

Verdachte plekjes op de huid
Huidkanker komt steeds vaker voor. Het is de meest voorkomende vorm van kanker en elk jaar komen er tienduizenden nieuwe gevallen bij. Zonlicht is de grootste boosdoener. Hieronder leg ik uit hoe de een storing in de celgroei voor het begin van huidkanker kan zorgen.
De hoornlaag
De hoornlaag is de allerbuitenste bedekking van ons lichaam. Deze laag is een barrière die schadelijke stoffen, bacteriën etc. tegenhoudt en daarmee het lichaam beschermt.
De opperhuidcellen groeien vanuit de diepere huidlagen naar boven. In die gang naar boven sterven ze, verliezen de cellen hun vocht en blijven er uiteindelijk platte pakketjes van een ondoordringbaar vetachtig materiaal over: hoorn. Verhoorning is de eindfase van de celgroei in de opperhuid.
Plekjes op je huid
Een stoornis in dit verhoorningsproces is een eerste zichtbare uiting van ontsporing van de huid door zonlichtschade. Normaal geeft de hoornlaag een glad oppervlak, maar na te veel zonlicht is er sprake van degeneratie van de opperhuid. Het proces van verhoorning is dan verstoord en het huidoppervlak voelt ruw, soms is er daaromheen wat roodheid, soms met een propje hoorn. Dit soort plekjes worden actinische keratosen (AK’s) genoemd. Meestal zijn dat geïsoleerde plekjes van enkele millimeters in doorsnede, soms echter betreft het grote gebieden. Dat geldt met name voor het voorhoofd en de neusrug of op het kale hoofd bij mannen. Een heel groot gebied is dan niet meer normaal van structuur, met harde korstjes, schilferende plekken, roodheid, kleine wondjes.
Voorstadia van huidkanker
Actinische keratosen worden als voorstadia van huidkanker gezien. Echter, inmiddels is gebleken dat de kans dat een geïsoleerde actinische keratose kanker wordt heel klein is (<1%). Maar AK’s zijn wel uitingen van een gevaarlijke mate van zonlichtschade en daarom zal in gebieden met AK’s meer kans zijn op het ontstaan van huidkanker, zoals basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom bestaan.
Groeten Peter
Peter Velthuis is medisch directeur en dermatoloog bij de Velthuis Kliniek. Hij schrijft als mijn gast-blogger.
Lees meer over moedervlekken, een goede zonnebrandcrème en straling onder de zonnebank.
11 Reacties
↓Klik om reacties te tonen-
Nel oktober 28, 2014 (09:12)
Veel gezocht op internet !! En na gebruik van vele zalfjes, gebruik ik sinds een paar maanden Imlan creme (gekocht in Duitsland bij apotheek) met een verbluffend resultaat rode plekjes zijn verdwenen
-
Jeanne augustus 26, 2014 (17:18)
Hallo
Ook ik heb al jaren dsap op mijn onderarmen en benen. het breidt zich nu uit naar de bovenarmen en -benen. Ben blij dat ik hier mensen aantref met hetzelfde probleem. Ben al bij huisarts geweest en diverse zalfjes geprobeerd. Echter zonder resultaat. De dermatoloog adviseert microdrmabrasie. Maar dit krijg ik niet vergoed. Heeft iemand hier ervaring mee? en met bevriezing met vloeibare stikstof? Ikzelf gebruik sinds 6 weken Imlan crème en lotion en dit kalmeert de huid wel. Ze is nu rustig en zachter en veel minder rood.
Graag hoor ik jullie reacties.
mvg
Jeanne
-
Annejan augustus 20, 2014 (12:22)
Hallo,
Als ik dit allemaal zo lees ben ik min of meer serieus aan een bivakmuts en handschoenen toe, ook al ziet het er crimineel uit.
De zon is dubieus, de meeste stofjes zijn dubieus, behalve het stofje katoen
Ik heb het al uitgezocht, als er respons op komt wil ik het hier ook wel plaatsen. Het dragen van zoiets was bijna illegaal maar er is een uitzondering voor preventieve / medische / gezondheidsredenen
mvg
annejan
-
Margo juli 22, 2014 (02:16)
ik heb ook al jaren DSAP. Volgens de artsen is er niets aan te doen. Er komt nu wel meer informatie op het net. In mijn begintijd was er weinig over te vinden. Meeste zichtbare lelijke plekken zitten op mijn onderarmen en onderbenen. Draag altijd lange mouwen en zorg voor bedekte benen. Een hoed in de zomer en gedoseerd in de zon sinds dit jaar. Ik kreeg altijd te horen datik er zo slecht uitzag omdat ik niet in de zon kwam met mijn huid. Lastig met zomerkleding kopen maar voor de rest is er goed mee te leven. Smeren en scrubben.
-
Klaske juli 14, 2014 (13:29)
bij mij is ook DSAP geconstateerd en dacht net zoals ik hier lees dat ik de enigste ben met deze aandoening. Van de dermatoloog krijg ik te horen dat er niks aan te doen is. Goed insmeren met een hoge factor en zoveel mogelijk uit de zon blijven. Als iemand suggesties voor mij heeft dan hoor ik het graag
-
Margo mei 30, 2014 (02:49)
Eindelijk vind ik hier lotgenoten .
Heel de lente en zomer hou ik armen en benen in de gaten maar nooit heb ik iemand gezien met DSAP.
Ik dacht dat ik hiermee alleen rondliep.
Als iemand contact wil, graag .
-
Klaske juli 14, 2014 (13:43)
Hallo Margo, Ik ben net als jij blij dat ik hier lotgenoten aantref. Ik wil hierover wel met met je van gedachten wisselen.
-
-
Annemiek april 8, 2014 (21:58)
Ik heb al jaren last van DSAP op mijn amen en benen.
Sinds een goed jaar ook op mijn bovenarmen. Het is de laatste half jaar veel erger geworden. Biopsie van een bovenarm genomen en daar kwam uit Actinische Keratose.Ik heb al veel crèmes gebruikt waaronder ook Efudix. Ook is een arm gelazerd. Zelf heb ik het idee dat door deze crèmes erger is geworden. Kan iemand mijn helpen?
-
Jetske april 22, 2014 (09:36)
Beste Annemiek,
Dat vind ik er lastig op afstand, zeker als het om actinische keratose gaat. Ik zou je in ieder geval willen adviseren contact op te nemen met de behandeld arts. Verder is het belangrijk de huid goed te beschermen met een zonnebrandcrème. De producten die ik adviseer vind je op de volgende blog: http://www.jetskeultee.nl/productadvies.
Groetjes Jetske
-
-
richard klok februari 15, 2014 (18:00)
Hallo Charles,ongelooflijk dat ik iemand hoor ( na 14jaar) over d.a.s.p. zoals ik zelf heb en tevens ook p.p.p.d. Mischien lijkt het je wat om hierover met elkaar in contact te komen.
vriendelijke groet Richard
-
Charles februari 14, 2013 (23:14)
Beste Peter,
Veel dank voor uw uitleg. Ik kreeg de diagnose gedissemineerde superficiele actinische porokeratose alweer een aantal jaren geleden.Ik smeer armen en benen, die onder de plekjes zitten, zo veel mogelijk in met gewone intensive rescue body lotion van Vaseline, om de huid nog een beetje soepel te houden.
Wellicht is er inmiddels (in het geheim misschien wel) vooruitgang geboekt in de behandeling, en bent u daarvan op de hoogte.
Als u een beter smeermiddel voor me weet dan Vaseline, dan houd ik mij zeer aanbevolen. Bij voorbaat dank.
Groet, Charles