gebruikt (pukkels aangestipt).

  mijn hele gezicht is rood en opgezwollen, jeukt als een bezetene en het brand verschrikkelijk. Het lijkt steeds erger te worden. Wat kan ik doen om het te herstellen/verzachten? Ook mijn lippen zwellen helemaal op.

  • author-avatar
   Jetske december 1, 2015 (17:00)

   Beste Tara,

   Ik zou je adviseren contact op te nemen met de huisarts. Ik hoop dat je huid snel weer rustig is!

   Groetjes Jetske

 • LOL oktober 11, 2015 (16:56)

  iKEA ETEN IS BETEr

 • Mariska juli 6, 2015 (10:35)

  Beste Jetske, mijn zoon van 14 gebruikt de hele lijn tea tree oil van de Body shop omdat hij last van jeugdpuistjes heeft. Nu twijfel ik of dit wel verstandig is ? Kan jij mij misschien advies hierin geven? Alvast bedankt !

  • author-avatar
   Jetske augustus 18, 2015 (10:15)

   Beste Mariska,

   Tea tree oil kan irritatie geven van de huid. Dit is afhankelijk van de concentratie, maar ook van de verpakking.

   Als je tea tree oil wilt gebruiken, gebruik dan altijd de pure vorm die je voor gebruik verdunt. Lees deze blog maar eens:

   https://www.dr-jetskeultee.nl/tea-tree-oil/obj10574761

   Ik gebruik het sporadisch en alleen als vers gemaakte oplossing omdat het de huid kan irriteren, maar als ik op mijn huid wat puistjes of onrustige plekjes spot dan meng ik 1 deel tea tree olie op 3 delen jojoba olie en breng het op de plekjes aan. Het terpinen-4-ol uit de tea tree olie werkt goed tegen bacteriën, gisten en andere nare beesten die huidproblemen kunnen veroorzaken maar gebruik het met mate!

   Ik adviseer je om onderstaande blog ook eens te lezen over acne.

   https://www.dr-jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770

   Groetjes Jetske

 • Femke juni 27, 2015 (17:29)

  Hallo

  Ik heb al een tijdje last van kalknagels

  Nu las ik overtijd dat tea tree olie daar goed tegen is

  Maar hoe gebruik ik dit juist? Want lees overal verschillende dingen

  Alvast bedankt

  • author-avatar
   Jetske augustus 18, 2015 (10:45)

   Beste Femke,

   Het is belangrijk om pure olie te gebruiken. Je kunt dit met een wattenstaafje op je nagel aanbrengen.

   Groetjes Jetske

 • Mara april 14, 2015 (16:14)

  Beste jetske, wat vindt jij van de tea tree olie van Dr. Organic?

  mvg Mara

  • author-avatar
   Jetske juni 29, 2015 (12:00)

   Beste Mara,

   Als je de ingrediënten aan mij doorgeeft kan ik het even bekijken.

   Groetjes Jetske

 • marieke april 1, 2015 (22:21)

  ik heb HFL solution spray vd pedicure gekregen tegen mijn schimmelnagels. daar zit tea tree oil in. na een week heb ik exceem. komt dat daarvan!

  • author-avatar
   Jetske juni 29, 2015 (11:15)

   Beste Marieke,

   Dat zou uiteraard kunnen. Helaas weet ik niet welke andere ingrediënten het product bevat en kan er daarom helaas verder niets over zeggen.

   Groetjes Jetske

 • jojo maart 10, 2015 (21:14)

  Ik heb rosacea waarbij mijn huid bij tijden rustig is (alleen rode vlekken) soms onrustig (rode bultjes). Via de apotheek heb ik Micellair water voor de gevoelige huid, Rosaliac en toleriane ultra van La Roche Posay. De huid wordt er rustiger van, hoewel het probleem bij momenten lijkt te exploderen. Wat kan ik er aan doen om ervoor te zorgen dat de huid stabieler blijft.

  • author-avatar
   Jetske mei 22, 2015 (13:45)

   Beste Jojo,

   Rosacea kan bij iedereen door een verschillende factor getriggerd worden. Je zou eens een dagboekje bij kunnen houden (bijv. met wat je eet) om erachter te komen wat ervoor zorgt dat rosacea bij jou verergert. Factoren waarvan bekend is dat ze rosacea kunnen verergeren zijn: temperatuurswisselingen, gekruid voedsel, alcohol en cafeïne.

