• Update Melasma

Update melasma, welke nieuwe behandelingen zijn er?

Laat ik maar met de deur in huis vallen, melasma (ook wel zwangerschapsmasker genoemd) is gewoon een heel vervelende pigmentstoornis. Want die grillige, donkere vlekken in het gezicht kunnen echt heel lastig zijn om aan te pakken. Als je het zelf hebt, of je kent iemand die het heeft, dan weet je meteen wat ik bedoel. Tot nu toe richtten de meeste behandelingen van melasma zich op het ‘bleken’ van de vlekken. En dat lukt soms maar ten dele. Maar het onderzoek staat gelukkig nooit stil. Er zijn/komen ook andere interessante mogelijkheden om melasma te behandelen. Ik deel ze graag met je.  

Antihistamine tegen melasma, kan een allergiepilletje helpen?

De rol van mestcellen
Bij histamine en antihistamine denk je misschien aan hooikoorts of andere allergische reacties. En dat klopt hoor. Histamine is een stof die vrijkomt uit de zogenaamde mestcellen wanneer je in aanraking komt met een allergeen of lichaamsvreemde stof. Dat kan via je huid zijn, maar ook via je longen en in de darmen. Want daar liggen die mestcellen onder meer. De vrijgekomen histamine kan vervolgens zorgen voor een allergische reactie.

Maar what’s new? Het blijkt nu dat die histamine en mestcellen ook een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van melasma.

Collageenafbraak en pigment dat naar beneden zakt
Bij mensen met melasma worden extra veel mestcellen gezien in de dermis. En die mestcellen doen een heleboel dingen die samen effect hebben op de aandoening. Om te beginnen zorgt histamine uit de mestcellen voor de vorming van pigment. Andere stoffen uit de mestcellen zorgen weer voor een toename van bloedvaatjes die je bij de aandoening ziet. En dan zijn er nog stoffen die een bepaald type collageen afbreken. Het gaat om collageen type 4, dat zich in het basale membraan van de huid bevindt. Dat is het laagje tussen de opperhuid en de dermis die daaronder ligt. Doordat dit laagje kapot gemaakt wordt, zakt het pigment uit de bovenste huidlaag in de diepere huidlaag. En dat is precies waarom melasma zo lastig te behandelen is; het pigment ligt vrij diep.

Kan een antihistaminepil werken?
In nieuwe studies wordt nu gekeken of we iets zouden kunnen doen om die mestcellen tegen te houden. Zodat het pigment niet in de diepere huidlaag belandt, maar aan de oppervlakte blijft, waar we het gemakkelijker kunnen behandelen.

Misschien is een soort antihistaminemiddel hierop het antwoord. Zo’n middel, dat je ook kunt slikken bij bijvoorbeeld een allergie, blokkeert namelijk de werking van de histamine uit de mestcellen. Verschillende studies hebben aangetoond dat hierdoor de pigmentvorming wordt geremd. Onderzocht wordt nu of en op welke manier het gebruik van een dagelijks ‘hooikoortspilletje’ melasmaklachten kan verbeteren. En dan natuurlijk zonder dat dit vervelende gevolgen heeft voor andere belangrijke processen in je lichaam.

Tranexaminezuur bij melasma, wat kies je?

Een ander nieuw middel in de behandeling van melasma is tranexaminezuur. Nou ja, echt nieuw is het middel niet, het gaat namelijk om een bestaand geneesmiddel dat de bloedstolling bevordert. Het middel wordt nu vooral ingezet om bloedingen te voorkomen of stoppen bij mensen met stollingsziekten (als ze bijvoorbeeld een operatie moeten ondergaan) of bij overmatig bloedverlies.

Wat is hier de link met melasma vraag je je misschien af. Hoe kan dit middel precies werken bij pigmentvlekken? Het komt er simpel gezegd op neer dat tranexaminezuur de aanmaak van pigment tegengaat door het remmen van een bepaald enzym. Daarnaast lijkt de stof te zorgen voor een afname van de bloedvaatjes die ook bij melasma horen en het aantal mestcellen.

Er zijn afgelopen jaren veel studies gedaan naar het effect en de beste toedieningsvorm van tranexaminezuur bij melasma. In een crème die je op de huid kunt smeren, als injectie of als tablet. Het lijkt er inmiddels op dat het slikken van een middel met tranexaminezuur het beste werkt. En ik weet dat er al verschillende klinieken zijn die het voorschrijven.

Er wordt trouwens wel een andere dosis gebruikt bij melasma dan bij mensen die het middel krijgen om de bloedstolling te bevorderen. Ook zijn er nog wel wat redenen om tranexaminezuur af te raden bij sommige mensen. Raadpleeg (ook daarom) altijd een arts!

 

Gerelateerde Berichten

22 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Lin september 1, 2021 (12:31)

  Hi Jetske,
  Melasma
  Bedankt voor alle goede info die je beschikbaar maakt. Ik heb last van Melasma en ben deze week begonnen met jouw producten.

