• Moedervlek onderzoek

Herkennen van verdachte moedervlekken

Peter VelthuisAan het aantal mensen dat zich meldt voor onderzoek van moedervlekken is het duidelijk te merken dat het zomer is. Kennelijk kijken we in zwembroek of bikini weer eens goed naar ons velletje en dan vallen die dingen op.

Herkennen van dysplastische of atypische moedervlek

Moedervlekken ontstaan meestal gedurende het leven en onderscheiden zich van sproeten, doordat er pigmentvormende cellen aanwezig zijn (sproeten bevatten alleen pigmentkorrels). Deze cellen kunnen kwaadaardig ontwikkelen en vormen dan een melanoom. Van belang is de zogenaamde dysplastische of atypische moedervlek te herkennen. Deze moedervlekken zijn meestal:

  • groter dan 5 millimeter
  • onregelmatig van kleur
  • onscherp van begrenzing ten opzichte van de omringende normale huid
  • asymmetrisch (niet te spiegelen ten opzichte van een denkbeeldige lijn midden door de moedervlek)

Dysplastische moedervlekken hebben meer kans om uit te groeien tot een melanoom dan een gewone moedervlek. Het is dan ook belangrijk om die nauwkeurig te observeren op veranderingen.

Digitale huidscan

Als mensen vele tientallen dysplastische moedervlekken hebben, is er geen beginnen aan om die allemaal in de gaten te houden. Daarom bestaat er de mogelijkheid de gehele huid met digitale fotografie vast te leggen (digitale huidscan). Bij herhaling van de scan geeft de computer automatisch de veranderingen aan. De huidarts beoordeelt of het nodig is die veranderde plekken weg te halen.

Uv-straling…

Hoewel het niet de enige factor is, geeft veel zonlicht (en ook veel zonnebank) duidelijk een verhoogde kans op het ontstaan van melanomen. Vooral verbranding door de zon (en dan met name op jonge leeftijd) is gevaarlijk. Bescherm u daarom goed met zonnebrandcrème. Zoek bij veel zon de schaduw. En vooral; laat uw kinderen niet door de zon verbranden!

Groeten Peter

Peter Velthuis is medisch directeur en dermatoloog bij de Velthuis Kliniek. Hij schrijft als mijn gast-blogger.

Lees ook de andere blogs van Peter Velthuis, of de blogs “verschillende soorten pigment“, “een goede zonnebrandcrème?” en “wat ben je rooood! (wat te doen bij verbranding)’.

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!