   Groetjes Jetske

 • Linda maart 10, 2015 (14:43)

  Interessant. Ik ben op Tea Tree gaan zoeken omdat mijn haar heel snel vet wordt en ik het iedere dag moet wassen. Op deze manier hou ik het natuurlijk zelf in stand, ik weet het. Heb bijna 2 jaar mijn haar om de dag gewassen, maar liep op de niet-was-dag met vette haren rond (en in mijn baan kan dat eigenlijk niet). Nou hoorde ik dat een paar druppeltjes tea tree olie in de shampoo werkt? En als dit onzin is, heeft iemand dan een tip hoe ik van mijn vette haren af kom? Ik gebruik nu Guhl shampoo tegen vette haren.

 • Johanna januari 10, 2015 (01:52)

  hoi jetske ik heb mijn dochtertje van 4maanden ingesmeerd met kokosolie extra vierge voor haar billetjes en eczeem op haar beentjes gaat dit ook oxideren maak me zorgen want het trek nu wel in haar huidje doe het al een tijdje omdat ik hoorde het goed was nu lees ik het gaat oxideren is dat ook bij de kokosolie extra vierge

  • author-avatar
   Jetske maart 30, 2015 (14:30)

   Beste Johanna,

   Kokosolie is een prima olie. Je kunt ook jojoba- of arganolie gebruiken. Gebruik wel een olie zonder extra toevoegingen.

   Groetjes Jetske

 • Jeanny januari 7, 2015 (13:08)

  Ik heb vaak last gehad van schimmelinfecties en heb mij met pure tea tree olie prima kunnen helpen. Van de middelen die ik via de huisarts kreeg voorgeschreven werd het alleen maar erger.

  Pure tea tree olie moet altijd verdund worden met vettige/olieachtige middelen.

  Het volgende heb ik dus gedaan: in bad 8 druppels tea tea tree olie en een flinke scheut slagroom. De slagroom zorgt ervoor dat de olie geen brandplekken op je huid maakt. Doe wat vettige crème op je hand en dan 3 druppels tea tree olie en smeer dit op een inlegkruisje oid. Vervang dit enige malen per dag.

  Na 3 dagen was ik er van af.

  Ik heb ooit een boekje gekocht over deze olie en daar stond dit in. Zo ben ik van deze infectie afgekomen en heb er nooit meer last van gehad. Ik heb het uitgeprobeerd en weet het dus uit eigen ervaring.

  Trouwens in Duitsland zijn veel meer producten te krijgen op homeopatische cq gezondere basis. Meestal ook nog goedkoper.

  Bij dieren zou ik het niet gebruiken, die kunnen niet tegen de sterke geur.

  • Rose juli 26, 2015 (14:20)

   Hoi,

   Ik heb ook last van en wil dit graag uitproberen. Maar ik heb nog enkele vragen. bedoel je slagroom die men voor taarten gebruikt, dit in een badkuip doen en ook 8 druppels tea tree oil erbij doen en ermee baden?

   En welke vettige crème kan ik bijvoorbeeld gebruiken?Want ja cremes hebben verschillende ingredienten en die misschien bij het mixen met tea tree oil negatieve reactie op mijn huid kan hebben. Mag ik weten welke vettige crème je hebt gebruikt?

   Alvast bedankt voor jouw reactie! Ik struggle echt met dit problem en ja zoals jij ook al hebt aangegeven maken de medicamenten die ik voorgeschreven krijg het alleen maar erger?

 • Egbert januari 7, 2015 (07:30)

  niets persoonlijks naar jou toe hoor… maar een waardeloze moraal van de wetenschap om veel tea tree olie aan dieren te geven om te kijken of…. ach laat maar… het gebeurt toch gewoon!

  • author-avatar
   Jetske maart 6, 2015 (14:45)

   Ik ben het met je eens hoor Egbert…

 • Cherelle januari 5, 2015 (23:59)

  ik ben 19 jaar en heb last van acne. Welk merk van de huidverzorgingsproducten kan ik nou het beste gebruiken? Ik gebruik nu biodermal maar heb gelezen dat daar veel parabenen in zitten.

  • author-avatar
   Jetske maart 6, 2015 (14:30)

   Beste Cherelle,

   Het is belangrijk om milde producten te gebruiken zonder irriterende ingrediënten zoals parfum en gedenatureerde alcohol. Je kunt op de volgende blog producten vinden die ik adviseer: http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314. Bij acne zijn de volgende ingrediënten erg geschikt: vitamine C, niacinamide, zoethoutwortelextract en salicylzuur. Je kunt op de volgende blog meer informatie vinden over de verzorging van de huid met acne: http://jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770.