  Ik wil graag ook geholpen worden met een peeling of laser behandeling – klopt het dat ik daarvoor niet terecht kan bij het skin care center in Rotterdam?

  Ik ben bang dat alleen producten niet gaan helpen dit te verminderen.

 • Jessica april 25, 2021 (11:07)

  Hi Jetske,

  Is jouw spf 30 voldoende voor een Melasma huid? Aangezien veel zonnebrandcremes ook irriterend kunnen werken ben ik op zoek naar wat ik nu het beste moet kiezen. Maar normaal wordt bij Melasma echt gesproken over sunblocks en minimaal spf50. Soms lijk een pure zinkstift het beste te zijn.

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee april 30, 2021 (11:16)

   Hoi Jessica,

   Goed om te weten is dat geen enkele zonnebrandcrème 100% bescherming kan bieden: Een spf 15 beschermt voor 93% tegen uv-stralen, een spf 30 voor 97% en een spf 50 voor 98%.Er worden meer (chemische) zonnefilters en ingrediënten gebruikt om bij een spf 50 die ene extra procent bescherming te bieden. Dit geeft ook meer kans op irritatie. Een spf 30 is in principe voldoende mits er voldoende gesmeerd wordt.

 • Angela maart 19, 2021 (10:31)

  Hallo,
  Ik heb tal van jaren last van melasma. Geen enkele behandeling slaat echt aan. Ik overweeg om de Tranexaminezuur te gaan slikken. Raad jij het echt aan en doet het daadwereklijk iets!!

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee maart 25, 2021 (15:37)

   Hoi Angela,

   Wat jammer dat geen een behandeling tot nu toe voor je werkt. Dan is het nemen van tranexaminezuur zeker iets om te bespreken met je behandelend arts. Er zijn zeker mensen die er baat bij hebben.

 • Elien september 8, 2020 (17:17)

  Hallo,
  Ik heb sinds 3tal maand last van melasma. Ik gebruik zonnecreme spf 50+ en pigmanorm. Nu las ik dat bepaalde ingrediënten in cosmetica ook fototoxisch kunnen werken en vroeg ik mij af over welke ingrediënten het dan precies gaat? Ik gebruik dior forever foundation en vraag mij dus af als dit kwaad kan of niet. Verder gebruik ik een combinatiepil. Heeft het zin om over te schakelen op een preparaat met enkel progesteron zoals de minipil of een hormoonspiraal? Heb je nog een tip voor een goede camouflage foundation?
  Alvast bedankt!

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee september 11, 2020 (10:06)

   Hoi Elien,

   Wat vervelend dat je last hebt van melasma. Het dagelijks gebruik van zonnebrandcreme is hierbij heel belangrijk.
   Ingrediënten die je beter kunt vermijden vanwege een mogelijk fototoxische reactie zijn: geurstoffen/parfum en plantextracten/oliën als citrus, sinaasappel, bergamot, mandarijn, grapefruit, limoen, lavendel, rozemarijn, vijg, angelica, st johns wort, tea tree en ginger. Stuur de ingredientenlijst van de foundation die je gebruikt gerust door naar de klantenservice dan kijken zij met je mee.

   Het lijkt er in de praktijk wel op dat een combinatiepil als de diane-35 melasma eerder uitlokt maar echt bewezen is dit nog niet. Er zijn bijvoorbeeld ook vrouwen die hier last van krijgen zonder het gebruik van een anticonceptiemiddel.

 • Mandy augustus 4, 2020 (15:40)

  Hallo Jetske,

  Mag ik vragen wat jij weet over het ingrediënt Thiamidol?

  Eucerin heeft een anti-pigment lijn waar dit ingrediënt in zit en het moet een waar wondermiddel zijn als ik ze mag geloven.
  Met twee weken zou je al resultaat zien.

  Ook zit er parfum in deze lijn.

  Ik was erg benieuwd of jij mij meer kan vertellen over deze lijn en dit ingrediënt.

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee augustus 27, 2020 (08:51)

   Hoi Mandy,

   Ik moest er even wat onderzoek naar doen maar het blijkt een ingrediënt te zijn die recent door Eucerin is gepatenteerd. Het bijbehorende onderzoek geeft aan dat het goed tegen pigmentatie werkt. Hoewel ik daar wel graag bij wil zeggen dat de onderzoeken niet onafhankelijk zijn en vooral door Eucerin zelf zijn uitgevoerd. De reviews online zijn wisselend.

   Mijn voorkeur heeft het niet omdat er helaas parfum in zit maar ook bijvoorbeeld een slechte alcohol variant hoog in de INCI lijst staat. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de filter Homosalate, niet mijn favoriet.