   Groetjes Jetske

 • Birgit december 26, 2014 (10:23)

  Hallo Jetske,

  Mijn zoon (24 jaar) heeft nu ongeveer 3 jaar last van acne en ook al zo n beetje alle producten geprobeerd. Hij is er mee naar de huidarts geweest, steeds komt de acne terug.

  Tea Tree had ik nog niet van gehoord, is dit een optie om te gebruiken en dan van het merk Chi?

  • author-avatar
   Jetske maart 6, 2015 (14:15)

   Beste Birgit,

   Dit kan zeker een aanvulling zijn. Breng het dan wel verdunt aan: 1/3 tea tree en 2/3 jojobaolie. Ook zijn milde huidverzorgingsproducten erg belangrijk. Je vindt er meer informatie over in mijn volgende blog: http://jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770.

   Groetjes Jetske

 • Suzanne november 25, 2014 (13:07)

  Beste Jetske,

  Top jou blog en alle bruikbare informatie die je deelt! Hehe eindelijk echte informatie waar ik wat aan heb. Sinds april dit jaar gebruik ik ook jou lijn.En echt niet normaal mijn huid is er kei op vooruit gegaan! Dit in combinatie met goede voeding. Suiker en gluten heb ik wel gelaten en ben spaarzaam met zuivelprodukten.Dit scheelde enorm veel uitslag.

  Even een vraagje/opmerking: Ik heb voor de 2e keer de dagcreme voor de normale tot vette huid gekocht.Nu ben ik laatst bij een schoonheidssprecialist geweest en die gaf aan dat mijn huidconditie droog tot gevoelig is. Dus ik deze dagcreme bij jullie bestelt,erg fijn:)maar het was wel een dure aankoop omdat ik al de dagcreme voor de normale tot vette huid had aangeschaft.

  Wil iemand deze dagcreme voor de normale tot vette huid van uncover skincare overnemen?Ik hoef er niet de hoofdprijs voor:) Als je interesse hebt kun je me mailen: suzannelelie@gmail.com

  Groeten van Suzanne

 • Dieke november 17, 2014 (09:40)

  Hallo Jetske, mijn huid is in de winter zeer droog en gevoelig maar ik kom voor de beste verzorging steeds weer terug bij de tea tree creme van dr organic. Geen last van irritatie maar een rustige huid. Zelf nu ik gestart ben met vit a creme is het de tee trea die alles weer mooi kalmeerd en in balans brengt. Groetjes Dieke

 • Hans oktober 23, 2014 (09:33)

  Leuk artikel Jetske. overigens leuk om te weten, Aromatherapie pionier Robert Tisserand is jaren geleden de voorvechter geweest van Tea Tree in de vrije verkoop. Juist vanwege zijn expertise wist hij de instanties toendertijd ervan te overtuigen. Ook vandaag de dag is de zuivere Tea Tree olie van Tisserand verkrijgbaar naats een reeks van andere producten met Tea Tree, ook in Nederland. Als je het een keer wilt proberen, horen we het graag.

 • Marielle oktober 9, 2014 (19:46)

  hallo Jetske ik zou het heel fijn vinden als je een zelfbruiner zou ontwikkelen. Ik ben aan veel ingrediënten allergisch. Momenteel gebruik ik die van Paula s Choice maar daar zit phenoxyethanol in en hier kan mijn huid ook niet tegen ik heb last van bobbeltjes in mijn gezicht en rode vlekken maar ik kan niets anders gebruiken en heb mij al rot gezocht naar een zelfbruiner zonder irriterende stoffen.

  • author-avatar
   Jetske november 19, 2014 (15:15)

   Beste Marielle,

   Dit product staat zeker nog op mijn lijstje :-)!

   Groetjes Jetske

 • Lianne oktober 1, 2014 (19:50)

  ik heb jaren geleden Tea Tree oil gebruikt toen mijn dochtertje luizen had. Was een advies van de kapper. Iedere dag een paar druppels door de shampoo en na het wassen enkele druppels door haar natte haren gekamd. Werkte super en geen chemische luizenmiddeltjes.

  • author-avatar
   Jetske oktober 24, 2014 (16:00)

   Goede tip Lianne! Het stinkt alleen wel erg, dat vind ik wel een nadeel!

 • Lydia september 22, 2014 (17:05)

  over die speciale kussens, daar zou ik ook wel wat meer van willen weten.

 • veerle september 10, 2014 (10:55)

  Beste Jetske,

  Ondertussen heb ik al een paar keer tea tree olie gebruikt, mijn huid schijnt er goed op te reageren, maar toch vraag ik me af of ik er wel goed aan doe het te gebruiken. Ik las dat tea tree de vorming van pigmentvlekken in de hand kan werken en dat wil ik natuurlijk liever vermijden. Of is dat gevaar er niet als je de tea tree slechts sporadisch gebruikt en dan enkel de 100% zuivere olie uit een donker glazen flesje?

  Het is ook zo dat ik helaas geen zonnecreme kan gebruiken, mijn huid reageert erg heftig op elke soort zonnecreme. Ik pas wel op met de zon, dat ik niet verbrand, dat lukt goed, ondanks mijn bleke huid, maar zonnecreme gebruik ik dus noodgedwongen niet.

  Kan ik de tea tree verder gebruiken of zou je het afraden?

  Verder las ik ook dat een haarmaskertje van tea tree olie goed zou werken tegen roos. Weet je daar iets van?

  Alvast bedankt.

  • J september 12, 2014 (15:26)

   Hoi Jetske,

   Ik heb nog een vraag over de beauty kussen sloop.Dat is de satijnen beautypillow en je hebt het zijde kussensloop met moerbei erin verwerkt.Het zou goed zijn voor rimpels en voor de haren en voor de huid zoals acne.Wat is hier nu van bewezen is dit aan te raden.Graag een advies.

   • Jetske oktober 2, 2014 (13:43)

    Beste J.,

    Het lijkt mij een heel sterk verhaal en ik heb er ook geen wetenschappelijke onderbouwing voor kunnen vinden. Als je last hebt van rimpels zou je beter kunnen kiezen voor vitamine A zuur: dit is het enige ingrediënt waarvan bewezen is dat het bestaande rimpels wat kan verminderen.

    Groetjes Jetske

  • Jetske oktober 2, 2014 (13:34)

   Beste Veerle,

   Als je huid geïrriteerd raakt van tea tree olie kan irritatiepigment ontstaan (dit kan overigens ontstaan door elk ingrediënt die de huid irriteert). Het is belangrijk de pure vorm te gebruiken die je voor gebruik verdunt en het rustig te gebruiken, begin met 2-3 keer per week.

   Groetjes Jetske

 • MG september 8, 2014 (17:12)

  Hoi Jetske,

  Ik hoor regelmatig dat het goed voor huid en haar is om gebruik te maken van een satijnen kussensloop. Je haar zou beter in model blijven, minder vet worden, en ook zou het acne verminderen en de ontwikkeling van rimpels vertragen. Wat kun jij hier over vertellen? Klopt dit en zo ja, zit er verschil in satijn gemaakt van katoen of polyester of is een zijden kussensloop zelfs nog beter?

  • J september 9, 2014 (11:00)

   Hallo,

   Hier zou ik ook graag het antwoord op willen hebben voordat ik dit kussen bestel.Het kussen waar je het over hebt heet beautypillow.

  • Jetske oktober 2, 2014 (13:30)

   Beste MG,

   Ik heb geen wetenschappelijke studies kunnen vinden waarin dit onderzocht is. Mocht je last hebben van bijvoorbeeld acne kan je je beter richten op producten waarvan de werkzaamheid echt is bewezen: http://jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770.

   Groetjes Jetske

 • Marion september 7, 2014 (15:28)

  Goed artikel! Je merkt dat veel mensen toch niet altijd weten wat ze met tea tree oil moeten doen en het dan lukraak gaan gebruiken.

  Zelf gebruik ik het als ik last heb van mijn voeten. Periodes van kalknagels en voetschimmel zijn mij niet vreemd en dagelijks een voetenbadje met een stuk of 10 druppels tea tree oil erin heeft een goed resultaat. Wel consequent blijven volhouden maar het loont echt. 😉

 • Marisja termeer september 6, 2014 (13:25)

  Ik gebruik nu ongeveer een jaar de zeep, tonic en crème van nutrimetics waar ook tea tree oil in zit. Ik merk dat het helpt tegen de puistjes, maar ik heb ook regelmatig last van rode vlekjes in mijn gezicht. Ik heb altijd al wel een gevoelige huid gehad. Heb je misschien een tip tegen deze rode vlekjes?

  • Jetske oktober 2, 2014 (13:27)

   Beste Marisja,

   Zoals je in mijn blog kunt lezen zitten er nogal wat haken en ogen aan het gebruik van tea tree oil, zeker indien het toegevoegd is aan een product en niet vers gemengd. Het zou goed kunnen dat de rode vlekjes ontstaan door de producten. Je kunt de producten even laten staan en kijken of de rode vlekjes verminderen. Als je tea tree oil wilt gebruiken, gebruik dan altijd de pure vorm die je voor gebruik verdunt.