 • elicorne juli 26, 2020 (17:38)

  Hallo,
  Ik heb sinds 3tal maand last van melasma. Ik gebruik zonnecreme spf 50+ en pigmanorm. Nu las ik dat bepaalde ingrediënten in cosmetica ook fototoxisch kunnen werken en vroeg ik mij af over welke ingrediënten het dan precies gaat? Ik gebruik dior forever foundation en vraag mij dus af als dit kwaad kan of niet. Verder gebruik ik een combinatiepil. Heeft het zin om over te schakelen op een preparaat met enkel progesteron zoals de minipil of een hormoonspiraal? Heb je nog een tip voor een goede camouflage foundation?
  Alvast bedankt!

 • Sengul februari 10, 2020 (22:47)

  Hoi ,

  Ik heb sinds 2013 pigmentstoornis en melasme heb veel behandellingen laten doen t helpt maar eventjes komt weer terug mijn lichaam maakt t aan maar door wat vraag ik me af ?
  Heb hoge allergien voor bijna alles heb ook laktoze intolerant. Gebruik best hoge allergien tabletten , heb vroeger geelzucht hepatities b gehad , op hoofd huid heb ik eczeem , fymbrolagie , sinds mij 15 ste heb ik onregelmatige schildklier aandoening, bloedarmoede, wat kan ik eigenlijk meer doen Van buitenaf behandellingen helpen niet alleen.
  Ben vaak naar huisarts gegaan ze geven aan dat t niet door implanon is veroorzaakt terwijl mijn vlekken kreeg na dat ze implanon geplaatst hebben. Mijn zelfvertrouwing is achteruit gegaan ik wil niet eens naar spiegels kijken. Heb 6 maanden lang arbutine gebruikt , hydrochinon heb ik allergische reactie gekregen moest mee stoppen. Peelingen helpen maar twee weken daarna komen de vlekken terug terwijl ik ook in de winter periode thuis ook beschermende factor zonnecrem op smeer .

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 27, 2020 (12:45)

   Hoi Sengul, wat ontzettende vervelend dat je al zo lang last hebt van melasma en dat de aanpak tot nu toe niet geholpen heeft.
   Je zou eens langs kunnen gaan bij het SNIP, dit is een afdeling van het AMC waar dermatologen werken die gespecialiseerd zijn in pigment(stoornissen). Ik hoop dat ze je daar verder kunnen helpen.

 • fashiontrendshops blogger januari 10, 2020 (09:45)

  Het is leuk om je blog te lezen. Ziet er leuk uit.

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee januari 13, 2020 (14:59)

   Wat lief, bedankt voor je compliment 🙂

 • Nadine december 30, 2019 (13:24)

  Hoi Jetske,

  Dank voor je bericht, gebruik je de olie na de neutral of ter afwisseling? Gebruik je ook iets voor je in je haar voor of na dat je je haren föhnt? Bedankt weer en alvast een fijne jaarwisseling!

  Liefs Nadine

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee januari 13, 2020 (14:09)

   Hoi Nadine,

   Wanneer mijn huid droog aanvoelt gebruik ik olie na de shower gel. Wat ik graag gebruik voor mijn haar kun je lezen in deze blog 😉 https://www.dr-jetskeultee.nl/product-advies-conditioners/

   • Nadine januari 14, 2020 (14:58)

    Hoi Jetske,

    Dank je wel voor je reactie. Maar dat is meer een blog over conditioners. Ik ben meer benieuwd of je nog iets in je haren doet voordat je gaat fohnen (bijv. een olie of iets anders) of dat je er iets doet na het fohnen, of helemaal niks?

    Groetjes, Nadine

    • author-avatar
     dr. Jetske Ultee januari 22, 2020 (14:58)

     Hoi Nadine,
     Ik gebruik een beetje Repair Cream 🙂

     • Nadine januari 23, 2020 (12:38)

      Hoi Jetske,

      Dank je wel weer! Gebruik je dat na of voor het fohnen? Ik heb namelijk altijd aan de zijkant van mijn hoofd dat mijn haren zo springerig zijn, kan ik de repair daar ook voor gebruiken of alleen voor in de puntjes?

      Groetjes, Nadine

     • author-avatar
      dr. Jetske Ultee januari 30, 2020 (14:46)

      Hoi Nadine,
      Probeer het gerust uit 😉

 • Nadine december 17, 2019 (10:00)

  Hoi Jetske,

  Leuke blog! Ik ben voor m’n pigmentvlekken ook bij jullie onder behandeling en ik zie al een mooi resultaat! Ik heb wel nog een vraagje: welke douchegel of olie gebruik jij zelf?

  Groetjes, Nadine

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee december 20, 2019 (12:57)

   Hoi Nadine,

   Wat leuk om te lezen dat je al mooi resultaat ziet 🙂
   Ik gebruik zelf de shower gel van Neutral en amandel en jojoba olie van Het Blauwe Huis.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!