   Groetjes Jetske

 • Marielle september 4, 2014 (19:46)

  Ik gebruik tea tree olie altijd voor snijwonden dan gaat wonde super snel toe en is het zeer goed ontsmet, ook brand dit niet tegenover alcohol. Ik heb eens op een site gelezen dat tea tree olie sterker ontsmet dan sterke ontsmettingsmiddelen die ze in ziekenhuizen gebruiken.

  Ik gebruik al jaren tea tree olie voor wonden en zo, nooit ontsmettingsmiddel zoals bijvoorbeeld isobetadine of weet ik veel.

 • John september 4, 2014 (08:35)

  @Susan

  Maar als ik het artikel lees werkt tea tree oil ontstekingsremmend en zal er minder roodheid en zwelling optreden.

  Of is de oplossing om gewoon als scheerolie pure olijfolie te gebruiken (extra vierge) met een paar drupjes tea tree ?

  • Susan september 4, 2014 (10:28)

   @John,

   De tea tree kan inderdaad ontstekingsremmend werken maar jetske schrijft ook dat er bewijs is voor huidirritatie. Trouwens ik keek ook meer naar de overige ingredienten in je scheerolie die hoger in de lijst staan dan de tea tree, met name lavender en ylang ylang (deze veroorzaken ook huidirritatie), wellicht dat je huid daarop reageert?

   over je tweede vraag over olijfolie met tea tree: kan jetske wellicht beter adviseren 🙂

 • John september 2, 2014 (12:17)

  Hey Jetske, leuk artikel.

  Vraagje : ik heb een gevoelige huid, en vaak rood/branderig na het scheren met een elektrisch scheerapparaat (eentje van Philips waarmee je ook nat kunt scheren). Ik doe dit sinds kort met Oscar Shave Oil Sensitive (uit Australië). Dit zijn de ingrediënten :

  Grapeseed Oil, Meadowfarm Seed Oil, Vitamin E Natural, Jojoba Australian Oil, Sandalwood Australian Oil, Lavender Australian Oil, Ylang Ylang 2nd Oil, Bisabolol, Tea Tree Oil, Litsea Cubeba, Rosehip Oil.

  Wat denk je van deze ingrediënten ?

  • susan september 3, 2014 (10:12)

   @John,

   lavender, ylang ylang en tea tree staan op de te vermijden ingredienten lijstje (zie een eerdere blog van jetske), misschien daardoor dat het rood/branderig aanvoelt op jouw gevoelige huid.

  • Marielle september 6, 2014 (21:55)

   je kan zelf ook scheer olie maken. Je moet eens de laatste reactie lezen helemaal onderaan deze site http://missbio.nl/de-6-superkrachten-van-tamanu-olie/

  • Jetske september 11, 2014 (16:01)

   Beste John,

   Het product bevat wat irriterende ingrediënten zoals lavendel. Als je een gevoelige huid hebt zou ik je willen adviseren te kiezen voor een ander product.

   Groetjes Jetske

 • Laura september 1, 2014 (22:58)

  Hoi Jetske,

  Super interessant je artikelen over plantaardige olie! Ik heb echter nog een vraag over jojoba olie. Ik heb gelezen dat deze olie niet snel bederft en heel lang goed blijft. Is het dan ook nodig om jojoba olie te kiezen, die in een donkere glazen fles zit en om de olie koel en droog te bewaren? Of is een doorzichtig plastic flesje van bijv. De Tuinen ook goed?

  Groetjes,

  Laura

 • Maaike september 1, 2014 (22:39)

  ik heb last van rosacea en dan vnl. kleine bultjes en geen flushing. Kan ik de onverdunde tea tree oil onverdund op die plekjes aanbrengen. Een of tweemaal per dag?

  • Jetske september 11, 2014 (15:59)

   Beste Maaike,

   Ik adviseer je de tea tree olie eerst te verdunnen, bijvoorbeeld 2/3 jojobaolie + 1/3 tea tree olie. Daarna kan je beginnen met twee a drie keer per week de olie aan te brengen op de plekjes.

   Groetjes Jetske

 • Astrid september 1, 2014 (20:42)

  Bij mijn zoontje heb ik 2 weken 2x per dag pure tea tree oil op z n (wel 15) wratjes (handen en vingers) gedaan en alles droogde uit en was weg. Soms vergat ik het zelfs. Ik dacht eerst dat het toeval zou zijn.Toen hij weer een wratje zag maanden later, weer hetzelfde gedaan en weer weg.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!